Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA septembar 2013.

 

 

 

 

 

 

 


27. septembar 2013. godine

OdrŽan je okrugli sto ''BOLJI USLOVI ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH''

U okviru projekta "Bolji uslovi za zapošljavanje mladih", u Novom Sadu 23.09.2013. godine održan je Okrugli sto sa istim nazivom. Učesnici su bili predstavnici Vlade AP Vojvodine, Unije poslodavaca Srbije, Nacionalne služba za zapošljavanje, Kancelarije za mlade Novi Sad, Infostud-a, i Sekcije mladih SSS Srbije i Vojvodine.

Unija poslodavaca Srbije u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, a uz podršku SOLIDAR Suicce/Swiss Labour SLA, realizovala je istraživanje koje se bavi ocenom efekata aktivnih mera politike zapošljavanja, potrebama tržišta rada i statusom i položajem mladih. Istraživanje su, između ostalih, podržali NSZ Republike Srbije i Ministarstvo omladine i sporta. Predstavljeni su rezultati istraživanja, tj. odgovori na pitanja "Šta je po mišljenju poslodavaca, kreatora novih radnih mesta, najviše stimulisalo i destimulisalo zapošljavanje mladih i kako mladi, prepoznati kao nosioci savremenog društva, vide svoj položaj i kako ocenjuju aktivne mere politike zapošljavanja?''
Brojni učesnici skupa – predstavnici poslodavaca, zaposlenih, mladih, NSZ, lokalne samouprave, pokrajinske vlasti - zajedno su dali predloge za uspešnije i efektivnije aktivne mere za zapošljavanje mladih, koje će biti prosleđene nadležnim ministarstvima, sekretarijatima i institucijama. Pokazatelji Nacionalne službe za zapošljavanje, potvrđuju činjenicu da se iz godine u godinu učešće mladih u ukupnoj nezaposlenosti povećava. Rezultati istraživanja potvrdili su činjenicu da se na zapošljavanje mladih, uzrasta do 30 godina, poslodavci odlučuju samo zahvaljujući aktivnim merama zapošljavanja, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje. Istraživanje je pokazalo da poslodavci najčešće zapošljavaju mlade uzrasta do 30 godina, na određeno vreme i na privremenim i povremenim poslovima. Istraživanjem je još jednom potvrđeno da je uzrok visoke nezaposlenosti uopšte u Srbiji, pa samim tim i mladih uzrasta do 30 godina, neusklađenost obrazovnog sistema potrebama tržišta rada u Srbiji. Neophodna je reforma obrazovnog sistema, polazeći pre svega od potreba tržišta rada. Isto tako, neophodne su sistemske mere za suzbijanje sive ekonomije.

Na okruglom stolu predstavljene su aktivnosti Sekcije mladih SSSV i grada Novog Sada i napori članova Sekcije da upoznaju mlade o pravima, obavezama i odgovornostima iz rada i po osnovu rada, kao i o tome koje su prednosti od učlanjenja u sindikat.

27. septembar 2013.

UPUĆEN ZAHTEV SSMS ZA INICIRANJE PREGOVORA ZA POTPISIVANJE GRANSKOG KOLEKTIVNOG UGOVORA

Na 16. sednici Pokrajinskog odbora Sindikata metalaca Vojvodine, koja je održana 26.septembra 2013. godine u Novom Sadu, učesnici su razmenili informacije o osnovnim sindikalnim aktivnostima između dve sednice POS, kao i o aktuelnoj situaciji u metalskim preduzećima AP Vojvodine.

Posebna pažnja članova Pokrajinskog odbora bila je usmerena na aktivnosti u vezi najavljenih izmena Zakona o štrajku i Zakona o radu. Učesnici u raspravi su istakli da se u velikom broju metalskih preduzeća, već godinama unazad, poslodavci ponašaju kao da je najavljeni Zakon o radu na snazi, da se radnici osećaju obespravljeno i kao roba – bez funkcionalne kontrole nadežnih državnih i zaštite sindikalnih organa. Poslodavci krše skoro sva radna prava zaposlenih iz postojećih zakona, a nepostojanje Opšteg i granskog kolektivnog ugovora za metalce Srbije im to olakšavaju.

Članovi Pokrajinskog odbora su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog izostajanja od strane SSSS i SSMS bilo kakve organizovane aktivnosti i suprostavljanja najavljenim izmenama u radnom, ali i penzijsko-invalidskom zakonodavstvu. Preovladao je stav da treba opredeliti nekoliko ključnih sindikalnih pitanja koja su neprihvatljiva u izmenama zakona i za njih se snagom argumenata izboriti, pre svega kroz pregovore sa socijalnim partnerima. Takođe su zamerili sindikalnom rukovodstvu što u javnosti, kroz sredstva informisanja, snažnije i glasnije ne iznose stavove i predloge sindikata - što nisu dovoljno "vidljivi" .

U vezi najavljenih statutarnih i reformskih promena u SSSS članovi Pokrajinskog odbora su zauzeli stav da je ovo vreme za očuvanje članstva i organizacije u celini, a ne za reformisanje organizacije i rasipanje energije na unutrašnje slabosti i probleme.

