Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA MART 2011.

 




Mart 2011, Novi Sad

NEOPHODNE DALJE REFORME

Reforme su proces koji se ne završava "preko noći", moraju se sprovesti krajnje odgovorno i strateški, uz uvažavanje specifičnih potreba svakog člana i svakog oblika organizovanja, konstatovano na seminarima Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi Srbije

Za predsednike sindikalnih organizacija u toku februara i marta 2011. godine održan je niz seminara na teme: "Reforma i strategija daljeg delovanja Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi Srbije" i "Primena potpisanog Posebnog kolektivnog ugovora za delatnost poljoprivrede, prehrambene, duvanske industije i vodoprivrede Srbije". Prvi seminar Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi Srbije je održan 28. februara u Novom Sadu a u martu su održani u Beogradu, Nišu i Arandjelovcu. Svi učesnici seminara su dobili primerak Posebnog kolektivnog ugovora a rasprava je doprinela da se utvrde osnovne smernice strategije delovanja i reformi Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivedi koje će doprineti izgradnji jakog, efikasnog i dobro organizovanog sindikata koji može da odgovori svim izazovima na tržištu rada.

Učesnici seminara su se složili da su dalje reforme neophodne i da one treba da doprinesu celovitoj reformi Sindikata i Saveza samostalnih sindikata Srbije i njegovom jačanju na svim nivoima delovanja. Takodje, konstatovano je i da su reforme proces koji se ne završava "preko noći", da se mora sprovesti krajnje odgovorno i strateški, uz uvažavanje specifičnih potreba svakog člana i svakog oblika organizovanja. Kada je u pitanju nova raspodela sindikalne članarine učesnici seminara su se složili da ona mora biti funkcionalna kategorija uz definisanje efikasnog sistema kontrole trošenja na svim nivoima i da se novac mora usmeravati u jačanje sindikata, bolju zaštitu člana na radnom mestu, edukaciju i informisanje. Ukazano je i da se krajnje obazrivo treba prići pitanju sindikalne članarine koja ostaje u sindikalnoj organizaciji, uz uvažavanje njihovog delokruga rada i potreba članstva, a sve kako bi se što efikasnije zaštitilo članstvo i jačao sindikat.

30. mart 2011, Novi Sad

ODLUKA U INTERESU SVIH

Prošireno dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora doprineće poboljšanju stanja u gradjevinarstvu i industriji gradjevinskog materijala u Srbiji, konstatovano na sednici POS-a gradjevinarstva

Odluka o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora za gradjevinarstvo i industriju gradjevinskog materijala Srbije u interesu je, kako zaposlenih tako i države i poslodavaca jer će doprineti poboljšanju stanja u gradjevinarstvu i industriji gradjevinskog materijala u Srbiji. Ovo je konstatovano na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine održanoj 30. marta 2011. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu na kojoj je pozdravljena ova Odluka i podržan zajednički rad socijalnih partnera u cilju unapredjenja uslova rada i napredak u razvoju socijalnog dijaloga.

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine oformio je radnu grupu za praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora na teritoriji AP Vojvodine koja će pomagati Koordinacionom odboru Sindikata radnika gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala Srbije. U radnoj grupi su Vladimir Gvozdenović, Živojin Stojilković i Gabor Kišlinder.




31. mart 2011, Novi Sad

 




Mart 2011, Novi Sad

UPUĆENO PISMO MINISTARSTVU ZDRAVLJA

Ttraže se odgovori na više pitanja, odnosno
tumačenje člana 146 Posebnog kolektivnog ugovora

Dunja Civrić, predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, uputila je Ministarstvu zdravlja Republike Srbije - Komisiji za praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, molbu za tumačenjem člana 146 Posebnog kolektivnog ugovora. Traže se odgovori na više pitanja: kada će potpisnici Posebnog kolektivnog ugovora utvrditi jedinstvene kriterijume za procenu poslova sa povećanim rizikom koji se obavljaju u zdravstvenim ustanovama, kao i za skraćeno radno vreme. Takodje, da li će za ovu aktivnost biti isključivo angažovana referentna zdravstvena ustanova – Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović".

U pismu se traži i odgovor na pitanje "da li će biti produžen rok od godinu dana od dana stupanja na snagu jedinstvenih kriterijuma da poslodavac uskladi akt o proceni rizika na radnom mestu i radnoj okolini sa ovim ugovorom i zakonom kojim se uredjuje bezbednost i zdravlje na radu".

