Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA april 2008.

 

POZIV NA PROTEST!
BEOGRAD, 1. MAJ.



PREUZMITE PREZENTACIJU:

SSSS KAMPANJA - 2,18MB RAR
SSSS KAMPANJA - BILBOARD - 2,18MB RAR







29. april 2008, Novi Sad

P R O T E S T

            U pripremi Protesta koji Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje Prvog maja u Beogradu, dr Milorad Mijatović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i članovi Predsedništva SSSV će, U SREDU 30. aprila 2008. godine, na uglu Dunavske i Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu, od 12 do 15 časova, razgovarati sa građanima o razlozima Protesta, deliti protestne letke i uskršnja jaja.


23. april 2008, Beograd

PRIJEM POVODOM PRVOG MAJA

Fondacija Fridrih Ebert  obeležila nastupajući radnički praznik svečanim prijemom za najbliže saradnike i prijatelje

Povodom Prvog maja, Fondacija Fridrih Ebert priredila je 23. aprila 2008. godine u Beogradu prijem za najbliže saradnike i prijatelje. Pored predsednika i sekretara Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića i Slavice Savić, predsednika SSS Vojvodine dr Milorada Mijatovića, predsednica Sindikata zdravstva i poljoprivrede Vojvodine dr Dunje Civrić i Jelene Češljević, prijemu su prisustvovali i predstavnici autrijske ambasade, Sindikata "Nezavisnost", Unije poslodavaca, Sekcija mladih i žena SSS Srbije i drugi mnogobrojni gosti.

Na prijemu su predstavnici Sekcija mladih SSSS i "Nezavisnosti", koji su imali prezentaciju aktivnosti mladih iz Jugoistoične Evrope, predočili su da će se u junu ove godine održati koncerti u dvadeset gradova Jugoistočne Evrope, kao jedna od aktivnosti Sekcije mladih.











23. april 2008, Novi Sad

STRATEGIJA ZA BORBU

Pokrajinski odbor Sindikata saobraćaja i veza će učestvovati u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije

Naredne aktivnosti Pokrajinskog odbora sindikata, Prvomajski protest u Beogradu i tok priprema za održavanje sportskih susreta zaposlenih  u saobraćaju i vezama Srbije "Drumarijada 2008.",  bili su tema proširene sednice Pokrajinskog odbora  Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine održane  23. aprila 2008. godine u "Autobanatu" u Zrenjaninu.

Članovi Pokrajinskog odbora, nakon rasprave, su zaključili da se uputi zahtev poslovnim udruženjima "Srbijatransport" Beograd i "Pantrans" Novi Sad vezano za platformu na temu izrade strategije za borbu protiv sive ekonomije. POS će učestvovati u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije.

Članovi POS su zaključili i da se održi sastanak Izvršnog odbora Sindikata ATP "Vojvodina" sa članovima POS i predstavnicima Agencije za privatizaciju (centar za kontrolu) povodom zahteva za poništenje privatizacije. Na sednici su prihvaćene informacije o Prvomajskom protestu i održavanju "Drumarijade 2008.".


24. april 2008, Novi Sad

„BOLJE RAD NEGO RAT“

Medju parolama na velikom Prvomajskom protestu je i poruka novoj Vladi „Bolje partner nego protivnik“

Pripreme za veliki sindikalni Protest u Beogradu 1. maja 2008. godine polako se privode kraju. Održano je više desetina sednica  Veća Saveza samostalnih sindikata opština i gradova, granskih sindikata i sindikalnih organizacija sa istom temom: kako najbolje organizovati Prvomajski protest u Beogradu.

