- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

ODRŽANA JAVNA SEDNICA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE, U PROŠIRENOM SASTAVU
26. 10. 2023. OPŠIRNIJE na SSSS: ovde


Obraćanje predsednika sindikata Vojvodine, Gorana Milića.

 


DOKLE ĆE SE PRODUŽAVATI RADNI VEK - Možda će se u penziju ići i pre smrti
24. 10. 2023. Izvor: Dnevnik

Da li će se pomerati starosna granica za odlazak u penziju i to u pravcu sve kasnijeg odlaska s radnog mesta teško je reći, ali da se o tome razmišlja i te kako je jasno.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić ukazuje da u Srbiji ni u kom slučaju ne bi trebalo povećavati starosnu granicu za odlazak u penziju jer je već jasno da se period života, nakon odlaksa u penziju, skratio.

- Penzionerski život u Srbiji nije dug i podaci pokazuju da je životni vek nakon odlaska u penziju kratak, mnogo kraći nego u nekim drugim zemljama - kaže Milić. - Za muškarce je to, u proseku, oko 11 godina, a za žene nešto duže. Ukoliko bi se povećala starosna granica za odlazak u penziju, ispada da mnogi ne bi ni išli u penziju već bi radili, bukvalno, do kraja života. OPŠIRNIJE


JAVNA SEDNICA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE  – BEOGRAD, 26. OKTOBAR 2023.!


Sindikati obrazovanja prihvatili Protokol Vlade, nakon potpisivanja prestaje štrajk
10. 10. 2023. Izvor: N1

Predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja saopštili su da su prihvatili predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Srbije.
„Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano, bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini. Smatramo da potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka“, stoji u saopštenju. U predlogu protokola koji su sindikati dobili od vlade konstatuje se da je januaru ove godine zaposlenima u prosveti plata povećana za 12,5 odsto, da su prošlog meseca primanja prosvetnih rdnika vanredno uvećana za 5,5 procenata, i da je na taj način početna plata nastavnika došla do 78.801 dinara. „Zahvaljujući ovim povećanjima, prosečna neto plata isplaćena zaposlenima u prosveti u 2023. godini sa sedmim stepenom stručne spreme veća je od prosečne plate u Republici Srbiji“, napominje se u vladinom predlogu. OPŠIRNIJE


Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru se produžava, država nema rešenje za manjak kadrova
9. 10. 2023. Izvor: novaekonomija.rs, foto: Pexels

Kontrolisano zapošljavanje u javnom sektoru produžava se do 31. decembra 2026. godine, predviđa predlog Zakona o budžetskom sistemu koji je Vlada usvojila i poslala Skupštini na odlučivanje. Država ni u revidiranoj Fisklanoj stategiji 2024-2026. ne predviđa da se upravljanjem brojem zaposlenih sistemski uredi, pa će deo državnog sektora nastaviti da funkcioniše sa manjkom kadra u naredne tri godine, ocenjuje Fiskalni savet. Trenutno važeće zakonsko rešenje predviđa da kontrola zapošljavanja u javnom sektoru važi do kraja 2023. godine. Ova kontrola podazumeva da budžetski korisnici mogu da zaposle do 70 odsto onih koji napuštaju javni sektor, bez saglasnosti Vladine Komisije. Za svako dodatno zapošljavanje im treba dozvola Komisije, s tim da broj zaposlenih na neodređeno ne sme da bude više od 1 odsto veći nego na kraju 2020. godine. OPŠIRNIJE


Održana Tribina povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada
6. 10. 2023. Foto: opština Ruma