Sa sednice Pokrajinskog odbora upućen je zahtev Samostalnom sindikatu metalaca Srbije za iniciranje pregovora u cilju potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za metalce Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


25. septembar 2013. godine, Novi Sad

NEOPHODNA JE INTENZIVNIJA PROMOCIJA SINDIKALNIH STAVOVA I PREDLOGA U JAVNOSTI

Na 13. sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koja je održana 25. septembra 2013. godine u Novom Sadu, razmotrene su i usvojene informacije o aktivnostima vezanim za: Zakon o štrajku i Zakon o radu, za reformska i statutarna pitanja u SSSS, za Sportsku olimpijadu Vojvodine, kao i informacija o osnovnim aktivnostima SSSV izmedju 8. i 13. sednice Veća SSSV.

U raspravi o aktivnostima vezanim za Zakon o štrajku, članovi Veća SSSV su potvrdili svoj stav da je uredjenja prava i obaveza zaposlenih i poslodavaca u vezi sa štrajkom neophodno, ali da ono nikako ne sme imati za cilj ili posledicu otežavanje ili onemogućavanje organizovanja i održavanja štrajka. Istakli su da važna rešenja iz predloženog Nacrta zakona nisu prihvatljiva za članove sindikata, jer bi njihovim usvajanjem Ustavom RS zagarantovano pravo na štrajk u velikoj meri bilo umanjeno. U raspravi su preovladala mišljenja da javnost i članstvo nisu informisani o intenzivnim aktivnostima i stavovima SSSS, u vezi promena zakona. Imajući u vidu ozbiljnost propisa koji se donosi, članovi Veća SSSV su bili jedinstveni da je neophodno da sindikalno rukovodstvo na svim nivoima sindikalnog organizovanja, do definisanja konačne verzija Narta zakona o štajku koja će biti prosledjena Vladi Republike Srbije, bude prisutnije nego do sada u sredstvima javnog informisanja. Kako bi se javnost i zaposleni upoznali sa ključnim primedbama i predlozima SSSV na predložena rešenja u Nacrtu zakona, zaključeno je da je za promociju sindikalnih stavova potrebno intenzivnije koristiti lokalne radio-stanice i listove, kao i i nastupe na lokalnim i nacionalnim tv.

U raspravi o reformskim i statutarnim pitanjima u Savezu samostalnih sindikata Srbije, članovi Veća SSSV su zauzeli jednistven stav da Vanredni Kongres SSSS treba da se održi najkasnije do juna 2014. godine.

Članovi Veća SSSV su informisani i o inicijativi SSSV za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za AP Vojvodinu, koja je nakon dve godine ponovo zvanično upućena socijalnim partnerima i Pokrajinskom socijalno-ekonomskom savetu. Istovremeno sa obnovljenom inicijativom, Pravna služba Veća SSSV sačinila je i radnu verziju ovog značajnog dokumentima koja će biti prosledjenja socijalnim partnerima na usaglašavanje i izjašnjavanje.

Odlučeno je da se uputi inicijativa nadležnim organima SSSS da se izjasne kakav je pravni položaj Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim i drugim finansijskim organizacijama Vojvodine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine.

25. septembar 2013. godine, Novi Sad

ODRŽANA 19.SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSV

Predsedništvo SSS Vojvodine je u funkciji pripreme za 13. sednicu Veća SSS Vojvodine, informisano o aktivnostima povodom Zakona o štrajku i Zakona o radu, kao i o aktivnostima u vezi reformskih i statutarnih pitanja u SSS Srbije.

Nakon izlaganja, stavova i predloga iznetih na sednici, Predsedništvo je utvrdilo Predlog za dalji rad i aktivnosti u vezi sa predloženim Nacrtom Zakona o štrajku i najavljenim predlozima za izmene i dopune Zakona o radu i zaključilo da se isti dostavi Veću SSS Vojvodine na razmatranje.

Na sednici Predsedništva je donet i Zaključak o smernicama za aktivnosti na reformskim i statutarnim pitanjima u SSS Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


25. septembar 2013.

U SRBIJI 30.000 NEPRIJAVLJENIH RADNIKA U GRAĐEVINARSTVU

Predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine Živojin Stojilković, učestvovao na okruglom stolu "Mogućnosti sindikata za smanjenje rada na crno u građevinarstvu", koji je bio održan 25.09.2013. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Okrugli sto u organizaciji Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije, održan je u okviru zajedničkog projekta Sindikata i Internacionale radnika građevinarstva i drveta, pod nazivom "Kampanja protiv rada na crno u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala". Ovaj projekata ima za cilj podizanje svesti državnih institucija i socijalnih partnera o značaju legalnog zapošljavanja i smanjenja nelojalne konkurencije u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.

Po rečima predsednika Samostalnog sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duška Vukovića, u Srbiji u građevinarstvu radi oko 68.000 prijavljenih radnika dok 30.000 građevinskih radnika radi "na crno". Time država gubi znatna sredstva iz poreza i doprinosa, a nesankcionisanje nelegalnih aktivnosti stvara nelojalnu konkurenciju društveno i socijalno odgovornim poslodavcima. Radnici koji rade "na crno" su prinuđeni da rade u "robovskim uslovima", prekovremeno, za minimalac koji im se često ne isplaćuje, bez prava na socijalno i penziono osiguranje.

