Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA decembar 2010.


28. decembar 2010, Novi Sad

OD SUMORNOG DO OBESPOKOJAVAJUĆEG

Svi pokazatelji govore da mesta optimizmu nema, rekao predsednik dr Mijatović novinarima na tradicionalnom Novogodišnjem razgovoru

Na žalost, 2010. godina je izuzetno sumorna a ništa bolje neće biti ni naredne – predočio je novinarima na tradicionalnom Novogodišnjem razgovoru sa predstavnicima medija predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović. Zahvaljujući se pre svega novinarima na korektom izveštavanju, predsednik Mijatović je konstatovao da svi pokazatelji govore da mesta optimizmu nema. Inflacija je oko 11 posto, nezaposlenost najveća u okruženju i iznosi 20 posto a prosečna plata je za dve godine pala za 27 posto.

- Obespokojavajuća će biti i 2011. godina. Očekujemo pad zaposlenosti i standarda, gomilu poskupljenja počev od struje, gasa, hrane. Pored svega antisindikalno delovanje je na svakom koraku – ukazao je Mijatović.- Jedan broj poslodavaca gasi Sindikat u firmama i formira svoj. Nismo zadovoljni ni socijalnim dijalogom na nivou države. U Pokrajini je nešto bolje jer smo uspeli da profesionalizujemo rad Socijalno-ekonomskog saveta.

Sekretar SSS Grada Novog Sada Nada Vidović zaželela je novinarima više prava, sigurnija radna mesta i veće plate. Posebno je istakla da u Novom Sadu nema socijalnog dijaloga kao i da je nezamislivo da radnici rade a za to ne primaju platu, što se dešava u sve većem broju firmi. Ukazala je i da ukidanje Fonda za solidarnu stambenu izgradnju u Novom Sadu jasno govori kako se vlast ponaša prema svojim gradjanima, posebno radnicima.







20. decembar 2010, Novi Sad

IZBORI TEKU PO PLANU

Ocena je da će se izborne aktivnosti u sindikalnim organizacijama završiti u rokovima utvrdjenim izbornim odlukama

Statut Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine (prečišćen tekst), aktivnosti u Sindikatu izmedju dve sednice i informacija o toku izbornih aktivnosti u Sindikatu, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana, 20. decembra 2010. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Prečišćen tekst Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine koji je uskladjen sa Statutom Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, jednoglasno je usvojen. Članovi POS-a su, takodje, informisali o toku izbornih aktivnosti u svojim sredinama. Ocena je da će se izborne aktivnosti u sindikalnim organizacijama završiti u rokovima utvrdjenim izbornim odlukama.

Članovi Pokrajinskog odbora su informisani da je sačinjen radni tekst Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u socijalnoj zaštiti. Radna grupa sačinjena od predstavnika Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije usaglasila je stavove a radni tekst kolektivnog ugovora uputiće se nadležnom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

17. decembar 2010, Pančevo

ODRAŽANA PANEL DISKUSIJA

Izmedju ostalog razgovarano o važnosti dijaloga, dogovora i kompromisa društvenih aktera unutar lokalne zajednice

U Pančevu je 17. decembra 2010. godine održana panel diskusija na temu "Za i protiv integrisanja rodnog aspekta u javnu politiku kao strategije za postizanje ravnopravnosti polova – dijalog". Uvodne reči na ovom skupu dale su organizatorke: gradonačelnica grada Pančeva Vesna Martinović, predsednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Jelena Češljević i predsednica Gradskog odbora Foruma žena DS Pančeva Milica Todorović.

O važnosti dijaloga, dogovoru i kompromisu društvenih aktera unutar lokalne zajednice sa posebnim akcentom na ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti govorili su Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i pomoćnik sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike Alreksandra Lazarević. O iskustvima u Švedskoj učesnicima skupa su govorili Susana Anderson, članica Udruženja žena Socijaldemokratske stranke Švedske, Kerstin Zander iz ABF obrazovne radničke organizacije i Mikael Joanson član LO sindikata iz Švedske.







