Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA jun 2008.






25 - 28.  jun 2008, Palić

GLOBALIZACIJA ZAHTEVA VEĆU MEDJUNARODNU SINDIKALNU SARADNJU

Održan  seminar  sindikata poljoprivrede Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Madjarske i Srbije

U organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, a uz finansijsku podršku Fondacije Frigrih Ebert Štiftung, od 25. do 28.  juna 2008. godine na Paliću, je održan seminar  sindikata poljoprivrede Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Madjarske i Srbije. Cilj seminara je bio razmena iskustva u radu sindikata, jačanje uloge sindikata kao socijalnog partnera i razvijanje veće saradnje medju sindikatima poljoprivrede iz regiona. Predstavnici sindikata poljoprivrede su razmenili iskustva u vezi funkcionisanja socijalnog dijaloga, postojanja i primene granskih kolektivnih ugovora, delovanja i saradnje sindikata u okviru multinacionalnih kompanija, kao i u vezi  neophodnih reformi i modernizacije sindikata.

Tokom seminara učesnici su posetili i predezeće a.d "Mlekara", Subotica, gde je održan sastanak sa menadžmentom i  Odborom sindikalne organizacije, a nakon toga je upriličen obilazak  proizvodnih kapaciteta fabrike.

Na seminaru je postignut  i konkretan dogovor i podela zaduženja za održavanje Konferencije Sindikata poljoprivrede Jugoistočne Evrope, koja će biti održana početkom oktobra 2008. godine uz podršku Sindikata 3F iz Danske.

















20. jun 2008, Beograd

10 GRADOVA - 5 JEZIKA - 1 MOTO  "VREME JE!"

Mladi sindikalni aktivisti iz Jugoistočne Evrope su se  udružili u zajedničkoj borbi za veću zaposlenost mladih, pristojan rad za mlade ljude, aktivno učešće mladih u društvenom životu, kao i u pozivu mladima da se bore za svoja prava!

Visok nivo nezaposlenosti među mladima, nedostatak pristojnog posla za mlade ljude, rad na crno, neravnopravnost prilikom zapošljavanja zajednički su problem za sve mlade u regionu Jugoistočne Evrope. Mladi sindikalni aktivsti iz 18 sekcija mladih su udružili u zajedničkoj borbi i organizovali kampanje u deset gradova u regionu: Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Podgorica, Priština, Sofija, Sarajevo, Skoplje, Tirana, Zagreb, u isto vreme  20. JUNA 2008. godine, i pozvali sve mlade ljude da se bore za svoja prava i time daju svoj doprinos kreiranju današnjeg društva. Mladi su pozvali i sve odgovorne strukture vlasti da daju prioritet većoj zaposlenosti mladih, da obezbede mladima mogućnost pristojnog zapošljavanja, da uključe mlade u procese donošenja odluka na svim nivoima u oblastima od interesa za mlade ljude.

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sekcija mladih UGS „Nezavisnost“, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert, organizovale su na taj dan kampanju - koncert u Beogradu na Trgu Nikole Pašića, pod sloganom "Vreme je - Mladi, borimo se za naša prava!".  Nekoliko sati pre početka koncerta  aktivisti sekcija mladih oba sindikata distribuirali su informativne materijale: MOR-ovu brošuru o zapošljavanju mladih, opšte informacije o sindikalnim centralama, sindikalne propagandne materijale za mlade protiv diskriminacije, protiv rada na crno, Infostud informacije o načinima zapošljavanja mladih i pomoć za izradu motivacionog pisma (SV) i razgovarali sa mladih ljudima tokom koncerta.  Bogat muzički program organizovan na Trgu Nikole Pašića okupio je mlade, koji su do kasnih večernjih sati učestvovali u druženju i zabavi. Razumevanje za ovakav vid aktuelizovanja problema mladih već tradicionalno podržava Fondacija Friedrih Ebert, koja je omogućila kompletan programa, a tokom koncerta mladima se na srpskom jeziku obratio i Frank Hantke, predstavnika FES-a. Podršku mladima je dalo i  najviše rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji su svojim prisustvom uputili poruku mladima da sindikat vodi brigu o mladima i pozvali mlade da zajedno obezbede što veći uticaj sindikata na sva pitanja koja se tiču položaja mladih u društvu, tokom školovanja, do zaposlenja i kod poslodavca.

Kroz ovu dosada jedinstvenu međunarodnu sindikalnu akciju, nekoliko hiljada mladih se obratilo javnosti, nacionalnim vladama  i svim društvenim činiocima, kako bi se čuo glas mladih, sa porukom da će mladi sindikalni aktivisti sprovoditi koordinirane i koncentrisane akcije i kampanje u regionu, stavljati nezaposlenost na dnevni red, boriti se protiv nelegalnog zapošljavanja, zahtevati ravnopravnost u obrazovanju i na radnom mestu – toliko dugo dok ih se ne posluša!


