Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA novembar 2010.


30. novembar – 2. decembar 2010. godine, Subotica

KAKO DO VIŠE ČLANOVA

Seminar na temu "Aktivnosti na omasovljenju članstva sindikata" organizovao POS metalaca Vojvodine uz podršku 3F Sindikata iz Danske

U organizaciji Pokrajinskog odbora Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu održan je seminar na temu "Aktivnosti na omasovljenju članstva sindikata". Seminar je održan od 30. novembra do 2. decembra 2010. godine u vili "Majur" u Subotici – Kelebija. Predavač na seminaru bila je Helle Engelund iz danskog sindikata 3F zadužena za ovu oblast rada

Posebna pažnja na seminaru posvećena je sledećim temama: zašto je važno biti član sindikata, pružanje raznih vidova usluga članstvu, afirmisanje sindikalnih ideja i rezultata, zaštita članstva sindikata i sindikalni marketing u najširem smislu reči. Prvi put na seminaru su pored sindikalnih aktivista učestvovali i predstavnici sekcija mladih i žena. Cilj ovog seminara je bio edukacija predsednika sindikalnih organizacija i članova Sindikata metalaca da ovladaju veštinama i tehnikama da potencijalnim članovima objasne zašto je važno biti član sindikata, da istaknu pozitivne primere sindikalnih akcija i zaštite članova sindikata kao i da na najefikasniji način afirmišu sindikalne rezultate.




 

 




29. novembar 2010, Novi Sad

USVOJENE IZMENE STATUTA

Članovi POS-a, jednoglasno su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

Predlog Odluke o izmenama i dopunama Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, aktivnosti u Sindikatu – izmene i dopune Zakona o platama, informacija o toku izbornih aktivnosti u Sindikatu i odluka o dodeli pomoći članovima Sindikata za saniranje posledica zemljotresa na području Kraljeva bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane 29. novembra 2010. godine u Novom Sadu.

Članovi POS-a su u raspravi ocenili da je usvajanjem novog Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije napravljen velik korak u prihvatanju postojanja Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Nakon višegodišnjih napora, puno uloženog truda i energije, Statut Sindikata Srbije prepoznao je, uvažio i priznao instituciju Sindikata Vojvodine. Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata, jednoglasno su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Statuta Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine (uskladjivanje sa Statutom).

Na sednici je ocenjeno da su izborne aktivnosti u toku u skoro svim sindikalnim organizacijama i da će se ispoštovati utvrdjeni rokovi. Takodje, članovi POS su odlučili da kolegama iz zdravstvenih ustanova u Kraljevu čije su kuće stradale u zeljotresu dodele pomoć u visini od 25.000 dinara.

29. novembar 2010, Novi Sad

APATIČNO ČLANSTVO

Članovi POS metalaca prihvatili da pruže svu potrebnu pomoć i snose odgovornost u realizaciji narednih akcionih planova na omasovljenju članstva

Razmatranje programa rada seminara koji će se održati od 30. novembra do 2. decembra 2010. godine na Kelebiji na temu "Aktivnosti na omasovljavanju članstva SSMS" i informacija o konstituisanju Sekcije mladih i Sekcije žena Sindikata metalaca Vojvodine bilo je na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane 29. novembra 2010. godine u Novom Sadu. Sednici je prisustvovala i Helle Engelund iz danskog sindikata 3F.

Članovi POS-a informisali su o rezultatima postignutim u poslednjih godinu dana na omasovljenju članstva. Naime, članovi POS su bili učesnici prvog seminara koji je organizovan u saradnju sa 3F Sindikatom iz Danske a na kome su se sačinili akcioni planovi na omasovljenju članstva. U diskusijama su takodje istaknuti problemi sa kojima su se sindikalci suočavali.

Konstatovano je da su rezultati primetni ali da je prisutna apatija kod članstva, nezainteresovanost za ponudjene akcije sindikata, strah od reakcije poslodavaca ali i da članovi sindikata sve teže mogu da izdvoje novac za članarinu jer pojedincima i dve stotine dinara ugrožava egzistenciju. Članovi POS su jednoglasno prihvatili da pruže svu potrebnu pomoć i snose odgovornost u realizaciji narednih akcionih planova na omasovljenju članstva.




