Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA mart 2009.





31. mart 2009, Novi Sad

SASTANAK PREDSEDNIKA S.O. VODOPRIVREDE

Šta bi sindikat trebalo da uradi kako bi se ubrzala realizacija Elaborata APV o transformaciji društvenih vodoprivrednih preduzeća, jedan od razloga sazivanja sastanka

Sastanak predsednika sindikalnih organizacija vodoprivrednih preduzeća sa teritorije Vojvodine i Javnog preduzeća "Vode Vojvodine" održan je u Radničkom domu u Novom Sadu 31. marta 2009. godine. Na dnevnom redu je bila informacija povodom razgovora predsednika sindikata sa direktorom JP "Vode Vojvodine".

Osnovni motiv sazivanja ovog sastanka je, pored informisanja o razgovoru sa v.d. generalnim direktorom Vojvodina voda prof. dr Salvai Atilom, bio i dogovor o tome šta bi sindikat trebalo da uradi kako bi se ubrzala realizacija Elaborata APV o transformaciji društvenih vodoprivrednih preduzeća. Sindikalci su ukazali da može doći do problema u funkcionisanju samih preduzeća.

31. mart 2009, Novi Sad

POSAO DOVESTI DO KRAJA

Transformacijom vodoprivrednih preduzeća bi se zaokružio i bezbednosni sistem, uveliko bi se uštedelo a moglo bi se ići i u nove investicije

Problemi u transformaciji vodoprivrede Vojvodine, bili su tema Konferencije za medije upriličene u Radničkom domu u Novom Sadu 31. marta 2009. godine. Sa novinarima su razgovarali predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević, predsednik Podoodbora vodoprivrede Samostalnog sindikata poljoprivrede Srbije Dragan Lukić, podpredsednik i član ovog Pododbora Dragan Adamović i Ivica Kukin.

Predstavnicima medija je predočeno da od 21 vodoprivrednog preduzeća u Vojvodini, 18 je društvenih i da zapošljavaju oko 1.200 radnika. Elaborat o transformaciji društvenih vodoprivrednih preduzeća sa područja AP Vojvodine sa predlogom mera upućen je Vladi Republike Srbije, medjutim jedini odgovor je ćutanje. Novinarima je rečeno da će se ovaj problem prezentovati i Pokrajinskom socijalno-ekonomskom savetu a sve to kako bi se posao oko transformacije vodoprivrednih preduzeća doveo do kraja. Tim pre jer bi time bio zaokružen i bezbednosni sistem, uveliko bi se uštedelo a moglo bi se ići i u nove investicije.






27. mart 2009, Temerin

ZABRINUTI ZA SUDBINU

Na inicijativu sindikalne organizacije FKL Temerin održana je Skupština sindikata u čijem radu su učestovali i predstavnici Agencije za privatizaciju, Ministarstva ekonomje, opštine...

Zbog zabrinutosti za položaj zaposlenih i budućnost preduzeća jer sporo odmiče započeta privatizacija, na inicijativu sindikalne organizacije FKL Temerin, 27 marta 2009. godine održana je Skupština sindikata u čijem radu su učestvovali predstavnici Agencije za privatizaciju RS-centar za tendere, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, opštine Temerin i Sindikata metalaca Srbije i Vojvodine.

Cilj ovog sastanka bio je da članstvo informiše o toku tenderske prodaje fabrike kao i razmena mišljenja o načinu prevazilaženja problema likvidnosti koji je nastao zbog sporosti tenderskog postupka. Posebna pažnja članova sindikata bila je usmerena na pitanja vezana za socijalni program uz insistiranje da on bude deo tenderske dokumentacije i kupoprodajnog ugovora.

26. mart 2009, Novi Sad

SEDNICA ODBORA VISOKOG OBRAZOVANJA

Protokol o visini cene rada i dinamici isplate plata u obrazovanju, izmedju ostalog, bio na dnevnom redu

U četvrtak, 26. marta 2009. godine, u Radničkom domu u Novom Sadu, održana je sednica Odbora Sindikata delatnosti visokog obrazovanja Vojvodine. Članovima ovog Odbora o Predlogu zakona o prenosu nadležnosti Vlade RS na APV - delatnost visokog obrazovanja govorio je Jožef Kabok, pomoćnik pokrajinskog sekretara za ekonomsko-finansijske poslove. koji je takodje predočio i informaciju o planiranim sredstvima za visoko obrazovanje u budžetu APV za 2009. godinu.

O protokolu o visini cene rada i dinamici isplate plata u obrazovanju izvestilac je bio Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije. Prikaz novina u Posebnom kolektivnom ugovoru za visoko obrazovanje dao je mr Jovo Gavrić, potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije dok je o primeni PKU za visoko obrazovanje govorio prof. dr Vojkan Jovanović, predsednik Odbora sindikata delatnosti visokog obrazovanja Srbije.






