- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Dva miliona radi, a penziju prima 1,7 miliona
15. jul 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Prema podacima Ministarstva privrede, objavljenih u biltenu “Aktuelna privredna kretanja”, u prva četiri meseca ove godine Srbija je imala 2.032.000 zaposlenih .

U isto vreme, pokazuju podaci iz biltena Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Srbiji ima 1.721.864 penzionera odnosno onih koji svakog meseca čekaju svoju prinadležnost za minuli rad. Uz ove, treba dodati i podatak Nacionalne službe za zapošljavanje da je u maju ove godine na evidenciji nezaposlenih bilo 676.693 osobe.

Prosta računica pokazuje da je “izdržavanih” lica odnosno penzionera i nezaposlenih više nego onih koji danas imaju radno mesto i to za čak 366.557 lica. No, čak i ukoliko se ne sabiraju oni koji traže radno mesto, odnos penzionera i broja radnika je izuzetno nepovoljan i iznosi nešto manje od jedan prema 1,2 , jer zaposlenih ima svega 310.136 više nego onih koji svakog meseca primaju penziju. Nesporna je činjenica da se već nekoliko godina penzije isplaćuju uz veliku mesečnu dotaciju iz budžeta Srbije i da one ne bi bile redovne niti ovolike kolike jesu da nije dodatnih izdvajanja. Sasvim je druga priča ko je zbog toga kriv i ko je taj što je isprazio nekada pune penzijske fondove , jer i sa njom i bez nje surova stvarnost se ne menja i dotacije iz budžeta zarad redovnosti isplate penzija moraće se nastaviti i narednih godina, a malo je verovatnoće da će ikada moći da se bez njih isplaćuju. OPŠIRNIJE


Rešenje za Fijat u četvrtak, pregovarači bez izjava
13. jul 2017. godine. Izvor: Tanjug

Trojni pregovori poslovodstva Fijata, predstavnika štrajkača i Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić za danas su završeni i nastaviće se sutra, javlja izveštač Tanjuga.
Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike Fijat Zoran Marković nije danas mogao detaljnije da govori o pregovorima, jer, kako je rekao, oni su u toku, ali je ocenio da su konstruktivni.

“Zbog pregovora nismo u mogućnosti da dajemo izjave. Pozvao sam neke kolege da ne dajemo izjave, pošto se razgovori sa kompanijom nastavljaju sutra. Krenuli smo u pregovore na konstruktivan način, kako bismo našli rešenje za izlaz iz ove situacije”, rekao je Marković novinarima posle sastanka u Vladi Srbije.

Upitan šta je najveći problem u pregovorima, Marković je odgovorio da nema problematičnih pitanja.

"Sva pitanja biće rešena u pregovorima”, poručio je Marković. OPŠIRNIJE


Radnike na lizing iznajmljuje oko 100 agencija
13. jul 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Agencije za zapošljavanje u Srbiji započele su rad pre sedam godina – 2010, ali od tada nije regulisan pravni okvir za njihovo poslovanje. Posebni problem predstavlja takozvano zapošljavanje na lizing.

Februara prošle godine formirana je radna grupa čiji je zadatak da pripremi zakon o agencijama za zapošljavanje, kojim bi se regulisala oblast ustupanja zaposlenih. Radna grupa uskoro završava svoj deo posla, nakon čega će se nacrt zakona naći na javnoj raspravi. Centar za razvoj sindikalizma organizovao je u Beogradu okrugli sto o uređenju delatnosti takozvanog privremenog zapošljavanja u Srbiji, definisanju položaja radnika i rada agencija za zapošljavanje kao finiš razgovora o poslovanju agencija da bi zaključke i preporuke uputio radnoj grupi. OPŠIRNIJE


ORBOVIĆ: OD PREMIJERA OČEKUJEMO PODIZANJE STANDARDA ZAPOSLENIH
5. jul. 2017. godine. Izvor: Tanjug

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je u Jagodini da taj sindikat joą nije imao priliku da se sastane sa premijerkom Anom Brnabić, te da od nje očekuju da će raditi na podizanju standarda zaposlenih u Srbiji.

Orbović je novinarima, pred početak sednice Predsedniątva SSSS za grad Jagodinu i opątine Pomoravskog okruga, rekao da očekuje da će sa ovom vladom imati dobru saradnju i da će moći da pregovaraju kao sa prethodnom. 

