Nalazite se :: arhiva / DNEVNE vesti - JUN


ZOOM - klik na sliku



28. jun 2007. Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine obratilo se javnosti ukazujući na zabrinjavajuće podatke vezane za bezbednost i zdravlje na radu

Izuzetno zabrinjava činjenica da je samo 0,1 odsto poslodavaca donelo Akt o proceni rizika iako je 4. septembar ove godine rok do kojeg bi trebalo da ga donesu po Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu. Čak preko 94 posto poslodavaca o tome uopšte još i ne razmišlja a svega je 5,5 odsto započelo aktivnosti na ovu temu.  Pored toga, poražavajući  je podatak da se u našoj zemlji svakih sedam minuta povredi po jedan zaposleni i na žalost svake nedelje pogine po jedan radnik.

Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, ocenjujući da je bezbednost i zdravlje na radu, pored stabilnog radnog mesta i zarada, najvažnije za zaposlene, preporučilo jeda se u svim sindikalnim organizacijama formiraju Odbori za bezbednost. Zadatak članova Odbora će biti da od poslodavaca zahtevaju da ispune sve obaveze koje im Zakon nalaže. Takodje, da sačine spisak svih opasnosti i štetnosti na radnim mestima u njihovim preduzećima koji će naći mesto u Aktu o proceni rizika. Sva pitanja bezbednosti i zdravlja na radu treba da se  regulišu koletivnim ugovorom (ogledni primerak je sačinjen), takodje je zaključilo Veće Saveza samostalnog sindikata Vojvodine na sednici održanoj 28. juna 2007. godine. Zakon, inače,  obavezuje poslodavca da ovaj ugovor potpiše.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine obratiće se Vladi Republike Srbije sa zahtevom da donese Zakon o zaštiti od jonizujućeg i nejonizućeg zračenja kao i ratifikaciju konvencije MOR broj 167 o bezbednosti i zdravlju na radu u gradjevinarastvu. Takodje, SSS Vojvodine insistira da se pitanje bezbednosti i zdravlja na radu otvori na Socijalno - ekonomskom savetu Republike, Pokrajine i lokalnim nivoima a od nadležnih da omoguće da se za nivo Vojvodine obezbede podaci o povredama na radu, profesionalnim oboljenjima i bolestima u vezi rada i da ti podaci budu dostupni Sindikatu.


4 - 6. jul 2007,  Kanjiža

TEMATSKA KONFERENCIJA EUROREGIJE SINDIKATA

Pored predstavnika Rumunije, Madjarske i Vojvodine radu ovog značajnog sindikačnog skupa će prisustvovati i predstavnici Sindikata iz Slovenije i Albanije

U okviru regionalne saradnje sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa za predstavnike sindikata pograničnih regija Madjarske, Rumunije i Vojvodine od 4. do 6. jula 2007. godine u Kanjiži se održava Konferencija na temu "Radni odnosi i fluktuacija radne snage u pograničnim regionima".

Konferenciju organizuje Savez samostalnih sindikata Vojvodine a pored predstavnika Rumunije, Madjarske i Vojvodine radu ovog značajnog sindikačnog skupa će prisustvovati i predstavnici Sindikata iz Slovenije i Albanije.  Predvidjeno je da učesnici Konferencije 4. jula 2007. godine prisustvuju svečanom  otvaranju IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine u Adi.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku



26. jun  2007,  Subotica

PREDSTAVLJEN I ČETVRTI KANDIDAT

Za domaćina X Sportske olimpijade radnika Vojvodine
konkurisala i Subotica


Poslednji, četvrti kandidat, koji je konkurisao za domaćina završne manifestacije X Sportske olimpijade radnika Vojvodine koja bi trebalo da se održi 2011. godine, je grad Subotica. Prezentacija  šta ovaj grad može da ponudi radnicima sportistima obavljena je 26. juna 2007. godine.  

U ime grada Subotice predstavnike Olimpijskog komiteta, politike, privrede, samostalnog sindikata i sportskih organizacija pozdravio je gradonačelnik Geza Kučera. Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić dao je podršku celokupnoj manifestaciji SORV istakavši da je Izvršno veće Vojvodine pokrovitelj i IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine koja se od 4. do 8. jula 2007. godine održava u Adi.


25. jun  2007,  Novi Bečej

NOVI BEČEJ  ŽELI SORV

Nakon svečane prezentacije gosti i domaćini obišli sportske terene sa kojima trenutno raspolaže ovaj grad

Nadmetanje gradova za domaćina X Sporstke olimpijade radnika Vojvodine je nastavljeno predstavljanjem trećeg kandidata - Novog Bečeja. Ovaj grad  je svoje mogućnosti prikazao na svečanoj prezentaciji upriličenoj 25. juna 2007. godine u hotelu "Tiski cvet". U ime lokalne samouprave kandidaturu Novog Bečeja istakao je gradski menadžer Tomislav Ratković.

