Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA januar 2011.

31. januar 2011, Novi Sad

NAJBITNIJA EDUKACIJA MLADIH

Članovi Predsedništva Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine planiraju da se ove godine Dan mladih, 12. avgust, posebno obeleži

Predlog plana akcija po opštinama, bio je na dnevnom redu sednice Predsedništva Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održane 31. januara 2011. godine u Novom Sadu u Radničkom domu. Članovi Predsedništva Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine razgovarali su o više pitanja koje smatraju najbitnijim za mlade u Samostalnom sindikatu. Dogovoreno je da se u 2011. godini radi preko projekata koji su već upućeni različitim fondacijama. Takodje, da se u okviru sednica sekcija mladih, članovi edukuju po različitim pitanjima.

Članovi Predsedništva Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine planiraju da se ove godine 12. avgust posebno obeleži jer je to Dan mladih. Dogovoreno je i da se članovi Sekcije mladih izjasne koje aktivnosti će pokrivati na lokalnom nivou i koje akcije će voditi.

 









Januar 2011, Novi Sad

POMOĆ KOLEGAMA U KRALJEVU

U pitanju je 25 zaposlenih u kraljevačkom Zdravstvenom centru čije kuće više nisu za stanovanje

Na osnovu podataka iz Kraljeva od predsednika sindikalne organizacije Zdravstvenog centra, članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine su doneli odluku da kolegama u ovom mestu, koje je prošle godine pogodio razoran zemljotres, uputi pomoć. U pitanju je 25 zaposlenih u kraljevačkom Zdravstvenom centru čije kuće više nisu za stanovanje.

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine će svojim kolegama pomoći sa po deset hiljada dinara. Kako se planira pomoć će im se uručiti u prvoj polovini februara 2011. godine.

24. januar 2011, Vršac

USPEŠNO ODRŽANO NIZ SEMINARA

Na ukupno četiri seminara organizovana u Vojvodini
se razgovaralo o bezbednosti i zdravlju na radu

Niz seminara o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je organizovao Savez samostalnih sindikata Vojvodine, započet je prošle a nastavljen ove godine. Održavanjem, četvrtog u nizu seminara u Vršcu 24. januara 2011. godine, praktično je završen predvidjeni ciklus. Uvodne napomene o Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na načela i svrhu akta o proceni rizika, učesnicima seminara u Vršcu dala je dr Ljiljana Topić iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike

Učesnici seminara razgovarali su i o načinu izbora predstavnika zaposlenih i odbora za bezbednost i zdravlje na radu, odnosu sa sindikatom i kolektivnom ugovoru. Posebno je obradjeno delovanje inspekcije rada sa osvrtom na slabosti akata u preduzeću (ovlašćenja, načini vršenja nadzora), uloga licenciranih firmi i medicine rada i iskustva sindikalnih organizacija – učesnika u seminaru. Za uvodne napomene pobrinuli su se Milorad Beronja, direktor Instituta za zaštitu na radu Novi Sad, Ilija Jović iz Ministarstva rada, dr Jelka Rodić Strugar iz Zavoda za zdravstveu zaštitu radnika Novi Sad i Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta.











24. januar 2011, Novi Sad

ZAKAZANA IZBORNA SKUPŠTINA

Članovi POS doneli odluku da se izborna Skupština Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održi 25. februara 2011. godine

Izborne aktivnosti u sindikalnim organizacijama završene su do kraja prošle godine kako je i bilo predvidjeno kalendarom aktivnosti i izbornim odlukama, a u toku su izbori u Okružnim odborima koji će se završiti do kraja januara, konstatovano je na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica POS je održana 24. januara 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na sednici su, takodje, predsednici Okružnih odbora Sindikata imenovani za članove Komisije za verifikaciju okružnih izbora.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine su utvrdili da je rok za dostavljanje predloga kandidata za predsednika POS 7. februar 2011. godine. Doneli su i odluku da se izborna Skupština Sindikata održi 25. februara 2011. godine.