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Saveza samaostalnih sindikata opštine Ruma, u petak, 6. oktobra 2023. godine, u Kulturnom centru "Brana Crnčević" u Rumi, održana je Tribina posvećena Svetskom danu dostojansvenog rada.
Ovogodišnji Svetski dan dostojansvenog rada Međunarodna konfederacija sindikata obeležava pod sloganom „Vreme je za povećanje plata“, ukazujući na neophodnost smanjenja ogromnog pritiska na radne ljude i njihova domaćinstva, prouzrokovanog inflacijom i neravnomernom raspodelom dobiti.
Pored predstavnika Samostalnog sindikata, na skupu su učesvovali i predstavici lokalne vlasti, Unije poslodavaca Vojvodine i Inicijative A11, nevladina organizacija koja se bavi ekonomskim i socijalnim pravima.
Na početku tribine obratio se predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, koji je pozdravio prisutne i istakao značaj obeležavanja ovog dana, naglasivši da je svim radnicima preko potrebno povećanje zarada koje su, usled velike inflacije, izgubile na realnoj vrednosti te je životni standard većina građana pao. „Bez obzira na to što je minimalna cena rada za narednu godinu povećana najviše do sad, 17,8 odsto, cena namirnice je porastla duplo više, i još će da raste“, istakao je Milić.
U uvodnom izlaganju, Tomislav Stajić, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, je rekao da je Svetski dan dostojanstvenog rada povod da se analiziraju uslovi rada, ukaže na potebu bezbednosti i socijalne zaštite radnika, brane standardi dostojanstvenog rada i zaštite prava zaposlenih u Srbiji. Osvrnuvši se na socio-ekonomske posledice inflacije po životni standard, Stajić je ukazao na činjenicu da se standardi dostojanstvenog rada ne razvijaju i ne primenjuju paralelno sa ekonomskim rastom. Nekontrolisana inflacija intenzivira i produbljuje nejednakost i siromaštvo u našem društvu, te briga o uslovima rada i položaju zaposlenih i radnim mestima postaje još značajnija tema i zahteva stalne akcije i kampanje. Samim tim, neophodnost produktivnog socijalnog dijaloga postaje još značajniji. "Mi se iskreno nadamo da ćemo na socijalnom dijalogu, kao jednom od četiri stuba dostojanstvenog rada, doći do pozicije kada će se odluke donositi konsenzusom i snagom argumenata, a ne snagom pozicije sa koje nastupamo“ istakao je Tomislav Stajić, sekretar Veća SSS Vojvodine.
Drago Tešić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za opštine Ruma, Pećinci i Irig, istakao je značaj dostojanstvenog rada koji pored dobrih uslove rada, plate od koje može pristojno da se živi, podrazumeva i socijalni dijalog i pravo na kolektivno pregovaranje.
Opština Ruma kao lokalna zajednica koja je opredeljena za ubrzan ekonomski razvoj i na tom planu ostvaruje značajne rezultate, takođe je zainteresovana za stabilan socijalno-ekonomski ambijent i daje sve od sebe da doprinese uspešnom radu Socijalno-ekonomskog saveta, izjavio je Stevan Kovačević, predsednik Skupštine Opštine Ruma.
Vladimir Lalošević, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, poručio je da većina poslodavaca je saglasna sa povećanjm zarada i životnog standarda jer će u suprotnom doći do još većeg smanjenja i odliva radne snage, što je već evidentan problem. On je izrazio nadu i želju za uspostavljanjem efikasnog socijalnog dijaloga u cilju iznalaženja rešenja i poboljšanja kvaliteta života i rada u našoj zemlji.
Uroš Ranđelović iz Inicijative A11 podsetio je prisutne da je nakon više od pet godina Skupština Srbije ratifikovala Opcioni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čime je ovaj ugovor postao deo pravnog poretka Republike Srbije. Samim tim, omogućeno je građanima za zatraže zaštitu prava pred Komitetom Ujedinjenih nacija koji se bavi tim oblastima, onda kada im to ne pođe za rukom pred domaćim sudovima.
Nakon uvodnih izlaganja otvorena je diskusija koja je rezultirala sjajnom interakcijom i mnoštvom kvalitetnih pitanja, sugestija, konstruktivnih kritika i predloženih rešenja od strane učesnika tribine. Otvoreno se razgovaralo o izazovima i pritiscima sa kojima se zaposleni svakodnevno suočavaju kao i o problemima u ostvarivanju i zaštiti ekonomskih i socijalnih prava koji za posledicu imaju rast nejednakosti, diskriminaciju i svođenje ekonomskih i socijalnih prava na milostinju.
Međunarodna organizacija rada definisala je načela dostojanstvenog rada i postavila ih kao cilj koji socijalni partneri treba da ostvare, te je događaj u Rumi bio mali podsetnik u kom pravcu treba da idemo.


Jednodnevni seminar održan u Subotici
5. 10. 2023.

U saradnji sa Savezom samostalnih Sindikata Vojvodine, a u okviru Projekta “Zajedno smo jači” uz prodršku Sindikata LO – Zapadna Švedska, na Otvorenom univerzitetu je 4. oktobra 2023. održan jednodnevni Seminar na teme sindikalnog aktivizma i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Tridesetak predstavnika Sindikata različitih delatnosti (metalaca, građevinara, zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, uprave, javno-komunalnih preduzeća) u temu sindikalnog aktivizma uveo je sekretar Sindikata Vojvodine Tomislav Stajić, istakavši da je najveća snaga Sindikata njegova brojnost i jedinstvo, ali da se tu često kriju i odgovori na neke njegove probleme i slabosti. OPŠIRNIJE


 


ARHIVA VESTI

2022. V3.0