Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA septembar 2008.




30. septembar 2008, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Savez samostalnih sindikata Vojvodine pozdravlja opredeljenje predlagača da se Nacrt Statuta AP Vojvodine uputi na javnu raspravu a kao reprezentativni, najbrojniji sindikat organizovan u AP Vojvodini, uputio je Koordinacionom telu za praćenje javne rasprave svoje predloge i sugestije.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine predložio je da se, zbog izražene diskriminacije po osnovu sindikalne pripadnosti, u Statut unese odredba o zabrani diskriminacije po tom osnovu. Polazeći od stanovišta da je socijalni dijalog značajna tekovina razvijene Evrope koja neosporno doprinosi boljem medjusobnom razumevanju izmedju socijalnih partnera, SSSV predlaže da se kao nadležnost APV unese i stav da, preko svojih organa, učestvuje u tripartitnom socijalnom dijalogu na nivou Vojvodine.

Isto tako predlaže se da se navede i nadležnost Vojvodine u oblasti rada, zapošljavanja i unapredjenja politike u oblasti ravnopravnosti polova na nivou APV. Savez samostalnih sindikata Vojvodine smatra da će se prihvatanjem ovih predloga i sugestija značajno unaprediti odnosi u svetu rada i da će i na ovaj način Vojvodina potvrditi svoje demokratsko i evropsko opredeljenje.

PREDSEDNIK SSS VOJVODINE
dr MILORAD MIJATOVIĆ

23. septembar  2008,  Novi Sad

JOVANOVIĆ ZA PREDSEDNIKA

Za predsednika ROS tekstila, kože i obuće predložen predsednik
Pokrajinskog odbora ovog sindikata

O spoljnotrgovinskoj razmeni tekstilne i kožarsko-preradjivačke industrije APV od januara do juna 2008. godine, materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u tekstilu, koži i obući Vojvodine i kretanju bruto i neto zarada, razgovarano je, izmedju ostalog, na sednici Pokrajinskog odbora samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine. Sednica je održana 23. septembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu .

Članovi Pokrajinskog odbora samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine razmatrali su i predlog kandidata za izbor predsednika Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije. Za predsednika ROS-a predložen je predsednik POS-a Radojko Jovanović.







22. septembar  2008, Novi Sad

POTREBNE IZMENE STATUTA

Članovi POS poljoprivrede konstatovali da je praksa na terenu pokazala da bi u odredjenom broju preduzeća trebalo postaviti poverenike

Izmene i dopune Statuta Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, principi organizacionih reformi i izmene i dopune Statuta SSS Srbije, bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 22. septembra 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Kada su u pitanju izmene i dopune Statuta Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, članovi Pokrajinskog odbora su se saglasili da ima potrebe za izmenama Statuta. Pre svega jer je praksa na terenu pokazala da bi u odredjenom broju preduzeća trebalo postaviti poverenike.

Članovi Pokrajinskog odbora poljoprivrede su podržali planiranu reformu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Saglasili su se takodje da se proces trensformacije centrale Samostalnog sindikata mora, ne samo uraditi, nego i ubrzati.

22 - 23. septembar 2008,  Andrevlje

VEŠTINE KOLEKTIVNOG PREGOVARNJA

Organozovan je seminar za sindikalne predstavnike zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite  južnobanatskog i severnobanatskog okruga

Seminar na temu" Veštine kolektivnog pregovaranja" sa nizom okvirnih podtema (komunikacijski stilovi, mapiranje potreba i interesa, pisani i drugi oblici komunikacije i pregovora....) organizovao je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Seminar za sindikalne predstavnike zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite  južnobanatskog i severnobanatskog okruga je održan 22. - 23. septembra 2008. godine, u Centru za edukaciju Izvršnog veća AP Vojvodine, na  Andrevlje.