 

 




25. novembar 2010, Pančevo

PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Upućen predlog Gradskoj upravi grada Pančeva da se pri Savetu za bezbednost formira radna grupa za suzbijanje porodičnog i drugih oblika nasilja

U Pančevu je na prigodan način 25. novembra 2010. godine obeležen Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Zajedničkom akcijom Foruma žena Demokratke i Socijaldemokratske stranke i Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine apelovalo se na javnost da se zaštite žene od bilo kog vida nasilja.

Kako bi se što konkretnije pomoglo, sa zajedničkog skupa upućen je predlog Gradskoj upravi grada Pančeva, odnosno gradonačelnici, da se pri Savetu za bezbednost formira radna grupa za suzbijanje porodičnog i drugih oblika nasilja. Cilj je da se poveća sigurnost i unapredi zaštita osoba koje su izložene nasilju u porodici, unapredi evidencija i dokumentacija nasilja u porodici i poveća "spoljna kontrola" nasilnika.

25. novembar 2010, Novi Sad

INFORMATIVNO O PRIVATIZACIJI

Predsednici sindikalnih organizacija informisani o toku privatizacije društvenih vodoprivrednih preduzeća

Informacija sa održanih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede RS, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja RS i Direkcije za imovinu RS u vezi privatizacije društvenih vodoprivrednih preduzeća bila je na dnevnom redu sastanka sa predsednicima sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata društvenih vodoprivrednih preduzeća sa teritorije Vojvodine. Sastanak je održan 25. novembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Kako se na sednici razgovaralo i o narednim aktivnostima u cilju rešenja pitanja privatizacije društvenih vodoprivrednih preduzeća, daljem poslovanju vodoprivrednih preduzeća i položaju zaposlenih, pored predsednika sindikalnih organizacija prisustvovali su i pravnici iz pojedinih preduzeća.




 

 




25. novembar 2010, Novi Sad

PISMO PODRŠKE

Sa zabrinutošću pratim sva dešavanja u vezi zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u PP "Graničar" Gakovo i PP "Aleksa Šantić" iz Alekse Šantića.

Dajem punu podršku zaposlenima u ovim preduzećima jer se oni ustvari bore za svoja radna mesta, da rade i zarade svoje plate, da obezbede egzistenciju svojim porodicama, a ne da budu tranzicioni gubitnici.

Dajem Vam podršku jer se borite i protiv onih koji već imaju dovoljno ali hoće još više. Ne može neko da ima sve, a neko ništa. Zar je to socijalna država kojoj težimo.

Budite solidarni, uporni i istrajte.

PREDSEDNIK
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA
V O J V O D I N E

dr Milorad Mijatović, s.r.

22. novembar 2010, Novi Sad

PREDSEDNICI POSETILI ŠTRAJKAČE

U zrenjaninskom "Luksolu" radnici nisu primili plate šest meseci a u GIK "Banat" već devet meseci

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Veća SSS za više opština Zrenjanin Mirko Malešev, posetili su 22. novembra 2010. godine dve firme u Zrenjaninu u kojima su radnici u štrajku duže od mesec dana. U "Luksolu" zaposleni nisu primili zarade šest meseci. Rešenje se traži za početak proizvodnje a sredstva bi trebalo da se obezbede preko organa lokalne samouprave i Izvršnog Veća APV.

U GIK "Banat" radnici nisu primili plate već devet meseci. Firma je privatizovana a vlasnik po svemu sudeći nije zainteresovan da obezbedi nove poslove. U razgovoru sa zaposlenima predstavnici Sindikata su obećali svu moguću pomoć kako bi se našlo rešenje.



 

 



 

 

 

 




23. novembar 2010, Novi Sad

O BEZBEDNOSTI NA RADU

Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizuje seminare na kojima će se edukovati predstavnici zaposlenih

Imajući u vidu značaj dosledne primene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, posebno kada su u pitanju prava zaposlenih i uloga sindikata u uredjivanju ove materije kolektivnim ugovorima, Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizuje seminare na kojima će se obraditi više tema. Kako se planira, edukavali bi se članovi odbora za bezbednost i zdravlje na radu odnosno predstavnici zaposlenih kojima će se prezentovati Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, odnosno svrha Akta o proceni rizika, podzakonska akta o zaštiti na radu (pravilnici) kao i obaveze poslodavca u oblasti zaštite na radu.

Učesnicima seminara će se ukazati i na prava i obaveze zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, način izbora predstavnika zaposlenih i odbora za bezbednost i zdravlje na radu. Uz prezentaciju uloge licenciranih firmi i medicine rada, delovanje Inspekcije rada će takodje biti tema seminara kao i slabosti akata u preduzećima. Uvodničari za pojedine teme će biti predstavnici Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Instituta za zaštitu na radu Novi Sad, Inspekcije rada, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Medicine rada.