Učesnici skupa su izneli brojne predloge za poboljšanje situacija u građevinarstvu, poput toga da svaki ugovor o radu u tom sektoru mora da ode u inspekciju rada ili lokalnu samoupravu, da je neophodno donošenje Zakon o inspekcijama koje bi trebalo da budu objedinjene i koordinirane. Takođe, jedan od predloga je bio da se smanje stope preza na zarade u građevinarstvu. Prema rečima bivšeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, da bi sektor građevinarstva u Srbiji oživeo domaće kompanije treba da budu konkurtentne stranim firmama. Građevinarstvo i poljoprivreda zapošljavaju veliki broj ljudi i bez njihovih razvoja nema ni razvoja Srbije. Na skupu je konstatovano da je po broju radnika "na crno" i sivoj ekonomiji u građevinarstvu, situacija gora jedino u Bugarskoj.

25. septembar 2013.

Dva evra, druže: Radimo dva dana za jedan nemački sat

Prosečan radnik u Srbiji za jedan sat rada zaradi tek malo više od dva evra. To znači da bi prosečnom srpskom radniku trebalo gotovo 15 radnih sati da bi zaradio onoliko koliko prosečan francuski ili nemački radnik zaradi za svega jedan sat.

U Srbiji je odavno postalo nezahvalno meriti standard građana čak i na osnovu prosečne mesečne zarade, još više meriti prosečnu zaradu po satu, a najbolnije bi definitivno bilo porediti je sa razvijenim zemljama. Ako bismo se ipak upustili u to, podaci bi bili poražavajući.

Šveđani su, recimo, zadovoljni sa satnicom vrednom oko 39 evra. Preko centralne Evrope sa oko 34 evra u Nemačkoj i Francuskoj do zemalja istočnog bloka cifra se spušta na najviše 10 evra, što je slučaj u Češkoj, da bi polako ka Balkanu opadala na 4 evra u Rumuniji, 3 evra u Bosni i Hercegovini i, najzad, 2,2 evra u Srbiji.

Srpski radnik je tako u nezavidnom položaju jednog od najmanje plaćenih u Evropi, a i šire. Da podsetimo, navedeni podaci važe samo za one sa prosečnom platom. Takvih je u Srbiji, nažalost, sve manje, dok se broj radnika na minimalcu od jednog evra na sat, iz dana u dan povećava.

Opširnije:

25. septembar 2013.

Od poČetka krize posao izgubilo 600.000 ljudi

Od početka krize u Srbiji je bez posla je ostalo 600.000 ljudi, rekao je juče ministar privrede Saša Radulović na sastanku sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj, saznaje Danas. Ovo je prvi put da neko iz državnog vrha izlazi u javnost sa takvim podacima.

Ministar Radulović je rekao da je bez radnih mesta od početka krize ostalo 300.000 zvanično zaposlenih, dok je još toliko regrutovano među onima koji su ranije prešli u "neformalnu" ekonomiju. Radulović je na radnom ručku sa predstavnicima NALED-a istakao da najbrže rezultate očekuje upravo u borbi protiv sive ekonomije koja trenutno čini 30 odsto BDP-a.

Kako je na najavio ministar, do kraja ovog meseca biće sačinjene "lične karte" javnih i drugih državnih preduzeća kao i firmi koje su u restrukturiranju, sadržaće popis imovine i obaveza, kupaca i dobavljača. On je obećao da će dobijeni podaci biti predstavljeni javnosti i da će građani i drugi privrednici biti pozvani da učestvuju u odlučivanju o tome kako rešiti probleme, ali je naglasio i da će Vlada ispuniti svoju obavezu da do kraja naredne godine reši sudbinu preduzeća u restrukturiranju, na čemu insistira i Svetska banka.

Opširnije:

 

 


25. septembar 2013.

PROTIV RADA NA CRNO

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije, u saradnji sa Internacionalom radnika građevinarstva i drveta, u okviru projekta "Kampanja protiv rada na crno u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala", organizuje okrugli sto na temu "Mogućnosti sindikata za smanjenje rada na crno u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala".

Okrugli sto biće održan 25.09.2013. godine, sa početkom u 12 časova, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na II spratu (Kamena sala). Cilj skupa je podizanje svesti državnih institucija i socijalnih partnera o značaju legalnog zapošljavanja za društvo i smanjenje nelojalne konkurencije u građevinarstvu i IGM.

25. септембар 2013.

Откази се не смеју делити одока

– Текст нацрта закона о раду очекује се у наредних десет до 15 дана, а синдикати ће се борити за то да предложене измене не допринесу још већем угрожавању права радника – изјавио је данас потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић.

Он и представници републичких одбора тог синдиката разговарали су јуче с председником Савеза самосталних синдиката Хрватске Младеном Новоселом, који је представио искуства те земље у погледу измена Закона о раду. Михајловић је новинарима рекао да би најављене измене Закона о раду могле бити искључиво у корист послодаваца и да постоје наговештаји увођења неких рестриктивних мера које ће, како је казао, "умањити ионако мала права радника".

– Хоћемо да се припремимо за текст, који ће, надам се, доћи брзо. Очекујемо да он неће бити нимало златан и да неће бити у корист радника па ћемо, нажалост, морати права да бранимо на улици. То је испит и за сидникат: или ће нас бити, или, једноставно, ако не успемо да одбранимо закон, нема потребе да постојимо – рекао је Михајловић. Како је казао, синдикат се не слаже с неколико најављених одредби које се пре свега односе на флексибилне облике запошљавања, начин исплате отпремнина и продужење рада на одређено време. Михајловић наводи да би било лоше да се неким изменама омогући послодавцима да што лакше запошљавају, али лако и отпуштају раднике, а да никоме за то не полажу рачуне.

