Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA jun 2012.



- 11. 7. 2012. Kompletan materijal za: 13. sednicu Predsedništva
(ZIP od 3.68MB)




29. jun 2012, Novi Sad

RAZGOVARANO O VIŠE TEMA

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine razmatrano više izveštaja

Na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, 29. juna 2012. godine, održana je sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine.

Članovi Pokrajinskog odbora razmatrali su, izmedju ostalog, izveštaj sa sednice Odbora za više opština Kikinda, Čoka, Nova Crnja i Novi Kneževac. Na dnevnom redu sednice bili su i izveštaj predsednika Odbora delatnosti kulture, izveštaj sa sednice Odbora delatnosti visokog obrazovanja i izveštaj sa sednice ROS delatnosti učeničkog i studentskog standarda.

29. jun – 1. jul 2012, Bačka Palnka

OSTVARITE RADNA PRAVA

Seminar je za članove Konferencije Sekcije mladih SSS Vojvodine organizovan u okviru projekta „Mladi u Sindikatu“

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Fondacija Fridrih Ebert organizovali su u okviru projekta „Mladi u Sindikatu“ seminar na temu „Ostvarite radna prava“. Seminar je za članove Konferencije Sekcije mladih SSSV održan od 29. juna do 1. jula 2012. godine u Bačkoj Palanci.

Uvodna izlaganja na trodnevnom seminaru imale su diplomirane pravnice iz Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Grada Novog Sada Željka Jorgić Djokić i Draginja Bejatović i predsednica Sekcije mladih SSS Vojvodine Vasilija Bojić. One su prezentovale više tema, izmedju ostalog „zasnivanje radnog odnosa i ugovor o radu“, „radno vreme i odmori zaposlenih“, „zaštita zaposlenih“, „zarada i druga primanja po Zakonu o radu“ a jedan deo seminara vodjen je i kroz radionice.





28. jun 2012, Novi Sad

PREDSEDNIŠTVO UOČI SEDNICE POS-a

Dogovor o narednim aktivnostima Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine jedna od tema sednice Predsedništva

U funkciji pripreme sednice POS-a, koja će se održati 5. jula 2012. godine, održana je sednica Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Sednica je održana 28. juna 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi POS-a razmatrali su informaciju o aktivnostima izmedju dve sednice Predsedništva Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Na dnevnom redu bio je i Predlog za izmene Zakona o radu i dogovor o narednim aktivnostima Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.

29. jun 2012, Novi Sad

MNOGI I BEZ MINIMALCA

Članovi POS-a i GOS-a Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva su posebno istakli težak materijalni položaj zaposlenih u ovim delatnostima

Aktivnosti pokrajinskog i gradskog odbora Sindikata izmedju dve sednice, pokazatelji koji utiču na materijalni i socijalni položaj zaposlenih i 19. susreti Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije „Sokobanja 2012.“, bili su na dnevnom redu sednice oba Odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva. Sednica je održana 29. juna 2012. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Usvajajući radne materijale članovi POS-a i GOS-a su posebno istakli težak materijalni položaj zaposlenih u ovim delatnostima koji u velikom broju ne dobijaju čak ni minimalnu cenu rada. Sledeći velik problem je što najveći deo zanatskih, uslužnih i preduzetničkih firmi ima po jednog zaposlenog, najčešće samog vlasnika i što takozvane gazde svojim radnicima ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje. Zbog svega iznetog ukazano je da je neophodno, kroz Zakon o radu, iznaći „model“ koji bi omogućio da se zaštite zaposleni u ovim delatnostima.





 

 

 

 



 

 

 

 



26 – 27. jun 2012. godina, Kelebija

SOCIJALNI DIJALOG TREBA NEGOVATI

Seminaru na temu „Razvoj socijalnog dijaloga“ pored predstavnika SSSV, Sindikata LO i Unije Poslodavaca iz Švedske prisustvovali su i predstvanici Vlade APV i Unije poslodavaca Vojvodine

U okviru zajedničkog projekta SSS Vojvodine i Sindikata LO regije Zapadna Švedska od 26. do 27. juna 2012. godine na Kelebiji održan je seminar na temu „Razvoj socijalnog dijaloga“. Pored predstavnika Sindikata LO i predstavnika Unije Poslodavaca iz Švedske, seminaru su prisustvovali i predstvanici Vlade APV Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Radoslav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine i Slobodan Vojinović, zamenik pokrajnskog sekretara za privredu.