21. januar 2011, Banja Junaković

NASTAVLJENO ODRŽAVANJE SEMINARA

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, tema je niza seminara započetih prošle a nastavljenih ove godine

Podzakonska akta o zaštiti na radu (pravilnici), obaveze poslodavca u oblasti zaštite na radu, prava i obaveze zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, samo su deo tema obradjenih na seminaru posvećenom unapredjenju bezbednosti i zdravlja na radu. Niz seminara započet je prošle a nastavljen 21. januara ove godine održavanjem u Banji Junaković. Inače, uvodne napomene na Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na načela i svrhu akta o proceni rizika, dao je Žika Marković iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike.

Na seminaru se razgovaralo i o načinu izbora predstavnika zaposlenih i odbora za bezbednost i zdravlje na radu, odnosu sa sindikatom, kolektivnom ugovoru, delovanju inspekcije rada sa osvrtom na slabosti akata u preduzeću (ovlašćenja, načini vršenja nadzora), ulozi licenciranih firmi i medicine rada i iskustvu sindikalnih organizacija – učesnika u seminaru. Uvodne napomene za predložene teme dali su Milorad Beronja, direktor Instituta za zaštitu na radu Novi Sad, Danilo Nedeljković iz Ministarstva rada, dr Jelka Rodić Strugar iz Zavoda za zdravstveu zaštitu radnika Novi Sad i Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta.







21. januar 2011, Novi Sad

UPUĆENO PISMO MINISTRU ZDRAVLJA

Dr Tomica Milosavljević obavešten o sve učestalijem ignorisanju Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić uputila je Ministru zdravlja dr Tomici Milosavljeviću pismo u kome ga obaveštava na sve učestalije ignorisanje Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove i Odluke o primeni ovog ugovora na sve poslodavce koji obavljaju zdravstvenu delatnost od strane pojedinih direktora zdravstvenih ustanova i RH centara u Vojvodini.

Nepoštovanje odredbi Posebnog kolektivnog ugovora i neprihvatanje inicijative Sindikata za pregovore i zaključivanje kolektivnog ugovora u zdravstvenim ustanovama, ukazuje dr Civrić, posebno je izraženo nakon obaveštenja Komore zdravstvenih ustanova Srbije o pokretanju postupka za ocenu zakonitosti Posebnog kolektivnog ugovora pred Ustavnim sudom RS. Na kraju pisma Ministru upućena je molba da se zvog brojnih problema i nesuglasica oko primene Poebnog kolektivnog ugovora da pismeni stav Ministarstva zdravlja Srbije po ovom pitanju.

20. januar 2011, Novi Sad 

NEZAPOSLENOST POKAZATELJ KRIZE

Od ukupnog broja nezaposlenih preko 65 posto posao traži duže od jedne godine ,više od polovine duže od dve a blizu 10 posto čak preko 10 godina traga za zaposlenjem

Nezaposlenost u Srbiji je visoka, ma kako je merili i jedan od pokazatelja dubine krize u kojoj se Srbija nalazi. Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti u oktobru 2010. godine bila je 20,0 odsto, dok je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, stopa zvanično registrovane nezaposlenosti u avgustu 2010. godine iznosila 26,2 posto. Na kraju septembra 2010. godine registrovano je 809.595 lica koja traže zaposlenje, od kojih je 721.043 nezaposlenih (aktivnih) lica.

Vrlo je nepovoljna još jedna odlika nezaposlenosti u Srbiji, a to je vrlo dugotrajan fenomen. Od ukupnog broja nezaposlenih, 65,04 posto ili 468.963 lica posao traži duže od jedne godine (dugotrajna nezaposlenost), više od polovine posao traže duže od dve godine, a blizu 10 posto nezaposlenih posao traže preko 10 godina. Takva dugotrajnost nezaposlenosti donosi povećani rizik trajne isključenosti pojedinaca iz zapošljavanja, budući da njihovo znanje i veština postepeno zastarevaju. Najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti, posmatrano prema godinama starosti, imaju mladi, oko 26 odsto od ukupnog broja nezaposlenih lica je mlađe od 34 godine, a 13 odsto je mlađe od 29 godina.

