Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA februar 2009.





23. februar 2009, Novi Sad

NADJENO REŠENJE

Dogovoreno je kako da se reši problem nastao nakon prestanka rada ATP "Vojvodina" a na koji je ukazivao Sindikat saobraćaja

Problemi u prevozu putnika u drumskom saobraćaju na teritoriji Vojvodine nakon prestanka rada ATP "Vojvodina" a na koje je ukazao predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić u dopisu Pokrajinskom sekreterijatu za privredu, razrešeni su. Pokrajinski sekreterijat za privredu, na čelu sa sekretarom Ištvanom Pastorom, koji je u medjuvremenu uputio dopis Ministarstvu za infrastrukturu, obavestio je da je došlo do sastanka i dogovora.

Na sastanku je dogovoreno da opštine kojima su brisane linije prevoznika ATP "Vojvodina" naprave ugovor o prevozu putnika sa lokalnim prevoznicima. Takodje, da se prilikom zamene linija ATP "Vojvodina" održe isti intervali, odnosno da se ne uvode nove linije i novi polasci. Autobuske stanice treba da prodaju karte za prevoznike koji imaju ugovore sa opštinama o popunjavanju brisanih linija ATP "Vojvodina".

9 - 13. februar 2009, Lisabon

KRIZA SE MOŽE PREVAZIĆI

Osmi regionalni skup MOR-a za Evropu i centralnu Aziju okupio je169 delegata - predstavnika vlada, sindikata, poslodavaca i dve stotine savetnika iz 44 zemlje

Promovisanje ekonomnskog razvoja, sigurnog i zdravog rada uz veću sigurnost, očuvanje radnih mesta i podsticanje poslova, projekata i investicija koje kreiraju nova radna mesta je osnovno zalaganje evropskih sindikata. Ovo je, izmedju ostalog, predočeno sa Osmog regionalnog skupa MOR-a za Evropu i centralnu Aziju održanom od 9. do 13. februara 2009. godine u Lisabonu a na kome je učestvovalo 169 delegata - predstavnika vlada, sindikata, poslodavaca i dve stotine savetnika iz 44 zemlje. Ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije učesnik ovog velikog tripartitnog skupa, prvog ovakvog nakon izbijanja ekonomske krize, bio je potpredsednik SSS Srbije i predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Tokom petodnevnog rada učesnici su pokušali da daju odgovore, ne samo na karakteristiku i dubinu krize i njene posledice po tržište rada i radna mesta, kao i na kvalitet rada, već su traženi i putevi izlaska iz krize uz najmanju socijalnu cenu te načini da se radni standardi očuvaju uz istovremeno očuvanje radnih mesta, davanje podrške ekonomskom razvoju i aktivnoj politici zapošljavanja. U oceni krize prisutni su se složili da je najveća od početka osamdesetih godina prošlog veka te da ima globalni karakter. Iako je nisu izazvali radnici niti je njen uzrok u strukturi tržišta rada, najveće posledice osećaju zaposleni, zatvaraju se mnoga radna mesta, nezaposlenost povećava a uslovi rada pogoršavaju.

Kriza se može prevazići uz uspešan socijalni dijalog, dogovor i kompromisna rešenja uz uvažavanje vrednosti socijalne pravde sadržane u Dekleraciji MOR-a za fer globalizaciju. Premošćavanje nejednakosti u zaradama menadžera i najmanje plaćenih, bogatih i siromašnih zemalja, zaposlenih žena i muškaraca i drugih neravnopravnosti je jedan od bitnih segmenata ostvarivanja dostojanstvenog rada, jedistven je zaključak učesnika velikog lisabonskog skupa.






12. februar 2009. godina, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Ogromno je nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti što nisu primili jednokratnu novčanu pomoć od pet hiljada dinara, a koju su dobili krajem 2008. godine oni koji rade u drugim javnim službama: obrazovanju, pravosudju, policiji. Od zahteva da dobiju taj novac uvećan za procenat inflacije, zaposleni u zdravstvu neće odustati i istrajaće svim vidovima sindikalne borbe. Istovremeno se zahteva da Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije pokrene pitanje odgovornosti ministra zdravlja Tomice Milosavljevića koji nije kao ministri prosvete, policije i pravosudja obezbedio istu pomoć.

Na ovo upozorava Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine koji ukazuje i da je neophodno intenzivirati aktivnosti na pregovaranju i zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora. Takodje se insistira na potpisivanju Protokola o visini zarada zaposlenih u zdravstvu uz zahtev da se minimalna zarada obezbedi svim zaposlenim u zdravstvu. Naime, Pokrajinski odbor upozorava da jedan broj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti ( fizički radnici i spremačice) primaju sa toplim obrokom i regresom ispod minimalne zarade koja je za januar 15.312 dinara. O tome će i zvanično ovaj Sindikat obavestiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije - Inspektorat za rad.

PREDSEDNICA
POKRAJINSKOG ODBORA
dr DUNJA CIVRIĆ s.r.

