- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta       Kontakt

Održana sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine
25. 1. 2023.

Juče je u prostorijama Radničkog doma u Novom Sadu održana sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine. U fokusu sednice bili su analiza aktuelne situacije u ugostiteljstvu i turizmu, položaj zaposlenih u ovom sektoru, kao i planovi za naredni period. Opšti je zaključak da je ono što je problematično nedostatak kadrova, loši uslovi rada i zarade zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, koje su neretko na granici minimalne cene rada ili tek nešto više od tog iznosa.

Obraćajući se prisutnima, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Tomislav Stajić istakao je da je u septembru prošle godine Vlada Republike Srbije, pošto nije postigla konsenzus o visini minimalne cene rada sa sindikatima i poslodavcima, sama utvrdila vrednost od 40.020 dinara i dodao da je zahtev Sindikata da minimalac prati minimalnu potrošačku korpu i da se zbog rastuće inflacije isti usaglašava dva puta, a ne jednom godišnje. Sekretar je između ostalog ukazao da minimalna zarada nije dovoljna za život i naglasio da koncept plate za život podrazumeva da radnici i njihove porodice mogu da zadovolje osnovne životne potrebe, odnosno da minimalne zarade moraju ispratiti realne potrebe troškova života i obezbediti dostojanstven život.

Na sednici, kojom je predsedavao predsednik Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine Dragan Cvetković, razmatrana je i usvojena Odluka o izmeni Odluke o broju, sastavu i načinu izbora članova Pokrajinskog odbora za mandatni period 2020. - 2025. godine.  Pokrajinski odbor verifikovao je juče i mandat novom članu Pokrajinskog odbora, Repac Goranu, zaposlenom u Hotelu „Vojvodina“ Novi Sad.


Narativni izveštaj za projekat

„ORGANIZACIJA 32. ZBORA - TAKMIČENJE UGOSTITELJSKIH I TURISTIČKIH RADNIKA, UČENIKA I STUDENATA REPUBLIKE SRBIJE“

            32. Zbor-takmičenje ugostiteljskih i turističkih radnika, učenika i studenata Republike Srbije održano je u periodu od 23. do 25. novembra 2021. godine u hotelu „Banbus“ u Vrnjačkoj Banji. Hotel „Banbus“ je izabran posle obilaska nekoliko hotela, jer je obezbedio najbolje uslove smeštajne, organizacione i tehničke neophodne za održavanje takmičenja.
            Na 32. Zboru učestvovalo je 119 predstavnika iz sledećih obrazovnih institucija, hotela i ugostiteljstva:

 • Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda
 • ETŠ  „Svetozar Miletić“– Novi Sad
 • UTŠ – Vrnjačka Banja
 • EŠ „Stana Milanović“ – Šabac
 • Srednja škola iz Brusa
 • Fakultet za hotelijerstvo i turizam – Vrnjačka Banja
 • Restoran „Bagdala“ – Kruševac
 • Hotel „Trajal“ – Jastrebac
 • Hotel „LiderS“ – Vrnjačka Banja
 • Restoran „Pazarska priča“ – Novi Pazar
 • Etno kuća Miroč

Pored navedenih predstavnika učestvovali su i predstavnici Samostalnog sindikata Bačke Topole i Srbije, van takmičarskog dela.
            Takmičenje se odvijalo u sledećim disciplinama:
1. Prezentacija turističkog putovanja,
2. Obavljanje recepcijskih poslova,
3. Prezentacija turističke destinacije,
4. Spremanje dvokrevetne sobe,
5. Pripremanje barske mešavine,
6. Pripremanje i dovršavanje jela pred gostom,
7. Usluživanje svečanog ručka,
8. Prezentacija i posluživanje belih,crvenih i penušavih vina,
9. Takmičenje konobara u postavljanju stolova,
10. Pripremanje čokoladnog deserta,
11. Pripremanju restoranskog deserta,
12. Takmičenje poslastičara u izradi poslastičarskih eksponata,
13. Takmičenje pekara u izradi raznih vrsta peciva i pekarskih proizvoda,
14. Pripremanje vegeterijanskog jela,
15. Pripremanje jela od ribe,
16. Pripremanje nacionalnog jela,
17. Pripremanje modernog jela,
18. Takmičenje restorana u pripremanju i posluživanju svečanog menija     od 4 ganga,
19. Pripremanje jela u kotliću,
20. Karving,
21. Takmičenje kuvara u izradi kuvarskih eksponata klasične kuhinje.
Tokom održavanja 32. Zbora i razgovora sa učesnicima i gostima jedinstven je zaključak da je tradicija održavanja ovakve vrste manifestacija neophodna u cilju popularizacije i promovisanja ugostiteljstva i turizma Srbije. Cilj Projekta je da učenici, studenti i radnici unaprede i usavrše svoje znanje, da takmičari razmene iskustva,usvoje nove veštine koje su u skladu sa tržišnim tendencijama u hotelijerstvu, restoraterstvu i gastronomiji je ispunjen a tome je svakako doprinela i odluka ministarstva da podrži projekat.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u svim prilikama, pisanim i usmenim, od najave i poziva za održavanje 32. Zbora, tokom samog događaja i posle toga je navedeno kao pokrovitelj, o čemu postoji arhiva fotografija i video zapisa.
Na osnovu sprovedene evaluacije među učesnicima Projekta,možemo reći da su izuzetno zadovoljni i da će se rado odazvati na buduća takmičenja.
Što se tiče medijskog praćenja manifestacije, bili su prisutni:

 • RTS DOPISNIŠTVO IZ KRALJEVA,
 • LOKALNA TELEVIZIJA I ŠTAMPA IZ VRNJAČKE BANJE.

Želja nam je bila da Ministarka, gospođa Tatjana Matić svečano otvori našu manifestaciju te smo pravovremeno uputili zvaničan dopis ali zbog već ranije preuzetih obaveza u tom periodu, na žalost, ministarka Tatjana Matić nije mogla da dođe. Uvereni smo da će prilikom organizacije narednog zbora neko od najviših zvaničnika Ministarstva trgovine ,turizma i telekomunikacija biti u prilici da otvori ovo jedinstveno takmičenje, koje neprekidno traje još od 1969 godine.
Svakako da na kraju ovog izveštaja imamo obavezu da se u ime svih učesnika 32. Zbora, članova našeg udruženja i članova Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije zahvalimo Ministarstvu na sufinasiranju projekta u nadi da će i u narednim godinama podržati naše aktivnosti na promociji turizma i ugostiteljstva naše Srbije.

Beograd                                                                                        Predsednik

25.01.2022.                                                                             Dragan Cvetković

Održana prva sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine
23. 12. 2021.

Prva sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine, kojoj je predsedavao predsednik SSUTV Dragan Cvetković, a prisustvovao joj predsednik SSSV Goran Milić, održana je u Novom Sadu, 23. decembra 2021. godine.
Predsednik Cvetković, informisao je prisutne o najvažnijim aktivnostima koje je Samostalni sindikat ugostiteljstva Vojvodine realizovao u periodu između dve sednice i sa posebnim osvrtom na Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima naglasio da je problematično više stvari, pre svega što je lista sektora povremeno angažovanih radnika povećana i što će inspekcija teško prepoznati sve poslove za koje je predviđena mogućnost povremenog angažovanja.
Informaciju sa održanog sastanka u Savezu samostalnih sindikata Srbije, 22. novembra, kome su prisustvovali premijerka Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i predstavnici Sindikata, saopštio je predsednik SSS Vojvodine Goran Milić izdvajajući glavne teme sastanka vezane za budžet, zarade, strategiju utvrđivanja minimalne zarade, socijalni dijalog, sindikalna prava uključujući i pravo na organizovanje. U svom obraćanju, predsednik je upoznao članove da je Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije prihvatio inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije za izmene i dopune člana 188. Zakona o radu i, u vezi s tim, da Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da sadašnja definicija člana 188. Zakona o radu ne pruža dovoljnu zaštitu sindikalnim predstavnicima i članovima sindikata pri obavljanju sindikalne delatnosti, što u praksi dovodi do njihovog stavljanja u nepovoljan položaj pri otkazivanju ugovora o radu od strane poslodavaca.
Značajan deo sednice posvećen je razmatranju i drugih aktuelnih pitanja i problema u vezi sa radom i organizacijom Sindikata, te uslovima za rad zaposlenih u ugostiteljskim objektima, vrsti i načinu pružanja ugostiteljskih usluga u tim objektima, minimumu ugostiteljskih usluga koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti ugostiteljskog objekta za smještaj, odnosno vrsti ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, na koji način je pandemija uticala na rad ugostitelja i stvaranju pogodnih uslova za održivost ove grane privrede.


PREDSEDNIK POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA UGOSTITELJSTVA I TURIZMA VOJVODINE DRAGAN CVETKOVIĆ DOBIO JE NOVI PETOGODIŠNJI MANDAT
29. 1. 2020.