Prema Anketi o radnoj snazi za oktobar 2010. godine, broj neaktivnog stanovništva starosti 15 i više godina na teritoriji Republike Srbije iznosio je 3.368.860 lica i povećao se za 281.044 lica u odnosu na period pre krize (oktobar 2008.). Ako oduzmemo osobe starije od 65 godina proizilazi da je neaktivno 1.983.43 lica starosti između 15 i 65 godina, od kojih se 324.096 lica izjasnilo kao da žele i mogu da rade ali im trenutni uslovi na tržištu rada ne pružaju priliku za to. U odnosu na period pre krize, njihov broj se povećao za oko 60.000 lica. Treba uzeti u obzir i činjenicu da među armijom onih koji (zvanično) nemaju nikakav posao ima mnogo obeshrabrenih radnika koji zarađuju za život, ili bolje reći preživljavaju, u sivoj zoni.



 






 



 




14. januar 2011. godina, Novi Sad

RAZGOVORI O ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

U okviru posete, goste iz Sindikata LO Geteborga i predsednika SSSV dr Milorada Mijatovića sa saradnicima, primio je u Izvršnom Veću Vojvodine Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin

Za predsednika Sindikata LO za regiju Geteborg iz Švedske Kristera Andersona i izvršnog sekretara za međunarodnu saradnju Sindikata poljoprivrede i prehrane Švedske Mikaela Nilsona upriličen je prijem i razgovor 14. januara 2011. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Švedske razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Goran Milić i predsednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić koji je predstavio ovaj, najveći granski Sindikat u Pokrajini. Bradonjić se posebno osvrnuo na razloge pada sindikalizma čiji koreni leže u smanjenju broja zaposlenih, lošoj privatizaciji, gašenju firmi i strahu zaposlenih da sindikalno deluju.

U toku razgovora predsednik SSSV dr Mijatović kolegama iz Švedske je predstavio "ličnu kartu" SSS Vojvodine i Srbije posebno ukazujući na dosta loš socijalni dijalog u Srbiji i težak materijalno-socijalni položaj zaposlenih. Predsednik Anderson je predočio da je i u Švedskoj situacija dosta teška, da je stopa nezaposlenosti porasla a posebno se teško zapošljavaju mladi. Najviše vremena u toku razgovora posvećeno je projektu između Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine, koji se bavi socijalnim dijalogom, edukacijom zaposlenih i menadžmentom. Ovaj projekat bi trebalo da se realizuje od 2012. do 2014. godine ( 2011. godina je pripremna) i najvećim delom bi ga finansirala Švedska fondacija Olof Palme international center.

U okviru posete, goste iz Švedske i predsednika SSSV dr Milorada Mijatovića sa saradnicima, primio je u Izvršnom Veću Vojvodine Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin koji je u toku susreta posebno naglasio da se u našoj Pokrajini implementira švedski model u oblasti ravnopravnosti polova i da pozitivne rezultate imamo i u primeni modela vezanog za reševanje problema izbeglica. Posebno je naglasio da se u saradnji sa švedskim partnerima radi na što uspešnijoj primeni evropskog modela socijalnog dijaloga, koji podrazumeva neprestanu komunikaciju između vlasti, reprezentativnih sindikata i unije poslodavaca. Predsednik Sindikata LO Geteborg Krister Anderson naglasio je da socijalni dijalog veoma važna komponenta u razvoju jednog društva, te da Švedska ima višedecenijsko iskustvo u primeni ovog modela, naročito kada je u pitanju dijalog između sindikata i političkih partija, koje će rado podeliti sa partnerima iz naše zemlje.

12. januar 2011, Novi Sad

USVOJENI PREDLOZI ODLUKA

Najverovatnije će se predizborna sednica Skupštine Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održati krajem januara 2011. godine

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine analizirali su, na sednici POS-a, aktivnosti u protekloj godini. Sednica je održana 12. januara 2011. godine u Novom Sadu u Radničkom domu.

