Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA februar 2011.

24. februar 2011, Novi Sad

INFORMISANJE I DOGOVOR O NAREDNIM AKTIVNOSTIMA

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine razmatrali više pitanja

Informacija o predlogu Zakona o štrajku, inicijativa za izradu radne verzije Zakona o radu od strane SSS Srbije, informacija o zauzimanju stava o predlogu GOS delatnosti za izradu Opšteg kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine kao i izrada granskog kolektivnog ugovora ove grane, bila su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine koja je održana 24. februara 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi POS-a razmatrali su stanje u preduzećima i probleme u vezi sa radom i delovanjem sindikata. Drastično redukovanje prava zaposlenih, nizak nivo socijalnog dijaloga i marginalizacija uloge sindikata bili su tema sednice Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine. Takođe je razgovarano i o posebnom kolektivnom ugovoru za ove delatnosti.









POD HITNO SAZVATI SEDNICU REPUBLIČKOG ODBORA

Jedan je od zahteva članova Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine sa sednice održane 21. februara 2011. godine.

Nezadovoljni radom Republičkog odbora, neodržavanjem sednica od 21. aprila 2010. godine, donošenjem odluka na sednicama Predsedništva RO, članovi PO traže od RO da hitno sazove sednicu. Težak materijalno-socijalni položaj zaposlenih u upravi takođe je bila tema na sednici.

Povodom Zaključka Vlade RS od 13. januara 2011. godine potpisnici Protokola predlažu Vladi RS da Zakon o budžetu za 2011. godinu ne sadrži odredbe člana 13.

Takođe zahtevaju linearno povećanje plata od 10% za sve zaposlene, a ne kako je predviđeno Zaključkom Vlade 20% za 50% zaposlenih.

16. februar 2011, Novi Sad

UTVRDJENI PREDLOZI DOKUMENATA

Članovi POS Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine verifikovali izbore za organe i nosioce funkcija u okružnim organima Sindikata na teritoriji APV

Skupština Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine zakazana je za 25. februar 2011. godine a u funkciji pripreme Skupštine, 16. februara 2011. godine u Novom Sadu u Radničkom domu, održana je sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Članovi POS-a doneli su odluku o dnevnom redu Skupštine Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i utvrdili predloge dokumenata za Skupštinu. Takodje, verifikovali su izbore za organe i nosioce funkcija u okružnim organima Sindikata na teritoriji APV. Verifikovani su i kandidati za predsednika-cu POS, imenovana Izborna komisija i utvrdjen predlog liste kandidata za članove Nadzornog odbora i Statutarne komisije Sindikata. Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine usvojili su i izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2010. godinu.





16. februar 2011, Novi Sad

USPEŠNO OKONČANI PREGOVORI

Socijalni dijalog u "ABC FUD" dao rezultat - utvrdjena
dinamika isplata neisplaćenih zarada

U "ABC FUD" u Ruskom Krsturu, 16. februara su nastavljeni pregovori Izvršnog odbora sindikalne organizacije, predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine Miodraga Bradonjića i predsednika Opštinskog odbora poljoprivrede Kula Radivoja Leovca sa poslovodsvom. Tema pregovora su bile neisplaćene zarade a rezultat su predlozi rešenja prihvatljivi i za zaposlene i za poslovodstvo.

Dogovoren je prelazak na isplatu minimalne zarade i utvrdjena je dinamika isplata neisplaćenih. Tako, razlika za septembar do minimalne i zarada za oktobar 2010. godine treba da se isplati do kraja februara 2011. godine, minimalna za novembar i decembar prošle godine do kraja marta ove godine, minimalna za januar i februar do kraja aprila a martovska zarada do polovine maja ove godine. Ostale zarade bi se isplaćivale mesec za mesec u punom izosu. Poslodavac se obavezuje da će razliku od minimalne do zarade po opštem aktu isplatiti u junu, julu i avgustu (eventualno septembru). Tako se, još jednom, potvrdilo da se socijalnim dijalogom može doći do rešenja povoljnog i za zaposlene i za poslodavca.

11. februar 2011, Novi Sad

ODGOVORI NA NIZ PITANJA

Na seminaru razgovarano, izmedju ostalog, o izradi godišnjeg finansijskog izveštaja za 2010. godinu za sindikate i pitanjima iz radnog odnosa

Seminar za računovodje, predsednike sindikalnih organizacija i sve zainteresovane, na kome su predavači bili mr Vesna Nešić, mr Predrag Petrović i Nada Djordjević iz Saveza računovodja i revizora Srbije, održan je u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu 11. februara 2011. godine.