15. decembar 2010, Novi Sad 

SPORAZUM SE MORA ISPOŠTOVATI

O aktivnostima u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju razgovarano na sednici Veća SSS Vojvodine

U datim okolnostima postiglo se maksimalno ali sa tim nismo zadovoljni – rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović povodom informacije o održanom protestu 22. oktobra 2010. godine u Novom Sadu i aktivnostima u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o kojoj se raspravljalo na sednici Veća SSS Vojvodine. Sednica je održana 15. decembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Mijatović je posebno istakao da se Sporazum koji je potpisan sa Vladom Republike Srbije mora ispoštovati do poslednje tačke a isto tako i da postoji strategija Saveza samostalnih sindikata za dalje.

Na dnevnom redu sednice Veća SSS Vojvodine bila je i informacija o raspravama u vezi sa reformama u SSS Srbije i SSS Vojvodine. Takodje, razmatrana je informacija o aktivnostima SSSV od održavanja Dvadesete konferencije do kraja 2010. godine. Doneta je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o broju i strukturi članova Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora SSSV i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o broju i sastavu Predsedništva SSSV.

14. 12. 2010, Novi Sad 

CVETA "SIVA" EKONOMIJA

Svakodnevica radnika u Srbiji se svela na surovu eksploataciju, upozorava Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Nesavesnost poslodavaca, neisplaćivanje zarada, neuplaćivanje poreza i doprinosa za zdravstveno, penzijsko i inavalidsko osiguranje, zahtevanje od radnika da radi prekovremeno i u dane vikenda bez nadoknade, uskraćivanje prava na godišnji odmor, otpuštanje bez ikakvih osnova i razloga, bez otpremnine, zlostavljanje na radu, kao i sve češće pretnje i otpuštanja radnika zbog sindikalnih aktivnosti, samo su neki od problema zaposlenih u Srbiji.

U uslovima kada zarade realno i nominalno padaju i kada se životni standard pogoršava, ne treba da čudi podatak da neformalna "siva" ekonomija cveta. Najčešći mehanizam preživljavanja u uslovima manjka radnih mesta u formalnom sektoru, je pronalaženje posla u neformalnoj ekonomiji (sezonski i povremeni poslovi poput čišćenja, pomoći u kući, rad na građevini i u poljoprivredi). Međutim, sa padom ekonomske aktivnosti smanjio se i broj poslova na neformalnom tržištu što još više otežava položaj najsiromašnijih i njihovu šansu da se izbore sa krizom. Češće od drugih, najsiromašniji se oslanjaju na pomoć države (socijalna pomoć, dečiji dodaci), kao i na pozajmice i pomoć od rođaka i prijatelja. Opšta stopa siromaštva je u prvoj polovini 2010. godine ponovo dostigla nivo iz 2006. godine od 8,8 odsto.

Opravdano radničko nezadovoljstvo je ogromno i pred nama je težak period. Veliki broj radnika u realnom sektoru i uslužnim delatnostima je ostalo bez posla i perspektive a većina onih koji su ostali da rade prima minimalne zarade koje kasne mesecima, pa čak i godinama. Malobrojni su oni kojima su zarade redovne a još je manje onih koji su zadovoljni njihovom visinom. Posledice toga su očajnički pritisci našeg članstva i štrajkovi radnika, koji vode bitku za očuvanje firmi, prava na rad, radna mesta, za spas onoga što je ostalo od privrede.

Radnička prava i zaštita radnika na radnom mestu su tekovine građene više od jednog veka, a danas se na volšeban način degradiraju. Na žalost, svakodnevica radnika u Srbiji se svela na surovu eksploataciju koja se kreće od sitnih potkradanja radnika pa do ozbiljnih kriminalnih aktivnosti koje se ne kažnjavaju i svakim danom se polako ustaljuju u svest zaposlenih kao "normalna pojava" – konstatacije su Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.





14 – 15. 12. 2010, Novi Sad

O INFORMISANJU I FINANSIRANJU

Seminar, drugi u nizu, održan je za predsednike i članove sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata poljoprivrede

U saradnji sa Sindikatom LO iz Švedske, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine organizovao je u Novom Sadu dvodnevni seminar na kome je razgovarano o više tema. Seminar, drugi u nizu, je održan za predsednike i članove sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata od 14. do 15. decembra 2010. godine.

