- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Zajednička sednica Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine i Gradskog odbora Sindikata radnika trgovine Novog Sada: Predstavnici sindikata ukazuju na potrebu unapređenja položaja radnika u sektoru trgovine
22. 9. 2023.

Položaj radnika u sektoru trgovine i problemi sa kojima se suočavaju sindikati bila je tema zajedničke sednice Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine i Gradskog odbora Sindikata radnika trgovine Novog Sada.

Na sednici kojoj je predsedavao Slavko Đaković, predsednik Pokrajinskog i Gradskog odbora, ukazano je na više ključnih problema koji postoje u ovom sektoru, a tiču se uvažavanja dostojanstva i poštovanja zaposlenih, stvaranja uslova za bezbedan i zdrav rad, prava na pravedne plate i problema nedostatka trgovinskih radnika. Razmatrana je informacija o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, koja će, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar-decembar 2024. godine iznositi 271 dinar (neto), po radnom času. Vlada Republike Srbije je donela Odluku o povećanju minimalne cene rada sa 230 na 271 dinar po satu. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“ broj 79 od 15.9.2023. godine. Tema sednice bila je i rad Radne grupe na izradi predloga izmena i dopuna Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije u pripremi za predstojeći 17. Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije, kao i jačanje organizacije sindikata, povezivanjem i umrežavanjem sindikata - srodnih delatnosti.


SSSV podržava zahteve Sindikata obrazovanja Srbije
26. 9. 2023. godine

Povodom današnjeg protesta reprezentativnih sindikata u prosveti ispred Skupštine Srbije, Savez samostalnih sindikata Vojvodine upućuje punu i snažnu podršku kolegama iz Sindikata obrazovanja Srbije na čelu sa predsednicom Valentinom Ilić, kao i svim zaposlenima u vaspitanju i obrazovanju koji su počeli borbu za kvalitetno obrazovanje u Srbiji.
Da su zahtevi sindikata opravdani svedoče brojni razlozi i problemi u sistemu obrazovanja pred koje nadležni ograni zatvaraju oči, odbijajući socijalni dijalog i ignorišući činjenicu da je materijani položaj zaposlenih u obrazovanju iz godine u godini sve teži, da je prosečna plata u obrazovanju već godinama niža od Republičkog proseka i da nema izgleda da će je dostići ni u narednim godinama.
Sindikalna solidarnost i podrška upućena je i prema ostalim zahtevima sindikata kojima se opravdano traži odgoravajuće vrednovanje nastavničke profesije, kao i smanjenje obima školske administracije kako bi nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu mogli da obavljaju vaspitnu funkciju, a ne formalnu i administrativnu.
Borba za kvalitetno obrazovanje je naša zajednočka borba! Svi mi imamo zadatak da se zajedničkim snagama borimo i založimo za povećanje efikasnosti obrazovanja i vaspitanja, unapređenje obrazovnog sistema Republike Srbije, kao i za jačanje uloge i uvažavanje profesije prosvetnih radnika radi dobrobiti čitavog društva.

Sindikat obrazovanja Srbije, zajedno sa ostalim reprezentativnim sindikatima u prosveti, organizuje protest i protestnu šenju, a ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni od 9. oktobra je planiran štrajk u školama sa skraćenim časovima na 30 minuta.
Sindikati traže da se početna plata nastavnika u osnovnim i srednjim školama sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosekom zarada u Republicii, da se smanji obim školske administracije i da se poštuje ono što se dogovori u socijalnom dijalogu između sindikata i Ministarstva prosvete, odnosno Vlade Srbije.

Održana sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine o minimalnoj ceni rada, prisustvovao Orbović
15. 9. 2023. godine

14. sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, na kojoj su među tačkama dnevnog reda bili neuspeli pregovori socijalnih partnera o minimalnoj ceni rada, održana je u Radničkom domu u Novom Sadu.

Sednici je uz predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića i članova Veća, predsednice Nadzornog odbora Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Tokom pregovora o minimalnoj ceni rada sindikati, država i poslodavci nisu uspeli da se dogovore,  Odluku o iznosu minimalne cene rada i ovog puta je donela Vlada Republike Srbije, prema kojoj će ista za vremenski period januar-decembar 2024. godine, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, umesto dosadašnjih 230 dinara, biti povećana na 271 dinar po radnom času, što je povećanje za 17,8 odsto, odnosno 47.154 dinara (401 evro) prosečne minimalne zarade. Novi neoporezivi iznos zarade iznosiće 25.000 dinara, umesto dosadašnjih 21.712 dinara. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je da, iako je povećanje minimalne zarade „solidno istovremeno nije i dovoljno i neprihvatljivo je zbog toga što je minimalac i dalje ispod minimalne potrošačke korpe.“ Prema nezvaničnim informacijama 236.000 zaposlenih prima minimalac ili iznos ispod minimalca od 40.020 dinara kao redovnu zaradu, što je daleko čak i od minimalne potrošačke korpe, koja je u maju ove godine iznosila 51.874,39 dinara. Saopšteno je da su predstavnici reprezentativnih sindikata tražili da minimalac bude 52.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa. Situaciju je dodatno ugrozio i zahtev Unije poslodavaca da realno povećanje minimalne zarade treba da bude onoliko koliko iznosi sabirak iznosa inflacije i bruto domaćeg proizvoda.

U nastavku sednice, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić informisao je prisutne o dosadašnjem toku rada Radne grupe za izradu predloga izmena i dopuna Statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije. Milić je naglasio da je, u narednom periodu neophodno da definitivno razrešimo otvorena pitanja, te da na 17. Kongresu SSSS usvojimo novi Statut Saveza samostalnih sindikata Srbije. Na ovoj sednici verifikovan je mandat novoizabranim članovima Veća, Trkulja Jovici, predsedniku SSS za opštine Bačka Palanka, Bač i Bački Petrovac sa sedištem u Bačkoj Palanci i Rankov Aleksandri, članici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Veće je potvrdilo i mandat novom članu Nadzornog odbora SSSV, Strniša Robertu iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, a razmatrana su i druga pitanja, poput aktuelnosti i aktivnosti u sindikatima i Savezu sindikata. Istog dana, pre prelaska na dnevni red sednice Veća SSSV, održana je 12. sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine na kojoj je verifikovan izbor novog člana Predsedništva SSSV, Trkulja Jovice, predsednika SSS za opštine Bačka Palanka, Bač i Bački Petrovac sa sedištem u Bačkoj Palanci.


Vlada saopštila koliko će iznositi minimalac u 2024. godini
14. 9. 2023. Izvor: Danas. Foto: Shutterstock/EshanaPhoto

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2024. godine, prema kojoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času. To znači da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto, saopšteno je posle sednice. „Nakon ovog rekordnog povećanja, minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno. To će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi“, navodi Vlada Srbije. OPŠIRNIJE



ARHIVA VESTI

2022. V3.0