Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA DECEMBAR 2008.





29. decembar 2008, Novi Sad

PRAVEDNO STEZANJE KAIŠA

Najvažnije je da se ravnomerno raspodeli teret krize, sačuvaju radna mesta gde je ekonomski opravdano i odgovorna socijalna politika - istakao predsednik SSS Vojvodine

Tradicionalni Novogodišnji razgovor novinara sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Miloradom Mijatovićem i njegovim najbližim saradnicima održan je u ponedeljak 29. decembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sa predstavnicima medija se razgovaralo o "vreloj sindikalnoj zimi i proleću 2009. godine".

Obraćajući se novinarima predsednik dr Mijatović je posebno istakao da je Srbija u velikoj krizi, a nijedna država nije izašla iz nje bez socijalnog dogovora. Uvek je bolje rad nego rat ali je sindikat sada prinudjen na sve oblike sindikalne borbe od protesta, štrajkova, tužbi pa čak se ne isključuje ni mogućnost generalne obustave rada.

- Mogući su kompromisi i ranije su činjeni, no institut kolektivnog ugovora, kao krovnog dogovora socijalnih partnera, mora ostati - naglasio je predsednik dr Milorad Mijatović.- Nećemo odustati od pregovora. Smatramo da je najvažnije da se ravnomerno raspodeli teret krize, sačuvaju radna mesta gde je ekonomski opravdano, odgovorna socijalna politika i pravedno "stezanje kaiša". Ovo je sada zajednička akcija i zalaganje svih sindikata u zemlji.

29. decembar 2008, Novi Sad

PREDSEDNIŠTVO POS ENERGETIKE

Utvrdjen je Predlog plana rada Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine

Informacija o aktuelnim pitanjima svetske ekonomske krize i njen uticaj na materijalno-socijalni položaj zaposlenih, sa posebnim osvrtom na pitanje primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora bili su tema sednice Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Sednica je održana u ponedeljak, 29. decembra 2008. godine u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Takodje je razgovarano i o informaciji sa održane sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije a povodom izmena i dopuna Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije. Članovi Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine utvrdili su i Predlog plana rada Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine i razmatrali izveštaje medjuopštinskih odbora sindikata o položaju zaposlenih i situacija u preduzećima iz delatnosti energetike, petrohemije, hemije i nemetala sa teritorije Vojvodine.







26. decembar 2008, Novi Sad

SEDNICA ZAJEDNIČKOG ODBORA

Članovi triju Pokrajinskih odbora informisani su i o nacrtu Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije

O radu i aktivnostima Pokrajinskih odbora sindikata zaposlenih u delatnostima trgovine, preduzetništva, zanatstva, ugostiteljstva, usluga i turizma u 2008. godini razgovarano je u petak, 26. decembra 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu na sednici zajedničkog odbora Pokrajinskog Samostalnog sindikata, trgovine, zanatstva, usluga, preduzetništva, ugostiteljstva i turizma. Sednici su prisustvovali i predsednici Samostalnih sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije Radan Milovanović i zanastva, usluga i preduzetništva Srbije Sveta Vladisavljević.

Na sednici je posebno razgovarano o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u ovim delatnostima koje su medju prvima osetile tranzicione promene. Članovi triju Pokrajinskih odbora informisani su i o nacrtu Statuta SSS Srbije o kome je govorila sekretar u Predsedništvu SSS Vojvodine Milina Tušjak i okvirnom planu rada za 2009. godinu.

24. decembar 2008, Novi Sad

HITNO DONETI ZAKON

Sindikat zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine traži hitan razgovor sa ministrom Milutinom Mrkonjićem

Predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić održao je Konferencija za novinare povodom problema u drumskom saobraćaju u Vojvodini. Konferencija je upriličena 24. decembra 2008. godine u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u Novom Sadu.

U Vojvodini je sve teža situacija kada je u pitanju prevoz putnika i položaj zaposlenih u saobraćaju - istakao je predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić. - Naročito se pogoršala nakon odlaska u stečaj ATP "Vojvodina". Putnici su ostali bez sigurnih autobuskih linija a zaposleni su bukvalno na ulici.

Zbog svega toga Sindikat zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine traži hitan razgovor sa ministrom Milutinom Mrkonjićem. Takodje se traži i donošenje Zakona o saobraćaju jer, se deo krivice za haos na drumovima ( pre svega crnu ekonomiju ) vidi upravo u činjenici da Srbija jedina još radi po zakonu iz SFRJ.