27. mart 2009, Novi Sad

ZAHTEV PREDSEDNIKU I MINISTRU

Pokrajinski odbor metalaca traži da se deo novca od prodaje NIS usmeri i u metalska preduzeća u Vojvodini

IZVRŠNO VEĆE AP VOJVODINE Bojan Pajtić, predsednik

Predmet: Zahtev da se deo sredstava od prodaje NIS usmerava i u metalska preduzeća u Vojvodini

Poštovani gospodine Pajtiću,

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata metalaca Srbije, na svojoj sednici održanoj 10. marta 2009. godine, u sklopu rasprave o aktuelnoj situaciji u metalskim preduzećima u Vojvodini, ocenio je da su efekti globalne krize izuzetno zabrinjavajući u svim metalskim preduzećima na području Vojvodine – pre svega, zbog smanjenja likvidnosti preduzeća, nedostatka poslova i raskidanja ugovorenih poslova, pada investicionih i privrednih aktivnosti, pada izvoza, realnih zarada i kupovne moći zaposlenih, otvaranja stečajnih postupaka. Otpuštanja radnika po raznim osnovama, kao i strah od gubitka radnog mesta, su svakodnevnica u svim metalskim preduzećima u Vojvodini, a zaposleni (koji rade u izuzetno nebezbednim uslovima po zdravlje i život i bez adekvatne opreme za zaštitu na radu) se nalaze na ivici egzistencije, te više nisu u stanju ni da izmiruju račune za osnovne potrebe (struja, stanarina, gas ). Imajući u vidu da su preduzeća, i po Ustavu Republike Srbije , izjednačena bez obzira na oblik vlasništa, izraženo je nezadovoljstvo što Vlada Republike Srbije neravnomerno rasporedjuje subvencije usmeravajući ih samo ka državnim i društvenim preduzećima i smatraju da ta značajna sredstva treba usmeriti i u metalska preduzeća u Vojvodini za održavanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta. Tim pre, jer su upravo metalska preduzeća u Vojvodini prva osetila i udar krize prouzrokovan lošim privatizacijama. Iako je proces privatizacije u zakonskom roku praktično i završen na području Vojvodine, sem u nekoliko preduzeća (FKL Temerin, „Zastava autombili“ Sombor, "Majevica" Bačka Palanka), sve je učestalije raskidanje ugovora i odustajanje od strane kupaca, nepojavljivanje i nazainteresovanost vlasnika za poslovanje preduzeća. Sve je neizvesnija sudbina i ono malo preostalnh zaposlenih u metalskim preduzećima: „Bratstvo“ Subotica, „Fadip“ Bečej, „Bane“ Sombor, „Jugoalat“ Novi Sad.

S ozirom da su metalska predizeća iz Vojvodine učestvovala u izgradnji Nafte industrije Srbije obraćam Vam se sa zahtevom da se deo sredstava ostvaren prodajom Naftne industrije Srbije usmeri u oporavak i razvoj metalskih preduzeća u Vojvodini.

Obaveštavamo Vas da smo se obratiti i ministarstvu za ekonomiju i privredni razvoj RS i gospodinu Mlađanu Dinikću sa molbom da, u sklopu nadležnosti, sagledaju mogućnosti da se deo sredstava za subvencije izdvoji i za metalska preduzeća u Vojvodini.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK POKRAJINSKOG ODBORA Vlado Miljuš




VLADA REPUBLIKE SRBIJE

MINISTARSTVO EKONOMIJE I PRIVREDNOG RAZVOJA
Mlađan Dinkić, ministar

Predmet: Zahtev da se deo sredstava za subvencije usmerava i u metalska preduzeća u Vojvodini

Poštovani ministre Dinkiću,

Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata metalaca Srbije, na svojoj sednici održanoj 10. marta 2009. godine, u sklopu rasprave o aktuelnoj situaciji u metalskim preduzećima u Vojvodini, ocenio je da su efekti globalne krize izuzetno zabrinjavajući u svim metalskim preduzećima na području Vojvodine – pre svega, zbog smanjenja likvidnosti preduzeća, nedostatka poslova i raskidanja ugovorenih poslova, pada investicionih i privrednih aktivnosti, pada izvoza, realnih zarada i kupovne moći zaposlenih, otvaranja stečajnih postupaka. Otpuštanja radnika po raznim osnovama, kao i strah od gubitka radnog mesta, su svakodnevnica u svim metalskim preduzećima u Vojvodini, a zaposleni (koji rade u izuzetno nebezbednim uslovima po zdravlje i život i bez adekvatne opreme za zaštitu na radu) se nalaze na ivici egzistencije, te više nisu u stanju ni da izmiruju račune za osnovne potrebe (struja, stanarina, gas ). Imajući u vidu da su preduzeća, i po Ustavu Republike Srbije , izjednačena bez obzira na oblik vlasništa, izraženo je nezadovoljstvo što Vlada Republike Srbije neravnomerno rasporedjuje subvencije usmeravajući ih samo ka državnim i društvenim preduzećima i smatraju da ta značajna sredstva treba usmeriti i u metalska preduzeća u Vojvodini za održavanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta. Tim pre, jer su upravo metalska preduzeća u Vojvodini prva osetila i udar krize prouzrokovan lošim privatizacijama. Iako je proces privatizacije u zakonskom roku praktično i završen na području Vojvodine, sem u nekoliko preduzeća (FKL Temerin, „Zastava autombili“ Sombor, "Majevica" Bačka Palanka), sve je učestalije raskidanje ugovora i odustajanje od strane kupaca, nepojavljivanje i nazinteresovanost vlasnika za poslovanje preduzeća. Sve je neizvesnija sudbina iono malo preostalnih zaposlenih u metalskim preduzećima: „Bratstvo“ Subotica, „Fadip“ Bečej, „Bane“ Sombor, „Jugoalat“ Novi Sad.

Zbog svega toga Vam se obraćamo sa molbom da, u sklopu Vaših nadležnosti, sagledate mogućnosti da se deo sredstava za subvencije izdvoji i za metalska preduzeća u Vojvodini.

