- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


MiliĆ: Ne sme biti uvođenja reda preko radničkih leđa

30. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Praznik rada 1. maj u Srbiji se već godinama obeležava u teškoj ekonomskoj situaciji, uz malu proizvodnju i veliki broj nezaposlenih. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić ističe da je stanje sve teže, a da je položaj radnika takav da je iluzorno govoriti da on i postoji. "Privatizacija i tranzicija u kojima već godinama živimo uzele su danak, a sve to vreme neprestano smo slušali obećanja da će biti bolje – kaže Milić. – Nažalost, od toga nije bilo i nema ništa jer se malo radilo, a mnogo obećavalo pa su se umesto obećanih novih radnih mesta, zatvarali mnogi proizvodni pogoni, rasla je armija nezaposlenih, posao se sve lakše gubi, a sve teže do njega dolazi. I godinama je tako, od dolaska do odlaska – bez promena. Ali su uvek su stizala nova obećanja. Opširnije...


Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada
28. april 2014.

Aktivisti Saveza samostalnih sindikata Vojvodine zajedno sa aktivistima Samostalnog sindikata grada Novog Sada i opština, će u sredu, 30. aprila, u 12.00 časova, ispred zgrade Radničkog doma "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24. u Novom Sadu, deliti flajere povodom obeležavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada.
Akcija će se sprovoditi istovremeno u svim gradovima Srbije, kako bi se pozivali članovi sindikata, radnici i građani da 1. maja dođu na Trgu Nikole Pašića u Beograd, i da zajedno obeleže međunarodni praznik rada i radnika. Upućen je poziv sredstvima javnog informisanja da uzmu učešće i izveštavaju sa ove zajedničk e akcije SSS Vojvodine i SSS grada Novog Sada i opština.

- PROGLAS povodom 1. maja možete videti: OVDE


SAOPŠTENJE
28. april 2014. / Izvor: SSSS

Reprezentativne sindikalne centrale, SSSS i UGS Nezavisnost pozivaju članove sindikata, radnike i građane Srbije da se, 1. maja, u što većem broju okupe na Trgu Nikole Pašića kako bi zajedno obeležili međunarodni praznik rada i radnika.
Okupljanje učesnika započinje u 11 časova.
Planirano je da učesnici, posle kraćeg prigodnog programa koji će početi u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, šetnjom sa Trga Nikole Pašića, kroz Dečansku ulicu, pored Doma omladine, Makedonsku , Kolarčevu, preko Terazija i ulicom Kralja Milana do Slavije javnosti ukažu na probleme sa kojima žive i još jednom, pokažu želju da rade i od svog rada pristojno žive.
Manifestacija će se završiti na Trgu Slavija, polaganjem venaca ispred spomenika Dimitriju Tucoviću, osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i velikom borcu za radnička prava.

Održan okrugli sto o problemu sive ekonomije i rada na crno
29. april 2014.

U Skupštini AP Vojvodine, 28. aprila 2014. godine, održan je okrugli sto pod nazivom "Ko je nevidljivi radnik?", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine i Udruženje žena preduzetnica ,,Artesa", koje je i nosilac projekta.
O stanju u privredi po pitanju sive ekonomije i rada na crno govorio je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin. On je ukazao na činjenicu da siva ekonomija obuhvata oko 30 odsto društvenog bruto proizvoda u Srbiji i da je Vlada AP Vojvodine definisala strateške pravce kojima pokušava da utiče na rešavanje ovog problema ali da, dosadašnji predlozi i zahtevi upućeni Socijalnom savetu Srbije od strane Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, nisu naišli na adekvatan odjek.
U radu okruglog stola učestvovali su i predsednik SSSV Goran Milić, kao i sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić. Milić je govorio o odnosu radnih prava i sive ekonomije i izneo predloge Samostalnog sindikata za smanjenje rada na crno, a koji se, između ostalog, odnose na kvalitetniju i efikaniju radnopravnu zaštitu zaposlenih, primenu odgovarajućih kaznenih mera i pooštravanje sankcija za slučaj zapošljavanja radnika "na crno", izbegavanja plaćanja poreza i doprinosa i nepoštovanja Zakona o radu i drugih propisa kojima se reguliše radno-pravni položaj zaposenih, intenziviranje aktivnosti inspekcijskih organa i njihov kvalitetniji i efikasniji rad. On je istakao da je u strategiji borbe protiv rada na crno i sive ekonomije neophodno uključiti i sindikate.
Pored predstavnika vlasti, sindikata i poslodavaca, na skupu su učestvovali i dr Ljiljana Stojšić, načelnica odeljenja Inspekcije rada za Južnobački upravni okrug, predstavnice udruženja žena preduzetnica ,,Artesa" i Centra za demokratiju.
Ovaj projekat je finansiran od strane USAID-a, kroz Institut za održive zajednice i fondaciju Centar za demokratijuima, i ima za cilj podizanje svesti javnosti o važnosti ostvarivanja prava iz radnog odnosa i za radnike koji rade "na crno" u nelegalnoj, odnosno sivoj zoni.

