Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - OKTOBAR




ZOOM - klik na sliku

31. oktobar  2007,  Novi Sad

 

ODRŽANA  SEDNICA TRGOVINE

 

POS trgovine će pružiti doprinos reformama u okviru svoje grane i u sindikalizmu uopšte

 

Proširena sednica Gradskog i Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine održana je 31. oktobra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u osnovnim sindikalnim organizacijama trgovine, reformi u Savezu samostalnih sindikata i o aktivnostima na sprovodjenju obaveza iz Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

 

Dušan Ćupurdija, predsednik GOS i POS trgovine, predočio je aktivnosti u Savezu samostalnih sindikata Novog Sada i opština na pripremama i sprovodjenju koncepta nove organizacije Samostalnog sindikata Novog Sada. Članovi POS i GOS su doneli odluku da se odbija pripajanje Sindikata radnika trgovine Novog Sada drugim sindikatima bez saglasnosti Republičkog odbora Sindikata radnika trgovine Srbije i da Pokrajinski odbor Sindikata radnika trgovine zadržava svoju autonomnost. Takodje, odlučeno je da će POS trgovine pružiti doprinos reformama u okviru svoje grane i u sindikalizmu uopšte.

 

 


30. oktobar  2007, Novi Sad

 

STIGAO ODGOVOR NA PISMO

 

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević u septembru se obratila ministrima ekonomije i regionalnog razvoja Mladjanu Dinkiću i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, zbog problema koji imaju zaposleni u zemljoradničkim zadrugama. Tada je naglašeno da su povod obraćanja, problemi koji su evidentni u većem broju zemljoradničkih zadruga na teritoriji AP Vojvodine u vezi upisa nepokretnosti u zadružnoj svojini.

 

Celu situaciju dodatno otežava činjenica, predočeno je, što se u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to poljoprivredno zemljište izdaje putem licitacije čime, zemljoradničke zadruge ostaju bez zemlje, a zaposleni u ovim zadrugama bez posla. Zbog svega toga nadlležni ministri su zamoljeni da u okviru svojih nadležnosti učine sve neophodne aktivnosti kako bi se ovaj problem rešio. Takodje, je zahtevano da se hitno donese Zakon o zadrugama kojim bi se sporna pitanja u vezi poslovanja i opstanka zemljoradničkih zadruga razrešila. Na adresu predsednika Samostalnog sindikata poljoprivrede Jelene Češljević stigao je odgovor od nadležnih u ministarstvima  Republike Srbije na upućeno pismo.

 


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku




29 - 30. oktobar 2007,  Kanjiža

 

MOBING - KAKO GA PREPOZNATI

 

Na dvodnevnom seminaru obradjeno je više tema za koje je vladala izuzetna zainteresovanost zaposlenih u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

 

Seminar za predstavnike ustanova iz severnobanatskog i  južnobanatskog  okruga u organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održan je 29. - 30. oktobra 2007. godine, u Kanjiži (hotel "Aqua panon") uz učešće sindikalaca, direktora, pravnika, lica zaduženih za bezbednost i zaštitu zdravlja. Zbog izuzetno zanimljivih tema koje su obradjivane  seminaru su prisustvovali i predstavnici sindikata lekara, medecinskih sestara, socijalne zaštite i  UGS "Nezavisnost".

 

Osnovna tema seminara" Implementacija Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite" obuhvatala je tri podteme: Za prvu, "Primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na izradu akta o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini", uvodničar je bio Nenad Vladić iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Republike Srbije - Uprava za bezbednost i zdravlje na radu.

 

"Odredbe kolektivnog ugovora o bezbednosti i zdravlju na radu" predstavila je dipl. pravnik Milina Tušjak, sekretar u Predsedništvu Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. O "Iskustvima u postupku procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini" govorio je dipl. ing. zaštite na radu Milorad Beronja, direktor "Instituta zaštite na radu" Novi Sad, dok je  "Mobing - kako ga prepoznati" ( sa radionicom o prepoznavanju i samopomoći), predočio  Aleksandar Ilić, predsednik udruženja "Stop mobing", Vršac.

