Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA mart 2013.

 

 

 

PREDSEDNIŠTVO SSSV USVOJILO PREDLOGE DOKUMENATA

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je na svojoj 17. sednici, održanoj 28. marta 2013. godine u Novom Sadu, razmatralo i usvojilo predloge dokumenata: Orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSSV za 2013. godinu; Izveštaja o finansijskom poslovanju Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za 2012. godinu; Plana prihoda i rashoda SSSV za 2013. godinu i Izveštaj Nadzornog odobra SSSV i uputilo ih Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine na razmatranje i usvajanje.

Predsedništvo SSSV je razmatralo i usvojilo Informaciju o aktivnostima vezanim za stanje i predlog mogućih rešenja za konsolidovanje finansijske situacije u Veću SSSV. U skladu sa precizno utvrdjenom dinamikom narednih aktivnosti, predvidjeno je da se do 25. aprila održe sastanci sa granskim sindikatima koji imaju otvorene tekuće račune i da se nakon toga na sednici Predsedništva SSSV zauzme nedvosmislen stav o načinu organizovanja i finansiranja Saveza samostalnih sindikata Vojvodine u narednom periodu.

Na sednici Predsedništva SSSV usvojen je i Pravilnik o privremenom rešavanju stambenih potreba nosioca funkcija u SSSV i odluke o radnim i teritorijalnim zaduženjima članova Predsedništva Veća SSV.

Za člana Pokrajinskog SES-a iz SSSV, umesto dr Milorada Mijatovića imenovan je Goran Milić, predsednik Saveza SSV, dok je za zamenika člana Pokrajinskog SES, umesto Milene Čipak, imenovana Djurdjica Crvenko, predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine.

Svim članovima i ostalim građanima koji slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru želimo srećan i blagosloven praznik!
Proslavite ga sa svojim najmilijima, u miru, slozi i blagostanju, ispunjeni radošću, ljubavlju i verom u bolju i sigurniju budućnost.

VLADA ZA 10 DANA ODREĐUJE MINIMALNU CENU RADA

Vlada Srbije saopštila je u četvrtak da će u roku od 10 dana odrediti visinu minimalne zarade u ovoj godini, pošto Socijalno-ekonomski savet nije postigao dogovor o minimalnoj ceni rada.

Kako se navodi u saopštenju, Socijalno-ekonomski savet Srbije na sednici u četvrtak nije doneo odluku o visini minimalne zarade od marta do decembra ove godine, zbog različitih stavova poslodavaca, sindikata i Vlade Srbije.

Opširnije na sajtu Beta:

 

 

 

MEDJUNARODNI REGIONALNI SEMINAR SINDIKATA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI JUGOISTOČNE EVROPE

22. april 2013. opedeljen za dan zajedničke akcije sindikata zdravstva i socijalne zaštite jugoistočne Evrope

U organizaciji fondacije Fridrih Ebert, regionalne kancelarije u Beogradu, 26. marta 2013. godine u Rumuniji (Temišvar) održan je medjunarodni seminar sindikata zdravstva jugoistočne Evrope. Pored delegacije našeg Sindikata, u radu ovog izuzetno značajnog skupa prisustvovali su predstavnici sindikata zdravstva iz Rumunije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Kosova.

O svom iskustvu u akcijama u zaštiti javnog zdravlja i interesa zaposlenih u zdravstvu, ali i unapredjivanja zdravlja stanovništva. učesnike su informisali predstavnici sindikata Ver.di iz Nemačke. I ovom prilikom gosti iz Nemačke upozorili su na moguće posledice privatizacije u zdravstvu: lošije plate zaposlenih, smanjenje broja zaposlenih, povećano radno opterećenje povezano sa lošijim kvalitetom nege, prerano otpuštanje pacijenata, ugrožavanje kućne nege, ugrožavanje istraživanja i učenja.

U drugom delu seminara učesnici iz regije su razmenili predloge za organizovanje zajedničke akcije u očuvanju javnog zdravlja i prava zaposlenih u zdravstvu u jugoistočnoj Evropi. Dogovoreno je da se 22. aprila ove godine organizuje zajednička akcija, pod jedinstvenim sloganom. U isto vreme svi sindikati – popisnici Povelje solidarnosti, organizovaće konferencije za štampu na kojima će javnosti ukazati na stanje u zdravstvu i zalaganja sindikata za kvalitetno i svima dostupno državno zdravstvo.