Posebna pažnja u pripremama posvećuje se parolama koje u najkraćem poručuju šta Samostalni sindikat i gradjani koji će učestvovati u Protestu traže i očekuju. Pored velikog broja parola koje će učesnici Protesta doneti sa sobom, osnovne su : „Mladi, radni-posla gladni“, „Bolje rad nego rat“, „Šta to ždere penzionere“, „Do većih plata – preko Sindikata“, „Da elita i Sindikat pita“, „I ti si Sindikat“ i poruka novoj Vladi „Bolje partner nego protivnik“











23. april 2008, Novi Sad

VERIFIKOVANA DVA ČLANA POS

Članovi Pokrajinskog odbora zaposlenih u pravosudnim organima su i Ljiljana Krstić i Milica Stojšin

Prvomajski sindikalni protest 2008. godine u Beogradu, bio je tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održane 23. aprila 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Članovi POS su se dogovorili da njihovo članstvo uzme učešće preko svojih opštinskih Veća SSS.

Na sednici su verifikovana i dva člana Pokrajinskog odbora: Ljiljana Krstić iz Opštinskog organa za prekršaje Pančevo i Milica Stojšin iz Opštinskog suda iz Alibunara.


22. april 2008, Novi Sa

ŠTA JOŠ TREBA URADITI

Članovi Predsedništva POS-a  energetike su  razmenili mišljenja o toku priprema protesta

Sindikalni protest „I ti si sindikat“ 1.maj 2008. godine, informacija o aktuelnoj situaciji u preduzećima iz delatnosti energetike, petrohemije, hemije i nemetala – izveštaj po MOS-ovima i dogovor u vezi držanja naredne sednice POS energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine bili su tema sednice Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održame  22. aprila 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva POS-a su razmenili mišljenja o toku priprema protesta uz napomene šta bi još trebalo uraditi. Dogovoreno je da za sledeću sednicu POS predsednici Medjuopštinskih odbora dostave pismene izveštaje o situaciji u preduzećima. Takodje je dogovoreno da naredna sednica POS bude održana do 20. maja 2008. godine i da se na njoj izabere potpredsednik POS iz delatnosti energetike i petrohemije.











22. april 2008, Novi Sad

ZAHTEVA SE SMENA PREDSEDNICE

Razlog je potpisivanje Protokola i koeficijenata za 2008. godinu bez konsultacije sa zaposlenima u ustanovama kulture Srbije

Članovi Pokrajinskog odbora delatnosti kulture Vojvodine na sednici održanoj 22. aprila 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu pokrenuli su inicijativu da  Sindikat kulture Srbije udje u sastav Sindikata obrazovanja Srbije jer se samo na taj način mogu ostvariti bolji rezultati i poboljšati materijalno-socijalni položaj zaposlenih u pregovorima sa Vladom Republike Srbije.

Predsednici sindikalnih organizacija ustanova kulture Vojvodine zahtevaju smenu sadašnje predsednice Sindikata kulture Srbije Dragane Djordjević. Razlog je potpisivanje Protokola i koeficijenata za 2008. godinu bez konsultacije sa zaposlenima u ustanovama kulture Srbije.


PRVOMAJSKA PORUKA

       Svim našim članovima, radnim ljudima i gradjanima Sindikati i Savez samostalnih sindikata Vojvodine čestita Prvi maj, dan radničke i sindikalne solidarnosti, sa željom da svima zajedno solidarnost i ubuduće bude ideja vodilja.

       Prvi maj obeležićemo ove godine Protestom u Beogradu pod  zastavom Saveza samostalnih sindikata Srbije, simbolom borbe za radnička i sindikalna prava. Težak materijalni položaj većine zaposlenih, penzionera i gradjana, loša iskustva sa privatizacijom, nepostojanje suštinskog socijalnog dijaloga je na žalost naša ružna stvarnost. Neka nam upravo to bude podsticaj i da snagu da se izborimo za veći uticaj, pravo na rad i da se od zaradjenog može pristojno živeti. Pokažimo svoju snagu i odlučnost neodstupajući od svojih ciljeva.

       Ove godine obeležićemo Prvi maj sa jasnim ciljevima: kolektivni ugovori i socijalni dijalog na svim nivoima, materijalna i socijalna sigurnost i bolja zaštita na radu. Zajedništvo u borbi za ostvarenje naših ciljeva pokazaćemo u masovnosti i jedinstvu na Protestu Prvog maja u Beogradu.