Veštine kolektivnog pregovaranja učesnicima seminara prezentovali su Dragana Jovanović Boka, certifikovani transakcioni analitičar, komunikolog sa višegodišnjom savetodavno - terapijskom praksom i iskustvom u kreiranju workshop-ova u menadžmentu i Lidija Došen, andragog i TA komunikolog trener sa dugogodišnjim stručnim iskustvom u oblasti menadžmenta ljudskih resursa. U ovladavanju veština pomogli su i glumci edukatori Tinja Došen i Aleksandar Lazić.

Seminar je organizovan kako bi predsednici sendikata, kao i članovi pregovaračkih timova sindikata, ovladali osnovnim veštinama i tehnikama pregovaranja pre potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost, odnosno pre iniciranja i početka pregovora na novim kolektivnim ugovorima u ustanovama.







19. septembar 2008, Beograd

UVAŽITI ZAHTEVE SINDIKATA

Uticaj primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu na položaj zaposlenih u zadrugama i preduzećima, tema je tribine održane u Beogradu

Primena Zakona o poljoprivrednom zemljištu ugrožava opstanak poljoprivrednih preduzeća i zadruga koje su po tom osnovu ostali bez zemlje. Ova preduzeća neće biti u mogućnosti da održe kontinuitet proizvodnje a zaposleni u njima i zadrugama će ostati bez posla. Takodje je dovedena u pitanje i primena novih tehnologija, mehanizacije kao i angažovanje postojećih i stručnjaka na školovanju.

Na ove činjenice, izmedju ostalog, su ukazali učesnici tribine "Uticaj primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu na položaj zaposlenih u zadrugama i preduzećima primarne poljoprivredne proizvodnje" koju su zajednički organizovali Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije i Granski sindikat prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljopriverede, vodoprivrede i duvanske industrije "Nezavisnost" 19. septembra 2008. godine u Beogradu. Učesnici Tribine su ukazali i da su poljoprivredna preduzeća, prema podacima Strategije razvoja poljoprivrede Srbije koju je usvojila Vlada RS 18. avgusta 2006. godine, obradjivala oko 12 odsto državnog zemljišta. U Vojvodini, posebno, ima preduzeća koja su svoju proizvodnju zasnivala isključivo na korišćenju državnog zemljišta.

Učesnici Tribine, zbog svih sagledanih činjenica, zahtevaju da se uvaže stavovi i zahtevi sindikata prilikom izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao i drugih zakona i propisa koji imaju uticaj na materijalni i socijalni položaj zaposlenih. Takodje, da se zakupcima definišu uslovi dobijanja zemljišta u zakup (razvijanje primarne i stočarske proizvodnje, investicije u infrastrukturu...), da se uvaže poljoprivredna preduzeća kao faktor sprečavanja depopulacije sela i da se iz sredstava od zakupa izdvoji deo u fond čija bi namena bila rešavanje nezaposlenosti onih koji su ostali bez posla zbog izdavanja zemljišta.

19. septembar 2008, Novi Sad

NEOPHODNO PROŠIRENO DEJSTVO

Na Predsedništvu POS energetike razgovarano, izmedju ostalog,
o Opštem kolektivnom ugovoru

Aktivnosti u vezi Opšteg kolektivnog ugovora bile su, izmedju ostalog, na dnevnom redu Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održanog 19. septembra 2008. godine u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva su zaključili da je neophodno što pre pritiscima doći do proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora koji je osnova za potpisivanje granskog. Takodje, da bilo kakve izmene kolektivnog ugovora ne mogu biti na štetu zaposlenih u energetici, petrohemiji, hemiji i nemetalima.

