Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA maj 2011.

 



 



29 – 31. maj 2011, Prolom Banja

SEMINAR O UTICAJU KRIZE

"Ekonomska i finansijska kriza i njen uticaj na sektor zdravstva" i "Kolektivno pregovaranje i kolektivni ugovori u sektoru zdravstva" teme su seminara održanog krajem maja

Fondacija Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu, organizovala je sa Sindikatom zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i Granskim Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" medjuregionalni seminar na dve teme: "Ekonomska i finansijska kriza i njen uticaj na sektor zdravstva" i "Kolektivno pregovaranje i kolektivni ugovori u sektoru zdravstva". Seminar se od 29. do 31. maja 2011. godine, održao u Prolom Banji a u njegovom radu učestvovali su predstavnici sindikata iz Federacije Bosne i Hercegovine, Rumunije, Srbije i Crne Gore.

Učesnici seminara razmenili su medjusobno iskustva o temama koje su bile razmatrane i razgovarali o mogućnostima za dalje zajedničke aktivnosti. Dogovoreno je da naredni susret bude u Rumuniji gde bi se sačinila i potpisala osnivačka povelja zajedničkog tela sindikata zdravstva Jugoistočne Evrope a sve to u funkciji pospešivanja bolje saradnje.

26. maj 2011. godina, Novi Sad

Ministarstvu pravde Srbije uputiti dopis

Zaključak je sa sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održane 26. maja 2011. godine.

U Izmenama i dopunama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kao i slobodnom i proizvoljnom primenom Zakona od strane starešina pravosudnih organa, napravljena je razlika kod obračuna zarada.

Državni službenici raspoređeni na radno mesto šef računovodstva sa sedmim stepenom stručne spreme, u zavisnosti od toga u kom sudu rade, imaju različite koeficijente ( od 2.53 do 3.96).

U navedenom Zakonu, takođe je predstavljeno da su nameštenici VI grupe dobili povećanje zarade od 25%, međutim, oni i dalje primaju zaradu ispod minimalne zakonom garantovane zarade.



 



18. maj 2011, Novi Sad

POSETA ŠVEDSKIH METALACA

U Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine upriličen je razgovor za goste iz Švedskog sindikata LO IF METAL

U sklopu priprema projekta za sindikalne lidere u metalskoj industriji u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine upriličen je 18. maja 2011. godine razgovor sa predstavnicima Sindikata LO IF METAL iz Švedske. Šefa švedske delegacije i menadžera projekta Mikaela Stenkvista i njegove saradnike sa situacijom u metalskom kompleksu u Vojvodini upoznao je predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš.

U toku razgovora Miljuš je posebno ukazao na drastičan pad zaposlenosti predočavajući da sada u Pokrajini ima oko 10.500 metalaca dok ih je pre privatizacije bilo preko 46.000. O izuzetno teškoj situaciji govori i činjenica da je prosečna zarada oko 250 eura. I pored izuzetno niskih zarada članstvo je zadržano a u samostalnom sindikatu metalaca je čak 99 odsto zaposlenih.

Na prijemu i razgovoru upriličenom u Radničkom domu, goste je posebno pozdravio Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i izrazio zadovoljstvo posetom švedskih sindikalaca. Predsednik Mijatović je posebno naglasio da izuzetno teška ekonomska situacija u zemlji zahteva veliku aktivnost sindikata a da je najveći problem stalan gubitak radnih mesta i sve veća nezaposlenost. Bolji uslovi poslovanja privrede i nova radna mesta se očekuju nakon socijalnog sporazuma koji je sindikat potpisao sa Vladom Republike Srbije.

14. maj 2011. godina, Novi Sad

ŠVEDSKI SINDIKALCI NA OTVARANJU SAJMA

Gosti iz Sindikata LO za regiju Geteborg su nakon svečanog otvaranja obišli deo onog što ove godine nude izlagači, njih preko 1500 iz zemlje i inostranstva

Svečanom otvaranju 78. poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, pored mnogih zvaničnika prisustvovali su i predstavnici Sindikata LO za regiju Geteborg iz Švedske: predsednik Dan Gabrielson, generalni sekretar Krister Anderson i saradnik An Kristin Liljeros, sa svojim domaćinima predsednikom SSS Vojvodine dr Miloradom Mijatovićem i predsednikom Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodragom Bradonjićem. Jednu od najvećih smotri agrara u Evropi otvorio je, 14. maja 2011. godine u Novom Sadu, predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Gosti iz Švedske su nakon svečanog otvaranja obišli deo onog što ove godine nude izlagači, njih preko 1500 iz zemlje i inostranstva. Pored bogate ponude, na švedske sindiklce je poseban utisak ostavio susret sa predsednikom Tadićem koji je u kratkom razgovoru istakao da je upravo dan ranije bio gost severa Evrope.