Na ivici siromaštva gotovo četvrtina stanovništva
29. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Skoro petina građana Srbije živi na granici siromaštva i celokupna ekonomska situacija je izuzetno teška, ali to ne znači da je Srbija, kako pokazuje istraživanje američkog Kejto instituta, treća zemlja sveta po indeksu siromaštva.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je Tanjugu da 24 odsto građana Srbije živi u riziku od siromaštva što pokazuju poslednji rezultati ankete sprovedene u Srbiji na uzorku od nekoliko hiljada građana koja se zasniva pre svega na tome koliko novca građani imaju na raspolaganju. Istraživanje američkog instituta, po njegovim rečima, otvara pitanje metodologije po kojoj je ono rađeno. "Uzeta su četiri prametra - stopa nezaposlenosti, stopa inflacije, kamatna stopa i kretanje BDP-a što unapred izaziva sumnju, jer je stopa inflacije u Srbiji sada niža, stopa nezaposlenosti jeste velika, ali i ona je u padu, a beleži se i rast BDP-a", rekao je Vukmirović. Opširnije...

Rez posle decenija odlaganja
28. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Za tri nedelje državni poverioci moći će da naplaćuju dugovanja od preduzeća u restruktuiranju, koja ukupno premašuju milijardu i po evra. Naime, od 15. maja preduzeća u restruktuiranju, shodno odluci Ustavnog suda, ostaju bez zaštite države od poverilaca. Prema procenama ekonomista, od 153 njih, realno je da tek svako treće takvo preduzeće nađe kupca.

Naime, ekonomisti tvrde da će mali broj njih imati šansu da preživi bez pomoći države, dok će većina završiti u stečaju. A kada do toga dođe, najveći ceh platiće više od 53.000 radnika, koji bi mogli ostati bez posla, ali ovoga puta trajno i zauvek. Jer, ruku na srce, u mnogim ovim preduzećima već godinama se na radi i ne prima se plata, ali se zato u njihovim kadrovskim službama čuvaju radne knjižice pa se tako ti radnici smatraju formalno zaoslenim.

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da sudbina 153 preduzeća u restruktuiranju nije nimalo sjajna, uz napomenu da su neka u tom statusu provela i deceniju. "Ta preduzeća su previše dugo u restruktuiranju i većina njih je u vrlo lošem stanju. Izgubili su tržišnu poziciju, dobavljače i kupce, tehnički i tehnološki su zaostala, imaju velike dugove, ne mnogo radne snage, a ti radnici odavno nisu primali plate. Poslednjih desetak godina retko ko od njih je proizvodio. Ako bi i dalje ostali u istom statusu, verovatno nijedno ne bi preživelo bez pomoći države. Opširnije...

SINDIKAT ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI VOJVODINE - DOBITNIK PRIZNANJA ZA DOPRINOS BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU U 2013. POHVALNICA "28.APRIL"
28. april 2014.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dobitnik je značajnog priznanja Pohvalnice "28. april", koju dodeljuje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalni politike RS - za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Na prigodnoj manifestaciji kojom je obeležen 28. april - Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu i Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike – Uprava za bezbednosti i zdravlja na radu, dodelilo je priznanja pravnim licima/preduzetnicima i pojedincima koji su dali svoj doprinos bezbednosti i zdravlju na radu u 2013. godini.

Pohvalnicu "28.april" primio je Stevo Malić, potpredsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Čestitamo svim članovima, koji su učešćem u svim aktivnostima u organizaciji Sindikata, značajno doprineli ovakvom rezultatu!

Na poslu gine 30 radnika godišnje
29. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu obeležila je juče nacionalni i svetski Dan bezbednosti i zdravlja na radu dodelom priznanja preduzetnicima i pojedincima koji su dali doprinos tome u 2013. godini. Direktorka Uprave Vera Božić Trefalt rekla je da se Srbija, kada je u pitanju zakonodavni okvir u toj oblasti, približila standardima EU. "Veći problem predstavlja implementacija propisa koji su već doneti, opšte i posebne norme i mere. Stanje je takvo da nikako ne možemo biti zadovoljni" – kazala je ona.

Po njenim rečima, beleži se smanjenje broja povreda na radu, ali se ipak u Srbiji i dalje godišnje beleži više od 1.000 teških povreda na radu, oko 25.000 lakih i oko 30 povreda sa smrtnim ishodom. Tokom 2013. godine obavljeno je 16.000 inspekcijskih nadzora. Problem je, kako kaže, što ne postoji dobar registar povreda na radu, a u narednom periodu bi trebalo da se pažnja posveti pitanju osiguranja povreda na radu, edukaciji osoba koje se bave tim poslovima, ulozi i značaju medicine na radu, kao i primeni starijih propisa. Opširnije...