 

 


25. - 26. oktobar 2007,  Banja Junaković

 

SEMINAR  ZA ZAPOSLENE U ZDRAVSTVU

 

Pored predstavnika sindikata prisustvovali su i poslodavci i stručna lica iz zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite

 

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine organizovao je  25. - 26. oktobra 2007. godine, u Banji Junaković,  seminar za predstavnike ustanova iz severnobanatskog, srednjebanatskog i zapadnobačkog okruga. Seminaru su pored predstavnika sindikata prisustvovali i poslodavci i stručna lica iz zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite.

 

Seminar na temu" Implementacija Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite" obuhvatao je tri podteme: "Primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na izradu akta o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini", "Odredbe kolektivnog ugovora o bezbednosti i zdravlju na radu" i "Mobing - kako ga prepoznati" ( sa radionicom o prepoznavanju i samopomoći).

O "Odredbama kolektivnog ugovora o bezbednosti i zdravlju na radu" govorila je sekretar u Predsedništvu Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milina Tušjak.  Za dve ostale podteme uvodničar je bio predavač Medjunarodne organizacije rada i predsednik udruženja "Stop mobing" Vršac, Aleksandar Ilić.

 


ZOOM - klik na sliku



ZOOM - klik na sliku

29. oktobar  2007,  Beograd

 

PROTEST URODIO PLODOM


Poziv na pregovore upućen od Ministarstva za državnu upravu i lokalne samouprave i Sekreterijata za zakonodavstvo


Pregovarački tim Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama, u čijem je sastavu između ostalih i Milena Čipak, predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata, dobio je poziv na pregovore od Ministarstva za državnu upravu i lokalne samouprave, te Sekretarijata za zakonodavstvo, zakazan za 29. oktobar (ponedeljak) 2007. godine.


Može se reći da je ovo rezultat protesta više hiljada zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama koji su 23. oktobra 2007. godine ispred zgrade Vlade RS izneli svoje zahteva. Sindikalci su za svoje zahteve dobili podršku Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 


24. oktobar  2007,  Novi Sad

 

INICIJATIVNI ODBOR PRAVOSUDJA

 

Očekuje se da će Pokrajionski odbor sindikata biti konstituisan do 10. decembra 2007. godine

 

Sednica Inicijativnog odbora pravosudja Vojvodine održana je u sredu, 24. oktobra 2007. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na sednici  se razgovaralo o dosadašnjim i predstojećim aktivnostima vezanim za konstituisanje Pokrajinskog odbora pravosudja.

 

Članovi Inicijativnog odbora dogovorili su se da počnu sve neophodne pripreme vezane za konstitisanje POS pravosudja, što podrazumeva potrebne odluke i materijale. Predvidjeno je da se Pokrajinski odbor sindikata pravosudja konstituiše do 10. decembra 2007. godine.

 


ZOOM - klik na sliku

 


ZOOM - klik na sliku

 

23. oktobar  2007,  Novi Sad

 

SVE TEŽI POLOŽAJ RADNIKA

 

Članovi POS poljoprivrede traže da se pitanje zaposlenih u privatizovanim preduzećima stavi na dnevni red Socijalno - ekonomskih saveta Republike i Pokrajine

 

Materijalno-finansijko poslovanje, informacija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i primedbama Saveza samostalni sindikata na tekst Nacrta i pitanje reformi Saveza samostalnih sindikata Srbije bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održane u  utorak, 23. oktobra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

 

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine zaključili su da, zbog izuzetno teškog položaja radnika u privatizovanim preduzećima, od Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Srbije traže da se ovo pitanje stavi na dnevni red Socijalno - ekonomskih saveta Republike i Pokrajine. Otvoreno je i pitanje uloge Agencije za privatizaciju. Posebno je zamereno što nema informacija o izvršenim kontrolama u privatizovanim preduzećima.

 

Takodje je konstatovano da se sa reformama Saveza samostalnih sindikata mora započeti u celoj organizaciji. Članovi POS-a su predočili  i da je neophodna veća profesionalizacija i edukacija članstva.