11. februar 2009. godina, Novi Sad

PRIPREME ZA "BOFOSIJADU 2009"

Razgovarano je i o Opštem kolektivnom ugovoru, Statutu Saveza samostalnih sindikata Srbije, seminarima u 2009. godini

Aktivnosti na pripremi "Bofosijade 2009" koja treba da se održi u Soko banji od 3. do 7. juna ove godine, bile su na dnevnom redu sednice Predsedništva i Organizacionog odbora Republičkog odbora Samostalnih sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijakim organizacijama, održane 11. februara 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na sednici je takodje razgovarano i o Opštem kolektivnom ugovoru, Statutu SSS Srbije, seminarima u 2009. godini, stanju i aktivnostima kod članica ovog Sindikata. Takodje su razmatrane i aktivnosti na pridobijanju novih članova kao i medjunarodne aktivnosti u toku tekuće godine.






11. februar 2009, Novi Sad

POTPIS I PORED PRITISAKA

Trećeg februara 2009. godine je ipak došlo do potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i organima jedinica lokalne samouprave

Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i organima jedinica lokalne samouprave bio je na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama održane 11. februara 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Predsednica Pokrajinskog odbora Milena Čipak je predočila kako je bilo pritisaka da se odustane od potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora, da se ide sa primenom od l. januara 2010. godine te da se potpiše Protokol. Kako Sindikat nije na to pristao, a uz pomoć Sekreterijata za zakonodavstvo, 3. februara 2009. godine je ipak došlo do potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i organima jedinica lokalne samouprave. Time su stvoreni uslovi da se socijalni dijalog odvija na lokalu a samim tim će se na lokalu i potpisivati kolektivni ugovor.

11. februar 2009, Novi Sad

HITNO IZRADITI TEKST ZAKONA

Insistira se i na konkretnom prenosu ovlašćenja na AP Vojvodinu vezano za celokupnu organizaciju, pravo, uslove i način obavljanja linijskog i vanlinijskog prevoza

Na proširenoj sednici Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata saobraćaja i veza održanoj 11. februara 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, izmedju ostalog, razgovarano je o aktuelnim problemima u drumskom saobraćaju na teritoriji AP Vojvodine - informaciji o inicijativi Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine o rešavanju problema medjumesnog autobuskog prevoza i opstanku legalnog prevoznika u neregularnoj situaciji (siva ekonomija) u oblasti saobraćaja.

Na sednici, kojoj su prisustvovali i Siniša Bubnjević, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za saobraćaj, Mile Nikitović, načelnik za drumski saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu, Ratko Soro, savetnik pokrajinskog sekretara za privredu i Živojin Mrkonjić, direktor poslovnog udruženja autobuskih prevoznika "Pantrans", konstatovano je postojeće stanje i predložene mere u javnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Izmedju ostalog, predlaže se hitna izrada teksta Zakona o prevozu putnika u medjumesnom i medjunarodnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Insistira se i na konkretnom prenosu ovlašćenja na AP Vojvodinu vezano za celokupnu organizaciju, pravo, uslove i način obavljanja linijskog i vanlinijskog prevoza kao i ovlašćenja za nadzor, kontrolu i sankcionisanje a kroz donošenje pokrajinskih akata. Takodje se predlaže definisanje nove naknade za auto-puteve sa uvodjenjem semodnevnih, mesečnih i godišnjih vinjeta, uz adekvatan popust, kao i povoljnije nabavke autobusa za prevoznike kroz odredjene carinske, fiskalne i druge sistemske olakšice.






9. februar 2009, Novi Sad

TRAŽE SE RAZLOZI

Članovi POS zdravstva su izuzetno nezadovoljni zbog potpisivanja Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga

Aktivnosti Pokrajinskog odbora izmedju dve sednice i aktuelna pitanja vezana za ostvarivanje prava zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti (čestitka - jednokratna materijalna pomoć, Poseban kolektivni ugovor, Opšti kolektivni ugovor) bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana 9. februara 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Svi učesnici u raspravi vodjenoj na sednici su ukazali na ogromno nezadovoljstvo članova ovog Sindikata, pre svega zbog toga što zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu primili jednokratnu pomoć krajem prošle godine koju su dobili zaposleni u drugim javnim službama. Takodje su izuzetno nezadovoljni zbog potpisivanja Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga, kojeg smatraju sramnim. U raspravi se otvorilo pitanje šta je članstvo stvarno dobilo potpisivanjem Sporazuma i koji su razlozi uticali na članove Predsedništva SSSS da donesu odluku o prihvatanju Sporazuma kao i da li je donošenje te odluke bilo u okviru nadležnosti Predsedništva ili Veća SSSS.

Pokrajinski odbor zahteva od predsednika i Predsedništva SSS Srbije kao i predsednika SSS Vojvodine da ga u pisanoj formi informišu o razlozima koji su uticali na naglu promenu stavova o potpisivanju Sporazuma i o odlaganju primene Opšteg kolektivnog ugovora.

6. februar 2009, Novi Sad

O PROJEKTIMA I RADU

Protekle aktivnosti, izmedju ostalog, bile su na dnevnom redu sednice Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

Sednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 6. februara 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Pored članica Sekcije žena, sednici su prisustvovali i Sladjana Tatalović Ivanov, savetnik pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekreterijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

Na sednici se razgovaralo o proteklim aktivnostima u okviru Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i izveštaju o upućenim projektima Sekcije žena Fondaciji Fridrih Ebert. Takodjem se dogovaralo o radu Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u 2009. godini.





PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0