Odluka o broju, sastavu i načinu izbora članova POS zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine, takodje je bila na dnevnom redu sednice na kojoj je donet i predlog odluke o formiranju i sedištima odbora za grad i više opština sa područja Vojvodine. Članovi POS-a su usvojili i predlog izmena i dopuna Statuta zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine i predlog odluke o sazivanju, predlogu dnevnog reda i mesta održavanja Skupštine Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine. Najverovatnije će se predizborna sednica Skupštine održati krajem januara 2011. godine a krajem februara bi trebalo da se održi Skupština Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine.







januar 2011, Novi Sad 

RASTE NEPOVERENJE ZAPOSLENIH

U većini preduzeća, koja su pre privatizacije aktivno poslovala, ulaskom novog vlasnika u posed najpre je smanjen broj zaposlenih

Samostalni sindikat Vojvodine i Srbije je sve vreme upozoravao na to da postojeći koncept privatizacije društvenih preduzeća nije dobar, insistirano je na većoj transparentnosti i kontroli, boljoj zaštiti preduzeća i zaposlenih kroz kupoprodajne ugovore. Posebno je ukazivano na to da se mora imati više modela privatizacije, pre svega putem bolje dokapitalizacije – strateškog ulaganja. Na žalost sva preduzeća su privatizovana po istom principu, a suprotno praksi u drugim zemljama Evrope koje od kupca traže da bude školovan na tom polju, kod nas postoji uslov ograničen na ponudu najviše kupoprodajne cene, odnosno kupac se birao po dubini džepa, mnogi vlasnici pokazali su se kao loše gazde, a neki su, ispostavilo se, kriminalci.

Privatizacija je u 2009. i 2010. godini usporena, najmanje atraktivna preduzeća tek treba prodati, međutim još uvek se ne znaju konkretni planovi za završetak privatizacije, pre svega opustošenih preduzeća kod kojih je poništena privatizacija, kao ni o tome kako je trošen novac od privatizacije. Većina preduzeća koja su pre privatizacije aktivno poslovala, ulaskom novog vlasnika u posed najpre su smanjila broj zaposlenih, a ne retko obustavila određene sektore proizvodnje. U proseku, primetno je da se za većinu preduzeća ne može reći da su napredovala u ekonomskom rezultatu i tehnološkom razvoju.

Zabrinjava činjenica da je povećan broj konflikata među poslodavcima i zaposlenima. Konflikti su se najčešće javljali zbog: zaključivanja i poštovanja kolektivnih ugovora, neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa, radnog vremena i uslova rada, loših gazda koji ne poštuju dogovoreno. Zaposleni - sindikati se svakodnevno suočavaju sa bahatošću poslodavaca, dok su mediji puni informacija o tome kako su opustošene pojedine firme nakon privatizacije, radnici izigrani, dok vlasnici kupuju nove firme, vile, džipove, da i tamo gde se dobro posluje, zarade su minimalne, da i u svetskim poznatim multinacionalnim kompanijama nema kolektivnih ugovora dok u matičnim kompanijama postoje, da je u velikom broju privatizovanih preduzeća izraženo antisindikalno delovanje poslodavaca.

U takvom okruženju, sve veće je nepoverenja zaposlenih u dobre namere poslodavaca. U pregovore sa poslodavcem se u startu kreće sa negativnim stavom, bez poverenja, na žalost često opravdanom rezervom i strahom. Pri tome, u takvim situacijama često se prave greške, ne vidi se suština problema, u startu se pribegava radikalnim merama, bez pokušaja da se konflikt prvo pokuša rešiti kroz pregovore. Da bi sačuvali radna mesta i dobili zarade za svoj rad, zaposleni sve češće pribegavaju upotrebi radikalnih mera, do onih najradikalnijih kojima ugrožavaju sopstveni život.

U uslovima izraženog antisindikalnog delovanja, od pretnji otkazom, do osnivanja sindikata od strane poslodavca, biti predsednik sindikalne organizacije je sve teže: poslodavci prete, šikaniraju, a radnici-članstvo, koji su već dovedeni na ivicu egzistencije nemaju tolerancije za izostanak rezultata sindikalnih aktivnosti. S druge strane poslodavci su se već bezbroj puta do sada na ličnom, a i na primerima drugih poslodavaca, uverili da se za svoja kršenje zakona, mogu izvući bez ikakvih sankcija, tako da se u svim situacijama ponašaju bahato u odnosu na radnike i njihova prava, ali i u odnosu na državu i zakon.




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0