Obaveštavamo Vam da smo se obratili sa zahtevom i predsedniku Izvršnog Veća APV, gospodinu Bojanu Pajtiću da se deo sredstava ostvaren prodajom Naftne industrije Srbije usmeri u oporavak i razvoj metalskih preduzeća u Vojvodini s obzirom da su i ona učestvovala u izgradnji NIS-a.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK POKRAJINSKOG ODBORA
Vlado Miljuš

mart 2009, Sarajevo

KONFERENCIJA SINDIKATA SAOBRAĆAJA

Rascepkanost sindikalnog pokreta i formiranje velikog broja sindikata u delatnosti saobraćaja i veza ne doprinosi dijalogu, jedan od zaključaka

Socijalni dijalog i mehanizmi za njegovu realizaciju dosledno implementiraju kao demokratki metod rešavanja socijalno-ekonomskih problema i pitanja ekonomskog i društvenog razvoja, naročito onih pitanja koja imaju ili mogu imati implikacije na položaj i prava radnika zaposlenih u sektoru saobraćaja i veza. Ovo je jedan od zaključaka Prve Konferencije sindikata saobraćaja i veza Jugoistočne Evrope održane u Sarajevu od 13. do 15. marta 2009. godine na kojoj je učestvovao i predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine Milanko Grbić.

Da bi sindikat opravdao svoje učešće u socijalnom dijalogu njegova uloga mora biti aktivna, svrsishodna, produktivna, konkretna, temeljena na ravnopravnim i partnerskim odnosima sa poslodavcima i predstavnicima političke vlasti, zaključeno je. Učesnici Konferencije jedinstveni su u oceni da je sindikalni dijalog prvi i osnovni preduslov ovakve uloge sindikata a da rascepkanost sindikalnog pokreta i formiranje velikog broja sindikata u delatnosti saobraćaja i veza tome sigurno ne doprinosi. Jedino kroz medjusobnu saradnju sindikalnih organizacija na nivou država Jugoistočne Evrope i celokupne regije moguće je značajnije participiranje u odlučivanju o pitanjima koja su od interesa za radnike zaposlene u sektoru saobraćaja i veza, kako kroz predstavničke organizacije zakonodavne vlasti, tako i kod poslodavaca, sve sa ciljem poboljšanja njihovog radnog, ekonomskog i socijalnog položaja.






25. mart 2009, Novi Sad

PISMA MINISTRU I PREDSEDNICIMA

Predsednica Sindikata zaposlenih u upravi, pravosudju i društvenim organizacijama Vojvodine Milena Čipak se ponovo obratila nadležnima zbog mobinga nad zaposlenima

MINISTARSTVO ZA DRŽAVNU UPRAVU I
LOKALNU SAMOUPRAVU
MINISTAR MILAN MARKOVIĆ


Uvaženi ministre,

Obraćamo Vam se ponovo jer je, najiskrenije, naše strpljenje a posebno zaposlenih (maltretiranih) zbog kojih smo Vam se već više puta obraćali, na izmaku. Nakon Vašeg dopisa od 16.12.2008. godine (broj: 130-07-00-00489/2008-01) u kome i sami konstatujete učestalost obraćanja pojedinaca, kao i pojedinih udruženja, koji se žale na ponašanje načelnice Darije Šajin, imali smo nadu da ćete u najskorije vreme taj problem rešiti. Na žalost, uopšte nije tako.

Gospodine ministre,

Postavljamo Vam otvoreno pitanje: zar stvarno šikaniranje, zlostavljanje i najblaže rečeno mobing dotične načelnice koji su rezultirali sa više krivičnih prijava i donošenjem presude, Vama kao ministru i prvom čoveku odgovornom za rad načelnika, nije dovoljno. Koliko još ljudi gospodjica Šajin treba da ponizi, izvredja i zdravstveno upropasti, da bi ste Vi uopšte reagovali. Šta je sa vašim obećanjem da ćete "veoma ozbiljno uzeti u obzir sve to prilikom odlučivanja ko će dalje vršiti poslove načelnika Južnobačkog upravnog okruga".

Za oštrinu svojih reči nemam nameru da se pravdam jer, na žalost, ponašanje načelnice Šajin izgleda postaje primer njenim kolegama. Konkretno, požar zlostavljanja radnika uprave koji je počeo u Baču nastavlja se u Alibunaru, Novom Sadu, Staroj Pazovi.... Smatramo da ste kao nadležan i odgovoran trebali reagovati još kod načelnice Šajin i uopšte nam nije jasno zbog čega to niste učinili.

Ministre,

Ovo naše pismo uputićemo, kao i do sada, kabinetima predsednika Republike Srbije i Vlade RS. Nadamo se da ovaj put neće biti bez odjeka i da ćete samo ispuniti svoje obećanje.

S poštovanjem,
PREDSEDNIK SINDIKATA ZAPOSLENIH U UPRAVI, PRAVOSUDJU, I DRUŠTVENIM ORGANIZACIJAMA VOJVODINE Milena Čipak




REPUBLIKA SRBIJA
GENERALNI SEKRETERIJAT PREDSEDNIKA REPUBLIKE
V.D. GENERALNOG SEKRETARA
mr VLADIMIR CVIJAN

Uvaženi gospodine Cvijan,

Nakon Vašeg dopisa od 8. decembra 2008. godine (broj: 07-4114/2008) imam dužnost da Vas ponovo obavestim da smo nanovo reagovali vezano za probleme sa načelnicom Južnobačkog okruga Darijom Šajin. U prilogu Vam dostavljamo pismo koje smo ponovo uputili nadležnom Ministarstvu odnosno ministru za državnu i lokalnu samoupravu.