Kako se sprovodi informisanje članstva i javnosti kao i način finansiranja unutar Sindikata i primena kolektivnih ugovora u Švedskoj, učesnicima seminara predočio je regionalni predsednik LO Sindikata IFM Mike Johanson. Takodje je govorio o organizaciji sindikata u Švedskoj počev od nivoa preduzeća, opština, pokrajina do države ukazujući na nadležnosti i odgovornosti. Organizovanje sindikata u Srbiji predstavio je predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić. Veći deo vremena učesnici seminara su radili po grupama obradjujući više tema: reforme sindikata, pridobijanje novih članova, informisanje i finansiranje sindikata.

14. decembar 2010, Novi Sad 

SVE JE POSKUPELO

Uveliko se najavljuju, nakon prethodnih, nova poskupljenja, pre svega električne energije od 60% a to povlači opet nova poskupljenja, tako da 2011. godina ne obećava »bolji život«

Nakon što se radništvo u Srbiji moralo suočiti sa otpuštanjima, padom realnih zarada usled rastuće inflacije, pogoršanjem uslova za odlazak u penziju i drugim merama, došlo je na red i poskupljenje osnovnih životnih namirnica, nestašica mleka, ulja, šećera, poskupljenje lekova, grejanja, komunalija, prevoza jednom rečju – poskupelo je SVE! I tu nije kraj jer se već uveliko priča o novim poskupljenjima. Najavljuje se poskupljenje električne energije od 60% a to povlači nova poskupljenja, i sve u krug, tako da 2011. godina ne obećava »bolji život«, bar što se tiče ogromne većine stanovnika Srbije.

Inflacija merena potrošačkim cenama je premašila gornju granicu projektovane inflacije od osam odsto a biće preko 10 odsto do kraja godine. Međutim, subjektivni osećaj većine građana jeste da je ona znatno veća s obzirom da su cene nekih osnovnih životnih namirnica od početka godine porasle i do 30% (ulje, voće, povrće, mleko, hleb, šećer i dr.). S obzirom da se skoro 60% prosečne zarade izdvaja za hranu i piće, malo šta ostaje za druge potrebe.

Vrednost evra u odnosu na dinar je u decembru 2010. godine za 11,5 odsto veća u odnosu na januar 2010. a od početka ekonomske krize evro je ojačao u odnosu na dinar za 37% tako da su zarade u evrima obezvređene za 27,5%. Prosečna zarada jedva pokriva minimalnu potrošačku korpu, a do pokrivanja prosečne nedostaje oko 4.000 dinara. Nerealna vrednost prosečne potrošačke korpe koja ne pokriva ni najosnovnije mesečne potrebe domaćinstva, samo ukazuje na veliku obmanu i "zamazivanje očiju" javnosti da se živi prosečno dobro.

Za većinu domaćinstava u Srbiji najvažnija strategija preživljavanja u današnje vreme je smanjenje potrošnje, ili njeno odlaganje. Domaćinstva štede na kvalitetnijim prehrambenim artiklima jer su skuplji, a povećavaju potrošnju jeftinijih i manje kvalitetnih. Odlažu se plaćanja računa i zdravstvenih troškova, odustaje se od kupovine odeće i obuće, nameštaja, trajnih potrošnih dobara. U domaćinstvima sa decom, koja su tokom krize više izložena riziku siromaštva, deci se mnogo toga uskraćuje.





14. decembar 2010, Zobnatica

NASTAVLJENA EDUKACIJA SINDIKALACA

Drugi u nizu seminara održan je 14. decembra 2010. godine na Zobnatici a naredni se planiraju u januaru 2011 godine

Uvodne napomene na Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na načela i svrhu akta o proceni rizika, dao je na seminaru održanom na Zobnatici, Miodrag Loncović iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike. Time je praktično nastavljeno održavanje seminara posvećenih unapredjenju bezbednosti i zdravlja na radu započeto u Bačkoj Palanci. Drugi u nizu održan je 14. decembra 2010. godine a naredni se planiraju u januaru 2011 godine.

