Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA mart 2010.





30. mart 2010, Novi Sad

HITNO ODMRZNUTI OKU

Članovi POS metalaca Vojvodine doneli su odluku da se 28. aprila 2010. godine održi Skupština metalaca Vojvodine

Informacija o stanju i problemima u metalskim preduzećima na području AP Vojvodine, razmatranje i usvajanje izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju Pokrajinskog odbora SSMS u 2009. godini i izveštaja Nadzornog odbora PO SSMS za Vojvodinu i razmatranje i usvajanje finansijskog plana PO SSMS za 2010. godinu, bili su izmedju ostalog na dnavnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane 30. marta 2010. godine u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora su konstatovali da je situacija u metalskim preduzećima na području AP Vojvodine alarmantna i da se privredni ambijent znatno pogoršao. Preduzeća koja su do sada dobro poslovala se poslednjih nekoliko meseci suočavaju sa problemom likvidnosti i smanjenjem proizvodnje što za posledicu ima kašnjenje i smanjenje zarada. Medju retkim primerima metalskih preduzeća koja se još uvek uspešno bore i redovno isplaćuju zarade i ne iskazuju viškove zaposlenih su „Akumulator“ Sombor, „Radijator“ Zrenjanin, livnica „Cimos“ Kikinda i FKL i „Termovent“ iz Temerina. Inače, još dva preduzeća nisu privatizovana: „Majevica“ Bačka Palanka i „Zastava Specijalna vozila“ Sombor.

Članovi POS-a su ocenili da se pre donošenja odluke o organizovanju prvomajskih protesta prvo održe razgovori i tematska sednica sa ministrima Rasimom Ljajićem i Mladjanom Dinkićem i na taj način pokuša prevazići teška situacija u metalskoj industriji. Osnovni zahtev vojvodjanskih metalaca je hitno odmrzavanje opšteg kolektivnog ugovora i njegova primena u celosti.

Nezadovoljni mestom i ulogom metalaca Vojvodine u Statutu metalaca Srbije i zbog činjenice da su nedovoljno zastupljeni u organima Sindikata metalaca Srbije, članovi POS su doneli odluku da se 28. aprila 2010. godine održi Skupština metalaca Vojvodine na kojoj bi se usvojio Statut metalaca Vojvodine.

31. mart 2010. godine,

ŠTRAJKAČI NE ODUSTAJU

Od 20 radnika nekadašnjeg „Mitrosa“ njih 17 (troje je u bolnici) i dalje nastavlja štajk gladju tražeći isplatu otpremnina od 200 eura po godini radnog staža

Radnike nekadašnjeg „Mitrosa“ koji štrajkuju gladju pokušali su da od ovog najradikalnijeg vida protesta odvrate predsednici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Srbije i Vojvodine Dragan Zarubica i Miodrag Bradonjić i predsednik Veća SSS opštine Sremska Mitrovica Steva Romakov. Iako im je u razgovoru ukazivano da postoje i drugi načini sindikalne borbe koji ne utiču direktno na zdravlje, štrajkači nisu odustali. Njih 17 od ukupno 20 koliko je započelo štrajk (troje je u bolnici) i dalje nastavlja da gladuje tražeći isplatu otpremnina od 200 eura po godini radnog staža.

Kako bi se što hitnije razrešio problem preduzeća „Takovo agrar“ i radnika nekadašnjeg „Mitrosa“, obavljen je i razgovor sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Branislavom Nedimovićem, pokrajinskim sekretarom za rad Miroslavom Vasinom i stečajnim upravnikom Gordanom Hadžić. Nastojanja su da „Takovo agrar“ i nakon stečaja nastavi da radi. Da bi se našlo rešenje zakazan je i razgovor sa vlasnikom Rodoljubom Draškovićem.










22 – 23. mart 2010, Španija

NA KORAK DO UČLANJENJA

Prvi put da je predstavnik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi Srbije, odnosno Vojvodine, učestvovao na zasedanju Generalne skupštine EFFAT

U Almeriji, Španija, od 22. do 23. marta 2010. godine održana je konferencija sektora za primarnu poljoprivrednu proizvodnju Generalne skupštine EFFAT-a (evropske federacije sindikata zaposlenih u primarnoj poljoprivredi, proizvodnji hrane, pića, duvanskoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu) kojoj je prisustvovao i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić. To je prvi put da je predstavnik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Srbije, odnosno Vojvodine, učestvovao na zasedanju Generalne skupštine EFFAT. Pored predstavljanja Samostalnog sindikata poljoprivrede, Bradonjić je u svom izlaganju ponovio zahtev i razloge za ulazak ovog Sindikata u EFFAT.

