Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA decembar 2011.



29. decembar 2011. godine, Novi Sad

RAZGOVORI O PROBLEMIMA U DVE FIRME

U „Žitobačka“ Kula problem je primena kolektivnog ugovora a u „Jaffi“ iz Crvenke pružiće se pomoć novoizabranom sindikalnom rukovodstvu oko pitanja u postupku pregovaranja

U SSS Vojvodine 29. decembra 2011. godine upriličen je razgovor sa predsednicima i sekretarima sindikalnih organizacija „Žitobačke“ iz Kule i „Jaffe“ iz Crvenke. Sa njima su razgovarali predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine Miodrag Bradonjić, advokat VSSSV Milan Djukić i saradnica Marija Grbić.

U „Jaffi“ iz Crvenke formirana je nova sindikalna organizacija sa preko 80 članova pa se tema razgovora odnosila na njeno funkcionisanje. Dogovoreno je da se u januaru iduće godine održi sastanak na kome bi glavna tema bio kolektivni ugovor u ovom preduzeću, odnosno pomoć novoizabranom sindikalnom rukovodstvu oko pitanja u postupku pregovaranja. U „Žitobačka“ Kula problem je primena kolektivnog ugovora. Sa advokatom VSSSV dogovorena je strategija aktivnosti na nivou preduzeća koja bi trebalo da rezultira primenom kolektivnog ugovora.

28. decembar 2011, Novi Sad

PRIORITET MLADI U SINDIKATU

Organizovanje mladih u Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je neophodno, kako zbog novih ideja i jačanja Sindikata, tako i očekivanja da će mladi dati dodatnu energiju

Aktuelnosti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i dogovor oko prioritetnih aktivnosti Sindikata u 2012. godini, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana 28. decembra 2011. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovima Pokrajinskog odbora je predočeno da teče isplata jubilarnih nagrada, uz sve specifične probleme pojedinih ustanova i pojedinaca. Tako je deo članstva (zaposleni u apotekarskim ustanovama, stomatološkim službama, zavodima, RH centrima, sudskoj medicini) nezadovoljan što nisu obuhvaćeni isplatom jubilarnih nagrada iz sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

Posebno je ukazano da je za Sindikat neprihvatljiv korektivni koeficijenat 0,9 iz Uredbe o kerektivnom koeficijentu, jer bi njegovom primenom zarade zaposlenima bile za 10 posto niže. Sindikat zahteva da koeficijenat bude jedan.

Prioritetna aktivnost za narednu godinu će biti rad na povećanju zarada i doslednu primenu kolektivnih ugovora, uz ocenu da to može uspeti samo jak i organizovan Sindikat. Takodje je prioritet organizovanje mladih u Sindikat, kako zbog novih ideja tako i zbog očekivanja da će mladi dati dodatnu energiju.



 

 

 





27. decembar 2011, Vršac

SVI ČLANOVI U BAZI PODATAKA

Na sednici POS-a je usvojen i Operativni plan rada Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za 2012. godinu

Informacija sa održane sednice Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Platforma o mogućem političkom angažovanju SSSS i implementacija Posebnog kolektivnog ugovora, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Sednica, kojoj su pored članova POS prisustvovali i predsednik i sekretar ROS Dragan Zarubica i Vojislav Borisavljević, održana je 27. decembra 2011. godine u Vršcu u preduzeću a.d. „Vršački vinogradi“. Održavanje sednice u ovom kolektivu je i svojevrsna podrška sindikalnoj organizaciji i novom rukovodstvu u nastojanju da se „Vršački vinogradi“ postave „na zdrave noge“ i pripreme za novu privatizaciju.

Prioritet na sednici POS-a dat je implementaciji Posebnog kolektivnog ugovora odnosno pomoći predsednicima sindikalnih organizacija u tom poslu. Dogovoreno je i da se podnese inicijativa Republičkom SES-u i višim sindikalnim organima za povećanje minimalne cene rada na 135 dinara po času. Takodje je dogovoreno da se 2012. godine sačini baza podataka svih članova Sindikata poljoprivrede Srbije. Na sednici je usvojen i Operativni plan rada Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za 2012. godinu.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine izabrali su umesto Jelene Češljević (koja je otišla u penziju) Sonju Miljković, predsednicu sindikalne organizacoje Japan tabako iz Sente, za člana Veća SSS Vojvodine. Za predstavnika POS-a u ROS-u izabran je Branko Nadaždin, predsednik sindikalne organizacije Agroživa iz Žitišta.

26. decembar 2011, Novi Sad

DONETE ODLUKE ZA DALJE AKTIVNOSTI

Članovi POS-a i Odbora delatnosti informisali su se o
Nacrtu Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine u proširenom sastavu sa članovima Odbora delatnosti osnovnih i srednjih škola održana je 26. decembra 2011. godine u Radničkom domu. Sednici su prisustvovali i predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović i potpredsednik Veća SSS Vojvodine Tomislav Stajić.

