Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - APRIL


ZOOM - klik na sliku






30. april 2007, Beograd

PRVI MAJ OBELEŽEN VELIKIM PROTESTOM

Svoje nezadovoljstvo izrazilo više hiljada članova Samostalnog sindikata poljoprivrede i metalaca

Više hiljada članova Samostalnog sindikata poljoprivrede i metalaca okupljenih na velikom protestu 30. aprila 2007. godine u Beogradu izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja radništva u Srbiji, sve većih socijalnih razlika, nepostojanja pravog socijalnog dijaloga izmedju socijalnih partnera, zbog nepostojanja opšteg i granskog kolektivnog ugovora, nepoštovanja kolektivnih ugovora u preduzećima, malih i neredovnih zarada, nepoštovanja osnovnih sindikalnih prava i onemogućavanja sindikalnog organizovanja i delovanja u privatizovanim preduzećima.

Učesnici protesta, koji su na ovaj način obeležili 1. maj, medjunarodni praznik rada i radnika, izmedju ostalog, od nadležnih su tražili društvo u kome će se poštovati gradjanska, radnička i sindikalna prava, pravi socijalni dijalog, potpisivanje opšteg i granskog kolektivnog ugovora, smanjenje nezaposlenosti, zaustavljanje rada na crno, transparentnost daljeg procesa privatizacije uz zbrinjavanje onih koji će ostati bez posla.

Ispred Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumartvu Vojvodine, učesnicima protesta se obratila predsednica Jelena Češljević koja je predočila da dolazak članova Sindikata poljoprivrede i metalaca Srbije ima za cilj da se posle mnogo godina javnim okupljanjem članova sindikata obeleži Prvi maj.

- Javnost u Srbiji mora da zna da su kreatori Zakona o poljoprivrednom zemljištu strateški interes države Srbije zamenili za interes odredjenih subjekata i tako, na vešt način, stvorili preduslove da se vredna imovina agrosistema u procesu privatizacije može kupiti za male pare a zaposlni oterati na ulicu. Da li su to zaslužili oni koji su svih ovih godina iscrpljivani socijalnom ulogom proizvodili jeftinu hranu i čuvali socijalni mir - istakla je Jelena Češčjević. - Urazumite se, shvatite da je Vaš zakon napravio hiljadu životnih problema i nepravdi gradjanima ali i strateškim državnim interesima. Njegova dosadašnja primena sa brojnim problemima, kontravezama i sukobima traži hitnu izmenu pojedinih odrebi. A mi u Sindikatu tražimo da definitivno argumentima u socijalnom dijalogu razgovaramo.


30. april 2007, Beograd

NEZADOVOLJNI I ZAPOSLENI U POLJOPRIVREDI


Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu svoje nezadovoljstvo materijalnim i socijalnim položajem radništva u Srbiji izraziće i zaposleni u poljoprivredi

Nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja radništva u Srbiji, sve većih socijalnih razlika, nepostojanja pravog socijalnog dijaloga izmedju socijalnih partnera - Vlada - Unija poslodavaca - Sindikat i nerešenog statusa 35000 radnika koji su tokom privatizacije preduzeća iz agrokompleksa ostali bez posla, samo su deo onoga što muči zaposlene u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi. Takodje, nezadovoljni su i zbog nepostojanja opšteg i granskog kolektivnog ugovora, nepoštovanja kolektivnih ugovora u preduzećima, malih i neredovnih zarada, nepoštovanja osnovnih sindikalnih prava i onemogućavanja sindikalnog organizovanja i delovanja u privatizovanim preduzećima.