Ispred Unije poslodavaca Vojvodine seminaru je prisustvovao Stanko Krstin, predsednik, Slavko Novaković, predsednik UPV za Bačku, Dušan Ristić, član UPV, Vladimir Lalošević, potpredsednik UPV za Srem, Dejan Švonja, član Kluba privrednika opštine Ruma, Zoran Disić, predsednik Udruženja zanatlija Subotica, Jelena Arambašić,  sekretar Opšteg Udruženja preduzetnika Subotica, Jožef i Igor Čikoš iz ''Čikoš Holding'' –a Subotica kao i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Socijalni partneri, članovi SES-a Vojvodine, su sa svog aspekta predstavili trenutnu situaciju u socijalnom dijalogu u AP Vojvodini i Republici Srbiji kao i perspektive njegovog razvoja. Složili su se da je socijalni dijalog veoma važan, da ga treba afirmisati i podignuti na zadovoljavajući nivo. Predočeno je da Pokrajinski SES dobro funkcioniše a postojanje nekoliko lokalnih SES-ova na teritoriji Vojvodine kazuje da je moguće uspostaviti socijalni dijalog i na lokalnim nivoima. Problem je što je registrovano samo nekoliko lokalnih saveta a ostali su formirani sporazumima ali nisu u mogućnosti da se registruju, jer nije moguće dokazati reprezentativnost poslodavaca u skladu sa Zakonom o radu. Konstatovano je da se u budućnosti mora zalagati za unapređenje socijalnog dijaloga na lokalnom nivou i formiranje lokalnih socijalno ekonomskih saveta koji će obuhvatiti ključna pitanja lokalnog ekonomskog i socijalnog razvoja.

Kroz aktivnu diskusiju učesnici seminara su saznali više o iskustvima i načinu funkcionisanja socijanog dijaloga u Švedskoj, zemlji koja ima stogodišnju tradiciju uspešne saradnje socijalnih partnera, razvijenu korporativnu socijalnu odgovornost sa stanovišta poslodavca i gde je 80 odsto radne snage sindikalno organizovano. Socijalni dijalog u Švedskoj sa stanovišta Sindikata LO predstavio je Krister Andersson, generalni sekretar sindikata LO, dok je o socijalnom dijalogu sa stanovišta poslodavaca govorio Per Tistad, predsednik Unije poslodavaca iz Švedske. Drugog dana seminara učesnici su radili po grupama. Prva je imala zadatak da odgovrori na pitanje kako učesnici socijalnog dijaloga, sindikati i poslodavci, mogu da ojačaju svoju poziciju bez učešća Vlade i politike. Druga je tražila moguće mere za smanjenje korupcije u zemlji i predlogala šta socijalni partneri mogu da urada po tom pitanju, dok je treća grupa imala zadatak da predloži načine i sredstva za jačanje kapaciteta poslodavaca i sindikata.

Svi učesnici su aktivno učestvovali u diskusijama posebno istakavši značaj efektivnog i ravnopravnog socijalnog dijaloga kao najbitnijeg instrumenta uspeštnog društveno ekonomskog razvoja i izgradnje socijalno odgovornog, uspeštnog i pravednog društva u kome će vladati solidarnost i jednakost šansi. Ukazano je i da socijalni dijalog treba negovati i promovisati kroz primere dobre prakse, jačanje međusobnog poverenja pre svega kroz akcije i projekte od zajedničkog interesa.

21 – 23. jun 2012, Madjarska

IZMENE RADNOG ZAKONODAVSTVA

Na seminaru Euroregije sindikata DKMT predstavnici Madjarske, Rumunije i Vojvodine predočili najnovije izmene zakona koje direktno utiču na svet rada

Od 21. do 23. juna 2012. godine u Gyoparosfurdo, Madjarska, održan je seminar Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš – Tisa na kome su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Organizatori seminara bili su Nacionalna Konferencija Madjarskih sindikata Južne regije MSZOSZ, Južna regija Sindikata ESZT i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung za Jugoističnu Evropu.

Cilj održavanja seminara je bio da se predstave izmene radnog zakonodavstva u zemljama članicama Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš – Tisa koje najdirektnije utiču na svet rada. Delegaciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine sačinjavali su Drago Djokić, Tomislav Stajić, Goran Milić, Djurdjica Crvenko, Anka Stanivuk, Miroslav Belančić, Dragan Tankosić i Drago Tešić.