Na dnevnom redu sednice bila je informacija sa pregovora predstavnika SOS-a i Ministarstva prosvete i donošenje predloga odluka za dalje aktivnosti. Članovi POS-a i Odbora delatnosti informisali su se o Nacrtu Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju (Uroš Klačar), Nacrtu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju (Rade Erceg) i Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih (Rade Erceg). Takodje je predočena i informacija predsednika Odbora delatnosti kulture (Lazar Popara).





Decembar 2011, Novi Sad

ZAPOSLENIH SVE MANJE

Za 2,8 odsto manje ljudi rade nego 2010. godine,
predočio je Republički zavod za statistiku

Broj zaposlenih je ove godine za 2,8 odsto manji nego 2010. godine, ali je ukupna ekonomska aktivnost 2011. godine u odnosu na prethodnu godinu realno veća za 1,9 odsto, predočio je Republički zavod za statistiku. Rast bruto domaće vrednosti je zabeležen u sektorima snadbevanja električnom energijom, gasom i parom u građevinarstvu i rudarstvu, dok je trgovina beležila pad kao i pomoćne uslužne delatnosti.

Vrednosti izvedenih radova u građevinarstvu ove godine beleži rast od 17,7 odsto, dok je promet u trgovini na malo u padu za 17,6 odsto. U trećem kvartalu 2011. godine realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u odnosu na isti period 2010. godine iznosio je 0,5 odsto. Najveći rast je zabeležen u sektoru informisanja i komunikacija 9,3 odsto, građevinarstvu 9,2 odsto, saobraćaju 2,4 odsto. Najveći pad BDP-a beleži trgovina 7,7 odsto, dok je kod prerađivačke industrije 1,6 odsto.

22 - 23. decembar 2011, Novi Bečej 

U 2012. KULMINACIJA KRIZE

Svako deseto preduzeće u Srbiji će verovatno iduće godine morati da smanji broj zaposlenih, ukazano na seminaru održanom u Novom Bečeju

U okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO iz Švedske 22. i 23. decembra 2011. godine u Novom Bečeju održan je seminar “Uticaj dužničke krize u evrozoni na privredni sistem u Srbiji sa akcentom na položaj zaposlenih i ulogu sindikata”. Seminaru su pored predsednika i sekretara veća SSS gradova i opština i poverenika SSS za opštine, prisustvovali predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, potpredsednici SSS Vovodine Drago Đokić i Tomislav Stajić, sekretar SSS Vojvodine Goran Milić i drugi članovi sindikata sa teritorije Vojvodine. O problemima sa kojima se suočavaju zemlje evrozone i o njihovom uticaju na privredu Srbije i položaj zaposlenih, ekonomsku i socijalnu situaciju, a samim tim i na ulogu sindikata u ovim kriznim vremenima, govorio je prof. dr Miroljub Hadžić, redovni profesor Poslovnog fakulteta u Beogradu, Univerziteta Singidunum.

U svom izlaganju profesor Miroljub Hadžić je naglasio da je sadašnja kriza mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo i uporedio obim i dubinu sadašnje krize sa krizom iz 30-tih godina prošlog veka. „Osnovni okidač nastanka krize je neograničena pohlepa aktera“, rekao je on i naglasio da je jedan od prvih neophodnih koraka za njeno prevazilaženje reforma kompletnog finansijskog sistema. Uspešna borba protiv krize podrazumeva koordinaciju fiskalne i monetarne politike kao i budžetski deficit koji ne sme biti preko tri posto BDP-a. Profesor je istakao da građane Srbije čeka veoma teška 2012. godina, kada se očekuje kulminacija krize a puno toga će, kada je reč o ekonomskoj situaciji u zemlji, zavisiti od dešavanja u evro-zoni. U iščekivanju prelivanja evropske krize i privrednici i ekonomisti strahuju da će i sledeća godina mnoge porodice ostaviti bez plate. Svako deseto preduzeće u Srbiji u ovom periodu će verovatno morati da smanji broj zaposlenih. Mnogi pokazatelji govore da će se kriza produbiti i da će oporavak mnogo duže potrajati nego što je to bio slučaj sa krahom iz 2008. godine, čije se posledice osećaju i danas.

Pored glavnih tema, učesnici seminara su bili u prilici da diskutuju i o drugim pitanjima od značaja za rad sindikata. Razgovaralo se o trenutnoj situaciji, o problemima sa kojima se učesnici seminara suočavaju u sindikalnom radu, o Platformi o mogućem političkom angažovanju SSSS kao i o reformi Sindikata, odnosno u kom pravcu SSS treba da ide kako bi obezbedili veći uticaj na promene u društvu i bolju zaštitu članstva. S obzirom na teško stanje u privredi i državi, učesnici seminara su se složili da dosadašnje metode i načini sindikalne borbe ne daju adekvatne rezultate za članove sindikata i ostale zaposlene, da se svet rada nalazi u izuzetno teškom položaju, da je krajnje vreme da se promeni strategija delovanja i da sindikat jača svoju poziciju u društvu kako bi na najbolji način bili realizovani interesi i ispunjeni zahtevi zaposlenih i članova sindikata. Neophodna je, takođe, modernizacija i reforma Sindikata, kako bi postao moćna sindikalna centrala čiji će stavovi i zahtevi biti uvažavani u celokupnom društvu.