23. decembar 2008, Novi Sad

PITANJE OD POSEBNOG ZNAČAJA

Pokrajinski odbor traži da mu se dostavi pisani odgovor dokle se stiglo sa aktivnošću na reformi Samostalnog sindikata metalaca Srbije

Informacija o nacrtu Statuta SSSS, analiza makroekonomskih pokazatelja od uticaja na materijalni i socijalni položaj zaposlenih i informacija o sprovodjenju akcije "Hoćemo veće plate", bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane 23. decembra 2008. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Sa sednice je upućen dopis Upravi Samostalnog sindikata metalaca Srbije u kome se kaže da je POS, od strane članova Uprave SSMS sa područja Vojvodine informisan da je Komisija za reforme, na osnovu Odluke Uprave SSMS, rasformirana. Zbog toga se traži da se Pokrajinskom odboru dostavi pisani odgovor dokle se stiglo sa aktivnošću na reformi SSMS Jer, ovo pitanje je od posebnog značaja, kako zbog budućnosti Samostalnog sindikata metalaca Srbije, tako i zbog predstojećih izmena Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra Pokrajinski odbor PO SSMS za Vojvodinu.

23. decembar 2008, Novi Sad

ČEKA SE KONKRETAN POTEZ

Učestalo se ukazuje na neadekvatan odnos načelnice upravnog okruga Darije Šajin prema zaposlenima - predočeno u pismu ministra Milana Markovića

Samostalnom sindikatu zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine stigao je odgovor na pismo upućeno nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu u kome je ponovo ukazano na zlostavljanje zaposlenih i presudu načelnici Južnobačkog okruga Dariji Šajin (prva za mobing u Vojvodini). U pismu ministra Milana Markovića se konstatuje da je ovo ministarstvo dalo nekoliko odgovora ranijim podnosiocima predstavki u kojima je ukazivano na nedovoljno obazrivo i netaktično ponašanje imenovane načelnice u odnosu prema pojedinim zaposlenima u Stručnoj službi Južnobačkog upravnog okruga.

Imajući u vidu, kaže se u pismu, učestalost obraćanja pojedinaca, kao i pojedinih udruženja, kao ovaj put Samostalnih sindikata uprave, pravosudja i društvenih organizacija Vojvodine - Novi Sad, koji ukazuju na neadekvatan odnos načelnice upravnog okruga Darije Šajin prema zaposlenima u ovom okrugu, veoma ozbiljno će se uzeti u obzir sve to prilikom odlučivanja ko će dalje vršiti poslove načelnika Južnobačkog upravnog okruga. Primerak istog odgovora dostavljen je i Kabinetu predsednika Vlade - kaže se na kraju pisma ministra Milana Markovića.







22. decembar 2008, Novi Sad

SASTANAK PREDSEDNIKA SO VODOPRIVREDE

Dogovorena je transformacija u jedinstvenu sindikalnu organizaciju sa sindikalnim organizacijama po delovima preduzeća

Aktuelna pitanja organizacije i rada sindikata u oblasti vodoprivrede bili su tema sastanka predsednika sindikalnih organizacija vodoprivrednih preduzeća sa teritorije Vojvodine i predsednika sindikalne organizacije javnog preduzeća Vode Vojvodine održanog 22. decembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na sastanku se razgovaralo, pre svega, šta znači transformacija vodoprivrede u javno preduzeće i ulozi sindikata u tome. Dogovoreno je, s obzirom da se čeka donošenje novog Zakona o vodama, u medjuvremenu da sadašnji predsednici sindikalnih organizacija sačinjavaju koordinaciono telo koje će pratiti sve aktivnosti oko trnsformacije i izraditi pravila o radu sindikata. Takodje je dogovorena transformacija u jedinstvenu sindikalnu organizaciju sa sindikalnim organizacijama po delovima preduzeća.

U medjuvremenu, sve sindikalne organizacije će dostaviti svoje kolektivne ugovore kako bi se uradila analiza i nacrt kolektivnog ugovora za novoformirano jedinstveno preduzeće. Taj kolektivni ugovor bi bio osnova u pregovorima sa budućim poslodavcem.

