Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA jun 2009.





Novi Sad, 30. jun 2009. godine

ODGOVOR DIREKTORA JVP "VODE VOJVODINE"

Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, upućen je odgovor direktora JP „Vode Vojvodine“ dr Salvai Atile na pismo upućeno 24. juna, a u vezi problema finansiranja.

U pismu se ističe:

Program radova na predlog JVP „Vode Vojvodine“ usvaja Skupština AP Vojvodine, odnosno PIV;
Radovi u Programu se utvrđuju prema zakonskim i tehničkim normama;
Postupak ugovaranja radova sproveden je shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama, a ponuđeni model ugovora usaglašen je sa ovlašćenim licima VDP;
„Vode Vojvodine“ je do današnjeg dana za izvršene radove vodoprivrednim preduzećima platilo 655 miliona, što je na istom nivou kao i prošle godine, a dugovanje u iznosu 70 miliona dinara dospeva do 15. jula 2009. godine i biće isplaćeno shodno prilivu sredstava i odredbama ugovora;
Mada u dopisu netačno navodite naziv preduzeća, ime direktora i niz drugih navode, najviše iznenađuje da zanemarujete činjenicu da zaposleni u „Vodama Vojvodine“ čine veliki deo Vaše organizacije i da bi bilo korektno da ih uvažite i pozovete predstavnike našeg Sindikata na sastanke na kojima se donose zaključci koji štete ugledu cele delatnosti, preduzeća i zaposlenima pojedinačno.

Budite uvereni da „Vode Vojvodine“ i mimo svojih stvarnih ingerencija i finansijskih mogućnosti čini sve da se zaštite interesi delatnosti. Lično Vam stojim na raspolaganju da nas posetite i uverite se u stvarno stanje vodoprivrede u Vojvodini.

27. jun 2009, Pećinci

ODRŽANI SPORTSKI SUSRETI
ZAPOSLENIH U INDUSTRIJI ŠEĆERA

I ove godine zaposleni u Industriji šećera su, 27. juna u Pećincima, organizovali sportska takmičenja na kojima je do izražaja došao sportski duh i drugarstvo.

Učesnici ovogodišnjih sportskih susreta su bili zaposleni iz Šećerana:
Vrbas,
Crvenka,
Senta,
Žabalj,
Bač i
Pećinci.

Uz prigodan kulturno umetnički program najmladjih članova folklornog ansambla Doma kulture iz Pećinaca, predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, Jelena Češljević, je otvorila sportske susrete zaposlenih u Industriji šećera.










Novi Sad, 24. jun 2009. godine

S A O P Š T E N J E

        Nezadovoljni načinom finansiranja vodoprivrede u Vojvodini, smanjenjem obima posla kroz Programe o radovima i aktivnostima na transformaciji društvenih vodoprivrednih preduzeća, zaposleni, njih 1200, će  08. jula 2009. godine okupljanjem ispred Izvršnog veća AP Vojvodine izraziti svoje nezadovoljstvo.

        Istog dana će kao izraz nezadovoljstva što JVP „Vode Vojvodine“ za nekoliko godina postojanja od operativnog, stručnog i kompetentnog preduzeća sa stotinak zaposlenih, postaje tromo i neobjašnjivo preduzeće sa višestruko uvećanim brojem zaposlenih, i koje zajedno sa osnivačem zaboravlja svoju osnovnu svrhu da obezbedi programe radova u skladu sa tehničkim normativima i finansiranje tih radova, što nudi vodoprivrednim preduzećima sramne ugovorne uslove i beskrajno odugovlači proces plaćanja, sa mehanizacijom, izvršiti blokadu ulaska u zgradu.

PREDSEDNICA
SAMOSTALNOG  SINDIKATA ZAPOSLENIH
U POLJOPRIVREDI,  PREHRAMBENOJ,
DUVANSKOJ INDUSTRIJI,
 VODOPRIVREDI I ŠUMARSTVU VOJVODINE                                                       Jelena  Češljević

D O P I S
OKO VODOPRIVREDNIH PREDUZEĆA
I NAJAVE PROTESTA

Poštovani,

          Ponovo Vam se obraćam ispred Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine i zaposlenih u društvenim vodoprivrednim preduzećima sa teritorije Vojvodine, a povodom problema oko načina finansiranja i u vezi s tim problema u vodoprivrednim preduzećima kao i pitanjima transformacije ovih preduzeća.