Vlada AP Vojvodine je, kao osnivač odredjenih zdravstvenih ustanova, prvi put u situaciji da potpisuje kolektivne ugovore u ustanovama. Za Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine ovo pitanje je od izuzetnog značaja pa se želi da bude jasno kakav je status zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom i skraćenim radnim vremenom.

29. mart 2011, Stara Pazova

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI

Opština Stara Pazova se obavezuje da će svoje finansijske obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru ispunjavati u okviru rokova koji su propisani zakonom

Predsednik Saveza samostalnih sindikata opštine Stara Pazova Rade Erceg i predsednik opštine Goran Jović, potpisali su 29. marta 2011. godine Protokol o saradnji kojim se opština obavezuje da će svoje finansijske obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru ispunjavati u okviru rokova koji su propisani zakonom. Isplata troškova prevoza zaposlenima u školstvu i drugim ustanovama, za čije finansiranje je zadužena opština, sada je postavljeno kao prioritet, pa će se prema potpisanom protokolu troškovi prevoza isplaćivati svakog petog u mesecu za prethodni mesec. Od početka ove godine isplata troškova prevoza je značajno kasnila što je izazvalo veliko nezadovoljstvo, naročito kod zaposlenih u školama i vrtićima.

Očekuje se da, posle ovog dogovora opštinskih vlasti i sindikata, situacija sa isplatama ponovo bude normalizovana. Opština se protokolom obavezala i da do kraja godine isplati sva potraživanja vezana za primanja propisana kolektivnim ugovorima ili pravilnicima o radu. Postignut je i dogovor da se protokol naknadno dopuni ako Vlada Republike Srbije u narednom periodu potpiše sporazum sa sindikatima o isplati jubilarnih priznanja i potraživanja nastalih u 2009. i 2010. godini.




 




28. mart 2011, Novi Sad

ODRŽAN SASTANAK U POKRAJINSKOM ZAVODU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Nejasno je da li su sredstva za jubilarne nagrade planirana u ugovorima izmedju zdravstvenih ustanova i nadležne filijale RZZO, ukazano na razgovoru dr Dunje Civrić i dr Dragomira Cimeša

Dugovanja za rad noću i nedeljom, jubilarne nagrade, dežurstva i otpremnine koje pojedine zdravstvene ustanove imaju prema zaposlenima,bili su tema razgovora predsednice Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunje Civić i direktora Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr Dragomira Cimeša. Sastanak je održan 28. marta 2011. godine u Pokrajinskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

U razgovoru je posebno otvoreno pitanje isplate, odnosno obezbedjenja novca za jubilarne nagrade zaposlenima u zdravstvenim ustanovama – korisnicima sredstava RZZO u 2011. godini. Kako je predočeno, problem je što je nejasno da li su sredstva za tu namenu planirana u ugovorima izmedju zdravstvenih ustanova i nadležne filijale RZZO.

mart 2011, Novi Sad

MLADI O REFORMAMA

Interregionalni kamp za sindikalce mladje od 35 godina
održaće se od 4. do 7. maja 2011. godine u Budimpešti

Koje su "Potrebne reforme u sindikatima Jugoistočnih zamalja", tema je interregionalnog kampa mladih koji se tradicionalno i ove godine organizuje u Madjarskoj. Učesnici će biti članovi sindikata iz više zemalja, mladji od 35 godina, a organizatori su Fondacija Fridrih Ebert regionalni projekat radni odnosi i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi i Nacionalna konfederacija madjarskih ujedinjenih sindikata, region Kečkemet.

Madjunarodni kamp za mlade sindikalce održaće se od 4. do 7. maja 2011. godine u Budimpešti. Pored predstavnika mladih iz Samostalnog sindikata Vojvodine učesnici su i mladi sndikalci iz UGS "Nezavisnost", CNSLR iz Rumunije, MSZOSZ i ESZT iz Madjarske.