 



19. oktobar  2007,  Novi Sad

 

JASNA STATUTARNA REŠENJA

 

Unapredjenje organizovanosti i delovanja Sindikata i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, bili su tema radnog dogovora sa predsednicima pokrajinskih odbora

 

Razmena mišljenja i dogovor o daljim pravcima aktivnosti na unapredjenju organizovanosti i delovanja Sindikata i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine kao i dogovor o načinu komunikacije i saradnje izmedju predsednika pokrajinskih odbora sindikata, bili su tema radnog dogovora sa predsednicima pokrajinskih Sindikata održanog 19. oktobra 2007. godine u Novom Sadu.

 

Na Radnom dogovoru je konstatovano da proces reformi može započeti samo kada se postigne opšti dogovor na nivou Saveza samostalnih sindikata Srbije i Vojvodine. Takodje, da reforme u SSS Vojvodine moraju biti uskladjene sa planom reorganizovanja sindikata u čitavoj Srbiji a što podrazumeva jasno i precizno definisanje nadležnosti SSS Srbije što treba da reguliše Statut SSSS.

 

S obzirom na specifičnosti organizacije, predočeno je, SSS Vojvodine mora doneti jasna statutarna rešenja na nivou Vojvodine koja će biti jedan od osnova za ulazak u proces reformi na nivou Srbije. To podrazumeva definisan status granskih sindikata na teritoriji Vojvodine kao sastavnog dela SSSV, teritorijalne oblike organizovanja i jasno usvojene strategije vezane za kadrovska rešenja na svim nivoima. Takodje je konstatovano da se hitno moraju usaglasiti svi akti nižih oblika organizovanja ( pravilnici i statuti granskih sindikata) kako bi se  definisali obrisi budućeg, proreformskog statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

 

23. oktobar  2007,  Beograd

 

POZIV NA PROTEST

 

Sindikat zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama, izmedju ostalog, traži odmrzavanje plata i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora

 

Zaposleni u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine pozvani su da, u što većem broju, učestvuju na protestu koji će se 23. oktobra 2007. godine organizovati u Beogradu. Odluku o održavanju protesta doneo je Republički odbor Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Srbije.

 

Pod geslom "nastavljamo našu borbu da ostvarimo svoja prava i mogućnost da od zarade možemo da preživimo" Sindikat zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama, u interesu zaposlenih, traži socijalni dijalog kao u demokratskoj Evropi, ukidanje Zakona o platama iz 2001. godine i odmrzavanje plata, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i jedinstven Zakon o radu za sve zaposlene. Takodje, traže se i izmene i dopune Zakona o radu državnih službenika i nameštenika i jedinstvena osnovica za sve zaposlene.


18. oktobar  2007,  Novi Sad

 

PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDE

 

Ukazuje se da se primenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu ugrožava opstanak poljoprivrednih preduzeća i zadruga koji će ostati bez zemlje a zaposleni bez posla

 

U ime zaposlenih u preduzećima iz primarne poljoprivredne proizvodnje a zbog problema koji nastaju prilikom primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede obratio se pismom ministru Slobodanu Milosavljeviću. Ministru za poljoprivredu se, ponovo, ukazuje da se primenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu ugrožava opstanak poljoprivrednih preduzeća i zadruga koji će ostati bez zemlje a zaposleni bez posla.

 

Stav Samostalnog sindikata poljoprivrede je da zemljište, kao značajan prirodni resusr, ne može biti tretirano kao sredstvo trgovine i zakupa na godinu dana, kako to Zakon predvidja jer, samo zakup na duži period, može obezbediti održivost ovog resursa.  Ukazuje se i da nije dobro cepati velike parcele sa uredjenom infrastrukturom jer se tako uništavaju poljoprivredna preduzeća a problem je i što lokalne samouprave vode "sto različitih zemljišnih politika".

