Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA JUL 2013.

31. jul 2013.


SKUPLJA STRUJA U SRBIJI, SINDIKATI OSUĐUJU


Struja u Srbiji od sutra će u proseku poskupeti 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. Nakon poskupljenja prosečna cena jednog kilovat sata bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) za domaćinstva biće 6,148 dinara (5,35 evrocenti), a za industriju 5,854 dinara (5,09 evrocenti), rečeno je agenciji Beta u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Struja je u Srbiji prethodno poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto. U EPS-u su kazali da će i nakon poskupljenja cena struje za domaćinstva u Srbiji biti značajno niža od tržišne i da neće pokriti ni rast inflacije koja je od prethodnog poskupljenja iznosila 14,1 odsto.
"Da smo Agenciji za energetiku Srbije (AERS) podneli zahtev da aktuelnu tržišnu nabavnu cenu uračuna u svoju metodologiju određivanja cene električne energije, EPS-u bi bilo odobreno povećanje za oko 38 odsto za domaćinstva", kazali su u EPS-u.
Poskupljenje struje AERS je odobrio nakon što su EPS i pet distribucija koje posluju u okviru tog javnog preduzeća prihvatili sugestije Agencije o smanjenju troškova i predloženih gubitaka u mreži. "Cilj je da se sredstva dobijena racionalizacijom troškova usmere na povećanje sigurnosti i kvaliteta snabdevanja električnom energijom", kazali su u AERS-u. Elektroprivreda Srbije strujom snabdeva oko 3,5 miliona korisnika u Srbiji.

Sindikalci Novog Sada osuđuju poskupljenje struje

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština danas je oštro osudio poskupljenje električne energije, ocenjujući da će time biti prouzrokovana i druga poskupljenja, pre svega osnovnih životnih namirnica.
"Ovakvo rešenje vlasti još jedan je dokaz da je jedini plan za punjenje državnog budžeta otimanje iz džepova građana", navodi se u saopštenju sindikata i ocenjuje da će to poskupljenje "neminovno voditi u propast ionako već siromašno stanovništvo".

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31. jul 2013.


ПРОТЕСТ РАДНИКА ФАБРИКЕ АКУМУЛАТОРА СОМБОР ИСПРЕД ВЛАДЕ СРБИЈЕ


Запослени у Фабрици акумулатора из Сомбора окупиће се у четвртак, 1. августа 2013. године, испред Владе Србије како би исказали незадовољство стањем у тој фабрици, најавио је Самостални синдикат металаца Србије.

Како се наводи у саопштењу, запослени у Фабрици акумулатора која послује у оквиру шабачког концерна Фармаком МБ, штрајкују 80 дана због тога што власник фабрике не поштује Закон о раду, Закон о штрајку и друге законе, као ни Колективни уговор нити уговоре о раду. Такође, власник и послодавачка структура шиканира, малтретира и прети радницима да насилно прекину штрајк, а са радницима који то неће, раскидају уговоре о раду.

Штрајк запослених у Фабрици акумулатора је почео 11. маја 2013. године јер су запослени добили само половину јануарске зараде, а сви покушаји да се проблеми реше преговорима нису успели. Заостале зараде се не исплаћују, као ни порези и доприноси. Синдикалци су навели и да је од почетка штрајка власник Фабрике акумулатора Мирослав Богићевић, незаконито отпустио 148 радника, а више од 80 суспендовао. На та места запошљава друге раднике који нису обучени за производњу и нису упознати са Законом о безбедности и здрављу на раду.

Протест почиње у 11.00 часова а циљ је и да се влада укључи и реши овај проблем.
29. 7. 2013.

RADNA GRUPA POČINJE RAD NA IZMENI ZAKONA O RADU ODMAH PO USAGLAŠAVANJU ODREDBI NACRTA ZAKONA O ŠTRAJKU


Radna grupa počeće izmene Zakona o radu tek kada se akteri socijalnog dijaloga usaglase oko odbredbi Nacrta Zakona o štrajku, što neće biti lak posao i moguće je da će donošenje izmena biti "prolongirano" za početak sledeće godine, izjavio je državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Zoran Martinović.

"Biće veoma teško, imajući u vidu i sve što se polemiše oko Nacrta zakona o štrajku i verujem da će mnogo teža biti procedura usvajanja izmena i dopuna Zakona o radu... Ipak, treba svi da razmislimo u kakvom vremenu živimo, kolika je stopa nezaposlenosti, koja su to rešenja koja mogu takvu situaciju da promene i da idemo u nekom boljem pravcu", rekao je Martinović Tanjugu. On je naglasio da bi Zakon o radu i njegove izmene trebalo da budu kontinuirani proces, odnosno da bi sve odredbe oko kojih ne bude odmah postignuta saglasnost, trebalo da budu razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

Ranije je najavljeno da se očekuje da će izmene i dopune Zakona o radu biti završene do kraja ove godine, a Martinović je rekao da bi trebalo imati u vidu da bi proces usaglašavanja aktera koji učestvuju u tome mogao da potraje i da će se donošenje izmena biti prolongirano. "Treba ostaviti rezervu, da se neki rokovi, ne mogu ispratiti onako, kako su predviđeni", naveo je sagovornik Tanjuga. On je naveo da je Ministarstvo rada završilo sistematizaciju svih članova zakona koji bi trebalo da budu promenjeni na osnovu onoga što su bili predlozi radne grupe i udruženja poslodavaca. Kako je rekao, očekuje se ozbiljna polemika oko izmena i da će se nastojati u tome da se prihvate rešenja koja mogu naići na dobar prijem svih socijalnih partnera.