Zainteresovanima su predočena pitanja, odnosno odgovori važni kod izrade godišnjeg finansijskog izveštaja za 2010. godinu za sindikate, pitanja iz radnog odnosa – naknade funkcionerima za vreme trajanja mandata, kontni okvir, pravilnik i ostala finansijska dokumentacija. Takodje, prisutnima je predočena i primena Zakona o PDV na sindikalne organizacije koje imaju prihode ostvarene na tržištu, registracija sindikalnih organizacija i prenos sredstava sa tekućeg računa pravnog lica na tekući račun sindikalne organizacije.



 







10. februar 2011, Novi Sad

USVOJEN OPERATIVNI PLAN

Članovi POS Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine razmatrali više pitanja

Reforma i strategija daljeg delovanja Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije bila je na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora. Sednica POS Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 10. februara 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi POS-a razmatrali su i usvajili Operativni plan rada Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za 2011. godinu. Takodje je razgovarano i o posebnom kolektivnom ugovoru za ove delatnosti.

9. februar 2011, Beograd

ZAHTEVI PREDATI VLADI RS

Ministarstvo finansija će pojedinačno analizirati sve zahteve Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti a pregovori se nastavljaju 16. februara 2011. godine

Zahtevi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predati su Vladi Republike Srbije sa zajedničke sednica Republičkog, Pokrajinskog i Gradskog odbora Beograda. Sednica je održana 9. februara 2011. godine u Beogradu ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Povodom zahteva predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti primljeni su u Ministartvu finansija. Tom prilikom im je uručena Platforma u vezi sa dodatnim unapredjenjem materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i za sve zaposlene u javnom sektoru i penzionere. Ministarstvo finansija će pojedinačno analizirati sve zahteve Sindikata a pregovori se nastavljaju 16. februara 2011. godine u ovom Ministarstvu.







februar, 2011. Novi Sad

U SUSRET ZAKONU

U pripremi zakonskog uredjivanja osiguranja od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom u Republici Srbiji, SSSV organizuje Medjunarodnu konferenciju

Savez samostalnih sindikata Vojvodine, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert, organizuje Medjunarodnu konferenciju na temu "Iskustva sindikata, ostalih socijalnih partnera i drugih institucija u sistemskom uredjivanju osiguranja od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom". Konferencija će se održati u martu 2011. godine a osnovni cilj je da se u pripremi zakonskog uredjivanja osiguranja od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom u Republici Srbiji razmene iskustva i informacije medju učesnicima na koje se ova problematika odnosi.

Na konferenciji se očekuje učešće predstavnika iz ministarstava za rad i socijalnu politiku RS i finansija, Republičkog fonda za zdravstvo, Pokrajinskog sekreterijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Unije poslodavaca Vojvodine, Pokrajinskog saveta za bezbednost i zdravlje na radu, Pokrajinskog fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Vojvodine, Saveza za zaštitu na radu Vojvodine i Instituta za zaštitu na radu "Novi Sad". Takodje, pored predstavnika sindikata iz Srbije, Vojvodine, Slovenije, Hrvatske i Rumunije u radu Konferencije će učestvovati i predstavnici Socijalno – ekonomskog saveta RS i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

februar 2011, Beograd

SEDNICA ISPRED ZGRADE VLADE

Tom prilikom će predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti ponovo uručiti svoje zahteve

Zajednička sednica Republičkog, Pokrajinskog i Gradskog odbora Beograda održače se u sredu 9. februara 2011. godine u Beogradu. Sednica će početi u 11.00 časova ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti će tom prilikom ponovo uručiti svoje zahteve i izraziti protest zbog odbijanja Vlade RS da pregovara sa Sindikatom. Nastavak sednice planiran je u zgradi Sindikata kada će se utvrditi dinamika i oblik daljih protesta.






februar 2011, Novi Sad

POMOĆ U RAČUNOVODSTVU

Seminar za računovodje, predsednike sindikalnih organizacija i sve zainteresovane organizuje Savez samostalnih sindikata Vojvodine

U petak, 11. februara 2011. godine održaće se Seminar za računovodje, predsednike sindikalnih organizacija i sve zainteresovane kojima će se predočiti sva pitanja, odnosno odgovori važni kod izrade godišnjeg finansijskog izveštaja za 2010. godinu za sindikate, pitanja iz radnog odnosa – naknade funkcionerima za vreme trajanja mandata, kontni okvir, pravilnik i ostala finansijska dokumentacija. Takodje, pažnja će se posvetiti primeni Zakona o PDV na sindikalne organizacije koje imaju prihode ostvarene na tržištu, registraciji sindikalnih organizacija i prenosu sredstava sa tekućeg računa pravnog lica na tekući račun sindikalne organizacije.