Predsednik SSSV, dr Milorad Mijatović ukazao je na osnovne razloge mogućeg političkog angažovanja Sindikata i informisao prisutne o razgovorima sa političkim partijama o pitanjima značajnim za sindikat kao i o njihovom viđenju rešenja izlaska zemlje iz krize. Predsednik je istakao da su sindikati do sada najviše razgovarali sa partijama leve orijentacije sa kojima imaju slična, čak i podudarna gledišta i stavove u vezi s budućnošću i napretkom zemlje, posebno u socijalno ekonomskoj sferi, zalažući se za socijalnu pravdu i zaštitu prava radnika i socijalno ugroženih.



 

 

 

 

 

 





20. decembar 2011, Vršac

OSTALO NEDOVOLJNO RADNIKA

U većini firmi poslodavci se otarasili velikog broja radnika kako bi smanjili troškove radne snage i povećali sebi profit, istaknuto na Odboru Samostalnog sindikata poljoprivrede za opštine Vršac, Bela Crkva, Plandište i Alibunar

Sednica Odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede za opštine Vršac, Bela Crkva, Plandište i Alibunar sa sedištem u Vršcu održana je 20. decembra 2011. godine u Vršcu. Sednici je, pored članova Odbora, prisustvovao i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić.

Na sednici Odbora razmatrana je, izmedju ostalog, informacija o najznačajnijim aktivnostima Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije i aktivnosti Saveza samostalnog sindikata Srbije. Takodje je raspravljano o aktivnostima na implementaciji Posebnog kolektivnog ugovora u preduzećima, Platformi o saradnji SSSS sa političkim partijama, zakonodavnim aktivnostima i unapredjenju rada Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi.

Razmatrajući aktivnosti u okviru Odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede za opštine Vršac, Bela Crkva, Plandište i Alibunar, članovi Odbora su se najviše interesovali za uskladjivanje i zaključivanje kolektivnog ugovora kod poslodavca a posebno je ukazano i na nefunkcionisanje inspekcijskog nadzora. Kako se čulo na sednici, najveći problem je što su se u većini firmi poslodavci otarasili velikog broja radnika kako bi smanjili troškove radne snage i povećali sebi profit. Zbog toga preostali radnici, kojih je nedovoljno, rade i po 12 sati dnevno a da im za to nije plaćen prekovremeni rad.

20. decembar 2011. Novi Sad

SES O PREDLOGU BUDŽETA

Uz ocenu da razmatranje predloga budžeta na sednici SES, pre usvajanja na Skupštini, predstavlja značajan korak u razvoju tripartitnog socijalnog dijaloga u AP Vojvodini, dogovoreno je da se dijalog socijalnih partnera nastavi već početkom iduće godine

O položaju privrede i zaposlenih i merama koje treba preduzeti, kako bi se ublažio negativan uticaj ekonomske krize, razgovarano je na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, koji čine predstavnici pokrajinske Vlade i reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata u AP Vojvodini. Na juče održanoj sednici, članovi Saveta su informisani i o predlogu Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2011. godinu.

Pokrajinski sekretar za finasije, mr Jovica Đukić članovima Pokrajinskog SES obrazložio je predlog budžeta AP Vojvodine za 2012. godinu, koji je upravo utvrdila Vlada AP Vojvodine. Uz ocenu da razmatranje predloga budžeta na sednici SES, pre usvajanja na Skupštini, predstavlja značajan korak u razvoju tripartitnog socijalnog dijaloga u AP Vojvodini, dogovoreno je da se dijalog socijalnih partnera nastavi već početkom iduće godine i da se kontinuirano vodi, kako bi privrednici i sindikati svojim konstruktivnim predlozima dali doprinos u kreiranju budžeta za 2013. godinu.

Uz egzaktne pokazatelje o teškom položaju privrede i zaposlenih, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da stanje u privredi Vojvodine i Srbije jeste teško, ali ne i bezizlazno. O tome svedoči sve veći broj stranih investitora u Vojvodini, smanjen broj nezaposlenih u odnosu na prethodne godine, mere na sprečavanju privrednog kriminala koje daju rezultate, a zaduženost Srbije je manja u odnosu na većinu zemalja u okruženju. Mere koje preduzima Vlada AP Vojvodine na rešavanju problema vojvođanskih privrednih subjekata, a koje se odnose na ublažavanje negativnih posledica loše privatizacije, na sprovođenje stečajnih postupaka reorganizacijom, kako bi bila pokrenuta proizvodnja i time stvoreni uslovi za zapošljavanje, na pomoć u okončanju štrajkova, takođe, daju pozitivne rezultate.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović, naglasio je da bi se mnogi problemi koji tište zaposlene mnogo lakše rešavali da Vojvodina ima veće ingerencije u oblasti radnog prava, a da bi zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju Vojvodine doprinelo poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, koji je izuzetno težak.