Poslodavci su ranije ukazali da bi izmenama trebalo omogućiti da se rad na određeno vreme produži sa godinu dana na tri godine, sa čime se ne slažu sindikati. "Kada smo sagledavali iskustva, nekih zemalja u okruženju i nekih zemalja EU, uglavnom su prisutna rešenja prema kojima rad na određeno vreme traje dve, tri godine, a čak postoje izuzeci da u nekim slučajevima i za neke kategorije može trajati i duže", kazao je Martinović i dodao da će stav Ministarstva biti da se nađe neko srednje rešenje- dve godine.

Kada je reč o radu u paru, odnosno da se radno vreme podeli, Martinović je rekao da će se videti da li će ta odredba biti drugačije definisana, ali da smatra da to nije pitanje oko kojeg će se sporiti socijalni partneri. Martinović je rekao da je stav svih socijalnih aktera koji su uključeni u rad na izmenama zakona o radu da bi otpremnine trebalo da se isplaćuju za godine staža koji je proveden kod poslednjeg poslodavca, a ne za sve godine staža. "Svi smo na stanovištu da je to za poslodavce jedan ozbiljan teret, a s druge strane, često se pojavljuju zaloupotprebe u praksi da jedan zaposleni teoretski, a i praktično, može da ostvari otpreminu za iste godine, radnog staža kod nekoliko poslodavaca, i nekoliko puta tokom svog radnog veka", kazao je Martinović.

Opširnije:

29. 7. 2013.

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ŠTRAJKU ZAVRŠAVA SE 2. AVGUSTA 2013. GODINE


Javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku završava se 2. avgusta, i ako se do tada otklone nesuglasice aktera koji učestvuju u njegovoj izradi u vezi pojedinih odredaba i uvaže dodatne sugestije, tokom septembra bi o njemu mogla da se izjasni vlada, nakon čega bi ušao u skupštinsku proceduru, najavio je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Zoran Martinović.

"Nakon sprovedene javne rasprave tekst će se revidirati dodatno u skladu sa primedbama i sugestijama koje budu pristigle. Nakon toga, ćemo ga uputiti na proceduru pribavljanja mišljenja drugih ministarstava i, ukoliko se otklone nesuglasice između socijalnih partnera, očekujem da bismo tokom septembra u redovnoj proceduri, mogli ovaj zakon uputiti vladi, a nakon toga i u skupštinsku proceduru", kazao je Martinović Tanjugu. Neslaganja aktera koji učestvuju u izradi Nacrta tog zakona izazvale su, pre svega, odredbe koje se odnose na minimum procesa rada, mesto organizovanja štrajka, zaštitu imovine, kao i način rešavanja radnih sporova. Sindikati su se zabrinuli da će njihova prava na obustavu rada biti ograničena.

Martinović je objasnio da predloženim aktom nije ograničeno da mesto štrajka budu samo prostorije poslodavca, već da zaposleni mogu da protestuju na bilo kom drugom mestu koje nije poslovni prostor i da će taj deo u Nacrtu zakona biti dodatno pojašnjen. Državni sekretar je rekao da je Nacrtom predviđeno da se ispoštuju međunarodne konvencije i da se minimum procesa rada u vreme štrajka određuje najpre kolektivnim ugovorom a, ukoliko se u tome ne uspe, da se to onda učini arbitražom preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Kako je rekao, to bi bio izuzetak i važio bi samo u slučajevima u kojima se minimum procesa rada ne odredi kolektivnim ugovorom. Arbitraža bi podrazumevala nezavisno telo koje bi činili poslodavci i sindikati, a jednog člana bi imala i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Prema njegovim rečima, narednih dana predstavnici sindikata će se izjasniti šta misle o toj odredbi, koja je, kako je ocenio, bitna, jer bi se "u praksi moglo desiti da ako nije utvrđen minimum procesa rada, zaposleni mogu ostati bez mogućnosti da štrajkuju".

Predstavnici poslodavaca rekli su ranije da očekuju da se u okviru Nacrta uvede i pravo na takozvani lokaut, koji podrazumeva da poslodavci mogu da zatvore firmu dok traje štrajk, ukoliko procene da im preostali deo radnika nije dovoljan da nastave nesmetano sa poslovanjem. "Mislili smo da će to biti jedina tačka oko kojih će se u javnosti sada polemisati, nakon pripreme Nacrta zakona o štrajku, jer su i sindikati i predstavnici države bili izričiti u tome da se u nov nacrt ne uvede odredba o lokautu", kazao je Martinović. On je naveo da ni u sadašnjem, aktuelnom zakonu ne postoji ta odredba kojom bi se, kako je kazao, poslodavcima ostavila mogućnost da praktično "isključe" jedan broj zaposlenih koji radi i ne štrajkuje. "Mislimo da u privrednom ambijentu kakav trenutno vlada u Srbiji, ne bi trebalo uvoditi ovu mogućnost, jer bi to bilo jedno jako oruđe u rukama nesavesnih poslodavaca, da potpuno zatvore svoje prostorije i da na taj način onemoguće rad i onim zaposlenima koji nisu u štrajku", poručio je Martinović.

Na pitanje da li će novim zakonom biti predviđena isplata zarada zaposlenima dok su u štrajku, Martinović je kazao da međunarodni standardi podrazumevaju da radnik za vreme štrajka nema pravo na zaradu, ali da ima pravo na doprinose za socijalno osiguranje. Martinović je dodao da se, imajući u vidu da je razlog najvećeg broja štrajkova u Srbiji neredovna isplata zarada, našlo prelazno rešenje, koje su socijalni partneri uglavnom prihvatili, a koje podrazumeva da se sporazumom o prestanku štrajka između radnika i poslodavca može utvrditi i mogućnost da se isplati i zarada za vreme štrajka. "To je predviđeno kao mogućnost, a ne kao pravo i obaveza poslodavca, odnosno zaposlenih", kaže Martinović.