Zbog svega toga, Republički odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije na sednici održanoj 23 aprila 2007. godine u Beogradu a kojoj su prisustvovali i predsednici svih opštinskih odbora, doneo je odluku o organizovanju protestne šetnje povodom Prvog maja - medjunarodnog praznika rada. Okupljanje članova Samostalnog sindikata i protest se organizuje 30. aprila 2007. godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Zaposleni u ovim delatnostima traže društvo u kome će se poštovati gradjanska, radnička i sindikalna prava, pravi socijalni dijalog, stvaranje mogućnosti za potpisivanje opšteg i granskog kolektivnog ugovora. Takodje, traže smanjenje nezaposlenosti, zaustavljanje rada na crno, izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i transparentnost daljeg procesa privatizacije uz zbrinjavanje onih koji će ostati bez posla.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



24. april 2007, Novi Kneževac

INICIJATIVA ZA FORMIRANJE POVERENIŠTVA


Na sednici Veća SSSO Novi Knewževac ocenjeno da će se potpunije ostvarivati prava pri SSS za više opština sa sedištem u Kikindi

   Ocenjujući da će članovi samostalnih sindikata iz opštine Novi Kneževac na mnogo kvalitetniji, efikasniji i potpuniji način ostvarivati svoja prava pri Savezu samostalnih sindikata za više opština sa sedištem u Kikindi pokrenuta je inicijativa da se za Veće SSSV za opštinu Novi Kneževac formira Povereništvo pri Kikindi. Inicijativa je pokrenuta na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata opštine na kojoj je razmotrena aktuelna situacija funkcionisanja sindikata u ovoj opštini.

  Sednici su ispred Veća Saveza samostallnih sindikata Vojvodine prisustvovali Miodrag Bradonjić, sekretar Veća i Milina Tušjak, rukovodilac Stručne službe, kao i sekretar Veća SSSO Kikinda Dragan Adamović i pravnik ovog Veća Milovan Gatarić.


24. april 2007, Senta

ORGANIZOVANO U BEOGRAD

Na sednici Pododbora šećerana doneta je odluka o učešću na velikom protestu u Beogradu

   Zaposleni u fabrikama šećera u Vojvodini učestvovaće na velikom protestu koji se organizuje u Beogradu u ponedeljak, 30. aprila 2007. godine. Ova odluka je doneta na sednici Pododbora šećerana održanoj 24. aprila 2007. godine u Senti. Ocenjeno je da ima potrebe da zaposleni u šećeranama na ovaj način pokažu svoje mišljenje. Na sednici se takodje razgovaralo o stanju, problemima i aktivnostima u fabrikama šećera.

   Kako je jedna od šećerana svake godine domaćin sportskih susreta radnika, ove godine je to fabrika šećera Bač. Susreti će se održati 23. juna 2007. godine. Domaćin, fabrika šećera Bač, očekuje do 550 učesnika, predočeno je na sednici Pododbora šećerana.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku


3 - 5. maj 2007, Bečej

SEMINAR ZA ČLANOVE PREDSEDNIŠTVA


Dogovoreno održavanje prvog od četiri seminara koji organizuje Samostalni sindikat poljoprivrede i Švedska sindikalna organizacija - Odeljenje u Hilteu

    Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine nedavno je potpisao Ugovor o saradnji sa Švedskom sindikalnom organizacijom - Odeljenje u Hilteu. Ugovorom je predvidjeno organizovanje četiri seminara za članove organa ovog Samostalnog sindikata. Prvi seminar za članove Predsedništva Samostalnog sindikata poljoprivrede će se održati od 3. do 5. maja 2007. godine na "Fantastu" u blizini Bečeja.

  Osnovne teme seminara vezane su za pitanja prava na organizovanje sindikata kako u Srbiji tako i u Švedskoj. Učesnicima seminara će se predočiti zakonska regulativa u obe zemlje, organizovanost - teritorijalna i granska, funkcionisanje i rukovodjenje organizacijom, Statut i programska načela sindikata. Posebno će se razmeniti iskustva dvaju sindikata odnosno predočiti najznačajnije aktivnosti sindikata iz Švedske i Srbije.