13 – 14. maj 2011, Novi Sad

ODRŽAN SEMINAR "OBUKA LIDERA"

Posebno su održana predavanja za mlade sindikalce i predsednike opštinskih Veća, dok je treći deo dvodnevnog seminara obuhvatao sprovodjenje posebne obuke za lidere - "trening trenera"

Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizovao je zajedno sa kolegama iz Sindikata LO iz Švedske 13. i 14. maja 2011. godine seminar "Obuka lidera". Cilj održavanja seminara je da se razmene i prezentuju iskustva Sindikata LO vezano za organizovanje, regionalno delovanje, saradnju sa političkim partijama, edukaciju, organizovanje kampanja, pridobijanje novog članstva i informisanje.

Seminar se odvijao u više segmenata. Posebno su predavači iz Sindikata LO razgovarali sa mladim sindikalcima Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i predsednicima opštinskih Veća dok je treći deo dvodnevnog seminara obuhvatao sprovodjenje posebne obuke za lidere - "trening trenera". Predavači Dan Gabrielson, Krister Anderson i Kent Kling su na veoma interesantan način prezentovali svoj Sindikat i iskustva i bili spremni da odgovore na sva postavljena pitanja.

13. maj 2011. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ ŠVEDSKE

Najviše razgovarano o projektu između Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine, koji se bavi socijalnim dijalogom i edukacijom zaposlenih

Za predsednika Veća Sindikata LO za regiju Geteborg iz Švedske Dana Gabrielsona, generalnog sekretara Kristera Andersona i saradnike An Kristin Liljeros zaduženu za finansije i Kenta Klinga predavača, upriličen je prijem i razgovor 13. maja 2011. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Švedske razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Goran Milić i predsednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić.

U toku razgovora predsednik SSSV dr Mijatović je predočio šta se dešavalo od poslednje posete kolega iz Švedske, od januara ove godine, kada su u pitanju zalaganja sindikata. Posebno je istakao Sporazum potpisan sa Vladom Republike Srbije i šta on znači ne samo za Sindikat već, pre svega, za sve gradjane Srbije. Predsednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić kolegama iz Švedske je posebno istakao značaj, u medjuvremenu potpisanog, granskog kolektivnog ugovora.

Najviše vremena u toku razgovora posvećeno je projektu između Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine, koji se bavi socijalnim dijalogom i edukacijom zaposlenih. Ovaj projekat je praktično počeo da se realizuje a trebao bi da se odvija do 2014. godine (2011. godina je pripremna). Najvećim delom projekat finansira Švedska fondacija Olof Palme international center.



 





 

4 – 7. maj 2011, Budimpešta

MLADI PODRŽALI VATROGASCE

Učesnici medjunarodnog kampa sindikalaca su 6. maja  dali direktnu podršku sindikatu madjarskih vatrogasaca, policije i vojske na demonstracijama ispred Parlamenta u Budimpešti

Od 4. do 7. maja održan je 11. DKMT (Dunav-Kereš-Maroš-Tisa) Regionalni kamp mladih sindikalaca u Budimpešti gde su učestvovale sekcije mladih sindikalaca iz Mađarske, Rumunije i Srbije. Tema kampa je bila reforma u sindikatima Jugoistočne Evrope a finansijsku podršku dala je Fondacija Fridrih Ebert.
Učesnici su izlagali o strukturama svojih sindikata predočavajući broj sindikalnih federacija (centrala) i predlagali nove ideje o reformama (u javnim i uslužnim sektorima) koje bi mogle doprineti boljem funkcionisanju sindikalnih organizacija. Kroz diskusiju i radionice su razmenjena bitna iskustva. Sekcija mladih SSS Vojvodine je u prezentaciji svog rada koristila video-klipove o promociji sindikata pripremljene za mlade na sajmovima zapošljavanja, što se dopalo i učesnicima iz Rumunije i Mađarske.
Učesnici medjunarodnog kampa mladih sindikalaca su 6. maja  dali direktnu podršku sindikatu vatrogasaca, policije i vojske na demonstraciji i šetnji sa bakljama ispred Parlamenta u Budimpešti. Madjarski sindikalci su protestvovali zbog predloga izmene Zakona o beneficiranom radnom stažu, koji bi povećao starosnu granicu do 65 godina za radnike u tim strukama.