SINDIKATI I SAVEZ
SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE



















21. april 2008, Novi Sad

RAZGOVORI U SVAKOM OPŠTINSKOM VEĆU

Od 13. marta održani su sastanci u 26 vojvodjanskih VSSSO vezani za veliki Prvomajski protest

Kako najbolje organizovati odlazak zainteresovanih na veliki protest Prvog maja 2008. godine u Beograd, bila je tema razgovora vodjenih više nedelja u ukupno 26 Veća Saveza samostalnih sindikata opština u Vojvodini. Prva sednica VSSSO na kojoj je  razgovarano o Protestu održana je 13.marta 2008. godine u Bačkoj Palanci, potom u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi. U martu razgovori su još vodjeni u Adi, Bečeju, Kanjiži i Senti.

Veća SSS opština Bačka Topola i Subotica su prvi organizovali razgovore u aprilu a potom sledi Vršac, Odžaci, Bač, Vrbas, Kula, Kovin, Apatin, Sombor, Srbobran, Temerin, Žabalj, Šid, Sremska Mitrovica, Indjija, Ruma i Stara Pazova.  Razgovorima, pored članova Veća Saveza samostalnih sindikata opštine i predsednika sindikalnih organizacija, prisustvovali su i predsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, i predsednici Sindikata delatnosti Jelena Češljević, Vlado Miljuš, Milorad Perišić i Radojko Jovanović, zavisno od opštinskog Veća.


21. april 2008, Novi Sad

REŠITI  PITANJE „BORELIJA“

Uputiće se zahtev nadležnim ministrastvima da se razreše imovinsko-pravni odnosi sa matičnom kućom „Borovo“ Vukovar

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine i njegovi članovi će uzeti aktivno učešće u Prvomajskom sindikalnom protestu 2008. godine u Beogradu, zaključeno je na sednici POS održanoj 21. aprila 2008. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Na dnevnom redu sednice pored sindikalnog protesta u Beogradu bio je i plan rada Pokrajinskog odbora Sindikata tekstila kože i obuće AP Vojvodine i ekonomski pokazatelji poslovanja tekstilne i kožarsko-preradjivačke industrije na teritoriji AP Vojvodine za period januar-novembar 2007. godine.

Članovi POS su jednoglasno usvojili Plan rada za ovu godinu. Takodje je zaključeno da Samostalni sindikat tekstila, kože i obuće AP Vojvodine uputi zahtev nadležnim ministrastvima da se reši imovinsko pitanje DP  „Boreli“ Sombor,  odnosno da se razreše imovinsko-pravni odnosi sa matičnom kućom „Borovo“ Vukovar.











18. april 2008, Bečej

PROTESTOM PROTIV ZAKONA

Zaposleni PIK Bečej Poljoprivreda a.d. izrazili ponovo svoje nezadovoljstvo zbog problema zakupa državnog zemljišta

U organizaciji sindikalnih organizacija samostalnog sindikata i UGS „Nezavisnost“ PIK-a Bečej Poljoprivreda a.d. zaposleni ovog kombinata su 18. aprila 2008. godine okupljanjem ispred zgrade Skupštine opštine Bečej izrazili svoje nezadovoljstvo zbog problema zakupa državnog zemljišta. U zgradi se održavala promocija političke partije G 17  kojoj je prisustvovala i bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković koju zaposleni u PIK Bečej Poljoprivred a.d. smatraju najodgovornijom za odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu čije su posledice, kako ukazuju, protivzakonite i nameštene licitacije, usitnjavanje zemljišnog poseda, urušavanje organizovanih poljoprivrednih sistema kao i socijalni problemi vezani za moguće otpuštanje zaposlenih.

PIK Bečej Poljoprivreda a.d. je za državno zemljište, koje je u vreme okončanja privatizacije dato na licitaciju, a koje je obradjivao, prošle godine samo opštini Bečej  na ime zakupa i poreza platio 28 miliona dinara.Zaposleni ukazuju i da i nauka i struka kao i dosadašnja iskustva pokazuju pogubnost primene ovakvog Zakona. Zbog svih tih problema pokrenuli su inicijativu za izmenu postojećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali na žalost, do sada bez ikakvog odjeka.