Mere koje je, po oceni Unije poslodavaca Vojvodine, neophodno preduzeti obrazložio je predsednik Unije Stanko Krstin. One se, prvenstveno, odnose na rešavanje problema naplate potraživanja, na dobijanje subvencioniranih kredita, na plaćanje PDV po naplati potraživanja, na poresko oslobađanje minimalne zarade, na suzbijanje rada na crno. Ove mere jesu u funkciji rasterećenja privrede, stvaranja uslova za opstanak i povećanje broja malih i srednjih preduzeća, ali za cilj imaju i očuvanje postojećih radnih mesta i nova zapošljavanja, o čemu su se složili svi članovi Saveta. Tripartitna radna grupa koju je formirao Pokrajinski SES će do kraja godine pripremiti konkretan predlog mera za poboljšanje položaja privrede i zaposlenih.



 

 

 

 

 

 





20. decembar 2011, Novi Sad

APEL PREDSEDNICIMA POSLANIČKIH GRUPA

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine apeluju da se ne usvoji član 13, stav 2, Predloga zakona o budžetu RS za 2012. godinu

Materijalno-socijalni položaj zaposlenih u upravi i aktuelna pitanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine održane 20. decembra 2011. godine, u Novom Sadu. Sednici su prisustvovali, osim članova POS-a, potpredsednik i sekretar VSSS Vojvodine Tomislav Stajić i Goran Milić.

Članovi Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine nakon rasprave o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u upravi, zaključili su da upute predsednicima poslaničkih grupa apel da ne usvoje član 13, stav 2, Predloga zakona o budžetu RS za 2012. godinu. Taj član glasi: „U 2012. godini ne mogu se isplaćivati zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava ovog člana nagrade i bonusi koji prema medjunarodnim kriterijumima predstavljaju nestandardne, odnosno netransparentne oblike nagrada i bonusa (isplate u jednakim mesečnim iznosima za sve zaposlene i sl.).“

Razmatrajući aktuelna pitanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije, odnosno Platformu o mogućem političkom angažovanju SSSS, članovi POS-a su bili jednoglasni da se ne treba uključivati u političko angažovanje, te Platformu kao takvu nisu prihvatili.

16 - 17. decembar 2011, Bačka Palanka

DRUGI SEMINAR ZAJEDNIČKOG PROJEKTA

Srbija je četvrta zemlja po mobingu na radnom mestu u Evropi a naši radnici su ozbiljno ugroženi jer moraju da trpe zlostavljanje iz straha od gubitka radnog mesta

U Bačkoj Palanci, od 16. do 17. decembra 2011. godine, održan je drugi seminar zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i ABF iz Švedske “Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog“. Projekat finansira Evropska unija u okviru programa „Podrška civilnom društvu“.

Pre početka rada, u ime organizatora, učesnike seminara je pozdravio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i menadžer Projekta Goran Milić. Član projektnog tima Jelena Češljević predstavila je detaljno Projekat, dosadašnje i aktivnosti koje se planiraju. O pojmu, suštini, strukturi i vrstama zlostavljanja na radu kao i o njegovim posledicama, psihološkim, zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim, učesnicima seminara govorila je prim. Dr sc.med. Jelka Rodić Strugar iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad. Ona je posebno u svom izlaganju ukazala da je Srbija četvrta zemlja po mobingu na radnom mestu u Evropi i da su naši radnici ozbiljno ugroženi jer moraju da trpe zlostavljanje iz straha od gubitka radnog mesta.

U drugom delu seminara predavač je bila Jasmina Maričić Vukotić, inspektor rada, Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije. Ona je govorila o mogućim oblicima medjusobne saradnje Inspektorata za rad i sindikata sa poslodavcima i preduzimanju mera u vezi sa prevencijom od zlostavljanja na radu. Učesnicima seminara je predočena uloga inspektorata za rad, njegova ovlašćenja i šta može da se preduzme kako bi se pomoglo žrtvama mobinga.

Drugi dan seminara bio je posvećen radu u radionici po temama koje su obradjene na seminaru. Radionicu je vodio Boško Petrov a učesnici seminara su pokazali izuzetno interesovanje za sve teme koje su prezentovane.



 



 





16. decembar 2011, Novi Sad

ZAJEDNIČKA SEDNICA POS I GOS

Samo dvadesetak odsto radnika prima redovno zaradu dok većini ona kasni, nekima i po šest meseci, ukazao predsednik Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Milorad Perišić

Aktivnosti POS-a i GOS-a izmedju dve sednice, pokazatelji koji utiču na materijalni i socijalni položaj zaposlenih i osnovi Platforme o mogućem političkom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije, izmedju ostalog, bili su na dnevnom redu zajedničke sednice Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva. Sednica je održana 16. decembra 2011. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu, a pored članova oba odbora sednici je prisustvovao i potpredsednik Republičkog odbora Tihomir Jovović.