19. jun 2008, Novi Sad

SVIMA ŠTETI RAD NA CRNO

Neformalno zapošljavanj  ne šteti samo radnicima koji rade pod tim uslovima već  ugrožava sve zaposlene, predočava predsednik SSSV

Fenomen visoke nezaposlenosti i rada na crno u direktnoj je korelaciji sa sindikatom: što je broj nezaposlenih i neformalno zaposlenih veći, broj članova sindikata je manji. Jer, iz zaposlenosti proističu sva prava zaposlenih a bez radno aktivnog članstva nema ni istinskog sindikata. Otuda je rešavanje ovog problema jedno od najznačajnijih zadataka sindikata na svim nivoima organizovanja.

- Samo prijavljeni radnici mogu koristiti zaštitu i prava koja nam omogućavaju zakoni i kolektivni ugovori. Nema pristojnog rada ako je radnik protiv svoje volje bez posla i u uslovima siromaštva, ako se njegova prava iz rada i po osnovu rada zloupotrebljavaju, ako je po bilo kom osnovu diskriminisan, ako zaposleni ne mogu da se sindikalno organizuju kako bi se čula njihova reč ili ako postoje prepreke za socijalni dijalog - ističe predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Prvi korak je urađen potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora koji, u ovom trenutku važi samo za poslodavce koji su članovi Unije poslodavaca Srbije. Samostalni sindikat zahteva da  kolektivni ugovor važi za sve poslodavce u Srbiji, da svi zaposleni imaju ista prava i da svi poslodavci imaju istu obavezu. Neformalna ekonomija i u okviru nje, neformalno zapošljavanje, ne šteti samo radnicima koji rade pod tim uslovima već  ugrožava sve zaposlene jer se neuplaćivanjem poreza i doprinosa poresko opterećenje svaljuje na formalnu ekonomiju. Takođe se smanjuje mogućnost kvalitetnijeg lečenja i obrazovanja, a pre svega, dovodi se u pitanje sigurnost isplate penzija.

Osim toga, rad na crno koči razvoj privrede i nanosi joj ozbiljne štete, ugrožava državu i širu društvenu zajednicu koja gubi milionske prihode po osnovu poreza koje plaćaju poslodavci i zaposleni, destabilizuje državni budžet i socijalne fondove - fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja, jer se 30 odsto novca iz Budžeta odliva  zbog neprijavljivanja radnika i rada na crno. Rad na crno šteti i potiskuje legalnu ekonomiju, tj. čini je nekonkurentnom, što direktno utiče i na ostale ekonomske parametre i pravila poslovanja dovodeći do različitih nepravilnosti tržišta kao što su damping cena, nelojalna konkurencija i neetičke poslovne prakse. Krajnji korisnici su takođe ugroženi jer ne dobijaju garantovani kvalitet proizvoda na crnom tržištu - ukazuje dr Mijatović.











18. jun 2008,  Novi Sad 

MANJI POREZ NA ZARADE

U eliminaciji  rada na crno SSS će se zalagati izmedju ostalog  i za unapredjenje socijalnog dijaloga, rečeno na sednici Veća SSS Vojvodine

Nezaposlenost i rad na crno i analiza učešća sindikalnog članstva sa teritorije Vojvodine u Protestu Saveza samostalnih sindikata Srbije - Prvi maj 2008. godine, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu proširene sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održane 18. juna 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sednici su prisustvovali i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pomoćnik za oblast zapošljavanja u Sekreterijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Djula Ladocki.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predočio je novi predlog Strategije borbe protiv rada na crno, koji radi ovaj Sekreterijat, ukazujući da je podrška sindikata izuzetno značajna kao što je bila i kod Strategija zapošljavanja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović prezentujući podatke vezane za rad na crno rekao je da će se u eliminaciji takvog rada  SSS zalagati izmedju ostalog za: unapredjenje socijalnog dijaloga, prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora na sve poslodavce, unapredjenje saradnje sa Inspekcijom rada i Nacionalnom službom za zapošljavanje, smanjenje poreza na zarade i edukaciju sindikalnih aktivista.


18. jun 2008,  Novi Sad 

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSV

Razgovarano o temama koje su na dnevnom redu zakazane sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

U funkciji pripreme sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine 18. juna 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, održana je  sednica  Predsedništva SSS Vojvodine.