18. april 2007, Sremska Mitrovica

AKTUELNI PROBLEMI U FUNKCIONISANJU

Da bi se pokrenula aktivnost oko reorganizacije sindikata na teritoriji Vojvodine mora se promeniti način shvatanja uloge sindikata, zaključeno je izmedju ostalog na sastanku u Sremskoj Mitrovici

  Problemi u funkcionisanju opštinskih veća SSS na teritoriji Vojvodine i pokretanje inicijative za potpisivanje Teritorijalnog kolektivnog ugovora bili su na dnevnom redu sastanka predsednika i sekretara veća SSS sa teritorije Srema održanog 18. aprila 2007. godine u Sremskoj Mitrovici. Sastanku su pored predstavnika Sremske Mitrovice, Bačke Palanke, Šida, Stare Pazove, Rume, Novog Kneževca i Beočina, prisustvovali i predsednik SSSV dr Milorad Mijatović i potpredsednik i sekretar VSSSV Milanko Bodiroga i Miodrag Bradonjić.

  Predsednik SSSV dr Milorad Mijatović predočio je aktuelnu situaciju u SSS Srbije posebno naglašavajući postepenu finansijsku konsolidaciju, novu reorganizaciju i podelu zaduženja. Takodje, informisao je o sastanku sa predstavnicima sindikata UGS "Nezavisnost" i sednici Predsedništva SSSS na kojoj se razgovaralo o organizaciji Prvomajskog protesta.

  Nakon diskusija konstatovano je da se vide pozitivni pomaci u funkcionisanju SSSS ali da i dalje postoji opravdan strah da će još uvek aktuelne podele, nespremnost Saveza da se udje u proces istinskih reformi i lični interes pojedinaca na funkcijama, zaustaviti pozitivne trendove u organizaciji. Saradnja sa UGS "Nezavisnost", ocenjeno je, može biti uspostavljena isključivo na principima definisanim kroz minimum zajedničkih interesa i sprečavanju medjusobnih konflikata na svim nivoima gde egzistiraju sindikati. Konstatovano je da je neprimereno da Predsedništvo SSSS bude podeljeno u mišljenju oko organizacije Prvomajskih protesta, što samo po sebi govori da je Savez još uvek daleko od uloge i značaja koju bi trebao da ima.

  O aktuelnim problemima u funkcionisanju opštinskih veća SSS na teritoriji Vojvodine, predlogom polazne platforme buduće reorganizacije SSSV, koja će u narednom periodu biti predmet rasprave na svim nivoima i predlogom ankete, prisutne je upoznao potpredsednik VSSSV Milanko Bodiroga. Zaključeno je, da bi se pokrenula aktivnost oko reorganizacije sindikata na teritoriji Vojvodine, da se mora promeniti način shvatanja uloge sindikata, eliminisati samovolja pojedinaca i organa, pokrenuti reforma od vrha Saveza ka nižim oblicima organizovanja i usaglasiti Statuti grana sa Statutom Saveza. Veću SSSS upućena je kritika jer je donošenjem odluke o "oprostu" duga na ime članarine pojedinim gradskim, opštinskim većima kao i granskim sindikatima, izigralo poverenja onih koji su ispunjavali svoje statutarne obaveze.

  Sa ovog sastanka upućen je zahtev VSSSV da u što kraćem roku pokrene inicijativu pred Skupštinom i Vladom, Unijom poslodavaca i SES-om AP Vojvodine oko početka pregovora i zaključenja Teritorijalnog kolektivnog ugovora za teritoriju Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



19. april 2007, Novi Sad

PROTEST METALACA U BEOGRADU


Na trgu Nikole Pašića u Beogradu 30. aprila 2007. godine okupiće se metalci iz cele Srbije

  Protest metalaca Srbije koji će se održati 30. aprila 2007. godine na trgu Nikole Pašića u Beogradu trebalo bi da okupi preko pet hiljada radnika metalskog kompleksa iz cele Srbije. Ovo su na konferenciji za novinare održanoj 19. aprila 2007. godine u Veću SSS Vojvodine, predočili predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš i članovi Organizacionog odbora protesta.