U toku dvodnevnog rada, 65 predstavnika poljoprivrede iz 37 zemalja su raspravljali o stanju u poljoprivredi Evrope i zajedničkoj poljoprivrednoj politici u okviru EU. Takodje se razgovaralo o mobilnosti rada i svim štetnim vidovima rada u poljoprivredi, socijalnom dijalogu, klimatskim promenama i mnogim drugim pitanjima. Posebno je istaknuta potreba poboljšanja saradnje medju sindikatima i unapredjenju sindikalizma u zemljama Jugoistone Evrope. Značajno je da su date smernice o formiranju sektora EFFAT-a za Jugoistočnu Evropu a konačna odluka bi trebalo da se donese u novembru nakon konsultacija sa svim zemljama ovog regiona.

30. mart 2010. godina, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Štrajk upozorenja zaposlenih u fabrici šećera AD “Šajkaška” Žabalj održaće se 31. marta 2010. godine od 10.00 do 11.00 časova, odlučio je Odbor sindikalne organizacije. Zahtevi štrajkača su da se poveća zarada zaposlenih za deset posto, isplata stimulacije u remontnom i kampanjskom periodu i prekovremenog rada subotom i nedeljom u remontnom periodu uvećano za 40 posto.

Zaposleni u “Šajkaškoj” traže i isplatu “minulog rada” u visini od 0,5 posto za svaku punu godinu rada i isplatu “bonusa” po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca u visini od dva odsto od ostvarene dobiti. Takodje štrajkači traže i isplatu: toplog obroka u visini od 25 odsto prosečne neto zarade u Republici Srbiji, jubilarnih nagrada za navršenih 10, odnosno 25 godina radnog staža i regresa u visini prosečne neto zarade u Republici Srbiji kao i trajanje godišnjeg odmora do 30 radnih dana.

Samostalni sindikat AD fabrike šećera “Šajkaška” i Sindikat “Solidarnost” takodje traže potpisivanje kolektivnog ugovora, poštovanje sporazuma potpisanog 23. septembra prošle godine kao i da se svim zaposlenima vreme provedeno u štrajku računa kao redovno radno vreme i da učesnici u štrajku ne mogu snositi nikakve posledice ako postupaju u skladu sa zakonom.






25 – 28. mart 2010, Kečkemet

ODRŽANA KONFERENCIJA SINDIKATA DKMT

Učesnici Konferencije sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa su
dogovorili aktivnosti za 2010. godinu

Od 25. do 28. marta 2010. godine u Kečkemetu, Madjarska, održana je Konferencija Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Tema Konferencije, koju je podržala Fondacija Fridrih Ebert, bila je „Struktura i ujedinjenje sindikata u zemljama Evropske unije“. Delegaciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine sačinjavali su predsednik SSSV dr Milorad Mijatović i predsednici gradskog odnosno opštinskih Veća SSS Drago Djokić, Goran Milić i Ilija Drljić.

Na Konferenciji Euroregije sindikata DKMT se razgovaralo o sindikatima u Rumuniji, Madjarskoj i Srbiji, ujedinjavanju različitih sindikalnih centrala i njihovom zajedničkom delovanju. Posebno se razgovaralo o iskustvima sindikalnih centrala u Austriji, Nemačkoj i Danskoj. Kako je na Konferenciji predočeno, u zemljama Zapadne Evrope je izražen proces objedinjavanja manjih sindikalnih centrala u veće i stvaranje akcionog jedinstva svih sindikalnih centrala u jednoj zemlji ali i na evropskom prostoru. Ovaj proces već sada daje dobre rezultate. Učesnici Konferencije su konstatovali da je u zemljama Istočne Evrope tendencija razjedinjavanja sindikata i nejedinstva u zajedničkim delovanjima. Kako je ukazano, sindikati Zapadne Evrope će pomoći da se taj proces zaustavi i da se postignu iste tendencije kao i u Zapadnoj Evropi.

Učesnici Konferencije sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa su dogovorili i aktivnosti u okviru DKMT za 2010. godinu. Za predsedavajućeg u ovoj godini izabran je Peter Šaroši iz Sindikata MSZOSZ.