Na seminaru su obradjene i teme: podzakonska akta o zaštiti na radu (pravilnici), obaveze poslodavca u oblasti zaštite na radu, prava i obaveze zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Razgovaralo se i o načinu izbora predstavnika zaposlenih i odbora za bezbednost i zdravlje na radu, odnosu sa sindikatom, kolektivnom ugovoru, delovanju inspekcije rada sa osvrtom na slabosti akata u preduzeću (ovlašćenja, načini vršenja nadzora), ulozi licenciranih firmi i medicine rada i iskustvu sindikalnih organizacija – učesnika u seminaru. Uvodne napomene za predložene teme dali su Milorad Beronja, direktor Instituta za zaštitu na radu Novi Sad, Marijana Sofilj iz Ministarstva rada, dr Jelka Rodić Strugar iz Zavoda za javno zdravlje Novi Sad i Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta.

14. decembar 2010, Novi Sad 

IMAMO NAJMANJE PLATE

U Srbiji sve manje ljudi radi – ni izbliza dovoljno za izdržavanje velikog državnog aparata ili za finansiranje ogromnog penzionog fonda, upozorava Veće SSS Vojvodine

Posle ozbiljne recesije koja je zahvatila privredu Srbije proteklih godina, negativni efekti svetske ekonomske krize, a pre svega loše privatizacije, se i dalje ispoljavaju na socijalni i ekonomski položaj zaposlenih. Ključni problemi kao što su: ukidanje radnih mesta, stagnacija privrede, inflacija, pad kupovne moći i životnog standarda stanovništva, deficit budžeta i platnog bilansa, rast spoljnog duga, odsustvo priliva novih (grinfild) investicija, ponovo vode u makroekonomsku nestabilnost i usporen rast. Posledica se ogleda u znatnom smanjenju životnog standarda građana Srbije koje se dogodilo u skladu sa pogoršanjem makroekonomskih indikatora – ukazuje Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Period krize obeležen je značajnim padom ekonomske aktivnosti, zaustavljanjem rasta zarada, padom zaposlenosti i rastom nezaposlenosti i gomilanjem deficita na svim nivoima. Svi ovi faktori su negativno uticali na kupovnu moć, posebno najsiromašnijih domaćinstva. Budžetska kriza je samo vrh ledenog brega ispod koga se krije duboka ekonomska kriza. Od ključnog problema se ne može pobeći – u Srbiji sve manje ljudi radi – ni izbliza dovoljno za izdržavanje velikog državnog aparata ili za finansiranje ogromnog penzionog fonda. Broj zaposlenih u Srbiji od početka krize do septembra tekuće godine je opao za 193 hiljade lica, a u Vojvodini za 57 hiljada lica. To je katastrofalan podatak!

Ponovo se otvara pitanje "nove strategije razvoja" od aktera koji su promovisali dosadašnju strategiju koja je, umesto razvoja, donela preraspodelu postojećih resursa. Njen sumarni izraz je enormna nezaposlenost, najniže plate u regionu (poređenje sa EU je sramno i pomenuti), manjak radnih mesta, veliko siromaštvo, porast neformalne (sive) ekonomije i zapošljavanja u toj zoni – ozbiljno upozorava Veće SSS Vojvodine.





13. decembar 2010, Novi Sad 

BITI JAČI I BOLJI

Razlog ulaska najvećeg sindikata u našoj zemlji i na Zapadnom Balkanu u proces reformi je da, pre svega, još bolje predstavlja svoje članove, istaknuto na sednici Predsedništva SSSV

Reforme u SSS Srbije i SSS Vojvodine (rasprava), razmatranje radne verzije Zakona o štrajku, utvrdjivanje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o broju i strukturi članova Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora SSSV, utvrdjivanje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o broju i sastavu Predsedništva SSSV, bili su na dnevnom redu sednice Predsedništva SSS Vojvodine održane 13. decembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi Predsedništva su razmatrali i informaciju o aktivnostima SSSV od održavanja Dvadesete konferencije do kraja 2010. godine i doneli odluku o pomoći Kraljevu radi saniranja posledica zemljotresa.