28. APRIL, SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
28. april 2014.

Prilikom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, 28. aprila, Savez samostalnih sindikata Vojvodine ističe potrebu za kulturom preventivne bezbednosti na radu. Kroz kampanje, edukativne seminare i akcije koje organizujemo tokom cele godine, borimo se i promovišemo primenu preventivnih mera u cilju smanjenja rizika od povređivanja na radu i samim tim, unapređenja bezbednosti i uslova rada u svim oblastima.

Za ostvarivanje ovakvog cilja neophodan je sistematski pristup u preventivnom delovanju i povezivanje socijalnih partnera (države, sindikalnih i poslodavačkih organizacija) kako bi se zajednički delovalo na podizanju svesti svih subjekata o neophodnosti poštovanja i primena zakona i propisa u području bezbednosti i zaštite na radu. Upravo je nepreduzimanje i nepoštovanje mera bezbednosti i zdravlja na radu, uzrok mnogobrojnih teških povreda na radu, koje se veoma često završavaju smrtnim ishodom.

 

 

 

 


PRE SVEGA, BEZBEDAN I ZDRAV RAD
25. april 2014.

U organizaciji povereništva SSS za opštinu Inđija, na čelu sa Draganom Krznarićem, juče je održana tribina pod nazivom "Bezbedna i zdrava radna mesta".
Oko četrdeset sindikalnih aktivista, predstavnika zaposlenih i članova odbora za bezbednost i zdravlje na radu, lica zaduženih za bezbednost i zdravlje na radu, bili su u prilici da se od predstavnika Inspekcije rada, bliže informišu o propisima iz oblasti bezbednog rada kao i o preventivnim merama koje su neophodne za zdrave i bezbedne uslove rada.

Tema ovogodišnje tribine bila je bezbedno održavanje koje ima veoma značajnu ulogu u sistemu bezbednosti jer od toga zavisi koliko će zaposleni na radnim mestima biti bezbedni dok obavljaju svoje poslove. U tome su govorili načelnik Inspekcije rada za Sremski okrug, Vladan Tanasić, kao i inspektori rada Dragoslav Vučković i Jovica Plavšić. Imajući u vidu činjenicu da u praksi vrlo često dolazi do nepravilne primene propisa vezanih za postupanje poslodavaca, zaposlenih i svih drugih u ostvarivanju prava i obaveza po osnovu povreda na radu i profesionalnih oboljenja, cilj ove tribine je bio da pomogne da se nepravilnosti i dileme u praktičnoj primeni otklone.

Na tribini je učestvovao i predsednik SSS Vojvodine, Goran Milić koji je u obraćanju učesnicima istakao da su u Srbiji propisi koji se odnose na bezbednost i zdravlje na radu dobri, međutim problem je što se oni ne primenjuju u praksi ili je njihova primena samo formalna, te je realno stanje u ovoj oblasti porazno. Milić je ukazao na potrebu za podizanjem svesti kako zaposlenih tako i poslodavaca, o značaju bezbedsnoti i zdravlja na radu i pozvao članove sindikata, predstavnike državnih organa i sve građane, da budu odgovorni prema sebi, kao i prema prema ljudima čiji životi su im povreneni.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine će i u narednom periodu, na osnovu iskazanog velikog interesovanja svojih članova, nastaviti sa aktivnostima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako žrtve nebezbednog rada u Srbiji ne bi bile samo deo statistike, koja se spominje jedino 28. aprila ili u crnim hronikama. Kontinuiranom edukacijom i razmenom iskustava svih značajnih učesnika u procesu primene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, nastojićemo da doprinosimo unapređenju odnosa i stanja u neposrednom radnom okruženju, kvalitetnijoj saradnji poslodavaca i sindikata i kvalitetnijim uslovima rada.


Seminar: Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu
25. april 2014. Žitište

U organizaciji Povereništva SSS za opštinu Žitište i istoimene lokalne samouprave, u ovom mestu je 24.04.2014. godine održan Instruktivni sastanak (kratak seminar) radi upoznavanja sa odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ali i sa predloženim izmenama pomenutog zakona.
Odziv pozvanih je bio vrlo dobar , pa je bilo više od 35 učesnika iz reda sindikalnih aktivista, direktora ustanova i preduzeća, lica zaduženih za bezbednost i zdravlje na radu kao i predstavnika Inspekcije rada i preduzetnika koji pružaju usluge iz ove oblasti.
Prezentaciju odredbi Zakona ali i predloženih izmena je predstavio Živoslav Marković, savetnik u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne zaštite.
Seminaru je prisustvovao i sekretar Veća SSSV, Tomislav Stajić koji je u obraćanju učesnicima istakao potrebu implementacije odredbi Zakona kako kroz podizanje svesti zaposlenih i još više poslodavaca, tako i kroz nadzor od inspekcije rada , i ako je nužno primenu represivnih mera kako bi se zaposlenima obezbedili bezbedni i zdravi uslovi za rad.Istakao je i spremnost Saveza SS Vojvodine da i dalje , kroz slične tribine i sastanke pruži svoj doprinos u edukovanju i podizanju svesti zaposlenih i poslodavaca.
Tribina u Žitištu je bila i deo aktivnosti na planu obeležavanja 28. Aprila – Medjunarodnog Dana bezbednosti i zdravlja na radu.


