Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA april 2012.

26. april 2012, Novi Sad

PREDSTAVLJEN PROJEKAT

Dogovoreno je da sledeći seminar metalaca iz Švedske i Vojvodine bude u junu 2012. godine

Zajednički projekat Sindikata metalaca Švedske IF metal i Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu započeo je seminarom koji je održan 26. aprila 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Projekat se održava pod nazivom „Lokalne vodje promena u sindikatu“.

Učesnici seminara, sindikalci iz Švedske i Vojvodine (iz „Akumulatora“ Sombor i „Livnice- Cimos“ Kikinda), upoznati su sa projektom. Medjusobno su u prvom zajedničkom susretu razmenili iskusta, pre svega, o načinu rada i finansiranja sindikata. Dogovoreno je da sledeći seminar bude u toku juna 2012. godine.





 

 



 

 



25. april 2012, Novi Sad

„STOP ZLOSTAVLJANJU NA RADU“

Tribinu su organizovali SSS Vojvodine, u saradnji sa partnerom - organizacijom ABF iz Švedske i pridruženim partnerom - Fondom za Evropske poslove AP Vojvodine

U okviru projekta „Sprečavanje zlostavljanja na radu u poslovnom okruženju kroz socijalni dijalog“ koji finansira Evropska Unija kroz program „Podrška civilnom društvu“, 25. aprila 2012. godine, u Skupštini AP Vojvodine, održana je Tribina pod nazivom „Stop zlostavljanju na radu“. Tribina u organizaciji SSS Vojvodine,a u saradnji sa partnerom - organizacijom ABF iz Švedske i pridruženim partnerom - Fondom za Evropske poslove AP Vojvodine, okupila je predstavnike institucija koje se bave ovim problemom, kao i relevantne aktere koji se bore protiv diskriminacije na radu i u vezi sa radom.

Aktivno učešće na Tribini uzeli su: Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, dr Milorad Mijatović predsednik SSSV, Goran Milić, sekretar SSSV i menadžer Projekta, Aleksandra Čalošević, GOPS Consultants, predstavnica Delegacije Evropske Unije, Braco Kalajdžić, partner u projektu, predstavnik organizacije ABF iz Švedske, Mike Johansson, predstavnik sindikata IF METALL iz Švedske, Dražen Lovrić, saradnik u projektu, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodina, dr Senad Jašarević, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Jasmina Maričić Vukotić, inspektor rada Ministarstva rada i socijalne politike RS, Ljiljana Stojšić, načelnica inspekcije rada za Južnobački okrug, prim. dr sc, med. Jelka Rodić Strugar, specijalista medicine rada Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad.

Na Tribini su učestvovali i Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog SES, Milan Đukić, advokat, dr Aleksandar Grujić, zaštitnik građana Grada Novog Sada, Ljiljana Galović, Vojvođanski centar za ljudska prava, Aleksandar Ilić, predsednik Udruženja „Stop mobing“, Slavica Vabrik, predstavnica Udruženja poslovanih žena Srbije, Vladimir Jović, član Upravnog odbora Udruženja mladih pravnika Srbije, predsednik Udruženja za Južnobački okrug, Drago Đokić i Tomislav Stajić, potpredsednici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Gordana Milović, predsednica sekcije žena SSSV, predsednici veća, pojedinih povereništava i granskih sindikata onih grana u kojima je mobing više izražen.

Učesnici Tribine zauzeli su zajednički stav da je neophodno da se o zlostavljanju i diskriminaciji na radu otvoreno govori, ukaže na kompleksnost i rasprostranjenost ove negativne društvene pojave, te da se dijalogom, tolerancijom i razumevanjem dođe do njenog prevazilaženja. Prevencija mobinga treba da bude zajednički interes pojedinca, poslodavaca i države. Protiv mobinga treba da se bori prioritetno kroz edukaciju uz permanentno podizanje svesti da je kvalitetno upravljanje i dobra komunikacija sa kadrovima ključ uspeha i konkurentnosti svake organizacije. Takođe, treba raditi na poštovanju dostojanstvenog rada, unaprediti sistem zaštite osnovnih ljudskih prava i raditi na promeni mentaliteta jer je jedan od uzroka problema u samom čoveku. Neophodno je i da postoji dugoročna strategija borbe protiv diskriminacije na radu i u vezi sa radom, kako bi se nastavilo sa delovanjem u pravcu smanjenja ove negativne društvene pojave.