Predsedništvo Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine je pozdravilo što je Savez samostalnih sindikata Srbije krenuo u reforme. Ocenjeno je da će one dovesti do bolje organizovanosti i jačanja cele organizacije. Na sednici se razgovaralo i o seminaru koji će se održati od 21. do 25. oktobra 2008. godine na Srebrnom jezeru.







septembar 2008,  Sombor

KO VIŠE ZARADJUJE

Garantovane minimalne zarade  u Rumuniji  su 155 eura,
Madjarskoj  305  a Srbiji 175 eura

Stopa nezaposlenosti u Rumuniji je svega 3,8 odsto, Madjarskoj  7,0 odsto, dok je u Srbiji 18,8 odsto po podacima Republičkog zavoda za statistiku, odnosno 26,0 odsto po podacima Nacionalne službe zapošljavanja. Ovi parametri su prezentovani na nedavno održanom seminaru Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kome su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Seminar je održan u Somboru a tema je bila "Aktuelna ekonomska situacija i položaj zaposlenih u DKMT regionu".

Na seminaru je predočeno i da je stopa zaposlenosti u Rumuniji 55 odsto, Madjarskoj 57,3 odsto a Srbiji svega 41,8 odsto a da je nezaposlenih u Rumuniji oko 337 hiljada (na oko 21,5 miliona stanovnika), Madjarskoj oko 400 hiljada ( deset miliona stanovnika) i Srbiji 756 hiljada (7,5 miliona). Učesnici seminara prezentovali su  i podatke vezane za prosečnu neto platu. U Rumuniji ona je oko 325 eura, Madjarskoj 495 a Srbiji 432 eura dok su garantovane minimalne zarade 155 eura, odnosno 305 i 175 eura. Kada je u pitanju inflacija ona je u Rumuniji lane iznosila 9,3 odsto, Madjarskoj 4,0 odsto i Srbiji 10,1 odsto.

18. septembar 2008,  Novi Sad

POŠTOVATI SVOJE OBAVEZE

Stav POS-a grafičara je da je uplata članarine statutarna obaveza i da je svi moraju poštovati

Opšti kolektivni ugovor i njegovo prošireno dejstvo bili su glavna tema rasprave članova Pokrajnskog odbora Samostalnog  Sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Vojvodine. Sednica je održana 18. septembra 2008. godine u Novom Sadu. Članovi POS-a su se saglasili da je neophodno da što pre ministar za rad donese odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora. To bi ujedno bilo i ispunjenje obećanja dato sindikatima.

Na sednici se razgovaralo i o sportskim igrama, SIGRAF 2008. koje treba da se održe krajem septembra u Soko Banji. Posebna pažnja je posvećena pitanju uplate članarine. Stav POS-a je da je to statutarna obaveza i da je svi moraju u skladu sa tim i poštovati.







septembar  2008, Novi Sad

ZAPOSLENI I NEZAPOSLENI

Godinama unazad broj zaposlenih se konstantno smanjuje. -
U narednom periodu se očekuje novi priliv nezaposlenih

Kada se posmatra nezaposlenost, u Srbiji, na posao čeka 756.000 lica, dok je na teritoriji AP Vojvodine, krajem juna registrovano 203.290 nezaposlenih. Prema podacima  Republičkog zavoda za statistiku u 2007. godini, stopa nezaposlenosti je u Srbiji iznosila 18,8 odsto, dok prema evidenciji koju prezentuje Nacionalna služba za zapošljavanje ova stopa je daleko veća i iznosi oko 26 odsto. S obzirom na velike regionalne razlike veća stopa nezaposlenosti zabeležena je u nerazvijenim opštinama. Najmanja stopa nezaposlenosti je u Beogradu 14,4 odsto, dok je u centralnoj Srbiji 20,3 odsto a u Vojvodini 19,5 odsto (prema anketi o radnoj snazi). Poslednjih godina, prema evidenciji iz ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti ima tendenciju pada. Međutim, ona je i dalje znatno veća od proseka Evropske Unije (7,3%).