22. mart 2010, Senta

ZAPOSLENI ŽELE U SINDIKAT

U Centru za socijalni rad u Senti veći broj radnika bi da postane član Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Zbog velikog interesovanja zaposlenih u Centru za socijalni rad u Senti da postanu članovi Sindikata, 22. marta 2010. godine održan je promotivni sastanak sa radnicima ovog Centra na kome je predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić predstavila aktivnosti sindikata. Takodje je ukazala na način organizovanja i sve vidove zaštite članstva, pomoći i edukacije.

Skupu u Senti su prisustvovale i predsednica Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Senta Judit Klošak i predsednica Medjuopštinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dafina Ibrajter. Kako zaposleni u Centru za socijalni rad u Senti do sada nisu bili sindikalno organizovani, nakon oržanog sastanka se očekuje učlanjenje većeg broja zainteresovanih radnika.








19. mart 2010, Novi Sad

ODRŽANA JUBILARNA XX KONFERENCIJA

Rukovodimo se jedino interesima svog članstva koje zastupamo i koristićemo sve načine i modele sindikalnog rada da te interese ostvarimo – istakao predsednik SSSV dr Mijatović

Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine ponovo je izabran dr Milorad Mijatović koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu. To su odlučili delegati XX Konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine koja je održana 19. marta 2010. godine u Novom Sadu. Delegati su usvojili i izveštaj o radu za protekle četiri godine, Program Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za naredni petogodišnji mandatni period i Statut SSS Vojvodine.
Konferenciji su pored 138 delegata prisustvovali brojni gosti iz zemlje i inostranstva na čelu sa predsednikom SSS Srbije Ljubisavom Orbovićem i njegovi najbliži saradnici, predsednik i sekretar Saveza sindikata Slovenije Dušan Semolič i Milan Utroša, predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske, Republike Srpske i Distrikta Brčko, pokrajinski sekretar za rad i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednici pokrajinske i regionalne Privredne komore Nikola Stojšić i Dragan Lukač i drugi istaknuti gosti.
U svom vrlo opsežnom referatu predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović je ukazao da razdoblje izmedju dve konferencije SSSV karakterišu promene koje imaju dalekosežne posledice za sadašnji ali i budući položaj, kako članova samostalnog sindikata tako i svih zaposlenih. Radilo se u izuzetno teškim uslovima koja karakterišu nedogradjenost institucija pravne države i neefikasnost pravnog sistema u zaštiti pojedinačnih i kolektivnih prava zaposlenih a isto tako i uspostavljanja društva na kapitalističkim osnovama bez jasnog dugoročnog koncepta privrednog razvoja. Suštinski se menjao položaj zaposlenih kroz restrikciju ranijih prava, kako kroz zakone tako i akte poslodavaca, a nije postojao ni pravi socijalni dijalog sa poslodavcima i državom. Proces privatizacije je bio katastrofalan a posledica je velik broj propalih preduzeća i armija nezaposlenih.
-Veliki poslovi su pred nama, ne sumnjam sa će svako od nas pojedinačno dati punog sebe za nastavak jačanja sindikalnog pokreta i izgradnju Samostalnog sindikata koji je prepoznatljiv po timskom radu na ostvarivanju prava zaposlenih, sindikata koji će efikasno braniti i zastupati interese čklanstva - istakao je dr Mijatović.- Jasno je da Savez sindikata Vojvodine i granski sindikati Vojvodine imaju jasne i prepoznatljive pravce svog delovanja. Pri tome se rukovodimo jedino interesima svog članstva koje zastupamo i koristićemo sve načine i modele sindikalnog rada da te interese ostvarimo. Podrška našeg članstva ali i jedinstvo u akcijama Saveza sindikata i granskih sindikata Vojvodine je garancija da ćemo zadatke i ostvariti.

16. mart 2010, Novi Sad

KONFERENCIJA SSSV 19. MARTA

Sa novinarima je razgovarano o izborima u Samostalnom sindikatu Vojvodine i sve izražajnijim antisindikalnim delovanjem čiji je najsvežiji primer opština Alibunar

Konferencija za novinare povodom predstojeće, jubilarne XX Konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 16. marta 2010. godine, u Radničkom domu u Novom Sadu. Novinarima su predsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić i predsednik Samostalnog sindikata uprave Vojvodine Milena Čipak predočili tok izvornih aktivnosti u sindikatima Vojvodine i teme koje će se naći na dnevnom redu Konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Posebno je ukazano na probleme sa kojima se suočava Samostalni sindikat, naročito u slučajevima šikaniranja sindikalaca.