18. decembar 2008, Novi Sad 

PRAVA ZAPOSLENIH SE NE SMEJU SMANJITI

SSS Vojvodine će u okviru SSS Srbije preduzeti sva legalna i legitimna sredstva kolektivne sindikalne borbe, ukazuje predsednik dr Milorad Mijatović

Apsolutno je neprihvatljivo da se nakon samo dva meseca od donošenja odluke o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora postavlja pitanje početka njegove neposredne primene od 1. januara 2009. godine - ukazao je predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović na sednici Veća SSSV održanoj 18. decembra 2008. godine. Takodje, da ukoliko pak država, kao najveći poslodavac u Srbiji, jednostranim odlukama izuzme od primene Opšteg kolektivnog ugovora zaposlene u javnom sektoru ili čak dalje odloži primenu Opšteg kolektivnog ugovora na sve zaposlene u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Vojvodine, će u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije, preduzeti sva legalna i legitimna sredstva kolektivne sindikalne borbe.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine neće dopustiti da se rešenje problema, uz argument uticaja svetske finansijske krize, vidi isključivo u smanjenju postignutih prava zaposlenih. Neophodno je da posledice trenutne situacije svi podjednako podnesu, jer svima je jasno da su posledice tranzicije i privatizacije na svojim ledjima najviše osetili radnici i njihove porodice, dok je država punila budžet od privatizacionih prihoda, a poslodavci za male pare kupovali preduzeća. Zbog toga, ovoga puta država mora uvažiti stavove svih socijalnih partnera i na delu pokazati da imamo socijalno odgovornu državu, koja svojim merama neće doprineti još većem socijalnom raslojavanju.

Predsednik Mijatović posebno ukazuje da Savez samostalnih sindikata Vojvodine i dalje insistira na tome da je socijalni dijalog jedina opcija u suprostavljanju problemima i izazovima trenutne situacije. Socijalni dijalog je osnova demokratije, ako su njegovi učesnici vodjeni dobrom voljom, medjusobnim poverenjem i uvažavanjem interesnih razlika, jer se najbolja i najtrajnija rešenja postižu upravo kroz saradnju i socijalni dijalog. Stvaranje socijalnog pakta kroz postizanje kompromisnog dogovora uz utvrđivanje obaveze obezbedjenja poštovanja zakona i zaključenih kolektivnih ugovora najbolji je put da očuvamo političku stabilnost, socijalnu pravdu, ekonomsku održivost i ravnomeran rast i razvoj.









18. decembar 2008, Novi Sad

UČINIĆE SE SVE

Nadležni organi će učiniti sve da se problem na koji je ukazao Sindikat uprave i pravosudja (slučaj Darije Šajin) reši - kaže se u pismu iz Generalnog sekreterijata predsednika Republike

Stručne službe Generalnog sekreterijata predsednika Republike poslale su odgovor na pismo upućeno sredinom novembra 2008. godine predsedniku Republike, Vlade RS i nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu u kome je ukazano na odredjene probleme vezane za zlostavljanje zaposlenih i presudu načelnici Južnobačkog okruga Dariji Šajin. Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak ponovo je tada predočila da se zaposleni šikaniraju i vredja im se njihovo ljudsko dostojanstvo od strane načelnice Darije Šajin. Od nadležnih je zatraženo da donesu prave odluke i doprinesu iskorenjivanju mobinga nad zaposlenima.

U pismu iz Generalnog sekreterijata se kaže da predsednik Republike nije ovlašćen da utiče na rad nadležnih organa u ovoj oblasti ali isto tako se predočava da su sigurni da će nadleni organi učiniti sve da se problem na koji je ukazano reši u skladu sa zakonom. Generalni sekreterijat predsednika Republike stoji na raspolaganju i u narednom periodu, ističe se dalje u pismu, poštujući ovlašćenja predsednika Republike predvidjena Ustavom i zakonima. Takodje, stručne službe Generalnog sekreterijata predsednika Republike pažljivo će pratiti dalji razvoj dogadjaja i konkretne korake koje preduzmu nadležni organi.

