SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE

ODRŽANA PRVA SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA UGOSTITELJSTVA I TURIZMA VOJVODINE

23. 12. 2021.

Prva sednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Vojvodine, kojoj je predsedavao predsednik SSUTV Dragan Cvetković, a prisustvovao joj predsednik SSSV Goran Milić, održana je u Novom Sadu, 23. decembra 2021. godine.
Predsednik Cvetković, informisao je prisutne o najvažnijim aktivnostima koje je Samostalni sindikat ugostiteljstva Vojvodine realizovao u periodu između dve sednice i sa posebnim osvrtom na Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima naglasio da je problematično više stvari, pre svega što je lista sektora povremeno angažovanih radnika povećana i što će inspekcija teško prepoznati sve poslove za koje je predviđena mogućnost povremenog angažovanja.
Informaciju sa održanog sastanka u Savezu samostalnih sindikata Srbije, 22. novembra, kome su prisustvovali premijerka Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i predstavnici Sindikata, saopštio je predsednik SSS Vojvodine Goran Milić izdvajajući glavne teme sastanka vezane za budžet, zarade, strategiju utvrđivanja minimalne zarade, socijalni dijalog, sindikalna prava uključujući i pravo na organizovanje. U svom obraćanju, predsednik je upoznao članove da je Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije prihvatio inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije za izmene i dopune člana 188. Zakona o radu i, u vezi s tim, da Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da sadašnja definicija člana 188. Zakona o radu ne pruža dovoljnu zaštitu sindikalnim predstavnicima i članovima sindikata pri obavljanju sindikalne delatnosti, što u praksi dovodi do njihovog stavljanja u nepovoljan položaj pri otkazivanju ugovora o radu od strane poslodavaca.
Značajan deo sednice posvećen je razmatranju i drugih aktuelnih pitanja i problema u vezi sa radom i organizacijom Sindikata, te uslovima za rad zaposlenih u ugostiteljskim objektima, vrsti i načinu pružanja ugostiteljskih usluga u tim objektima, minimumu ugostiteljskih usluga koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti ugostiteljskog objekta za smještaj, odnosno vrsti ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, na koji način je pandemija uticala na rad ugostitelja i stvaranju pogodnih uslova za održivost ove grane privrede.