- Izbori u Samostalnom sindikatu su protekli u demokratskom tonu a značajno je da je izabran i veći broj mladih ljudi – posebno je istakao predsednik Mijatović. - Na XX Konferenciji, koja će se održati 19. marta 2010. godine, očekuje se 136 delegata i odredjen broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Očekujemo, izmedju ostalih, predsednika Saveza sindikata Slovenije i kolege iz Madjarske i Rumunije sa kojima saradjujemo u okviru Euroregije sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa. Na Konferenciji će se birati predsednik SSS Vojvodine.

Miodrag Bradonjić je predočio da se u poslednjih godinu-dve članovi Samostalnog sindikata suočavaju sa žestokim antisindikalnim delovanjem. Najsvežiji primer je opština Alibunar gde je lokalna samouprava organizovala izbore u sindikalnoj organizaciji a gde je predsednik Samostalnog sindikata uprave Vojvodine Milena Čipak i predsednik sindikalne organizacije.

- Kažnjena sam sa 30 posto smanjenja plate ne kao radnik opštine Alibunar već kao predsednik POS-a – istakla je Milena Čipak. – Razlog je što kao sindikalac zastupam interese radnika. Tako sam se zbog nezakonitog otpuštanja Jovana Tomića obratila Kabinetu predsednika Republike i nadležnom Ministarstvu. Reagovala sam i kad je telefonom sa svog radnog mesta premeštena na drugo Milena Timotijević kao i kada su bili u pitanju i drugi radnici i radnici u drugim lokalnim samoupravama u Vojvodini. U Alibunaru se, inače, vodi mnogo sudskih postupaka a u rad sindikata se direktno umešala politika.

Predsednik SSS Vojvodne dr Milorad Mijatović je izričit da će odgovor Samostalnog sindikata na ova dešavanja u opštini Alibunar biti žestok.






12. mart 2010, Novi Sad

PETICIJOM DO PRAVA ŽENA

Pored protivljenja da se ženama produži radni vek, predlaže se i da se za svako rodjeno dete, zaključno sa trećim, ženama u ukupan staž dodatno uračuna po jedna godina

Svi koji smatraju da je neprihvatljivo i socijalno neopravdano da se ženama poveća dužina radnog staža sa 35 na 38 godina mogu potpisati peticiju koju je Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine uputila na celu teritoriju Pokrajine preko svojih opštinskih veća sindikata. Peticija će se sa potpisima uručiti za desetak dana Vladi Republike Srbije – Ministarstvu za rad i socijalna pitanja a povodom predloženih izmena Zakona PIO kojima se direktno utiče na socijalni položaj žena.

U peticiji se predlaže i da se ženama za svako rodjeno dete, zaključno sa trećim, u ukupan staž dodatno uračuna po jedna godina. Takodje i da se razmotri mogućnost ponovnog uvodjenja priznavanja radnog vremena provedenog na porodiljskom odsustvu u radni staž ženama koje su u to vreme bile van radnog odnosa.

U akciju oko prikupljanja potisa za ovu Peticiju zajedno su uključene Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i UGS “Nezavisnost”.

12. mart 2010, Novi Sad 

OKONČANE PRIPREME

XX Konferencija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine
će se održati 19. marta 2010. godine

Utvrdjivanje predloga sastava radnih tela XX Konferecije SSSV, utvrdjivanje predloga liste kandidata za izbor predsednika SSSV i verifikacija izbora predsednika i sekretara veća Saveza samostalnih sindikata formiranih na teritoriji, bili su na dnevnom redu sednice Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 12. marta 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Ovo je bila poslednja sednica Predsedništva SSSV uoči XX Konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine koja će se održati 19. marta 2010. godine. Pored delegata, XX Konferenciji će prisustvovati i gosti iz zemlje i inostranstva sa kojima su Savez i Sindikati Vojvodine saradjivali u proteklom periodu. Kako je posebno naglašeno, sve pripreme za održavanje jubilarne, XX Konferencije SSSV, su uspešno okončane.






mart 2010, Novi Sad

„SAMO GASE POŽARE“

Donošenjem zakona o PIO pozicija onih koji su u penziji i koji će jednog dana otići u penziju će biti daleko lošija nego što je sada, upozorava predsednik SSSV

Ako je neko izgubio radno mesto, pravo na rad, ako nije dobio platu za svoj rad, ako mu nije povezan radni staž, ako nema zdravstveno osiguranje, šta mu drugo preostaje sem da se bori za prava koja su mu oduzeta. U Srbiji, u ovakvoj situaciji, vlast i opozicija samo gledaju kako da gase požare a ne gledaju kako dugoročno da reše probleme – ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. – Primer za takv manir je i priprema za donošenje zakona o PIO. Ko je na takav dokument javno reagovao i davao primedbe? Jedino Savez samostalnih sindikata jer je očigledno da će pozicija onih koji su u penziji i koji će jednog dana otići u penziju biti daleko lošija nego što je sada. Vlast na to odgovara javnim saopštenjima u kojima tvrdi da je reč o reformskom zakonu koji će biti dobar za radnike, odnosno penzionere.