April 2012, Beograd

JEDNOSATNI ŠTRAJK UPOZORENJA ZDRAVSTVA

Od Vlade Republike Srbije odmah se zahteva povećanje zarada, izmena Uredbe o koeficijentima tako da rasponi u zaradama iznose 1:5...

Štrajk upozorenja u svim ustanovama zdravstva i socijalne zaštite održaće se 25. aprila 2012. godine od 11.00 do 12.00 časova. Odluku o stupanju u jednosatni štrajk upozorenja doneo je Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije koji od Vlade Republike Srbije odmah zahteva povećanje zarada, izmenu Uredbe o koeficijentima tako da rasponi u zaradama iznose 1:5, primenu PKU i potpisivanje kolektivnih ugovora kod poslodavca sa integralnim tekstom PKU.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije zahteva i povlačenje Uredbe o korektivnom koeficijentu i Uredbe o uslovima koje mora da ispunjava zdravstvena ustanova za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima, isplatu jubilarnih nagrada za sve zaposlene koji ostvaruju ovo pravo po Zakonu i PKU. Takodje, zahteva se i obezbedjivanje kolektivnog osiguranja i preventivno-rekreativnih odmora za zaposlene u ovim delatnostima i potpisivanje Sporazuma socijalnih partnera.





20. april 2012, Novi Sad

RADNA POSETA ŠVEDSKIH SINDIKALACA

Osnovni cilj zajedničkog projekta je jačanje pozicije
Sindikata i sindikalnih aktivista

Zajednički projekat pod nazivom „Lokalne vodje promena u Sindikatu“ koji Sindikat metalaca Švedske IF metal, Olof Palme centar, Samostalni Sindikat tekstila, kože i obuće Srbije i Pokrajinska organizacija SSMS za Vojvodinu ove godine započinju, startovao je seminarom u Beogradu 19. aprila 2012. godine. Projekat će finansirati IF metal i Olof Palme centar. Osnovni cilj ovog projekta je jačanje pozicije Sindikata i sindikalnih aktivista i njihove spremnosti da budu nosioci promena, inicijatori brzog prilagodjavanja sindikata i njegovih akcija. Projekat će se realizovati kroz seminare, radionice i predavanja stručnjaka iz odredjenih oblasti.

Za učesnike u projektu, njih dvadesetak iz Sindikata metalaca Švedske IF metal, upriličena je 20. aprila 2012. godine radna poseta Sindikatu metalaca Vojvodine. U toku posete razgovarano je, izmedju ostalog, o načinu organizovanja sindikata, finansiranju i socijalno materijalnom položaju članova.

19. april 2012, Beograd

VIŠE RAZLOGA NEZADOVOLJSTVA

Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti protestvovali, izmedju ostalog i zbog poremećenog sistema vrednosti u rasponima zarada, niskih plata...

Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti održali su na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 19. aprila 2012. godine veliki protest. Razloga za nezadovoljstvo je više počev od niskih plata, to što četiri grupe poslova imaju zaradu ispod minimalne, što je uveden sistem kapitacije kojim se i onako niske zarade još više obezvredjuju. Razlog protesta je i poremećen sistem vrednosti u rasponima zarada, nepotpisivanje kolektivnih ugovora kod poslodavaca, nedopustivo odugovlačenje u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu i krajnje ignoratski odnos Vlade Republike Srbije prema zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Koliko je nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti moglo se videti i što ga nije ublažilo ni obraćanje resornog ministra, gospodina Zorana Stankovića. Okupljeni zdravstvenjaci su nakon izrečenih razloga za ovaj protest sa Trga Nikole Pašića organizovano u koloni otišli i do zgrade Vlade Republike Srbije. Tu su predali svoje zahteve uz naznaku da će se njihovo nezadovoljstvo radikalizovati ukoliko se na njih ne odgovori.



 





19. april 2012, Kikinda

RADNO MESTO NAJVEĆE BOGATSTVO

Radne posete predsednika SSS i Sindikata komunalaca Vojvodine upriličene u više preduzeća u Kikindi

Predsednik SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnim i stambenim delatnostima Vojvodine Milorad Kotur boravili su 19. aprila 2012. godine u radnoj poseti Kikindi. Tom prilikom postili su Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Kikinda, Javno komunalno preduzeće „6. oktobar“ i Javno preduzeće „Gradsko zelenilo i pijace“, dok je predsednik Opštine Kikinda Ilija Vojinović upriličio prijem za predstavnike Samostalnog sindikata Vojvodine.