Prezentaciji i kasnijem obilasku sportskih terena prisustvovali su predstavnici Olimpijskog komiteta, lokalne samouprave, privrede, samostalnog sindikata i sportskih organizacija. Predstavnici Novog Bečeja "bore" se za mesto domaćina završne manifestacije X SORV pored Bačke Palanke, Bečeja i Subotice.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku

25. jun  2007,  Novi Sad 

ODRŽANA  SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

Pored stabilnog radnog mesta i zarada, bezbednost i zdravlje na radu je najvažnije za zaposlene, ocenjeno na sastanku

Bezbednost i zdravlje na radu bila je tema, o kojoj se razgovaralo, na sednici Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održanoj 25. juna 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.  Ocenjeno je da je ovo pitanje, pored stabilnosti radnog mesta i zarada, najvažnije za zaposlene.

Članovi Predsedništva jednoglasno su odlučili da su predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i sekretar Veća SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić  članovi Predsedništva Sindikata Euroregije Dunav - Kriš - Moriš - Tisa. Takodje je na sednici predočeno da je svečano otvaranje IX Sportske olimpijade radnika Vojvodine 4. jula 2007. godine u Adi i da se očekuje oko 2.500 učesnika i 600 gostiju.


22. jun  2007,  Bečej

KONKURISAO I BEČEJ

Predstavljen drugi  kandidat za domaćina naredne
sportske olimpijade radnika Vojvodine

U žestokoj konkurenciji za domaćina X Sporstke olimpijade radnika Vojvodine predstavljen je i drugi kandidat koji je konkurisao. Grad Bečej predočio je svoje mogućnosti na svečanoj prezentaciji upriličenoj 22. juna 2007. godine u hotelu "Bela ladja". Prisutne je tom prilikom pozdravio i državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine Vlajko Senić.

Prisutni predstavnici Olimpijskog komiteta, lokalne samouprave, privrede, samostalnog sindikata i sportskih organizacija obišli su  sportske terene i bazen sa kojima raspolaže Bečej.  Kao i ostali kandidati i predstavnici Bečeja se nadaju da će baš njihov grad biti domaćin završne manifestacije jubilarne SORV 2011. godine.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku

21. jun  2007,  Novi Sad 

ZAJEDNIČKA SEDNICA POS I GOS

Samostalni sindikat zanatstva, usluga i preduzetništva razmatrao organizaciona pitanja i utvrdjivao obaveze

Uloga Sindikata u primeni Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, organizaciona pitanja i utvrdjivanje obaveza gradskog i pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva, bile su teme o kojima se razgovaralo na zejedničkoj sednici GOS i POS ovih delatnosti. Sednica je održana 21. juna 2007. godine u Novom Sadu u Radničkom domu.

Na sednici je dogovoreno da predsednici i poverenici Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva do 1. septembra 2007. godine utvrde broj članova i inoviraju pristupnice. Takodje, predočeno je da će se susreti "Sokobanja 2007." održati od 4. do 7. oktobra 2007. godine a u okviru susreta organizovaće se i seminar o Granskom kolektivnom ugovoru.


20. jun  2007,  Bačka Palanka 

PREDSTAVLJENA BAČKA PALANKA

Za desetu Sportsku olimpijadu radnika Vojvodine
konkurisalo četiri grada

Deseta, jubilarna, Sportska olimpijada radnika Vojvodine trebalo bi da se održi 2011. godine.  Na konkurs za grad domaćin X. SORV prijavilo se četiri grada koja imaju želju da budu domaćini radnicima sportistima na završnoj manifestaciji.

Predstavljanje prvog kandidata, Bačke Palanke održano je 20. juna 2007. godine. Uz prisustvo članova Olimpijskog komiteta SORV, predstavnika sindikata, politike, privrede prezentovano je sve ono što u ovom momentu nudi Bačka Palanka kao potencijalni domaćin.

Predstavljanje ostalih kandidata predvidjeno je 22. jula u Bečeju, 25. jula u Novom Bečeju i 26. jula 2007. godine  u Subotici.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku

20. jun  2007,  Novi Sad 

PROBLEMI U DP "AGROBAČKA"

Predstavnici sindikalne organizacije zatražili pomoć
u rešavanju više problema

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević i advokat u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milan Djukić razgovarali su 20. juna 2007. godine sa predstavnicima Sindikalne organizacije DP "Agrobačka" i Veća SSSO Bač.