16. april 2008, Novi Sad

KAKO PROTIV SIVE EKONOMIJE

Preko 75 miliona eura je samo država izgubila zbog sive ekonomije u saobraćaju u poslednje dve godine,  predočeno novinarima

Konferencija za novinare sa temom: "Siva ekonomija i stanje u saobraćaju" održana je 16. aprila 2008. godine u Novom Sadu u Radničkom domu. Sa novinarima je razgovarao predsednik Pokrajinskog odbora saobraćaja i veza Milanko Grbić.

Obraćajući se predstavnicima medija Grbić je upozorio da je stanje u saobraćaju  više nego kritično. Zakon o saobraćaju, koji je na snazi, se ne poštuje a privatizacijom saobraćanih preduzeća jedan broj radnika je doveden na rub egzistencije.

- Preko 75 miliona eura je samo država izgubila zbog sive ekonomije u saobraćaju u poslednje dve godine - ukazao je Milanko Grbić. - Saobraćajna preduzeća su izgubila i više. Sve je počelo pre oko četiri godine kada se kupovina socijalnog mira rešavala putem takozvanih divljih taksista. Sačekaćemo da se obave izbori pa ćemo sa novom vlasti pokušati trajno da rešimo problem sive ekonomije u saobraćaju.















14. april  2008,  Novi Sad

POKLON SVAKOJ NOVORODJENOJ BEBI

Sindikalna organizacija Doma zdravlja Novi Sad pokrenula
veoma interesantnu akciju

Osnovne aktivnosti sindikalne organizacije Doma zdravlja Novi Sad i akcije koje vodi, bili su tema razgovora predsednica Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine dr Dunje Civrić i Sindikalne organizacije dr Sladjane Jovanović upriličenih 14. aprila 2008. godine u radnoj poseti ovom kolektivu. Inače, sindikalna organizacija Doma zdravlja Novi Sad broji oko 900 članova.

Dr. Sladjana Jovanović predstavila je novopokrenutu akciju sindikalne organizacije sa željom da preraste okvire Doma zdravlja Novi Sad. U pitanju je poklon čestitka od deset hiljada dinara koju dobija svaka novorodjena beba zaposlenih u ovom kolektivu. Na ovu akciju, kao skroman doprinos u skladu sa sopstvenim mogućnostima,  sindikalci Doma zdravlja su se odlučili upravo zbog alarmantne situacije kada je u pitanju natalitet u Vojvodini.


14. april  2008,  Novi Sad

PROIZVODNI RADNICI NAJNEZADOVOLJNIJI

Novinarima saopšteni razlozi zbog kojih će zaposleni u metalskom kompleksu i zdravstvu učestvovati na velikom Prvomajskom protestu

Na konferenciji za medije održanoj 14. aprila 2008.godine, u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, novinarima su razloge zbog kojih će zaposleni u metalskom kompleksu i zdravstvu učestvovati na velikom Prvomajskom protestu u Beogradu predočili  predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine dr Dunja Civrić i predsednik Pokrajinske organizacije Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš.

Predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Vojvodine dr Dunja Civrić novinarima je posebno naglasila da iako je u ovoj oblasti ostvaren značajan napredak u dijalogu sa vlastima, postoji stalna potreba da se ukazuje na egzistencijalni status zaposlenih. Iako nije nosilac  Protesta 1. maja u Beogradu, Sindikat zdravstva i socijalne zaštite značajno podržava svoje kolege iz privrede.