Gospodine Cvijan, iskreno se nadamo da ćemo naići na Vaše razumevanje da se ovaj problem napokon reši. Smatramo da je u obostranom interesu da se zaštite zaposleni i stavi takča na kompletan "slučaj Šajin" koji već godinama traje. Posebno se, kada je Generalni sekreterijat u pitanju, svemu ovomo nadamo jer ste u svom dopisu jasno rekli da će "stručne službe Generalnog sekreterijata predesdnika Republike pažljivo pratiti dalji razvoj dogadjaja i konkretne korake koje preduzmu nadležni organi". Sa žaljenjem Vam ukazujemo da od "konkretnih koraka" NEMA NIŠTA.

Poštovani gospodine Cvijan, uz nadu da shvatate svu ozbiljnost "slučaja Šajin" i želju da se napokon okonča i samim tim spreči požar takvog ponašanja, unapred Vam se zahvaljujemo.

S poštovanjem,
PREDSEDNIK SINDIKATA ZAPOSLENIH U UPRAVI, PRAVOSUDJU, I DRUŠTVENIM ORGANIZACIJAMA VOJVODINE Milena Čipak




REPUBLIKA SRBIJA
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
- Kabinet predsednika
- šef Kabineta MIRJANA JOVAŠEVIĆ

Uvažena gospodjo Jovašević,

Nakon Vašeg dopisa od 1. decembra 2008. godine (broj: 07-00-02101/2008-01) imam dužnost da Vas ponovo obavestim da smo nanovo reagovali vezano za probleme sa načelnicom Južnobačkog okruga Darijom Šajin. U prilogu Vam dostavljamo pismo koje smo ponovo uputili nadležnom Ministarstvu odnosno ministru za državnu i lokalnu samoupravu.

Gospodjo Jovašević, iskreno se nadamo da ćemo naići na Vaše razumevanje a pre svega predsednika Vlade Republike Srbije, da se ovaj problem napokon reši. Smatramo da je u obostranom interesu da se zaštite zaposleni i stavi takča na kompletan "slučaj Šajin" koji već godinama traje. Unapred Vam se zahvaljujem na razumevanju.

S poštovanjem,
PREDSEDNIK SINDIKATA ZAPOSLENIH U UPRAVI, PRAVOSUDJU, I DRUŠTVENIM ORGANIZACIJAMA VOJVODINE Milena Čipak

25. mart 2009, Novi Sad

POVEĆAN BROJ ČLANOVA

Republičkom odboru sindikata trgovine uputiće se zahtev da se poštuje Statut i da se članarina koja se ubira na terenu rasporedjuje kako je to dokumentima predvidjeno

Aktuelna situacija u osnovnim sindikalnim organizacijama i seminar u Vrnjačkoj banji koji se održava od 27. do 29. aprila 2009. godine u organizaciji ROS trgovine Srbije i Fondacije Fridrih Ebert Beograd, bili su na dnevnom redu sednice POS trgovine Vojvodine održane 25. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora trgovine upoznati su sa povećanjem broja članova ovog Sindikata, što je rezultat učlanjenja zaposlenih iz pojedinih velikih trgovinskih firmi. "Merkator S", pre svega. Konstatovano je i da se Statut Saveza samostalnih sindikata Srbije, kada je u pitanu raspodela članarine, ne poštuje u pojedinim segmentima, pa će se Republičkom odboru sindikata trgovine uputiti zahtev da se poštuje Statut i da se članarina koja se ubira na terenu rasporedjuje kako je to dokumentima predvidjeno.






24. mart 2009. godina, Novi Sad

PRIJEM ZA GOSTE IZ ŠVEDSKE

Analizirana je dosadašnja saradnja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i švedskog Sindikata LO

Za predsednika Sindikata LO za regiju Geteborg iz Švedske Anderson Kristera, predsednika Sindikata IF metala Mikael Johansona i Bracu Kalajdžića, menadžera projekta saradnje sa ovim švedskim sindikatom, upriličen je prijem i razgovor 24. marta 2009. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima iz Švedske razgovarali su predsednik, potpredsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović, Jelena Češljević i Miodrag Bradonjić, predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine Milorad Perišić.

U toku razgovora analizirana je dosadašnja saradnja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i švedskog Sindikata LO i dogovaran nastavak saradnje za naredni period. Predsednik dr Mijatović kolegama iz Švedske u toku razgovora je predočio posledice svetske ekonomske krize na zaposlene u Srbiji. Predsednik Krister je ukazao da je slična situacija i u Švedskoj a takodje i u Evropi: ugroženi su proizvodnja, finansije i standard. Zaposleni se boje za svoja radna mesta dok je poslodavcima omogućeno da snižavaju plate. U Švedskoj u kojoj je u proteklih pola veka nezaposlenost bila oko tri - četiri odsto, sada je osam odsto i dalje se povećava.

23. mart 2009, Novi Sad

SEDNICA UGOSTITELJA

Posebnu pažnju članovi POS su posvetili problemu vezanom za jačanje ovog Sindikata koji godinama unazad beleži osipanje članova

Okvirni plan rada POS za 2009. godinu, informacija o privatizaciji hotelsko - turističkih objekata u Vojvodini i informacija o aktivnostima ROS-a, bili su, izmedju ostalog na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine održane 23. marta 2009. godine, u Novom Sadu. Sednici su, pored članova POS, prisustvovali predsednik ROS Radan Milovanović, sekretar SSS Vojvodine Miodrag Bradonjić i predsednik POS zanatstva, male privrede, trgovine, ugostiteljstva i turizma Vojvodine Milorad Perišić.

