Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA maj 2008.





1. maj 2008, Beograd

P R O T E S T




Video Size: 3,03MB. - 1:32 min.

- Veće plate, bolje penzije, brže zapošljavanje i unapređenje radnih prava!


30. april 2008, Novi Sad

U PRIPREMI PROTESTA




Video Size: 2,87MB. - 1:28 min.

- Na uglu Dunavske i Zmaj Jovine ulice, razgovarali sa građanima o razlozima Protesta, delili protestne letke i uskršnja jaja.

Video arhiva:



28 - 30. maj 2008, Madjarska

MLADI, VREME JE

Najviše pažnje na seminaru mladih sindikalaca posvećeno je do sada najvećem projektu mreže mladih jugoistočne Evrope pod sloganom: "Vreme je"

Regionalni kamp za mlade sindikalne aktiviste, koji se tradicionalno organizuje u Mađarskoj, održan je i ove godine, po osmi put, od 28. do 30. maja 2008. godine, u organizaciji mađarskog sindikata MSZOSZ, a uz finansijsku pomoć Fondacije Friedrich Ebert. Na "VIII DTKM kampu za mlade" je učestvovalo 32 mladih sindikalnih aktivista iz Srbije, Rumunije i Mađarske. Ispred Srbije, učestvovalo je 13 mladih, 8 predstavnika Saveza samostalnog sindikata Srbije i 5 predstavnika UGS "Nezavisnost".  
Uprkos razlikama u pripadnosti sindikatu, jeziku, privrednom razvoju zemalja iz kojih dolaze, članstvu u EU, mladi Mađarske, Rumunije i Srbije, jedinstveni su u tome da je neophodna fuzija sindikata, edukacija članstva - uvođenje sindikata u srednje škole i fakultete, poboljšanje kvaliteta uslužnih delatnosti, uvođenje novih tehnologija i sredstava komunikacije između članova, pridobijanje novog članstva, bolja raspodela članarine i formiranje fondova za slučaj nezaposlenosti i štrajka, unapredjenja imidža sindikata i kontrola zakonskih propisa putem socijalno ekonomskog saveta.

Predsednik Euroregije sindikata Dunav-Tisa-Kriš-Moriš, Peter Šaroši, predstavio je projekat Euroregije sindikata pod nazivom: "Informisanje i edukacija radničkih organizacija", s kojim je konkurisano pri Evropskoj uniji, a koji je planiran da se realizuje u periodu od godinu dana. U okviru projekta, održaće se pet stručnih savetovanja, na teme kao što su: migracija radne snage, uslovi rada, prekogranično zapošljavanje i slično. Do kraja juna, očekuje se odluka EU o ovom projektu. Ujedno, Peter Šaroši, pozvao je sve mlade, koji su zainteresovani, da se priključe u realizaciji ovog projekta.

Najviše pažnje na seminaru posvećeno je, svakako, do sada najvećem projektu mreže mladih jugoistočne Evrope pod sloganom: "Vreme je", u kojem učestvuje 18 sekcija mladih sindikata JIE. U Srbiji, u realizaciji EU (ETOSZ)-FES-SEEYN projekta, učestvuju Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sekcija mladih UGS "Nezavisnost" pod sloganom: VREME JE - MLADI, BORIMO SE ZA VAŠA (NAŠA) PRAVA!













31. maj  2008,  Subotica

SPORTSKO ODMERAVANJE SNAGA

Sveukupni pobednik 3. Sportskih susreta zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine je ekipa OŠ "Matko Vuković" iz Subotice

U organizaciji Odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Subotice i u saradnji sa SSSO Subotice a pod pokroviteljstvom Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kuturi Vojvodine, 31. maja 2008. godine na Paliću su održani 3. Sportski susreti zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine.

Na ovim sportskim susretima takmičilo se 25 ekipa sa 350 učesnika u malom fudbalu, odbojci, košarci, stonom tenisu, šahu, pikadu i kuvanju riblje čorbe. Sveukupni pobednik 3. Sportskih susreta je ekipa OŠ "Matko Vuković" iz Subotice. Pored ekipa iz Subotice zapaženo učešće na ovim susretima imale su  novosadske ekipe PMF, Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Tehnološkog fakulteta i Biblioteke Matice srpske. Gosti susreta bili su predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.