 

Samostalni sindikat poljoprivrede očekuje da će se doneti izmene postojećeg Zakona koje bi dosadašnjim korisnicima, koji su efikasno koristili zemljište, dalo pravo prečeg zakupca. Sa aspekta sindikata, izmedju ostalog, očekuje se da će u sastavu Komisije za izradu Plana i programa izdavanja državnog zemljišta biti i predstavnici zaposlenih. Takodje,  da se iz sredstava koja se izdvajaju po osnovu zakupa izdvaja deo u socijalni fond čija bi namena bila za rešavanje pitanja nezaposlenih lica koja bi zbog izdavanja zemljišta ostala bez posla.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku




15 - 16. oktobar 2007,  Iriški venac

 

PRIMENA ZAKONA O BEZBEDNOSTI NA RADU

 

U organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održan je seminar na kome je obradjeno više pitanja

 

Seminar za predstavnike ustanova iz južnobačkog i sremskog okruga na temu  "Implementacija Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite" u organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održan je 15. - 16. oktobra 2007. godine na Iriškom vencu.

 

U okviru osnovne teme obuhvaćene su tri podteme o kojima se razgovaralo : "Primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu s posebnim osvrtom na izradu akta o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini", za koju je uvodničar bio direktor "Instituta zaštite na radu" Novi Sad Milorad Beronja.

Za temu "Odredbe kolektivnog ugovora o bezbednosti i zdravlju na radu" uvodne napomene je dala sekretar u Predsedništvu Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milina Tušjak a za  "Mobing - kako ga prepoznati" ( sa radionicom o prepoznavanju i samopomoći) uvodničar je bio predsednik udruženja "Stop mobing" Aleksandar Ilić, predavač Medjunarodne organizacije rada.

 

Cilj ovog seminara je, pre svega, upoznavanje predstavnika sindikata i poslodavaca u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite sa odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, o njihovim pravima i dužnostima koje proističu iz Zakona, kao i mestu i ulozi sindikata i poslodavaca u njegovoj primeni.


16. oktobar  2007,  Novi Sad

 

DOMAĆINSKI SE POSLUJE

 

Na sednici Nadzornog odbora POS poljoprivrede konstatovano je da se  radi u skladu sa propisima i zakonom

 

Razmatranje prihoda i rashoda za prvih devet meseci 2007. godine, bilo je na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održane u utorak, 16. oktobra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

 

Članovi Nadzornog odbora su konstatovali da se domaćinski poslovalo i da je radjeno u skladu sa propisima i zakonom.  Zaključeno je da se krajem godine sačini analiza prihoda i rashoda POS zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za celu godinu.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

12. oktobar  2007,  Novi Sad

 

MUČE IH ISTI PROBLEMI 

 

Organizovan zajednički sastanak predsednika sindikalnih organizacija iz preduzeća koje je kupio isti kupac

 

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine organizovao je u petak, 12. oktobra 2007. godine  zajednički sastanak predsednika sindikalnih organizacija iz preduzeća koje je kupio isti kupac: "Mala Bosna" Subotica, "Agrobačka" Bač, "Graničar" Gakovo, "Bačka" Kula, "Mlinpek " Apatin i "Jedinstvo" Gajdobra.

 

Svrha organizovanja ovakvog sastanka je bolje i efikasnije medjusobno informisanje, koordinacija aktivnosti i pomoć članovima sindikalnih organizacija a razgovaralo se o tekućim aktivnostima u sindikalnim organizacijama, pitanjima i problemima u radu i zaštiti prava članova. Pored predsednice Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Jelene Češljević i advokata u Veću SSS Vojvodine Milana Djukića, sastanku su prisustvovali i predsednici Opštinskih odbora sa teritorije kojoj pripadaju preduzeća.

 

Kako je istaknuto, zaposleni u ovim preduzećima imaju skoro indentične probleme: rade daleko više u proseku od osam sati dnevno, premeštaju ih iz matičnog u druga preduzeća istog vlasnika, ne poštuje se kolektivni ugovor kod isplate zarada...Zato je dogovoreno da se o problemima obavesti i Agencija za privatizaciju a pokušaće se razgovarati i sa kupcem ovih preduzeća. Takodje, da predsednici sindikalnih organizaciija obaveste inspekcije rada na svojoj teritoriji kada je u pitanju način isplate zarada i radno vreme. Preko Veća SSS opština  svi ovi problemi će se predočiti i Socijalno-ekonomskim savetima.