  Obeležavajući na ovaj način 1. maj, metalci Srbije žele da ukažu nosiocima vlasti i političarima da nisu zadovoljni situacijom u metalskoj industriji, standardom radnika i gradjana. Nezadovoljni su što je preko 50 preduzeća metalske indutrije pod stečajem, preko sto hiljada metalaca bez posla, što nisu privatizovani veliki sistemi putem strateških partnera i što je prosečna zarada jedva 200 eura.

  Metalci su nezadovoljni i što se ne poštuju kolektivni ugovori i sindikalna prava a članovi sindikata metalaca šikaniraju. Ukazuju da nema nacionalne strategije opstanka i razvoja metalske industrije, da država i sudstvo ne funkcionišu, da nema Skupštine i Vlade. Smatraju da im političari šalju jasnu poruku "radnici niste nam potrebni do sledećih izbora" i da svakog dana pokazuju da su im najvažniji lični interesi a da su im interesi naroda i privrede na poslednjem mestu.


18. april 2007, Novi Sad

PRVOMAJSKA PORUKA

  SINDIKATI I SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE ČESTITA ČLANOVIMA, RADNIM LJUDIMA I GRADJANIMA PRVI MAJ, DAN RADNIČKE I SINDIKALNE SOLIDARNOSTI SA ŽELJOM DA NIKADA NE ZABORAVE ŠTA ZNAČI SOLIDARNOST.

  PRVI MAJ JE BIO I OSTAĆE SIMBOL BORBE ZA RADNIČKA I SINDIKALNA PRAVA I ZBOG TOGA SVI ZAJEDNO TREBA DA OJAČAMO SVOJU VERU U SINDIKALNI POKRET. TEŽAK MATERIJALNI POLOŽAJ VEĆINE ZAPOSLENIH, ZASTOJ U REFORMAMA I LOŠA ISKUSTVA SA PRIVATIZACIJOM, NEKA NAM DAJU SNAGU DA SE IZBORIMO ZA VEĆI UTICAJ, PRAVO NA RAD I DA SE MOŽE PRISTOJNO ŽIVETI OD ZARADJENOG.

  PRAZNIK SVETA RADA, PRVI MAJ, SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA I SINDIKATI VOJVODINE SA SVOJIM ČLANSTVOM, OBELEŽIĆE SA JASNIM CILJEVIMA: KOLEKTIVNI UGOVORI I ZADOVOLJAVAJUĆI SOCIJALNI DIJALOG NA SVIM NIVOIMA, ŠIRI UTICAJ NA EKONOMSKOM POLJU, SOCIJALNA I MATERIJALNA SIGURNOST I BOLJA ZAŠTITA NA RADU.

SINDIKATI I SAVEZ
SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku


17. april 2007, Novi Sad

BOLJE, VEĆE I REDOVNIJE ZARADE


Cilj Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine je da gradi i učestvuje u socijalnom dijalogu čiji će rezultati biti zakoni dogovoreni izmedju sveta rada i sveta kapitala

   Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine čestita članstvu ovog sindikata i svim zaposlenim Prvi maj praznik rada. Čestitajući ovaj radnički praznik želimo članstvo, zaposlene i gradjane da podsetimo da je cilj ovog Sindikata da gradi i učestvuje u socijalnom dijalogu čiji će rezultati biti zakoni dogovoreni izmedju sveta rada i sveta kapitala, kaže se u Prvomajskoj poruci ovog Sindikata.

  Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine traži razvojne strateške planove agro delatnosti koji će jasno reći kuda treba da ide poljoprivreda Republike. Oni moraju stvoriti uslove za povećanje produktivnosti, veću zaposlenost, bolje, veće i redovnije zarade, sigurniju egzistenciju porodica, bolji položaj i zaštitu žena i materinastva.