Kako se planira, prvi seminar, održaće se 10. decembra 2010. godine u Bačkoj Palanci za opštine Bač, Bački Petrovac, Sremsku Mitrovicu, Šid, Rumu, Pećince, Staru Pazovu. Indjiju i Bačku Palanku. Za 14. decembar planiran je seminar na Zobnatici za predstavnike zaposlenih iz Subotice, Bačke Topole, Malog Idjoša, Bečeja, Sente, Ade, Kanjiže, Nove Crnje, Čoke i Novog Kneževca a za 21. decembar u Banji Junaković za Sombor, Apatin, Kulu, Odžake, Vrbas i Srbobran. Poslednji u nizu seminara bi se održao 24. janura 2011. godine u Zrenjaninu za opštine Novi Bečej, Sečanj, Žitište, Titel, Pančevo, Kovačica, Opovo, Kovin, Vršac, Alibunar, Bela Crkva, Plandište i Zrenjanin.

22. 11. 2010, Novi Sad

SINDIKALNA ORGANIZACIJA
AD "NOVOSADSKI SAJAM"


MEDIJIMA

Sindikalna organizacija AD "Novosadski sajam" se, zbog sve većeg nezadovoljstva zaposlenih, obraća javnosti kako bi bili rešeni mnogobrojni problemi u tom preduzeću koje je od posebnog značaja za državu i društvo.

Očekujući da će sprovedeni postupak podržavljenja društvenog kapitala AD "Novosadski sajam" stvoriti preduslove i viši stepen brige za poslovanje i očuvanje socijalno-ekonomskog položaja radnika, zaposleni su dovedeni u poziciju da se opravdano zabrinuti pitaju kuda vode aktuelna dešavanja, nagovešteni viškovi zaposlenih, osnivanje "satelit" firmi (tehnika, ugostiteljstvo) i prepuštanje poslova iz delokruga osnovnih delatnosti društva konkurenciji.

BEZ KOLEKTIVNOG UGOVORA

Više od godinu dana, počev od avgusta 2009.god., traju kontinuirani pregovori za zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora. I pored pokazane spremnosti pregovaračkog tima Sindikata da se dođe do obostrano prihvatljivih rešenja u zaključenju kolektivnog ugovora, poslodavac izbegava dogovor, ne prihvatajući arbitražu, odnosno miritelja, nudeći u postupku pregovaranja zakonom utvrđene minimume i manje od toga, obezvređujući time socijalno-ekonomski dijalog i pregovarački proces.

VIŠAK ZAPOSLENIH

Višegodišnja politika zapošljavanja, podređena zaštiti ličnih interesa poslovodstva, dovela je do toga da broj zaposlenih bude veći od optimalnog. Za te poteze poslovodstva sigurno ne snose odgovornost zaposleni koji se danas nalaze u nezavidnom položaju. Rešavanje viška zaposlenih neprihvatljivo je bez donošenja i sprovođenja socijalnog programa uz isplatu otpremnina.
Poslovodstvo je na predlog menadžmenta na sednici Upravnog odbora 20.10.2010. god. donelo Osnivački akt i odluku o registraciji "satelit" firme "SAJAM TEHNIKA" DOO, koja se osniva sa 500 evra osnivačkog kapitala, bez osnovnih i obrtnih sredstava. Time se gasi jedna od osnovnih sajamskih delatnosti koja postoji od njenog osnivanja. Začuđujući potez, kada se zna da je Direkcija za tehničko uređenje koja se bavi izgradnjom i opremanjem štandova ispunjavala poslovne planove poslujući pozitivno. Da li je takav potez opravdan i neophodan za unapređenje poslovanja ili je to način da se na "mala vrata" rešava višak zaposlenih, bez sprovođenja socijalnog programa i isplate otpremnina?! Podsećamo da je pre samo par godina tadašnje poslovodstvo zaključilo da se optimalni rezultati u poslovanju postižu centralizovanim sistemom poslovanja.

NESRAZMERNE ZARADE

Govori se da nema dovoljno sredstava za isplatu zarada, ali to nije prepreka sajamskom menadžmentu da svoja primanja, prilikom svake mesečne isplate, redovno usklađuje sa rastom evra, ostvarujući zarade koje nisu u skladu sa ostvarenim rezultatima poslovanja I koja značajno premašuju zarade najviših državnih funkcionera. Na drugoj strani, radnici, od kojih većina ima VSS, primaju zaradu na nivou republičkog minimalca.

