Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA maj 2013.

30. maj 2013.

РАДНИЦИ „ДУНАВ ГРУПЕ АГРЕГАТИ” БЛОКИРАЈУ ПРЕДУЗЕЋЕ

Радници „Дунав група агрегата” некадашњег бродарског предузећа „Херој Пинки” блокираће данас управну зграду на Београдском кеју 51, а како тврде, из ње ће изаћи када им се исплате све заостале плате, доприноси и накнаде за укрцавање. Они остају и код ранијих захтева да се раскине купопродајни уговор са садашњим власником Душаном Боровицом који је поново ухапшен због сумњи да су његова предузећа добијала незаконите кредите од Развојне банке Војводине. Како Цветковић најављује данас ће бити блокирано и представништво ове компаније у Београду.

На који начин би се протест требао радикализовати знаће се следеће недеље, углавном, радници за сада не размишљају о блокади Дунава ког су због истих захтева својим баржама препречили у септембру прошле године. Радници чекају седам плата и накнада за укрцавање на брод, стаж им није уплаћиван 2,5 године, а осигурање 9 месеци. Багери су радили до краја зиме, а од тада све стоји.

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


28 - 29. maj 2013, Bačka Palanka

RAZVOJ SOCIJALNOG DIJALOGA KROZ MEĐUSOBNO REZUMEVANJE I UVAŽAVANJE SOCIJALNIH PARTNERA

U okviru partnerskog projekta SSSV i sindikata LO iz Švedske, 28. i 29. maja u Bačkoj Palanci održan je edukativni seminar posvećen razvoju socijalnog dijaloga između socijalnih partnera. Na seminaru je učestvovalo 40 učesnika – predstavnika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Vlade AP Vojvodine, Unije poslodavaca Vojvodine, Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, Sindikata LO i Unije poslodavaca iz Švedske čiji su predstavnici, kroz aktivnu diskusiju, predočili iskustva i način ostvarivanja socijalnog dijaloga u njihovoj zemlji. Cilj održavanja seminara bio je povezivanje socijalnih partnera iz AP Vojvodine kako bi se sagledala trenutna situacija i diskutovalo o perspektivama razvoja socijalnog dijaloga u pokrajini po ugledu na razvijene evropske zemlje, pre svega Švedske, zemlji koja ima tradiciju uspešne saradnje socijalnih partnera. Istovremeno, razgovaralo se i o aktuelnim temama o radu, sindikalnim aktivnostima i socijalno-ekonomskim savetima.

O socijalnom dijalogu u Srbiji, odnosno Vojvodini sa stanovišta sindikata, govorio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić. On je istakao da je šansa za poboljšanje stanja u privredi prvenstveno u dijalogu između sindikata i poslodavaca, pri čemu bi Vlada AP Vojvodine trebalo da obezbedi uslove za funkcionisanje oba socijalna partnera, radi efikasnosti, efektnosti i unapređenja dijaloga u Vojvodini. U periodu promena kroz koje je prolazilo naše društvo, SSSV je zahtevao uspostavljanje istinskog socijalnog dijaloga, potpisivanje kolektivnih ugovora, njihovo poštovanje, konstruktivnu komunikaciju i saradnju sa svojim socijalnim partnerima. Istovremeno, ukazano je i na restriktivnost radnog zakonodavstva i kršenje prava zaposlenih. Kompromisom se dolazi do najboljeg rešenja, a preduslov je uvažavanje svakog partnera, naglasio je Milić. U raspravi je ukazano da Savez samostalnih sindikata Vojvodine uspešno sarađuje sa sindikatom LO iz Švedske, prvenstveno želeći da prava zaposlenih, a i državu Srbiju približi evropskoj porodici i ubrza njen put ka EU.

O socijalnom dijalogu sa stanovišta Vlade AP Vojvodine, govorio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Drago Đokić. On je istakao da je cilj socijalnog dijaloga uspostavljanje dobrih odnosa rada i kapitala, smanjenje sukoba, povećanje prilagodljivosti, zaključivanje socijalnog pakta, kao i izgradnja mreže institucija na svim nivoima. Gospodin Đokić je istakao da Pokrajinski sekretarijat za privredu veliki značaj pridaje afirmaciji i unapređenju socijalnog dijaloga što se može videti iz Programa za poboljšanje stanja privrede, preduzetništva i zanatstva gde posebno mesto ima unapređenje skladnosti odnosa poslodavca i zaposlenih, kroz afirmaciju socijalnog dijaloga kao osnovnog kohezivnog faktora.