   Jednom rečju, želimo da jedinstveno sa svim gradjanima, institucijama i drugim društvenim snagama utičemo na promene koje će doneti život dostojan čoveka u zajednici Evropske unije, kaže se na kraju Prvomajske poruke Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.


17. april 2007, Novi Sad

ODGOVOR NA PISMO PREDSEDNIKU BORISU TADIĆU

Nadamo da će nova VLada Republike Srbije razmotriti vaše stavove, predloge i inicijative u vezi poboljšanja socijalnog dijaloga i poboljšanja zakonskih rešenja u ovoj oblasti, kaže se u pismu upućeno predsedniku Samostalnog siindikata poljoprivrede

   Na ime predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelene Češljević iz Generalnog sekreterijata Predsednika Republike stigao je odgovor na pismo ovog Sindikata upućeno predsedniku Republike Srbije, gospodinu Borisu Tadiću.

   Predsednik Republike Srbije, gospodin Boris Tadić, zahvaljuje na ljubaznosti što ste mu dostavili stavove Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine u vezi položaja zaposlenih u agraru Srbije, sa posebnim osvrtom na donošenje i primenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kaže se na početku pisma.

  Ukazujemo Vam da predsednik Republike Srbije, prema Ustavu Republike Srbije, nema pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata, već je to u nadležnosti narodnih poslanika, Vlade, skupština autonomnih pokrajina ili najmanje 30.000 birača.

  Gospodjo Češljević, iskreno se nadamo da će nova VLada Republike Srbije razmotriti vaše stavove, predloge i inicijative u vezi poboljšanja socijalnog dijaloga i poboljšanja zakonskih rešenja u ovoj oblasti, kaže se na kraju pisma upućenog Jeleni Češljević, predsedniku Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku


17. april 2007, Novi Sad

ODLOŽEN ŠTRAJK UPOZORENJA


Za 17. april 2007. godine najavljen razgovor sindikalaca sa predsednikom Upravnog odbora SUNOKO

  Najavljeni štrajk upozorenja šećerana u sastavu SUNOKO koji je trebao dase održi 16. aprila 2007. godine, od 11,55 do 12,55 časova, odložen je. Štrajk upozorenja je najavljen sa tri zahteva: poštovanje sporazuma od strane poslodavca potpisanog 31. oktobra 2006. godine, vraćanje osnovne zarade na nivo iz oktobra 2006. godine i hitno otpočinjanje pregovora o visni zarada za 2007. godinu.

   Štrajk upozorenja odložen je zbog reagovanja poslovodstva SUNOKO. Naime, za 17. april 2007. godine najavljen je razgovor predsednika Upravnog odbora SUNOKO gospodina Verner Kustera sa predstavnicima sindikata. Od rezultata tih razgovora zavise dalji koraci sindikalaca i zaposlenih u šećeranama koje posluju u sastavu SUNOKO.


16. april 2007, Novi Sad

ŠTRAJK UPOZORENJA RADNIKA ŠEĆERANE


Odluku je doneo Odbor sindikalne organizacije AD "Bačka" fabrika šećera Vrbas. - Poslodavcu upućena tri štrajkačka zahteva

   Sindikalna organizacija AD "Bačka" fabrika šećera iz Vrbasa organizuje 16. aprila 2007. godine štrajk upozorenja koji će trajati jedan sat, od 11,55 do 12,55 časova. Štrajk upozorenja se organizuje sa tri zahteva: poštovanje sporazuma od strane poslodavca potpisanog 31. oktobra 2006. godine, vraćanje osnovne zarade na nivo iz oktobra 2006. godine i hitno otpočinjanje pregovora o visni zarada za 2007. godinu. Odluka o štrajku upozorenja dostavljena je poslodavcu - generalnom direktoru, Pokrajinskom i Republičkom odboru sindikata, lokalnoj samoupravi i nadležnom državnom organu - Ministarstvu za poljoprivredu.