K(L)AKO DO KOLEKTIVNOG UGOVORA?
25. april 2014.

''Kako do kolektivnog ugovora?'' bio je naziv seminara koji se u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, a u okviru projekta sa Sindikatom LO – Distrikt Zapadna Švedska, održao u Bačkoj Palanki 23. i 24. aprila 2014. godine.
Oko četrdeset učesnika, sindikalnih aktivista SSSV-a iz različitih delatnosti bilo je u prilici da od svojih kolega iz švedskog sindikata Maris Sjohen (Maric Sjohen), Antje Veit (Antje Veit) i Rolfa Lindena (Rolf Linden) sazna kakav sistem radnog zakonodavstva postoji u ovoj skandinavskoj zemlji i na koji način švedski sindikalci uspevaju da zaključe povoljne kolektivne ugovore.
Predavači iz Švedske su na jasan i pristupačan način objasnili kakav sistem kolektivnih ugovora postoji u njihovom radnom zakonodavstvu, opisali su proceduru kolektivnog pregovaranja, otkrili su na koji način uspevaju da ''nagovore'' poslodavce da zaključe kolektivni ugovor, koje su najčešće prepreke na koje nailaze u tom poslu i kako uspevaju da ih savladaju i prevaziđu.

Drugog dana seminara pažnja je usmerena na radno zakonodavstvo, sistem kolektivnih ugovora i stanje kolektivnog pregovaranja u Srbiji. O ovim temama tokom dvočasovnog predavanja govorila je Milina Tušjak, Sekretar Pokrajinskog SES-a i dugogodišnji pravnik u SSSV. Nakon upoznavanja učesnika sa pisanim i nepisanim pravilima i problemima koji su karakteristični za kolektivno pregovaranje u Srbiji, ali i sa veštinama koje bi dobri pregovarači morali posedovati, gospođa Tušjak je odgovarala na brojna pitanja učesnika.
Posle upoznavanja sa karakteristikama kolektivnog pregovaranja u Švedskoj i Srbiji, učesnici su kroz rad u grupama i radionice samostalno uočavali prednosti i mane oba sistema i zaključivali na koji način bi sindikati trebalo da odgovore na postojeće i buduće izazove.


svim naŠim Članovima, svim gradjanima i Članovima njihovih porodica,
Želimo sreĆan i blagosloven Uskrs!
Neka Vam predstojeĆi prazniČni dani donesu radost, zdravlje i duhovni mir.

VeĆe SAVEZa SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE

Predsednik sssv

MiliĆ goran


I Bugari bolje plaćeni od nas
23. april 2014. / Izvor: Danas

Sadašnja minimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara na sat bez doprinosa najniža je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu. Dobro, možda se u tome, zahvaljujući kursnim kolebanjima, takmičimo sa Bugarima, koji su januara ove godine imali garantovanu minimalnu zaradu na sat od 1,04 evra. Malo ispred nas su Rumuni (1,14 evra), Brazilci (1,15 evra), Litvanci (1,76 evra), Letonci (1,93 evra), Česi (1,95 evra).

Na čelu liste su Australijanci (11,88 evra), a sa njima se takmiče Luksemburžani (11,10 evra). Od zemalja na koje se ugledamo, Nemačka trenutno nema zakonom garantovanu minimalnu cenu rada, ali je zakon o tome upravo u proceduri uz, i tamo, mučnog koalicionog usaglašavanja jer se smatra da se država time nedopustivo meša u stvari tržišta i materiju koja je stvar dogovora poslodavaca i sindikata. Već je dogovoreno da ta zarada na sat za 2015. godinu iznosi 8,50 evra bruto. Minimalna cena rada postoji u SAD, a nedavno je predsednik Barak Obama iskoristio svoja predsednička ovlašćenja i podigao njenu vrednost na 10,10 dolara na sat. Zanimljivo je da u skandinavskim zemljama (Švedska, Danska, Finska) zakonom garantovana minimalna zarada ne postoji. Opširnije...

Građevinari traže hitne mere
23. april 2014. / Izvor: SGIGM

Sindikat radnika građevinarstva predložio je danas budućem premijeru Aleksandru Vučiću da građevinarstvo i dalje ima svoj resor, odnosno ministarstvo, kao i niz hitnih mera za oporavak tog sektora. Dalje postojanje Ministarstva građevine, kako je ukazano u pismu Vučiću, omogućilo bi da u okviru njega, i sindikati i predstavnici poslodavaca iz ovog sektora dogovaraju konkretne mere i aktivnosti za stvaranje što boljih uslova funkcionisanja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije kako u zemlji tako i na inostranim tržištima.