          Polazeći od činjenice da od 2003. godine se nije uspelo definisati pitanje finansiranja, s jedne strane se ističe da pitanje finansiranja je u nadležnosti osnivača, sa druge strane se ističe da to treba da se finansira iz sredstava sa Republičkog nivoa, a u međuvremenu se smanjuje obim posla kroz Programe. Tako smanjeni obim posla se neredovno finansira pa su društvena vodoprivredna preduzeća prinuđena uzimati kredite kako bi servisirala obaveze prema dobavljačima.

          Mišljenje zaposlenih u ovim preduzećima, članova Sindikata je da će postojaći problemi u radu ovih preduzeća doprineti da ono što nisu uspele ni strane carevine, zavojevači i okupatori, uspeće ovakav odnos nadležnih prema problemima u vodoprivrednim preduzećima.

         
Poštovani,

          Ovo je naše poslednje obraćanje sa zahtevom za održavanje zajedničkog sastanka, na kojem bi, pored predstavnika Sekretarijata za poljoprivredu AP Vojvodine bili pozvani direktori i predsednici sindikalnih organizacija društvenih vodoprivrednih organizacija, kao i   direktor JP „Vode Vojvodine“.

          U protivnom predstavnici sindikata su doneli Odluku i započeli postupak u vezi sa organizovanjem i održavanjem protesta 08. jula ove godine u vremenu od 11 do 12 časova ispred zgrade Izvršnog veća AP Vojvodine.

          Istog dana će kao izraz nezadovoljstva što je JVP „Vode Vojvodine“ za nekoliko godina postojanja od operativnog, stručnog i kompetentnog preduzeća sa stotinak zaposlenih, postalo tromo i neobjašnjivo preduzeće sa višestruko uvećanim brojem zaposlenih, i koje zajedno sa osnivačem zaboravlja svoju osnovnu svrhu da obezbedi programe radova u skladu sa tehničkim normativima i finansiranje tih radova, što nudi vodoprivrednim preduzećima  neadekvatne ugovorne  uslove i beskrajno odugovlači proces plaćanja, sa mehanizacijom, izvršiti blokadu ulaska u zgradu

PREDSEDNICA
SAMOSTALNOG  SINDIKATA ZAPOSLENIH
U POLJOPRIVREDI,  PREHRAMBENOJ,
DUVANSKOJ INDUSTRIJI,
 VODOPRIVREDI I ŠUMARSTVU VOJVODINE                                                       Jelena  Češljević






14 - 19. jun 2009, Palić

SEMINAR ZA SINDIKALCE POLJOPRIVREDE

      U organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine na Paliću je, od 14. do 19. juna 2009. godine, održan seminar na temu: "Sindikalno obrazovanje za predstavnike za zaštitu i zdravlje na radu". Organizaciju seminara finansijski su podržali Fondacija Fridrih Ebert Štiftung i Sindikat 3F iz Danske.

     U radu seminara su, pored predstavnika sindikata iz naše zemlje, učestvovali i predstavnici sindikata poljoprivrede Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije.

    Kroz izuzetno zanimljiva i poučna predavanja koja je sindikalcima održao Per Eisenreich, danski sindikalni edukator, kao i kroz rad u radionicama, učesnici seminara su upotpunili svoja znanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Posebno interesovanje izazvala su predavanja o praksi i iskustvima danskih sindikata u obezbeđivanju zdravih i bezbednih uslova za rad. Tokom seminara učesnici su razmenjivali iskustva u  rešavanju problema vezanih za bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, ali i o ostalim sindikalnim temama u sopstvenim zemljama.  

10. jun 2009. godina, Novi Sad

RAZGOVOR SA NOVIM DIREKTOROM

Gost na prijemu u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine bio je direktor Fondacije Fridrih Ebert Kancelarije u Beogradu gospodin Roland Feicht

Za Rolanda Feicht, novog direktora Kancelarije u Beogradu Fondacije Fridrih Ebert upriličen je prijem i razgovor 10. juna 2009. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gospodinom Feicht i njegovim saradnikom Milanom Jeftićem razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Miodrag Bradonjić, predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine Milorad Perišić.

Prijem je upriličen povodom stupanja na dužnost novog direktora Kancelarije u Beogradu Fondacije Fridrih Ebert. U vrlo otvorenom razgovoru ocenjeno je da je dosadašnja saradnja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Fondacije Fridrih Ebert bila izuzetno uspešna. Uradilo se mnogo na edukovanju članstva samostalnog sindikata kao i razvoju socijalnog dijaloga. Direktor Kancelarije Roland Feicht je ukazao da će Fondacija Fridrih Ebert i Kancelarija u Beogradu ne samo nastaviti kontinuitet u saradnji, nego da će raditi na njenom jačanju. Takodje je predočio da će centralna tema dalje saradnje biti "usaglašavanje nacionalnih propisa sa propisima EU".