Opširnije:

26. jul 2013.

СМЕРНИЦЕ О РАДУ НА ОТВОРЕНОМ У УСЛОВИМА ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА

Директор Управе за безбедност и здравље на раду Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Владе Републике Србије Вера Божић-Трефалт најавила је данас да ће на сајту тог министарства бити објављене смернице послодавцима о раду у условима великих врућина. Божић-Трефалт је у изјави за агенцију Танјуг подсетила на то да је Влада још 2007. године дала препоруку да се, уколико температура ваздуха пређе 36 степени, у периоду између 11 и 16 часова не ради на отвореном простору уколико то процес рада дозвољава. Она је објаснила да је разлог за давање такве препоруке чињеница да излагање сунцу може штетити здрављу запослених јер могу да добију сунчаницу или топлотни удар.

Међутим, како је указала, уколико у поменутом делу дана и при високим температурама није могуће прекинути процес рада, као што је, на пример, случај код послова на путевима и у грађевинарству, неопходно је предузимање низа мера, међу којима су промена организације рада и обезбеђивање веће количине воде и хладовине радницима. Према њеним речима, неопходно је да радници на отвореном простору носе средства личне заштите, као и да им се омогуће чешћи одмори и паузе.

Божић-Трефалт је навела да ће Инспекција рада реаговати уколико послодавци не предузму поменуте мере, уз напомену да су се претходних година они у великој мери придржавали упутстава и да се мали број запослених обраћао Управи и Инспекцији због притужби на рад на високим температурама.


Извор: Пресс служба Владе Републике Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


25. jul 2013.

Два синдикална лидера остала без посла

Председник Самосталног синдиката у ЈКП “Стан” Здравко Мандић је добио отказ с посла. Тако је, након прекјучерашњег отпуштања повереника синдиката “Независност” Блажа Илића, без посла остао и други синдикални лидер који је организовао и водио штрајк у предузећу. И Мандић и Илић су се обратили Инспекцији рада.

Мандић је током штрајка у предузећу 12. јула прво добио опомену пред отказивање уговора о раду, а отказ је дочекао на боловању, јер је одмах чим је опоменут узео боловање. Из ЈКП “Стан” саопштено нам је да је Мандић добио раскид уговора о раду због непоштовања радне дисциплине и непоштовања радне обавезе, односно да је средином априла затечен на радном месту у припитом стању, а приликом заказивања штрајка није испоштовао законску процедуру. Због оба прекршаја су му изречене опомене, чиме су испуњени предуслови за отказ, образложили су из “Стана”.

Градски одбор синдиката запослених у стамбено - комуналној делатности Новог Сада најавио је да ће данас против директора “Стана” Илије Трнинића поднети кривичну пријаву због основане сумње да је извршио кривично дело учињено због кршења више закона и изношењем неистина. – По среди је утеривање страха и силе међу запослене – оценио је председник синдиката комуналаца Зоран Радосављевић и позвао градоначелника Милоша Вучевића “да пресечи, то јест, уведе ред”.

Opširnije:

25. jul 2013.

ПОЧЕО СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ПРЕДУЗЕЋА У РЕСТРУКТУРИРАЊУ

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић, саопштио је да у наредних месец дана треба да буде припремљен социјални програм за око 750 запослених из 27 предузећа у реструктурирању која иду у стечај.

На састанку са представницима Самосталног синдиката металаца Србије, Љубичић је истакао да је процесу реструктурирања више од 175 предузећа, која запошљавају више од 50.000 радника. Прво иду у стечај 27 предузећа која немају никакву производњу и које већ годинама држава субвенционише. У другој групи су предузећа чија ће имовина бити продата а део радника ће прећи код новог послодавца. Трећој групи припадају компаније која раде и запошљавају велики број радника, њима ће држава помоћи репрограмирањем обавеза. У четвртој групи су оне фирме чији ће проблеми бити решавани приватизацијом или проналажењем стратешког партнера, док су у петој посебна предузећа која су у скуцесији с бившим југословенским републикама, са Косова и Метохије, која запошљавају особе с инвалидитетом или се баве њиховом едукацијом.

Како jе истакао Љубичић, социјани програми се исплаћује пре него што компанија оде у стечај или буде приватизована, а на социјални програм имају право и радници који не пређу код новог послодавца. Међутим, уколико компанија оде у стечај, а радник не узме социјални програм или се не изјасни, након стечаја не може више рачунати на ова средства. Новац за социјални програм, који подразумева 300 евра по години стажа, обезбеђен је за ову и за следећу годину. Министарство финансија и привреде тако ставља до знања да је крајњи рок за окончанје поступка реструктурирања 30. јун 2014. године и да се тај рок неће продужавати.

Самостани синдикат металаца Србије тражи да се реши питање неоверених здравствених књижица и неповезивања стажа запослених. Такође предлажу Министарству финансија и привреде, односно Влади Републике Србије, промену групе предузећа везано за окончање реструктурирања.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22. jul 2013.

NEREPREZENTATIVNI SINDIKATI OMETAJU SOCIJALNI DIJALOG

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" osudili su danas delovanje pojedinih nereprezentativnih sindikata koji, kako tvrde, ometaju druge sindikate u razvijanju socilanog dijaloga. U zajedničkom saopštenju ovih sindikata navodi se da su pojedini sindikati nastali po želji i za potrebe određenih stranaka, sa zadatkom da ometaju druge sindikate u razvijanju socilanog dijaloga, i da narušavaju napore da se oštećeni industrijski odnosi izbalansiraju u korist zaposlenih.