18 – 21. jun 2012. godina, Švedska

RADNI SASTANCI PROJEKTNIH TIMOVA

Analizirana je dosadašnja realizacija zajedničkog projekta Sindikata LO za regiju Geteborg i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i obavljene pripreme za dalje aktivnosti

Više radnih sastanaka projektnih timova Sindikata LO za regiju Geteborg, Švedska i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održano je od 18. do 21. juna 2012. godine u Geteborgu u Švedskoj. Ispred projektnog tima SSSV u razgovorima su učestvovali predsednik SSSV dr Milorad Mijatović, predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić i stručne saradnice Marija Grbić i Simona Kokotović. Zajednički projekat Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine realizovaće se od ove do 2014. godine i najvećim delom se bavi socijalnim dijalogom i edukacijom zaposlenih.

Razgovori projektnih timova odvijali su se u dve faze. U prvoj je analizirana dosadašnja realizacija projekta a u drugoj su obavljene pripreme za dalje aktivnosti do kraja ove i polovine naredne godine. Dogovorena je studijska poseta Švedskoj za osam članova Saveza samostalnih sindikata Vojvodine krajem avgusta i tri seminara do kraja godine. Takodje će se i u prvih šest meseci 2013. godine održati tri seminara.

14. jun 2012, Novi Sad

RAZGOVARANO O AKTIVNOSTIMA

Članovi Odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda upoznati su i sa novom strategijom razvoja sistema obrazovanja u Republici Srbiji do 2020. godine

Sednica Odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine održana je 14. juna 2012. godine u Novom Sadu u Radničkom domu.

Na dnevnom redu sednice bio je, izmedju ostalog, program aktivnosti Sindikata obrazovanja Srbije u narednom periodu. Članovi Odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine upoznati su i sa novom strategijom razvoja sistema obrazovanja u Republici Srbiji do 2020. godine kao i o održavanju sportskih susreta.





13 - 14. juni 2012, Kelebija

RAZVOJ KOMPETENCIJE

Sindikalni aktivisti iz „Livnice“ Kikinda i „Akumulator“ iz Sombora učesnici su seminara u okviru projekta „Lokalne vodje promena u sindikatu“

Seminar čija je tema bila „Razvoj kompetencije članova odbora sindikalne organizacije“ održan je 13. i 14. juna 2012. godine na Kelebiji. Seminar je održan u okviru projekta „Lokalne vodje promena u sindikatu“ Sindikata metalaca Švedske IF metal i Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu.

Učesnici seminara na Kelebiji, sindikalni aktivisti iz „Livnice“ Kikinda i „Akumulator“ iz Sombora, prvog dana radili su u okviru teme: „Kako možemo biti uspešni kad su očekivanja i rezultati projekta u pitanju; Projektni plan i informacija o organizovanju švedskog sindikata (LO-TCO-SACO, IF Metal)“. Drugog dana seminara radilo se na temu: „Program za razvoj kompetencije članova odbora sindikalnih organizacija/sindikalnih poverenika“.

14. jun 2012, Novi Sad

RAZMATRANO VIŠE IZVEŠTAJA

Na sednici Predsedništva POS zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, izmedju ostalog, razmatran i izveštaj sa sednice Odbora delatnosti visokog obrazovanja

Izveštaj sa sednice Odbora za više opština Kikinda, Čoka, Nova Crnja i Novi Kneževac, jedan je od izveštaja koji su razmatrani na sednici Predsedništva POS zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine. Sednica je održana 14. juna 2012. godine u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi Predsedništva POS zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine takodje su razmatrali i izveštaj predsednika Odbora delatnosti kulture, izveštaj sa sednice Odbora delatnosti visokog obrazovanja i izveštaj sa sednice ROS delatnosti učeničkog i studentskog standarda.





 



13. jun 2012, Kikinda

POSETA „CIMOS“ LIVNICI „KIKINDA“

Učesnicima seminara na temu „Razvoj kompetencije članova odbora sindikalne organizacije“ predočene su osnovne aktivnostima sindikalne organizacije Livnice

U okviru projekta Sindikata metalaca Švedske IF metal i Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu, 13. juna 2012. godine učesnici seminara na temu „Razvoj kompetencije članova odbora sindikalne organizacije“ bili su gosti "Cimos" Livnice "Kikinda". Pored sindikalaca iz ove firme na seminaru učestvuju i predstavnici sindikata„Akumulator“ iz Sombora.

Učesnici seminara su na zajedničkom sastanku a nakon toga i u obilasku Livnice upoznati sa osnovnim aktivnostima sindikalne organizacije "Cimos" Livnice "Kikinda". U okviru posete razgovarano je i sa predstavnicima menadžmenta ove fabrike.