Ni situacija na planu zaposlenosti nije sjajna. Usled nepovoljnih ekonomskih tokova i tranzicije, proteklih godine je došlo do smanjenja broja zaposlenih kako u državnom tako i u privatnom sektoru. Nema tačnih podataka koliko ima zaposlenih u našoj zemlji. Prema statistici ima oko dva miliona zaposlenih, ali takvi podaci izrađuju se na osnovu uzorka pa zbog toga nisu sasvim tačni. U 2001. godini u Srbiji je bilo zaposleno 2.101.668 lica a u Vojvodini 553.514 lica. Taj broj se godinama smanjivao tako da je krajem 2007. godine Srbija imala svega oko dva miliona zaposlenih, a Vojvodina je bilo nešto preko 530.000 lica.

Srbiju u narednom periodu očekuje nov priliv nezaposlenih, s obzirom na to da će se mnoga preduzeća privatizovati, neka otići u stečaj ili likvidaciju, dok nekim već privatizovanim firmama ističe ugovorna obaveza o neotpuštanju radnika. Ta činjenica je zabrinjavajuća, jer će armiju nezaposlenih uvećati i bar četvrtina od oko 200.000 zaposlenih u preduzećima koja još nisu privatizovana.

15. septembar  2008,  Novi Sad

SAGLEDANO REALNO STANJE

Analizirana je uplata članarine na račun Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za prošlu i prvih šest meseci ove godine

Sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je 15. septembra 2008. godine u Novom Sadu. Na sednici  se, izmedju ostalog, razgovaralo o aktivnostima POS izmedju dve sednice i analizirana je uplata članarine na račun Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine u 2007. godini i prvih šest meseci 2008. godine.

Osnovni cilj izrade analize uplate članarine je bio da se sagleda realno stanje uplate članarine iz sindikalnih organizacija i okruga sa područja APV na račun Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine i preduzimanje konkretnih aktivnosti na uspostavljanju finansijske discipline. Takodje su ažurirani i podaci o broju zaposlenih   i broju članova ovog Sindikata kao i podaci o ustanovama nakon reorganizacije zdravstvenih centara.














12. septembar 2008. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ MAKEDONIJE

Savez samostalnih sindikata Vojvodine posetili su čelnici Agrosindikata Makedonije  i razgovarali sa predsednicama Sindikata poljoprivrede

Za predsednika, sekretara i člana Predsedništva Agrosindikata Makedonije Živka Danevskog, Radu Bezovsku i Vesnu Arsovu upriličen je prijem i razgovor 12. septembra 2008. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Makedonije razgovarale su predsednice Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine  i Novog Sada Jelena Češljević i Branka Popović.

U toku razgovora razmenjena su iskustva vezana za funkcionisanje sindikata, posebno u uslovima privatizacije. Takodje je dogovaren nastavak saradnje, za ovu godinu posebno, kao i naredni period.

septembar  2008,  Novi Sad

POKLON  NOVORODJENOJ BEBI

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine se na svojevrstan način uključio u borbu za povećanje nataliteta


Pokrajinski odbor Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine  na čelu sa predsednicom dr Dunjom Civrić pokrenuo je akciju "Čestitka za novorodjeno dete svojih članova". Ocenjujući da je stopa nataliteta alarmantna, Pokrajinski odbor je pozvao okružne odbore i sindikalne organizacije da donesu odluku o iznosu čestitke za svako novorodjeno dete svojih članova u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Pokrajinski odbor Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine  će darovati novčanom čestitkom od deset hiljada dinara treće i svako naredno rodjeno dete svojih članova koje se rodilo od l. januara ove godina i nadalje. Medju prvima ovu akciju je pokrenuo Dom zdravlja Novi Sad. U pitanju je poklon od deset hiljada dinara koji dobija svaka novorodjena beba zaposlenih u ovom kolektivu.














septembar 2008. godine, Novi Sad

MENJE ZAPOSLENIH, VIŠE PENZIONERA

Jednog penzionera izdržava 1,25 zaposlenih a ovaj odnos je
pre četri decenije bio šest prema jedan