Oni navode da ih ne čudi što vlada u svakoj prilici, kada treba da razmeni mišljenja sa reprezentativnim sindikatima, poziva i ove, kako kažu, nazovi sindikate, kako bi od svakog sastanka, ako se pokaže kao potrebno, napravili cirksku predstavu i tako sve što reprezentativni sidikati rade sveli na tu ravan. "To je bilo kada je reč o tzv. vladinim merama štednje, raspravu o Zakonu o štrajku, Zakonu o radu, bezbednosti i zdravlju na radu, inspekcijskim službama. I, naravno, nesrećni srpski tajkuni, uvek posle takvih sastanaka jadikuju nad zlom sudbinom što žive u zemlji u kojoj postoje takvi sindikati", navodi se u saopštenju.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" zahtevaju od političkih stranaka na vlasti i u opoziciji, da rade svoj posao onako kako to predviđa Ustav, a da njih ostave da rade svoj posao. U suprotnom ove dve organizacije će, kako navode, vrlo brzo početi otvorenu borbu za vraćanje svega pod okrljem prava i pravnog poretka.

Opširnije:

PREDLOŽENI ZAKON O ŠTRAJKU: USKLADITI GA SA USTAVOM I DRUGIM ZAKONIMA I ODGOVORITI NA ZAHTEVE EVROPSKE KOMISIJE

Predloženi zakon o štrajku biće sredstvo u rukama zaposlenih, i poslodavci ne mogu od njega da očekuju ravnotežu, jer se podrazumeva da su oni proizveli razlog za štrajk, rekao je u Nišu državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Zoran Martinović.

Martinović je, na javnoj tribini o zakonu o štrajku, na kojoj su učestvovali predstavnici sindikata i lokalne samouprave Niša, ukazao da bi taj akt "trebalo da uskladi ovu oblast sa ustavom i drugim zakonima Republike Srbije, ali i da odgovori na zahteve Evropske komisije, koja u procesu pridruživanja EU očekuje inoviranje postojećeg zakona donetog još 1996. "Jasno je da ova tema nije popularna, jer se odnosi na situacije u kojima su narušena prava zaposlenih, samim tim i ovaj zakon biće sredstvo u rukama zaposlenih i poslodavci ne mogu od njega da očekuju ravnotežu, jer se podrazumeva da su oni proizveli razlog za štrajk", naveo je on.

Jedna od novina koju donosi zakon, a koja je izazvala burne reakcije, jeste uređenje prava na javno okupljanje, odnosno definisanje mesta na kome se ono može sprovesti. Državni sekretar je mišljenja da je primedba u vezi sa tim "potpuno neosnovana", jer, kako je rekao, "za razliku od starog zakona, koji kao mesto štrajka definiše isključivo prostorije poslodavca, novi zakon upravo jeste korak više, jer predviđa da mesto održavanja štrajka može biti i druga lokacija u skladu sa zakonom".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata u Nišu, Miodrag Ranđelović, ocenio je, međutim, da predlog zakona ograničava prava radnika na izražavanje nezadovoljstva putem štrajka. "Mi mislimo da ovaj zakon nije dobar a umesto njega kolektivni ugovori, koji bu uzeli u obzir sve specifičnosti uslova rada, bili bi mnogo bolji za rešavanje prava radnika", rekao je on. Tvrdeći da "država ovim zakonom zabranjuje organozovanje štrajka izvan radnog prostora", Ranđelović je dodao da ga to "podseća na uslove u kojima je nekada u ovoj zemlji funkcionisala vojska i policija". "Mi smatramo da je danas u Srbiji demokratija na višem nivou i da svaki radnik može da iskoristi svoje demokratsko pravo na izražavanje nezadovoljstva", kazao je niški sindikalni lider.

Tribina u Nišu je druga rasprava na temu novog zakona o štrajku koji Radna grupa koja je sačinila predlog zakona održava na teritoriji Srbije. Naredna tribuna biće održana u Beogradu.

Opširnije:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20. jul 2013.


KAKVA JE SUDBINA PREDUZEĆA U STEČAJU?

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u proteklih godinu dana dobila je 251 predmet, a za poslednjih mesec dana stiglo je pet novih stečajnih postupaka.

Kako se navodi u informaciji Ministarstva finansija i privrede, dostavljenoj Tanjugu, reč je o stečajnim postupcima koje su poverioci otvorili, odnosno pokrenuli u firmama u većinskom privatnom kapitalu. Izuzimajući stečajne postupke koji se vode po Zakonu o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji i stečajne postupke banaka, za koje je nadležna Agencija za osiguranje depozita, prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na dan 1. jula na teritoriji Srbije bilo je ukupno 2.353 aktivna stečajna postupaka, navedeno je na sajtu agencije.

Prema podacima Centra za stečaj Agencije za privatizaciju, među aktivnim preduzećima sa većinskim državnim i društvenim kapitalom u stečaju je 551 preduzeće. U poslednjih godinu dana među državnim i društvenim preduzećima pokrenuto je 17 stečajeva, od čega u tekućem mesecu dva, podaci su tog centra. I deo preduzeća u restrukturiranju, odnosno ona za koja se niko ne interesuje, nemaju tržišnu poziciju, nemaju proizvod za tržište, prema najavama iz Ministarstva finansija i privrede, u narednom periodu otići će u stečaj, i njihova imovina će se ponuditi na tržištu, kako bi mogla da ponovo bude stavljena u funkciju.