9. jun 2009, Novi Sad

DOBIJENO VREDNO PRIZNANJE

Za uspešnu dugogodišnju saradnju Regionalna privredna komora Novog Sada dodelila SSS Vojvodine povelju i plaketu

Savez samostalnih sindikata Vojvodine dobio je vredno priznaje Regionalne privredne komore Novog Sada. Povelja sa plaketom za uspešnu saradnju uručena je na svečanosti upriličenoj 9. juna 2009. godine u Novom Sadu.

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine plaketu i povelji primio je predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović.

jun 2009, Beograd

ZATRAŽENO I MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Ukoliko je na odredjenim poslovima uvedeno skraćeno radno vreme, poslodavac ne može ponovo da utvrdi puno radno vreme bez prethodno obavljene stručne analize nadležnog organa

Zbog pokušaja direktora u jednom broju ustanova zdravstva i socijalne zaštite da uskrate pravo zaposlenima na skraćeno radno vreme, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je zatražio mišljenje Ministarstva rada. Ono je dobijeno i u njemu se predočava da je Zakonom o radu propisano da zaposlenom koji radi na naročito teškim, napornim i za zdravlje štetnim poslovima, utvrdjenim Zakonom ili opštim aktom, na kojima i pored primene odgovarajućih mera bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, postoji povećano štetno dejstvo na zdravlje zaposlenog, skraćuje se radno vreme srazmerno štetnom dejstvu uslova rada na zdravlje i radnu sposobnost zaposlenog a najviše deset časova nedeljno (poslovi sa povećanim rizikom).

Skraćeno radno vreme se utvrdjuje na osnovu stručne analize u skladu sa zakonom. Prema tome, ukazuje se u mišljenju Ministarstva, skraćeno radno vreme se utvrdjuje samo na osnovu stručne analize. Ukoliko je na odredjenim poslovima uvedeno skraćeno radno vreme, poslodavac ne može ponovo da utvrdi puno radno vreme bez prethodno obavljene stručne analize nadležnog organa, navodi se na kraju mišljenja Ministarstva rada.






8. jun 2009, Novi Sad

SVE VIŠE OTPUŠTANJA

Od Nacionalne službe zapošljavanja Sindikat poljoprivrede zahteva da olako ne prihvata programe za rešavanje viškova zaposlenih

Stanje u preduzećima i problemi u vezi sa radom i delovanjem sindikata kao i prava zaposlenih po osnovu eventualnog utvrdjivanja viškova zaposlenih, bili su tema proširene sednice Predsedništva Samostalnog sindikata poljoprivrede sa predsednicima sindikalnih organizacija čija su preduzeća privatizovana od strane kompanije "Invej", čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi. Sastanak je održan 8. juna 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Nakon iznošenja svih problema u preduzećima "Medela" a.d, "Vital" a.d. i "Trivit mlin" u Vrbasu, uljare "Sunce" a.d. Sombor, "Ratar" a.d. i "Pančevačka pekara" a.d. iz Pančeva zaključeno je da se zahteva od najviših organa SSS Srbije i Vojvodine da i dalje konstantno informišu javnost o otpuštanjima i da se uz odgovarajuću strategiju energično od nadležnih institucija traži da svojim odlukama i aktivnostima doprinesu stvaranju socijalno odgovorne države prema radnicima. Takodje se traži hitno održavanje sednnice SES Vojvodine uz prisustvo predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje, inspekcije rada i lokalnih samouprava na kojoj bi se razmatralo pitanje sve većih otpuštanja zaposlenih.

Kako bi se sveobuhvatno sagledali i rešili problemi, od Nacionalne službe zapošljavanja se zahteva da olako ne prihvata programe za rešavanje viškova zaposlenih već da se insistira i na primeni drugih mera za rešavanje viška zaposlenih i zapošljavanje. Republički i Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata poljoprivrede se obavezuje da konstantno prati šta se dešava, informiše javnost o najavljenim otpuštanjima zaposlenih i o situaciji u preduzećima uz preduzimanje preventivnih mera kako bi se sprečila dalja eksploatacija zaposlenih i povećanje nezaposlenih.