Kada se posmatra odnos broja zaposlenih i broja korisnika penzija u Republici Srbiji, primetno je znatno povećanje broja penzionera  i smanjenje broja zaposlenih. Naime u 2005. godini bilo je zaposleno 2.068.964 lica a broj penzionera je bio 1.451.469. U 2007. godini broj penzionera je povećan na 1.618.398 a broj zaposlenih  smanjen sa 2.068.964 na 2.000.145. Kada se uzme u obzir ukupni broj korisnika penzija i uplatilaca u sve penzione fondove, vidi se da 1,6 miliona penzionera živi od doprinosa dva miliona uplatilaca, što znači da jednog penzionera izdržava 1,25 zaposlenih. Ovaj odnos je pre četri decenije bio 6 prema 1, dok je pre dvadeset godina 3,6 zaposlenih izdvajalo sredstva za jednog penzionera. Koeficijent zavisnosti je u penzionom fondu zaposlenih najnižu vrednost ostvario 2003. godine (1,1), dok je u 2005. godini iznosio 1,3.

Procenat učešća prosečne penzije u prosečnoj zaradi, u januaru 2008. godine je bio 62,99 odsto, da bi se do juna 2008. godine smanjio na 58,28 odsto. Od početka 2006. godine, kada je napuštena švajcarska formula, penzije sve više zavise od troškova života (75%) a sve manje od zarada zaposlenih (25%), tako da penzije sve više zaostaju za platama. Opšte siromaštvo je najvidljivije među penzionisanim licima. Prosečna penzija u julu 2008. godine bila je 19.030 dinara, a najniža 9.715 dinara a čak 60 odsto penzionera prima penziju manju od proseka.

10. septembar 2008. godine, Andrevlje

ŽELJE I MOGUĆNOSTI

Ohrabrujuće je što je pokrenut proces otvorenog  razgovora o mogućnostima primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora - ocenili učesnici Okruglog stola

U organizaciji Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije za Vojvodinu a u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert, kacelarija u Beogradu, u Centru za privredno - tehnološki razvoj Vojvodine Izvršnog veća APV na Andrevlju održan je 10. septembra 2008. godine  Okrugli sto na temu "Prošireno dejstvo opšteg kolektivnog ugovora: želje ili mogućnosti u metalskim preduzećima".

Učesnici Okruglog stola su ocenili da je ohrabrujuće što je pokrenut proces otvorenog razgovora o mogućnostima primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora i da je uradjen veliki korak napred. Takodje su ocenili da je prošireno dejstvo egzistencijalni interes UPS i Sindikata, ali da mora biti realno ostvarljivo kao i da se zejednički pronadje mehanizam za njegovu primenu.

Dogovoreno je da sindikati i UPS zajednički, argumentima, nastupaju prema Vladi RS  i ministru za rad, od kojeg  se zahteva, da u skladu sa nadležnostima, denese odluku o proširenom dejstvu opšteg kolektivnog ugovora. Takodje, da se zajednički traži od Vlade RS da smanji poreze na zarade kao i da se topli obrok i regres isključe kao element zarade i na taj način oslobode plaćanja poreza i doprinosa.














septembar 2008, Novi Sad

NIZAK ŽIVOTNI STANDARD

Kupovna moć stanovništva u Srbiji je manja je nego u
istom periodu prošle godine

Koliko je nizak životni standard u Srbiji govori i činjenica da više od 60 odsto primanja prosečnog domaćinstva odlazi na zadovoljavanje egzistencijalnih potreba, odnosno potreba za hranom. U razvijenim zemljama taj procenat se kreće između 20 i 30 odsto. Kupovna moć stanovništva u Srbiji je manja je nego u istom periodu prošle godine, bez obzira što je došlo do nominalnog povećanja prosečne neto zarade, pa i do njenog blagog realnog rasta. Ako se uzme u obzir i to da je sve manje zaposlenih čija plata premašuje prosečnu zaradu, a sve više onih čija zarada premašuje propisani minimalac, ali za svega nekoliko hiljada dinara,  ne izneneđuje subjektivni utisak prosečnog građanina Srbije, da je inflacija mnogo veća od 11 odsto. Udar na porodični budžet je veliki jer su skočile cene prehrambenih proizvoda koji su egzistencijalne prirode.                       