Republički odbor Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije u pismu, čiji je sadržaj dostavljen medijima, predložio je Vučiću da se maksimalno uposle domaća građevinska preduzeća, posebno ona od nacionalnog interesa za privredu Srbije i u procesu restrukturiranja. U sindikatu napominju da ta preduzeća već zapošljavaju više od 10.000 radnika na projektima od strateškog značaja - vodosnabdevanje, brane i infrastrukturni objekti. Treba uspostaviti partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa inostranim kompanijama, a ne status podizvođača, kao i obezbediti da inostrane kompanije povere domaćim preduzećima 50 odsto vrednosti ugovorenih radova, minimum, predlaže Sindikat radnika građevinarstva. Među merama su i zaključenje kolektivnog ugovora za građevinarstvo i odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora na sve poslodavce i preduzeća u ovoj oblasti, poveravanje poslova kompanijama koje su društveno i socijalno odgovorne i legalno zapošljavaju radnike. Opširnije...

U Pančevu i Somboru 4.000 radnih mesta u opasnosti
22. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Zaštita preduzeća u restrukturiranju od poverilaca okončaće se 14. maja, a taj dan u Vojvodini sa zebnjom čekaju u 29 firmi. U tim preduzećima, koja će se naći u velikoj opasnosti od blokade računa i stečaja, zaposleno je nešto više od šest hiljada radnika. Najgora situacija je dva grada, u Pančevu i Somboru, gde bi, naravno ukoliko odluka Ustavnog suda o ukidanju specijalnog statusa preduzeća u restrukturiranju bude poštovana, moglo da bude ugroženo blizu četiri hiljade radnih mesta.

Problem je u tome što ove firme, po oceni svih – od ministara, preko sindikata do ekonomista – imaju toliko velike dugove da jednostavno neće moći da izdrže prelazak na tržišni način poslovanja. "Olakšavajuća okolnost" za radnike u Vojvodini u ovom trenutku je to što je ovde sada mnogo manje preduzeća u restrukturiranju nego u Beogradu i centralnoj Srbiji, sa srazmerno osetno manje zaposlenih. U ostatku zemlje u opasnosti od gašenja nakon što se firme u restrukturiranju nađu na tržištu nalazi se blizu 50.000 radnih mesta u 124 preduzeća. U nekim od tih firmi, kao što su RTB Bor, "Prva petoletka" u Trsteniku, Poljoprivredni kombinat Beograd ili Industrija kablova Jagodina, radi i po nekoliko hiljada ljudi. Opširnije...

Dogovor o Zakonu o radu na dugačkom štapu
17. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Razgovori o izmenama Zakona o radu uskoro će biti nastavljeni, a po svemu sudeći, ovoga puta pregovarači su, i pored velikih razlika u stavovima, spremniji na dogovor nego što je to bilo ranije. Ipak, spornih pitanja i nesaglasja i dalje ima. Po predlogu Ministarstva rada, na sastancima radne grupe za izmene Zakona o radu do sada se razgovaralo o izmenama pet odredaba: rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, minimalne zarade, razlozi za davanje otkaza i definisanje kolektivnih ugovora.

Po rečima direktora Udruženja poslodavaca Srbije Dragoljuba Rajića, najveća saglasnost postignuta je oko minimalnih zarada, dok su preostala pitanja i dalje sporna. Iz sindikata ističu da je do sada o kolektivnom pregovaranju, minimalnoj zaradi i razlozima za otpuštanje radnika postignuta saglasnost između države, sindikata i poslodavaca. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, jedan od pregovarača u radnoj grupi, za "Dnevnik" kaže da su sindikati pokazali spremnost za pronalaženje rešenja koje će zadovoljiti sve strane u pregovorima. "U svih pet pravnih instituta oko kojih se pregovara mi smo kao učesnici pregovora prepoznali da se do rešenja može doći kroz razgovor" – kaže Milić. – Za razliku od poslodavaca, sidnikati su u svim spornim pitanjima pokazali jasnu volju za dogovor i spremnost na promene kod određenih pitanja. Promene su neophodne, posebno pošto se njima olakšava posao poslodavcima, a našim članovima ne predstavljaju problem. Opširnije...

Pola prometa robe i usluga zavijeno u sivo i crno
17. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Mada tačnih podata o tome kolike su razmere nelegalnog poslovanja nema, predsednik novoosnovane Komore malih i srednjih preduzeća i vlasnik preduzeća "Modus" Milan Knežević tvrdi da siva ekonomija i crno tržište obuhvataju oko 50 odsto ukupnog prometa robe i usluga u Srbiji. On je upozorio da se kroz ilegalne kanale angažuje oko 500.000 radnika, koje država ne vidi, ali je još pogubnije, dodaje, što se isplaćuje znatan deo neoporezovanih plata.