- To nije istina – kategoričan je dr Mijatović. – Zato je na nama da upozorimo, da kritikujemo i da se borimo da naši zahtevi i predlozi budu prihvaćeni. U ovom slučaju Savez samostalnih sindikata je rešio da ne deluje kada se sve završi i kad je kasno da se popravi naneta šteta, već da deluje preventivno. Zato su njegovi predstavnici u radnim grupama koji se bave tim dokumentom. Videćemo efekat, a važno je da niko nema pravo da sindikatu spočitava da nije reagovao i da je kriv što mu je penzija mala, već je ovo situacija za podršku našoj organizaciji.


8. mart 2010, Novi Sad

OBELEŽEN DAN ŽENA

Potpisivana je i peticija kojom se, izmedju ostalog, traži da se ženama ne povećava dužina trajanja radnog staža sa 35 na 38 godina

Akcija Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine kojom je, u okviru kampanje “Dostojan rad – pristojan život”, obeležen Medjunarodni dan žena, održana je 8. marta 2010. godine. Predstavnice sindikata iz Sekcije žena SSSV i UGS „Nezavisnost“ su u Zmaj Jovinoj ulici delile odgovarajući propagandni materijal i razgovarale sa prolaznicima. Podršku akciji pružio im je i pokrajinski sekretar za rad i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Kampanju “Dostojan rad – pristojan život” pokrenuli su Medjunarodna i Evropska Konfederacija Sindikata. U okviru ove kampanje potpisivana je i peticija kojom se, izmedju ostalog, traži da se ženama ne povećava dužina trajanja radnog staža sa 35 na 38 godina. Peticiju je u Novom Sadu, za tri sata kampanje, potpisalo preko 400 žena i muškaraca.






mart 2010, Novi Sad

ZLOUPOTREBA RADNIKA

U Srbiji je ekonomska i socijalna situacija izuzetno loša i teška zato što ima slabe i nesposobne političare, bilo da su u opoziciji bilo da su na vlasti – kaže predsednik SSS Vojvodine

Kada nesposobna opozicija ne zna šta bi trebalo da radi i kad joj nije po volji seti se sindikata, a isto tako za probleme u državi ume da ih okrivljuje. Velika „briga“, ne samo opozicije već i pozicije, za radnike koji u Srbiji teško žive često se svodila i svodi na nameru da njihov težak položaj zloupotrebe u svoju korist. Kad takva opozicija hoće da ruši aktuelnu vlast seti se sindikata, poziva ih u akciju i traži njihovu podršku. Kad nameri da traži nove ili vanredne izbore ili da menja vlast, opzicija se tada umiljava sindikatima. Mora biti jasno: sindikati nisu ti koji se bave političkim izborima i promenom vlasti, odnosno borbom za vlast. Njihova briga su zaposleni, njihove plate ili penzije. Zato i postoje sindikati sa svim svojim oblicima borbe– ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

- Ovako kako je danas, bojim se da će neodgovorni političari za tešku situaciju opet krivicu svaljivati na sindikate onom poznatom optužbom da je u Srbiji loše, jer su slabi i loši sindikati. Obrnuto je. U Srbiji ekonomska i socijalna situacija je izuzetno loša i teška zato što ima slabe i nesposobne političare, bilo da su u opoziciji bilo da su na vlasti. Upravo takvi političari su u predizbornim kampanjama davali bezbroj obećanja a nakon dolaska na vlast najveći deo njih, ili ni jedno, nisu mogli da ispune i tada su i najskloniji da za svoju nespsobnost okrive sindikate i druge interesne grupacije – kaže dr Mijatović.