BEZ AKCIJA

Neostvareno pravo zaposlenih na upis besplatnih akcija dodatno opterećuje, uz osećaj da su u svakom pogledu obespravljeni. Država je utvrdila svoj deo vlasništva u ukupnom kapitalu AD "Novosadski sajam", ali pri tom nije pristupila utvrđivanju udela zaposlenih i bivših zaposlenih u kapitalu društva, tako da do danas nije utvrđeno na koji način zaposleni mogu da ostvare pravo na upis akcija bez naknade, koje je ostvarila većina građana Srbije.

Razlog više za ovo obraćanje jesu izjave kojima se sa najvišeg nivoa promoviše politika skretanja ulevo, uz potenciranje socijalnog dijaloga, što za konačni cilj treba da ima poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, a nikako njegovo pogoršanje. Neprihvatljiv je način na koji se pristupa rešavanju nagomilanih problema, pogotovo ako se ima u vidu da je reč o preduzeću koje je do nedavno bilo jedno od uspešnijih u Republici i, kao što je to ocenila pokrajinska vlade, da je reč o kolektivu od posebnog značaja.
Još uvek verujemo u spremnost nadležnih organa i institucija da pokažu viši stepen brige za položaj onih koji stvaraju dohodak, a čiji su interesi danas ozbiljno ugroženi. Istovremeno, dajući podršku izjavi predsednika Srbije Borisa Tadića, očekujemo da će najavljena politika skretanja ulevo biti primenjiva i u slučaju "Novosadskog sajma".

 

Sindikalna organizacija AD "Novosadski sajam" predsednik SO dipl.ecc Siniša Tomašević


 

 

 

 

 

 

 


 

 




9. novembar 2010, Bečej 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zaposleni PIK-a BEčEJ su u štrajku od 15.11.2010.godine od 11 časova jer nije ispoštovan štrajkači zahtev-potpuno poštovanje Sporazuma potpisanog 10.09.2010.godine o redosledu isplata zaostalih zarada.Poštujemo Akt o minimumu procesa rada za sada, i ako je donešen od strane poslodavca bez usaglašavanja sa sindikatima na jedan ne transparentan i ne demokratski način mimo svih zakonskih normi.Poštujemo ga, zbog naših roditelja koji su stvorili ovu kompaniju i sačuvali svojim požrtvovanim radom, zbog nas koji treba da je isto tako sačuvamo za buduće generacije.Štrajkujemo jer je to jedina poluga i sredstvo sa čime sindikat raspolaže da bi zaštitio interese i prava zaposlenih, pravo na rad i da žive od svog rada. Štrajkujemo jer smo jednostavno na to primorani. Zaposleni PIK-a BEČEJ koji su jedni od najvrednijih,najpoštenijih,najrazumnijih,najstrpljivijih i koji zadnjih deset godina nose sav teret i probleme PIK-a BEČEJ na svojim leđima i leđima njihovih porodica.
Tom strpljenju jednostavno je došao kraj.Ušli smo u Štrajk. Zašto ? Zbog gole egzistencije ,zbog naše dece kojima neko treba da kaže da nema novca za školovanje , za patike , za odeću , za užinu i da moraju u školu da idu iscepani i u probušenim cipelama.
Naime Sindikati i zaposleni su sve uradili da sačuvaju ovakav gigant, kompaniju za koji nismo verovali da može da se upropasti.Uvek smo bili kooperativni i spremni za dijalog sa poslodavcem i vlasnikom.
To smo dokazali činjenicom što smo u toku ove godine tri puta potpisali Sporazum sa tri različita poslodavca. Na svakom Sporazumu bio je i potpis vlasnika kompanije gospodina Đorđija Nicovića.Nažalost ni jedan od tih Sporazuma nije ispoštovan. Zbog velike podrške lokalne samouprave, Pokrajinskih i Republičkih institucija došli smo do zadnjeg Sporazuma gde je država pružila PIK-u Bečej, obe ruke zbog 1600 zaposlenih, pomažući u odlaganju dospelih obaveza za plaćanje zakupa zemljišta i dospelih poreza. Prilikom razgovora o stanju u PIK-u BEČEJ u Pokrajinskoj vladi jasno nam je rečeno da , sve te ustupke preduzimaju samo zbog zaposlenih radnika i očuvanja 1600 radnih mesta ali da Sporazum o isplati zaostalih zarada poslodavac mora da poštuje.