Članovi Predsedništva razgovarali su, izmedju ostalog, o nezaposlenosti i radu na crno, analizi učešća sindikalnog članstva sa teritorije Vojvodine u Protestu Saveza samostalnih sindikata Srbije - Prvi maj 2008. godine i tekućim pitanjima važnim za rad i delovanje Samostalnog sindikata Vojvodine.











17. jun 2008, Novi Sad

PODACI ZA PANIKU

Stopa siromaštva u Srbiji  se kreće  od 8 do 16 odsto, zavisno od metode istraživanja

Iako su pokrenute brojne akcije za smanjenje nezaposlenosti, ova stopa je i dalje na nezavidnom nivou, blizu 18,1% i jedna je od najvećih u Evropi. Ako se uzme u obzir da je administrativna stopa 26%, jasno je da su ovi podaci alarmantni i da ilustruju dubinu problema.

Krajem januara 2008. godine u Srbiji je registrovano  blizu 800.000 nezaposlenih lica. Ovi podaci  bi izazvali paniku i preduzimanje vanrednih mera u vladama razvijenih evropskih država. Poređenja radi, u prošloj godini, u Evropskoj Uniji, stopa nezaposlenosti bila je 7,3%. Procenat nezaposlenih znatno je manji i u zemljama u okruženju sa kojima se često poredimo: Slovenija 5%, Rumunija 6,5%, Mađarska 7,3%, Bugarska 7,4%, Hrvatska 10%.

Nesporno je da je nezaposlenost jedan od osnovnih uzroka velike stope siromaštva u Srbiji, koja se kreće  od 8 do 16 odsto, zavisno od metode istraživanja. Procenjuje se da čak 2,8 miliona ljudi ne mogu da podmire ni potrebe minimalne potrošačke korpe. Od tog broja oko 1,4 miliona ljudi živi u ekstremnoj bedi.


16. jun  2008, Novi Sad

NOVO VREME ZAHTEVA NOVI SINDIKAT

U Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine upriličen je prijem za goste iz Švedskog sindikata LO IF METAL

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine Radojko Jovanović bili su 16. juna 2008. godine domaćini predstavnicima Sindikata LO IF METAL iz Norra Ostergotlanda, Švedska.

Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa gostima iz Švedske Mikael Stekvitom, Mikael Johansonom, Mladenom Lausegerom i koordinatorom Sindikata iz Republike srpske Sanjom Živković, predstavljen je zajednički  projekat švedskog sindikata i Sindikata tekstila, kože i obuće Srbije "Novo vreme, zahteva novi sindikat".











16. jun 2008, Novi Sad

MLADI SU NAJUGROŽENIJI

Čak 48 odsto mladih od 18 do 30 godina nema posao a  43 procenta  mladih, koji su zaposleni, nema stalno zaposlenje

Rad na crno, naročito u periodu trajanja tranzicije, postao je svakodnevica. Anketa o neformalnoj ekonomiji je pokazala da više od 600.000 ljudi, ili jedna trećina ukupno zaposlenih u Srbiji radi “na crno” odnosno, bavi se delatnostima i zarađivanjem u neformalnoj (sivoj) zoni. To je jasan alarm da se u narednom periodu mora preduzeti čitav niz sistemskih mera da se to stanje popravi i uvede u regularne tokove ekonomije.

Rad na crno je prisutan u svim sektorima, privatnim i državnim preduzećima, i ne obuhvata samo zanimanja niže stručne spreme već i visokoobrazovane radnike. Neformalna ekonomija je najizraženija u građevinarstvu. Procene su da između 25 i 30 odsto zaposlenih u oblasti građevinarstva radi na crno – odnosno blizu 30.000 radnika. Drugo mesto na ovoj neslavnoj listi zauzimaju trgovinske i ugostiteljske radnje u kojima se ilegalci smenjuju. Mnogi od njih rade tek desetak dana, a kada dođe vreme za platu, dobijaju otkaz i na njihovo mesto dolaze drugi. Takođe, ova pojava je rasprostranjena i  u tekstilnim preduzećima, u malim zanatskim radnjama kao i u  poljoprivredi.

Najugroženija kategorija su mladi. Čak 48 odsto mladih od 18 do 30 godina nema posao, 43% mladih koji su zaposleni nema stalno zaposlenje a oko 40% njih koji rade nisu prijavljeni, odnosno rade ”na crno”. Pored mladih, najveće učešće u neformalnoj ekonomiji imaju stariji od 50 godina koji su ostali bez radnog mesta zbog  privatizacije, tehnoloških viškova ili stečajeva. Oni veoma teško pronalaze posao pa su zbog toga, bez obzira na stručnost, primorani da prihvataju najgore poslove, i to “na crno”.