4 - 6.jun 2009. godine, Andrevlje

KONFERENCIJA METALACA JUGOISTOČNE EVROPE

Učesnici zahtevaju uspostavljanje konstruktivnog socijalnog dijaloga u cilju očuvanja postojećih radnih mesta, očuvanje i poboljšanje postojećih zarada radnika i poštovanje kolektivnih ugovora

Odmah izraditi i primenjivati mere za rast i razvoj industrijskog sektora u celini a posebno metalske industrije, jedan je od zaključaka 2. Konferencije sindikata metalaca Jugoistočne Evrope koja je u organizaciji Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine, a uz finansijsku podršku danskog sindikata 3F, održana od 4. do 6. juna 2009. godine. Konferencija je održana u Centru za privredno - tehnološki razvoj Vojvodine (CEPTOR) na Andrevlju a učesnici, predstavnici metalaca iz 11 država, su razmatrali dve teme: "Uticaj svetske ekonomske krize na položaj zaposlenih u industriji metala s posebnim aspektom na mere vlada za ublažavanje posledica krize" i "Stvarnost socijalnog dijaloga u uslovima svetske ekonomske krize".

Sindikati takodje, zaključeno je, od svojih vlada zahtevaju da odmah izradi i primenjuje mere za podsticaj izvoznika u metalskoj industriji, kako radi razvoja industrije tako i radi smanjenja deficita. Traži se i zaustavljanje daljeg pada zaposlenosti, odnosno očuvanje radnih mesta u industriji, posebno metalskom sektoru i stvaranje uslova za postepeno povećanje zaposlenosti. Učesnici Konferencije traže i donošenje zakona o minimalnoj plati u zemljama u kojima nije donet kako bi se osigurala donja granica ispod koje poslodavci ne mogu isplaćivati plate ni u vremenima krize i recesije.

Učesnici 2. Konferencije sindikata metalaca Jugoistočne Evrope zahtevaju i uspostavljanje konstruktivnog socijalnog dijaloga u cilju očuvanja postojećih radnih mesta, očuvanje i poboljšanje postojećih zarada radnika, te poštovanje kolektivnih ugovora na čemu će sindikati metalaca ustrajati. Takodje, traže i tripartitni dijalog jer se vlade zemalja jugoistočne Evrope ne mogu amnestirati od odgovornosti za krizno stanje u industrijskoj proizvodnji. Neprihvatljivo je, zaključeno je, prilikom socijalnog dijaloga na svim nivoima smanjenje dosadašnjeg praga socijalne izdržljivosti zaposlenih.








3. jun 2009, Novi Sad

POŠTOVATI POTPISANO

Na Konferenciji za medije novinarima predočeni probleme vezani za smanjenje plata zaposlenima u administraciji

Predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak održala je Konferencija za medije na kojoj je novinarima predočila probleme vezane za smanjenje plata zaposlenima u administraciji i mobingu u službama lokalne samouprave. Konferencija je održana 3. juna 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Zakon o privremenom smanjenju zarada zaposlenih u državnim organima i lokalnoj samoupravi je sraman, kategorična je Milena Čipak koja je ocenila da je njime stavljeno van snage sve ono što je postigao sindikat i da socijalni dijalog praktično više ne postoji. Čipak je najavila proteste koji su isključivo upereni ka paketu mera Vlade RS predočavajući da je ključni zahtev sindikata da Vlada RS ispoštuje samo ono što je sama potpisala.

Kada je u pitanju mobing u službama lokalne samouprave istaknuto je da se ljudi svakodnevno zastrašuju i da socijalnog dijaloga praktično i nema. O situaciji najrečitije govori podatak da se zbog šikaniranja zaposlenih vodi čak 16 sudskih sporova i da je takav jedan i dobijen ali sa neslavnim završetkom - umesto posledica dotična načelnica je unapredjena.

3. jun 2009. godine, Novi Sad

PISMO MINISTRU DRAGINU

Zaposleni u PP "Stanišić" su skoro mesec dana u štrajku zbog neisplaćenih zarada, neuplaćenog poreza i doprinosa za zdravstvo i Fondu PIO

Zbog problema u poljoprivrednom preduzeću "Stanišić" ministru poljoprivrede dr Saši Dragin obratila se predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević sa molbom da se zajednički dodje do rešenja za zaposlene i problema oko izlicitiranog državnog zemljišta. Naime, PP "Stanišić" raspolaže sa 2.500 hektara obradivog zemljišta od čega je 1.053 državno. Sadašnji vlasnik preduzeća "Agrokoop" Novi Sad, "Evropa Mont" i "Vest Trejd" (tri preduzeća a jedan vlasnik) prema informacijama sa kojima raspolaže sindikat ne plaća zakup za izlicitirano državno poljoprivredno zemljište.

