- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Dan gradjevinaRA SRBIJE
8. avg 2015. godine

U Srbiji se danas obeležava Dan gradjevinara  u znak sećanja na tragične dogadjaje tokom trodnevnog štrajka gradjevinskih radnika Srbije 1940. godine koji je okončan 8. avgusta. Štrajk je usledio nakon neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca oko promene kolektivnog ugovora za građevinarstvo, a posebno u delu prilagođavanja iznosa nadnica porastu troškova života.

Sindikat je u ime gradevinskih radnika tražio minimum pravde, reda, poštovanja, poboljšanja uslova rada i standarda.

Nažalost, i ove godine gradjevinari Srbije svoj Dan obeležavaju u teškoj  i krajnje neizvesnoj situaciji za budućnost svojih radnih mesta, a zahtevi sindikata su isti kao pre 75 godina.

Male plate, rad na crno i loša bezbednost na gradilištima najveći su problemi u gradjevinarstvu Srbije poslednjih decenija. I pored  obečanja da će se konačno krenuti sa rešavanjem problema u gradjevinskoj industriji, koja sa svih strana stižu na Dan gradjevinara - 8. avgusta,  radnici su u sve težem materijalnom položaju i svake godine ih je zvanično sve manje. I pored visokih kazni za poslodavce,  preko 50% gradjevinskih radnika radi na crno, no ovaj broj se svakodnevno povećava.

Činjenica je da "rad na crno" na gradilištima značajno doprinosi većem broju povredjivanja i smrtnosti zaposlenih, ali i ostvarivanju prava na naknadu za vreme odsustvovanja sa rada zbog povreda na radu. Nažalost, najveći broj povreda na radu je upravo u ovoj delatnosti i čini preko  50 odsto od ukupnog broja povreda na radu u Srbiji, a
najčešći uzroci povreda su nepotpuno sprovodjenje mera bezbednosti.

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i u svoje lično ime, gradjevinarima Srbije  željim  da sledeće godine Dan gradjevinara  dočekaju sa puno više posla,  uz pristojne zarade, bez  straha od otkaza i  sa ličnom opremenom za siguran i bezbedniji rad,

Goran Milić, predsednik
Saveza samostalnih sindikata Vojvodine


"SREĆNO" – SVIM RUDARIMA NA NJIHOV DAN
6. avg 2015. godine

U ime Saveza samostalnih sindikata Vojvodine,  kao i u  svoje lično ime,  čestitam zaposlenima u svim aktivnim rudnicima u Srbiji   Dan rudara, uz tradicionalni rudarski pozdrav 'Srećno' -  koji najbolje izražava težinu i opasnost  posla koji  svakodnevno obavljaju.   Izražavam  duboko poštovanje   za njihov častan i težak  posao  i želim im  sreće, zdravlja, ličnog i profesionalnog uspeha,  te da se zadovoljni vraćaju svojoj porodici i  u zdravlju dočekaju  pošteno zarađenu penziju.

Duboko sam svestan činjenice da u ovom trenutku  rudari nisu  adekvatno nagradjeni za svoj  rad i da rade u izuzetno teškim i nesigurnim uslovima rada,  pa da  s toga iskreno i nemaju puno razloga za veliko slavlje.  

Svim rudarima i onima koji su svoju penziju stekli u rudnicima, želim  da svoj Dan obeleže dostojanstveno -  kako ga rudari obeležavaju više od jednog veka!

Želja mi je da se danas podsetimo  6. avgusta 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika, kod  Despotovca, štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali. 

Još jednom iskreno "SREĆNO"!

 

Goran Milić, predsednik
 Saveza samostalnih sindikata Vojvodine


 

 

ARHIVA VESTI

2015. V3.0