Predsednik Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Milorad Perišić predočio je prisutnima izuzetno težak položaj ovih delatnosti u kojima su prosečne zarade ispod republičkog proseka. Kako je ukazao samo dvadesetak odsto radnika prima redovno zaradu dok većini ona kasni, nekima i po šest meseci. Zato je najvažniji zadatak ovog Sindikata da se izbori za redovnost zarada i da se doprinosi uplaćuju.

Rasprava o Platformi o mogućem političkom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije izazvala je dosta interesovanja ali i različita mišljenja kako bi se trebalo dalje delovati. Tako se čulo, izmedju ostalog, da (ne)treba praviti bilo kakav sporazum sa političkim partijama, da se mora biti obazriv ali i da je najvažnije odrediti način borbe za ciljeve koje ima Sindikat.

15 – 16. decembar 2011, Kelebija

AKTUELNA DEŠAVANJA U SINDIKALNOM POKRETU

Na seminaru Sindikata poljoprivrede razgovarano o niz značajnih pitanja, pre svega o boljem informisanju, pridobijanju novog članstva, unapredjenju rada sindikata i kolektivnim ugovorima kod poslodavca

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine organizovao je, u okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO iz Švedske, seminar za predsednike sindikalnih organizacija. Dvodnevni seminar održan je 15. i 16. decembra 2011. godine na Kelebiji u vili „Majur“ a tema je bila „Zadaci i funkcionisanje sindikata“. Seminaru su prisustvovali i predsednik i sekretar Republičkog odbora Sindikata poljoprivrede Dragan Zarubica i Vojislav Borisavljević.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivedi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić bio je uvodničar za temu: „Strategija daljeg funkcionisanja i delovanja Samostalnog sindikata poljoprivrede“ dok je predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Srbije Dragan Zarubica govorio o „Aktuelnim dešavanjima u sindikalnom pokretu“. Milina Tušjak, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta Vojvodine bila je uvodničar teme: „Usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora kod poslodavca“.

Pedesetak učesnika bili su izuzetno zadovoljni održanim seminarom a posebno radom po radionicama u kojima su za lociran problem nudjena rešenja. Tako je, izmedju ostalog, razgovarano o boljem informisanju, pridobijanju novog članstva, unapredjenju rada sindikata i kolektivnim ugovorima kod poslodavca. Učesnici su zakljčili da je ovakav način rada izuzetno koristan i kvalitetan, pre svega zbog sticanja novih znanja ali i razmene iskustava.





 



15. decembar 2011, Sombor

„EKONOMSKA KRIZA U SRBIJI I ODGOVOR SINDIKATA“

Zaposleni imaju pravo na rad a nemaju na zaradu, rečeno izmedju ostalog, na sastanku vodjenom povodom Platforme o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije

Sastankom u Veću SSS u Somboru održanom 15. decembra 2011. godine, nastavljeni su razgovori koji se vode u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine na temu „Ekonomska kriza u Srbiji i odgovor sindikata“ čija je osnova Platforma o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije. Sastanku u Somboru prisustvovali su predsednik i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i dr Milorad Mijatović, predsednici i sekretari Veća SSS opština i poverenici SSS za opštine.

Obrazlažući razloge održavanja ovakvih skupova predsednik SSSV i potpredsednik SSSS dr Milorad Mijatović posebno je istakao da je Samostalni sindikat najbrojniji sindikat na Zapadnom Balkanu i samim tim mora pojačati svoj uticaj. Situacija se svakodnevno pogoršava a prava radnika smanjuju pa je najvažnije, ukazao je Mijatović, to zaustaviti.

U raspravi je istaknuto „da je najveći problem nefunkcionisanje pravne države“, da je „organizovati sindikat kod privatnika kao dobitak na lotu“, da „zaposleni imaju pravo na rad a nemaju na zaradu“. Jedan broj diskutanata se zapitao „kako da se da podrška bilo kojoj političkoj partiji kad posle izbora obećano zaborave“, a deo njih je konstatovao da „niko nije ispunio predizborna obećanja ni očekivanja“.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ukazao je na osnovne razloge mogućeg političkog angažovanja SSS Srbije. Za kakav oblik delovanja će se SSSS opredeliti zavisi od rasprave koja se vodi u organizaciji a na osnovu koje će Veće SSS doneti odluku. Predsednik Orbović je posebno istakao da će se na kraju uraditi ono što se proceni da je za članstvo Saveza samostalnih sindikata najbolje.