15 - 17. decembar 2008, Strazbur

PODRŠKA KOLEGAMA SINDIKALCIMA

Evropski sindikati ne pristaju na nipodaštavanje njihove uloge i da se kolektivni ugovori guraju na marginu uredjenog sveta radnih odnosa

Produženje radnog vremena do čak 65 sati nedeljno i da se uz to prekovremeni rad ne isplaćuje u novcu, bili su centralni problem i razlog okupljanja sindikalaca u Strazburu na velikoj Evro-manifestaciji. Protest evropskih sindikata, koji je organizovala Evropska konfederacija sindikata, okupio je sindikalce iz oko dvadeset zemalja koji su jasno i glasno stavili do znanja da sindikati ne pristaju na nipodaštavanje njihove uloge i da se kolektivni ugovori guraju na marginu uredjenog sveta radnih odnosa.

Ispred Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u delegaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije u Strazburu su od 15. do 17 decembra 2008. godine bili: sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Miodrag Bradonjić, predsednik Samostalnog sindikata energetike, petrohemije hemije i nemetala Vojvodine Ljubiša Nestorović i predsednik Veća SSS opštine Bačka Palanka Goran Milić.







17. decembar 2008, Novi Sad

KARANOVIĆ JEDNOGLASNO IZABRAN

Za potpredsednika Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine izabran Čedo Karanovića iz AD "Sintelon" iz Bačke Palanke

Informacija o potpisanom proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora, razrešenje i verifikacija člana Pokrajinskog odbora i izbor potpredsednika Pokrajinskog odbora, bili su, izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine. Sednica je održana 17. decembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Uvodne napomene o potpisanom proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora dao je predsednik Pokrajinskog i Republičkog Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Radojko Jovanović. Članovi POS, za potpredsednika Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine jednoglasno su izabrali Čedu Karanovića iz AD "Sintelon" iz Bačke Palanke.

15. decembar 2008, Novi Sad

POŠTOVATI POTPISANO

Najveći problem sa nepoštovanjem Opšteg kolektivnog ugovora nije sedam hiljada dinara, već to što se dezavuiše institut potpisa na ugovoru, ističu članovi POS zdravstva

Sadržaj Opšteg kolektivnog ugovora, njegova implementacija i aktivnosti POS izmedju dve sednice, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednici održanoj 15. decembra 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu, prisustvovao je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine istakli su da najveći problem sa nepoštovanjem Opšteg kolektivnog ugovora nije sedam hiljada dinara, koliko iznose topli obrok i regres, već to što se dezavuiše institut potpisa na ugovoru. Ako država kao vlast šalje signal da je kršenje potpisanih ugovora društveno prihvatljivo ponašanje, šta onda mogu očekivati zaposleni u firmama koje su privatizovanje od različitih ljudi.







15. decembar 2008, Novi Sad

OPRAVDANO DONOŠENJE UREDBE

Od 2004. godine preko 110 ljudi u gradjevinarstvu izgubilo život, predočeno na zajedničkoj sednici POS i GOS gradjevinarstva i IGM

Radna verzija izmena i dopuna Statuta SSS Srbije, predlog Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima i prava zaposlenih i svetska finansijska kriza bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu zajedničke sednice Pokrajinskog i Gradskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine. Sednica kojoj je prisustvovao i Duško Vuković, predsednik Sindikata radnika gradjevinarstva i IGM Srbije, održana je 15. decembra 2008. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi POS i GOS dali su niz primedbi i sugestija vezanih za izmene i dopune Statuta SSSS. Izmedju ostalog da se poveća procenat uplate članarine ROS-u a smanji opštinskom Veću, da su Gradska veća savezi u savezu, da su nerazradjene kaznene odredbe, da se ukine ograničenje od dve mandata, uvede kontrola trošenja sredstava a imovina ne prenosi. Predlozi i primedbe dostaviće se ROS-u.

Svi prisutni su smatrali opravdanim donošenje Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim i pokretnim gradilištima jer je od 2004. godine preko 110 ljudi u gradjevinarstvu izgubilo život. Ovom uredbom se, izmedju ostalog, propisuju minimalni zahtevi koji su dužni da ispune investitor, koordinator za bezbednost na radu i poslodavac.

12. decembar 2008. godina, Kanjiža

ZAJEDNIČKA SEDNICA BANKARA

Od poslodavaca u sledećem mandatu će se tražiti da poveća broj ljudi koji će se baviti isključivo sindikalnim radom

Proširena sednica Republičkog i Pokrajinskog odbora Samostalnih sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijakim organizacijama održana je 12. decembra 2008. godine u Kanjiži. Na sednici je, izmedju ostalog, razgovarano o aktivnostima predsednika i Predsedništva izmedju dve sednice, aktuelnim dešavanjima kod članica i aktivnostima u narednom periodu.

