- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Štrajk upozorenja u RTV-u
28. 4. 2023. godine

Juče je na Radio televiziji Vojvodina oko sto radnika i radnica organizovalo štrajk upozorenja u holu zgrade pokrajinskog javnog servisa na Mišeluku zbog, kako kažu, niskih plata i nesigurnih ugovora pod kojima su angažovani.

Na Radio televiziji Vojvodina, u holu zgrade pokrajinskog javnog servisa na Mišeluku juče je organizovan štrajk upozorenja. Oko sto radnika i radnica su izneli zahteve koji se tiču povećanja plata, rešavanja statusa radnika i radnica angažovanih na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i sličnim nesigurnim ugovorima, ukidanja zabrane zapošljavanja, kao i izbora rukovodstva javnog servisa i rešavanja drugih ekonomskih problema. OPŠIRNIJE


Okrugli sto „Za bezbedna radna mesta“
24. 4. 2023. godine

Uoči Svetskog  dana bezbednosti i zdravlja na radu i donošenja novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, 24. aprila t.g. u Novom Sadu je održan Okrugli sto pod nazivom „Bezbedna radna mesta“ u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Moderator okruglog stola, sekretav Veća SSSV, Tomislav Stajić, pozdravio je goste i otvorio debatu u kojoj su, pored predstavnika socijalnih partnera, Sindikata, Vlade APV i Unije poslodavaca Vojvodine, učestvovali i: načelnica Inspekcije rada za Južnobački upravni okrug dr Ljiljana Stojšić, Lubo Kukić rukovodilac sektora za HSE tehnički servisi u kompaniji NIS kao i predsednici granskih i teritorijalni sindikata.

Predsednik SSSV, Goran Milić, skrenuo je pažnju na tužnu statistiku koja se svake godine ponavlja kada je reč o ovoj temi. Upozorio je na alarmantan broj smrtnih i teških povreda na radu i naglasio da se oblast bezbednosti i zdravlja na radu nalazi na vrhu prioriteta Saveza samostalnih  sindikata. „U godini kada se obeležava 120 godina postojanja Saveza samostalnih sindikata Srbije i zajedničke borbe za veća radnička prava i bolje uslove rada, ukazujemo koliko je ovo važan Zakon za građane, radnike ali i sam proces EU integracije Srbije“ istakao je Milić. “Sindikalci traže više inspektora, češće kontrole, kao i da predstavnik sindikata može da uđe na gradilište i ukaže na nepravilnosti. Razlog nezadovoljstva sindikata je neprimenjivanje Zakona, odnosno, izlazak u susret poslodavcima koji smatraju troškom ulaganje u sredstva zaštite na radu za zaposlene, a ne kao ulaganje u bezbedan rad život i zdravlje svog zaposlenog”, rekao je predsednik SSS Vojvodine.

Načelnica Inspekcije rada za Južnobački upravni okrug dr Ljiljana Stojšić, ukazala je na probleme sa kojima se inspektori susreću na terenu. Nedostatak inspektora rešava se  saradnjom sa drugim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nacionalna služba za zapošljavanje i tako utiče na unapređenje kvaliteta rada. Stojšić je istakla da nije suština samo u kažnjavanju nesavestnih poslodavaca, nego i upućivanje da se radi po zakonu.

Aleksandar Borković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam ukazao je na značajna poboljšanja na polju bezbednosti i zdravlja na radu koja donosi novi zakon koji je u skupštinskoj proceduri, posebno vezano za odgovornost kako poslodavaca tako i zaposlenih, kao i odgovornost inspektorata i lica za zaštitu na radu.

O stavovima privrednika govorio je predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalosević. On je istakao da je većina poslodavaca zadovoljna novim Zakonom, te da ulaganje u bezbednost i zaštitu zaposlenih za njih ne predstvalja trošak već investiciju. „Nama je glavni cilj da zadržimo naše zaposlene, da ulažemo u njih i na kraju da dobijemo profit koji ćemo zajedno sa njima podeliti", ističe Lalošević.

O posledicama pandemije Korona virusa i ljudskim žrtvama među zdravstvenim radnicima koje su među najvišima u regionu, govorila je predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić. Ona je ukazala na potrebu unapređenja uslova rada i korišćenja zaštite opreme. Značaj medicine rada u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kao i preventivni pregledi i redovne zdravstvene kontrole, ključna su karika u prevenciji bolesti i zaštiti zdravlja.

Predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Srbije , Saša Torlaković napominje da nije prošao zahtev da sva preduzeća od 50 i više zaposlenih imaju obaveznost formiranja Odbora za bezbednost i zdravlje na radu ali da Sindikat ne odustaje od ovog zahteva, te da to treba uvrstiti u podzakonska akta.

Na samom kraju, moderator tribine je sumirao izlaganja i istakao da su neke od poruka sa ovog skupa da je neophodna saradnja socijalnih partnera u pravcu podizanja svesti o važnosti preduzimanja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Bolja rešenja predviđena novim zakonom stvaraju uslove za viši stepen bezbednosti i zdravlja na radu ali najvažnije je da se zakonske odredbe primene u praksi. Za to je potrebno angažovanje svih aktera u društvu i na radnom mestu. Samo zajedničkim i partnerskim radom možemo da podignemo nivo i kvalitet rada u našoj zemlji, a samim tim i kvalitet života.

Skup je održan u okviru Projekta „Zajedno smo jači“, koji podržava Međunarodni Centar Ulof Palme.

Tribina je bila i medijski propraćena, te vam u prilogu izdvajamo nekoliko priloga koje možete pogledati.


Okrugli sto "Za bezbedna radna mesta" - kako do većih radničkih prava?
24. 4. 2023. godine, izvor: RTV, Foto: RTV

Uoči međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu 28. aprila i donošenja novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, održan je okrugli sto "Za bezbedna radna mesta". Veća radnička prava i bolji uslovi rada, samo su neki od predloga današnje debate koju je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije.
Na tribini "Za bezbedna radna mesta" polemisalo se o pozitivnim i negativnim stranama donošenja novog Zakona o radu. Samo neka od rešenja novog zakona su licence koje bi imali inženjeri zaštite na radu, kazne za poslodavce koje bi bile povećane sa milion na dva miliona dinara, najavljivanje inspekcije rada za dolazak privrednim subjektima 3 dana unapred.
"Ulaganje u zaposlenog je investicija i posebno u vreme kada je nedostatak radne snage. Mislim da svaki poslodavac koji drži do sebe i smatra da je njegov rad pošten kao što je naš slogan - pošten rad se isplati. Nama je glavni cilj zadržimo naše zaposlene, da ulažemo u njih i na kraju da dobijemo profit koji ćemo zajedno sa njima podeliti", smatra Vladimir Lalošević, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine. Kada se govori o bezbednosti na radu u 2022. godini bilo je 56 smrtnih ishoda. Utisak je da ovaj novi zakon koji je u pripremi i skupštinskoj proceduri donosi značajna poboljšanja na tom polju, posebno vezano za odgovornost i poslodavaca i zaposlenih, što je novina definitivno odgovornost inspektorata i odgovornost inženjera za zaštitu na radu", kaže Aleksandar Borković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam. OPŠIRNIJE


UPS i Sindikat radnika građevinarstva potpisali poseban kolektivni ugovor
20. 4. 2023. godine, izvor: RTV, Foto: RTV, Brano Pijetlović

Oni su istakli da je ovo prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru potpisan u ovoj godini i da predstavlja dobar model saradnje sindikata i poslodavaca i dobar primer razvoja socijalnog dijaloga.
Kako navode, ovaj ugovor je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem da se podstakne konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih.
Za razliku od perioda pre desetak godina, dodaju da se danas u čitavoj državi ulaže u velike projekte, a da je stanogradnja u ekspanziji.
Ističu da posla ima dosta, ali da nedostaju kvalifikovani radnici, kao što su armirači, vodoinstalateri, majstori za sisteme grejanja, zatim zidari, električari i vozači.
Iz tog razloga, dodaju, socijalni partneri, zajedno sa državom, treba zajedničkim snagama da reše ovaj problem.
Jedan od načina je, kako su naveli iz UPS, i ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti.


PANČEVO: Štrajk upozorenja u Petrohemiji
11. 4. 2023. godine, izvor: 013info, Foto: Pixabay

U četvrtak 13. aprila, u 13 časova, održaće se Štrajk upozorenja u organizaciji reprezentativnih Sindikata „HIP-Petrohemije“ ispred Upravne zgrade, navodi se u saopštenju. Kako je pojašnjeno, štrajk je posledica nezadovoljstva zaposlenih pre svega zaradom, ali i drugim problemima. Medijima će se tom prilikom obratiti: Novica Kocić - Samostalni sindikat, Branko Rašeta - Sindikat Pravda, Zoran Obradović - Sindikat „Nezavisnost“.ARHIVA VESTI

2022. V3.0