29 - 31. maj 2008, Madjarska

POLOŽAJ ŽENA NA RADU

Podatke vezane za mobing na susretima sekcija žena, prezentovala je delegacija iz Vojvodine

Tradicionalni susret sekcija žena sindikata metalaca Madjarske i Vojvodine održan je od 29. do 31. maja 2008. godine na Balatonu, Madjarska. U radnom delu susreta razgovaralo se o više tema koje su od interesa za žene - sindikalce.

Na susretima je predočen položaj žena na radu  kao i novine u zdravstvenom osiguranju. Degacija Sekcije žena metalaca Vojvodine prezentovala je podatke vezane za mobing.











27. maj 2008, Novi Sad

RASPRAVA O VIŠE TEMA

Članovi POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine ocenili su da je od izuzetnog značaja što je veliki sindikalni protest održan upravo 1.maja

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održana je u utorak, 27. maja 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na dnevnom redu sednice, izmedju ostalog, bila je analiza održanog Prvomajskog protesta Saveza samostalnih sindikata Srbije "I ti si sindikat", informacija o Opštem kolektivnom ugovoru, izveštaj medjuopštinskih odbora sindikata o problemima zaposlenih i stanje u preduzećima iz delatnosti energetike, petrohemije, hemije i nemetala. Članovi POS-a ocenili su da je veliki Prvomajski protest u Beogradu uspeo i da je od izuzetnog značaja što je održan baš 1. maja, na dan koji obeležava radničku borbu za svoja prava.


26 - 28. maj 2008, Beška

STVARNOST SOCIJALNOG DIJALOGA

Predstavnici sindikata zdravstva iz Slovenije i Rumunije, takodje su učestvovali u radu trodnevnog seminara

Seminar  na temu "Stvarnost socijalnog dijaloga u zdravstvu" u organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine a u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu, održan je od 26. do 28. maja 2008. godine u Beški. Seminar je organizovan za predsednike okružnih odbora ovog sindikata.

U radu seminara učestvovali su i predstavnici sindikata zdravstva iz Slovenije i Rumunije.  Sindikalci su razmenili iskustva o socijalnom dijalogu u svojim zemljama. U okviru rada seminara, organizovana je i poseta opštini Indjija. Upriličen je razgovor sa predstavnicima opštine kao i poseta Domu zdravlja Indjija i specijalnoj bolnici u Slankamenu.











23 - 25. maj  2008, Bečej

"KAKO USPEŠNO PREGOVARATI"

Seminar na kojem je učestvovalo 25 mladih sindikalnih aktivista organizovala je Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije, uz finansijsku pomoć švajcarske fondacije za pomoć svetu rada - SLA, organizovala je u Bečeju, od 23. do 25. maja 2008. godine seminar na kojem je učestvovalo 25 mladih sindikalnih aktivista iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Kikinde, Bečeja, Rume, Šida i drugih gradova. Cilj seminara je bio edukovanje mladih sindikalnih aktivista koji su, pre svega, tražili odgovore  na pitanja sa kojima se susreću skoro svakodnevno u svom radu i sindikalnoj borbi. Najčešće to su: “Kako pridobiti podršku javnosti u zaštiti svojih prava?”, “Kako se predstaviti u medijima, pripremiti i održati govor?”, “Kako savladati tremu pred javni nastup?”, "Kako uspešno pregovarati?".

O tome kako biti uspešan pregovarač, kako na najbolji način razumeti, uobličiti i preneti poruku i ostvariti dobru komunikaciju, napisati saopštenje za javnost koje neće ostati zatureno u nečijoj fioci, organizovati kampanju uz timski radi koji je preduslov svakog uspeha, govorili su iskusni predavači iz Centra za moderne veštine  Prvoslav Plavšić, Bojana Ranković, Miloš Đajić i Nataša Ristić.


