Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA januar 2012.

25. januar 2012, Vršac

MILENA ČIPAK v.d. PREDSEDNIKA

Zbog odlaska u penziju, prestao mandat predsednika
Veća Saveza sindikata Vršca

Razmatranje i usvajanje Izvršenja plana prihoda i rashoda Veća SS Vršca za 2011. godinu i upoznavanje sa mišljenjem Statutarnog odbora SSSS i mišljenjem Statutarnog odbora SSSV i donošenje odgovarajućih odluka bili su na dnevnom redu sednice Veća SS Vršca. Sednica je održana 25. januara 2012. godine u Vršcu a pored članova Veća prisustvovali su joj i sekretar Veća SSS Vojvodine Goran Milić, član Statutarnog odbora SSSS Milina Tušjak i konsultant Nadica Jovanović.

Na sednici Veća su prezentovani stavovi statutarnih odbora nakon čega je donesena odluka da sa 31. januarom ove godine, zbog odlaska u penziju, prestane mandat predsednika Veća SS Vršac. Veće SS Vršac za v.d. predsednika Veća postavilo je Milenu Čipak. Na sednici su predočeni i problemi koje ovo Veće ima u svom funkcionisanju i koje bi novi predsednik uz pomoć VSSSV trebalo da reši.





 

 



 

 



27 – 28. januar 2011, Bačka Palanka

SOCIJALNIM DIJALOGOM PROTIV MOBINGA

Kroz ovaj Projekat edukovani su zaposleni kako da traže svoja prava u zakonskim okvirima i da preventivno deluju kako bi predupredili mobing pre nego što do njega dodje

Mobing je bolest savremenog društva odnosno nova kategorija u oblasti kršenja ljudskih prava, stav je učesnika završnog seminara projekta “Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog“. Organizator i ovog, trećeg po redu seminara, je Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa fondacijom ABF iz Švedske i Fondom za Evropske poslove AP Vojvodine a uz podršku Evropske unije. Završni seminar održan je u Bačkoj Palanci, od 27. do 28. januara 2012. godine i predstavlja deo celine obuke edukatora iz oblasti preventivnog delovanja na sprečavanju zlostavljanja na radu.

U radu seminara učestvovali su predsednik, potpredsednici i sekretar SSSV dr Milorad Mijatović, Drago Djokić,Tomislav Stajić i Goran Milić koji je i menadžer Projekta, partneri iz švedske organizacije ABF Braco Kalajdžić, Mike Johansson i Ann Charlott Hilding. Aktivni učesnici su, takodje, bili dr Aleksandar Grujić i mr Marija Dostanić iz Zaštitnika građana Grada Novog Sada i Andrija Aleksić šef odseka Evropski fondovi AP Vojvodine. Kao gosti seminaru su prisustvovali i pozdravili učesnike Dragan Bozalo, predsednik opštine Bačka Palanka, Dragan Tankosić, predsednik Veća SSSO Bačka Palanka i Jelena Češljević, dosadašnja menađžerka projekta.

U svom obraćanju učesnicima seminara dr Milorad Mijatović je predočio da se za vreme ekonomske krize, koja je donela i smanjenje broja radnih mesta, drastično povećao mobing. Posebno je naglasio da procesi privatizacije i restruktuiranja preduzeća u zemljama u tranziciji, prate otpuštanja viška zaposlenih, pa je sve češće prisutna primena mobinga kako bi se radnici naveli da sami napuste radno mesto. Visoka nezaposlenost, nesigurnost radnih mesta, strukturalno prilagođavanje, privatizacija i izostanak pravnih mehanizama za zaštitu prava zaposlenih, reflektuju se na pogoršanje uslova rada i sve izraženija psihosocijalna opterećenja zaposlenih koji se još uvek plaše da iznesu svoje probleme kako ne bi izgubili radno mesto.

Upravo zbog svega toga osnovni cilj ovog projekta je da se obuče članovi sindikata da prepoznaju šta je mobing, da budu informisani i da sprovode preventivne mere i vode kampanje u borbi protiv zlostavljanja na radnom mestu. Kroz ovaj projekat edukovani su zaposleni kako da traže svoja prava u zakonskim okvirima i da preventivno deluju kako bi predupredili mobing pre nego što do njega dođe. Po završetku obuke, budući edukatori su dobili sertifikate o stečenom stručnom zvanju edukatora iz oblasti preventivnog delovanja na sprečavanju zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog.