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović je predočio da je rasprava o reformama u SSS Srbije praktično otvorena u petak 10. decembra 2010. godine na sednici Predsedništva SSSS a krenulo se od takozvanog "belog papira". Razlog ulaska najvećeg sindikata u našoj zemlji i na Zapadnom Balkanu u proces reformi je da bi bili još jači i bolji a pre svega da bi bolje predstavljali svoje članove. Članovi Sindikata koji postoji već 107 godina, u toku rasprave na svim nivoima treba, izmedju ostalog, da ponude rešenja koja će doprineti još većoj i efikasnijoj zaštiti članstva i boljoj organizovanosti.

10. decembar 2010, Bačka Palanka

KAKO DO BEZBEDNOG RADA

Prava i obaveze zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jedna od tema Seminara započetih u Bačkoj Palanci

Prvi u nizu seminara posvećenih unapredjenju bezbednosti i zdravlja na radu održan je 10. decembra 2010. godine u Bačkoj Palanci. Na seminaru je bilo predvidjeno više tema koje sa više strana sagledavaju ovaj problem. Kratak osvrt na Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na načela i svrhu akta o proceni rizika, dala je dr Ljiljana Topić iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike.

Nakon razmene mišljenja, o podzakonskim aktima o bezbednosti i zdravlju na radu (pravilnici), obavezama poslodavaca u oblasti zaštite na radu i ulozi licenciranih kuća uvodne napomene je dao Milorad Beronja, direktor Instituta za zaštitu na radu Novi Sad. O delovanju inspekcije rada sa osvrtom na slabosti akata u preduzeću (ovlašćenja, načini vršenja nadzora) govorili su Vera Divljak i Novica Šokčić. Prava i obaveze zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, način izbora predstavnika zaposlenih i odbora za bezbednost i zdravlje na radu kao i odnosu sa sindikatom, kolektivnom ugovoru, bili su tema uvodnih napomenea koje je dala Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta.




 

 




9. decembar 2010, Novi Sad

ZRENJANIN TEMPIRANA BOMBA

Samo u "Luksolu", GIK "Banat" i IPOK-u trenutno ne radi oko 700 radnika koji više meseci nisu primili zarade

Radikalizacija protesta radnika tri zrenjaninske firme: "Luksol", GIK "Banat" i IPOK, bili su tema Konferencije za medije koja je održana 9. decembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sa novinarima su razgovarali predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr MILORAD MIJATOVIĆ, predsednik SSS za više opština Zrenjanin MIRKO MALEŠEV i predstavnici sindikalnih organizacija i štrajkačkih odbora "Luksola", GIK "Banat" i IPOK-a.

Na početku konferencije predsednik Mijatović je ukazao novinarima da je Zrenjanin tranziciona i socijalna bomba. Samo u ove tri firma oko 700 ljudi ne radi. Svima njima, kao i onima iz drugih firmi koje su već imale sličnu sudbinu (BEK, šećerana, fabrika tepiha "Proleter".....), dovedena je u pitanje čista egzistencija. Ljudi nemaju novca za plaćanje komunalija, struje, pa čak ni hrane. Zbog svega toga mora se uključiti i Pokrajinska Vlada i resorna ministarstva koji bi brže morali rešavati probleme izazvane lošim privatizacijama a koji direktno utiču na živote ljudi.

Katarina Budimlija iz Štrajkačkog odbora GIK "Banat", predočila je da radnici ne rade 50 dana, da nisu primili deset zarada a da se vlasnik i ne javlja. Situacija je više nego ozbiljna kao i u "Luksolu" gde zarade kasne šest meseci a pre oko 50 dana zaposleni su stupili u totalnu obustavu rada. Kako su iznele Mirjana Albulj iz samostalnog sindikata i Marija Ivančić iz "Nezavisnosti"tržište za njihovu fabriku postoji i volja zaposlenih da se radi iako je prosek starosti preko 50 godina.

Lidija Radin iz IPOK-a je ukazala da njihova firma nije u štrajku ali i da se ne radi, isključena im je struja a zaposleni uopšte ne znaju u kom su statusu. Zarade im kasne deset meseci. Predsednik SSS za više opština Mirko Malešev je na kraju predočio da se planira radikalizacija štrajkova a da će se radnicima ove tri firme na protestima u Novom Sadu i Beogradu pridružiti i radnici iz firmi uništenih privatizacijom.