Jedan od pokretača održavanja velikog Prvomajskog protesta je upravo Sindikat metalaca - ukazao je predstavnicima medija predsednik Pokrajinske organizacije metalaca Vlado Miljuš. Takodje je istakao da su upravo radnici u proizvodnim delatnostima najnezadovoljniji. Tako je u Vojvodini u procesu privatizacije preko 10.500 radnika samo iz metalskog kompleksa ostalo bez posla. Zato će se na protestima u Beogradu   ukazati budućoj vlasti, izmedju ostalog, da radništvo više neće tolerisati niske zarade, loš socijalni dijalog i nemanje kolektivnih ugovora.















12. april 2008, Zagreb

PODRŠKA RADNICIMA HRVATSKE

Protestu je na centralnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića prisustvovalo preko 50.000 ljudi

Na velikim  radničkim demonstracijama održanim u Zagrebu 12. aprila 2008. godine podršku  svojim kolegama i radnicima Hrvatske dali su i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije. U ime SSSS prisustvovali su Miodrag Bradonjić sekretar Veća SSS Vojvodine, Stanimir Trailović predsednik VSSSO Smederevo, Drulović Petrašin predsednik VSSSO Užice i Marija Grbić predsednica Sekcije mladih SSS Srbije.

Pod sloganom "Zajedno za veće plate u javnom i privatnom sektoru" Savez samostalnih sindikata Hrvatske i udruženi sindikati tražili su veće plate, ograničavanje rada na odredjeno vreme, zakon o minimalnoj plati, penzionu i zdravstvenu reformu, bolje i sigurnije uslove rada. Protestu je na centralnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića prisustvovalo preko 50.000 ljudi kojima su podršku takodje dali predstavnici sindikata iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Madjarske, Poljske i Italije.



11. april  2008,  Novi Sad

PRVI MAJ, SAMO POČETAK

Prvomajskom sindikalnom protestu 2008. godine, članovi POS i GOS zanatstva posvetili najviše pažnje

Zajednička sednica Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva održana je 11. aprila 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Na sednici se razgovaralo o aktivnostima POS i GOS izmedju dve sednice, Prvomajskom sindikalnom protestu 2008. godine, realizaciji programa omasovljenja članstva, konkursu za jubilarnu nagradu povodom 110 godina sindikata i 15. Susretima zanatlija i preduzetnika Srbije.

Članovi Pokrajinskog i Gradskog odbora najviše vremena su posvetili dogovoru o organizaciji protesta koji se 1. maja 2008. godine održava u Beogradu. Svi zainteresovani za odlazak u Beograd će biti priključeni, dogovoreno je, kao i da je 1. maj samo početak odredjenih aktivnosti koje se planiraju u Samostalnom sindikatu.











11. april 2008,  Novi Sad

ZAJEDNIČKI U BEOGRADU

Članovi tri Pokrajinska odbora samostalnih sindikata nezadovoljni izuzetno teškim materijalnim položajem zaposlenih

Zajednička sednica Pokrajinskog odbora samostalnih sindikata, trgovine, zanatstva, usluga,  preduzetništva, ugostiteljstva i turizma održana je 11. aprila 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Izmedju ostalog, na sednici je razgovarano o aktivnostima POS-ova izmedju dve sedniice i Prvomajskom sindikalnom protestu 2008. godine.

Članovi pokrajinskih odbora sindikata trgovine, zanatsva, usluga, preduzetništva, ugostiteljstva i turizma saglasili su se da se ovi Sindikati moraju oglasiti 1.maja u Beogradu. Jer, materijalni i socijalni položaj zaposlenih je izuzetno težak i bezperspektivan. Svi zaiteresovani će, predočeno je na sednici, preko svojih opštinskih Veća Saveza samostalnih sindikata moći svoje nezadovoljstvo iskazati u Beogradu.


10. april 2008,  Novi Sad

PREGOVORI URODILI PLODOM

Zaposleni u obrazovanju pored jednokratne pomoći od 3.000 dinara mogu da računaju i na povećanje cene rada

Svim zaposlenima u obrazovanju biće isplaćena u toku aprila jednokratna pomoć od 3.000 dinara, sledi i povećanje cene rada od pet posto predvidjeno Protokolom za aprilsku platu kao i korekcija koeficijenata od aprilske plate za nenastavno osoblje od prvog do šestog stepena stručne spreme za četiri posto. Takodje, dogovoreno je  povećanje cene rada od pet posto za septembarsku platu i dodatno povećanje do pet posto što će se regulisati aneksom Protokola u oktobru 2008. godine.