   U skladu sa Zakonom o štrajku učesnici štrajka bi trebalo da obezbede minimum procesa rada. Medjutim, u izjavi predsednika Štrajkačkog odbora se kaže da, pošto opštim aktom, kao ni kolektivnim ugovorom ( koji ne postoji) nije regulisan minimum procesa rada u slučaju štrajka, štrajk upozorenja će biti organizovan sa totalnom obustavom rada od jednog sata.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku


13. april 2007, Novi Sad

ZAHTEV INSPEKCIJI RADA


U ime zaposlenih kontrolu u preduzeću "Standard" AD iz Novog Sada zatražio predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće VojvodineRadojko Jovanović

  Inspekciji rada Južnobačkog okruga u ime zaposlenih i predstavnika sindikalne organizacije, zahtev za kontrolu sprovodjenja primene Zakona o radu i Ugovora o radu u preduzeću kožne galanterije "Standard" AD iz Novog Sada, uputio je predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Vojvodine Radojko Jovanović.

  Izmedju ostalog u zahtevu se ukazuje da fotokopija prijave za obavezno socujalno osuguranje zaposlenih nije dostavljenja iako Zakon o radu to nalaže najkasnije u roku 15 dana od dana stupanja zaposlenog na rad. Zapošljavanja novih radnika je bilo i oni su još u radnom kod ovog poslodavca. Takodje, isplaćivanje zarada je neredovno a ne dostavlja se obračun i razlog neisplaćivanja primanja za odredjeni mesec.

   Predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Vojvodine Radojko Jovanović u svom zahtevu od Inspekcije rada moli da u skladu sa svojom nadležnošću i članovima 268 i 269 Zakona o radu, izvrši kontrolu i uvid odnosno da ustanovi da li je bilo navedenih nepravilnosti.


12. april 2007, Novi Sad

NESPORAZUME REŠAVATI DOGOVOROM


U Veću SSS Vojvodine upriličen je razgovor sa najodgovornijim
funkcionerima UGS "Nezavisnost"

   Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović sa saradnicima primio je u Veću SSS Vojvodine 12. aprila 2007. godine, predsednika UGS "Nezavisnost" Branislava Čanka, potpredsednike Nebojšu Savića, dr Zorana Stojiljkovića i Slavka Vlaisavljevića i predsednika Pokrajinskog odbora UGS "Nezavisnost" za Vojvodinu Hadži Zdravka M. Kovača.

   Analiza stanja i uticaj sindikata, bila je glavna tema razgovora čelnih ljudi dva sindikata. U toku razgovora je konstatovano da je položaj sindikata u Vojvodini i Srbiji dosta otežan i ogleda se, pre svega, u činjenici da je tranzicija prouzrokovala veliki broj nezaposlenih. Posledica privatizacije, kada je u pitanju sindikat, je rapidno gubljenje članstava. To je posebno izraženo u malim i srednjim preduzećima gde po pravilu i nema sindikalnih organizacija.

   U razgovorima je posebno istaknut značaj Vojvodine, kao najrazvijenijeg i najbogatijeg dela Srbije, koja bi trebalo Srbiju da uvede u Evropske integracije. Posebno je istaknuto da će oba sindikata insistirati na većoj ingerenciji Vojvodine, u skladu sa novim Ustavom, tako da Vojvodina postane moderna evropska regija.

   U toku razgovora konstatovano je mnoštvo dodirnih tačaka dva sindikata i zaključeno da se nesporazumi koji se javljaju u mnogim preduzećima i na lokalnom nivou rešavaju, pre svega, dogovorom bez iznošenja u javnost. Takodje je dogovoreno da pre zajedničkih istupa u socijalno-ekonomskim savetima, kako na lokalnom tako i pokrajinskom nivou, sindikalna strana usaglasi svoje stavove i jedinstveno nastupi.



ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



11. april 2007, Novi Sad

JAVNOM MANIFESTACIJOM OBELEŽITI PRVI MAJ


Probleme nepostojanja socijalnog dijaloga, strategije razvoja Republike, opšteg i granskih kolektivnih ugovora.. izneti zajednički u Beogradu, mišljenje je Predsedništva POS poljoprivrede

   Najkasnije do kraja aprila 2007. godine trebalo bi da se održi sednica Pokrajinskog odbora, digovoreno je na sednici Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 11. aprila 2007. godine u Novom Sadu. Na toj sednici POS-a će se otvoriti pitanja vezana za dosadašnji tok privatizacije i stanje u preduzećima poljoprivrede i položaj zaposlenih.

  Na Predsedništvu POS-a dogovoreno je i da se zamene neaktivni članovi Republičkog odbora sindikata i Veća SSS Vojvodine. Takodje, da se sačini analiza podataka traženih ranije poslatim upitnicima. Članovi Predsedništva upoznati sa održanim naučnim skupom u Zemunu na kome se razgovaralo o dve teme. "Da li su u Srbiji potrebni veliki agrobiznis sistemi" i "Slabosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu i potreba njihove hitne izmene", kao i zahtevu za izmenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

   Članovi Predsedništva POS-a smatraju da bi 1. maj, medjunarodni praznik rada, trebalo obeležiti javnom manifestacijom u Beogradu na kojoj bi se istakli problemi nepostojanja socijalnog dijaloga, strategije razvoja Republike, opšteg i granskih kolektivnih ugovora, neprimerenih zakona, pre svega Zakona o radu koji se smatra nepovoljnim za radnike.

   Na sednici je ukazano da predugo traju sudski sporovi u vezi sa raskidom radnog odnosa i ostvarivanja odredjenih prava zaposlenih. Zbog svega toga se zahteva da se ova pitanja rešavaju zajedno sa sindikatima.



ZOOM - klik na sliku



11. april 2007.

NA POSAO IZ PANČEVA U ZEMUN


Najčešći vid pritiska na sindikalce ogleda se u premeštanju na druga radna mesta, kaže se izmedju ostalog u saopštenju Samostalnog sindikata poljoprivrede

   Vlasnici privatnih firmi, najčešće nastoje da ukinu sindikat u svom preduzeću, a ako to ne učine u najvećem broju slučajeva, na različite načine šikaniraju zaposlene koji se bave sindikalnim radom. Najčešći vid pritiska na sindikalce ogleda se u premeštanju na druga radna mesta a ukoliko firma posluje u više mesta, kao po pravilu, sindikalac bude rasporedjen upravo na najudaljenije od sedišta firme. Takodje, iako zakon dozvoljava sindikalan rad u toku radnog vremena, zaposlenima se to ne dozvoljava kao ni odlasci na sastanke sindikata koji se dešavaju van preduzeća. Interesantno je i da o svemu ovome malo ko od oštećenih sindikalaca želi javno da govori plašeći se još gorih sankcija, kaže se u saopštenju predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelene Češljević.
 
  Najnoviji primer, takvog ponašanja prema predsedniku sindikalne organizacije je u AD "Ratar" u Pančevu. Naime, predsednik Sreten Aleksić, dobio je da potpiše aneks ugovora o radu kojim bi bio primoran da na posao iz Pančeva ide u Zemun, čime bi praktično bio onemogućen da kontaktira sa sindikalnim članstvom.

   Aleksić smatra, kako je i napisao u svojoj izjavi direktorici "Ratara", da su razlozi koji su navedeni za njegov premeštaj fiktivni i da predstavljaju izraz šikane prema njemu kao sindikalnom predstavniku. Predočava da je to nezakonito i u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o radu. Kao pravi razlog, Aleksić navodi onemogućavanje rada sindikata u preduzeću smatrajući da stvarna potreba za njegovim premeštanjem ne postoji.

  Time se "ovaj slučaj" neće zatvoriti. Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine će svim sredstvima sindikalne borbe zaštititi ovog svog sindikalnog aktivistu, kaže se na kraju saopštenja.


