Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA JUN 2013.

28. jun 2013.

SAOPŠTENJE SSSS O PROGRAMU MERA VLADE SRBIJE


Savez samostalnih sindikata Srbije ocenjuje da Program mera Vlade Republike Srbije u najvećem broju svojih elemenata nije prihvatljiv za zaposlene i građane Srbije.
Sav teret krize, godinama akumulirani negativni rezultati pogrešnih i pogubnih privatizacija, nestručnost, nekompetentnost, politički voluntarizam, a veoma često i namere pojedinih nosioca vlasti da se zarad interesa političkih tajkuna i finansijera stranaka uništi neka privredna grana, prevaljuje se na leđa radnika i svih građana Srbije.
Program je vrlo površan, bez ozbiljnije i dublje analize i predviđa samo mere štednje i smanjivanje neophodnih investicija.
Bez jasne strategije u kom pravcu treba razvijati privredu zemlje i bez otvaranja novih radnih mesta, ovakav „program“ vlade dovešće do još jednog talasa otpuštanja i gubitka oko 50.000 radnih mesta, kao i do još veće agonije.
Da situacija bude gora, Vlada Srbije najavljuje i izmena Zakona o radu, koji je tobož glavna kočnica za zapošljavanje. Cilj izmena Zakona nije poboljšanje položaja zaposlenih, nego smanjivanje postojećih prava. I već je počela kampanja za ovako nakaradnu izmenu Zakona, tako što pojedini predstavnici vlade radnike u Srbiji nazivaju neradnicima, a pominje se i „politički komesar“, koji će koordinirati izradu Zakona. Postavlja se pitanje da li u ovoj zemlji postoji Ministarstvo rada, Socijalno-ekonomski savet i socijalni partneri ili i ovaj zakon treba da donosi ona ista „trojka“ koja je predložila Program mera.
Savez samostalnih sindikata Srbije inisistira da bude uključen u sve procese koji će se u narednom periodu sprovoditi u vezi sa trenutnom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji. Donošenje bilo kakvih mera moguće je samo uz uvažavanje socijalnih partnera.
Ukoliko vlada i dalje bude ignorisala naše stavove i donosila sama ovakve pogubne mere, Savez samostalnih sindikata Srbije će biti prinuđen da mobiliše svoje članstvo u cilju očuvanja privrede Srbije i dostojanstva radnika.

 

 


25. jun 2013.

Postignut Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvo

Na pregovorima održanim dana 25.juna 2013. godine postignut je Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija („Službeni glasnik RS“, br.36/10 i 42/10-dr.propisi), koji se produžava do 31.oktobra 2013. godine.

Navedeni Sporazum se odnosi na sve zdravstvene ustanove.

25. jun 2013.

PUTARI NAJAVILI GENERALNI ŠTRAJK ZA 26. JUN


Samostalni sindikat putara Srbije 26. juna 2013. godine organizuje generalni štrajk zaposlenih u putarskim preduzećima, jer „Vlada Srbije nije prihvatila zahtev da se novac za održavanje puteva obezbeđuju iz akciza na derivate nafte i tečnog naftnog gasa, kako je to u Srbiji činjeno do 2011. godine i kako se inače radi u celom svetu".

U saopštenju Sindkata putara navedeno je da će, ako se na taj način u roku od najduže dva mesece ne reši finansiranje održavanja puteva, bez posla ostati 10.000 radnika. To će, kako su upozorili, dovesti i do dramatičnog pogoršanja bezbednosti učesnika u saobraćaju. Radnici iz preduzeća za puteve su odlučni da istraju u svojim zahtevima i izađu u znak protesta na puteve koje, kako su poručili, "više ne mogu da održavaju, zato što nemaju sa čim".

 

 


22. jun 2013.

Privrednici i sindikati podržali vladine mere štednje


Vlada Srbije dobila je podršku sindikata i privrednika za predložene mere štednje i najavila da će u sprovođenju reformi javnog sektora preduzeti energične mere, od kojih će neke biti kratkoročne, a druge dugoročne, ali u interesu građana. Posle sastanka predstavnika sindikata i privrede sa premijerom Ivicom Dačićem i njegovim ministrima, koji je završen posle pet sati diskusije, predsednik vlade je rekao da Srbija nije pred bankrotom i da nema problem sa likvidnošću, ali mora doneti strategiju oporavka privrede.