S druge strane, prema procenama domaćih institucija, ali i analiza Misije USAID-a u Srbiji, učešće sive ekonomije u Srbiji je oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno u toj se nelegalnoj zoni godišnje obrne 11 milijardi evra. Naravno, da je sav ovaj novac i u legalnim tokovima, ne bi bio uplaćen u državnu kasu, ali ako bi se siva zona vratila u legalne tokove, država bi prihodovala najmanje tri milijarde evra. To je, međutim, samo računica jer nije realno da se siva zona potpuno iskoreni, a posebno ne u sadašnjoj ekonomskoj situaciju u Srbiji. Opširnije...

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA POKRAJINSKOG I GRADSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZANATSTVA, USLUGA I PREDUZETNIŠTVA
11. april 2014., Novi Sad

Dana 11. aprila 2014. godine održana je 13. po redu zajednička sednica Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva. Na sednici je razmotrena i usvojena informacija o aktivnostima ROS-a, POS-a i GOS-a između dve sednice.

Veći deo sednice Pokrajinskog i Gradskog odbora bio je posvećen informaciji o aktivnostima sindikata vezanim za donošenje i izmene i dopune sistemskih zakona – Zakona o radu. Saopšteno je da Radna grupa za izmene Zakona o radu pregovara o ključnim tačkama, koje su do sada bile predmet spora. Reč o pet ključnih tačaka – isplata otpremnina, bodovanje minulog rada, kolektivno pregovaranje, minimalna zarada i razlozi za otpuštanje.

Jedna od tema sednice bila je analiza aktuelnog socijalnog položaja članstva. S tim u vezi, razmatran je i prihvaćen sveobuhvatni materijal:"Uticaj privrednih kretanja na životni standard zaposlenih i zaposlenih u delatnostima odbora".

Na sednici je usvojena i informacija o aktivnostima i toku priprema za održavanje 21. susreta Sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije.

 


Protest zaposlenih u PIO pred Vladom Srbije
15. april 2014. / Izvor: Tanjug

Predstavnici Sindikata zaposlenih u Republičkom fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), organizovali su danas protest pred Vladom Srbije zbog predloga da im plate budu smanjene 30 odsto.

Predesdnica sindikata Ljliljana Kremić je rekla Tanjugu da očekuje da se danas konačno dođe do nekog zajedničkog zaključka i dogovora. Protest će, kako su najavili, trajati sve dok budu vođeni pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije. "Mi smo protest još ranije planirali i držimo se toga. Ovo je samo mali deo ljudi koji su ovde, a ukoliko danas ne bude postignut dogovor, za šta smatram da nema razloga, onda će uskoro biti već svi naši predstvnici iz Srbije u Beogradu", istakla je ona. Kremić je izjavila da očekuje da će se naći rešenje Opširnije...

Najvažnije je spasti "Agroživ"
15. april 2014. / Izvor: Dnevnik

Generalni direktor "Agroživa" u Žitištu Predrag Amižić demantovao je u izjavi za "Dnevnik" da je deo radnika ove žitištanske kompanije stupio u štrajk.

Amižić je pojasnio da je sindikat "Nezavisnost" najavio štrajk dela radnika u pogonu klanice, ali da je odustao od njega posle dogovora postignutog između sindikalaca i menadžmenta "Agroživa". Predsednik Samostalnog sindikata Branko Nadaždin dodao je da se fabrika nalazi u teškoj situaciji i da joj u ovom trenutku nisu potrebni dodatni potresi. Zato je Samostalni sindikat, kao drugi reprezentativni u kompaniji, od samog starta bio protiv stupanja u štrajk. Početkom marta u štrajk je, zbog kašnjenja u isplati zarada i neizvesne sudbine fabrike, stupilo oko 250 radnika, iako iza njih nije stao nijedan od sindikata. Direktor Amižić je tada izjavio da su zaposleni samovoljno započeli štrajk, koji je prekinut samo nekoliko dana kasnije, i da je to bila druga obustava rada u poslednja dva meseca. Opširnije...

Na pomolu konačan dogovor o Zakonu o radu
15. april 2014. / Izvor: RTS

Ljubisav Orbović kaže za RTS da je Radna grupa za izmene Zakona o radu blizu dogovora o ključnim tačkama, koje su do sada bile predmet spora. Izmene zakona bi, očekuje Orbović, mogle da budu usvojene u roku od dva meseca.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Samostalnih sindikata Srbije objasnio je da je reč o pet ključnih tačaka - isplata otpremnina, bodovanje minulog rada, kolektivno pregovaranje, minimalna zarada i razlozi za otpuštanje. Orbović očekuje da već sledeće nedelje komisija koja je zadužena za izradu novog zakona o radu saopšti konkretne predloge za pomenutih pet tačaka. Predsednik Samostalnih sindikata procenjuje da bi novi zakon mogao da bude usvojen u roku od dva meseca. Opširnije...