U pregovorima izmedju predstavnika Vlade Republike Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije takodje je dogovoreno da se pristupi izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u obrazovanju, čiji rok ističe u oktobru ove godine.











9. april  2008,  Novi Sad

POMOĆ OD 3.000 DINARA

Pored toga zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti će u aprilu ostvariti i povećanje zarada od pet posto što je utvrdjeno Protokolom za 2008. godinu

Aktivnosti POS izmedju dve sednice, izveštaj o materijalno - finansijskom poslovanju Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2007. godinu, predlog plana prihoda i rashoda za 2008. godinu, učešće na protestnoj manifestaciji 1. maja 2008. godine u Beogradu i aktivnosti na zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana  9. aprila 2008. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Branislava Plančak informisala je članove Pokrajinskog odbora da će zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dobiti jednokratnu pomoć od 3.000 dinara za predstojeće praznike i da, kako obrazlažu ministri u Vladi republike Srbije, ne postoji drugačija finansijska mogućnost. Pored toga u aprilu će se ostvariti i povećanje zarada od pet posto što je utvrdjeno Protokolom za 2008. godinu.


7. april 2008, Novi Sad

PREDSEDNIK SAŠA SENTI

Na sednici Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je izabrano i Predsedništvo

Skupština Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 7. aprila 2008. godine u Novom Sadu, u Radničkom domu.

Na sednici su usvojena pravila o radu i program aktivnosti. Takodje, izabrano je Predsedništvo i predsednik Sekcije mladih. Za predsednika Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine izabran je Saša Senti iz Bečeja.















5. april  2008, Ljubljana

RADNIČKA SOLIDARNOST BEZ GRANICA

Ovom skupu predstavnici Samostalnog sindikata poljoprivrede prisustvovali su na poziv kolega iz Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Slovenije

Velikim evropskim demonstracijama sindikata održanim 5. aprila 2008. godine u Ljubljani u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije i Vojvodine, prisustvovali su Zoran Malenović, Jelena Češljević i Branislav Šekerović.

Pod sloganom "Radnička solidarnost ne poznaje granice" u Ljubljani je protestvovalo preko 30.000 članova iz 29 evropskih država. Zahtevi radništva su, izmedju ostalog, jednako plaćeni rad za muškarce i žene, dostojne minimalne zarade koje bi sprečile siromaštvo i jače kolektivno dogovaranje. Demonstranti su upozorili i na činjenicu da se sve više smanjuje kupovna moć radnika i da je udeo plata u bruto nacionalnom dohotku sve manji.


3. april  2008, Sombor

ŠTRAJKOVATI  ILI  NE?

Neisplaćena februarska zarada i nepovezan staž muči zaposlene u poljoprivrednom preduzeću "Stanišić"

Odluka o štrajku zbog neisplaćenih februarskih zarada i nepovezani staž u trajanju od sedam meseci zaposlenima u "Stanišiću" iz Stanišića, bili su tema razgovora održanih 3. aprila u Veću Saveza samostalnih sindikata opštine Sombor. Razgovorima su pored Odbora sindikalne organizacije poljoprivrednog preduzeća "Stanišić" i predstavnika VSSSO, prisustvovali i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević, direktor preduzeća Mile Cmiljanić i predstavnici malih akcionara i advokatske kancelarije Guconja.

Rezultat razgovora je obećanje da će se isplatiti februarska zarada a do jeseni da će se rešiti i problem povezivanja radnog staža. Odbor sindikalne organizacije "Stanišić" će o rezultatima razgovora obavestiti zaposlene koji će i doneti konačnu odluku o štrajku.