Nisu samo nesavesni poslodavci krivci za ovakvu situaciju. Ucenjeni poslom i borbom za golu egzistenciju, nesvesno im pomažu i radnici, radeći na svoju štetu. Radnici ne prijavljuju gazdu osim kada dobiju otkaz. Zastrašeni mogućnošću da ostanu i bez ovakvog izvora prihoda od koga zavisi egzistencija njihovih porodica, radnici ne traže zaštitu, prikrivaju povrede i profesionalna oboljenja, za koje se zna uglavnom iz štampe i crnih hronika kada se dogodi, i to na žalost ne retko, teža povreda na radu ili pogibija.


16. jun 2008,  Novi Sad

EDUKACIJA EDUKATORA

U Radničkom domu upriličen razgovor predsednice Sindikata poljoprivrede i učesnika u Projektu iz poljoprivrede

U toku ove i iduće godine u Srbiji će se realizovati medjunarodni tempus projekat na temu "Obuka za unapredjenje bezbednosti i zdravlja na radu". Projekat je finansiran od strane EU a Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine je kao učesnike u ovom projektu opredelio Miodraga Vrsajkovića, Nikolu Kovačevića i Gordanu Mutlak.

U Radničkom domu, sa učesnicima u Projektu iz poljoprivrede, razgovarala je 16. juna 2008. godine Jelena Češljević, predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Kolegama sindikalcima je predočen značaj i potreba edukovanja lica zaduženih za bednost i zdravlje na radu u preduzećima.











14. jun 2008. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ ŠVEDSKE

Za predstavnika Sindikata LO iz Švedske Mikael Johansona, Anu Palmer, predstavnika mladih i ombudsmana i Bracu Kalajdžić, menadžera projekta saradnje sa ovim švedskim sindikatom, upriličen je prijem i razgovor 14. juna 2008. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Švedske razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Miodrag Bradonjić i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine Milorad Perišić.

U toku razgovora analizirana je dosadašnja saradnja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i  švedskog Sindikata LO. Takodje je dogovaran nastavak saradnje za ovu i posebno za 2009. godinu.


14. jun 2008, Novi Sad

INTERNACIONALNA SARADNJA SINDIKATA

Predsednici sindikalnih organizacija iz kompanija u koje je ušao strani kapital i predstavnici mladih iz tih preduzeća učestvovali  u radu seminara

U organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine, održan je 14. juna 2008. godine jednodnevni seminar na temu "Internacionalna saradnja sindikata - medjunarodne organizacije sindikata, saradnja sindikata u okviru multinacionalnih kompanija".

Učesnici seminara su bili predsednici sindikalnih organizacija iz kompanija u koje je ušao strani kapital i predstavnici mladih iz tih preduzeća. Ovaj seminar je praktično realizacija potpisanog Sporazuma, odnosno nastavak saranje švedskog Sindikata LO i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoh, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.  Učesnici seminara su razmatrali više tema vezanih za internacionalnu saradnju, iskustva, fondove, organizovanje mladih u sindikatu i načinu da se što više njih pridobije za rad u organizaciji.











jun 2008, Novi Sad

SAOPŠTENJE

 

        Savez samostalnih sindikata Vojvodine zahteva da država smanji akcize na naftu i naftne derivate kako bi se cena goriva dovela na podnošljiv nivo. Stalan rast cene goriva izaziva lančanu reakciju i svakodnevna poskupljenja koja ugrožavaju životni standard svih gradjana.

         Rast cena je dosegao alarmantni nivo,  a uz  povećane proizvodjačke troškove ima direktan uticaj  na rast inflacije. Savez samostalnih sindikata Vojvodine takodje ukazuje da izostanak subvencija za gorivo namenjeno poljoprivredi,  dovodi do poskupljenja žetva.

        
PREDSEDNIK SAVEZA SAMOSTALNIH
SINDIKATA VOJVODINE

dr Milorad Mijatović


13. jun 2008. godina, Zrenjanin

POSETA "DIJAMANTU"

Predstavnici Sindikata LO iz Švedske i SSS Vojvodine posetili su zrenjaninsku fabriku ulja

Predsednik sindikalne organizacije "Dijamanta" iz Zrenjanina Andjelko Bokić, direktor Željko Brozović i Mate Greganić zadužen ispred menadžmenta kompanije "Agrokor" za sindikate, bili su domaćini posete predstavnika Sindikata LO iz Švedske i SSS Vojvodine "Dijamantu" Zrenjanin. Mikael Johanson, Ana Palmer i Braco Kalajdžić iz Švedske uz predsednika, potpredsednika i sekretara SSS Vojvodine dr Milorada Mijatovića, Jelenu Češljević i Miodraga Bradonjić i predsednika VSSSO Zrenjanin Mirka Malešev, bili su gosti fabrike ulja "Dajamant" gde je upriličen razgovor.