23. maj 2008,  Novi Sad

PROŠIRITI ŽENSKU MREŽU

Na Predsedništvu Sekcije žena dogovoreno da se uspostave kontakti sa istim ili sličnim institucijama

Priprema baze podataka u cilju širenja ženske mreže na teritorijalnom i granskom obliku organizovanja, jedan je od poslova koji je pred sebe postavilo Predsedništvo Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Na sednici održanoj 23. maja 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a na kojoj se razgovaralo o narednim aktivnostima u radu Sekcije žena SSSV, takodje je dogovoreno da se uspostave kontakti sa istim ili sličnim institucijama, ne samo u sopstvenoj zemlji nego i u drugim. Pre svega to se odnosi na institucije koje rade na unapredjenju ekonomskih i socijalnih interesa i prava žena.

Članice Predsedništva Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine su, takodje, zaključile da se u narednom periodu na području Vojvodine održi jednodnevni seminar za aktivistkinje Sekcije žena na temu mobinga.











22. maj 2008, Novi Sad

STRATEGIJOM PROTIV RADA NA CRNO

POS poljoprivrede daće svoj puni doprinos posebno jer je to važno i  zbog zaštite zdravlja svih gradjana

Problemi u vezi neformalne ekonomije - "rad na crno", uloga sindikata na rešavanju ovih problema i analiza održanih protesta "I ti si sindikat" - 1. maj 2008. godine bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održane 22. maja 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Učestvujući u radu sednice POS-a, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin obelodanio je da se radi strategija borbe protiv rada na crno. Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine predočili su da su spremni da daju svoj puni doprinos u ovom poslu, posebno jer je to važno i zbog zaštite zdravlja svih gradjana.

Članovi POS su se saglasili i da je potrebno edukavati, kako zaposlene tako i one koji rade na crno, šta uopšte znači rad na crno u poljoprivredi.  Takodje, kako da se organizuju isti ti ljudi, posebno u okviru sindikata. Konstatovano je da se ovaj izuzetno važan i odgovoran posao ne može raditi bez socijalnih partnera počev od lokalnog do državnog nivoa.


21. maj 2008. godine, Novi Sad

PRIPREME UVELIKO NAPREDUJU

Promocija Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine održaće se 25. juna 2008. godine u Master centru Novosadskog sajma

Završna manifestacija Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine održaće se 2011. godine u Bačkoj Palanci, ali pripreme i takmičenja održavaju se kontinuirano kroz četvorogodišnji ciklus. U okviru priprema u Novom Sadu u Radničkom domu, 21. maja 2008. godine, održana je treća sednica Olimpijskog komiteta Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine.

Na sednici Olimpijskog komiteta, izmedju ostalog, usvojene su odluke o opštim i posebnim propozicijama organizacije i takmičenja 10. SORV, odluke o nagradama i priznanjima i disciplinski pravilnik. Takodje je predočena informacija Pripremnog odbora grada domaćina, Bačke Palanke, o aktivnostima u realizaciji programa 10. SORV kao i informacije zona o pripremi i toku aktivnosti na realizaciji programa 10. SORV. Promocija Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine održaće se 25. juna 2008. godine u Master centru Novosadskog sajma.












maj 2008,  Primošten

NAGRADA METALCIMA VOJVODINE

Priznanje je u ime Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca primio predsednik Vlado Miljuš

Samostalni sindikat metalaca Vojvodine dobitnik je godišnje nagrade za razvoj sindikalnog pokreta. Nagradu  je ustanovila i dodeljuje regionalna organizacija Horsens, danskog sindikata 3F. Ovo vredno priznanje za 2008. godinu vojvodjanskim metalcima uručeno je na Konferenciji sindikata metalaca Jugoistočne Evrope u Primoštenu.

U ime Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine priznanje je primio predsednik Pokrajinske organizacije Vlado Miljuš. Nagrada koja simbolizuje i razvoj radničke kulture ove godine je prvi put uručena van Sindikata 3F.