3. april  2008,  Novi Sad

PONOVO PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDE

Ne želimo da se stvaraju problemi i da neko nasilno ugrožava egzistenciju naših članova i koristi metode pritisaka i sile - kaže se u obraćanju predsednika POS poljoprivrede

U ime Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede, predsednik Jelena Češljević ponovo se obratila pismom ministru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Srbije dr Slobodanu Milosavljeviću zbog problemom državnog zemljišta u opštini Srbobran a koju koristi "PIK Bečej - Poljoprivreda" ad.  

Na početku pisma se konstatuje da ministar lično i Ministarstvo poljoprivrede nije smoglo snage da spreči  sukobe koji su se 2. aprila ove godine desili na njivama  Srbobranskog atara izmedju    "PIK BEČEJ  - Poljoprivreda" a.d.  Bečej i opštine Srbobran.

U obraćanju ministru Milosavljeviću dalje se kaže"Vama je poznat ovaj problem, jer ste Vi posle dugo vremena, tačnije pod političkim pritiscima 18. januara potpisali sporne ugovore za zakupce. Napominjem da smo kao interesna organizacija zaposleni u poljoprivredi Vojvodine zainteresovani da se poštuju doneti zakoni i propisi. Ne želimo da se stvaraju problemi i da neko nasilno ugrožava egzistenciju naših članova i koristi metode pritisaka i sile. Još u prvim razgovorima sa Vama mi smo ukazali na problem koji Zakon o poljoprivrednom zemljištu stvara i shvatili smo iz Vaše priče da je u toku izmena ovog Zakona. Medjutim to se još uvek ne dešava.

Svakako da je do sada postojala mogućnost da sve strane u vezi sa ovim problemom zemljišta pozovete s ciljem da se o ovome razgovara i postignu odredjeni dogovori. U vezi sa tim kao i ukupno problema izdavanja poljoprivrednog zemljišta, Samostalni sindikat poljoprivrede Vas je molio da se ovi problemi brže rešavaju jer znamo koliko su prisutne tenzije koje lako mogu dovesti do neželjenih dogadjaja.

Ponovo koristim priliku da Vas to zamolim bez obzira što je Ministarstvo samo deo tehničke Vlade", kaže se na kraju pisma predsednika Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede  Jelena Češljević.


3. april 2008, Novi Sad

ZAJEDNIČKI PROTIV SIVE EKONOMIJE

Po opštinama bi trebalo održati zajedničke sastanke Sindikata saobraćaja, predstavnika lokalne samouprave i Ministarstva za infrastrukturu i direktora preduzeća

Siva ekonomija i saradnja PU "Pan-trans"-a i Sindikata,  bili su tema sednice Pokrajinskog odbora  Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine održane  3. aprila 2007. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora, nakon rasprave, su zaključili da se po opštinama održe zajednički sastanci Sindikata saobraćaja, predstavnika lokalne samouprave i Ministarstva za infrastrukturu i direktora preduzeća, kako bi se sagledali i pokušali za odredjenu sredinu rešiti problemi vezani za sivu ekonomiju u ovoj delatnosti. Takodje, zaključeno je da se zatraži prebacivanje nadležnosti za usaglašavanje linija sa Privredne komore na Ministarstvo za infrastrukturu.

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine dao je punu podršku radnicima ATP "Vojvodina" koji štrajkuju.











3. april 2008,  Novi Sad 

"ZAMENA" BEZVREDNIH  AKCIJA 

Potrebno je, izmedju ostalog,  podneti potvrdu preduzeća da nije ostvareno pravo po osnovu stečenih akcija

Svi koji su svoje akcije dobili besplatno u prcesu privatizacije  a koje praktično ne vrede, mogu da ih se odreknu i prijave za akcije šest velikih javnih preduzeća. U evidenciju nosilaca prava mogu da se upišu  lica koja su pravo na akcije, odnosno udele bez naknade ostvarili u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji i Zakonom o privatizaciji, ako po osnovu tako stečenih akcija, odnosno udela nisu ostvarili pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo stečajne ili likvidacione mase i ako tim akcijama, odnosno udelima nisu raspolagali.  Ovo pravo omogućeno je Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o postupku i načinu evidencije gradjana koji imaju pravo na novčanu naknadu i na prenos akcija bez naknade.