U narednom periodu aktivnosti BOFOS će biti vezane za zaključivanje kolektivnih ugovora na zahtev članica, ažuriranje sajta, pripreme za izbore u sindikalnim organizacijama, kampanju za vrbovanje članstva. Takodje, od poslodavaca u sledećem mandatu će se tražiti da poveća broj ljudi koji će se baviti isključivo sindikalnim radom a biti oslobodjeni radnih obaveza. Planira se i da se pri BOFOS-u oformi posebna grupa koja će odobravati projekte.







10 - 12. decembar 2008. godina, Kanjiža

SEMINAR SA VIŠE TEMA

ROS i POS zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama organizovali višednevni seminar

Opšti kolektivni ugovor, nacrti zakona o sprečavanju zlostavljanja zaposlenih na radu, diskriminaciji, zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i predlog Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije, bili su tema seminara održanog od 10. do 12. decembra 2008. godine u Kanjiži. Seminar su organizovali Republički i Pokrajinski odbor Samostalnih sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijakim organizacijama.

Sa nacrtima Zakona o diskriminaciji i Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti učesnike seminara je upoznala Stanica Šarčanski, predsednica SO Erste banke i član Predsedništva BOFOS-a. O nacrtu Zakona o sprečavanju zlostavljanja zaposlenih na radu, govorila je Sladjana Ivanov, dipl. pravnik, savetnica iz Sekreterijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova APV.

Radoslav Topalović, dipl. pravnik, sekretar Republičkog odbora Sindikata radnika trgovine i član Statutarnog odbora SSSS upoznao je učesnike seminara sa Opštim kolektivnim ugovorom i predlogom Statuta SSSS.

decembar 2008, Novi Sad

NEUKE NAUČITI DEMOKRATIJI

Sindikalna sezona zima-proleće 2009.godine donosi modu zviždaljki, čegrtaljki, transparenata, predočava predsednica Sindikata zdravstva Vojvodine dr Dunja Civrić

Poštovani članovi Sindikata,

Tokom 2008 godine Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije učvrstio je svoju poziciju vodećeg sindikata u delatnosti. Poštovanje potpisanog Protokola o rastu zarada i poboljšanje komunikacije sa Ministarstvom zdravlja rezultat su istrajne borbe našeg Sindikata.

Izuzetno sam zadovoljna programom edukacije i informisanja koji smo za članove našeg Sindikata sproveli na području AP Vojvodine. Istakla bih ulogu našeg Sindikata u donošenju Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu i otvaranja SOS telefona za pomoć žrtvama mobinga.

Sindikalna sezona zima-proleće 2009.godine donosi modu zviždaljki, čegrtaljki, transparenata, koja će se nositi od Trga Nikole Pašića do Nemanjine ulice u Beogradu, radi ostvarivanja prava na topli obrok i regres. Neuke demokratiji moramo na taj način naučiti da se potpisano poštuje.

Osim dobrih vremenskih prilika, želim nam dobro zdravlje i snažnu volju !
Našim porodicama, pored sreće i zdravlja, želim da sačuvaju toleranciju za nas koji smo češće na ulici nego na mirnim porodičnim vikendima.

dr Dunja Civrić,
predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata
zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine







12. decembar 2008, Novi Sad

PISMO PREDSEDNICIMA I MINISTRIMA

U ime Samostalnog sindikata poljoprivrede upućeno je pismo predsednicima Republike i Vlade Borisu Tadiću i dr Mirku Cvetkoviću i ministrima Saši Draginu i Mladjanu Dinkiću

Poštovani,

Obraćam Vam se u ime Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, a povodom problema u vezi daljeg opstanka najznačajnije fabrike mineralnih đubriva u našoj zemlji „Azotare“, Pančevo. Samostalni sindikat poljoprivrede se pridužuje zahtevima zaposlenih pančevačke Azotare za očuvanje rada fabrike, a samim tim i za očuvanje radnih mesta, jer smo svesni činjenice da je to pitanje od nacionalnog interesa obzirom da bi gašenje ove najveće fabrike mineralnih đubriva imalo dalekosežne posledice na privredu, zaposlene i građane. Nesporno je da bi posledice zatvaranja pančevačke Azotare najpre osetila preduzeća iz primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i zaposleni u tim preduzećima, jer proizvodnja, poslovni uspeh i opstanak poljoprivrednih preduzeća direktno zavisi od nabavnih mogućnosti i uslova snabdevanja mineralnim đubrivima.