5. maj 2011, Novi Sad

KONSTITUISANO PREDSEDNIŠTVO SINDIKATA OBRAZOVANJA

Takodje su donete odluke o zakazivanju konstitutivnih sednica Nadzornog i Statutarnog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine

Predsedništvo Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine konstituisano je na sednici održanoj 5. maja 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Članovi Predsedništa su, nakon toga, doneli odluke o zakazivanju konstitutivnih sednica Nadzornog i Statutarnog odbora ovog Sindikata.

Članovi Predsedništva Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine izabrali su članove komisije za izradu predloga orijentacionog plana rada za 2011. godinu. Pokrenuta je i inicijativa za izradu finansijskog plana za 2011. godinu i podnet izveštaj o aneksu Protokola sa Vladom Republike Srbije.



 



 

4. maj 2011. godine, Bantski Karlovac

OKONČAN ŠTRAJK RADNIKA "BANATA"

Poslodavac se obavezao da u toku dana svim zaposlenima isplati drugi deo zarade za februar 2011. godine, a za mart do kraja maja

Radnici fabrike mesnih preradjevina i konzervi "Banat" iz Banatskog Karlovca koji su u štrajku od 28. marta 2011. godine trebalo bi najzad da se vrate na svoja radna mesta. Naime, 4. maja 2011. godine poslodavac i predstavnici zaposlenih, uz prisustvo miritelja i predsednika Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodraga Bradonjića, potpisali su sporazum kojim je praktično okončan štrajk.

Sporazumom su se predstavnici zaposlenih obavezali da će radnicima koji hoće da rade kod poslodavca omogućiti nesmetan ulazak i rad u fabrici dok se poslodavac obavezao da u toku dana svim zaposlenima isplati drugi deo zarade za februar 2011. godine. Zaradu za mart bi trebalo da isplati najkasnije do 25. maja ove godine.

Takodje se poslodavac obavezuje da će u roku od deset radnih dana rešiti radno-pravni status svakog zaposlenog (uz prisustvo punomoćenika) koji do sada nije pozivan da radi i to tako da taj zaposleni može da ostvari sva prava koja mu po Zakonu o radu i Zakonu o zapošljavanju pripadaju pred Nacionalnom službom za zapošljavanje. Kao poslednja stavka potpisanog sporazuma se navodi da zaposleni koji su pozivani da rade putem telegrama, a nisu se pozivu odazivali, treba da se do sutra jave na rad pod pretnjom zakonskih posledica.

4. maj 2011, Novi Sad

ISPRAĆENI MLADI SINDIKALCI

Od 4. do 7. maja 2011. godine u Budimpešti boravi osmoro mladih sindikalnih aktivista iz Vojvodine

Predsednica Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Silvija Bertok i još sedmoro mladih sindikalnih aktivista, ispraćeni su 4. maja 2011. godine za Madjarsku gde će do 7. maja učestvovati u radu interregionalnog kampa mladih koji se tradicionalno i ove godine organizuje u ovoj susednoj državi. Predsednik i potpredsednica SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i Jelena Češljević poželeli su mladim sindikalcima uspešan rad i sretan put za Budimpeštu.

Tema ovogodišnjeg interregionalnog kampa mladih je "Potrebne reforme u sindikatima Jugoistočnih zamalja", a učesnici će biti članovi sindikata iz više zemalja, mladji od 35 godina, Organizatori su Fondacija Fridrih Ebert regionalni projekat radni odnosi i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi i Nacionalna konfederacija madjarskih ujedinjenih sindikata, region Kečkemet. Pored predstavnika mladih iz Samostalnog sindikata Vojvodine Saše Vasića, Sanje Kolesar, Ervina Marki, Nevenke Josić, Kosice Debeljački, Branka Malbaše i Gorana Roganovića, učesnici kampa su i mladi sndikalci iz UGS "Nezavisnost", CNSLR iz Rumunije, MSZOSZ i ESZT iz Madjarske.





PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0