Seminar za računovodje, predsednike sindikalnih organizacija i sve zainteresovane, na kome su predavači mr Snežana Vučetić Mitrović i Dejan Mladenović iz Saveza računovodja i revizora Srbije, održaće se u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu. Početak rada celodnevnog seminara planiran je za 10.00 časova.

3. februar 2011, Novi Sad

USVOJENO VIŠE ODLUKA

Članovi POS zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine usvojili odluku o izmenama i dopunama Statuta

Odluka o broju, sastavu i načinu izbora članova POS zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine usvojena je na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održanoj 3. februara 2011. godine u Novom Sadu u Radničkom domu. Takodje je usvojena i odluka o formiranju i sedištima odbora za grad i više opština sa područja Vojvodine.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine usvojili su na sednici i odluku o izmenama i dopunama Statuta zaposlenih u pravosudnim organima. Zaključeno je i da se Republičkom odboru sindikata dostavi predlog da prilikom pregovora Pregovarački tim zahteva da stimulacija bude ista (linearna) za sve zaposlene.







Februar 2011, Novi Sad

ŠTA MLADI ŽELE DA PROMENE

Cilj upitnika upućenog svim članovima Sekcije mladih je da se podstaknu zajedničke aktivnosti u okviru veća opština i gradova

Da li mlad čovek može da utiče na dešavanja u svojoj opštini, samo je jedno od pitanja u upitniku upućenom ovih dana svim članovima Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Cilj ovog upitnika je da se podstaknu zajedničke aktivnosti mladih u okviru veća opština i gradova a pre svega da se formira ovaj oblik delovanja u Samostalnom sindikatu. Jer, za celokupnu organizaciju je izuzetno važno učešće mladih u radu Sindikata i njegovoj afirmaciji kao i transformisanju prema potrebama članstva.

Mladi sindikalci treba da odgovore i koji sadržaji nedostaju u njihovoj sredini, šta konkretno žele da promene ali i da navedu prava koja imaju. Takodje, da li postoji neka organizacija koja okuplja mlade kao i teme koje bi ih privukle na seminarima. Ispunjeni upitnik bi trebao da se dostavi do 15. februara 2011. godine na adresu Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Upitnik na email (Word): OVDE

Upitnik za štampanje (PDF): OVDE

Februar. 2011, Novi Sad

REFORMA I STRATEGIJA

Seminar, čija je tema "Reforma i strategija daljeg delovanja Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi Srbije" će se održati 28. februara

Otvorena rasprava trebalo bi da doprinese da se utvrde osnovne smernice strategije delovanja i reformi Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi koje će doprineti izgradnji jakog, efikasnog i dobro organizovanog sindikata koji može da odgovori svim izazovima na tržištu rada. Sa tim ciljem Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine organizuje seminar za predsednike sindikalnih organizacija, opštinskih – gradskih odbora Samostalnog sindikata i članove Predsedništva Republičkog odbora Samostalnog sindikata.

Seminar, čija je tema "Reforma i strategija daljeg delovanja Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi Srbije" će se održati 28. februara 2011. godine u Novom Sadu u zgradi Radičkog doma. Predvidjeno je da se u uvodnim izlaganjima predoče slabosti i problemi u radu, trenutne jake pozicije kao i pozitivna iskustva u organizovanju sindikata u inostranstvu a u raspravi da se iznesu konkretni problemi i potrebe sa kojima se sindikalci suočavaju u svom sindikalnom radu. Sve zajedno bi odredilo u kom bi smeru trebalo da se menja organizacija kako bi se obezbedio veći uticaj na promene u društvu i bolja zaštita članstva.







Februar 2011, Novi Sad

UPITNIKOM DO BAZE PODATAKA

Popunjene upitnike je potrebno dostaviti na adresu Veća SSS Vojvodine (poštom ili e-mailom) najkasnije do 15. februara 2011. godine

Upitnik u kome treba popuniti podatke za članove veća i predsedništva veća Saveza samostalnih sindikata na odgovarajućoj teritoriji, kao i za predsednike sindikalnih organizacija, upućen je svim predsednicima SSS gradova i opština. Podaci koji su zatraženi upitnikom potrebni su za bazu podataka koja će se koristiti u pripremi odgovarajućih dokumenata, analiza i prezentacija organa Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Upitnikom se, izmedju ostalog, traži ukupan broj članova organa veća, odnosno predsedništva, koliko je od toga žena i mladih do 35 godina starosti. Takodje je potrebno dati ukupan broj izabranih predsednika sindikalnih organizacija i koliko je žena odnosno mladih. Popunjene upitnike je potrebno dostaviti na adresu Veća SSS Vojvodine (poštom ili e-mailom) najkasnije do 15. februara 2011. godine.

Upitnik na email (Word): OVDE

Upitnik za štampanje (PDF): OVDE




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0