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. septembar 2013.

ŠTA DONOSI NOVI ZAKON O RADU

Počele konsultacije sa sindikatima o predlogu novog Zakona o radu. U Savezu samostalnih sindikata nisu zadovoljni predlogom da se ukinu otpremnine za čitav staž. Poslodavci i deo sindikata smatraju da je to neophodna mera za privlačenje investitora i podsticaj razvoju domaćeg preduzetništva.

Vlada je započela konsultacije sa sindikatima o predlogu novog Zakona o radu. Posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade, kome su prisustvovali i ministri finasija i privrede, predsednik samostalnog sindikata Ljubisav Orbović kaže za RTS da se prva verzija zakona može očekivati za oko 20 dana.
Otpremnine samo za staž kod poslednjeg poslodavca, trogodišnji rad na neodređeno vreme, novi oblici zapošljavanja, manje administracije pri otpuštanju i zapošljavanju - sve to, već godinu do dve kruži kao moguća novina u domaćem radnom zakonodavstvu.
Posle razgovora sa čelnicima Vlade, lider Saveza samostalnih sindikata najvećeg sindikata Ljubisav Orbović kaže da zakon mora biti po meri zdrave ekonomije, ali i dostojanstva radnika. "Razgovor je išao u pravcu da zakon mora biti usaglašen zajedno sa sindikatima. U nekom narednom periodu od dvadesetak dana, moramo ući u zajedničke razgovore o samom zakonu. Ovo što je sve dosad objavljivano je jedan program želja", navodi Orbović.

Opširnije:

 

 

 

 


23. septembar 2013.

NEOLIBERALNI KAPITALIZAM, U NAJGOREM OBLIKU, ULAZI PREKO IZMENA ZAKONA O RADU

Cilj najavljenih izmena Zakona o radu jeste otvaranje vrata neoliberalnom kapitalizmu, u njegovom najgorem obliku, a cenu toga ponovo će platiti zaposleni i svi građani Srbije, saopštio je Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

Sindikat navodi primer Zakona o privatizaciji, kada je prilikom njegovog donošenja upozoravao vlast na pogubne posledice. Proglašavani smo za zaostavštinu prošlosti i kočničara privatizacije i dolaska stranih investitora. Sada i sama vlast priznaje razorne posledice privatizacije po srpsku privredu. Strani investitori nisu došli, a kočnica za njihov dolazak nisu bila, kako je vlast tvrdila, prevelika prava radnika i otpremnina.
I u ovom slučaju vlast ne želi da sluša apele sindikata. Sada smanjujemo već umanjena prava radika i svodimo ih na pukog roba, koji će raditi za minimalnu nadnicu. Činjenice su da svaki stanovnik Srbije u proseku raspolaže sa 149 evra mesečno, što je na granici siromaštva. Ovako skroman novčanik posledica je sve nepovoljnijeg odnosa broja zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i izdržavanih građana. Svakodnevna poskupljenja, smanjenje realne vrednosti zarada i penzija, porast broja nezaposlenih, pogoršanje životnog standarda većine stanovništva.., realna su slika ekonomske situacije u Srbiji.

Opširnije: OVDE

23. септембар 2013.

У БАНАТУ И ЗАПАДНОЈ БАЧКОЈ ВИШЕ ПЕНЗИОНЕРА НЕГО РАДНИКА

СВЕ НЕПОВОЉНИЈИ ОДНОС ЗАПОСЛЕНИХ И НАЈСТАРИЈИХ У ВОЈВОДИНИ

Број пензионера у Војводини опасно се приближио броју запослених, а у чак четири од седам округа у покрајини већ га је премашио. Радника има више него пензионера само у Јужнобачком, Севернобачком и Сремском округу, док је у остатку покрајине запосленост толико опала да је оних који раде за новац мање него најстаријих суграђана.

Слична, заправо још и гора ситуација, је и у остатку земље. Проблем је у томе што је тако немогуће пунити пензиони фонд: да би, по садашњем систему било могуће да се пензије исплаћују само из доприноса са плата, било би потребно још два до три пута више запослених него што их сада имамо. Овако, половина новца потребних за пензије долази из буџета, а то представља 14 одсто вредности свега онога што целокупна српска привреда произведе у једној години, по чему смо у самом европском врху. Стога статистика односа запослених и пензионера представља заправо најпрецизнију слику јадног стања у домаћој економији.

Тако - према подацима с краја прошле године, а који се у међувремену готово уопште нису мењали (број запослених је на националном нивоу остао практично исти, а број пензионера порастао за мање од процента) - у Војводини има 448 хиљада радника и 406.000 пензионера. Овај однос се драстично мења када се из статистике одузме Нови Сад, као град са свакако најјачом привредном и административном активношћу: тада је пензионисаних свега за хиљаду мање од запослених.

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. септембар 2013.

УСВОЈЕН НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике - Управа за безбедност и здравље на раду, усвојио је нацрт Стратегије безбедности и здравља на раду у Републици Србији, у периоду од 2013. до 2017. године.