23 - 25. maj  2008, Bečej

"KAKO USPEŠNO PREGOVARATI"

Seminar na kojem je učestvovalo 25 mladih sindikalnih aktivista organizovala je Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije, uz finansijsku pomoć švajcarske fondacije za pomoć svetu rada - SLA, organizovala je u Bečeju, od 23. do 25. maja 2008. godine seminar na kojem je učestvovalo 25 mladih sindikalnih aktivista iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Kikinde, Bečeja, Rume, Šida i drugih gradova. Cilj seminara je bio edukovanje mladih sindikalnih aktivista koji su, pre svega, tražili odgovore  na pitanja sa kojima se susreću skoro svakodnevno u svom radu i sindikalnoj borbi. Najčešće to su: “Kako pridobiti podršku javnosti u zaštiti svojih prava?”, “Kako se predstaviti u medijima, pripremiti i održati govor?”, “Kako savladati tremu pred javni nastup?”, "Kako uspešno pregovarati?".

O tome kako biti uspešan pregovarač, kako na najbolji način razumeti, uobličiti i preneti poruku i ostvariti dobru komunikaciju, napisati saopštenje za javnost koje neće ostati zatureno u nečijoj fioci, organizovati kampanju uz timski radi koji je preduslov svakog uspeha, govorili su iskusni predavači iz Centra za moderne veštine  Prvoslav Plavšić, Bojana Ranković, Miloš Đajić i Nataša Ristić.


23. maj 2008,  Novi Sad

PROŠIRITI ŽENSKU MREŽU

Na Predsedništvu Sekcije žena dogovoreno da se uspostave kontakti sa istim ili sličnim institucijama

Priprema baze podataka u cilju širenja ženske mreže na teritorijalnom i granskom obliku organizovanja, jedan je od poslova koji je pred sebe postavilo Predsedništvo Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Na sednici održanoj 23. maja 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a na kojoj se razgovaralo o narednim aktivnostima u radu Sekcije žena SSSV, takodje je dogovoreno da se uspostave kontakti sa istim ili sličnim institucijama, ne samo u sopstvenoj zemlji nego i u drugim. Pre svega to se odnosi na institucije koje rade na unapredjenju ekonomskih i socijalnih interesa i prava žena.

Članice Predsedništva Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine su, takodje, zaključile da se u narednom periodu na području Vojvodine održi jednodnevni seminar za aktivistkinje Sekcije žena na temu mobinga.











22. maj 2008, Novi Sad

STRATEGIJOM PROTIV RADA NA CRNO

POS poljoprivrede daće svoj puni doprinos posebno jer je to važno i  zbog zaštite zdravlja svih gradjana

Problemi u vezi neformalne ekonomije - "rad na crno", uloga sindikata na rešavanju ovih problema i analiza održanih protesta "I ti si sindikat" - 1. maj 2008. godine bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održane 22. maja 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Učestvujući u radu sednice POS-a, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin obelodanio je da se radi strategija borbe protiv rada na crno. Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine predočili su da su spremni da daju svoj puni doprinos u ovom poslu, posebno jer je to važno i zbog zaštite zdravlja svih gradjana.

Članovi POS su se saglasili i da je potrebno edukavati, kako zaposlene tako i one koji rade na crno, šta uopšte znači rad na crno u poljoprivredi.  Takodje, kako da se organizuju isti ti ljudi, posebno u okviru sindikata. Konstatovano je da se ovaj izuzetno važan i odgovoran posao ne može raditi bez socijalnih partnera počev od lokalnog do državnog nivoa.


21. maj 2008. godine, Novi Sad

PRIPREME UVELIKO NAPREDUJU

Promocija Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine održaće se 25. juna 2008. godine u Master centru Novosadskog sajma

Završna manifestacija Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine održaće se 2011. godine u Bačkoj Palanci, ali pripreme i takmičenja održavaju se kontinuirano kroz četvorogodišnji ciklus. U okviru priprema u Novom Sadu u Radničkom domu, 21. maja 2008. godine, održana je treća sednica Olimpijskog komiteta Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine.