Sindikalci iz Bača su  predočili probleme koje imaju oko isplate regresa i doprinosa za ranije godine. Takodje,  istakli su pitanja koja ih posebno interesuju pred privatizaciju ovog preduzeća.


19. jun  2007,  Novi Sad 

EDUKOVANJE SINDIKALACA

Održan seminar koji bi predstavnicima sindikata trebao da pomogne u boljoj komunikaciji sa javnošću

Informisanje, marketing i odnosi s javnošću u Sindikatu bili su tema seminara održanog u organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine 19. juna 2007. godine u Novom Sadu. Predavač za ovu temu  bio je  direktor agencije Pragma i predavač na Fakultetu političkih nauka (predmet - odnosi s javnošću) Cvijetin Milivojević.

Učesnici seminara su i putem takozvane kreativne radionice upoznati sa niz segmenata koji će poboljšati komunikaciju i sliku u javnosti o radu samostalnog sindikata a koji su  važni za njihov rad kao sindikalnih predstavnika. Seminar je organizovan za članove Predsedništva Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, predsednike opštinskih odbora i većih sindikalnih organizacija iz ovih delatnosti.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku

18. jun  2007,  Novi Sad 
                              
PRIORITET SOCIJALNOM PROGRAMU

Predsedništvo POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala
razmatralo više važnih pitanja


O aktivnostima povodom zaključivanja kolektivnih ugovora razgovarano je na sednici Predsedništva Pokrajinskog odbora samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održanoj 18. juna 2007. godine u Novom Sadu. Članovi Predsedništva su posebno insistirali da se, s obzirom na nepostojanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora, na nivou Saveza samostalnih sindikata Srbije moraju odraditi sve planirane aktivnosti kako bi se oni što pre potpisali.

Na sednici se razgovaralo i o problemima predstojeće privatizacije preduzeća sa većinskim državnim kapitalom. Zaključeno je da se prilikom tenderske prodaje javnih preduzeća mora dati prioritet socijalnom programu.


15 - 17. jun  2007,  Madjarska

REGIONALNI KAMP ZA MLADE

Sedmi po redu, seminar za mlade sindikalne aktiviste Euroregije sindikata DKMT održan u Sziksos furdo pored  Segedina

U organizaciji Sindikata MSZOST iz Madjarske, a uz finansijsku pomoć Fondacije Fridrih Ebert, održan je sedmi po redu regionalni kamp za mlade sindikalce Euroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa. Ovaj seminar, za mlade sindikalne aktiviste od 18 do 35 godina, održan je od 15. do 17. juna 2007. godine u Szeged-Kiskundororzsma, Sziksos furdo, pored Segedina u Madjarskoj.

Na seminaru je obradjeno više tema. Mladi su upoznati sa izgradnjom i razvijanjem medjunarodnih veza izmedju sindikata, unapredjenjem novih informacija o svetu rada a razmenjena su i sindikalna iskustva. U radu seminara učestvovali su mladi sindikalci iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine.


ZOOM - klik na sliku




ZOOM - klik na sliku

20 – 24. jun 2007, Vrnjačka banja

DRUMARIJADA 2007.

Očekuje se izmedju 600 i 700 učesnika koji će se takmičiti
u više sportskih disciplina

U Vrnjačkoj banji se od 20. do 24. juna 2007. godine održava sportsko takmičenje radnika zaposlenih u saobraćaju Drumarijada 2007. Očekuje se izmedju 600 i 700 učesnika koji će se takmičiti u više sportskih disciplina.

Organizatori Drumarijade 2007. su Sindikat zaposlenih u drumskom saobraćaju Srbije i Sindikat saobraćaja i veza Vojvodine.


8. jun 2007, Novi Sad

GOSTI IZ UKRAJINE

Delegaciju je  predvodio  Suhomlin Nikola Aleksijevič, predsednik Kirovogradskog oblasnog parlamenta

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević primili su 8. juna 2007. godine u  SSSV parlamentarnu delegaciju Kirovogradske oblasti. Delegaciju iz Ukrajine predvodio je Suhomlin Nikola Aleksijevič, predsednik Kirovogradskog oblasnog parlamenta.

Sa gostima iz Ukrajine razgovarano je o mogućnostima dalje saradnje koja traje već više godina izmedju Vojvodine i Kirovogradske oblasti. Saradnja se posebno produbila sa opštinom Bačka Palanka, koja je bila i domaćin parlamentarne delegacije iz Ukrajine.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

27 - 30. jun  2007,  Junaković banja      

SEMINAR ZA METALCE

Pored predavanja na seminaru će se raditi i preko
kreativnih radionica i studija slučaja.