7 - 11. oktobar 2007,  Tirana, Skadar

 

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI

 

Izmedju Konfederacije Sindikata prefekture Skadra i SSS Vojvodine potpisan dokumenat koji predvidja bilateralnu saradnju u svim sindikalnim oblastima

 

U uzvratnoj je poseti Konfederaciji sindikata Albanije, od 7. do 11. oktobra 2007. godine u Skadru i Tirani, boravila je delegacija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.  Delegaciju SSS Vojvodine činili su predsednik i sekretar dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Vojvodine Radojko Jovanović i predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije Mićo Čegar.

 

U okviru ove posete održan je i zajednički sastanak predstavnika sindikata Madjarske MSZOSZ, Konfederacije Albanije i SSS Vojvodine. Domaćini su upriličili i upoznavanje sa privrednim potencijalima Albanije, obilazak jedne tekstilne fabrike i hidrocentrale.

 

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, predsednik dr Milorad Mijatović je potpisao Protokol o saradnji sa Konfederacijom Sindikata prefekture Skadra. Protokol predvidja bilateralnu saradnju u svim sindikalnim oblastima. Saradnja će se realizovati razmenom iskustava, organizovanjem zajedničkih seminara, učestovanjem na konferencijama, kongresima pa i sportskim aktivnostima. Takodje se predvidja i dalje proširenje saradnje, pre svega izmedju pojedinih gradova i preduzeća.



ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku

8. oktobar  2007,  Kovin

 

UGROŽENA PRAVA ZAPOSLENIH

 

Posebno je, na sednici Veća SSSO Kovin, izraženo nezadovoljstvo radom sudova i svih drugih institucija koje treba da štite ustavnost i zakonitost jer postupci predugo traju

 

Analiza primene Zakona o radu bila je tema rasprave na sednica Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Kovin održane 8. oktobra 2007. godine,kojoj je prisustvovala i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević. O uticaju odredbi Zakona o radu na zaposlene, članovima Veća SSSO Kovin govorila je sekretar u Predsedništvu Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milina Tušjak.

Na sednici je konstatovano da je u preduzećima katastrofalna situacija, kada su u pitanju prava zaposlenih. Posebno je izraženo nezadovoljstvo radom sudova i svih drugih institucija koje treba da štite ustavnost i zakonitost jer postupci predugo traju.

 

Članovi Veća SSSO Kovin zahtevaju izmene Zakona o radu kojima bi se poboljšao položaj zaposlenih. Takodje i stvaranje uslova da Srbija počne da funkcioniše kao dobro uredjena pravna država.


5. oktobar 2007, Novi Sad

 

NE NAZIRE SE KRAJ PROBLEMIMA

 

Predstavnici Sindikata razgovarali sa novinarima o pitanjima i nevoljama vezanim za postojanje dve autobuske stanice u Novom Sadu

 

Problemi od kada je u Novom Sadu izgradjena druga medjumesna autobuska stanica i sva dešavanja, pre svega, protesti zaposlenih  ATP "Vojvodina", blokade i ometanje sabraćaja u gradu - bili su tema Konferencije za novinare održane 5. oktobra 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

 

Sa novinarima su razgovarali predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić i predsednici sindikalnih organizacija ATP "Vojvodina" i Gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad Radojica Bubanja i Miroslav Mihajlović. Predstavnici sindikata su dali svoja vidjenja nastale situacije ali, na žalost, konstatovano je, uopšte se ne nazire kada će i kakav biti kraj svim tim problemima.

