- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Prosečna julska neto plata 49.202 RSD, realno veća 5,4 odsto
25. 9. 2018. Izvor: Dnevnik

Prosečna neto plata u Srbiji za jul 2018. godine iznosila 49.202 dinara, što je protivvrednost od 417 evra.
Julska prosečna zarada bez poreza i doprinosa porasla je za 7,9 odsto nominalno i za 5,4 procenta realno u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.
Prosečna bruto plata za jul "težila" je 68.029 dinara, što je na godišnjem nivou rast od 7,4 odsto nominalno i od 4,9 posto realno.
Kumulativni rast bruto zarada u periodu januar-jul 2018. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 5,8 procenata nominalno, odnosno 3,9 odsto realno, dok su neto zarade u posmatrainh sedam meseci porasle nominalno za 6,2, a realno za 4,3 posto.
Medijalna neto zarada za jul iznosila je 38.642 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. OPŠIRNIJE


Rad na crno i dalje skupo košta i državu i radnike
23. 9. 2018. Izvor: Dnevnik

Inspektori rada su za osam meseci ove godine zatekli na radu na crno 9.252 lica sa kojima je posle izrečenih mera zasnovan radni odnos.

Na osnovu poreza i doprinosa, računajući minimalnu cenu radu, u budžet Srbije po tom osnovu slilo se 625.863.118,22 dinara odnosno oko 5,3 miliona evra.

Ministarstvo za rad, zapo­šljavanje, boračka i socijalna pitanja ima svoja zakonska ograničenja i nema sve alate u svojim rukama da nakon otkrivanja lica koja rade na crno uvek sprovede proces do kraja, objašnjava u razgovoru za "Dnevnik" Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata rada. OPŠIRNIJE


XVII SEDNICA VEĆA SSS VOJVODINE
21. 9. 2018.

Dana 21. septembra 2018. godine u Kelebiji održana je XVII sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, na kojoj je verifikovan izbor novih članova Veća SSSV: predsednika Sekcije mladih SSSV Lopušina Stefana, predsednice Sekcije žena SSSV Svirčev Jadranke i predsednice SSS za opštine Senta, Ada i Kanjiža Lečei Svetlane.
Na dnevnom redu sednice bio je: Zakon o sistemu plata u javnom sektoru i platnim razredima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Nacrt zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Članovi Veća, informisani o: nezadovoljstvu nastavnika i predlogu platnih grupa i razreda, toku i rezultatima pregovora i intenziviranju štrajka, podržali su Sindikat obrazovanja Srbije i štrajkačke zahteve da svi prosvetni radnici sa visokom stručnom spremom budu u devetoj platnoj grupi u prvom razredu. Prisutni su upoznati sa radom Sindikata uprave Srbije u okviru Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Nacrta Zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Veće je podržalo zahtev za isplatu toplog obroka i regresa zaposlenima u upravi i lokalnoj samoupravi.
U nastavku sednice, fokus je stavljen na izuzetno tešku i složenu ekonomsko-socijalnu situaciju većine zaposlenih, čija su najelementarna ljudska prava, koja se odnose na prava iz rada, zarada i radnog odnosa, više nego ugrožena. Razgovarano o odlivu stručne radne snage u zemlje Evropske unije, problemima i mogućim rešenjima. Istaknut je težak položaj trudnica i porodilja, i u vezi s tim, data je inicijativa za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Diskutovano je o aktuelnom stanju i problemima sa kojima se Sindikat suočava.
U radu sednice učestvovao je i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je informisao prisutne o aktivnostima u SSS Srbije. On je, između ostalog, informisao članove Veća o odluci Vlade Srbije da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata. Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno povećanje od 8,6 odsto, dok su sindikati tražili deset odsto povećanje cene rada. Sindikati i poslodavci, kao i predstavnici Vlade, postigli su dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je 24.882 dinara neto mesečno.
Članovi Veća, detaljno su informisani o toku rada na izradi elektronske baze podataka, kao i o aktivnostima  u okviru SORV-a.
Sednici Veća SSSV, u funkciji njene pripreme, prethodila je sednica Predsedništva SSSV na kojoj su razmatrani i usvojeni predlozi dokumenata i upućeni Veću SSSV na razmatranje i usvajanje.


Polovina nezaposlenih u Vojvodini nema nikakvu stručnu spremu
10. 9. 2018. Izvor: Dnevnik

U Vojvodini je, na osnovu podataka Pokrajinske službe za zapošljavanje, na kraju avgusta bilo evidentirano ukupno 118.548 nezaposlenih. Među njima je više žena, po oko 61.000, dok je muškaraca bilo oko 57.000.

Podaci pokazuju da je na kraju prošlog meseca bilo oko 1.500 nezaposlenih manje nego na kraju jula, kada je na evidenciji PSZ-a bilo oko 120.000 nezaposlenih, a na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, najmanja nezaposlenost u drugom kvartalu zabeležena je u Regionu Vojvodine – deset odsto. OPŠIRNIJE


Minimalna cena rada 155 dinara po satu
10. 9. 2018. Izvor: RTS

Vlada Srbije donela je odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Sindikati i poslodavci kao i predstavnici Vlade postigli su dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Prema rečima ministra Siniše Malog, minimalna zarada biće sledeće godine 27.022 dinara.

Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata. Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada.
Predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.
Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu. OPŠIRNIJE


Trudnice besne, Ministarstvo tvrdi: Biće 100.000 RSD
7. 9. 2018. Izvor: B92

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom donele su velike izmene kada je reč o isplati nadoknada za porodiljsko odsustvo, ali i nezadovoljstvo.
Kako su iz Ministarstva rada objasnili za B92.net, Zakonom su predviđene novine u načinu utvrđivanja naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva. 
Važno je istaći da pravo na platu za vreme porodiljskog odsustva mogu ostvarivati lica koja su u radnom odnosu kod poslodavca. 
"Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva", objašnjavaju iz Ministarstva rada.
Pojavile su se brojne kritike da upravo nove izmene zakona donose i manje plate za porodilje, jer veliki broj trudnica nema vezanih 18 radnih meseci, pa će zbog toga primati i ispod 10.000 dinara. OPŠIRNIJE


SES: Minimalna cena rada da prati potrošačku korpu
6. 9. 2018. Izvor: Dnevnik

Socijalno-ekonomski savet je saglasan da minimalnu cenu rada u naredne tri godine treba izjednačiti sa cenom potrošačke korpe, koja je sada 36.000 dinara mesečno, izjavio je danas ministar za rad Zoran Đorđević.
Kada je reč o tome koliko će biti povećana minimalna cena rada od 1. jauara naredne godine, Đorđević je rekao Pinku da je juče imao sastanak sa ministrom finansija Sinišom Malim, sa kojim je razgovarao na tu temu i da će imati još jedan sastanak pre sednice Socijalno ekonomskog saveta.

"Kako bi probali još jednom da se usaglasimo. Sada je postignuta potpuno drugačija atmosfera u SES-u i tu sada postoji dijalog. Izneli smo sve što se desava u državi, planove i parametre ne samo za minimalac već i planove za rasterećenje privrede, koje će to pratiti", rekao je Đorđević. Kaže da je zajednički stav da treba težiti tome da se u naredne tri godine dostigne nivo minimalne potrošačke korpe i da će to biti cilj. OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2017. V3.0