Na sednici Olimpijskog komiteta, izmedju ostalog, usvojene su odluke o opštim i posebnim propozicijama organizacije i takmičenja 10. SORV, odluke o nagradama i priznanjima i disciplinski pravilnik. Takodje je predočena informacija Pripremnog odbora grada domaćina, Bačke Palanke, o aktivnostima u realizaciji programa 10. SORV kao i informacije zona o pripremi i toku aktivnosti na realizaciji programa 10. SORV. Promocija Desete sportske olimpijade radnika Vojvodine održaće se 25. juna 2008. godine u Master centru Novosadskog sajma.












maj 2008,  Primošten

NAGRADA METALCIMA VOJVODINE

Priznanje je u ime Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca primio predsednik Vlado Miljuš

Samostalni sindikat metalaca Vojvodine dobitnik je godišnje nagrade za razvoj sindikalnog pokreta. Nagradu  je ustanovila i dodeljuje regionalna organizacija Horsens, danskog sindikata 3F. Ovo vredno priznanje za 2008. godinu vojvodjanskim metalcima uručeno je na Konferenciji sindikata metalaca Jugoistočne Evrope u Primoštenu.

U ime Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine priznanje je primio predsednik Pokrajinske organizacije Vlado Miljuš. Nagrada koja simbolizuje i razvoj radničke kulture ove godine je prvi put uručena van Sindikata 3F.


19. maj  2008,  Novi Sad

O POSEBNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU

Sve  predloge i primedbe na radnu verziju trebalo bi odmah dostaviti radnoj grupi Republičkog odbora sindikata

Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i organima jedinica lokalne samouprave (radna verzija), bio je na dnevnom redu proširene sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine.  Sednica je održana 19. maja 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu, a prisustvovali su joj pored članova Pokrajinskog odbora i predsednici sindikalnih organizacija.

Predsednici Pokrajinskog odnosno Republičkog odbora ovog Sindikata Milena Čipak i Njegoš Potežica informisali su prisutne o toku pregovora oko posebnog kolektivnog ugovora. Na sednici je dogovoreno da se svi predlozi i primedbe, na radnu verziju ovog ugovora za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i organima jedinica lokalne samouprave, odmah dostave radnoj grupi ROS kako bi pregovarački tim bio spreman pre nastavka pregovora sa Vladom Republike Srbije.











15 - 16. maj 2008,  Primošten

KONFERENCIJA SINDIKATA METALACA

Kapital sve više traži jeftinu radnu snagu i što manje uredjene pravne uslove kako bi povećao profit, saglasili se učesnici Konferencije

U Primoštenu, 15. i 16. maja 2008. godine održana je prva Konferencija sindikata metalaca Jugoistočne Evrope, uz podršku danskog sindikata 3F, pod nazivom "Aktivnosti sindikata metalaca Jugoistočne Evrope u multinacionalnim kompanijama".

Učesnici ove Konferencije su se saglasili da kapital sve više traži jeftinu radnu snagu i što manje uredjene pravne uslove kako bi povećao profit, da poslodavci često ne žele primenjivati u potpunosti propise zemalja u koja sele kapital, čak ni sklopljene kolektivne ugovore koji na višem nivou odredjuju prava radnika.  Takodje je, izmedju ostalog, predočeno da su plate radnika različite po zemljama, da  sindikati do sada nisu razmenjivali podatke o kretanju kapitala, poslodavcima, sklopljenim kolektivnim ugovorima, zakonskoj regulativi, sindikalnim akcijama...

Zbog svega konstatovanog na Konferenciji  predloženo je da se formira banka podataka. U roku šest meseci sindikati metalaca medjusobno će  dostaviti zakonske propise koji se odnose na odredjivanje prava radnika iz radnog odnosa, podatke o multinacionalnim kompanijama, važeće kolektivne ugovore. Takodje, sindikati će se medjusobno redovno informisati, izmedju ostalog, o promenama, izmenama i dopunama podataka o multinacionalnim kompanijama, sklopljenim kolektivnim ugovorima i zakonima iz područja radno-socijalnog zakonodavstva.