Dačić je naglasio da Srbija mora ući u reformu javnog sektora i Vlada će u tom pravcu preduzeti energične mere, od kojih će neke biti kratkoročne, a druge dugoročne i u interesu građana. Šef Vlade Srbije je ponovio da neće biti zamrzavanja plata i penzija koje neće moći da rastu iznad nivoa zarada u privredi, pri čemu se mora smanjiti budžetski deficit na oko 4,7 odsto BDP-a, napominjući da će sve to biti ugrađeno u rebalans budžeta za ovu godinu.

Zbog toga je bio važan današnji sastanak sa predstavnicima Privredne komore Srbije, Nacionalnog saveta za privredni oporavak i sindikata, jer vlada mora da konsultuje sve predstavnike društva.

Opširnije:

21. 6. 2013. Novi Sad

SINDIKAT METALACA VOJVODINE ODRŽAO RADIONICU ZA NOVO UČLANJIVANJE

U Novom Sadu je 21. juna 2013. godine Sindikat metalaca Vojvodine održao motivacionu radionicu za povećanje kapaciteta Samostalnog sindikata metalaca Srbije. Radionica je održana uz podršku fondacije Fridrih Ebert, regionalne kancelarije Beograd i kancelarije IndustriAll, IUF i dr. Dvadeset sindikalnih aktivista iz metalskih preduzeća sa područja Vojvodine, koji su učestvavali na ovoj obuci, su zapravo jezgo koje će dalje aktivno raditi na povećanju broja članova SSMS u Vojvodini.

Radionicu je vodio Mato Lalić, predstavnik IndustriAll, IUF. Predsednik Vlado Miljuš je predstavio Pokrajinsku organizaciju SSMS za Vojvodinu i njene aktivnosti.

 

 


20. 6. 2013. Novi Sad

UMESTO SEDNICE VEĆA SSSV ODRŽAN RADNI DOGOVOR

Zbog nedostatka kvoruma 13. sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, zakazana za 20. juni 2013. godine, nije održana. Prisutni članovi Veća SSSV i prošireni sastav (predsednici VSSS opština, koji nisu članovi VSSSV i poverenici) doneli su odluku da se sastanak održi kao radni dogovor.

Prisutni su informisani o inicijativi Predsedništva SSSV za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju AP Vojvodine, koja je dostavljena na raspravu Pokrajinskom socijalno-ekonomskom savetu, radi zauzimanja stavova socijalnih partnera - članova Saveta. Informisani su i o konsultativnom sastanku odredjenog broja predsednika granskih sindikata i predsednika gradskih veća saveza samostalnih sindikata, koji je održan u Beogradu, u cilju približavanja stavova vezanih za reformu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Najveći deo sastanka posvećen je najavljenom donošenju Zakona o štrajku. Dogovoreno je da podgrupa radne grupe nastavi sa davanjem primedbi i predloga na ponudjeni tekst, kao i da se tekst primedbi i predloga na usaglašeni tekst Zakona o štrajku dostavi radnoj grupi, kao Platforma SSSV za pregovore o Zakonu o štraku.

Dokumenta:
- Platforma SSSV za pregovore o Zakonu o štrajku

- Obrazloženje Platforme SSSV za pregovore o Zakonu o štrajku

19. 6. 2013. Beograd

OdrŽano javno sluŠanje o Predlogu zakona o socijalnom preduzetništvu i zapoŠljavanju u socijalnim preduzeĆima

U organizaciji Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 19. juna je, u Domu Narodne skupštine, održano javno slušanje o Predlogu zakona o socijalnom preduzetništvu i zapošljavanju u socijalnim preduzećima.

Na javnom slušanju su, pored narodnih poslanika, predstavnika izvršne vlasti, predstavnika lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, učestvovali i predstavnici Samostalnog sindikata. Ispred Saveza samostalnog sindikata Vojvodine, učestvovali su predsednik Goran Milić i pravnica Željka Jorgić Đokić.

Učesnici diskusije razmenili su mišljenja o načelima socijalnog preduzetništva, ulozi države pri zapošljavanju u lokalnim samoupravama, problemu zapošljavanja invalida, problemu zapošljavanja samohranih roditelja, socijalno ugroženim ženama koje su ostale bez posla, o kategoriji beskućnika kao pravno nevidljivim licima, a na pitanja učesnika odgovarali su predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Izneti su predlozi za unapređenje predloženog zakona, a bilo je reči i o potrebi da se predlog zakona uskladi sa konceptom preduzetništva, imajući u vidu probleme sa kojima se suočavaju preduzeća u Srbiji. Takođe, iskazana je bojazan da bi novi zakon o socijalnom preduzetništvu mogao da stvori uslove za otvaranje socijalnih preduzeća koja bi mogla da liče na javna preduzeća i služila bi zapošljavanju stranačkog kadra.