Nedavno objavljivanje spiska najvećih poreskih dužnika u Srbiji ponovo je aktuelizovalo pitanje preduzeća koja se u stečaju nalaze i više od jedne decenije. Na toj listi tradicionalno prednjači nekoliko banaka, među kojima je prva Beobanka sa poreskim dugom od 29,73 milijarde dinara, Investbanka sa 22,37 milijardi, Astra banka sa 19,35 milijardi i Beogradska banka sa dugom od 16,19 milijardi. Kod poreskih obveznika u postupku stečaja ne može se prinudno naplatiti dug već se on namiruje iz stečajne mase.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je da je neshvatljivo da neka preduzeća mogu da provedu više od jedne decenije u stečaju ističući da su koristi od takvog statusa tih preduzeća imali samo stečajni upravnici i stečajne sudije. "Štetu su imali zaposleni radnici i, u krajnjoj liniji, svi građani Srbije, jer smo praktično iz budžeta pokrivali raznim dotacijama i subvencijama njihovo poslovanje, odnosno održavali ih u životu", rekao je Savić Tanjugu.

Opširnije:

19. jul 2013.

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСТУПКА ВОЂЕЊА РЕГИСТРА СИНДИКАТА

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике је спровело прву фазу Пројекта „Унапређење поступка вођења регистра синдиката“, у сарадњи са Пројектним фондом за институционални развој PROFID, који прати развој пројекта „Подршка реформе државне управе у Србији 2010–2013“.

С циљем унапређења послова државне управе, које ће на транспарентан и ефикасан начин допринети остварењу права синдиката и синдикалних организација у поступку регистрације и утврђивања репрезентативности, планирано је спровођење неколико истраживања посвећених смањењу административних процедура и убрзању поступка остваривања права синдиката у вези са уписом у регистар и утврђивањем репрезентативности.

Скуп је испред организатора поздравио народни посланик Мома Чолаковић, специјални саветник министра рада, запошљавања и социјалне политике за социјални дијалог, а испред репрезентативних синдикалних организација активном социјалном дијалогу посебно су допринели Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталног синдиката Србије, и Драган Милановић, потпредседник Уједињеног гранског синдиката „Независност“.

Опширније: ОВДЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15. jul 2013. Нови Сад

ТЕЖЕ ДО ШТРАЈКА?

У просторијама Савеза самосталних синдиката Војводине, а у организацији Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, 15. јула 2013. године одржана је прва од три најављене Јавне расправе о Нацрту Закона о штрајку.
Јавна расправа је изазавала велико интересовање, а у згради Раднички дом окупило се близу 100 људи из више министарстава, секретаријата, инспекције, Савеза самосталног синдиката и других синдиката, удружења послодаваца, невладиних организација, студената и појединаца који су дошли да допринесу изради што квалитетнијег Закона о штрајку.
Након уводног обраћања државног секретара у Министарству за рад Зорана Мартиновића и званичног представљања Нацрта Закона о штрајку од стране шефа Одсека за социјални дијалог и колективно преговарање у Министарству Иване Савићевић, уследила је жива дискусија у којој је, поред чланова Радне групе која је усагласила Нацрт Закона, учествовао велики број представника синдиката и послодавачких удружења.
Представници Савеза самосталних синдиката Војводине су поздравили намеру да се уреде односи запослених и послодаваца у вези са штрајком, али су истакли да нови закон никако не сме имати за циљ или последицу отежавање или онемогућавање организовања законитог штрајка.
Сходно томе, испред СССВ су изнете најважније примедбе у вези са Нацртом Закона о штрајку које се односе на начело заштите имовине, место и начин спровођења штрајка, делатности од општег интереса, утврђивање минимума процеса рада, права запослених у току штрајка и друга важна питања.
Већина других говорника, нарочито из других синдиката у свом излагању је изнела исте или сличне ставове као и представници СССВ, док су представници удружења послодаваца бранили своју позицију, истичући да ''лок аут'', као један од њихових главних захтева, није унесен у предложени Нацрт.
Јавна расправа о Нацрту Закона о штрајку трајаће до 02. августа 2013.године, а наредни скуп биће одржан 19. јула у Нишу, док је завршетак Јавне расправе предвиђен за 31. јул 2013.године у Београду.
Текст Нацрта Закона о штрајку је постављен на сајту Министарства рада, запошљавања и социјалне политике http://www.minrzs.gov.rs/index.php и порталу Е-управе, где сви заинтересовани могу видети адресу на коју се шаљу примедбе, предлози и сугестије.

Преузмите документ у ПДФ: ОВДЕ

 


10 - 14. jul 2013. Нови Сад

СЕКЦИЈА МЛАДИХ СССВ НА 13. ЕГЗИТ ФЕСТИВАЛУ

На Егзит фестивалу који се одржао од 10. до 14. јула на Петроварадинској тврђави учешће је узела и Секција младих Савеза самосталних синдиката Војводине. Чланови Секције су сваког дана, у мајицама са ознаком синдиката, вредно информисали младе и ширили идеју борбе за права радника. У разговорима са посетиоцима којима су поделили користан информативни материјал сати су брзо пролазили. Након успешног промовисања рада Секције успостављена је сарадња са невладиним сектором, тј. организацијама: Млади у акцији, Јунгле трибе, ФунПит, Центар Срце, Зајечарска иниијатив, Канцеларија за младе... и договорено покретање заједничких пројеката који ће, по мишљењу чланова Секције, бити веома значајни за пробијање синдикалних идеја међу младе.

8 - 11. jul 2013.

