- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


SSSS traži pregovore o povećanju minimalca već za ovu godinu, u protivnom napušta pregovore
24. 5. 2023. godine, izvor: Danas.rs, Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

>Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će sutra, u četvrtak, u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada, taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu ove godine, umesto da se pregovara za 2024. godinu, a ako tako ne bude, napustiće sastanak.

„SSSS je na pregovore o povećanju minimalne cene rada 19. maja došao da to traži za drugu polovinu ove godine, a ne za 2024. godinu, što je tražilo Ministarstvo finansija. I sutra ćemo tražiti da se razgovara o tom povećaju za drugu polovinu ove godine, a ako pokušaju da nametnu da se o tome razgovara za 2024. godinu, napustićemo satanak“, rekao je Mihajlović za Betu.

Dodao je da su razgovori počeli pošto je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) doneta odluka da se započnu pregovori o povećanju minmalca za drugu polovinu ove godine jer za pregovore za 2024. još nije vreme.

Mihajlović je rekao da je to jedinstven stav SSSS i sindikata UGS „Nezavisnost“. OPŠIRNIJE

IZVEŠTAJ SA SEDNICE POKRAJINSKOG ODBORA SINDIKATA UPRAVE VOJVODINE
31. 5. 2023. godine

Dana 31. maja 2023. godine, u Novom Sadu, održana je sednica Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine, na kojoj su u radu sednice, pored članova Pokrajinskog odbora, učestvovali predsednik i sekretar Republičkog odbora Sindikata uprave Srbije, Slađan Bobić i Jelena Arbutina, kao i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Tomislav Stajić.

Predsednik Pokrajinskog odbora Jovan Koprivica, izvestio je članove o aktivnostima Sindikata u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih, o predlozima i inicijativama Sindikata za isplatu toplog obroka i regresa, o zahtevima za povećanje osnovice zarada, kao i o zahtevima za povećanje minimalne zarade. Sindikati traže da se minimalna zarada sa 40.000 dinara poveća od 01. jula ove godine na 50.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

U daljem radu sednice, predsednik Republičkog odbora Slađan Bobić je informisao da se sve aktivnosti Sindikata uprave Srbije mogu pratiti na sajtu Sindikata, da se sve radi transparentno i u skladu sa Statutom SSSS i Statutom Sindikata uprave Srbije, te da je zbog takvog stava broj članova stalno u porastu. Članovi Pokrajinskog odbora daju punu podršku predsedniku Bobiću u aktivnostima koje sprovodi u reformi sindikata, poštovanju statuta.

Predsednik ROS-a Slađan Bobić, istakao je da su potpisani Posebni kolektivni ugovori o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave,  i kao rezultat potpisivanja ova dva PKU, između ostalog je i to, što će se ubuduće jubilarne nagrade umesto u neto isplaćivati u bruto iznosu zarade. Tom prilikom, potpisan je i Sporazum o produžetku važenja PKU za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave do 31. maja 2026. godine, te je na taj način obezbeđeno nesmetano i kontinuirano ostvarivanje prava predviđenih u kolektivnom ugovoru.

 I u narednom periodu nastaviće se sa pregovorima na unapređenju položaja zaposlenih u državnim organima i jedinicama lokalne samouprave.

Danas počinju pregovori o povećanju minimalca, sindikati traže da se on izjednači sa troškovima minimalne potrošačke korpe
19. 5. 2023. godine, izvor: Danas.rs, Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, koji su članovi Socijalno-ekonomskog (SES), počeće danas pregovore o novoj minimalnoj ceni rada. Inicijativu za početak pregovora podnela su dva reprezentativna sindikata – Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji se nadaju da bi minimalna zarada mogla da bude vanredno povećana u ovoj godini, usled rasta inflacije. Njihov je predlog da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara. OPŠIRNIJE


"Ukidanje rada na parče": Sindikati na ulicama Beograda, radnici imaju jasne poruke
1. 5. 2023. godine, izvor: RTV, Foto: Nikola Anđić

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk,zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Sindikati će naš Prvi maj obeležiti na trgovima i ulicama, pa će Savez samostalnih sindikata posle okupljanja ispred Doma omladine u Beogradu organizovati šetnju do Slavije i spomenika Dimitriju Tucoviću, UGS organizuje okupljanje na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u podne pod sloganom Sindikatu verujem, dok će ASNS na trgovima po Srbiji deliti sindikalni materijal i prikupljati potpise za peticiju kojom traže da se ukine rad nedeljom za trgovce. OPŠIRNIJE


Obustava rada u školama - NEKA UTIHNU I ŠKOLSKA ZVONA
5. 5. 2023. godine

Snažno potreseni nezapamćenom tragedijom koja se dogodila u osnovnoj školi „Vl adislav Ribnikar“ u Beogradu, u kojoj je život izgubilo osmoro učenika i radnik obezbeđenja škole, upućujemo najdublje saučešće porodicama tragično nastradalih. Povređenima u pucnjavi želimo brz i uspešan oporavak. Na nama je da nađemo snagu i prebrodimo ovu bolnu situaciju, a ujedno da sprečimo da se  ovakvo nešto više nikada ne desi. Školske ustanove moraju biti bezbedno mesto i sigurno okruženje za svu decu i sve zaposlene. 

Povodom ovog teškog i dramatičnog događaja Sindikat obrazovanja Srbije je donelo odluku o stupanju u jednodnevnu obustavu rada, u petak 05.05.2023. godine. PREUZMITE




4. 5. 2023.

Tema emisije: Položaj i prava radnika


Kakvu ulogu imaju sindikati danas
1. 5. 2023. godine, izvor: RTV

Tradicionalni prvomajski uranci izgubili su nekadašnju privlačnost. Ostali su sindikati u pokušaju da se prilagode novim društvenim okolnostima i pruže kakvu takvi materijalnu i nematerijalnu podršku zaposlenima

O tome je, za Radio Novi Sad, govorio predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić.

Na pitanje kako ocenjuje sadašnji položaj zaposlenih, s obzirom, da je sve veći jaz u zaradama između sektora i  gradova/opština, naš sagovornik odgovara:

"Položaj zaposlenih se u poslednjih nekoliko decenija nije menjala. Preciznije rečeno, minimalno povećanje zarade ne uspeva da prati inflaciju. Treba istaći da se minimalna zarada donosi u izuzetnim uslovima, u saglasnosti sa sindikatom na period od 6 meseci, međutim kod nas ona je postala pravilo tl.plata koja jedva pokriva 70% minimalne potrošačke korpe koja ne može da tadovolji ni naše egzistencijalne potrebe, S druge strane, podizanjem minimalne zarade, dobili smo kompresiju zarada, jer one veće plate se nisu povećavale." OPŠIRNIJE


 

ARHIVA VESTI

2022. V3.0