U Novom Sadu, 29. januara 2020. godine održana je Izborna skupština Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine. Na Izbornoj sednici Skupštine Dragan Cvetković je jednoglasno izabran kao jedini kandidat na izborima, te će Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Vojvodine voditi do 2025. godine.
Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije predložen je Ljubisav Orbović, koji je do sada obavljao funkciju predsednika SSSS, a za predsednika SSSV Goran Milić, koji je do sada obavljao funkciju predsednika SSSV. Sindikalci su iskazali poverenje i dali podršku Draganu Cvetkoviću da i u narednom mandatu obavlja i funkciju predsednika SSUTS. Delegat na Izbornoj konferenciji SSSV biće pored izabranog predsednika Dragana Cvetkovića i Radoje Tošić.
Članovi Izborne skupštine jednoglasno su usvojili Izveštaj o radu Pokrajinskog odbora SSUTV za prethodni mandatni period, kao i Program rada za mandatni period 2020. – 2025. godine.
Pored članova starog i novog saziva, Izbornoj skupštini je prisustvovao i sekretar Veća SSSV, Tomislav Stajić, koji je u svoje lično ime i u ime SSSV poželeo predsedniku i članovima Pokrajinskog odbora SSUTV uspeh u daljem radu. Između ostalog, sekretar je govorio i o zakonskim regulativama, materijalnom položaju zaposlenih sa aspekta relevatnih pokazatelja, angažovanju Sindikata na zaštiti prava i interesa zaposlenih.


ODRŽANA SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA UGOSTITELJSTVA I TURIZMA VOJVODINE – USVOJENE IZBORNE ODLUKE
15. oktobar 2019.

Na 2. sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine, održanoj 15. oktobra 2019. godine u Novom Sadu, članovi Pokrajinskog odbora usvojili su Odluku o formiranju Odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i Odluku o broju, sastavu i načinu izbora članova POS-a i članova ROS-a sa područja AP Vojvodine za mandatni period 2020.- 2025. godine. Izborne aktivnosti počele su 1. oktobra 2019. godine pripremama i sprovođenjem izbora u sindikalnim organizacijama Samostalnog sindikata, a završavaju se održavanjem izborne skupštine do 15. februara 2020. godine.

U radu sednice učestvovao je i Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine koji je upoznao prisutne o najznačajnijim aktivnostima u SSS Vojvodine. On je, između ostalog, informisao članove Pokrajinskog odbora o održanoj sednici Veća SSS Vojvodine i usvojenim odlukama kojima je obezbeđen pravni okvir za sprovođenje izbornih aktivnosti u organima SSS Vojvodine za mandatni period 2020. - 2025. godine, u skladu sa Odlukom Veća SSS Srbije od 30. maja 2019. godine.

Na sednici je diskutovano o najvećim problemima sa kojima se u danas suočavamo u sektoru ugostiteljstva i turizma i, u vezi toga, odlaskom radnika i nedostatkom kvalitetne i kvalifikovane radne snage, zahtevnim radnim karakteristikama i sposobnostima uslužnog osoblja u ugostiteljstvu i turizmu, lošim uslovima rada i niskim platama.

Značajan deo sednice je bio posvećen jubilarnom XXXI - Zboru 1969 - 2019, radno - proizvodnom takmičenju, ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, koji će se održati u periodu od 25. - 28. novembra u H.T.D. "Šumarice d.o.o. Kragujevac".


XXXI JUBILARNI – ZBOR UGOSTITELJSKIH I TURISTIČKIH RADNIKA SRBIJE – 2019. GODINE
50. GODINA ZBOROVANJA 1969-2019

Pokrovitelj Zbora je MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA, REPUBLIKE SRBIJE
PREDMET: Poziv za radno proizvodno takmičenje i vaše učešće na

XXXI – Zboru ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije 2019. god.

Poštovani,
Pozivamo vas da učestvujete na jubilarnom XXXI Zboru 1969-2019, radno-proizvodno takmičenje, ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, koji će se održati u perodu od 25-28 novembra u H.T.D. ,,Šumarice d.o.o.Kragujevac"

- Za više informacija i prijavljivanje, kliknite: OVDE


ODRŽANI IZBORI U SAMOSTALNOM SINDIKATU UGOSTITELJSTVA I TURIZMA VOJVODINE
16. januar 2015.

Dana 16. januara 2015. godine u Novom Sadu održana je Izborna skupština Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine.

Nakon verifikacije mandata članova Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine, za predsednika Pokrajinskog odbora u mandatnom periodu od 2015. do 2020. godine, predložen je i jednoglasno izabran dosadašnji predsednik Dragan Cvetković, HTUP "Park" a.d. Novi Sad.

Skupština je nakon razmatranja, usvojila Izveštaj o radu za protekli mandatni period i Plan rada za naredni mandatni period.

Na Izbornoj skupštini izabran je delegat za 21. Konferenciju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine iz Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine, kao i članovi Republičkog odbora ugostiteljstva i turizma Srbije. Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine jednoglasno je predložen Goran Milić, a za predsednika Republičkog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije Dragan Cvetković.

2022. V3.0