Iskustva i analize Unije poslodavaca Vojvodine pokazale su da je postignut napredak u socijalnom dijalogu u AP Vojvodini i da postoji težnja preduzetnika ka udruživanju. U raspravi je naglašeno da nema dileme da je socijalni dijalog jedan od najbitnijih uslova uspešnog društva i njegove demokratizacije. Socijalni partneri su složni u stavu da treba usmeriti aktivnosti ka efikasnijem radu socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou, jer je trenutno aktivno svega šest saveta u Pokrajini. Članove socijalno-ekonomskog saveta je potrebno edukovati o značaju socijalnog dijaloga, što zahteva učešće svih partnera i članova, kao i pomoć nadležnih institucija. Za početak, prvi korak ka tome je ravnopravan odnos socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca, međusobno poštovanje i uvažavanje različitih interesa putem iskrenog socijalnog dijaloga i partnerstva.

BITI UČESNIK U PROJEKTU JE PRIVILEGIJA I OBAVEZA

28. i 29. maja na Kelebiji je održan još jedan u nizu susreta učesnika u Projektu "Vodje procesa promena u sindikatu", u kome učestvuju predstavnici Sindikata metalaca Vojvodine. Skupu su prisustvovali i kolege iz partnerske organizacije IF metall iz Švedske.

Bila je ovo prilika da se razmene informacije o trenutnoj situaciji u Fabrici akumulatora iz Sombora, koja je već treću nedelju u štrajku. Učesnici iz ovog preduzeća su veoma detaljno upoznali sve prisutne sa problemima sa kojima se sreću od početka 2013. i sa tokom pregovora oko štajkačkih zahteva. Aktivnosti ove sindikalne organizacije su se poslednjih meseci svodile uglavnom na pregovore sa poslodavcem, oko isplate zaostalih zarada, putnih troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih, kao i oko definisanja budućeg radnog statusa radnika sa ugovorima o radu na odredjeno vreme.

Kolegama iz sindikata IF metal je bilo teško da razumeju da vlasnik i direktor preduzeća očekuju da zaposleni rade, iako mesecima nisu dobili zarade, kao i da država i strukture vlasti i nadležne inspekcijske službe ne reaguju na ovo najgrublje kršenje prava zaposlenih.

Učesnici u projektu su dali punu podršku svojim kolegama i svim zaposlenima u ovom preduzeću u njihovim opravdanim zahtevima, podržali su njihova zalaganja i istrajnost u odluci da ne prihvate da započnu proizvodnju bez isplate bar 1,5 zaostale zarade. Kolege iz IF metalla će razmotriti mogućnosti da se zaposlenima i njihovim porodicama materijalno pomogne da izdrže dane do donošenja odluke o prekidu štrajka.

O svojim brojnim aktivnostima u realizaciji projektnih ciljeva su detaljno informisali i predstavnici SO Livnice Cimos Kikinda.

Opšta ocena učesnika na polovini projektnog ciklusa je: da se projektni ciljevi postepeno ostvaruju, da su učesnici počeli da grade jedinstven projektni tim i da su tolerantniji u prihvatanju različitosti, da je dijalog otvoreniji, kao i da se širi krug učesnika koji postaju svesni svoje uloge u projektu, kao i da činjenice da je biti učesnik u projektu i privilegija, ali i obaveza.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


