- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Majska zarada 16% veća, PROSEČNA PLATA U NOVOM SADU ČAK 850 EVRA, zarada u Vojvodini kaska za republičkim prosekom
26. 7. 2023. godine, izvor: Dnevnik, Foto: Dnevnik

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, majska prosečna zarada u Srbiji je, bez poreza i doprinosa, iznosila 86.220 dinara, odnosno oko 733 evra.
U odnosu na maj prethodne godine, prosečna neto zarada je bila nominalno veća za 16,2 odsto, a realno manja 1,3 odsto. Bruto i neto zarade u periodu januar – maj 2023. godine su, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno veće 15,5 odsto, a realno su manje 0,1 odsto.

Prosečna majska plata zaposlenih u Srbiji bila je veća nego mesec dana ranije. Naime, u odnosu na april, kada je prosečna zarada bila 83.812 dinara, u kovertama je bilo 2.408 dinara više. Kada je reč o medijalnoj zaradi, za koju radi, praktično, polovina ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, u maju je i ona bila veća od one isplaćene u aprilu. Tog meseca medijalna zarada bila je 63.954 dinara, a u maju 66.244 dinara, tako da je u kovertama onih koji mesečno zarađuju do iznosa medijalne plate u aprilu bilo 2.209 dinara više nego mesec dana ranije. OPŠIRNIJE


Prosečna majska neto plata u Srbiji 86.220 dinara, medijalna 66.244 dinara, a EVO KOLIKO ZARAĐUJU U NOVOM SADU I BEOGRADU
25. 7. 2023. Izvor: Dnevnik & Foto: Dnevnik5
Prosečna majska bruto zarada u Srbiji je iznosila 118.992 dinara, dok je prosečna neto zarada, dakle zarada bez poreza i doprinosa iznosila 86.220 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Prosečna plata u Beogradu u maju iznosila je 109.167 dinara, a najdeblja koverta bila je u maju na Starom Gradu – 157.371 dinara. Bruto i neto zarade u periodu januar-maj su u odnosu na isti period prošle godine, nominalno veće za 15,5 odsto, a realno manje za 0,1 odsto.
U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za maj su nominalno veće za 16,2 odsto, a realno za 1,2 odsto.
Medijalna neto zarada za maj je iznosila 66.244 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.


U Adi svečano otvorena 13. SPORTSKA OLIPIJADA RADNIKA VOJVODINE
7. 7. 2023. godine, izvor: Dnevnik, Foto: privatna arhiva

Ako za čin svečanog otvaranja kažemo da predstavlja ogledalo svakog sportskog događaja, tada sa velikim procentom verovatnoće možemo da cenimo da će Sportska olimpijada radnika Vojvodine biti na nivou poluvekovne tradicije jedinstvenog primera sportsklog organizovanja radnika u kontinentalnim razmerama.

Na fudbalskom stadionu, u okviru Rekreativnog kompleksa „Adica“ učesnici su, zajedno sa ljubaznim domaćinima u Adi, poslali jedinstvenu poruku vrednovanja sadržaja koji život znače, sadržanoj u porukama o potrebi fizičkog vežbanja zaposlenih. Olimpijadu je otvorio pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

- Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će i ubuduće kroz razne programe i projekte podsticati građane na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću, bez ob zira na godine i fizičku spremnost, jer kroz sport i rekreaciju čuvamo zdravlje našđeg društva - rekao je Basta. – Sportska olimpijada radnika Vojvodine trebalo bi da bude kruna bavljenja rekreativnim sportomradno aktivnog stanovništva, ali i mogućnost za druženje, stvaranje timskog duha, razmenu iskustava i uživanje u fer takmičenjima. OPŠIRNIJE


Letovanje preko sindikata uz niz pogodnosti
6. 7. 2023. Ruma



Sindikati: Zahtevaćemo da se minimalna zarada u 2024. poveća za više od 20 odsto
4. 7. 2023. godine, izvor: Danas.rs, Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiće povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20

Predsednica „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je za Betu da još nije dogovorena strategija za pregovore o povećanju „minimalca“ za narednu godinu, koji počinju sredinom avgusta, ali da, s obzirom na visinu inflacije, povišica ne može da bude manja od 20 odsto.

„Nema sumnje da ćemo tražiti povećanje minimalne zarade više od 20 odsto. Troškovi života su porasli 30 odsto, a minimalna zarada već zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom oko 12.000 dinara“, rekla je Andrić. OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2022. V3.0