- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

7. OKTOBAR - SVETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA
7. okt 2015. godine

Dostojanstven rad podrazumeva radno mesto na kome se štite prava radnika, zarađuje pristojna zarada i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita. Dostojanstveni rad podrazumeva rad bez pritiska, ugnjetavanja, diskriminacije, mobinga, zapošljavanje bez korupcije i partijske pripadnosti.   Samo ovakav rad stvara mogućnosti za socijalni napredak i razvoj.

Dostojanstven rad je preduslov za dostojanstven život! Međutim, svakodnevnica nam donosi drugo.....

Sva  dosadašnja sindikalna istraživanja vezana za dostojan rad imaju za cilj humanizaciju radnog odnosa, kao  osnovne pretpostavke  iole  dostojanstvenog života u trenutnim ekonomskim i socijalnim uslovima u Srbiji.

Osnovno obeležje rada u Srbiji  je preopterečenost obavezama i prekovremeni rad!   Po podacima iz  sindikalnih  istraživanja oko 30% zaposlenih u Srbiji radi od 8-10 sati dnevno, do čak  20% i više od 10 sati dnevno/ što ukazuje da se za oko  50%  zaposlenih krše odredbe Zakona o radu vezane za radno vreme. Uvereni smo da su kod zaposlenih  na crno, za koji u Sindikatu nazalost ne raspolažemo preciznim podacima o dužini radnog vremena, ovi podaci još porazniji. 

Neminovno se postavlja s pitanje šta rade inspekcije rada?

Tamo gde su radnici izloženi stresu nema dostojanstvenog rada!  Zabrinjavajući su podaci o broju zaposlenih koji su  svakodnevno  podvrgnuti nekom vidu stresa.  Nesigurnost i strah od gubitka radnog mesta, su postali osnovni pokretač stresa. Nema više strukture društva  i zaposlenih  /proizvodne, uslužne delatnosti, zdravstvo, obrazovanje, pravosudje, uprava, javna preduzeća/ u kome zaposleni nisu izloženi već duže vreme konstantnom pritisku i strahu od otkaza.  Tako da je danas u Srbiji  gotovo neizbežno podleći stresu vezanom za radno mesto. To je stanje s kojim se pre ili kasnije susretne svaki radnik bez obzira na zanimanje, godine starosti, pol. A činjenica je da je konstantan  stres  podloga za bolest radnika koja ostavlja nesagledive i nepopravljive posledice za radnika, porodicu,  radnu sredinu, ali i širu zajednicu. Sindikalni zahtevi da se dosledno primenjuju odredbe Zakon o radu i da se razvija kultura sigurnosti radnika na radnom mestu, odnosno rad bez stresa – nemaju potrebne efekte.

 Još pre deset godina Svetska zdravstvena organizacija je proglasila stres na radnom mjestu svetskom epidemijom, a nije se po tom pitanju ni danas ništa bitno promenilo u praksi, nešto zbog globalne krize koja nas je zadesila  / a koja se u Srbiji iz godine u godinu  produbljuje/,  nešto zbog istinske pohlepe kapitala – pri kojoj se radnik posmatra samo kao jeftina roba koja se može, kada se potroši, zameniti novom – zdravom i mladom.

Konkretne i brze rezultate i  otvaranje produktivnih radnih mesta očekuje i veliki broj nezaposlenih, koji su u najproduktivnijem životnom dobu ostali bez radnog mesta usled neuspešnih privatizacija, iskazivanja viškova zaposlenih, stečajeva  i likvidacija .

Očekuje konkretne rezultate i armija nezaposlenih, obrazovanih mladih ljudi koja su već dugo svedoci nemoći roditelja da zadovolje osnovne životne potrebe porodice i porodičnog ulaska u krug siromaštva, zapošljavanja preko veza i vezica, rada bez potpisanih ugovora, bez prava na godišnji odmor, bez odredjenog
radnog vremena, bez prava na redovnu i dostojanstvenu zaradu, bez prava na bezbedno radno mesto, bez zdravstvenog i penzijskog osiguranja, ......  jednom rečju bez prava na dostojanstven rad!

Stoga ni mi u Sindikatu, ni naši članovi, ni ti gradjani Srbije više ne pristaju da budu nemi posmatrači sve češćih otpuštanja zaposlenih kako u realnom, tako i u javnom sektroru, sporog zapošljavanja, odlaska stručnjaka iz zemlje, naglog siromašenja.

Stoga sa pravom očekujemo da će ovogodišnja svetska kampanja povodom dana dostojanstvenog rada, koja će biti usmerena na zaustavljanju pohlepe kapitala, poprimiti široke razmere i imati vidljive rezultate.

Stoga sa pravom očekujemo da Vlada Srbije hitno i odgovorno odredi put izlaska iz krize, a da radnicima omogući da rade i zarade platu dovoljnu za dostojan život.

 

Goran Milić, predsednik
Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

NAZAD


 

ARHIVA VESTI

2015. V3.0