Zaposleni, kojih ima 95, su skoro mesec dana u štrajku zbog neisplaćenih zarada, neuplaćenog poreza i doprinosa za zdravstvo i Fondu PIO. Pored toga, Uprava prihoda sa teritorije opštine Sombor je zbog namirenja odredjenih poreskih obaveza prodala oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu preduzeća. Ono što je interesentno, a na čega ministru Draginu ukazuje Samostalni sindikat, je da se kao kupac pojavljuje fizičko lice, direktor "Agrokoopa" gospodin Pavlović, koji za hektar ove zemlje plaća samo 1.500 eura. Zaposleni smatraju da sadašnji vlasnik ima samo cilj da kao pojedinac otkupi zemljište koje je vlasništvo ovog preduzeća, da državi ne izmiri obaveze za zakup i druge stvorene, a zaposlene ostavi praktično na ulici.






3. jun 2009, Novi Sad

U PROTESTE ZBOG MANJIH PLATA

Republičkom odboru Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije se predlaže organizovanje protesta ispred Vlade RS

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Vojvodine predlaže Republičkom odboru Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije, da zbog najnovijih mera Vlade Republike Srbije o drastičnom smanjenju plata zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama i dovodjenja u pitanje njihove egzistencije, posebno onih sa najnižim primanjima, organizuju proteste ispred Vlade RS u kojima će aktivno učešće uzeti predstavnici zaposlenih u najvišem telu organizacije.

U cilju radikalnijeg istupanja u iznalaženju novih i pravednijih rešenja protestu će se, u kasnijem periodu, priključiti predsednici sindikalnih organizacija Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Vojvodine.

Ovo je odlučeno na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine 3. juna 2009. godine. Sednica je održana u Novom Sadu u Radničkom domu a na dnevnom redu je bio Zakon o privremenom smanjenju zarada u državnoj administraciji i javnom sektoru.

1. jun 2009, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Ogroman je strah i nezadovoljstvo zaposlenih u preduzećima čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi u čijem su posedu izmedju ostalog "Medela", "Vital" i "Trivit mlin" u Vrbasu, "Uljara Sunce" Sombor, "Ratar" i "Pančevačka pekara" iz Pančeva. Naime, od momenta privatizacije ovih preduzeća sistematski se otpuštaju radnici, krše se njihova osnovna prava, radno vreme traje od 12 do 14 sati, neretko zaposleni rade na nakoliko radnih mesta a razlog za otkaz, prema ugovoru o radu, je i ukoliko se od radnog mesta udalje svega jedan metar bez saglasnosti pretpostavljenog.

O situaciji u ovim preduzećima poljoprivredne delatnosti govori i činjenica da je u "Trivit mlinu" nakon privatizacije ostao samo jedan zaposlen, predsednik sindikalne organizacije, i to zbog zakonske zaštite. U "Vitalu" koji je privatizovan 2005. godine i koji je tada imao 1.100 radnika sistematski se otpuštalo. Sada se najavljuje otpuštanje još 80 radnika, čime bi ukupan broj zaposlenih bio svega 260. U uljari "Sunce" vlasnik Ranković je broj zaposlenih sa 382 smanjio na 289, koliko trenutno radi, a najavljuje otpuštanje još 120. Ni u "Medeli" nije bolje, od 190 zaposlenih (u novembru prošle godine) u decembru je 38 bilo otpušteno kao tehnološki višak a sada se to priprema za 54 radnika.

Na ove činjenice predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću ukazuje ponovo Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Jer, kako se navodi, proklomovani cilj da se očuvaju radna mesta u 2009. godini na primeru ovog vlasnika se sigurno neće ostvariti. Postavlja se i pitanje da li se radi o sistematskom uništavanju ovih preduzeća. Svi pokušaji Samostalnog sindikata da se spreče otpuštanja završavali su samo formalnim izjašnjavanjem o predloženim programima za rešavanje tehnološkog viška koje ne obavezuje poslodavca. A situacija je više nego zabrinjavajuća jer se najavljuje otpuštanje još oko hiljadu radnika u preduzećima gospodina Rankovića. Rezultat toga može vrlo brzo dobiti velike razmere i nekontrolisane izlive nezadovoljstva, upozorava na kraju pisma predsednika Borisa Tadića Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.


PREDSEDNIK
SAMOSTALNOG SINDIKATA POLJOPRIVREDE,
PREHRAMBENE, DUVANSKE, INDUSTRIJE,
VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA VOJVODINE
Jelena Češljević




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0