SINDIKAT SI I TI – PORUČILI SU MLADI METALCI IZ REGIONA I EVROPE

Sekcija mladih Sindikata metalaca Vojvodine organizovala je u Novom Sadu, od 8. do 11. jula 2013. godine promo-kampanju „Mladi sindikalci Evrope na delu – sindikat si i TI“. Sedamdeset mladih sindikalaca-metalaca iz Danske, Nemačke, Madjarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije je zainteresovanim prolaznicima, kroz razgovore predočilo značaj sindikalnog organizovanja.

Kampanja je realizovana kroz brojne performanse i zajedničke šetnje učesnika, sa jasnom porukom mladima „Sindikat si i ti“! Aktivnostima je prethodio jednodnevni trening na kome su učesnici dobili niz saveta za savladavanje veštine prvog kontakta i motivacije za razgovor sa mladima, koncipiranje ličnog pristupa u prvom kontaktu, kao i o veštinama komunikacije (verbalne i neverbalne) sa različitim tipovima ljudi.

I ovogodišnja kampanja je sprovodena uz podršku fondacije Fridrih Ebert - regionalne kancelarije u Beogradu.

 

 

 

 

 

 


25 - 28. јуна 2013. године

II РЕГИОНАЛНИ КАМП МЛАДИХ РСС СОЛИДАРНОСТ

Под покровитељством Фондације Фридрих Еберт, у Неуму (БиХ), одржан је Регионални камп младих РСС „Солидарност“.
Овај други у низу, Регионални камп младих синдикалаца којим је председавала БиХ и Република Српска, одржан је у периоду од 25.06. – 28.06.2013. године. Камп је обухватао учеснике из свих земаља бивше Југославије (Србија, Македонија, Црна Гора, БиХ - Република Српска, Хрватска, Словенија), који су првенствено представљали рад омладинских синдикалних организација на свим нивоима, њихове активности и постигнуте досадашње резултате. Управо је томе био посвећен први дан овог скупа, где су представници омладинских организација имали прилику да приближе и образложе свој рад колегама из окружења. Презентације су у суштини биле јасне и концизне демонстрирајући управо суштину рада организација. На основу презентација могле су се уочити евидентне сличности, чак би се могло говорити о идентичним проблемима који потресају младе људе у региону, као што је висок ниво незапослености, недостатак перспективе, осећај (не)сигурности, (не)једнакости итд. Својим радом, залагањем и успесима, који су препознати, Секција младих СССНС и Војводине је такође добила свог представника на одржаном кампу. Ово је првенствено била прилика да се детаљније упознамо са радом омладинских организација из окружења, њиховим активностима, плановима, резултатима, да се извуку поуке и размене искуства и да све оно што је позитивно покушамо спровести у наш систем ради ефикаснијег и ефективнијег рада Секције.
Други дан је био резервисан за предавања о писању пројеката од којих се средства за финасирање добијају директно од европске комисије. Сама тема је била изузетно занимљива, а сложили смо се и неопходна јер представља праву шансу за долажење до средстава и унапређење сарадње међу државама региона и што је врло важно за стварање темеља самоодрживости! Ово је била идеална прилика да се млади синдикалци детаљније упознају са самом методологијом израде и припреме пројеката, потребном документацијом, објавом конкурса итд. Учесници су такође добили задатак, ради бољег упознавања и разумевања суштине ове, ипак комплексне тематике, да осмисле теме од синдикалног значаја. Ове вежбе су осмишљене у виду радионице и рада по групама. Такође, у току дана, извршена је и презентација интернет сајта који у себи садржи све релевантне информације о раду секција младих поменутих држава.

Сви учесници су изразили изузетно задовољство што су били део овог кампа, што су добили прилику да осете невероватну енергију заједништва, солидарности и једнакости, и изнели су уверење да ће тако бити и у наредном периоду и свим борбама које нам тек долазе. Наредни камп одржаће се у Републици Хрватској која ће уједно бити и председавајућа.

11. jul 2013.

Putari bez plata a sada i struje

Mesec dana nakon neuspelog pokušaja rukovodstva zrenjaninskog “Vojvodinaputa” da kroz stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije finansijski oporavi preduzeće, situacija je iz dana u dan sve gora. Radnici su poslati na godišnje odmore, u firmu se na posao pozivaju pojedinačno, a u međuvremenu su zbog duga “Vojvodinaputu” isključeni struja i telefon.
- Sve ide u sunovrat, na šta smo još ranije upozoravali. Obustavili smo radove, jer nemamo goriva i materijala. Radnicima jedino preostaje da pokušaju da naplate potraživanja – kaže za “Dnevnik” član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata u “Vojvodinaputu” Saša Popov.

Preduzeće zaposlenima duguje deo aprilske, kao i zarade za maj i jun. Radnici su nedavno potpisali i anekse ugovora o radu po kojima su majske, junske i julske zarade svedene na minimalac.

Opširnije:

 

 

 

 


5. јули 2013.

СЕТ ПРОСВЕТНИХ ЗАКОНА, КОЈИ ДОНОСЕ НОВИНЕ У ОБРАЗОВАЊУ, ПРЕЗЕНТОВАН ЈЕ НА 10. СЕДНИЦИ ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ, НАУЦИ И КУЛТУРИ ВОЈВОДИНЕ

Једна од главних тема 10. седнице Покрајинског одбора Синдиката, одржаној у петак 05. јула 2013. године у просторијама Технолошког факултета у Новом Саду, били су усвојени закони из области просвете, којима се након пуне две деценије уноси низ новина у образовни систем Србије.
Посланици републичког парламента усвојили су сет од пет просветних закона, међу којима поједини закони из овог пакета, на снази су од 1992. године, а нова решења морала су да се ускладе са реалношћу у учионицама и недавно усвојеном Стратегијом развоја образовања Србије до 2020. године.
Предлагачи су навели да су закони прилагођени ономе што је добро у европском систему образовања, уз поштовање традиције домаћег система. Током јавне расправе законима су се успротивили синдикати, али њиховом захтеву да се број ђака у одељењу ограничи на 25, уместо 30, није се изашло у сусрет.
Законска решења имају неке добре стране, међу којима су полагање опште матуре за ученике средњих стручних школа, а уважени су и предлози синдиката око плаћања прековременог рада и растерећења ученика смањењем броја часова. Чланови Покрајинског одбора Синдиката су упознати који се то закони мењају и које су кључне новине:

ПРЕУЗМИТЕ КОМПЛЕТАН ТЕКСТ У ПДФ ФОРМАТУ: ОВДЕ

5. jul 2013.