Gosti i domaćini vodili su vrlo koristan dijalog. Predsednik sindikalne organizacije "Dijamanta" Andjelko Bokić predstavio je sindikalnu organizaciju,  njen rad i iskustva. Posebno je predočio sindikalnu organizovanost u kompaniji i socijalni dijalog u preduzeću.











jun 2008, Novi Sad

FENOMEN PREŽIVLJAVANJA

Prema procenama, do kraja ove i početka sledeće godine, zbog okončanja privatizacije i stečaja, bez posla će ostati između 150.000 i 170.000 radnika

Oko 60 odsto zaposlenih u Srbiji prima platu koja ne premašuje republički prosek, dok, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, 94.658 radnika ne prima platu. Preciznih podataka o tome koliko zaposlenih dobija minimalnu zaradu, nažalost nema, a upravo bi ovaj pokazatelj najrealnije odrazio stanje zaposlenih u našoj zemlji i činjenicu da poslodavci masovno nude zaposlenima nove ugovore o radu sa zaradom u visini minimalne - predočava predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Pitanje je gde je granica siromaštva i koliko je minimalno potrebno za održanje golog života ako znamo da u Srbiji čak  2,8 miliona ljudi ne mogu da podmire ni potrebe minimalne potrošačke korpe.

Mnogi su pokušali da odgonetnu fenomen preživljavanja u Srbiji sa 100-200 evra mesečno. No, još je veći fenomen preživljavati godinama bez dinara primanja. Upravo takvim “fenomenalnim “životom trenutno  živi čak 100.000 radnika u Srbiji koji ne primaju plate, a zaposleni su. Oni još uvek čekaju da se reši status preduzeća u kome su zaposleni. Mnogi od njih će završiti na tržištu rada, a samo srećnici na spisku penzionera  Fonda PIO. Prema nekim procenama, do kraja ove i početka sledeće godine, zbog okončanja privatizacije i stečaja, bez posla će ostati između 150.000 i 170.000 radnika. Ukoliko se nešto radikalno ne izmeni, očekuju se dalji negativni trendovi, ističe predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.


13. jun 2008. godina, Zrenjanin

GOSTI IZ ŠVEDSKOG SINDIKATA

Na sednici, predstavnici Sindikata LO prezentovali su način finansiranja i kako kao organizacija utiču na usvajanje zakona u svom parlamentu

Predstavnik Sindikata LO iz Švedske Mikael Johanson, Ana Palmer, predstavnik mladih i ombudsman i Braco Kalajdžić, menadžer projekta saradnje sa ovim švedskim sindikatom, bili su gosti na sednici Odbora poljoprivrede za više opština sa sedištem u Zrenjaninu održanoj 13. juna 2008. godine u Zrenjaninu. Sednici su prisustvovali i predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Miodrag Bradonjić i predsednik VSSSO Zrenjanin Mirko Malešev.

Na sednici je razgovarano o lokalnoj organizovanosti sindikata a posebno o granskoj organizovanosti. Kolege iz Švedske predstavili su svoju organizaciju, iznoseći podatke o pravima zaposlenih i životnom standardu prosečnog švedskog gradjanina. Takodje su prezentovali način finansiranja sindikata i kako kao organizacija utiču na usvajanje zakona u svom parlamentu.











9. jun  2008,  Novi Sad

ISPOŠTOVAN POTPISANI PROTOKOL

Seminare na kojima će se edukovati sindikalci u veštini pregovaranja sa poslodavcima, organizovaće POS zdravstva

Aktivnosti POS izmedju dve sednice i realizaciji Protokola za 2008. godinu bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane  9. juna 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Članovi Pokrajinskog odbora su konstatovali da je ispoštovan Protokol potpisan izmedju Sindikata zdravstva i socijalne zaštite i nadležnog Ministarstva. Na sednici je dogovoreno  da se u oktobru ove godine organizuju seminari za predstavnike sindikata i poslovodstva na kojima bi se razgovaralo o Posebnom kolektivnom ugovoru. Takodje, da se u službi Veća SSS Vojvodine uradi model kolektivnog ugovora kod poslodavca a u cilju pružanja pomoći predsednicima sindikalnih organizacija. 

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine će organizovati seminare na kojima će se edukovati sindikalci u veštini pregovaranja sa poslodavcima, takodje je dogovoreno na sednici POS.




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0