Ova lica uz prijavu za upis u evidenciju nosilaca prava podnose: potvrdu preduzeća o sticanju akcija, odnosno udela bez naknade, potvrdu preduzeća da nije ostvario prava po osnovu stečenih akcija  ili overenu izjavu  da nije ostvario prava ako je preduzeće odnosno privredno društvo prestalo sa radom  i izjavu da je saglasan da se te akcije prenesu Akcijskom fondu.


2. april 2008,  Novi Sad

NEOPHODAN ODLAZAK U BEOGRAD

Na sednici POS-a  zaključeno da je protest 1. maja 2008. godine  potreban kako bi se odgovornima skrenula pažnja na težak položaj zaposlenih

Prvomajski protest Saveza samostalnih sindikata Srbije, granski kolektivni ugovor,  izbor člana Statutarnog odbora ROS-a i  pitanje uplate članarine, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog  Sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Vojvodine, održane 2. aprila 2008. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi POS-a su zaključili da je protest 1. maja 2008. godine u Beogradu neophodan kako bi se odgovornima skrenula pažnja na težak položaj zaposlenih. Za člana Statutarnog odbora Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izfavačkoj i informativnoj delatnosti izabran je Radomir Elezović, zaposlen u "Lepenki" iz Novog Kneževca.











1. april 2008,  Novi Sad

PISMO NAJODGOVORNIJIMA

Od Vlade Republike Srbije se traže hitni pregovori o povećanju osnovice za sve zaposlene u obrazovanju

Mr. Jovo Gavrić, potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije, u ime ovog Sindikata uputio je pisma predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, ministrima finansija, ekonomije, rada i prosvete dr Mirku Cvetkoviću, mr Mladjanu Dinkiću, dr Rasimu Ljajiću i prof. dr Zoranu Lončaru u kojima se  od Vlade Republike Srbije traže hitni pregovori o povećanju osnovice za sve zaposlene u obrazovanju.

Naime, kako se navodi, u važećim potpisanim posebnim kolektivnim ugovorima za obrazovanje stoji da ukoliko se u toku kalendarske godine bitno promene okolnosti i pretpostavke na osnovu kojih je utvrdjena osnovica za obračun plata, ugovorne strane se mogu  sporazumeti o promeni osnovice. Inicijativu za pregovore pokreće sindikat.

Iz Sindikata obrazovanja ukazuju da su troškovi života u aprilu 2008. u odnosu na oktobar 2007. godine znatno veći s obzirom na povećanje cena električne energije, goriva, brašna, hleba, ulja i drugih namirnica. Ukoliko se nastavi ovakav trend povećanja cena, inflacija neće biti šest posto za 2008. godinu, kao je predvidjano, nego znatno veća.





21. decembar 2007, Novi Sad

PROŠIRENA SEDNICA VEĆA




Video Size: 3,30MB. - 1:26 min.

- Na dnevnom redu sednice, izmedju ostalog, su aktuelna pitanja procesa privatizacije, informacija o aktivnostima SSSV u 2007. godini, donošenje odluka o konstituisanju, sastavu i delokrugu rada Sekcije žena i Sekcije mladih pri SSSV.


14. decembar 2007, Novi Sad

PRIVATIZACIJA VELIKIH PRIVREDNIH SISTEMA




Video Size: 2,21MB. - 0:56 min.

- Iskustva drugih zemalja po pitanju privatizacije javnog sektora i
velikih sistema od opšteg interesa.


Video arhiva:




PRESS ARHIVA:
2008.
AVGUST
JUL
JUN
MAJ
APRIL
MART
FEBRUAR
JANUAR
2007.
FEBRUAR
MART
APRIL
MAJ
JUN
JUL
SEPTEMBAR
OKTOBAR
NOVEMBAR
DECEMBAR



PRINT

www.SSSV.org.yu
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0