Većina učesnika je pohvalila inicijativu Ministarstva za uvođenje ovog zakona u pravni sistem Republike Srbije ali je istaknuta potreba da se u narednom periodu radi na poboljšanju predloženog teksta kako bi ovaj zakon pravdao svoje postojanje.

 

 


20. 6. 2013. Sombor

Štrajk u somborskoj Fabrici akumulatora traje već 39. dana

Zbog neiplaćenih zarada i putnih troškova za četiri meseca 2013. godine, u Fabrici Akumulatora Sombor štrajk traje već punih 39 dana. Štrajk se odvija u krugu fabrike, ali 148 radnika koji su za vreme trajanja štrajka dobili rešenja o odkazu nemaju mogućnost da udju u krug preduzeća te štrajkuju ispred ulaza.

U štrajku su zaposleni u kompletnoj proizvodnji, odnosno  290 radnika, a zaposleni u administraciji dolaze na posao. Brojni su radnici koji su, zbog straha od otkaza ako učestvuju u štrajku, otvorili bolovanja tako oni „opravdano“ ne rade. Do početka štrajka u ovom preduzeću je bilo zaposleno 550 radnika.

Za 39 dana štrajka nije bilo ni pomaka u pregovorima, ni ti konkretnih pregovora sa direktorom ili vlasnikom fabrike. Pozitivnih pomaka nije bilo ni nakon prošlonedeljne sednice Socijalno-ekonomskog saveta opštine Sombor, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Štrajkačkog odbora FAS.

Očekuje se da rešavanju radničke agonije doprinese posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, koja nakon održane tri sednice ima konkretan predlog.

Zaposleni i njihove porodice se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji i sem verbalne podrške očekuju i konkretnu pomoć svih nivoa sindikalnog organizovanja, kao i pomoć nadležnih državnih institucija.

18. јун 2013. године

Расположива средства и лична потрошња домаћинстава са територије АП Војводине

Просечна месечна потрошња домаћинства у Војводини износи 50.227 динара, показују најновији резултати Републички завод за статистику. Више од половине средстава се троши на становање и храну. Удео издатака за храну и безалкохолна пића износи 40,5 одсто (20.271 динара), док се за становање, воду, електричну енергију, гас и остала горива издваја 19,1 одсто (9.624 динара). Следе издаци за транспорт – 7,5 одсто, за одећу и обућу одлази 4,7 одсто, на остале личне предмете и остале услуге 4,5 одсто, за опрему за стан и текуће одржавање 5,0 одсто и за комуникације 4,7 одсто. Најмање се издваја за образовање, свега 652 динара (1,3 одсто). У односу на земље Западне Европе, код нас се дупло више расположивих средстава троши за храну што је одраз веома ниског животног стандарда становништва.

Домаћинства са територије Војводине, су у првом кварталу 2013. године располагала са просечно 55.088 динара, од тога 96,1 одсто чине приходи у новцу, а 3,9 одсто су приходи у натури.

Подаци су добијени путем Анкете о потрошњи домаћинстава за Републику Србију која се спроводи по међународним стандардима Еуростата. Сваких петнаест дана анкетира се по 200 домаћинстава односно 4800 домаћинстава за годину дана, а прикупљају се подаци о основним елементима личне потрошње, животног стандарда и демографским, економским и социолошким карактеристикама домаћинстава. Према овим подацима, просечно војвођанско домаћинство има свега 2,81 члана.

 

 

17. јун 2013. године

С А О П Ш Т Е Њ Е
СИНДИКАТA УПРАВЕ ВОЈВОДИНЕ

Покрајински одбор Синдиката управе Војводине је анализирајући тренутну ситуацију, оценио да су социјални проблеми запослених све израженији. Поскупљење основних животних намирница и најосновнијих трошкова живота, доводе да запослени са својим примањима не могу да покрију ни егзистенцијалне животне потребе.
Најављене мере Владе Републике Србије о замрзавању зарада запосленима у државним органима и локалној самоуправи и процеса рационализације запослених, довест ће до руба егзистенције запослене и њихове породице, и тако створити нове социјалне случајеве.