Imajući u vidu iznete činjenice Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine se obraća nadležnim institucijama, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, sa sledećim stavovima:

Od svih relevantnih institucija se zahteva da preduzmu odgovarajuće mere iz njihove nadležnosti kako bi se razrešili nastali problemi i omogućio nastavak rada „Azotare“, Pančevo, jer će u suprotnom država ostati bez kapitalnog preduzeća koje jedino u zemlji proizvodi amonijak neophodan za proizvodnju kvalitetnog mineralnog đubriva.

Polazeći od značaja obezbeđivanja dovoljnih količina kvalitetnog mineralnog đubriva za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, koja predstavlja delatnost od izuzetnog uticaja za ukupan ekonomski i privredni razvoj zemlje, od države i nadležnih institucija se zahteva da doprinese opstanku i potsticaju domaće proizvodnje mineralnih đubriva, a ne da se snabdevanje osloni isključivo na mogućnosti uvoza.

Od nadležnih institucija i odgovornih lica se zahteva da svojim odlukama doprinesu stvaranju socijalno odgovorne države prema radnicima, odnosno građanima, jer gubitak posla za više od 1000 radnika pančevačke Azotara sigurno ne ukazuje na to da je „očuvanje radnih mesta prioritetno pitanje u narednom periodu“.

U cilju sveobuhvatnog sagledavanja i rešavanja problema u preduzeću „Azotara“, Pančevo, zahteva se kontrola i preispitivanje sprovedenog postupka privatizacije ovog preduzeća.

Zahteva se hitno održavanje zajedničkog sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja jer uspeh u rešavanje ovog značajnog problema prevashodno zavisi od zajedinčkog nalaženja rešnja i preduzimanja adekvatnih mera.

Poštovani, nadamo se da ćete prepoznati značaj i svrsishodnost obraćanja Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine i da ćete Vašim zalaganjem doprineti u rešavanju ovog značajnog pitanja.

Sa poštovanjem,

SAMOSTALNI SINDIKAT
POLJOPRIVREDE VOJVODINE
Jelena Češljević, predsednica

11. decembar 2008, Novi Sad 

NAJVAŽNIJE SAČUVATI RADNA MESTA

Svi podjednako bi trebalo da snose posledice ekonomske krize, ocenjeno na sednici Predsedništva SSS Vojvodine

Aktuelna pitanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, informacija o nacrtu Statuta SSS Srbije, predlog informacije o aktivnostima Predsedništva SSSV izmedju 11. i 12. sednice veća SSSV, informacija o stanju u Veću SSS za više opština sa sedištem u Vršcu, bili su, izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 11. decembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva najveći deo vremena su posvetili pitanjima vezanim za prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora i položaju zaposlenih. Ocenjeno je da je u ovom momentu najvažnije očuvanje radnih mesta i da bi svi podjednako trebalo da snose posledice ekonomske krize. Na sednici Predsedništva predočen je i nacrt Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije koji bi trebalo posle sednice Veća SSS Srbije da se uputi na javnu raspravu.




11. decembar 2008, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E







10. decembar 2008, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Čiji je interes da hiljadu radnika pančevačke Azotare ostane bez posla i da fabrika ne radi, pitanje je koje postavlja nadležnima i odgovornima u Srbiji Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine. Ovaj Sindikat u potpunosti podržava zahteve zaposlenih u Azotari Pančevo vezano za očuvanje radnih mesta istovremeno ukazujući da je ovo i nacionalni interes. Nesporiva je činjenica da poljoprivredna proizvodnja direktno zavisi od korišćenja mineralnih djubriva i da zatvaranje jedne ovakve fabrike ugrožava najznačajniju privrednu granu u Vojvodini.

Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine traži da se država opredeli za domaću proizvodnju mineralnih djubriva a ne da se osloni isključivo na uvoz. Kako bi se razrešilo pitanje pančevačke Azotare insistira se na zajedničkom sastanku sa Ministratvom poljoprivrede i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja jer je trenutno prioritet poljoprivrede upravo nalaženje zajedničkog rešenja za ovaj gorući problem.