 


23. mart 2011, Novi Sad

RAZGOVARANO O DUGOVANJIMA

Pojedine zdravstvene ustanove duguju zaposlenima za rad noću i nedeljom, jubilarne nagrade, dežurstva i otpremnine, ukazala dr DunjaCivrić

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civić razgovarala je sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo i socijalnu politiku dr Atilom Čengeri na sastanku upriličenom 23. marta 2011. godine u Pokrajinskom sekreterijatu za zdravstvo i socijalnu politiku. Tom prilikom dr Civrić je ukazala na dugovanja, argumentovana konkretnim podacima, koje pojedine zdravstvene ustanove imaju prema zaposlenima. U pitanju su dugovanja za rad noću i nedeljom, jubilarne nagrade, dežurstva i otpremnine.

Na sasatanku se razgovaralo i o aktivnostima na potpisivanju kolektivnih ugovora u ustanovama čiji je osnivač AP Vojvodina. Tokom razgovora su podržane aktivnosti koje Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine preduzima kako bi se ostvarila prava zaposlenih.

14. mart 2011, Novi Sad

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA

Konstituisani Pokrajinski i Nadzorni odbor i Statutarna komisija Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

Konstitutivna sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je 14. marta 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na ovoj sednici su, takodje, konstituisani Nadzorni odbor i Statutarna komisija Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine a za članove Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine izabrani Dunja Civrić, Dubravka Flego, Dafina Ibrajter i Daribor Stjepanović a Nadzornog odbora SSS Vojvodine Svetlana Lečei.

U raspravi o aktuelnoj situaciji u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite, članovi Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine su ocenili da u pojedinim zdravstvenim ustanovama ima dugovanja prema zaposlenima po osnovu dežurstva, rada noću i nedeljom kao i neisplaćenih otpremnina. Dogovoreno je da predsednici okružnih odbora dostave podatke o svim neisplaćenim obavezama prema zaposlenima kako bi se moglo što argumentovanije razgovarati sa nadležnima – predstavnicima Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo i Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje.




 



18. mart 2011. Novi Sad

S A O P Š T E N J E

Savez samostalnih sindikata Vojvodine podržava odluku Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova kojom se prednost u dodeli subvencija, u slučaju da više poslodavaca ispunjava iste kriterijume, daje onom poslodavcu kod kog postoji potpisan Kolektivni ugovor.

Novi uslov prilikom dodele subvencija za otvaranje novih radnih mesta podrazumeva da poslodavac, pored ostale dokumentacije, dostavi i izjavu da li ima zaključen Kolektivni ugovor. Vrednovanje ove činjenice je značajna novina i pomak u odabiru poslodavca za dodelu subvencija kojom se podstiče zaštita prava radnika i uslova rada.

Postojanje uspešnih preduzeća koja ispunjavaju svoje poslovne i društvene obaveze je najznačajniji preduslov boljeg standarda zaposlenih i daljeg zapošljavanja, te podržavamo Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova u naporu da se nađu najbolja rešenja za krizu.

Nadamo se da će ova mera doprineti ostarivanju i zaštiti individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, unapređenju socijalnog dijaloga, a samim tim i smanjenju rada na crno i nelojalne konkurencije.

Zalažemo se da mere koje podstiču regionalni ekonomski i socijalni razvoj i ubuduće budu sastavni deo socijalnih programa i da zaključeni Kolektivni ugovor kod poslodavca bude jedan od bitnih uslova za dodelu subvencija i drugih podsticajnih sredstava privredi.

PREDSEDNIK
SAVEZA SAMOSTALNIH
SINDIKATA VOJVODINE
 dr Milorad Mijatović

Novi Sad, 16. mart 2011. godine
Broj: 01 – 5 – 151

Na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj: "Iskustvima Sindikata, ostalih socijalnih partnera i drugih institucija u sistemskom uređivanju osiguranja od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom", koja je održana u organizaciji Saveza samostalnih sindikata vojvodine, uz finasijsku podršku fondacije Fridrih Ebert Štiftung, na Andrevlju u Centru za tehnološki razvoj Vojvodine, 11. marta 2011. godine, učestvovali su predstavnici:
Sindikata Slovenije i Mađarske,
Saveza samostalnih sindikata Vojvodine,
Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike RS,
Inspektorata za rad,
Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje,
Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova,
Unije poslodavaca Vojvodine,
Pokrajinskog fonda penzijsko – invalidskog osiguranja zaposlenih,
Pokrajinskog saveta za bezbednost i zdravlje na radu,
Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad,
Instituta za zaštitu na radu "Novi Sad",
Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije,
Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta,
Saveza za zaštitu na radu Vojvodine.