"Vlada, bi, ono ąto je najbitnije, trebalo da radi na povećanju standarda radnika Srbije, da bi se mogla pokrenuti i privreda i kupovna moć, a tu je pod broj jedana povećanje zarada, pitanje investacija, otvaranje radnih mesta... Ne samo investicija kompanija iz inostranstva već da se okrene domaćim investitorima", kazao je Orbović.


11. SEDNICA VEĆA SSSV: „TIŠINA“ OKO PRIPREME IZUZETNO ZNAČAJNIH ZAKONA!
27. jun. 2017. godine

Na  11. sednici Veća SSSV, održanoj 27. juna  o.g. u Novom Sadu, članovi Veća SSSV su informisani o radu radnih  grupa u postupku donošenja Zakona o štrajku, Zakona o radu preko agencija za privremeno zapošljavanje, Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, kao i o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru .
Članovi Veća SSSV su u raspravi istakli  da su zakoni koji su u postupku donošenja od izuzetnog značaja za sve zaposlene – kako u javnom, tako i u realnom sektoru. Ocenili su da se pobrojani zakoni pripremaju u čudnoj „tišini“.Stiče se utisak da je neadekvatna reakcija sindikata, ali i stručne javnosti, nadležnih državnih institucija i zainteresovanih pojedinaca.


Članovi Veća SSSV su usvojili informaciju o aktivnostima u SSSV, uz konstataciju da se u prethodnom periodu, uz podršku Olof Palme Centra  i švedskog sindikata LO – Zapadna Švedska,  SSSV posebno angažovao na edukaciji članstva i osnaživanju Sekcije žena i Sekcije mladih SSSV. Kroz posvečivanje pune pažnje članstvu  i njegovoj kontinuiranoj edukaciji realizuje se jedan od osnovnih programskih ciljeva i  zadataka SSSV.

 


Tekstilna industrija Srbije muku muči s ilegalnim tržištem
26. jun 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Tekstilna industrija Srbije nekada je bila veoma razvijena, u tom sektoru radilo je više od 250.000 radnika, bilo je preko stotinu tekstilnih fabrika, a godišnji izvoz bio je vredan više od pet milijardi dolara.
Nažalost, slika je danas mnogo drugačija. Naime, devedestih godina prošlog veka mnogi poslovi su zbog sankcija izgubljeni, usledila je tranzicija, a potom i veoma loše privatizacije, koje su dovele do drastičnog pada tog sektora. Mnoge fabrike više ne postoje, a u toj privrednoj grani sada radi oko 45.000 ljudi, a malo ko se još seća fabrika „Kluz”, „Beko”, „Prvi maj”, TIZ „Zemun”, „Novitet”, „Ugled”, Kulske štofare, „Planteksa”, „Jumka” ...
Oporavak je spor i dugotrajan, ali ipak, modna i tekstilna industrija, posle godina opadanja, počinje da beleži rast. Tako je industrija kože i tekstila lane imala izvoz veći od 1,1 milijardu dolara, što je rast od 13 odsto u odnosu na 2015. godinu, a zaposleno je i 10.000 novih radnika. Da tekstilna industrija ima potencijal za razvoj govori i broj od 1.950 preduzeća koji posluju u toj grani i 5.400 preduzetničkih radnji koje se bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda, a ove godine očekuje se rast izvoza od 15 odsto. OPŠIRNIJE


Izmenama Zakona radnici i bez tužbe do zarađene plate
24. jun 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Završena je javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, koje bi trebale da omoguće svim radnicima u Srbiji da bez tužbe dođu do svoje zarade i drugih primanja od poslodavaca. Prvi put bi to pravo važilo za sve zaposlene, pa i one u javnom sektoru.
Naime, državni službenici i nameštenici, odnosno svi zaposleni u javnom sektoru, dobiće pravo da postave pitanje isplate svoje plate, naknade i drugih primanja.
Konkretno, umesto radnika koji sada pravdu zbog neisplaćenih zarada moraju da traže na sudu, to bi činila Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Direktor Agencije Mile Radivojević objašnjava da će ta institucija izmenama dobiti šira ovlašćenja. OPŠIRNIJE


 

ARHIVA VESTI

2017. V3.0