PREDSEDNIK SINDIKATA POLJOPRIVREDE
VOJVODINE
Jelena Češljević

9. decembar 2008, Novi Sad

USVOJEN PLAN RADA ZA 2009.

Članovi Pokrajinskog odbora poljoprivrede informisani su i o razgovoru industrijskih sindikata sa nadležnim ministrima

Zauzimanje stavova povodom aktuelnih dešavanja u pančevačkoj fabrici veštačkih djubriva, razmatranje i usvajanje plana rada Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine za 2009. godinu, informacija o podacima koji su dobijeni analizom dostavljenih upitnika ispred opštinskih odbora sindikata i informacija o izmenama i dopunama Statuta SSS Srbije, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.

Sednica je održana 9. decembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a pored članova POS prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije Zoran Malenović i predsednik Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine Ljubiša Nestorović.

Članovi Pokrajinskog odbora poljoprivrede informisani su i o razgovoru industrijskih sindikata sa ministrom poljoprivrede Sašom Dragin i ministrom za ekonomiju i regionalni razvoj Mladjanom Dinkić. Pokrajinski odbor usvojio je plan rada za 2009. godinu.







8. decembar 2008, Novi Sad

ODGOVOR IZ KABINETA PREDSEDNIKA

Predsednici Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine stigao je odgovor iz Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije

Ukazivanje na zlostavljanje zaposlenih i presudu načelnici Južnobačkog okruga Dariji Šajin (prva za mobing u Vojvodini), bili su tema pisma upućenog sredinom novembra 2008. godine predsedniku Republike, Vlade RS i nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak ponovo je tada predočila da se zaposleni šikaniraju i vredja im se njihovo ljudsko dostojanstvo od strane načelnice Darije Šajin što je rezultiralo i većim brojem krivičnih prijava. Od nadležnih je zatraženo da donesu prave odluke i doprinesu iskorenjivanju mobinga nad zaposlenima.

Iz Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije, na ovo pismo, stigao je odgovor da se upućena molba prosledjuje Ministrarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Takodje se kaže da će ovo Ministarstvo obavestititi o daljem postupku po ovom predmetu. Od nadležnog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kojima je takodje poslato pismo, za sada, nije stigao nikakav odgovor.

1. decembar 2008, Žitište

ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA U ZADRUGAMA

U Povereništvu SSS za opštinu Žitište održan je sastanak je na temu "Aktuelna situacija u zadrugama i predlog daljih aktivnosti".

Od nadležnih institucija se zahteva da odmah obustave nezakonite aktivnosti pripreme prodaje društvenog kapitala u zadrugama, zaključili su predstavnici Samostalnog sindikata, Zadružnog saveza Vojvodine i lokalne samouprave Žitišta i direktori zemljoradničkih zadruga na zajedničkom sastanku održanom u Povereništvu SSS za opštinu Žitište. Sastanak je organizovan 1. decembra 2008. godine na temu "Aktuelna situacija u zadrugama i predlog daljih aktivnosti".

U skladu sa važećim Zakonom o zadrugama nije omogućeno dokazivanje i upis zadružne imovine zadrugama u kojima ima društvenog kapitala. Javna rasprava Nacrta novog Zakona o zadrugama, koji sadrži prihvatljiva rešenja i omogućava zakonito i objektivno regulisanje njihovog statusa i zadružne svojine kao posebnog oblika privatne svojine, davno je završena ali nema aktivnosti na uvodjenju Nacrta zakona u redovnu proceduru. Inače, nerazvijena opština Žitište ima 90 odsto zadruga sa društvenim kapitalom a izvorno potiču od poljoprivrednih zadruga pedesetih godina.

Sa zajedničkog sastanka upućen je zahtev Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja RS, kao ovlašćenom predlagaču novog Zakona o zadrugama, da ovom pitanju hitno i ozbiljno pristupi. Insistira se na brzom uspostavljanju dijaloga i uključivanju relevantnih subjekata u aktivnosti utvrdjivanja konačnog Predloga Zakona o zadrugama. Ukoliko se u roku od 20 dana ne postupi po ovim zahtevima, sledi blokada puteva.






PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
s
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0