Članovi Pokrajinskog odbora posebno su razgovarali o problemu zaštitite radnika jer se promenom vlasničke strukture uveliko menja i njihov položaj u preduzeću a u većem broju hotelsko-turističkih objekata, kako je konstatovano, dovodi se u pitanje i rad sindikata. Posebnu pažnju članovi POS su posvetili problemu vezanom za jačanje ovog Sindikata koji godinama unazad beleži osipanje članova. U narednom periodu, do izbora, novoizabrani v.d. predsednik Dragan Cvetković i članovi POS će pokušati da povećaju broj članova Sindikata i aktiviraju rad Odbora.






18. mart 2009, Novi Sad 

NIJE USPELA RASPRAVA

Veće SSSV je konstatovalo da Nacrt Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije nije dobio podršku u SSS Vojvodine

Rasprava o Nacrtu Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije na teritoriji AP Vojvodine nije uspela jer je u njoj učestvovalo svega devet veća SSS grada Novog Sada, više opština i opština, stav je Veća SSS Vojvodine održanog 18. marta 2009. godine. Na ovoj sednici Veća razgovaralo se još o radu SSSV u 2008. godini, planu rada Predsedništva i Veća SSSV za 2009. godinu, godišnjem izveštaju o materijalno - finansijskom poslovanju SSSV za 2008. godinu i planu prihoda i rashoda SSSV za 2009. godinu.

Istovremeno, konstatacija je članova Veća SSSV da su primedbe na Nacrt Statuta SSSS date na većinu članova, najčešće od strane samo jednog od učesnika u raspravi ili su dati suprotni predlozi u odnosu na iste odredbe Nacrta Statuta. Veće SSSV je konstatovalo da ovaj Nacrt nije dobio podršku u SSSV.

Iako su reforme u SSSS neophodne, Veće SSSV ocenjuje da u izbornoj godini, posebno u ovoj kada se očekuje udar svetske ekonomske krize i okončanje privatizacije likvidacijom neprivatizovanih preduzeća, nije pogodno vreme za radikalne promene statutarne materije. Veće SSSV predlaže Veću SSSS da u pripremi predstojećih izbornih aktivnosti i donošenja izbornih odluka izvri pojedinačne izmene Statuta SSSS u funkciji pojednostavljivanja izbornog postupka.

16. mart 2009, Novi Sad

PRIJEM ZA OPROŠTAJ

Gosti i domaćini su sumirali dosadašnju saradnju sa obostranom željom da se i ubuduće ona nastavi

Za Franca Hantkea, direktora Kancelarije za jugoistočnu Evropu Fondacije Fridrih Ebert upriličen je prijem i razgovor 16. marta 2009. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gospodinom Hantkeom i njegovim saradnikom Milanom Jeftićem razgovarali su predsednik i sekretar SSS Vojvodine dr Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Vlado Miljuš i predsednik Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Vojvodine Milorad Perišić.

Prijem je upriličen povodom izuzetno uspešne saradnje Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Fondacije Fridrih Ebert i odlaska Franca Hantkea na novu dužnost. Gosti i domaćini su sumirali dosadašnju saradnju sa obostranom željom da se i ubuduće ona nastavi. Predsednik dr Mijatović je posebno istakao veliku ulogu i pomoć gospodina Hantkea i Fondacije u edukovanju članstva samostalnog sindikata kao i njegov doprinos u razvoju socijalnog dijalog.






16. mart 2009, Novi Sad 

STATUTARNI ODBOR SSSV

U suštini nije dato "zeleno svetlo" za radikalne izmene u organizovanosti Saveza samostalnih sindikata Srbije

Učešće u javnoj raspravi o Nacrtu Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije, bilo je na dnevnom redu sednice Statutarnog odbora SSS Vojvodine održane 16. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Statutarnog odbora SSSV, učestvujući u raspravi, dali su konkretne predloge za izmene i dopune u kojima u suštini nije dato "zeleno svetlo" za radikalne izmene u organizovanosti Saveza samostalnih sindikata Srbije odnosno, nije prihvaćeno da se na vanrednom Kongresu SSSS donosi novi Statut.

16. mart 2009, Novi Sad

USVOJEN FINANSIJSKI IZVEŠTAJ

Članovi POS zdravstva i socijalne zaštite konstatovali da je, zbog teške materijalne situacije, dato znatno više sredstava za pomoć

Aktivnosti Pokrajinskog odbora izmedju dve sednice, zaključci Republičkog odbora Sindikata, materijalno-finansijsko poslovanje Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2008. godinu i plan prihoda i rashoda za 2009. godinu, bili su tema sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana 16. marta 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić informisala je, izmedju ostalog, članove Pokrajinskog odbora o sastanku sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo dr Atilom Čengeri. Članovi POS su usvojili finansijski izveštaj, i uputili pohvale Nadzornom odboru. Takodje je konstatovano je da je dato znatno više sredstava za pomoć, više nego što je bilo planirano, jer je zbog teške materijalne situacije bio podnet velik broj zahteva.






12. mart 2009,  Novi Sad

VODILO SE RAČUNA O TROŠKOVIMA

Ostvaren pozitivan finansijski rezultat, konstatovao  Nadzorni odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

Nadzorni odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine konstatovao je da se poslovanje ovog Sindikata odvijalo u skladu sa zakonom, pozitivnim propisima i aktima. S obzirom da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat, ocenjeno je da se vodilo računa o troškovima i da se domaćinski poslovalo.

Sednica Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je 12. marta 2009. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.  Na dnevnom redu bilo je razmatranje godišnjeg obračuna Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine za 2008. godinu i  nacrta Finansijkog plana ovog Sindikata  za 2009. godinu.