Покрајински одбор Синдиката управе Војводине се залаже, да се зараде запослених у државним органима и локалној самоуправи не замрзавају додатно јер су већ Законом о буџету замрзнуте, посебно у делу примања за запослене, а који својим одредбама суспендује стриктну примену колективног уговора.
Уредба о коефицијентима, која је на снази, неуставна је и мора да се стави ван снаге. У питању је Уредба о измени Уредбе о коефицијнетима за обрачун и исплату плата именованих и постављених лица и запослених у државним органима, а доношењем овакве Уредбе изрвшена је дискриминација запослених у локалним управама.
У вези најављене рационализације запослених, став је Синдиката управе Војводине, да се у тај процес не улази без социјалног програма. Односно, све Уредбе које се доносе у вези запослених у државним органима и локалним самоуправама, треба да се доносе уз учешће репрезентативног синдиката, тј. Синдиката управе Србије.

Председница
Синдиката управе Војводине
Милена Чипак

 

 

 

 


13 - 14. 6. 2013. Novi Sad

ODRŽANA DVODNEVNA OBUKA O IZRADI I EVALUACIJI BUDŽETA EU PROJEKATA

Učesnici su imali su priliku se bliže upoznaju sa osnovnim pravilima budžetiranja EU projekata i njihove evaluacije u cilju boljeg korišćenja raspoloživih EU fondova

U saradnji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, predstavnici Fonda, Andrija Arsić i Jelena Jakovljević, održali su dvodnevnu obuku za predstavnike Samostalnog sindikata koji su zaduženi za izradu projekata, na temu pripreme i realizacije uspešnih evropskih projekata.

Obuka je održana 13. i 14. juna 2013. godine u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu, kao nastavak edukative obuke u oblasti upravljanja projektnim ciklusom. Treća faza obuke pod nazivom „Fondovi Evropske unije – od ideje do realizacije“ obuhvatila je niz prezentacija i radionica na kojima su učesnici imali mogućnost da se bliže upoznaju sa kriterijumima i procedurama za izradu budžeta, finansijskim i narativnim izveštajima u skladu sa pravilima koje propisuje Evropska Unija, kao i da se upoznaju sa osnovnom dokumentacijom koja prati projektni ciklus.

Cilj obuke je bio osposobljavanje polaznika za samostalnu pripremu predloga projekata i njihovo strateško pozicioniranje u okviru definisanih prioriteta i finansijskih mogućnosti koje su na raspolaganju. Kroz interaktivan radioničarski rad, učesnici su konkretizovali stečena saznanja, razvili potencijalne predloge projekata u timovima i zajednički analizirali urađene zadatke. Ovom obukom izuzetno su zadovoljni i učesnici i sami predavači sa nadom da će se saradnja nastaviti.

10. јун 2013. године

ОДРЖАНА 15. СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА

У понедељак 10. јуна 2013. године, у Новом Саду, одржана је 15. седница Председништва Покрајинског одбора Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине

На седници, Председништво ПОС-а разматрало је актуелну ситуацију у образовању. Тим поводом, заузети су оштри ставови и критике према руководству Синдиката образовања Србије не уважавања дописа, апела и предлога СОНК-а Војводине. На основу заузетих ставова Председништво је припремило предлог одлука за седницу Покрајинског одбора.

На седници Председништва ПОС-а, поред тачке дневног реда о актуелној ситуацији, све неповољнијем положају запослених у образовању, науци, култури, ученичким и студентским домовима, неусклађеним коефицијентима, неисплаћеним отпремнинама, разматрала се ситуација наметнута доношењем низа закона, који су у процедури, без уважавања наших предлога за измене и допуне: ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА, ЗАКОНА О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ, ЗАКОНА О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ, ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУ ОДРАСЛИХ, ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О УЧЕНИЧКОМ И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ и ЗАКОНА О ДОПУНИ ЗАКОНА О ПЛАТАМА У ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА И ЈАВНИМ СЛУЖБАМА. Председништво је, између осталог, информисано о закључцима Одбора делатности високог образовања Србије, Одбора ученичког и студентског стандарда Србије, најаве за седнице Одбора делатности ученичког и студентског стандарда Војводине, Одбора делатности културе и утврђивању дневног реда за 10. седницу Покрајинског одбора.

 

 


7. јун 2013.


Србија на грбачи милион и по радника и сељака

Да економска слика Србије није нимало ружичаста више нико и не крије, а каква је заиста најбоље показују подаци о томе колико људи производи и ствара неки вишак вредности из којег треба пунити буџет, обезбедити и плате и пензије и социјална давања и враћати кредите.