13. decembar 2011, Zrenjanin 

SINDIKAT OSTAJE SINDIKAT

Ni jedan zakonski projekat ne može ući u skupštinsku proceduru a da se o tome nije razgovaralo na Socijalno – ekonomskom savetu

Platforma o mogućem političkom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije bila je osnov za sastanak na temu „Ekonomska kriza u Srbiji i odgovor sindikata“ održanom u Veću SSS Zrenjanin 13. decembra 2011. godine. Sastanku su pored predsednika i sekretara veća SSS opština i poverenika SSS za opštine prisustvovali predsednik, potpredsednici i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Milanko Bodiroga, Tomislav Stajić i Goran Milić.

Sastanak u Zrenjaninu upriličen je da bi se videlo da li bi za Sindikat političko angažovanje nešto značilo, pre svega kada je u pitanju uticaj Sindikata, čiji je jedini cilj bolji materijalno-socijalni položaj svog članstva. Predsednik SSSV dr Mijatović okupljenim kolegama je predočio socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji ukazujući da unutrašnja kriza traje već 20 godina. Informisao je i o razgovorima koji su do sada vodjeni sa liderima političkih partija posebno podvukavši da „sindikat ostaje sindikat“.

U raspravi u Zrenjaninu učestvovali su gotovo svi prisutni iznoseći sopstveno ili mišljenje svoje sredine po pitanju političkog angažovanja SSSS. Mišljenja su se razlikovala ali svi su se složili sa predsednikom VSSS Zrenjanina Mirkom Maleševim da ni jedan zakonski projekat ne može ući u skupštinsku proceduru a da se o tome nije razgovaralo na Socijalno – ekonomskom savetu kao i da je ovo prioritetno pitanje u razgovorima sa političkim partijama. Takodje se čulo i da je „bavljenje politikom, hod po tankoj žici“, da „sindikat mora da prozove korupciju koja je najveća u politici“ kao da „sindikat treba da nadje način da se uključi u politiku“.



 





12. decembar 2011, Vršac

O SINDIKALIZMU U VRŠCU

Razgovor je bio konstruktivan a rezultat je dogovor o aktivnostima koje će se realizovati narednih dana

U „Hemofarmu“ u Vršcu, 12. decembra 2011. godine upriličen je razgovor sa predsednikom i sekretarom Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Miloradom Mijatovićem i Goranom Milićem. Domaćini su bili predsednik i potpredsednik Sindikalne organizacije „Hemofarma“ Milan Smoljanović i Jasmina Tadić.

Tema razgovora u Vršcu bila je vezana za sindikalizam u ovoj opštini i funkcionisanje Veća Saveza samostalnih sindikata Vršca nakon odlaska predsednika Veća SSSO u penziju. Razgovor je bio konstruktivan a rezultat je dogovor o aktivnostima koje će se realizovati narednih dana.

9 - 10. decembar 2011, Bačka Palanka

ODRŽAN PRVI SEMINAR ZAJEDNIČKOG PROJEKTA

Organizator seminara je Savez samostalnih sindikata Vojvodine sa partnerom ABF iz Švedske iz Hilteau i uz finansijsku pomoć Fonda EU za podršku civilnom društvu

U okviru projekta “Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog” u Bačkoj Palanci je od 9. do 10. decembra 2011. godine održan prvi seminar. Organizator seminara je Savez samostalnih sindikata Vojvodine sa partnerom ABF iz Švedske iz Hilteau i uz finansijsku pomoć Fonda EU za podršku civilnom društvu. Učesnici seminara bili su izabrani članovi Saveza samostalnih sindikata iz opština i granskih sindikata, ukupno njih trideset.

Prvog dana, u ime organizatora učesnike seminara je pozdravio Goran Milić, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Uvodno izlaganje je podneo Dražen Lovrić, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, konsultant projekta. Na početku rada, značaj, mesto i ulogu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu sa uporednim prikazom zakonskih rešenja u okruženju, prezentovao je prof. Dr Predrag Jovanović, redovni profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Profesor Jovanović je inače bio član radne grupe AP Vojvodine koja je pripremila nacrt Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu. Ovaj nacrt je bio polazni dokument za izradu važećeg Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Sekretar Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta Milina Tušjak učesnicima seminara predočila je primenu u praksi Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu i Pravilnik o pravilima ponašanja poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu dok je advokat Milan Djukić govorio o sudskoj zaštiti i sudskoj praksi. Drugi dan seminara bio je posvećen radionici i primerima iz prakse u vezi prepoznavanja zlostavljanja na radu i načinu njegovog rešavanja. Radionicu je vodio Boško Petrov, diplomirani menadžer čiji je master rad bio na temu mobinga.



 





8. decembar 2011, Novi Sad

BEZ OPTIMIZMA U 2012. GODINU

Članovi POS metalaca Vojvodine ukazuju da se niko ne bavi pitanjima opstanka preduzeća a nema ni jasne strategije delovanja Vlade Republike Srbije

Aktivnosti izmedju dve sednice Pokrajinskog odbora, stavovi radne grupe sa seminara na temu „Kako biti bolji sindikat“ i Platforma o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije, bili su, zmedju ostalog na sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održanoj 8. decembra 2011. godine u Novom Sadu.