Sindikat je po svojoj prirodi kritičar svake vlasti ali i opozicije. To sindikat mora biti a to je i jedan od razloga njegovog postojanja. Sindikat je taj, kad zatreba, da ukoliko je nešto dobro uradjeno za zaposlene, to i pohvali i podrži. Ali kada se radi protiv interesa i na štetu radnika, sindikat mora biti protiv toga. Dobro je da su ovdašnja pozicija i opozicija shvatile da Savez samostalnih sindikata nije ničiji privezak, da neće govoriti i raditi ono što drugi žele, već da će raditi onako kako zahteva njegovo članstvo. Zato i jesmo organizacija koja je opstala sve ovo vreme i opstaćemo, sve dok tako mislimo i delujemo – predočava dr Milorad Mijatović.

5. mart 2010, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Povodom izmena i dopuna Zakona PIO kojima se direktno utiče na socijalni položaj žena, Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS ''Nezavisnost'', predlažu da nadležno Ministarstvo, ozbiljno i odgovorno, razmotri sledeći stav i predlog vezan za izmene i dopune Zakona o PIO:

Predložene izmene Zakona PIO u delu ispunjavanja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju, u pogledu povećanja godina staža za žene, sa 35 na 38 godina – smatramo neprihvatljivim i socijalno nepravednim.
Predlažemo da se za svako rođeno dete, zaključno sa trećim detetom, u ukupan staž ženama dodatno uračuna po 1 godina, kao i da se razmotri mogućnost ponovnog uvođenja priznavanja vremena provedenog na porodiljskom odsustvu u radni staž ženama, koje su u vreme tog odsustva bile van radnog odnosa, odnosno nezaposlenim ženama.

Očekujemo da penzione reforme, pored ekonomske održivosti, obezbede socijalnu pravičnost i generacijsku solidarnost.

PREDSENICA
SEKCIJE ŽENA SSSV
Aleksandra Vukomanović








mart 2010, Novi Sad

NAGRADA ZA DAVIDA

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine
stimuliše izuzetne rezultate dece svojih članova

Obzirom da je stav Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine da podstiče i stimuliše izuzetne rezultate dece svojih članova, Pokrajinski odbor je doneo odluku da David Kanalaš, učenik osnovne škole „Feješ Klara“ iz Kikinde, dobitnik Svetosavske nagrade za 2009. godinu, dobije kao nagradu laptop. David je inače jedini osnovac u Srbiji koji je dobio ovu nagradu.

David Kanalaš je nagradu dobio za ostvarene značajne rezultate na mnogim domaćim i medjunarodnim takmičenjima a posebno je značajan njegov uspeh na Olimpijadi u programiranju. David je sin Otilije Kanalaš, medicinske sestre u patronaži zaposlene u Zdravstvenom centru „Kosta Sredojev Šljuka“, dugogodišnje članice Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

mart 2010, Novi Sad

U SUSRET OSMOM MARTU

Sekcija žena SSS Vojvodine ukazuje na potrebu zaštite materinstva, kao zajedničku obavezu države i društva

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine uz čestitku za 8. mart, medjunarodni praznik žena, poziva sve žene da u okviru Sindikata brane stečena prava. Predsednica Sekcije žena Aleksandra Vukomanović uz podsećanje na dostojanstvo žene, njihovu stručnost i sposobnost ističe i najvažniju ulogu žene - majke u porodici i društvu .

Uz najlepše želje za ovaj poseban dan svake žene, Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine podstiče vlast na donošenje zakona o sprečavanju mobinga na radnom mestu i ukazuje na potrebu zaštite materinstva, kao zajedničku obavezu države i društva.






mart 2010, Novi Sad

DOKAZANA REPREZENTATIVNOST

Sindikat zdravstva se stalno zalagao da se zaposlenima u socijalnoj zaštiti obezbede bolji uslovi rada i sigurniji radno-pravni status

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine uputio je pisma Pokrajinskom sekreterijatu za socijalnu politiku i demografiju i direktorima ustanova socijalne zaštite sa područja Vojvodine u kojima im predočava da je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dokazao reprezentativnost za delatnost socijalne zaštite u Republici Srbiji.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić u pismima ukazuje da se ovaj Sindikat stalno zalagao da se zaposlenima u socijalnoj zaštiti obezbede bolji uslovi rada, sigurniji radno-pravni status i zaštita materijalnih primanja. To je rezultiralo pristupanjem značajnog broja zaposlenih ovih delatnosti Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Dr Dunja Civrić u pismima posebno naglašava da će ovaj Sindikat nastojati da stečenu reprezentativnost opravda kao i da se u ustanovama socijalne zaštite članstvo omasovi. Cilj je i da se u zajedničkoj saradnji ostvari značajan napredak za zaposlene i da socijalni partneri uočene probleme konstruktivno rešavaju.


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0