Појединачни циљеви у остваривању Стратегије су: доношење закона, подзаконских прописа и других општих аката о безбедности и здрављу на раду у циљу усаглашавања са прописима ЕУ и МОР-а, као и подстицање социјалних партнера да се питања безбедности и здравља на раду пре свега регулишу кроз систем колективног преговарања; развијање и усвајање механизама и процедура за спровођење прописа о безбедности и здрављу на раду; утврђивање опција за увођење посебног осигурања од повреда на раду и професионалних обољења; подизање свести о важности здравља и безбедности на раду као и континуирана едукација; увођење јединственог регистра повреда на раду; унапређење улоге службе медицине рада у систему безбедности и здравља на раду и друго.

Стање безбедности и здравља на раду у Републици Србији већ годинама је катастрофално. Само у 2012. години, укупно 6.765 особа се повредило на радном месту, од којих је 818 особа претрпело тешке повреде. Према подацима Инспектората за рад, у Србији сваке године око 40 запослених смртно страда на радном месту, а преко 1000 запослених претрпи тешку повреду на раду. Повреде на раду дешавају у скоро свим делатностима, а највећи број тешких повреда најчешће се догађају у делатностима: индустрија и рударство (35,32%), здравствена и социјална заштита (13,83%), саобраћај и везе (8,74%) и грађевинарство (5,46%).

Закон о безбедности и здрављу на раду промовише превенцију професионалних ризика на радном месту и регулише обавезу послодавца да донесе Акт о процени ризика у писменој форми, међутим, велики број послодаваца не поштује овај Закон. Разлог честог повређивања запослених су, поред непримењивања мера безбедности и нестручна радна снага, рад на „црно”, не уважавање области безбедности и здравља на раду на прави начин и необезбеђивање финансијских средстава за спровођење мера за безбедност и здравље на раду.

Савез самосталних синдиката Војводине стално упозорава јавност на црну статистику у области безбедности и здравља на раду и наглашава потребу континуиране едукације како запослених, тако и послодаваца, лица за безбедност и здравље на раду, инспектора рада. Напомињемо да је један од најважнијих услова за успешно остваривање циљева Стратегије безбедности и здравља на раду, укљученост свих институција и социјалних партнера повезаних са њеним усвајањем и применом.

- Извештај о раду Управе за безбедност и здравље на раду
за 2012. годину преузети ОВДЕ

 

 

 

 


18. septembar 2013.


СВИ СИНДИКАЛЦИ НА ЈЕДНОМ ЗАДАТКУ

Представници Савеза самосталних синдиката Војводине присуствовали су 18. септембра 2013.године у Београду инструктивном интерактивном семинару ''Правно уређивање права на штрајк – европски стандарди и пракса'', који су организовали Висока струковна школа за предузетништво и Центар за индустријске односе из Београда у сарадњи са Међународном организацијом рада (МОР).

Предавачи и учесници семинара су током интерактивног рада размењивали мишљења и искуства у вези са правним регулисањем и практичним остваривањем права на штрајк.

Прво излагање имао је Јован Протић, национални координатор МОР-а за Србију, који је учеснике упознао са унутрашњом организацијом и начином рада МОР-а, као и активностима ове организације у вези са израдом Нацрта Закона о штрајку.

Наредни предавач био је проф. др Дарко Маринковић, директор Центра за индустријске односе, који је разговарао са учесницима о предностима и ограничењима правног уређивања права на штрајк.

У последњем предавању на семинару, др Зоран Ристић, професор Високе струковне школе за предузетништво, говорио је о начинима решавања штрајкачих захтева и окончања штрајка.

Будући да су учесници семинара били синдикални представници из више синдикалних централа из целе Србије, овај догађај је био прилика за повезивање и сарадњу синдикалаца, као и за размену искустава и позитивне праксе.

18. септембар 2013.

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ŠTRAJKU:

Očekuje se izjašnjavanje nadležnih ministarstava i Socijalno-ekonomskog saveta pre dostavljanja Vladi Republike Srbije na usvajanje


Nakon javne rasprave, Nacrt zakona o štrajku dostavljen je na razmatranje drugim nadležnim ministarstvima i organima, a nakon njihovog izjašnjavanja o tekstu propisa, razmatranja osnovanosti njihovih primedbi i eventualnog usaglašavanja, Nacrt zakona će ponovo biti dostavljen na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije, kako bi se definisala konačna verzija koja će biti prosleđena Vladi Srbije na usvajanje, kaže za Paragraf 13. septembra šefica Odseka za socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i zarade Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Ivana Savićević.

Ona dodaje da je najbitniji razlog za donošenje novog Zakona o štrajku potreba da se izvrši promena zakonskog okvira vezanog za organizovanje i sprovođenje štrajka u delatnostima od takozvanog "opšteg interesa", a koji deo je bio i predmet najvećeg usaglašavanja između socijalnih partnera, kao i da se domaće zakonodavstvo uskladi sa evropskim regulativama i međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Šefica Odseka za socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i zarade navodi da je radnu verziju Nacrta zakona pripremila radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Inspektorata za rad, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Unije poslodavaca Srbije, a u jednom periodu izrade Nacrta su aktivno učešće uzeli i profesori radnog prava i sudije. Tako je Nacrt zakona o štrajku rezultat ili saglasnosti ili kompromisa o pojedinim rešenjima od strane učesnika u pripremi ovog zakona, pojašnjava Ivana Savićević.