15 - 18. maj 2008,  Rumunija

KONFERENCIJA SINDIKATA DKMT

Posebnu pažnju predstavnici sindikata  iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine su posvetili pitanju položaja žena u svetu rada

Od 15. do 18. maja 2008. godine u Temišvaru i Herkulanama, Rumunija, održana je Konferencija Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Pored predsednika i sekretara SSSV dr Milorada Mijatovića i Miodraga Bradonjića, Konferenciji u Rumuniji prisutvovali su i predsednici granskih Sindikata poljoprivrede, zdravstva i zanatstva Jelena Čašljević, dr Dunja Civrić i Milorad Perišić i predsednici VSSSO Sombor, Sremska Mitrovica i Stara Pazova, Zoran Purić, Steva Romakov i Rade Erceg.

Na Konferenciji se razgovaralo o zajedničkom projekatu kojim se konkuriše kod fondova EU za njegovu realizaciju.  Posebnu pažnju učesnici su posvetili pitanju položaja žena u svetu rada. S obzirom da Sekcije žena imaju sva tri sindikata Euroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa dogovoreno je da se posebno konkuriše u EU kako bi se unapredio rad ovih sekcija.











13.maj  2008, Novi Sad

PRIJEM ZA GOŠĆE IZ "FELICITASA"

U Veću SSS Vojvodine upriličen je  razgovor sa predstavnicama
udruženja gradjana iz Beograda

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević bili su 13. maja 2008. godine domaćini glavnoj koordinatorki udruženja gradjana "Felicitas" iz Beograda Majdi Sikošek i asistentkinji u udruženju Delfi Stoisavljević.

Na prijemu upriličenom u Veću saveza samostalnih sindikata Vojvodine sa gošćama su  razmenjena  mišljenja i informacije vezane za položaj zaposlenih.  Takodje je razgovarano na temu mobinga uz posebno naglašenu spremnost na uzajmanu saradnju. Gošće iz "Felicitasa" su u okviru posete Novom Sadu obišle i jubilarni medjunarodni Poljoprivredni sajam.


12. maj  2008. Novi Sad

POSETA POLJOPRIVREDNOM SAJMU

Na štandu PIK Bečej predstavnike sindikata primio je
generalni direktor Dragan Satarić

Članovi Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi sa predsednicima Republičkog i Gradskog odbora Sindikata poljoprivrede Beograda, posetili su 12. maja 2008. godine Poljoprivredni sajam u Novom Sadu , jednu od najvećih smotri agrara u Evropi. Kako je preko 2.000 izlagača učesnika ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma, sindikalci iz svih struka vezanih za agrarnu proizvodnju mogli su na jednom mestu da se upoznaju sa najnovijim dostignućima.

Predsednici ROS i POS zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Zoran Malenović i Jelena Češljević sa saradnicima, posebno su posetili štand PIK Bečej gde ih je primio generalni direktor Dragan Satarić. Predstavnici sindikata poljoprivrede, tom prilikom su sa gospodinom Satarićem razmenili mišljenje o posledicama primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i njegovom direktnom uticaju na zaposlene u primarnoj poljoprivredi.











12. maj  2008, Novi Sad

O RADU NA CRNO

Članovi Predsedništva POS-a poljoprivrede dogovorili su se da se naredna sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zakaže za 22. maj 2008. godine

Dogovor o održavanju naredne sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine bio je na sednici Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj  12. maja 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Na dnevnom redu, takodje, bila je i razmena informacija o održanom protestu, borba protiv "rada na crno", zamena člana VSSSV,  izbor člana Republičkog odbora poljoprivrede i informacija o održavanju seminara u junu 2008. godine. Članovi Predsedništva POS-a poljoprivrede dogovorili su se da se naredna sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zakaže za 22. maj 2008. godine. Takodje, da se vezano za temu "rada na crno" na tu sednicu pozovu pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspekcije rada.


9. maj  2008,  Novi Sad

PROBLEMI SA ZAKONOM I ZAKUPOM

Krajem maja trebalo bi da se održi Tribina na kojoj će se predočiti, koliko su državne zemlje koristila preduzeća, da li je sprovedena licitacija, visina licitiranog zakupa....