FORMIRAN ODBOR MLADIH I ODBOR ŽENA PRI INTERREGIONALNOJ SARADNjI DKMT

Veće Interregionalne saradnje sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa je u Novom Sadu, u okviru seminara organizovanog od strane Saveza samostalnih sindikata Vojvodine uz podršku Fondacije ''Fridrih Ebert Štiftung - Regionalni projekat za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi'', koji se održao od 10. do 12. aprila 2014. godine u hotelu 'Park', donelo odluku o izmenama i dopunama Statuta Interregionalnog saveta DKMT, kojom se pri toj interregionalnoj saradnji formiraju Odbor mladih i Odbor žena.
Najviši organ Interregionalne saradnje DKMT, koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata iz zapadne Rumunije, južne Mađarske i Vojvodine, doneo je ovakvu odluku kako bi unapredio položaj mladih do 35 godina i žena u sindikalnim centralama u sva tri regiona, budući da upravo ove dve kategorije poslednjih godina beleže stalni pad u ukupnom članstvu sindikata.
U narednom periodu sekcije mladih i žena iz tri regiona će odrediti svoje predstavnike u odborima, nakon čega će početi njihov zvaničan rad.

Posle sednice Veća, tokom drugog dana seminara održan je 14. Kamp mladih Interregionalne saradnje DKMT kome su, pored mladih sindikalaca iz sva tri regiona, prisustvovali i članovi Veća Interregionalne saradnje. To je bila prilika da sindikalni juniori i seniori zajednički razmatraju pitanja od značaja za sindikat i radništvo uopšte, kao i da kroz zanimljive radionice pokažu kako kombinacija iskustva i mladalačke energije daje najbolje rezultate.
Nakon dva dana napornog ali plodonosnog rada, učesnici seminara su organizovano obišli Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu.


ŠKOLA EKONOMIJE ZA SINDIKALNE AKTIVISTE
8. april 2014. / Izvor: RTV

U organizaciji Fondacije Fridrih Ebert i koordinatora za projekte sa sindikatima, Bojana Lađevca, u Lovačkom dvorcu Kaštel Ečka održan je seminar "Škola ekonomije za sindikalne aktiviste" u periodu od 04. aprila do 06. aprila 2014. godine. Predavač i moderator seminara bio je Svetozar Tanasković, asistent na Ekonomskom fakultetu i stručni saradnik u Fondaciji za razvoj ekonomskih nauka u Beogradu, te profesor dr Božo Drašković, zaposlen na Institutu ekonomskih nauka Beograd i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Svi koji se bave sindikalnim radom, sindikalni aktivisti, treba da se neprestano usavršavaju i stručno edukuju, kako bi bili što spremniji u svakodnevnom radu ali u pregovaranju sa poslovodstvom. Akcenat ovog seminara je upoznavanje sindikalnih aktivista sa sistemom ekonomije.

Tokom predavanja razmatrane su mnoge ekonomske teme i polaznicima seminara su objašnjene ključne kategorije koje pomažu lakšem razumevanju i shvatanju ekonomskog i socijalnog društva.
Seminar je vođen po principu interaktivnog predavanja, te su učesnici kroz predavanja i aktivnu diskusiju saznali više o ekonomskim problemima zemlje kao što su nezaposlenost, inflacija, javni dug. Zatim, govorilo se o funkcijama tržišta, ulozi države, kontroli cena, uvođenju poreza, budžetu, kao i o prosečnoj zaradi i minimalnoj ceni rada.

Pored predstavnika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, bili su i predstavnici Udruženog sindikata Srbije "Sloga" i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije.


Radnici Agroživa mole za spas kompanije
8. april 2014. / Izvor: RTV

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije "Agroživ" Branko Nadaždin zatražio je od čelnika opštine Žitište, Vlade Vojvodine i Srbije da pomognu u očuvanju imovine te kompanije i spreče prodaju delova firmi u stečaju, jer će u suprotnom egzistetncija velikog broja ljudi biti ugrožena.

"Kompanija 'Agroživ' ove godine slavi 30 godina rada, tokom koga je bila ponos srpskog živinarstva. Procesi dezintegracije u našoj kompaniji prete apsolutnim urušavanjem sistema", kazao je Nadaždin. On je ocenio da je neshvatljivo da se sistem kakav je "Agroživ", svakim danom urušava, a da su "nakaradnim stečajnim postupcima" radnici došli u situaciju da mole za život kompanije od koje zavisi 1.250 zaposlenih i njihovih porodica. Nadaždin je ukazao da je trenutno najvažnije zaustaviti prodaju "Živinoplus" u stečaju, koja je zakazana za 10. april i istakao da je "Agroživ" jedini izvor egzistencije u opštini Žitište, koja je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji. Opširnije...

"SAVEZNICI UMESTO PROTIVNICI"
4. april 2014.

U okviru partnerskog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i sindikata LO iz Švedske, 2. i 3. aprila u Novom Sadu je održan edukativni seminar posvećen razvoju socijalnog dijaloga između socijalnih partnera. Na seminaru je učestvovalo 40 učesnika, jednak broj predstavnika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Unije poslodavaca Vojvodine. Predavači na seminaru su bili švedski predstavnici Sindikata LO: Krister Andersson i Jeanette Synnergren i predstavnici Unije poslodavaca Švedske: Gunilla Almgren i Åke Agnusson, koji su predočili iskustva i način ostvarivanja socijalnog dijaloga u njihovoj zemlji.