У Србији живи 7,12 милиона становника, а од тога плату прима свега 1.727.048 запослених, и то нам је што нам је јер имамо 738.756 незапослених грађана, 253.047 оних који искључиво живе од социјалне помоћи и око 1.708.000 пензионера, који јесу зарадили своје принадлежности, али ипак зависе од државе и буџета. Све то и не би било тако лоше да поменути 1,7 милион запослених плату прима у индустрији, али, нажалост, то ни близу није тако. У реалном сектору, где спада индустрија транспорт, трговина... ради свега 1,2 милион запослених, око 540.000 су радници јавног сектора, то јест запослени у државној и локалној администрацији, образовању, здравству, јавним и комуналним предузећима, Војсци, полицији...

Када би се даље узело у обзир колико људи ради а не прима плату, колико је запослено у компанијама које су на корак до стечаја, колико их је у реструктурирању, лако би се могло израчунати да у реалном сектору ове државе ради највише милион људи. Индустријских радника је свега око 350.000, отприлике толико се процењује да има предузетника и код њих запослених, у трговини је око 180.000 радника, у саобраћају око 80.000.

Опширније:

4. 6. 2013. Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSV

Članovi Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine usvojili Pravilnik važan za funkcionisanje i organizovanje rada u SSSV, doneli odluke o imenovanju komisija i uputili inicijative Pokrajinskom socijalno - ekonomskom savetu i Statutarnom odboru SSSV

Na 18. sednici Predsedništva SSSV koje je održana u utorak, 04. juna 2013. godine u Novom Sadu, članovi Predsedništva su usvojili Pravilnik o organizaciji rada i sistematizaciji poslova u stručnoj službi SSSV, koja obavlja pravno-ekonomske, administrativno-tehničke, finansijsko-računovodstvene i druge stručne poslove za organe SSSV i za organe samostalnih sindikata Vojvodine. Pored toga, članovi Predsedništva doneli su Odluku o imenovanju stambene komisije u sastavu: Milorad Kotur, Đurđica Crvenko i Milena Čipak, koja će odlučiti o privremenom rešavanju stambenih potreba nosilaca funkcija u SSSV u skladu sa Pravilnikom kao i Odluku o imenovanju komisije za prodaju automobila u sastavu: Tomislav Stajić, Sava Vranješ i Milorad Perišić.

Na dnevnom redu sednice Predsedništva SSSV razmatrana je informaciju o aktivnostima SSSV između dve sednice. Usvajajući ovu informaciju, na osnovu brojnih zahteva pokrajinskih granskih i teritorijalnih sindikata, Predsedništvo SSSV je utvrdilo inicijativu za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine. Inicijativa se dostavlja Pokrajinskom socijalno-ekonomskom savetu na raspravu radi zauzimanja stavova socijalnih partnera – članova Saveta. Takođe, Predsedništvo SSSV je donelo odluku o upućivanju inicijative Statutarnom odboru SSSV da oceni usaglašenost postupanja sindikalnih organizacija koje pripadaju Samostalnom sindikatu zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Vojvodine sa odredbama Statuta SSSV kojima se uređuju materijalno-finansijske obaveze Samostalnog sindikata prema Savezu.

Sednicom je predsedavao predsednik SSSV Goran Milić koji je najavio da će između 17. i 20. juna biti održana sednica Veća SSS Vojvodine.

 

 

 

 

 

 


4. jun 2013.

Пензија само из сопственог џепа

Усвојени Закон о пореском поступку и пореској администрацији омогућава да убудуће дугови за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање застаре, што ће неажурним послодавцима брисати дуговања према Пензијском фонду након десет година, а раднике оставити без уплаћеног пензијског стажа. То ће, пак, значити да радници, када испуне старосне услове за пензију, неће моћи да се пензионишу док сами не попуне рупе у стажу.

Уједно, тим законским актом је прекинута пракса из протеклих година по којој је држава повезивала стаж радницима за које послодавац годинама није уплаћивао доприносе за пензијско осигурање. Држава је на себе преузимала ту обавезу због тога што је сама била крива јер је газдама дозвољавала да годинама не уплаћују доприносе, па да није она платила, многи радници не би отишли у пензију већ би још увек чекали да напуне године живота за пензионисање. Јесу радници у радним књижицама имали уписане године стажа које омогућавају пензију, али оне нису биле покривене уплатама пензијског стажа, а без тог решења о пензионисању нема.

Опширније:

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0