10. april 2007, Novi Sad

RAZGOVOR O ZARADAMA, DOPRINOSIMA, KOLEKTIVNOM...


U Veću SSS Vojvodine upriličen sastanak sa predstavnicima sindikata preduzeća koja su privatizovana od strane istog kupca

   Predstavnici sindikata "Mitrosrema" i šećerane iz Sremske Mitrovice, PP "Stanišić" iz Stanišića i "Agroseme Panonija" iz Subotice, preduzeća koja su privatizovana od strane istog kupca, razgovarali su 10. aprila 2007. godine u Veću SSS Vojvodine sa predsednikom Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine Jelenom Češljević, sekretarom Veća SSS Vojvodine Miodragom Bradonjićem i samostalnim stručnim saradnikom Marijom Grbić.

   Na sastansku je najveći deo pitanja bio posvećen uslovima za rad sindikata, isplatama zarada, uplatama doprinosa, kolektivnim ugovorima i socijalnom dijalogu na nivou preduzeća. Takodje, tema razgovora je bilo i prelivanje kapitala iz jednog u drugo preduzeće, kao i ostvarivanje odredbi kupoprodajnog ugovora, posebno u delu socijalnog programa, investicija i budućih planova preduzeća.

   Nakon razgovora, kome su prisustvovali i predsednici Veća SSS opština Sremska Mitrovica i Sombor, Stevan Romakov i Zoran Purić, ocenjeno je da je ovakav vid komunikacije predstavnika sindikata dobar i da bi ga trebalo održavati bar dvomesečno a po potrebi i češće.


ZOOM - klik na sliku





ZOOM - klik na sliku



4. april 2007.

PROCENA RIZIKA RADNOG MESTA


Za seminar u organizaciji tri Samostalna sindikata zaposlenih pokazano veoma veliko interesovanje

   Pravilnik o načinu i postupku procene rizika radnog mesta i radne okoline, bila je tema Seminara održanog 4. aprila 2007. godine u Novom Sadu u Radničkom domu. Seminar su zajednički organizovali Samostalni sindkat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, Samostalni sindikat gradjevinarstva i IGM Vojvodine i Samostalni sindikat energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine.
 
   Uvodno izlaganje imao je Nenad Vladić, rukovodilac grupe za studijsko - analitičke poslove Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Kroz svoje izlaganje i odgovore na mnogobrojna postavljena pitanja, gospodin Vladić dao je i tumačenja vezana za odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu.

   Inače, za ovaj seminar bio je velik broj zainteresovanih, izmedju ostalih, predsednici veća Saveza samostalnih sindikata opština i grada, opštinskih, medjuopštinskih i gradskih odbora sindikata, članovi pokrajinskih odbora poljoprivrede, gradjevinarstva, energetike, članovi odbora za bezbednost u preduzećima kao i zaposleni u stručnim službama zaduženi za bezbednost i zdravlje na radu.


2. april 2007, Novi Sad

RAZGOVOR SA PREDSEDNICIMA SINDIKATA ŠEĆERANA


Razgovaralo se o primeni sporazuma zaključenog izmedju sindikalnih organizacija i Sunoko d.o.o Novi Sad

   U Veću Savaza sanostalnih sindikata Vojvodine , 2. aprila 2007. godine, održan je radni dogovor sa predsednicima sindikalnih organizacija šećerana Sunoko (Vrbas, Bač, Pećinci i Kovačica).

   Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević, predsednik Pododbora industrije šećera Srbije Vladimir Suvajdžić i rukovodilac Stručne službe VSSSV Milina Tušjak, razgovarali su sa sindikalcima šećerana o primeni sporazuma zaključenog 30. oktobra prošle godine izmedju sindikalnih organizacija šećerana u Vrbasu, Baču, Pećincima i Kovačici i Sunoko d.o.o. Novi Sad.


ZOOM - klik na sliku




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

 

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0