Iako su, u proteklih godinu dana, pored cena namirnica, rasle i plate, to se nije odrazilo na životni standard. Građani, za kupovinu hrane i pića, ove godine moraju da izdvoje 5.750 dinara više nego prošlo godine (oko 80 eura). U junu 2007. godine, za pokriće prosečne potrošačke korpe, trebalo je 0,99 prosečnih zarada, dok je u junu ove godine, za istu potrošačku korpu trebalo 1,02 prosečne mesečne zarade.

Od juna 2007. godine do juna 2008. godine prosečna potrošačka korpa je porasla za 20,8 odsto, dok su zarade nominalno porasle za 17,09 odsto, a realno samo 1,03 odsto. Dakle, bez obzira što je došlo do nominalnog povećanja prosečnih neto zarada, njihov realan rast je neznatan usled značajnog međugodišnjeg povećanja inflacije i rasta troškova života. Negativni trend pokrivenosti prosečne potrošačke korpe se nastavlja i u drugom kvartalu 2008. godine. Prosečna neto zarada u Srbiji u julu bila je 33.058 dinara, odnosno 430 evra, i nominalno je veća za 19,12 odsto a realno za 3,67 odsto u odnosu na isti mesec 2007. godine. Međutim, međugodišnji rast cena na malo od 11,6 odsto i troškova života od 14,9 odsto, znatno je veći od realnog povećanja zarada, što dovodi do smanjenja životnog standarda stanovništva.

11 - 13. septembar 2008,  Sombor

ODRŽAN SEMINAR SINDIKATA DKMT

Učesnici seminara Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa razmatrali su aktuelnu ekonomsku  situaciju i položaj zaposlenih u regionu

Od 11. do 13. septembra 2008. godine u Somboru održan je seminar Euroregije sindikata Dunav - Kriš - Moriš - Tisa na kome su učestvovali predstavnici sindikata iz Rumunije, Madjarske i Vojvodine. Tema seminara je bila "Aktuelna ekonomska situacija i položaj zaposlenih u DKMT regionu".

Učesnici seminara prezentovali su podatke iz svojih sredina vezane za (ne)zaposlenost, rad na crno, prosečne zarade zaposlenih i minimalnu zaradu. Takodje su se uporedjivali podaci koji obuhvataju potrošačku korpu, bruto društveni proizvod, inflaciju, kolektivne ugovore i Zakon o radu. Na kraju seminara dogovorene su dalje zajedničke aktivnosti Sindikata Euroregije Dunav - Kriš - Moriš - Tisa.












septembar 2008, Beograd

UTVRDJENA MINIMALNA ZARADA

Za drugu polovinu 2008. godine minimalna zarada se kreće od
12.480 do 14.352 dinara, zavisno od broja radnih sati

Socijalno - ekonomski savet utvrdio je iznos minimalne zarade za drugu polovinu ove godine u neto iznosu od 78 dinara po radnom času. Tako neto iznos minimalne zarade za jul (184 sata) iznosi 14.352 dinara, avgust (168 sati) 13.104 dinara a septembar (176 sati) 13.728 dinara.

Neto iznos minimalne zarade za oktobar (184 sati) je 14.352 dinara, novembar (160 sati) 12.480 dinara a za decembar 2008. godine (184 sati) je 14.352 dinara.