Međutim, dodaje ona, imajući u vidu različite interese koje zastupaju predstavnici socijalnih partnera, ni sindikatima, ni poslodavcima aktuelna verzija Nacrta zakona nije sasvim prihvatljiva, a najviše nesuglasica ima u vezi sa:

-definisanjem delatnosti u kojima je pravo na štrajk ograničeno;
- aktom kojim će se definisati minimum procesa rada;
- pravom članova štrajkačkog odbora da ne rade u minimumu procesa rada;
- eventualnim pravom zaposlenih koji štrajkuju da dobiju naknadu zarade za vreme štrajka ako se s tim saglasi poslodavac.

Takođe, sporno je i pravo na tzv. lokaut, koje podrazumeva da poslodavci mogu da zatvore firmu tokom trajanja štrajka, ukoliko procene da im preostali deo radnika nije dovoljan da nastave nesmetano sa poslovanjem. Ovo prava nije našlo mesto u Nacrtu zakona o štrajku, jer se osim Unije poslodavaca Srbije kao predlagača, sa njim nisu saglasili drugi socijalni partneri.

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


18. septembar 2013.


OTVORENO PISMO DAČIĆU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću, u kojem je zatražio hitno održavanje sednice Socijalno-ekonomskog saveta, kako bi se konačno započelo sa rešavanjem teških i brojnih problema sa kojima su suočeni građani Srbije.

Опширније: SSSS

16. септембар 2013.

SSSS ĆE AKTIVNO UČESTVOVATI U REFORMAMA


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović razgovarao je danas u Vladi Srbije s prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem o neophodnim reformama koje u narednom periodu treba sprovesti u našem društvu, posebno u radnom zakonodavstvu.
Na sastanku je razgovarano o neophodnim reformama koje se u kratkom roku moraju sprovesti, posebno oko najavljenih izmena Zakona o radu, za koje je sindikat i najviše zainteresovan, s obzirom na važnost tog „radničkog ustava“ na zaposlene.
U sklopu reformi konstatovano je da je neophodno rešiti probleme sa kojima se suočavaju preduzeća u restrukturiranju, koja zapošljavaju veliki broj radnika.
Na sastanku je dogovoreno da će Savez samostalnih sindikata Srbije aktivno učestvovati u predstojećim reformama, posebno u procesu usaglašavanja odredaba Zakona o radu.
Današnjem sastanku su prisustvovali i ministar privrede Saša Radulović, ministar finansija Lazar Krstić i savetnik Aleksandra Vučića za finansije i privredu, Siniša Mali.

Опширније: SSSS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14. septembar 2013.

Радници нису роба да се изнајмљују на лизинг

У ситуацији кад је у Србији много људи без посла, није необично да при добијању радног места новозапослени не питају много о правима која стичу из рада. Неретко се дешава да се, тек кад се нешто деси – било да је у питању остваривање основних права – на зараду, здравствено, социјално осигурање... схвати тежина тог пропуста.

Рад “на црно” или у “сивој” зони веома је распростарањен у Србији, а све чешћи вид запошљавања, који додуше закон не забрањује, је рад преко агенција – на лизинг. Да ли ће измене и допуне Закона о раду донети промене које ће у значајнијој мери заштити радника и његово достојанство видеће се ускоро, али по речима председника Савеза самосталних синдиката Србије Љубисава Орбовића, суштина није у променама постојећих прописа већ у поштовању законских одредби те свести да ће се, у супротном, сносити последице.
По неким проценама, у Србији се око 60 агенција бави такозваним запошљавањем радника на лизинг, а уз оне које поштују важеће прописе постоје и оне које раде супротном свим нормама. – Запошљавање преко агенција све више узима маха, а у многим случајевима се радницима ускраћује остваривање и основних права, губи се достојанство рада и радник постоје роба која се може изнајмити на одређено време, у одређеној количини – по потреби – каже Орбовић. – Ангажман преко агенција за запошљавање радника своди на робу и слободно могу да кажем да они постају савремени робови. Раде када и колико послодавцу треба, не задржавају се дуго на истом радном месту, раде у различитим делатностима и могућност организовања је сведена на најмању могућу меру, што додатно отежава њихов положај.

Опширније:

13. septembar 2013.

VUČIĆ I SSSS U PONEDELJAK O NOVOM ZAKONU O RADU

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u ponedeljak, 16.septembra, sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije oko izmena Zakona o radu.
Sastanak u Vladi Srbije počeće u 9 sati.
Sastanak je zakazan na inicijativu predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, koji je nedavno Vučiću uputio dopis, istakavši da bi blagovremeni socijalni dijalog oko tog izuzetno važnog zakona za radnike bio najbolji put za dobra i održiva rešenja.
Sindikat do sada nije dobio ni „početni materijal“ novog zakona, kako bi blagovremeno mogao da reaguje i dostavi svoje predloge i sugestije, već su do njega, verovatno u cilju „pipanja pulsa“ i pripreme javnosti, samo stizale razne izjave i najave predstavnika vlasti, stranih i domaćih asocijacija poslodavaca i drugih.