ŠTRAJK – KRAJNJE SREDSTVO ZA REŠAVANJE KONFLIKATA

Zbog velikog broja obustava rada, protesta i štrajkova tokom 2013. godine u metalskim preduzećima na području AP Vojvodine, Pokrajinski odbor SSMS je 22. i 23. maja 2013. godine organizovao seminar na temu: Štrajk kao krajnje sredstvo za poboljšanje radnih i ekonomskih uslova zaposlenih“. Seminar je organizovao uz podrušku danskog sindikata 3F, a prisustvovalo mu je 27 učesnika iz 19 metalskih preduzeća.
Milan Djukić, advokat SSSV, je kroz analizu postojećeg Zakona o štrajku, njegove primene i predloga novog Zakona o štrajku, s posebnim osvrtom na analizu uslova i vremena u kojima se zakoni donose, ukazao na brojna ograničenja – prostorna,vremenska i druga koje ovi akti predvidjaju.
Posebna pažnja učesnika seminara bila je usmerena na sledeća pitanja: procedura donošenja odluke o štrajku, formulisanje štrajkačkih zahteva i zaštita učesnika štrajka od mera poslodavca i eventualnih zahteva za nadoknadu štete,kao i na odgovornost lica koja štrajk vode, vrste njihove odgovornosti.
Minimum procesa rada - njegovo definisanje i ustanovljavanje,
uloga inspekcije rada, šteta koja poslodavcu nastaje u toku štrajka, obična i vanredna, kao i odgovornost za nju, bili su predmet velikog interesovanja metalaca.
Članove Štrajkačkog odbora iz Fabrike akumulatora Sombor, koji su takodje učestvovali u radu ovog seminara, posebno je zanimao sistem konsulatacija kao neophodna pomoć u pripremi štrajka, rezultati štrajkova i način „izlaska“ iz štrajka - prestanak štrajka.
Uz pomoć Milana Djukića i Vlade Miljuša, predsednika Sindikata metalaca Vojvodine, učesnici seminara su uradili analizu nekoliko negativnih primera iz dosadasnje prakse organizovanja i vodjenja štrajkova.
Zajednička ocena svih učesnika seminara je da je postojeći Zakon o štrajku rigidan, a predlog novog Zakona još nepovoljniji za zaposlene i da u ovu vrstu sindikalne borbe treba ulaziti kao krajnji metod rešavanja konflikta. Takodje je zaključeno da je za uspešnost štrajka od izuzetnog značaja medijska profilacija i pozitivni stavovi javnosti, te da se u budućem periodu prilikom organizovanja štrajka, mora posebna pažnja obratiti na kvalitetno izveštavanje javnosti kroz sve vrste medija.

21. мај 2013. године, Нови Сад

СЕКЦИЈА ЖЕНА ССС ВОЈВОДИНЕ

РАДНИ ДОГОВОР О ИСТРАЖИВАЊУ О ПОЛОЖАЈУ ЖЕНА
НА РАДНОМ МЕСТУ У ДКМТ РЕГИОНУ

Радни договор у организацији Фондације Фридрих Еберт – Регионални пројекат за радне односе и социјални дијалог у југоисточној Европи одржан је у уторак, 21. маја 2013. године у Новом Саду.

На састанку су договорене активности пројектног тима на реализацији истраживачког пројекта о положају жена у ДКМТ региону. У склопу активности истраживачког пројекта анкетирање чланица ССС Војводине обављаће се у временском периоду од јуна до септембра 2013. године.

Поред чланова пројектног тима – представница Секције жена из јужне Мађарске, западне Румуније и АП Војводине, састанку су присуствовали председник и секретар ССС Војводине, Горан Милић и Томислав Стајић.

 

 



ŠTRAJK U FABRICI AKUMULATORA SOMBOR SE NASTAVLJA

Nažalost, još uvek nema lepih vesti u Fabrici akumulatora Sombor! Odluka o štrajku je još uvek na snazi.

Juče nije postignut dogovor o prekidu štrajka, iako su posredovali predstavnici Vlade AP Vojvodine, i Sindikata metalaca Vojvodine i Veća SSSO Sombor. Direktor i vlasnik preduzeća nisu voljni da isplate čak ni jednu zaostalu zaradu već zahtevaju da se počne proizvodnja, pa da nakon 8 dana zaposlenima isplati 1/2 zarade. Zaposleni nisu prihvatili ovakav predlog.

Podsećamo da oko 600 zaposlenih u ovom, do skoro vrlo uspešnom preduzeću i izvozno orijentisanom preduzeću, nisu dobili već četiri meseca platu ni putne troškove.

Sve informacije oko štrajka zaposlenih nailaze na potpunu medijsku blokadu.

ODRŽAN REGIONALNI SEMINAR PREDSTAVNIKA SINDIKATA AUTOINDUSTRIJE

U organizaciji Sindikata metalaca Vojvodine, a uz finansijsku podršku fondacije Fridrih Ebert, u vremenu od 14. do 17. maja 2013. na Andrevlju je održan seminar predstavnika sindikata preduzeća autoindustrije i auto komponenti.

Seminar je organizovan u okviru regije Dunav – Tisa – Kriš – Moriš, a u njegovom radu su, pored kolega sindikalaca iz Madjarske, Rumunije i Vojvodine, učestvovali i predstavnici sindikata IGM iz Nemačke.

Prvog dana rada seminara razmenjena su iskustva u predstavljanju interesa radnika i osnovnim aktivnostima sindikata na nivou preduzeća. Drugog dana, kroz interaktivni rad u radnim grupama, razmenjena su iskustva o tematskim oblastima iz kolektivnih ugovora: o dogovoranju i pregovaranju o visini zarada u preduzečima i nivoima iznad preduzeća, radnom vremenu, pauzama, propisima o godišnjem odmoru, uslovima za rad sindikata i sl.