Dok poslodavac bude poštovao Sporazum o isplati zaostalih zarada, Pokrajinski i Republički organi će takođe poštovati dogovorene ustupke koje čine prema poslodavcu .
Zato Sindikati zahtevaju potpuno poštovanje tog Sporazuma jer u njemu su dve velike obaveze: jedna prema zaposlenima i njihovim porodicama i druga velika prema Državi i Pokrajini i svim ljudima dobre volje koji su spremni da pomognu u rešavanju nagomilanih problema u PIK-u Bečej.

 

Predsednici:

Samostalnog Sindikata Branislav Šekerović

Sindikata "Nezavisnost" Aleksandar Pešić

Štrajkačkog Odbora Agbaba Nebojša

11 - 12. 11. 2010, Novi Sad

SEMINAR ZA SINDIKALCE POLJOPRIVREDE

Organizovanje sindikata u Srbiji predstavio je predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi Vojvodine

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine u saradnji sa Sindikatom LO iz Švedske, organizovao je u Novom Sadu dvodnevni seminar na kome je razgovarano o više tema. Seminar je održan za predsednike opštinskih – gradskih odbora Samostalnog sindikata od 11. do 12. novembra 2010. godine.

Regionalni predsednik LO Sindikata IFM Mike Johanson predočio je učesnicima seminara organizaciju sindikata u Švedskoj počev od nivoa preduzeća, opština, pokrajina do države ukazujući na nadležnosti i odgovornosti. Takodje, kako se sprovodi informisanje članstva i javnosti kao i način finansiranja i primena kolektivnih ugovora. Organizovanje sindikata u Srbiji predstavio je predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić. Veći deo vremena učesnici seminara su radili po grupama obradjujući više tema: reforme sindikata, pridobijanje novih članova, informisanje i finansiranje sindikata.



 

 




11. novembar 2010, Novi Sad 

O PROTESTU I ZAKONU

Na zajedničkoj sednici dva predsedništva razgovarano o održanom protestu u Novom Sadu i aktivnostma vezanim za Zakon o PIO

Informacija o protestu u Novom Sadu održanom 22. oktobra 2010. godine i aktivnosti u vezi izmena i dopuna Zakona o PIO bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu zajedničke sednice predsedništava SSS Vojvodine i Gradskog Veća SSS Novog Sada i opština. Sednica je održana 11. novembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi oba predsedništva su se složili da je Protest bio izuzetno dobro organizovan, da su sva opštinska i gradska Veća SSS iz Vojvodine dala maksimalan doprinos kao i da je na protestu učestvovao i velik broj kolega iz više gradova iz Srbije. Javnosti je, istaknuto je, upućena jasna poruka više udruženih sindikalnih centrala. Kako je predočio predsednik SSS Vojvodine i šef pregovaračkog tima dr Milorad Mijatović, cilj je bio da se Zakon o PIO popravi, što je i postignuto. Sada sledi rešavanje četiri izuzetno važna pitanja za svet rada: izmene Zakona o radu, opšti i granski kolektivni ugovori, reforme u sindikatu i socijalni dijalog.

10. novembar 2010, Novi Sad

KONSTITUISANA SEKCIJA ŽENA

Članicama Sekcije žena Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu prezentovan Zakon o sprečavanju mobinga

Stojanka Todić izbrana je za predsednicu Sekcije žena Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu za naredni mandatni period. Konstitutivna sednica Sekcije žena Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu održana je 10. novembra 2010. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Pored konstituisanja Sekcije i izbora predsednice Sekcije žena, kao i Sekcije mladih, članovima ove dve Sekcije prezentovan je i Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.



 

 




10. novembar 2010, Novi Sad

MALBAŠA IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Konstituisana prva Sekcija mladih na nivou granskih sindikata u Vojvodini

Konstitutivna sednica Sekcije mladih Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu održana je 10. novembra 2010. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma. Tako je praktično konstituisana prva Sekcija mladih na nivou granskih sindikata u Vojvodini.

Članovi Sekcije mladih Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu za predsednika Sekcije za naredni mandatni period izabrali su Branka Malbašu. Malbaša je zaposlen u Fabrici akumulatora Sombor.

5. novembar 2010, Novi Sad

SPORAZUM!