Pokrajinski odbor Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu  organizuje za članove PO i predsednike većih sindikalnih organizacija od 27. do 30. juna u Banji Junaković seminar uz, već tradicionalnu, podršku danskog sindikata FFF.

Na seminaru će se obraditi više tema. Na temu "Informisanje, marketing i odnosi sa javnošću u Sindikatu" uvodničar je Cvijetin Milivojević predavač na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. O "Iskustvima u razvoju sindikalnog marketinga, informisanju i odnosima sa javnošću u sindikatu FFF" govoriće Mads Lund, koordinator aktivnosti za jugoistočnu Evropu  iz odeljenja za medjunarodnu sindikalnu saradnju danskog sindikata FFF.

"Uloga sindikata u novom Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu" je tema za koju je predavač Aleksandar Ilić, predsednik udruženja "Sto mobing", Vršac. Pored predavanja na seminaru će se raditi i preko kreativnih radionica i studija slučaja.


19. jun  2007,  Novi Sad 

INFORMISANJE I MARKETING U SINDIKATU

Seminar sa ovom temom se održava za članove Predsedništva i predsednike opštinskih odbora i većih sindikalnih organizacija poljoprivrede

U organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine 19. juna 2007. godine u Novom Sadu u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine održava se seminar na temu "Informisanje, marketing i odnosi s javnošću u Sindikatu". Predavač je direktor agencije Pragma i predavač na Fakultetu političkih nauka (predmet - odnosi s javnošću) Cvijetin Milivojević.

Seminar se organizuje za članove Predsedništva Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, predsednike opštinskih odbora i većih sindikalnih organizacija iz ovih delatnosti.


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

8. jun  2007,  Novi Sad

PROBLEMI U AD "SONTA"

Pokrenuće se tužba protiv poslodavca za povezivanje staža zaposlenima i isplatu zarada po kolektivnom ugovoru

Zbog izuzetno velikih problema u AD "Sonta" iz Sonte predsedniku Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jeleni Češljević su se obratili predstavnici sindikalne organizacije ovog poljoprivrednog preduzeća na čelu sa predsednikom Stevom Blaškovićem. U razgovoru upriličenom u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine predočeno je da je AD "Sonta" privatizovana 2003. godine, da je kupoprodajni ugovor raskinut i imenovan privremeni zastupnik kapitala.

Kupac preduzeća iza sebe je ostavio  dubioze i otudjio velik deo osnovnih sredstava. Preduzeće je trenutno u izuzetno teškoj situaciji, nema obrtnog kapitala, zaposlenima nije povezan radni staž, imovina je pod hipotekom ... tako da je opstanak preduzeća pod velikim znakom pitanja kao i sam status zaposlenih.


15 - 17. jun  2007, Krupanj 

SAVETOVANJE ZA PREDSEDNIKE SO

Razgovaraće se o zakonskoj regulativi potrebnoj za izradu
Kolektivnog ugovora kod poslodaca

Sindikat zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine organizuje od 15. do 17. juna 2007. godine u Krupnju, Savetovanje za predsednike sindikalnih organizacija viših škola i fakulteta Vojvodine. Predsedavajući Savetovanja je mr Jovo Gavrić, potpredsednik Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije i predsednik Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine.

Prvog radnog dana Savetovanja razgovaraće se o zakonskoj regulativi potrebnoj za izradu Kolektivnog ugovora kod poslodaca. Učesnici Savetovanja će drugi dan posvetiti komparativnoj analizi Kolektivnih ugovora kod poslodavca u odnosu na Poseban kolektivni ugovor za visoko i više obrazovanje sa praktičnom izradom teksta Kolektivnog ugovora kod poslodavca dok je za treći dan predvidjena evaluacija rada.

 


ZOOM - klik na sliku


ZOOM - klik na sliku

4. jun  2007,  Novi Sad

NEOPHODNE REFORME

Na radnom dogovoru predsednika granskih sindikata Vojvodine
razgovarano o aktuelnoj situaciji u samostalnom sindikatu

Razmena mišljenja o aktuelnoj situaciji i mogući pravci reforme u Savezu samostalnih sindikatu Vojvodine bila je tema radnog dogovara predsednika granskih sindikata održanog 4. juna 2007. godine u Novom Sadu.

Na sastanku je posebno istaknuta, u uslovima opadanja članstva zbog privatizacije, stečajeva i drugih načina gašenja preduzeća, neophodnost bržeg sprovodjenja reforme kojom će se obezbediti efikasnija zaštita sindikalnog članstva.

 


PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

 

PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0