Sindikat: Katastrofalno stanje u RTV

Članovi Sindikata novinara Srbije zaposleni u Radioteleviziji Vojvodina (RTV) upozorili su danas da je finansijsko stanje u ovoj medijskoj kući katastrofalno, da je RTV nelikvidna i nesolventna i da obaveze iznose oko osam miliona evra.

"Plate kasne sa perspektivom da se kašnjenje poveća. To nije samo rezultat pada pretplate, već i nedomaćinskog poslovanja u poslednje dve godine", navodi se u saopštenju Sinikata.

Kako se ukazuje u saopštenju, "odgovornost za to je na bivšem menadžmentu i Upravnom odboru RTV, koji je odobravao neracionalnu potršnju, usvajanjem nerealnih finansijskih dokumenata". Pored činjenice da su plate isplaćene tek za april, u saoštenju, koje je potpisala predsednica podružnice Sindikata u RTV Nada Kalkan, ukazuje se da nije došlo do smanjivanja zarada jednog dela menadžmenta "i to onog koji je najodgovorniji za stanje u RTV".

"Veliko je nezadovoljstvo zaposlenih u ovoj kući", upozorava Sindikat i očekuje "energične mere novog generalnog direktora u cilju finansijske stabilizacije, koja uključuje i postavljanje pitanja odgovornosti za sadašnje stanje".

"Očekujemo od državnih organa da pod hitno pomognu u sređivanju sadašnje situacije u kući", navodi se na kraju saopštenja.

Opširnije:

 

 

 

 


5. jul 2013.

JEDNA PLATA ZA STO POSLOVA

Sve češće se traže radnici koji ispunjavaju više zadataka. Poslodavci nameću i obaveze kojih nema u ugovorima

Jedan radnik koji obavlja jedan posao za jednu platu polako postaje „prevaziđeni“ obrazac jer sve više poslodavaca očekuje da zaposleni bude „devojka za sve“. U vreme kada na svaki oglas konkuriše po 150 kandidata, prednost dobija onaj koji ume da obavlja više stvari za istu cenu. Iako će vlasnici preduzeća ovakvu filozofiju opisati kao „modernizaciju“, sindikati će kazati da je reč o - izrabljivanju.

- Koristeći izuzetno tešku situaciju i ogromnu nezaposlenost, poslodavci zloupotrebljavaju svoje radnike u svakom smislu pa ih, između ostalog, teraju da budu supermeni i da rade sto poslova za istu platu - kaže Milorad Mijatović iz Odbora za rad Skupštine Srbije. Zaposleni moraju da budu multifunkcionalni i da neretko rade i poslove koji su daleko ispod njihove stručne spreme. Svedoci smo maksimalne eksploatacije na više nivoa. Hronična beda i izrazito siromaštvo su alati kojima vlasnici preduzeća ucenjuju radnike sve pod parolom „ako neće oni da rade, ima ko će“.

Opširnije:

3. jul 2013.

U FAS-u 140 radnika dobilo otkaz zbog Štrajka?

Zaposleni u Fabrici akumulatora u Somboru (FAS) štrajkuju 54 dana zbog pet neisplaćenih zarada i za to vreme je 140 radnika dobilo otkaz, a 80 njih je suspendovano, rekao je danas predsednik samostalnog Sindikata metalaca Vojvodine Vlada Milijuš.

"Umalo juče nije došlo do incidenta ispred fabrike jer je vlasnik Miroslav Bogićević provocirao radnike, koji su sada van kruga fabrike i niko više ne može da garantuje da neće doći do fizičkog obračuna", rekao je Milijuš na konferenciji za novinare u Beogradu. Prema njegovim rečima, Bogićević je u dogovoru sa policijom izbacio štrajkački odbor iz kruga fabrike, iako je štrajk organizovan u skladu sa zakonom. "Za pet meseci radnici su dobili samo pola mesečne zarade, a porez i doprinos se radnicima ne uplaćuje", rekao je Milijuš i dodao da su zdravstvene knjižice radnicima istekle pre mesec dana.

Zamenik predsednika Samostalnog sindikata Srbije Goran Kesović je rekao da vlasnik Fabrike akumulatora u Somboru ne želi da razgovara sa predstavnicima tog sindikata i apelovao je na nadležne organe da zaštite radnike te fabrike.

Opširnije:

 

 

 

 


2. jul 2013.


JEDINSTVENI REGISTAR POVREDA NA RADU OD SLEDEĆE GODINE

Srbija će sledeće godine dobiti jedinstveni registar povreda na radu, što je preduslov za bolju zaštitu zaposlenih, kvalitetniju analizu stanja u ovoj oblasti ali i bolju primenu preventivnih mera za bezbedan i zdrav rad.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Stana Božović saopštila je da je registar već mesec dana u pilot-fazi istraživanja u regionu Valjeva, a plan je da se primeni u čitavoj Srbiji od 1. juna 2014. godine. Sistem će registrovati sve povrede na radu i povezati zdravstvene ustanove, poslodavce, inspekcije rada, eksperte, ministarstva, fondove PIO i RFZO, tako da će se u svakom momentu tačno znati o kolikom broju ljudi je reč.