Preuzmite sporazum u PDF formatu



4 - 5. novembar 2010, Novi Sad

MEDJUNARODNA KONFERENCIJA

"Radnička participacija i saveti zaposlenih", bila je tema dvodnevnog skupa predstavnika Sindikata

Sindikati Jugoistočne Evrope okupili su se na dvodnevnoj Konferenciji "Radnička participacija i saveti zaposlenih" koju je organizovao Savez samostalnih sindikata Vojvodine uz finansijsku podršku Fondacije Fridrih Ebert. Konferencija je održana od 4. do 5. novembra u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Sindikata iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Madjarske i Vojvodine. Cilj njenog održavanja je bio da se razmene iskustva sindikalaca sa kolegama iz inostranstva o zakonskim okvirima za osnivanje saveta zaposlenih. Učenici su takodje raspravljali o funkcionisanju saveta zaposlenih na nivou preduzeća i saradnji sindikata i radničkih saveta kao i o tome da li su saveti zaposlenih prednost i šansa ili opasnost za sindikate.



 

 




3. novembar 2010, Novi Sad

MIHAJLOVIĆ PREDSEDNIK SAOBRAĆAJA

U tekućem mandatnom periodu, do 2015. godine,
za sekretara je imenovan Vučko Krcić

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama održana je 3. novembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na sednici je razgovarano o održanom sindikalnom protestu 22. oktobra 2010. godine u Novom Sadu, o održanoj sednici Predsedništva ROS-a, aktuelnoj situaciji u saobraćajnim preduzećima Vojvodine i radu POS-a izmedju dve sednnice.

Na sednici je izabran i predsednik POS-a i imenovati sekretar ovog Samostalnog sindikata. U tekućem mandatnom periodu, do 2015. godine, predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama je Miroslav Mihajlović a za sekretara je imenovan Vučko Krcić.

2. novembar 2010. godina, Novi Sad

KONSTITUISAN PODODBOR VETERINE

U narednom petogodišnjem mandatu za predsednika je izabran Dragan Krznarić

Konstitutivna sednica Pododbora veterinarskih stanica u okviru Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 2. novembra 2010. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na sastanku je konstituisan ovaj Pododbor i izabran predsednik. U narednom petogodišnjem mandatu za predsednika je izabran Dragan Krznarić.

Na sednici je takodje razgovarano o aktuelnoj situaciji u veterinarskim stanicama, promenama i dopunama zakona o PIO i dogovarano oko plana budućih aktivnosti Pododbora. Najvažnija tema u ovoj oblasti trenutno je status veterinarskih stanica nakon raskida privatizacije. Težnja Sindikata je da se one učine javnim službama u dogovoru sa lokalnim samoupravama. Najverovatnije je da će do realizacije toga prvo doći u Somboru i Novom Sadu.



 

 




1. novembar 2010, Novi Sad

RAZGOVORI O PROJEKTU

"Vodje promena u sindikatu" je tema projekta koji bi trebao da se realizuje od 2011. do 2014

Delegacija Sindikata metalaca Švedske, IF metal, razgovarala je sa predsednicima Sindikata tekstila, kože i obuće Srbije Radojkom Jovanovićem i Sindikata metalaca Vojvodine Vladom Miljušem o zajedničkom projektu.

Tema projekta je "Vodje promena u sindikatu" i trebao bi da se realizuje od 2011. do 2014. godine. Kako se planira u realizaciji projekta bi učestvovalo ukupno 20 sindikalnih aktivista. Oni bi se edukavali tri godine a bili bi ravnopravno obučavani sindikalci iz tekstile i metalske industrije.

29. oktobar 2010. godine, Kula

TRIBINA O ZAKONU

Tema tribine "Izmene i dopune Zakona o PIO" okupile velik broj zaposlenih iz preduzeća poljoprivrede i prehrambene industrije

U organizaciji Opštinskog odbora samostalnog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Kule, 29. oktobra 2010. godine u Kuli, održana je tribina na temu "Izmene i dopune Zakona o PIO". Učesnicima tribine, zaposlenima iz preduzeća poljoprivrede i prehrambene industrije, o ovoj temi govorio je predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoh, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić.

O značaju i ulozi Sindikata u primeni Zakona o bezbednosti i zaštiti na radu govorila je potpredsednica Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Jelena Češljević. Tribini su prisustvovali i predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za više opština Zoran Purić, poverenik iz Kule Srećko Vasić i poverenik iz Odžaka Vlastimir Andjelković.



 

 




PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0