6. decembar 2010, Novi Sad

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, na sednici održanoj 29. novembra 2010. godine, analizirao je radnu verziju Uredbe o kapitaciji koja na bitan način manja obračun zarada zaposlenih u zdravstvu. Osim nepovoljnog učinka na zarade zaposlenih, uočavamo opasnost od pogoršanja odnosa izmedju korisnika zdravstvenih usluga i izabranih doktora.

Predloženim modelom kapitacije korisnici zdravstvenih usluga bi teže ostvarivali prava iz zdravstvenog osiguranja. Dovedeni su u suprostavljenu poziciju interesi pacijenata i interes izabranog doktora da ostvari dobru ocenu koja bi mu garantovala sadašnji nivo zarade.

Radna verzija Uredbe upućuje da je "dobar" doktor onaj koji pregleda dovoljan broj pacijenata, propiše što manje, što jeftinijih lekova, ne upućuje na dopunske dijagnostičke metode i specijalističke preglede i ne upućuje na bolovanje.

Predložena kapitacija bi se primenjivala na zaposlene u domovima zdravlja, ali bi posledice snosili svi korisnici zdravstvenih usluga.

PREDSEDNICA
POKRAJINSKOG ODBORA

dr Dunja Civrić




 

 




3. decembar 2010, Novi Sad

REAGOVATI NA VREME

Sindikat mora ozbiljno početi sa pripremama oko najavljenih izmena Zakona o radu i Zakona o štrajku, istaknuto na sednici POS energetike

Aktuelna situacija i aktivnosti Samostalnog sindikata na zaštiti položaja članstva Samostalnog sindikata energetike i petrohemije i Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, bila je jedna od tačaka dnevnog reda sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine. Sednica je održana 3. decembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, a razgovaralo se i o aktivnostima i postignutim rezultatima SSSS u vezi izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine istakli su da se položaj zaposlenih svake godine sve više pogoršava i da je materijalno-socijalna situiacija sve teža i alarmantnija. Položaj članstva otežava i neimanje granskog kolektivnog ugovora na čijem donošenju se insistira. Ukazano jei da se inspekcijski nadzor mora pojačati jer poslodavci u velikom broju slučajeva ne isplaćuju redovno zarade i doprinose. Posebno je istaknuto da Sindikat mora ozbiljno početi sa pripremama oko izmena Zakona o radu i Zakona o štrajku kako bi se na vreme reagovalo.

3. decembar 2010, Novi Sad

PROBLEMI SVE SLOŽENIJI

Materijalno-socijalni položaj zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće postaje sve teži, konstatovano na sednici POS

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine održana je 3. decembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na dnevnom redu sednice, izmedju ostalog bilo je usvajanje Odluke o izmenama i dopunama Statuta Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine, izbor Nadzornog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine i informacije o aktuelnoj situaciji u preduzećima iz delatnosti tekstila, kože i obuće APV i o održanim protestima povodom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Predsednik Samostalnog Sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine Radojko Jovanović, informisao je prisutne o aktuelnoj situaciji u preduzećima iz delatnosti tekstila, kože i obuće AP Vojvodine i o održanim protestima povodom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Na zahtev POS-a da predsednik Samostalni sindikat tekstila, kože i obuće AP Vojvodine bude član Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, sekretar Veća SSSV Goran Milić je informisao prisutne da će na narednoj sednici Predsedništva SSSV biti otvoreno ovo pitanje. Inače, u svim diskusijama je preovladala ocena da se situacija i problemi u preduzećima iz ovih delatnosti uglavnom samo usložavaju i da materijalno-socijalni položaj zaposlenih postaje sve teži.

Odluka o izmenama i dopunama Statuta Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine usvojena je jednoglasno a za članove Nadzornog odbora izabrani su: Radenko Šobot – Jedinstvena sindikalna organizacija "Tarkett", Bačka Palanka, Radenko Kandić – Fabrika obuće Ruma i Anđelka Jovanović – IGB "Automotive" comp doo, Inđija.