11. mart 2009, Novi Sad

ČEKA SE ODGOVOR NADLEŽNIH

Sindikat saobraćaja i veza Vojvodine traži da se hitno reše
nagomilani problemi autoprevoznika

Konferencija za novinare sa temom: "PROBLEMI  U SAOBRAĆAJU U AP VOJVODINI" održana je 11. marta 2009. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu. Sa novinarima je razgovarao predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata saobraćaja i veza Milanko Grbić.

Novinarima je, pre svega, ukazano da je situacija u vojvodjanskim preduzećima koja se bave autobuskim prevozom izuzetno teška. To potvrdjuje i činjenica da je od 48 prevoznika čak 67 odsto njih u blokadi. Kako objašnjava predsednik ovog Sindikata Milanko Grbić,  za pomoć su mu se obratili poslodavci jer je svakim danom situacija sve gora. Siva ekonomija je toliko u ovoj oblasti uzela maha da zabrinjava činjenica kako država ne reaguje kada i sama jako mnogo gubi. Samo u Pančevu već radi 470 kombija koji, bukvalno, otimaju putnike.

Sindikat saobraćaja i veza Vojvodine traži da se hitno reše nagomilani problemi autoprevoznika. Situcija se iskomplikovala odlaskom u stečaj ATP "Vojvodina" posle čega je ostalo 184 nerasporedjene linije. Na sve ove probleme ukazano je i predsedniku Izvršnog Veća APV Bojanu Pajtiću i nadležnom Ministarstvu. Čeka se odgovor  a ukoliko ga ne bude prevoznici spremaju protest sa 400 autobusa.






11. mart 2009,  Novi Sad 

O STATUTU, RADU, PLANOVIMA...

Članovi Predsedništva su prihvatili informaciju o radu SSSV u 2008. godini i predlog orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSSV za 2009. godinu

Sumiranje rasprave o Nacrtu Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije, utvrdjivanje Predloga informacije o radu SSSV u 2008. godini, utvrdjivanje Predloga orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSSV za 2009. godinu, Predlog platforme o očuvanju stabilnosti u oblasti zapošljavanja u APV u 2009. godini i utvrdjivanje Predloga plana prihoda i rashoda SSSV za 2009. godinu, bili su na dnevnom redu sednice Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Sednica je održana 11. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je u okviru priprema sednice Veća SSS Vojvodine koja treba da se održi 18. marta 2009. godine. Članovi Predsedništva su se saglasili da se sve primedbe i predlozi vezani za nacrt Statuta SSS Srbije upute Statutarnom odboru SSS Vojvodine kao i da se izvorni stavovi iz svih sredina upute SSS Srbije. Članovi Predsedništva su prihvatili informaciju o radu SSSV u 2008. godini i predlog orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSSV za 2009. godinu.  Takodje su razgovarajući o prihodima i rashodima SSSV konstatovali da se domaćinski posluje u skladu sa raspoloživim sredstvima.

10. mart 2009,  Novi Sad 

POSLOVALO SE DOMAĆINSKI

U Veću SSSV je uredno i u roku izvršen popis imovine i obaveza na dan 31. decembra 2008. godine i sačinjen izveštaj o popisu

Predlog izveštaja o materijalno - finansijskom poslovanju Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine po godišnjem obračunu za 2008. godinu usvojio je Nadzorni odbor SSSV i predložio Veću SSSV da ga usvoji. Sednica Nadzornog odbora VSSSV je održana 10. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Takodje je zaključeno, na osnovu odredbi Zakona o računovodstvu i Pravilnika o računovodstvu i računovodstvenim politikama Veća SSSV, da je u Veću SSSV je uredno i u roku izvršen popis imovine i obaveza na dan 31. decembra 2008. godine i sačinjen izveštaj o popisu.






10. mart 2009,  Novi Sad

NADZORNI ODBOR METALACA

Ocenjeno je da se vodilo računa o troškovima obzirom da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat

Sednica Nadzornog odbora PO SSMS za Vojvodinu održana je 10. marta 2009. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma a na dnevnom redu bilo je razmatranje godišnjeg obračuna PO SSMS za Vojvodinu za 2008. godinu i  nacrta Finansijkog plana PO SSMS za Vojvodinu za 2009. godinu.

Članovi Nadzornog odbora konstatovali su da se poslovanje odvijalo u skladu sa zakonom, pozitivnim propisima i aktima Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu. S obzirom da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat, ocenjeno je da se vodilo računa o troškovima.

10. mart 2009,  Novi Sad

METALCI TRAŽE SVOJ STATUT

Članovi POS metalaca su iskazali  nezadovoljstvo sporošću reformi Sindikata u celini a posebno Samostalnog sindikata metalaca

Razmatranje predloga Plana rada POS za 2009. godinu, godišnjeg obračuna PO SSMS za Vojvodinu za 2008. godinu, izveštaja Nadzornog odbora, nacrta Finansijkog plana PO SSMS za Vojvodinu za 2009. godinu, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održane  10. marta 2009. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Članovi POS su izrazito nezadovoljni što Vlada Republike Srbije neravnoimerno rasporedjuje subvencije dajući ih samo državnim preduzećima i smatraju da ta ogromna sredstva treba usmeriti i u metalska preduzeća u Vojvodini za pokretanje i održanje proizvodnje. Tim pre jer su upravo metalska preduzeća prva osetila udar krize prouzrokovan privatizacijom koja je praktično i završena sem u dva preduzeća (FKL Temerin i "Majevica" Bačka Palnka). Zbog svega toga uputiće se zahtevi ministru Mladjanu Dinkiću da se deo sredstava za subvencije izdvoji za metalska preduzeća u Vojvodini i predsedniku IV APV Bojanu Pajtiću da se deo sredstava ostvaren prodajom NIS-a usmeri u oporavak i razvoj metalskih preduzeća u Vojvodini s obzirom da su i ona učestvovala u izgradnji NIS-a.