Опширније: SSSS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


12. септембар 2013. године, Нови Сад

СЕКЦИЈА ЖЕНА ССС ВОЈВОДИНЕ

ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА

«ЖЕНЕ У СИНДИКАТИМА ДТКМ РЕГИЈЕ»

У Новом Саду је 12. септембра 2013. године одржан радни састанак пројектног тима Секције жена ССС Војводине у оквиру пројекта «Жене у синдикатима ДТКМ регије», који се реализује под покровитељством Фридрих Еберт Фондације, а спроводи у склопу регионалне сарадње секција жена синдиката Мађарске, Румуније и Војводине.

На данашњем састанку договорене су активности пројектног тима Секције жена СССВ на реализацији истраживачког пројекта о положају жена у ДТКМ региону.

Циљ овог истраживања је да испита и унапреди позицију жена у синдикатима и предузећима у ДТКМ регији, који учествују у овом пројекту. Истраживање ће се усмерити на неколико тема:

  • Родни односи у синдикатима и предузећима

  • Перцепције и ставови о родној равноправности у синдикатима и предузећима

  • Дискриминација и узнемиравање

  • Улога и позиција секција жена у оквиру синдиката

  • Жене и доношење одлука у синдикатима

  • Gender mainstreaming (уродњавање активности, планова, политика, мера) у синдикатима

  • Колективно преговарање и родна равноправност

У склопу активности истраживачког пројекта обавиће се анкетирање на узорку од 350 жена – чланица синдиката, и исти број чланова органа Савеза и носиоца функција у Савезу, као и самосталних синдиката и Савеза самосталних синдиката на територији АП Војводине. Истраживање предвиђа и интервјуе са чланицама и носиоцима функција у синдикату. Планирано је да се ове активности обаве до краја месеца октобра, како би се и анализа прикупљене грађе завршила до краја ове године.

11. септембар 2013.


AGENCIJE RENTIRAJU I RADNIKE

Sve više agencija iznajmljuje kadrove poslodavcima, ali će ovo uskoro biti legalno. Novi Zakon o radu će mnoge zaposlene tretirati kao najobičniju robu


Najmanje 60 agencija za posredovanje u zapošljavanju u Srbiji radi punom parom, ali među njima ima i sve više onih koje posluju nezakonito. Praksa da se, mimo zakona, iznajmljuju radnici poslodavcima postaje sve češća, a usvajanjem Zakona o radu ovakva će se navika sasvim legalizovati. Primedbe i na sadašnje zloupotrebe, ali i na buduća rešenja, imaju gotovo svi predstavnici sindikata.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije navode da mnoge agencije, koristeći rupe u zakonu, „rentiraju“ radnike svim firmama koje to zatraže, pa čak i onim najvećim javnim preduzećima kao što su NIS, Gradska čistoća, klinički centri i medijske kuće...
- Točilac benzina na pumpama je, primera radi, ranije imao platu 60.000 dinara, a preko agencije dobija 20.000. Uz to što ova preduzeća angažuju radnike za manje novca nego što bi platili regularnu satnicu, nemaju nikakve obaveze ni prema radnicima jer im je faktički poslodavac agencija - objašnjava Goran Milić iz SSSS.

U novi Zakon o radu je već uneto i poglavlje koje reguliše rad ovakvih agencija, ali sindikalci tvrde da će se tako samo legalizovati nova šteta radnicima.
- Ako s jedne strane imate agenciju koja rentira kadrove i hoće, naravno, da ostvari profit za uslugu, a s druge strane poslodavca koji ih unajmljuje jer ne želi nikakve pravne obaveze prema tim radnicima, onda je logično da jedino radnici u toj pogodbi nemaju nikakav interes - tvrdi Milić. - Zaposleni se u ovom slučaju tretiraju kao roba koja bi trebalo da se proda što jeftinije i samim tim im se urušava i ono malo preostalog dostojanstva koje bi trebalo da se štiti radnim zakonodavstvom. Ovde, međutim, i Evropska unija i Američka privredna komora kroje radno zakonodavstvo, a sindikate ni narod niko ni ne obaveštava šta im se sprema.

Опширније:

10. септембар 2013.

Пет до дванаест за реформу ПИО

До краја године у Србији почеће реформа пензионог система, а у ком правцу још увек се не зна. Наиме, први потпредседник Владе Александар Вучић најавио је и мере које следе зарад опоравка економије, али не и пензијског устројства. А Србија хитно мора да промени сурову стварност у којој сваки од 300.000 запослених у производњи практично издржава више од 20 људи, а у многа насеља стиже више чекова за пензије него плата. Већ сад се тешко сваког месеца према свима извршавају обавезе па зато времена за чекања уходавање нових министара - нема.

Наиме, у свакој трећој општини је тренутно више пензионера него радника. Истовремено, запослених, па и оних у јавном сектору и државној управи, скоро је колико и пензионера. У таквом односу један према један бољих дана наредних неколико година за пензионере нема. Ових дана чули су се предлози да се 1. октобра а и наредне године, пензије не повећају ни за пола процента колико је предвиђено измењеним Законом о ПИО. Додуше, нико није помињао могућност смањења чека и то је оно што је једино добро за постојеће пензионере, као и што у њихово стечено право на пензионисање нико неће дирати, па осим замрзавања прихода ништа горе не могу доживети.