Na osnovu uvodnih izlaganja i diskusije učesnika Konferencije utvrđeni su sledeći zajednički

STAVOVI I ZAKLJUČCI:

Učesnici su se složili u oceni da je dobro što su na Konferenciji, uz prezentaciju iskustva iz Slovenije i Mađarske, otvorena brojna pitanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a posebno u vezi sa pravima zaposlenih po osnovu povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

Konstatovano je da bi u narednom periodu bilo vrlo korisno, kroz organizovanje okruglih stolova, čuti i iskustva iz Hrvatske i Bugarske s obzirom na to da su u načinu rešavanja osiguranja od povreda na radu otišli najdalje u odnosu na ostale zemlje u okruženju.

U diskusiji su date brojne konstatacije i otvorena su sledeća pitanja:
najčešće samo formalnog poštovanja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, bez njegove suštinske implementacije;
neshvatanje značaja primene preventivnih mera u primeni Zakona;
shvatanje obaveza iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu prvenstveno kao troška poslodavaca;
osiguranje od povreda na radu nije izdvojeno u sistemu penzijskog i zdravstvenog osiguranja, tako da se naknada štete zbog povreda na radu najčešće ostvaruje u sudskom postupku. Pri tome čest je epilog da dobijenu presudu nije moguće izvršiti, jer poslodavac više ne postoji ili je potpuno insolventan;
u Srbiji se u više propisa, odnosno zakona, samo u segmentima uređuje osiguranje i prava po osnovu povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom;
nepostojanje registra povreda na radu,
neadekvatne definicije invalidnosti i profesionalnih oboljenja,
problem u primeni integrisanog inspekcijskog nadzora (pravnici nisu dovoljno kompetentni za nadzor u primeni propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a inspektori tehničkih struka nisu kompetentni za nadzor nad sprovođenjem propisa iz rada).

Učesnici Konferencije ističu da je neophodno izvršiti suštinsku homogenizaciju propisa kojma se uređuju prava po osnovu povreda na radu i profesionalnih oboljenja, zatim vršiti strogi nadzor nad njihovom primenom i preduzimati stroge sankcije prema svima koji ne poštuju propise.

U narednom periodu, odnosno u toku godine, neophodno je u okviru socijalno- ekonomskih saveta Pokrajine i Republike, zbog nesporno zajedničkih interesa socijalnih partnera i uz uvažavanje aktuelne privredno-ekonomske situacije, korak po korak, prići iznalaženju rešenja za sva pitanja otvorena na Konferenciji u vezi sa primenom zakona o bezbednosti i zdravlja na radu.

POTPREDSEDNICA VEĆA
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA
V O J V O D I N E

Jelena Češljević



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 



8. mart 2011, Novi Sad

ZAKAZANA SKUPŠTINA PRAVOSUĐA

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održana je 14. marta 2011. godine.

Usvojena je Odluka o sazivanju Skupštine. Skupština Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine zakazana je za 4. april 2011. godine.

Imenovano je povereništvo Okružnog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima sa sedištem u Sremskoj Mitrovici do konstituisanja Okružnog odbora. Za članove Povereništva imenovani su: Stevan Romakov, Dragoljub Kuridža i Ljiljana Jeličić.

11. marta 2011. Andrevlje

ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Međunarodna konferencija "Iskustva sindikata, ostalih socijalnih partnera i drugih institucija u sistemskom uređivanju osiguranja od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom" održana je 11. marta 2011. godine u Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine na Andrevlju.

Organizator je bio Savez samostalnih sindikata Vojvodine uz finansijsku podršku Fondacije Friedrich Ebert Stiftung.
Uz učešće predstavnika socijalnih partnera u AP Vojvodini, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Pokrajinskog fonda penzijsko – invalidskog osiguranja i Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, o svojim iskustvima u vezi sa pitanjem na dnevnom redu govorili su predstavnici Sindikata Slovenije i Mađarske.

Na Konferenciji je istaknut značaj donošenja zakona kojim će biti uređeno osiguranje od povreda na radu i profesionalnih oboljenja, radi naknade štete, ali i brojna otvorena pitanja koja prethodno treba rešiti. Dogovoreno je da se naredna Konferencija održi u saradnji sa Pokrajinskim socijalno-ekonomskim savetom, na kojoj će socijalni partneri, uz pomoć Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i drugih nadležnih institucija, predložiti konkretna zakonska rešenja.