Cilj održavanja seminara je bio povezivanje socijalnih partnera kako bi se sagledala trenutna situacija i diskutovalo o perspektivama razvoja socijalnog dijaloga u Srbijii po ugledu na razvijene evropske zemlje, pre svega Švedsku koja ima stogodišnju tradiciju uspešne saradnje socijalnih partnera. Posebno interesovanje i aktivnu diskusiju učesnika seminara su izazvale dve teme: Socijalni dijalog na nivou Evropske unije i Funkcionisanje socijalnog dijaloga sa trećim parnerom - Državom. Gunilla Almgren, predsednica Evropskog udruženja MSP je prezentovala socijani dijalog na nivou EU - delokrug rada, institucije i formirana tela, regulativa i mere za podstcanje razvoja socijalnog dijaloga; uloga sindikata i uloga poslodavaca na nivou EU; kako sindikati i poslodavci treba da se pripreme za punopravno članstvo Srbije u EU.

Predavači iz Švedske su posebno istakli da socijalni partner treba zajedno da rade i preuzmu odgovornos za održiv razvoj preduzeća, ali i društva u celini. Takođe, oni su istakli da prema njihovom iskustvu snaga jednog partnera proporcionalno zavisi od snage drugog, odnosno da su se Švesdkoj poslodavci udružili i organizovali kao odgovor na veoma jake i uticajne sindikate u Švedskoj. Prema iskustvu kolega iz Švedske najbolja rešenja se pronalaze u situaciji kada postoji bar približna jednakost snaga i uticaja oba partnera, kada je rešenje rezultat pregovora i kompromisa, a ne nametnutih rešenja.

Učesnici seminara, i sindikalci i poslodavci, su ocenili da je seminar bio izuzetno koristan i da oba partnera treba zajedno da rade na razvoju efikasnog socijalnog dijaoga u Srbiji.


Sledeće nedelje novi sastanak Radne grupe za Zakon o radu
4. april 2014. / Izvor: Tanjug

Sastanak Radne grupa za izmene Zakona o radu (ZOR) neće biti održan sutra, već u četvrtak sledeće nedelje, najavio je danas potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović. Mihajlović je rekao da će na sastanku čije je održavanje planirano 10. aprila članovi Radne grupe razmatrati odredbe koje se odnose na minimalnu zaradu, prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, kao i razloge za davanje otkaza radniku.

On je naveo da članovi radne grupe nisu mogli da organizuju sastanak ove nedelje budući da su prethodna dva dana učestvovali na seminaru na Paliću koji je organizovala Međunarodna organizacija rada (MOR). Osvrćući se na skup na Paliću, Mihajlović je rekao da se sindikati nisu složili sa predloženom agendom i da su očekivali da će više reči biti o Zakonu o radu, odnosno spornim odredbama. "Očekivali smo da će se pričati o odredbama koje sa ostalim članovima Radne grupe nismo uspeli da usaglasimo do sada kako bi dobili mišljenje od predstavnika Međunarodne organizacije rada, ali to se nije dogodilo" - rekao je Mihajlović, dodajući da su zbog toga sindikati napustili skup. Opširnije...

Sedam od 10 radnika mašta o prosečnoj plati
3. april 2014. / Izvor: 24 sata

Prosečna plata u Novom Sadu, prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, iznosi 49.165 dinara bez poreza i doprinosa. Međutim, većina Novosađana može samo da sanja ovaj iznos, a sindikati tvrde da čak 70 odsto sugrađana zarađuje znatno manje od toga.

Prodavci u buticima, trafikama ili marketima rade neprijavljene za dvadesetak hiljada, frizeri i ugostitelji, ako nisu vlasnici, zarade malo više, dok medicinske sestre prosečnu platu ne mogu da zarade ni kada im se uračuna noćno dežurstvo. Prodavačica Ana Pavlović kaže da nakon smene radi dodatni posao, jer joj je plata daleko ispod prosečne. "Vikendom, praznicima, pre i posle redovnog posla, prodajem posuđe i kozmetiku od vrata do vrata. Za iole pristojan život potrebno je da rade svi članovi domaćinstva. Teška su vremena i činjenica je da većina Novosađana živi ispod proseka" - priča Pavlovićeva.

Najmanje plate imaju zaposleni u zanatskim i uslužnim delatnostima, a prema podacima Zavoda najmanje primaju Novosađani koji proizvode odevne predmete, svega 24.723 dinara. Prosečne zarade u ugostiteljstvu su 23.387 dinara, proizvođači nameštaja zarađuju oko 27.500 hiljada, koliko i prodavci u buticima i marketima ukoliko su regularno prijavljeni. Međutim, građani kažu da je realno stanje mnogo gore. Opširnije...

ARHIVA VESTI

2015. V3.0