25. januar 2012, Novi Sad

ODRŽAN ODBOR DELATNOSTI KULTURE

Pružena puna podrška Sindikalnoj organizaciji Muzeja Vojvodine koja je ozbiljno zabrinuta za radnu sudbinu i opstanak Muzeja kao matičnog i centralnog muzeja u AP Vojvodini

Aktuelna situacija u ustanovama kulture, plan aktivnosti, adresar ustanova kulture na teritoriji AP Vojvodine, bili su izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Odbora delatnosti kultureVojvodine održane 25. januara 2012. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovale i predsednica Sindikata kulture Srbije Dragana Djordjević i predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine Djurdjica Crvenko.

Članovi Odbora delatnosti pružili su punu podršku Sindikalnoj organizaciji Muzeja Vojvodine koja je ozbiljno zabrinuta za radnu sudbinu i opstanak Muzeja kao matičnog i centralnog muzeja u AP Vojvodini. Ponovo se javnosti ukazuje na oduzimanje prava korišćenja zgrade u Dunavskoj 37 u Novom Sadu i činjenicu da Muzej Vojvodine od marta 2008. godine nema direktora. Aktuelnom vršiocu dužnosti mandat ističe 12. februara ove godine. Zbog svega toga o stanju u Muzeju Vojvodine će se obavestiti Muzejsko društvo Srbije, Nacionalni komitet IKOM-a i ostala stručna javnost u zemlji i inostranstvu kao i organi SSSS – svi od kojih se očekuje pomoć.




januar 2011, Bačka Palanka

ZAVRŠNI SEMINAR ZAJEDNIČKOG PROJEKTA

Praktično se završava obuka edukatora iz preventivnog delovanja na sprečavanju zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog

U Bačkoj Palanci, od 27. do 28. januara 2012. godine, održaće se seminar u okviru obuke edukatota koji organizuje Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa ABF iz Švedske i Fondom za Evropske poslove AP Vojvodine uz podršku Evropske unije. Ovo je treći seminar, u okviru projekta “Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog“, kojim se praktično završava obuka edukatora iz preventivnog delovanja na sprečavanju zlostavljanja na radu kroz socijalni dijalog.

Stečena znanja edukatori će prenositi na članove sredine u kojoj su sindikalno angažovani i izabrani za učesnike u edukaciji. Realizacijom projekta se praktično utiče na podizanje svesti o značaju ovog problema i posledicama mobinga na zdravlje zaposlenih. Takodje, učesnici seminara se osposobljavaju da ukažu kako se prepoznaje mobing, kako se reaguje u njegovom slučaju kao i oko zakonske regulative i afirmisanja pozitivne sudske prakse.

12. januar 2012, Novi Sad

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI

Baziran je na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog pomaganja i zajedničkih interesa u borbi za ostvarivanje sindikalnih prava i organizovanja zaposlenih u delatnostima obrazovanja, nauke i kulture

Djurdjica Crvenko, predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine i Lakrima Bolka, predsednica Uniunea Judeteana C.N.S.L.R Fratia Hunedoara iz Deve, potpisale su Sporazum o prijateljstvu i saradnji. Sporazum je potpisan 12. januara 2012. godine u Veću SSS Vojvodine a osnova su mu zajednički interesi sindikalnog organizovanja u dve susedne države.

Sporazum o prijateljstvu i saradnji je baziran na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog pomaganja i zajedničkih interesa u borbi za ostvarivanje sindikalnih prava i organizovanja zaposlenih u delatnostima obrazovanja, nauke i kulture. Takodje, na organizovanju zajedničkih aktivnosti kojima će obezbedjivati realizaciju uzajamnog informisanja, jačanju sindikata i sindikalne solidarnosti u medjusobnim odnosima kao i organizovanju zajedničkih aktivnosti i realizaciju u oblasti Euroregije Dunav – Kriš – Moriš – Tisa.





PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0