11. jun 2012. godine, Apatin

GRANSKI SE NE POŠTUJE U CELOSTI

Problem je istaknut na sednici Opštinskog odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije vodoprivrede i šumarstva Apatina

Uvid u poštovanje Granskog kolektivnog ugovora, bio je cilj održavanja sednice Opštinskog odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije vodoprivrede i šumarstva Apatina. Sednica je održana 11. juna 2012. godine uz prisustvo predsednika Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine Miodraga Bradonjića.

Na sastanku je izneto da je što se tiče poštovanja Granskog kolektivnog ugovora situacija veoma „šarena“ i da se uglavnom ne poštuje u potpunosti. Posebno je istaknut problem kolektivnog ugovora za „Vojvodina šume“ koji su usaglasili poslodavci i sindikat. Naime, pokrajinska administracija nije dala saglasnost za njegovu primenu a problem se odnosi na celokupnu teritoriju Vojvodine.





11. jun 2012, Novi Sad

UMANJENJE ZARADA NA MALA VRATA

Članovi Pokrajinskog odbora metalaca posebno su istakli da u većem broju preduzeća poslodavci iako poštuju minimalnu cenu rada od 115 dinara po času, ne poštuju koeficijente radnih mesta

Likvidnost preduzeća, problem je sa kojim su suočeni u najvećem broju firmi metalske struke, rezimirano je nakon rasprave na sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu. Sednica je održana 11. juna 2012. godine u Novom Sadu a na dnevnom redu sednice, izmedju ostalog, razgovaralo se o aktivnosti izmedju dve sednice Pokrajinskog odbora i o narednim aktivnostima POS-a.

Članovi Pokrajinskog odbora su posebno istakli problem da u većem broju preduzeća poslodavci iako poštuju minimalnu cenu rada od 115 dinara po času, ne poštuju koeficijente radnih mesta. Time praktično radnici dobijaju umanjene zarade pa tako na primer diplomirani inženjer u Livnici Kikinda ima 24.000 dinara mesečnu zaradu. Zaključeno je da u naredom periodu svi predsednici sindikalnih organizacija u preduzećima pregovaraju o utvrdjivanju najniže cene rada u svojoj firmi i da se ta cena onda množi sa koeficijentima iz kolektivnih ugovora po sistematizaciji radnih mesta u preduzećima.

11. jun 2012. godine, Sombor

REŠITI STATUS „PROTEINKE“

Preduzeće zapošljava 46 radnika koji, iako redovno primaju zarade, uveliko strahuju za sudbinu svoje firme

Nedefinisan svojinski status „Proteinke“ i problemi koji iz tog proističu, bili su tema razgovora organizovanih 11. juna 2012. godine u Veću Saveza samostalnih sindikata opštine Sombor. U vrlo otvorenom i konstruktivnom razgovoru pored predstavnika sindikalne organizacije i direktora „Proteinke“ učestvovao je i predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik Veća SSSO Sombor Zoran Purić.

Preduzeće „Proteinka“ zapošljava 46 radnika koji, iako redovno primaju zarade, uveliko strahuju za sudbinu svoje firme. „Proteinka“ nije privatizovana a kako država praktično nije ništa preduzela i nisu kompletirani organi preduzeća, doveden je u pitanje normalan rad. Zbog svega toga sindikalna organizacija i poslovodstvo su tražili da se i Samostalni sindikat uključi u rešavanje problema nastalih upravo nerešenim statusom.





8. jun 2012, Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA SEKCIJE ŽENA

Usvojen plan rada za ovu godinu kao i izveštaj o radu za 2010. – 2011. godinu

Izveštaj o radu Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za 2010. - 2011. godinu i plan rada za 2012. godinu bili su na dnevnom redu sednice Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 8. juna 2012. godine u Radničkom domu u Novom.

Članice Sekcije žena nakon razmatranja izveštaja o radu i plana rada usvojile su oba dokumenta. Odredjeni su i prioriteti kao i smernice daljeg rada.

7. jun 2012, Novi Sad

MLADI NA SAJMU ZAPOŠLJAVANJA

Aktivisti sekcija mladih posetiocima Sajma prezentovali su prednosti članstva u Samostalnom sindikatu i Sekciji mladih

Predstavnici sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Grada Novog Sada veoma aktivno su učestvovali na Sajmu zapošljavanja održanom u Novom Sadu 7. juna 2012. godine. Mladi aktivisti Samostalnog sindikata posetiocima Sajma prezentovali su prednosti članstva u Sindikatu i Sekciji mladih.

Drugi po redu ovogodišnji Sajam zapošljavanja u Novom Sadu okupio je 32 poslodavca koji su ponudili 250 radnih mesta. Najviše je tražena metalska struka, krojači, spremačice i prodavci. Inače, na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu krajem maja ove godine bilo je 29.950 nezaposlenih.