Članovi POS-a su konstatovali da je situacija u metalskom kompleksu i dalje izuzetno teška a da zarade zaposlenima ne omogućavaju normalan život. Najgore je što nema ni optimizma za nastupajuću 2012. godinu. Kako je ukazano, niko se ne bavi pitanjima opstanka preduzeća a nema ni jasne strategije delovanja Vlade Republike Srbije. Pored toga sadašnje obrazovanje ne obezbedjuje odredjene potrebne profile metalskih zanimanja pa se tako na konkurse za varioce i bravare niko ne javlja.

Kada je u pitanju Platforma o mogućem političkom angažovanju SSS Srbije, članovi POS kategorički odbijaju bilo kakvo političko angažovanje ali, sa druge strane su za razgovore sa političkim partijama o pitanjima značajnim za sindikat. Takodje insistiraju i na tome da se nikakav dokument ne potpisuje kao i da se ni jedna politička partija ne podrži.

8. decembar 2011. godina, Beograd

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA

Članovi POS i ROS BOFOS-a, izmedju ostalog razmatrali i pitanje političkog angažovanja Saveza samostalnih sindikata Srbije

Zajednička sednica POS i ROS Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama (BOFOS), održana je 8. decembra 2011. godine u Domu sindikata u Beogradu. Sednici su pored članova Pokrajinskog i Republičkog odbora prisustvovali i dr Miroljub Hadžić redovni profesor Poslovnog fakultata iz Beograda Univerziteta Singidunum, dr Milorad Mijatović potpredsednik SSS Srbije i predsednik SSS Vojvodine i Bojan Ladjevac iz Fondacije Fridrih Ebert.

Na dnevnom redu sednice, izmedju ostalog, bilo je predavanje na temu: Uticaj dužničke krize u eurozoni na finansijski sektor u Srbiji sa akcentom na položaj zaposlenih i uloga sindikata. O tome je govorio dr Miroljub Hadžić dok je o političkom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije informisao dr Milorad Mijatović. Svoje vidjenje po tom pitanju izneo je predsednik POS Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Vladislav Jevtović. Informaciju o aktivnostima u 2011. godini, podnela je predsednica ROS Mara Erdelj dok su o aktuelnoj situaciji kod članica SS BOFOS govorili pojedinačno članovi POS i ROS.



 





8. decembar 2011, Novi Sad

MOBING U RADNOM OKRUŽENJU

Tribina koja je održana u Skupštini grada Novog Sada okupila je veći broj učesnika koji su sa različitih aspekata govorili o ovoj sve učestalijoj pojavi u našem društvu

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata Vojvodine učestvovali su, na poziv gradskog ombudsmana Aleksandra Grujuća, na tribini o zlostavljanju na radu. Tribina koja je održana 8. decembra 2011. godine u Skupštini grada Novog Sada okupila je veći broj učesnika koji su sa različitih aspekata govorili o ovoj sve učestalijoj pojavi u našem društvu.

Potpredsednica SSSV Jelena Češljević govoreći na Tribini posebno je istakla da bi u rešavanju problema kod mogućeg mobinga na radnom mestu trebalo da bude uključena sindikalna organizacija u preduzeću. Medjutim, u praksi se sve češće dešava da direktori ne žele sindikat u svom kolektivu te je time i učešće sindikata u rešavanju problema oko zlostavljanja na radu otežano. Češljević je predočila i rezultate anketa koje su uradile Sekcije žena SSS Srbije i Vojvodine a koje pokazuju da je velik broj žena doživeo psihičko zlostavljanje na radnom mestu. Medjutim, samo se mali broj obraćao Sindikatu, Inspekciji rada ili bilo kojoj drugoj instituciji.

6. decembar 2011, Bačka Palanka

POJAČATI UTICAJ SINDIKATA

U raspravi u Bačkoj Palanci učestvovali su predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Goran Milić

Rasprava o Platformi o mogućem političkom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije održana je 6. decembra 2011. godine u Bačkoj Palanci. Sindikalni predstavnici takodje su razgovarali i o materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih na koji (in)direktno utiče politika. Učesnicima u raspravi u Bačkoj Palanci pridružili su se i predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i Goran Milić.

Iako se privredna situacija u ovom mestu ne karakteriše kao katastrofalna, gotovo isti problemi muče bačkopalanačke radnike kao i u ostalim vojvodjanskim opštinama. Kako bi se situacija i položaj zaposleneih popravili, ocenjeno je da bi trebalo pojačati utucaj sindikata a takodje i aktivnosti.