 

 




2. decembar 2010, Novi Sad

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine sa sednice, održane 02.12.2010., upućuju apel Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije da pomogne radnicima preduzeća "Aleksa Šantić" iz Alekse Šantića i "Graničar-a", Gakovo koji se već nekoliko godina nalaze u zajedničkoj u borbi za očuvanje radnih mesta i preduzeća u koja su generacije ulagale, a koja su u kratkom roku nakon privatizacije opustošena od bivših vlasnika, koji nakokon raskida ostavili u velikim finansijskim gubicima, a sada im opstanak zavisi od mogućnosti korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Od Ministarstva poljoprivrede se zahteva da do okončanja postupka restruktururanja izuzmu iz postupka licitacije državno poljoprivredno zemljište koje koriste ova dva preduzeća, jer jedino na taj način ova preduzeća mogu uspešno da završe put svog potpunog oporavka, odnosno da uspešno sprovedu restrukturiranje. Samostalni sindikat poljoprivrede smatra da je nedopustivo da se preduzećima u restrukturiranju oduzme državno poljoprivreno zemljište koje trenutno koriste, jer bi se na taj način izvršilo kršenje Zakona o privatizaciji i Uredbe o postupku i načinu restrukturiranja, jer se od momenta donošenja odluke o restruktururanju nad ova dva preduzeća ne može odrediti ili sprovesti prinudno izvršenje nad imovinom, što bi u slučaju oduzimanja poljoprivrednog zemljišta bilo učinjeno jer bi preduzeća ostala bez osnovne imovina, bez koje bi bio nemoguć dalji rad i postojanje.


Samostalni sindikat poljoprivrede poručuje da se mora pomoći radnicima ova dva poljoprivredna preduzeća, jer su upravo oni od samog početka svojom istrajnom borbom i radom dokazali da samo žele da sačuvaju preduzeća i svoja radna mesta, da ne mogu i ne žele da ispaštataju zbog loših privatizacija, nesavesnog ponašanja rukovodstva, ili zakonskih i pravnih manjkavosti propisa. Nakon poništenja privatizacije, ova dva preduzeća, zahvaljujući predanom radu svih zaposlenih i novog rukovodstva, su uspela da se konsoliduju, da imaju proizvodnju, redovno isplaćuju zarade i izmiruju obaveze prema državi. Radnici "Alekše Šantića" i "Graničara" nisu sami u ovoj borbi, jer je uz njih još preko 60.000 članova Samostalnog sindikata poljoprivrede Srbije i Vojvodine, koji su takodje na svojim ledjima osetili posledice loših privatizacija, svu žestinu pohlebnog kapitalizma i stavljanja interesa pojedinaca ispred radništva.

Predsednik Samostalnog sindikata
poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije
i vodoprivrede Vojvodine
Miodrag Bradonjić

2. decembar 2010, Novi Sad

TEŠKO ZAPOSLENIMA U GRADJEVINARSTVU

Članovi Predsedništva Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine razmatrali aktuelno stanje u ovim delatnostima

Informacije o održanom protestu u Novom Sadu 22. oktobra 2010. godine i štrajku upozorenja Sindikata radnika gradjevinarstva i IGM Srbije održanom 8. septembra 2010. godine, informacija o postignutom Sporazumu sindikata i Vlade Srbije u vezi izmena i dopuna Zakona o PIO i informacija o aktuelnom stanju i problemima u preduzećima iz delatnosti gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala na području AP Vojvodine bili su na dnevnom redu sednice Predsedništva Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine održane 2. decembra 2010. godine u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva su se složili da je protest u Novom Sadu bio uspešan i da je odaziv bio jako dobar. Predočen je i postignut Sporazum sindikata i Vlade Srbije u vezi izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Na sednici je ukazano na više problema u firmama a posebno u "Somborputevima" iz Sombora i GIK "Banat" a.d. Zrenjanin. Radnici rade za plate manje od minimalnih ili ih uopšte ne dobijaju, staž im se ne povezuje, kapital se izvlači iz firmi –a ovo je samo deo iznetih nevolja zaposlenih u gradjevinarstvu.







PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0