5 – 6. jun 2012. godina, Novi Sad

ZAJEDNIČKI DO USPEŠNIJEG INFORMISANJA

Kroz dvodnevni rad, predavanja i radionice, učesnici seminara obogaćeni su saznanjima iz nekoliko tema vezanim za brendiranje, društvene medije, internu i eksternu komunikaciju

U okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO regije Zapadna Švedska od 5. do 6. juna 2012. godine u Novom Sadu održan je seminar na kome su predočena iskustva Sindikata LO na polju komunikacije. Kroz dvodnevni rad, predavanja i radionice, učesnici seminara obogaćeni su saznanjima iz nekoliko tema vezanim za brendiranje, društvene medije, internu i eksternu komunikaciju.

Pozdravljajući učesnike seminara predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović posebno je istakao da je napravljen veliki pomak u informisanju uvodjenjem kompjuterizacije. Predavači iz Švedske Peter Lindh, Stafan Lindstrom i Sandra Rensfeldt su umnogome pomogli sindikalcima iz cele Vojvodine da na konkretnim zadacima shvate značaj informisanja i brenda. Inače, Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikat LO Zapadna Švedska zajednički projekat realizuju u saradnji sa predstavnicima švedske fondacije Olof Palme international center.

5. jun 2012, Pančevo

SVEČANO OBELEŽEN ZNAČAJAN JUBILEJ

Pre četiri godine „Utva“ je bila na pragu stečaja a trenutno je u postupku restruktuiranja i uspešno realizuje ugovor o isporuci 35 aviona za domaće i strano tržište

Pančevačka fabrika aviona „Utva“ obeležila je na svečani način 75 godina rada. Na svečanosti upriličenoj tim povom 5. juna 2012. godine u Pančevu, pored predstavnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, preduzeća sa kojima ova fabrika saradjuje, prisustvovali su i predsednici Veća Saveza samostalnih sindikata Pančeva Milanko Bodiroga i Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš.

Fabrika „Utva“ trenutno zapošljava 320 radnika od kojih je 220 članova SSMS. Pre samo četiri godine ova fabrika je bila na pragu stečaja a trenutno je u postupku restruktuiranja i uspešno realizuje ugovor o isporuci 35 aviona za domaće i strano tržište.





5. jun 2012. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ ŠVEDSKE

Za predavače na seminaru, a koji je jedan u nizu koji Savez samostalnih sindikata Vojvodine i LO organizuju kroz zajednički projekat, upriličen je razgovor u SSSV

Razgovor sa predstavnicima švedskog Sindikata LO Zapadna Švedska, uoči početka zajedničkog seminara SSS Vojvodine i Sindikata LO, upriličen je 5. juna 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sa gostima iz Švedske, na prijemu u SSSV, razgovarali su predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Goran Milić.

Predstavnici LO Sindikata, Zapadna Švedska, Peter Lindh, Stafan Lindstrom i Sandra Rensfeldt, predavači na seminaru koji je jedan u nizu koji Savez samostalnih sindikata Vojvodine i LO organizuju kroz zajednički projekat, upoznati sa osnovnim podacima o Vojvodini i SSSV. Oni su u toku razgovora izrazili svoje zadovoljstvo što su učesnici ovako značajnog projekta koji se realizuje sve do kraja 2014. godine.

4. jun 2012. godina, Novi Sad

UMEĆE PISANJA PROJEKTA

Radionica je deo projekta koji Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa Sindikatom LO iz Švedske vrlo uspešno realizuje već više godina

Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa predstavnicima švedske fondacije Olof Palme international center, organizovao je jednodnevnu radionicu čiji je cilj bio da se učesnici obuče za pisanje predloga projekata kao i upravljanje realizacijom projekta. Radionica je održana 4. juna u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu i ona je deo projekta koji Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa Sindikatom LO iz Švedske vrlo uspešno realizuje već više godina.

Učesnike jednodnevne radionice, pre početka rada, pozdravio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić. Ulogu „učitelja“ imali su Jim Newkrik, evaluator i Ana Popovicki Ćapin, consultant, koji su vrlo kvalitetno prezentovali sve potrebne elemente koji svaki predlog projekta treba da ima. U praktičnom radu učestvovali su svi polaznici, sindikalci iz cele Vojvodine, kojima je na konkretnim primerima predočeno šta je svrha projekta, ciljevi, indikatori uspeha, aktivosti, rizici, evaluacija...........






PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0