Na sednici su članovi POS iskazali i nezadovoljstvo sporošću reformi Sindikata u celini a posebno Samostalnog sindikata metalaca. Zbog toga zahtevaju da se hitno krene sa reformama a najvažnije u tome su izmene Statuta Samostalnog sindikata metalaca Srbije u kome bi metalci Vojvodine imali pravo na Statut. Članovi POS ukazuju da se neće odstupiti ovog puta od tog zahteva imajući u vidu da svi ostali granski sindikati u Vojvodini imaju svoj statut. Komisija za reforme POS metalaca dobila je zadatak da do naredne sednice zajedno sa stručnom službom SSS Vojvodine pripremi radni tekst nacrta Statuta Sindikata metalaca Vojvodine.






10. mart 2009, Novi Sad

PROŠIRENA SEDNICA SAOBRAĆAJA

Upućen je zahtev za prenošenje nadležnosti vezanih za celokupnu organizaciju, prava, uslove i način obavljanja linijskog i vanlinijskog prevoza

Vanredni inspekcijski nadzor na linijama ATP "Vojvodina" i ostalih prevoznika, tržišni i sistemski problemi u saobraćaju i saradnja sa resornim ministarstvom i drugim nadležnim organima, organizacijama i institucijama - siva ekonomija, bili su na dnevnom redu proširene sednice Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama. Sednica je održana 10. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Sa sednice POS upućen je zahtev članu Gradskog veća zaduženog za saobraćaj Siniši Bubnjeviću da oštrim merama doprinese suzbijanju sive ekonomije, posebno kada je reč o nelegalnom taksi i kombi prevozu u linijskom drumskom saobraćaju, parkiranju i korišćenju stajališta koja nisu namenjena za taksi i kombi vozila. Ministarstvu za infra strukturu je upućen zahtev za prenošenje nadležnosti vezanih za celokupnu organizaciju, prava, uslove i način obavljanja linijskog i vanlinijskog prevoza kao i ovlašćenja za nadzor, kontrolu i sankcionisanje.

9. mart 2009, Novi Sad

USVOJEN PLAN RADA

Dogovoralo se o narednim aktivnostima - kontroli sive ekonomije u drumskom saobraćaju Vojvodine

Sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine održana je 9. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora razgovarali su, izmedju ostalog, o materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine i planu rada POS-a. Pokrajinki odbor je usvojio predloženi plan rada za 2009. godinu uz dogovor o narednim aktivnostima - kontroli sive ekonomije u drumskom saobraćaju. Članovi POS su razmatrali i informaciju o aktivnostima Pokrajinskog odbora izmedju dve sednice.






7. mart 2009. Novi Sad

OBELEŽEN 8. MART

Manifestacija se odvijala u sklopu kampanje koju se pokrenuli Medjunarodna i Evropska Konfederacija sindikata

Obeležavanje 101. godišnjice 8. marta - Medjunarodnog dana žena u organizaciji Sekcije žena Saveza samostalnog sindikata Vojvodine održano je 7. marta 2009. godine u Novom Sadu. Predstavnice sindikata iz Sekcije žena su, tim povodom, u Zmaj Jovinoj ulici (ispred broja 24) u razgovoru sa prolaznicima, uz podelu odgovarajućih materijala i na ovaj način ukazale na potrebu angažovanja žena za "Dostojnim radom - pristojnim životom". Manifestacija se odvijala od 10.00 do 12.00 časova a u sklopu je kampanje koju se pokrenuli Medjunarodna i Evropska Konfederacija sindikata.

Izmedju ostalog članice Sekcije žena su obrazlagale razloge zbog čega bi žene trebalo da se organizuju. Za razloge su istakle, pre svega, da Sindikat postoji radi njih i da bi zaštitio prava na osmosatno plaćeno radno vreme, legalan rad i redovnu zaradu kao i plaćeni prekovremeni rad. Takodje, pravo na godišnji odmor i bolovanja, dostojan rad i pristojan život.

4. mart 2009, Novi Sad 

VANREDNA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

Analiza efekata primene zaključenog Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga bila je na dnevnom redu ovog sastanka

U sredu, 4. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu održana je vanredna sednica Predseništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Na dnevnom redu sednice bila je analiza efekata primene zaključenog Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga. Vanredna sednica Predsedništva Veća SSS Vojvodine zakazana je u oviru pripreme vanredne sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine koja je na dnevnom redu takodje imala analizu efekata primene zaključenog Sporazuma o daljem socijalnom dijalogu.






mart 2009. godina, Novi Sad

ČESTITKA ZA 8.mart

Obeležavajući 101. godišnjicu 8.marta, podsećamo da je tog dana 1908.godine ulicama Njujorka marširalo 15000 žena, tražeći pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate.

8+8+8 je formula kojom su krajem XIX veka u Čikagu, 200.000 radnika i radnica zahtevalo osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada! 8+8+8 je formula kojom su se radnici i radnice, udruženi u sindikate, vremenom i izborili! 8+8+8 je formula plaćena ljudskim životima!