 



 



8. mart 2011, Novi Sad

OBELEŽEN DAN ŽENA


Obeležavajući 104. godišnjicu Međunarodnog praznika žena, predstavnice Saveza želele su da skrenu pažnju sugrađanima na loše uslove u kojima žene i danas rade.
U organizaciji Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština uličnom akcijom obeležen je 8. mart-Međunarodni dan žena.

Predstavnice sindikata su u Zmaj Jovinoj ulici uz podelu odgovarajućeg propagandnog materijala i razgovara sa prolaznicima o tome šta je Sindikat i zašto postoji, još jednom, ukazale na potrebu da je kroz organizaciju sindikata na svim nivoima neophodna zajednička aktivnost na: razvoju socijalne države i demokratskog društvenog uređenja, efikasnijeg ostvarivanja ljudskih i sindikalnih prava, sloboda i ravnopravnosti polova.



3.mart 2011. godine

ODŽANA SKUPŠTINA SINDIKATA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI VOJVODINE

Skupština Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je 3. marta 2011. godine u Novom Sadu, u zgradi Radničkog doma. Skupštini Sindikata prisustvovalo je 92 delegata, od ukupno 101 delegata.

Delegati Skupštine su usvojili: Izveštaj o radu Sindikata izmedju dve skuptine, sa finansijskim izveštajem; Programske zadatke za naredni period i Statut Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Za predsednicu Pokrajinskog odbora Sindikata za naredni mandatni period izabrana je dr Dunja Civrić, pedijatar, zaposlena u Domu zdravlja Sremska Mitrovica.

Za članove Nadzornog odbora Sindikata izabrani su: Balandžić Koviljka (Dom zdravlja Kula), Miščević Nada (Specijalna bolnica Novi Kneževac) i Narančić Jovanka (Apoteka Novi Sad)

Za članove Statutarne komisije Sindikata izabrani su: Savović Milan (Dom zdravlja Sečanj), Papić Ljiljana (Zdravstveni centar Senta) i Marković Miloš (Dom zdravlja Subotica).



 










2. mart 2011, Novi Sad

UTVRĐEN PREDLOG GODIŠNJEG FINANSIJSKOG IZVEŠTAJA I ORIJENTACIONI PLAN RADA PREDSEDNIŠTVA I VEĆA SSSV ZA 2011. GODINU

U Radničkom domu u Novom Sadu, u sredu 02. marta 2011. godine, održana je 8. sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Članovi Predsedništva SSS Vojvodine razmatrali su i utvrdili Predlog godišnjeg izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju SSSV za 2011. godinu i konstatovali da je neophodno obaviti razgovore sa predsednicima grana kako bi se preduzele neophodne mere radi uspostavljanja finansijske discipline i poštovanja Statuta.

Predsedništvo je utvrdilo Predlog orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSS Vojvodine za 2011. godinu i ukazalo na značaj nastavka aktivnosti povodom donošenja Posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine.

Pored toga, na dnevnom redu sednice Predsedništva SSSV, razmatrana je informacija o kupovnoj moći i životnom standardu zaposlenih i građana Srbije, informacija o boravku delegacije SSSV u Mađarskoj od 09. do 10. decembra 2010. godine u okviru međunarodne saradnje Euroregije DKMT i informacija sa seminara "Saveti zaposlenih/radnički saveti" održanom u Kecskemėtu (Mađarska) u periodu od 21. do 24. februara tekuće godine.

Članovi Predsedništva SSSV su najoštrije osudili najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, kojima se dalje urušava i onako težak materijalni i socijalni položaj radnika i doneli odluku da se povodom ovog pitanja Sindikat oglasi u javnosi putem saopštenja i konferencija za štampu.

2. mart 2011, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E


Savez samostalnih sindikata Vojvodine je analizirajući trenutnu situaciju ocenio da su socijalni problemi zaposlenih sve izraženiji, da je egzistencijalni položaj zaposlenih i građana iz godine u godinu sve teži, stopa nezaposlenosti sve veća, a da se prava zaposlenih iz dana u dan smanjuju. Malobrojni su oni kojima su zarade redovne a još je manje onih koji od tih zarada mogu iole dostojanstveno da žive. Svakodnevno raste broj građana ispod apsolutne linije siromaštva, uz istovremeno uvećanje dubine siromaštva jer je sve više siromašnih čija je nemaština sve veća. Poslednji talas poskupljenja, a poskupelo je skoro sve, kao i ona najavljena će zasigurno doprineti povećanju broja siromašnih u katastrofalnim razmerama.