Пензиона реформа која се најављује погодиће оне који тек треба да се пензионишу. Било да се повећа старосна граница или уведу пенали за превремено пензионисање. Јер, јавна је тајна да су протеклих година без посла махом остајали старији радници. Како већина њих није одмах имала услов за пензионисање чек су чекали на бироу рада. Према важећем закону они су ту могли уз новчану надокнаду бити две године и одатле ићи у пензију, ако су напунили 65 мушкарци или 60 година жене. Уколико би се од наредне године повећала старосна граница они би се нашли у проблему због“рупе” до пензије. Као и ако се одлучи да се умањује пензија, јер нису одрадили пун стаж већ у пензију иду по годинама живота, али са мање пензијског стажа него што је потребно за пуну пензију – 40 за мушкарце и 35,8 месеци за жене.

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


9. септембар 2013.

SINDIKAT LO IZ ŠVEDSKE U POSETI SAVEZU SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE

U okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i LO sindikata iz zapadne Švedske, trideset i sedam članova sindikata LO iz Zapadne Švedske, od 7. do 12. septembra 2013. godine, borave u Novom Sadu u poseti Savezu samostalnih sindikata Vojvodine

Projektni timovi oba sindikata, od 4. do 6. septembra, održali su mrežni sastanak u Beogradu, nakon čega su im se pridružile i ostale kolege iz LO Sindikata. Kolege iz Švedske su održali sastanak Predsedništva LO, posetili „Radnički dom“, a narednih dana je predviđeno da posete brojne znamenitosti Novog Sada i Vojvodine, kao i glavni grad i Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Tokom posete „Radničkom domu“, u Plenum sali je održan sastanak na kojem su predsednik SSSV Goran Milić i Miodrag Bradonjić, potpredsednik SSSV i predsednik granskog sindikata poljoprivrede koji je ujedno i menadžer ovog značajnog projekta, upoznali kolege iz Švedske sa opštom socijalno-ekonomskom situacijom u Srbiji i Vojvodini, uređenjem i načinom funkfcionisanja SSSV u okviru SSSS, kao i sa projektom i načinom njegove realizacije.

Projekat SSSV i Sindikata LO, koji finansira Olof Palme Center, veoma je značajan za oba sindikata jer ima za cilj promovisanje i unapređenje socijalnog dijaloga kroz podizanje svesti svih socijalnih partnera o njegovom značaju. S tim u vezi, strateški prioritet ovog projekta jeste razvoj ljudskih resursa uz princip doživotnog učenja, koji se ostvaruje kroz stalnu obuku i edukaciju sindikalnih funkcionera i ostalih članova Samostalnog sindikata.

Tokom realizacije projekta, tim LO eksperata našim članovima prenose primere dobre prakse i pružaju podršku u sprovođenju mera u cilju jačanja kapaciteta i formiranja efikasnijeg i modernijeg sindikata. Evidentni su brojni pomaci u organizaciji SSSV od početka trajanja ovog projekta među kojima su najznačajniji: uključivanje i posvećivanje veće pažnje mladima i ženama, podizanje svesti o značaju rodne ravnopravnosti, sindikalno-političke saradnje, edukacija sindikalnog članstva, povećanje aktivnosti Sekcije mladih i Sekcije žena na uključivanju ovih kategorija članstva u sindikat kao i značaj kontinuiranog informisanja javnosti o aktivnostima sindikata kroz propagandne i marketinških kampanje, a sve u cilju poboljšanja imidža sindikata i stvaranje osećaja poverenja kod zaposlenih. Takođe, dobra strana projekta je opremanje kancelarija SSSV adekvatnom računarskom opremom, kao i obrazovanje baze podataka SSSV o članovima sindikata.

6. септембар 2013.

ИЗНАЈМЉИВАЊЕ РАДНИКА ПОСТАЈЕ ОПШТА ПРАКСА

Све је више људи који до радног места долазе преко агенција за запошљавање, што се популарно назива рад на лизинг, а радници се практично ангажују онда када је неком предузећу потребна одређена струка на одређено време. Такав начин запошљавања већ је узео маха у многим фирмама у Србији. У Нафтној индустрији Србије око 40 одсто запослених ради преко лизинга, на тај начин се радници запошљавају и у многим јавним и комуналним предузећима, међу којима је и “Градска чистоћа” и Београду, преко лизинга до посла долазе и радници у Клиничком центру Војводине...

По речим председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, овакав вид запошљавања све је чешћи, а постоје индиције да ће променама закона о раду агенције за запошљавање постати послодавци.

– При томе се радник потпуно губи из вида и ништа се не пита – каже Милић. – Радници се доводе у веома лошу позицију, јер послодавац, то јест фирма која изнајмљује радника, нема никакву обавезу према њему, већ то преузима агенција. Радно место није сигурно, радни однос се не заснива на неодређено време.

Милић истиче да се при томе задовољава интерес послодавца који унајмљује радника и нема никакву обавезу према запосленом, и агенције која има интерес да ангажманом одређене радне снаге оствари одговарајућу зараду. По његовим речима, између та два интерса, радник је на губитку.

– Наравно да овакав начин запошљавања познају све земље Европе, али је тамо уређен систем и радници су заштићени. Будући да се најављује да ће запошљаваље на лизинг бити део новог законадавства, обавеза синдиката, али и свих радника, јесте да се не дозволе промене које ће потпуно избрисати достојанство запослених и од људи направити робу – каже Милић.

Опширније:

 

 

 

 

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0