 

Predsednik Sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić insistirao je da se Sindikat bavi isključivo problemima vezanim za radnike i njihovu zaštitu a da sve ono što ne spada u sindikalna pitanja rešavaju nadležni organi. A da ima mnogo toga da se reši govori činjenica da u ATP "Vojvodina" radi oko 450 ljudi koji najveći deo svog opstanka vezuju za neizvestan rad novoizgradjene autobuske stanice a sa druge strane je GSP Novi Sad i 1.300 radnika koji imaju indetntičan stav, ali u odnosu na "staru" stanicu.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku


3. oktobar 2007, Novi Sad

 

SPREČITI PROPADANJE VODOPRIVREDNIH PREDUZEĆA

 

Na adresu Skuštine, Izvršnog veća, Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu AP Vojvodine, Skupštinskom odboru za poljoprivredu i vodoprivredu, Upravnom odboru JVP "Vode Vojvodine" i političkim strankama upućeno je otvoreno pismo da spreče propadanja i upropašćivanja vodoprivredne delatnosti u Vojvodini, stvaranja ogromnog rizika za poljoprivredno zemljište, naselja i industriju, koji zavise od  bezbednosti i funkcionisanja ovog sistema. Takodje,  da spreče kompromitovanje i urušavanje ugleda Javnog vodoprivrednog preduzeća  "Vode Vojvodine", i da se na ovaj način spreči i propadanje i stečaj vodoprivrednih preduzeća, koja nije nastala iz neminovnih ekonomskih razloga i procesa, već zbog neozbiljnog i pravno neutemeljenog ponašanja JVP "Vode Vojvodine" - kaže se izmedju ostalog u upozorenju Republičkog Pododbora za vodoprivredu Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

     


2. oktobar 2007, Novi Sad

 

O ZAKONU I REFORMI

 

Na sednici POS grafičke, izdavačke i informativne delatnosti Vojvodine ocenjeno je da je  reforma u samostalnom sindikatu neophodna

 

Predlog izmena Zakona o radu i reforma Saveza samostalnih sindikata bili su tema sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog  Sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Vojvodine održanoj 2. oktobra 2007. godine, u   Novom  Sadu.

 

Članovi Pokrajinskog odbora konstatovali su da je izuzetno velik problem zaključivanje kolektivnih ugovora, posebno za  grafičku, izdavačku i informativnu delatnosti jer Unija poslodavaca za ove delatnosti praktično i ne postoji. Ocenjeno je da je  reforma u samostalnom sindikatu neophodna, a članovi POS su posebno istakli potrebu ograničenja broja mandata.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

27 - 29. septembar 2007,  Cetinje

 

ODRŽANA KONFERENCIJA  SINDIKATA JUGOISTOČNE EVROPE

 

Socijalni dijalog i tripartitno i bipartitno pregovaranje predstavlja značajan i nezamenlljiv vid aktivnosti sindikata na ostvarivanju prava zaposlenih, jedan je od zaključaka Konferencije

 

Od 27. do 29. septembra 2007. godine na Cetinju, Crna Gora, održana  je 5. Konferencija siudikata Jugoistočne Evrope. Učesnici Konferencije su bile sve bivše republike SFRJ,  Rumunija, Bugarska, Albanija, Madjarska i Sindikat FFF iz Danske koji je finansirao održavanje. Zastupljene su, kao i do sada bile,  četiri grane: metalska, poljoprivreda, gradjevinarstvo i saobraćaj.   

 

Učesnici Konferencije doneli su zaključke vezane za mobilizaciju sindikalnog članstva,  uključenost sindikata u evropskim integracijama i stvarnost socijalnog dijaloga u regionu.  Izmedju ostalog, zaključeno je da se učesnici Konferencije sindikata Jugoistočne Evrope obavezuju da će pržati pomoć sindikatima učesnicima ove Konferencije koji nisu članovi medjunarodne sindikalne mreže i asocijacije da se uključe kao ravnopravne članice medjunarodne organizacije sindikata.

 

Takodje, zaključeno je, socijalni dijalog i tripartitno i bipartitno pregovaranje predstavlja značajan i nezamenlljiv vid aktivnosti sindikata na ostvarivanju prava zaposlenih, pogodan oblik partnerstva i sprečavanja konflikata, u čemu je uloga i odgovornost Vlade, poslodavaca i sindikata velika i jedinstvena.  Zbog specifičnosti problema grana, zaključak 5. Konferencije sindikata Jugoistočne Evrope je da se ubuduće  Konferencije održavaju po pojedinim granama.



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  




PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0