U razgovorima vodjenim prilikom poseta, posebno je istaknuto zalaganje sindikata da se postojeća javna komunalna preduzeća zadrže u stopostotnoj javnoj svojini najkraće u narednih pet godina. U medjuvremenu bi trebalo, rečeno je, izvršiti departizaciju i restruktuiranje tih firmi kako bi tržišno poslovale a privatni kapital ne bi smeo da udje u komunalna preduzeća na štetu korisnika i zaposlenih. U toku razgovora posebno je ukazano na JP „Gradsko zelenilo i pijace“ koje je opstalo zahvaljujući uspešnom pregovaranju i lokalnoj samoupravi. Kako je rekao predsednik SSSV dr Mijatović, danas je najveće bogatstvo imati radno mesto i zaraditi platu.

April 2012, Beograd

VELIKI PROTEST ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, izmedju ostalog zahteva poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih tako da ni jedna zarada u zdravstvu ne može biti niža od minimalne potrošačke korpe

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 19. aprila 2012. godine, održaće se veliki protest zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je doneo odluku o organizovanju protesta zbog niskih plata, zbog nedopustivosti da četiri grupe poslova imaju zaradu ispod minimalne, zbog uvodjenja sistema kapitacije kojim se i onako niske zarade još više obezvredjuju. Razlog protesta je i poremećen sistem vrednosti u rasponima zarada, nepotpisivanje kolektivnih ugovora kod poslodavaca, nedopustivo odugovlačenje u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu i krajnje ignoratski odnos Vlade Republike Srbije prema zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Kako se planira, okupljeni će sa Trga Nikole Pašića organizovano u koloni otići i do zgrade Vlade Republike Srbije.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije zahteva poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih tako da ni jedna zarada u zdravstvu ne može biti niža od minimalne potrošačke korpe a rasponi u zaradama da iznose jedan prema pet. Zahteva se i izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, dosledna primena PKU za zdravstvene ustanove čiji je osnovač RS sa proširenim dejstvom i potpisivanje kolektivnih ugovora kod poslodavaca čiji je osnivač RS kao i na nivou lokalne samouprave i to jedinstveno sa integralnim tekstom PKU.

Ukoliko zahtevi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije ne budu realizovani ili se o njima ne postigne dogovor sa Vladom Republike Srbije ovaj sindikat će stupiti u štrajk.





29. mart 2012, Sremska Mitrovica

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Pored Samostalnog sindikata Moeller electric, koji je i najstariji sindikat u ovoj firmi, potpisnici su još dva reprezentativna sindikata

U Eaton electric 29. marta 2012. godine potpisan je kolektivni ugovor. Pored Samostalnog sindikata Moeller electric, koji je i najstariji sindikat u ovoj firmi, potpisnici su još dva reprezentativna sindikata.

Svečanom potpisivanju PKU prisustvovali su i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljus i predsednik Veća SSSO Sremska Mitrovica Stevan Romakov. Inače, Eaton je najveci poslodavac na području Sremske Mitrovice.

30. mart 2012, Novi Sad

„GAZDE“ NEĆE SINDIKAT

Predsednik ROS-a je posebno naglasio da gotovo nema firme u Srbiji iz oblasti zanatstva, usluga i preduzetništva u kojoj je situacija dobra

O aktivnostima POS-a i GOS-a izmedju dve sednice i pokazateljima koji utiču na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, članovima Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva ukazao je predsednik Milorad Perišić na sednici održanoj 30. marta 2012. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sednici je prisustvovao i predsednik Republičkog odbora sindikata ovih delatnosti Mitar Kostić.

Obraćajući se članovima Pokrajinskog i Gradskog odbora, predsednik Kostić je posebno naglasio da gotovo nema firme u Srbiji iz oblasti zanatstva, usluga i preduzetništva u kojoj je situacija dobra. Uzimajući učešće u raspravi Stevan Romakov je istakao da su sindikati na zapadu najjači upravo u ovakvim firmama ali da kod nas sindikalci imaju velike probleme sa „gazdama“ koji najčešće i ne dozvoljavaju da se formira sindikat. Članovi POS i GOS informisani su i o aktivnostima vezanim za dodelu prvomajskih nagrada i zlatnih plaketa za 2012. godinu.






PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  

PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0