5. decembar 2011. godine, Subotica

MLEKARI POTPISALI KOLEKTIVNI UGOVOR

Pored toga što se ovim ugovorom uredjuju medjusobni odnosi, prava i obaveze istovremeno je i dokaz funkcionisanja socijalnog dijaloga u ovom kolektivu

U Mlekari Subotica, nakon uspešnih pregovora, 5. decembra 2011. godine potpisan je Kolektivni ugovor. U ime Sindikalne organizacije KU je potpisala predsednica Jelena Nimčević a u ime poslodavca generalni direktor Milan Grujić. Pored toga što se ovim ugovorom uredjuju medjusobni odnosi, prava i obaveze istovremeno je i dokaz funkcionisanja socijalnog dijaloga u ovom kolektivu.

Kolektivni ugovor je potpisan na tri godine i što je najvažnije njime su zadovoljni i sindikalci i poslodavac. Pored potpisnika ugovora, svečanom činu prisustvovali su i predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine Miodrag Bradonjić i potpredsednik VSSSO Subotica Ištvan Hudji.

5. decembar 2011, Novi Sad

ŠTRAJK UPOZORENJA KOMUNALACA

U javno-komunalnim i javnim preduzećima u Vojvodini 7. decembra 2011. godine će se održati jednočasovni štrajk upozorenja kako bi se onemogućila privatizacija tog sektora i tako sprečilo propadanje komunalne privrede

Povodom štrajka upozorenja Sindikata u javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima sa teritorije Vojvodine, u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine održana je Konferencija za novinare. Sa predstavnicima medija o razlozima štrajka razgovarali su predsednici Sindikata zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti Vojvodine i Novog Sada Milorad Kotur i Zoran Radosavljević. Konferencija za novinare održana je 5. decembra 2011. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Kako je novinarima predočeno u javno-komunalnim i javnim preduzećima u Vojvodini 7. decembra 2011. godine će se održati jednočasovni štrajk upozorenja kako bi se onemogućila privatizacija tog sektora i tako sprečilo propadanje komunalne privrede u našoj zemlji. Sindikat, izmedju ostalog, zahteva da sve opštine i gradovi obavljanje komunalnih delatnosti povere postojećim javnim i javno-komunalnim preduzećima najmanje na pet godina i da u tom periodu ona ostanu sto posto u javnoj sredini. U navedenom roku bi trebalo da se izvrši rekonstruisanje svih javnih komunalnih preduzeća u Vojvodini sa ciljem da se dovedu na nivo tržišnog samoodrživog poslovanja.

Sindikat traži i da se odmah počne sa depolitizacijom upravljanja u tim preduzećima, zaustavljanjem zapošljavanja po partiskoj pripadnosti, kao i da se eliminiše korupcija i svi oblici neracionalnog trošenja. Opštine i gradovi bi u narednih mesec dana trebalo da se izjasne o planovima za buduće organizovanje i rad tih kolektiva kao i o sindikalnim zahtevima koji su im upućeni. Inače u 45 opština ili gradova u Vojvodini ima 135 ovakvih preduzeća sa oko 13.500 zaposlenih.



 

 





1. decembar 2011, Novi Sad

JASAN STAV SINDIKATA

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti
zahteva da se jubilarne nagrade isplate svim zaposlenima

Aktuelna situacija u Sindikatu (rezultati protesta i pregovora i šta dalje) i izbor potpredsednika Pokrajinskog odbora Sindikata bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održane 1. decembra 2011. godine u Novom Sadu. Sednici su prisustvovali i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović.

O rezultatima protesta i pregovorima vodjenim sa ministrom zdravstva prof. dr Zoranom Stankovićem, prisutne je informisao predsednik Zoran Savić koji je predočio da su do sada, samo delimično, uvaženi zahtevi Sindikata vezani za isplatu jubilarnih nagrada. Obezbedjene su zakonske pretpostavke za njihovu isplatu za 2009, 2010. i 2011. godinu ali su Instrukcije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje upućene filijalama i Pokrajinskom fondu izazvale revolt zaposlenih i nedoumice medju pravnicima i direktorima zdravstvenih ustanova. Naime, očigledna namera je da se jubilarne nagrade ne isplate svim zaposlenima u skladu sa Zakonom o budžetu za 2011. godinu i Posebnim kolektivnim ugovorom.

Stav Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je da je takav način isplate jubilarnih nagrada nezakonit, te se zahteva da se isplata izvrši za sve zaposlene - u skladu sa članom 107. stav 5. Posebnog kolektivnog ugovora. Dalje sindikalne akcije otežava činjenica što je Sindikat medicinskih sestara i tehničara prihvatio ponudjeno rešenje za isplatu jubilarnih nagrada, čime je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dodatno nezadovoljan.

Na sednici POS-a posebno je naglašeno da će Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, nastaviti sa svim legalnim aktivnostima na sprečavanju donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama, kao i na insistiranju da se Protokolom o zaradama za 2012. godinu obezbedi očuvanje dostignutog nivoa i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.

Za potpredsednika Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine izabran je Stevo Malić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Kliničkog centra Vojvodine.



PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0