5. septembar 2008,  Novi Sad

SVEČANO URUČENA PRIZNANJA

Za doprinos na afirmaciji zanatstva, razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva  zlatnu plaketu dobio je  Nikola  Stojšić, predsednik Privredne komore Vojvodine

Na zajedničkoj sednici Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva, 5. septembra 2008. godine, upriličen je svečani deo na kom su dodeljena priznanja Samostalnog sindkata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije povodom Dana sindikata i 110 godina od osnivanja i rada Sindikata.

Zlatna plaketu, za doprinos na afirmaciji zanatstva, razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva uručena je Nikoli Stojšiću, predsedniku Privredne skomore Vojvodine a zlatna zahvalnica, za ostvarivanje dobre saradnje i negovanje sindikalnih tradicija, Božidarki Kozomara (direktorki AD "Revnost" Novi Sad ) i Risti Mihiću ( direktoru AD "Dunav - ortopedsko" Novi Sad).

Zlatne zahvalnice koje se dodeljuju istaknutim sindikalnim liderima za sindikalno stvaralaštvo i afirmaciju sindikata medju zaposlenima dobili su: Drago Djokić, predsednik SSS grada Novog Sada, Milanko Bodiroga, predsednik VSSSO Pančevo, Miroslav Belančić, predsednik VSSSO Ada, dr Milorad Mijatović, predsednik SSS Vojvodine i Milorad Perišić, predsednik POS i GOS zanatstva, usluga i preduzetništva.

Zahvalnice sindikata dobili su Žužana Stanko, predsednik Sindikata DP "DES" Novi Sad, Vesna Dragojlović, predsednik Sindikata Insituta zaštite na radu, Branislav Surdučki, predsednik Sindikata "Lifam" Stara Pazova i Dušan Kolarov, predsednik Sindikata preduzetnika opštine Žabalj.












5. septembar 2008,  Novi Sad

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA

Razgovaralo se, izmedju ostalog, o radu POS i GOS izmedju dve sednice, realizaciji programa na omasovljavanju članstva i organizacionim pitanjima

Zajednička sednica Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva održana je 5. septembra 2008. godine u Novom Sadu. Sednici je prisustvovao i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva i preduzetništva Srbije Svetislav Vladisavljević.

Na sednici  se razgovaralo o radu POS i GOS izmedju dve sednice, realizaciji programa na omasovljavanju članstva i organizacionim pitanjima. Članovi Pokrajinskog i Gradskog odbora ovog sindikata posebnu pažnju su posvetili  susretima Sindikata  zanatstva i preduzetništva"Lepenski vir 2008" i obeležavanju jubileja 110 godina rada.

septembar 2008. godina, Švedska, Belgija

POSETA ŠVEDSKOM SINDIKATU

Predstavnici Sindikata LO bili su domaćini delegaciji
Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

Predsednik, potpredsednica i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Miodrag Bradonjić i predsednica Sekcije mladih VSSS Srbije Marija Grbić, od 30. avgusta do 5. septembra 2008. godine, bili su gosti centrale i Sindikata poljoprivrede Švedskog sindikata LO. Ova poseta je upriličena u okviru realizacije projekta koji je prošle godine pokrenut sa Sindikatom poljoprivrede  LO iz Švedske.

U okviru višednevne posete razgovori  o organizovanosti sindikata, funkcionisanju i uopšte o načinu rada vodjeni su u Stolkholmu i Geteborgu. Domaćini iz Sindikata LO organizovali su u okviru posete predstavnika SSS Vojvodine i olazak u Brisel u Medjunarodnu sindikalnu organizaciju u čijem okrilju se nalazi i Kancelarija Sindikata LO kao i Svetska odnosno Evropska sindikalna organizacija (ITUC i ETUC).













PRESS ARHIVA:
2008.
AVGUST
JUL
JUN
MAJ
APRIL
MART
FEBRUAR
JANUAR
2007.
FEBRUAR
MART
APRIL
MAJ
JUN
JUL
SEPTEMBAR
OKTOBAR
NOVEMBAR
DECEMBAR



s
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0