A l i ,
8 sati rada + 8 sati odmora + 8 sati slobodnog vremena, je bila i ostala formula koju je teško primeniti kod zaposlenih žena!!!
Međunarodni praznik žena - 8. mart nas podseća na vekovnu tekovinu dostojnog rada i pristojnog života.
Žene su se vremenom izborile za ova prava. Radno vreme je smanjeno na 8 časova, poboljšani su uslovi rada, žene su dobile pravo glasa.
Sindikalno organizovane žene su izborile pravo na dostojan rad i pristojan život.
Uoči 8. marta, podsećamo na dostojanstvo žene, njihovu stručnost i sposobnost, kao i na najvažniju ulogu žene-majke u porodici i društvu i podstičemo vlasti na donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti i ukazujemo na potrebu zaštite materinstva, kao zajedničku obavezu države i društva.

OVIM PUTEM VAS POZDRAVLJAMO, ČESTITAMO 8. MART, I POZIVAMO, DA I DALJE ZAJEDNO, U OKVIRU SINDIKATA, BRANIMO STEČENA PRAVA !!!

Predsednica Sekcije žena SSSV
Aleksandra Vukomanović

4. mart 2009. godina, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Savez samostalnih sindikata Vojvodine oštro protestuje što je zbog načina izmene metodologije obračuna prosečnih zarada u javnosti stvorena slika da se od početka ove godine naprasno "bolje živi". Naime, izmene u obračunu prosečne zarade dovode do njenog nominalnog i realnog smanjenja pa tako od 33.613 dinara u novembru i 38.626 dinara u decembru prošle godine, prosečna plata u januaru ove godine drastično pada na 28.877 dinara i time uveliko povećava učešće minimalne zarade u prosečnoj, sa 39,6 odsto u decembru na 53 odsto u januaru. Kako je od oktobra prošle godine prosečna penzija 21.715 dinara, njeno učešće se u prosečnoj zaradi sa 64,6 posto u novembru, odnosno 56,2 odsto u decembru drastično povećalo na 75,2 posto u prvom mesecu ove godine. Naprasno ispada da je i onima sa minimalnom zaradom i penzionerima odjednom mnogo bolje.

Poštenije je da političari u javnosti priznaju da smo u velikoj ekonomskoj krizi nego što veštački uveravaju javnost u suprotno. Zaposleni i penzioneri najbolje znaju kako poslednjih meseci žive i da od prosečne plate i penzije ne mogu preživeti. Pre samo nekoliko meseci prosečna zarada je iznosila oko 440 eura da bi u januaru bila 310 eura. Istovremeno poskupljenja su svakodnevna i drastično velika, posebno za grejanje, prevoz, komunalije, hranu.... Prosečna zarada je pokrivala potrošačku korpu u decembru dok je u januaru to neizvodljivo, čak i po zvaničnim statističkim podacima.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine postavlja otvoreno pitanje najodgovornijima kako će zaštiti sve koji imaju prosečne zarade i penzije a posebno one koji imaju ispod toga. Jer, do sada, jedini teret ekonomske krize osećaju samo oni koji pošteno žive od svoga rada i minulog rada i kojima nije potrebno da ih veštački ubedjuju da im je dobro.

PREDSEDNIK SSSV dr MILORAD MIJATOVIĆ






3. mart 2009, Novi Sad

REFORME NEOPHODNE

Članovi Pokrajinskog odbora poljoprivrede predlažu da se izvrše izmene i dopune važećeg Statuta SSSS na sednici Veća SSSS u skladu sa predlozima koji pristignu nakon javne rasprave

Neophodno je sprovodjenje daljih reformi Saveza samostalnih sindikata Srbije koje će dovesti do bolje organizovanosti i jačanja cele organizacije, zaključeno je na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Sednica je održana 3.marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a pored članova POS prisustvovali su i potpredsednik Veća SSS Srbije Dragan Zarubica, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine dr Milorad Mijatović i predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije Zoran Malenović.

Članovi Pokrajinskog odbora poljoprivrede su ocenili da u ovom trenutku nije moguće ići u korenite izmene osnovnih načela Statuta SSSS koje bi se usvojile na Vanrednom Kongresu SSS Srbije, te stoga predlažu da se izvrše izmene i dopune važećeg Statuta SSSS na sednici Veća SSSS u skladu sa predlozima koji pristignu nakon javne rasprave.

Članovi POS su informaciju sa održanih sastanaka opštinskih odbora poljoprivrede jednoglasno prihvatili zahtevajući da se pokrene pitanje odgovornosti onih koji su glasali za potpisivanje Sporazuma i da se utvrdi da li je Predsedništvo imalo ovlašćenja da potpiše Sporazum, odnosno da li je prekršen Statut SSSS.

3. mart 2009, Novi Sad

PRIZNANJE PERI BAŠIĆU

Nagradu je ovaj sindikalac dobio za dosadašnje uspešno organizovanje i vodjenje sportskih susreta radnika agrara Srbije

Na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 3. marta 2009. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, uručeno je priznanje Peri Bašiću zaposlenom u PIK "Bečej" iz Bečeja.

Priznanje je uručio predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović. Pera Bašić je nagradu dobio za dosadašnje uspešno organizovanje i vodjenje sportskih susreta radnika agrara Srbije.





PRESS ARHIVA:
2007. 2008. 2009. 2010. 2011.
2012.
FEBRUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR JANUAR
FEBRUAR FEBRUAR FEBRAUR FEBRUAR FEBRUAR FEBRUAR
MART MART MART MART MART MART
APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL APRIL
MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ
JUN JUN JUN JUN JUN JUN
JUL JUL JUL JUL JUL JUL
  AVGUST   AVGUST AVGUST AVGUST
SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR SEPTEMBAR
OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR OKTOBAR  
NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR NOVEMBAR  
DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR DECEMBAR  
PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0