- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Bez dogovora o povećanju minimalne cene rada
8. 8. 2023. Izvor: RTV

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca juče nisu na sednici socijalno-ekonomskog saveta postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu, koja bi bila izjednačena sa vrednošću minimalne potrošačke korpe. O tome kakvi su dalji koraci koje će preduzeti Savez samostalnih sindikata Srbije, govorio je Goran Milić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.


SSSS: Bez dogovora o minimalcu za ovu godinu, Vlada predložila povećanje za 2024.
25. 8. 2023. Izvor: Danas. Foto: Shutterstock/Emmily

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je objavio da na današnjem sastanku pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada, iako je Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.
Pregovori su prekinuti jer nije ispunjen zahtev sindikata da se prvo pregovara o korekciji minimalne zarade za ovu godinu, pa tek onda o novoj ceni minimalca za 2024. godinu, navedeno je u saopštenju.
Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara. OPŠIRNIJE


Matijević podelio otkaze pa sad tuži radnike jer im je greškom dao „prevelike otpremnine“
30. 8. 2023. Izvor: Danas. Foto: Darko Eker

Radnici u Vrbasu, njih oko 200, dobili su od svog bivšeg poslodavca „Matijevića“ opomenu pred tužbu u kojoj se traži da vrate deo otpremnine, koja im je, kako tvrde iz ove kompanije, sračunata više nego što treba. Optuženi su tako za „bespravno bogaćenje“.
Priča je počela krajem 2021. godine kada je „Matijević agrar“ postala većinski vlasnik kompanije „Mirotin grupe“ iz Vrbasa u čijem je sastavu poslovalo Poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević“ iz Vrbasa, čiji su radnici uskoro kao tehnološki višak ostali bez posla, a sada će izgleda morati da vrate i deo dogovorene otpremnine. OPŠIRNIJE


Sprečiti dugo bolovanje umesto korupciju
9. 8. 2023. godine, izvor: Kanal 9

VIDEO K9: Najava ministarke zdravlja o skraćivanju dužine bolovanja koje može otvoriti lekar opšte prakse u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine ocenjuju kao ispunjavanje želja poslodavcima i komplikovanju života radnicima, kao i skretanje pažnje za potrebom sistemske borbe protiv korupcije.

Nove izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje bi omogućile pacijentima da otvore bolovanje najduže na dve nedelje ili mesec dana, umesto dosadašnjih dva meseca, pre odlaska na komisiju, samo su još jedno ispunjavanje želja poslodavcima, a svaka izmena propisa koja se odnosi na prava zaposlenih ide na njihovu štetu ili im dodatno komplikuje život, kažu u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. OPŠIRNIJE



ARHIVA VESTI

2022. V3.0