Učesnicima seminara je svoju studiju „O stanju i perspektivama industrije automobila i auto-delova Madjarske, Rumunije i Srbije“, predstavila prof dr Radmila Grozdanović. O situaciji i perspektivama u automobilskoj industriji Nemačke predavač je bila dr Marika Varga.

Vlado Miljuš, predsednik Sindikata metalaca Vojvodine, je prisutne na seminaru informisao da je u Fabrici akumulatora Sombor – čiji su predstavnici tradicionalni učesnici sindikalnih susreta predstavnika autoindustrije i auto delova iz regiona – u toku štrajk zbog neisplaćenih četiri zarade i putnih troškova u 2013. godini.

Učesnici seminara su dali punu podršku zaposlenima u Fabrici akumulatora Sombor, da istraju u svojim opravdanim i krajnje sindikalnim zahtevima.

 

 

 

 

 

Све више обијамо прагове за посао

Број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање последњих година је у порасту , а од почетка 2013. увећан је за више од 14.000.

Посао се на тржишту рада чека у просеку 3,6 година, а, према подацима НСЗ, најбоље пролазе специјалисти педијатрије, пластичне и рекоструктивне хирургије, анестезиолози, фармацеути, инжењери математичари и инжењери информатике.

На евиденцији НСЗ у априлу је регистровано тачно 792.888 незапослених, што је за 14.309 више него у јануару, односно за око 17.600 у односу на исти период прошле године.

Извор:

Fabrike „Lafarge“, „Hemofarm“ i „Sintelon“ - najbezbednije u Srbiji

Lafarge Srbija je dobitnik Povelje „28. april" za osvojeno 1. mesto u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2012. godinu! Ova nagrada je dodeljena od strane Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije, Uprava za bezbednost, a povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji.

Pored Lafarža, Povelju ''28. april'' u kategoriji za pravna lica i preduzetnike sa više od stotinu zaposlenih dobili su još dve kompanije iz AP Vojvodine, članice Samostalnog sindikata. Drugo mesto je pripalo ''Hemofarm-u'' a.d. iz Vršca, a treće mesto ''Sintelon-u'' d.o.o iz Bačke Palanke. Pored toga, dodeljene su i plakete, pohvalnice i zahvalnice „28. april“. Pohvalnicu je dobio Boško Mijatović, lice za bezbednost i zdravlje na radu ''Sintelon'' d.o.o iz Bačke Palanke, plaketu Dušan Krajnović, referent zaštite na radu u penziji, koji je svoj radni vek proveo u ''Hemofarm-u'' iz Vršca, dok je zahvalnicu dobila fabrika modne obuće ''Ukus'' d.o.o iz Kovačice.

Obeležavanje 28. aprila sa jedne strane predstavlja sećanje na sve zaposlene koji su izgubili život na radu a sa druge strane to je prilika za podizanje svesti i promociju bezbednosti i zdravlja na radu. Ministarstvo rada po prvi put je dodelio ovakve nagrade sa ciljem da predstave kompanije koje su dobri primeri i od kojih drugi treba da uče, kako bi se broj povreda na radu smanjio.

U ime kompanije Lafarge Srbija, nagradu je primio direktor Costin Borc, koji se u obraćanju prisutnima zahvalio i istakao da je ova nagrada izuzetno značajna jer je bezbednost najvažniji prioritet ove kompanije. Gospodin Borc se posebno zahvalio svom timu i svim zaposlenima kompanije koji su svojim radom i ponašanjem doprineli ovakvom rezultatu. Inicijativa za prijavu na konkurs je pokrenuta od strane predsednika Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine i predsednika sindikalne organizacije Lafarge-a, Živojina Stojilkovića, na predlog Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

 

 

 

 

 

ПРВОМАЈСКА ПОРУКА

СВИМ ЧЛАНОВИМА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА, РАДНИМ ЉУДИМА И ГРАЂАНИМА ЧЕСТИТАМО 1. МАЈ, ПРАЗНИК РАДНИЧКЕ И СИНДИКАЛНЕ СОЛИДАРНОСТИ СА ЖЕЉОМ ДА ЗАЈЕДНИЧКИ НАЂЕМО СНАГУ ДА СЕ ИЗБОРИМО ЗА ВЕЋУ ДРУШТВЕНУ МОЋ, ПРАВО НА РАД И ДА ОД ЗАРАЂЕНОГ МОЖЕМО ПРИСТОЈНО ЖИВЕТИ!


САМОСТАЛНИ СИНДИКАТИ И САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ВОЈВОДИНЕ
PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0