Trenutno evidenciju povreda na radu vode Republički fond za zdravstveno osiguranje, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Inspektorat za rad, Fond PIO, ali se njihovi podaci razlikuju pa se ne zna tačan broj povreda na radu koje se dese tokom godine. Uzrok tome je zastareli koncept u izveštavanju o povredama i profesionalnim bolestima koji datira iz šezdesetih godina prošlog veka i tokom prethodnih pedeset godina nije značajnije menjan, ali i neprijavljivanje povreda.

Prema podacima Inspektorata za rad pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, od januara od maja ove godine u Srbiji su prijavljene 282 povrede na radu. Od toga je 12 teških povreda, četiri teške povrede sa smrtnih ishodom, četiri smrtne povrede i tri kolektivne povrede. U poređenju sa istim periodom prošle godine, za 20 odsto smanjen je broj smrtnih povreda, za 50 odsto broj kolektivnih, a za deset odsto smanjen je broj teških povreda na radu. Najveći broj povreda na radu sa smrtnim ishodom u prošloj godini u Srbiji dogodio u oblasti građevinarstva i industrije, 80 odsto smrtno stradalih na poslu imalo radnih odnos na određeno ili neodređeno vreme, dok je 20 odsto stradalih radilo na crno.

2. jul 2013.

„MLADI SINDIKALCI EVROPE NA DELU - SINDIKAT SI I TI“

Sekcija mladih Sindikata metalaca Vojvodine je i ove godine organizator velike promo-kampanje „Mladi sindikalci Evrope na delu – sindikat si i TI“. Kampanja koja za cilj ima promociju zajedništva, aktivizma i sindikalizma medju mladima, održaće se u Novom Sadu, od 8. do 11. jula 2013. – neposredno pre početka velikog muzičkog festivala „Exit“.

Svoje učešće u ovoj promotivnoj akciji sindikata potvrdili su mladi sindikalci, metalci iz Danske, Nemačke, Madjarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije - preko 70 mladih sindikalista.

Kampanja će se realizovati kroz performanse i zajedničke šetnje učesnika, utvrdjenim putem, sa istaknutim obeležjima sindikata. Takodje, 10. juna će ispred zgrade Radničkog doma biti postavljeni infopultovi sa sindikalnim promomaterijalom i učesnici, predstavnici svih delegacija, razgovaraće sa zainteresovanim prolaznicima. Kako bi mladi sindikalci savladali veštine prvog kontakta i motivacije za razgovor sa mladima, svim aktivnostima prethodiće jednodnevni trening. Cilj ovog treninga je da učesnicima kampanje približi lobiranje kao koncept i metodu rada, kao i da im kroz rad u manjim grupama pomogne u koncipiranju ličnog pristupa u prvom kontaktu.

Kampanja se sprovodi uz podršku fondacije Fridrih Ebert - regionalne kancelarije u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. jul 2013.

ODRŽAN RADNI SASTANAK PROJEKTNIH TIMOVA

Predstavnici Projektnog tima Saveza samostalnih sindikata Vojvodine sastali su se sa sindikalnim partnerima iz Švedske i razgovarali o aktivnostima na realizaciji zajedničkog projekta

U sklopu zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO za regiju Geteborg, Švedska, finansiranog iz sredstava Olof Palme Centra, 26. juna 2013. godine u Geteborgu, održan je drugi radni sastanak članova projektnog tima. Ispred projektnog tima SSSV u razgovorima su učestvovali predsednik SSSV Goran Milić, predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić i stručne saradnice Marija Grbić i Simona Kokotović, a ispred LO sindikata Krister Andersson generalni sekretar i Ann-Cristin Liljeros zadužena za finansije.

Na sastanku su analizirane aktivnosti koje su realizovane u prvoj polovini godine i dogovorene predstojeće projektne aktivnosti do kraja godine, a načelno je dogovorena i dinamika održavanja seminara kao i tematika obuke za 2014. godinu. Razgovaralo se o ključnim aspektima implementacije projekta, detaljno se raspravljalo o koordinaciji i realizaciji određenih projektnih aktivnosti što je rezultovalo podelom zadataka, pripremom i organizacijom aktivnosti, projektnim izveštavanjem i dr. Zajednički trogodišnji projekat Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine realizovaće se do kraja 2014. godine i najvećim delom se bavi socijalnim dijalogom i edukacijom zaposlenih, članova SSS Vojvodine.

Kako bi se razmenilo praktično znanje i iskustvo dobrih praksi između sindikalnih članova iz SSSV i LO, za kraj avgusta je dogovorena studijska poseta za osam članova iz SSSV u Geteborg u Švedskoj kada će ujedno biti organizovana i poseta uspešnim švedskim firmama koje imaju jake sindikate. Sledi regionalni seminar na temu razvoja sindikalnog pokreta koji će se održati krajem oktobra, na kojem će pored članova SSSV i Sindikata LO učestvovati i sindikati iz EX YU zemalja i DKMT-a. Pored toga, sekcija žena će imati seminar na temu učlanjenja novih članova u Sindikat a održaće se i seminar za predstavnike sindikalnih organizacija.

Tokom ove posete, pored radnog sastanka, članovi projektnog tima SSSV imali su prilike da posete nekoliko poljoprivrednih farmi i gazdinstava koje veoma uspešno posluju. Pored stočarske proizvodnje i uzgoja organskog povrća ova gazdinstva se bave i istraživačkim radom, turizmom i ugostiteljstvom.

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0