Na probleme koji nastaju  primenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede ukazivao je u više navrata obraćajući se nadležnima u Republici i Pokrajini, organizujući tribine, konferencije za novinare, okrugle stolove.

Pokrajinski odbor Samostalog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede ponovo želi da na temu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i njegovoj primeni i u vezi sa time položaju zaposlenih organizuje tribinu. Cilj je, kao i do sada, da se ukaže javnosti i nadležnima na probleme sa konkretnim podacima i primerima.

Tribina na kojoj će učestvovati predsednici sindikalnih organizacija iz primarne poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih zadruga, planira se za kraj maja ove godine. Na Tribini će se predočiti, izmedju ostalog, koliko su državne zemlje koristila preduzeća, da li je sprovedena licitacija, visina licitiranog zakupa i koliko je bilo zaposlenih pre i nakon izdavanja zemljišta u zakup.















1. maj 2008, Beograd

RADNIČKI PRAZNIK OBELEŽEN PROTESTOM

Svoje nezadovoljstvo velikim socijalnim razlikama, sporim reformama, niskim životnim standardom iskazalo preko dvadeset hiljada prisutnih na trgu Nikole Pašića

Velikim Protestom, koji je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije u Beogradu 1. maja, obeležen je Medjunarodni praznik rada u Srbiji. Oko dvadeset hiljada radnika, članova Samostalnog sindikata i istomišljenika, okupilo se na trgu Nikole Pašića u Beogardu da izraze svoje nezadovoljstvo velikim socijalnim razlikama, sporim reformama, niskim životnim standardom.

Na Prvomajskom protestu značajno su bili prisutni i članovi Samostalnog sindikata iz Vojvodine koji su organizovano stigli nakon višenedeljne sveobuhvatne kampanje čelnih ljudi Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Protestu su prisustvovali i predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljijić i predstavnici više ministarstava i političkih partija.

Radnici, penzioneri, mladi i ostali prisutni na Prvomajskom protestu u Beogradu zahtevali su povećanje plata i penzija, veća prava zaposlenih, socijalni dijalog na svim nivoima i poštovanje kolektivnih ugovora. Protestni miting koji je počet okupljanjem na trgu Nikole Pašića nastavljen je imponzantnom šetnjom ulicama Beograda do zgrade Vlade Republike Srbije.


PRVOMAJSKA PORUKA

       Svim našim članovima, radnim ljudima i gradjanima Sindikati i Savez samostalnih sindikata Vojvodine čestita Prvi maj, dan radničke i sindikalne solidarnosti, sa željom da svima zajedno solidarnost i ubuduće bude ideja vodilja.

       Prvi maj obeležićemo ove godine Protestom u Beogradu pod  zastavom Saveza samostalnih sindikata Srbije, simbolom borbe za radnička i sindikalna prava. Težak materijalni položaj većine zaposlenih, penzionera i gradjana, loša iskustva sa privatizacijom, nepostojanje suštinskog socijalnog dijaloga je na žalost naša ružna stvarnost. Neka nam upravo to bude podsticaj i da snagu da se izborimo za veći uticaj, pravo na rad i da se od zaradjenog može pristojno živeti. Pokažimo svoju snagu i odlučnost neodstupajući od svojih ciljeva.

       Ove godine obeležićemo Prvi maj sa jasnim ciljevima: kolektivni ugovori i socijalni dijalog na svim nivoima, materijalna i socijalna sigurnost i bolja zaštita na radu. Zajedništvo u borbi za ostvarenje naših ciljeva pokazaćemo u masovnosti i jedinstvu na Protestu Prvog maja u Beogradu.

SINDIKATI I SAVEZ
SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE














PRESS ARHIVA:
2008.
JUN
MAJ
APRIL
MART
FEBRUAR
JANUAR
2007.
FEBRUAR
MART
APRIL
MAJ
JUN
JUL
SEPTEMBAR
OKTOBAR
NOVEMBAR
DECEMBAR

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0