Svakom radniku i gradjaninu je sasvim jasno da je u Srbiji kriza izuzetno duboka i da je realno poboljšanje životnog standarda moguće jedino u uslovima stabilne ekonomije, povećanja industrijske proizvodnje koja je uništena kroz katastrofalnu privatizaciju, povećanja bruto društvenog proizvoda i povećanja broja zaposlenih. Međutim u svemu tome radnika i građanina najviše pogađa to što i u ovim teškim uslovima smanjenog BDP-a i otežanih uslova poslovanja privrednih subjekata, nije svima isto, pa i ono malo "kolača" novostorene vrednosti dođe samo do ruku pojedinaca - dok se jedni rasipaju, enormno troše i bogate se, većina se ubrzano približava siromaštvu. Obećavana država blagostanja nije postala realnost, jaz između bogatih i siromašnih je sve dublji, a terert krize se uporno prebacuje isključivo na zaposlene i građene Srbije.

Zabrinut zbog ovakve situacije u kojoj se nalaze gradjani Srbije, Savez samostalnih sindikata Vojvodine upućuje poslednji apel Vladi Srbije da krajnje ozbiljno shvati sindikalne zahteve i da hitno preispita sva povećanja cena u ovoj godini, kao i da spreči sva najavljena poskupljenja, kako bi bio sprečen kolaps i opšti bunt naroda. Za najnovija poskupljenja, kojima se dalje urušava i onako težak materijalni i socijalni položaj radnika, nema ekonomsko opravdanje, već se prvenstveno želi nadomestiti sve slabosti u poslovanju i negativni efekti prebaciti na građane.

PREDSEDNIK
SAVEZA SAMOSTALNIH
SINDIKATA VOJVODINE

dr Milorad Mijatović






 

 

 

 




DOPIS - Dan žena

Poštovana,

8. marta 2011. godine se navršava 104. godine kada su žene na II Međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja u Kopenhagenu 1910. godine na predlog Klare Cetkin odlučile da svake godine organizuju Međunarodni dan žena.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je svake godine od svog osnivanja ovaj datum obeležavala aktivnostima na ulicama gradova i naselja pod različitim sloganima vezanim za DOSTOJAN RAD, RODNU RAVNOPRAVNOST I PRAVA PO OSNOVU MATERINSTVA..

Koristim i ovu priliku da Vas podsetim i zamolim da osmišljenom i prigodnom akcijom u Vašem mestu i preduzeću obeležite ovogodišnji 8. mart Međunarodni dan žena.

Uverena sam da Vašim ličnim angažovanjem kao i naporom kolega iz opštinskih veća i veća za više opština to možete ostvariti.

U prilogu ovog dopisa dostavljam Vam primerak flajera kojim će Sekcija žena Vojvodine i Sekcija žena grada Novog Sada i opština u akciji na ulici na Bulevaru Mihajla Pupina 1 obeležiti 8. mart. Obeležavanje 8. martap Međunarodnog dana žena ove godine je ood sloganom.

 

PROGRAM OBELEŽAVANJA 8. MARTA

U organizaciji Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština uličnom akcijom obeležiće se 104. godišnjica 8. marta Međunarodnog dana žena. Smisao ovakvog načina obeležavanja istorijski značajnog datuma je nastavak borbe žena organizovanih u Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada za dostojan rad, a protiv:

◊ Rada na crno.
◊ Neplaćenog prekovremenog rada
◊ Uskraćivanje prava na godišnji odmor
◊ Uslovljavanja zasnivanja radnih odnosa
◊ Neisplaćivanja zarada ◊ Neuplaćivanja doprinosa
◊ Različitih vidova zlostavljanja
◊ Ukazivanja na potrebu učlanjenja u Sindikat.

Na Bulevaru Mihajla Pupina ispred objekta "Bazar" uz podelu odgovarajućih flajera i razgovora sa rolaznicima o tome šta je Sindikat i zašto postoji, od 13 do 14 časova obeležiće se 8. mart Međunarodni dan žena

P O T P R E D S E D N I C A
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA V O J V O D I N E Jelena Češljević




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0