Istovremeno, konferencije za štampu su i prilika da se ukaže na rastuće negativne tendencije u stanju socijalnog dijaloga, umanjenja ili ukidanja postojećih prava zaposlenih i teško održiv socijalni dijalog i zahtev sindikata da se očuva standard zaposlenih i dostojanstvo profesije.

26. март 2013. године

ОДРЖАНА 8. СЕДНИЦА ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ, НАУЦИ И КУЛТУРИ ВОЈВОДИНЕ У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ СА ЧЛАНОВИМА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

У уторак, 26. марта 2013. године у Новом Саду, одржана је 8. седница Покрајинског одбора Синдиката у проширеном саставу са члановима Одбора делатности основних и средњих школа. Поред чланова Покрајинског одбора Синдиката и Одбора делатности основних и средњих школа, у раду седнице учествовао је председник СССВ Горан Милић и потпредседник СССВ Миодраг Брадоњић, као и председник СОС Бранислав Павловић.

На седници је разматран и усвојен Извештај Надзорног одбора од 12. марта 2013. године; Финансијски извештај за 2012. годину; Финансијски план за 2013. годину; План рада за 2013. годину на основу Програмских задатака и Финансијског плана рада Синдиката и Одлука против евентуалног формирања некаквих Регионалних центара са образложењем да све док Војводина постоји као Уставна категорија државног уређења, подељена на Округе, мора и Синдикат задржати исту такву организациону структуру.

На дневном реду седнице, између осталог, било је разматрање Предлога СССВ, активности Комисије за утврђивање технолошког вишка, реализација исплата Јубиларних награда за 2012. годину на територији Војводине, информације из делатности културе и информације о преговорима са Министарством просвете.

 

 

 

 

 

Održana 16. sednica POS zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

21. marta 2013. godine u Novom Sadu, održana je 16. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Pored članova Pokrajinskog i Nadzornog odbora Sindikata, u radu sednice učestvovali su i predstavnici Sekcije mladih našeg sindikata, kao i Miodrag Bradonjić, potpredsednik Saveza SSV i Tomislav Stajić, sekretar Saveza SSV.

Na sednici se diskutovalo o najvažnijim aktivnostima Sindikata izmedju dve sednice. Članovi POS-a su usvojili Izveštaj sa seminara Sekcije mladih našeg sindikata, koji je održan 22.-24.februara u Melencima. Razmatran je i usvojen Izveštaj o materijalno- finansijskom poslovanju POS za 2012. godinu; Izveštaj Nadzornog odbora; Finansijski plan POS za 2013. godinu,kao i Plan aktivnosti Pokrajinskog odbora u 2013. godini.

Umesto Dafine Ibrajter, koja je otišla u penziju, Pokrajinski odbor je izabrao Milisava Stojakovića, predsednika Odbora sindikata za srednjebanatski okrug, za člana Veća SSV.

Još jedan seminar u sklopu projekta »Vodje promena u sindikatu«

U organizaciji Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu i švedskog sindikata IF METALL, u cilju razvoja kompetencije članova odbora sindikalnih organizacija Livnica Cimos Kikinda i Fabrika akumulatora Sombor, održan je seminar na temu ''Mobing i rodna ravnopravnost''. Seminar je održan u sklopu zajedničkog projekta »Vodje promena u sindikatu«, na Kelebiji u periodu 17.03.-18.03.2013.

Predavač na seminaru je bila Verica Hrnčjar, advokat, koja ima bogato iskustvo u ovoj oblast. Na seminaru prezentovani su pojam zlostavljanja na radu i zakonski okvir, načini zaštite od zlostavljanja na radu, kao i vrste diskriminacije. Posebna pažnja usmerena je na razjašnjavanje vrsta mobinga, kako počinje mobing, ko su moberi i njihove osnovne karakterne osobine i slabosti, ko su najčešće žrtve mobinga, pojam simulatora, gde se najčešće javlja mobing, u kojim sredinama se najčešće pojavljuje, suština, na koje probleme se oslanja i kroz koje faze prolazi. O svim ovim pitanjima razgovaralo se kroz prezentaciju Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Drugi deo seminara bio je posvećen interaktivnoj radionici gde su učesnici u manjim grupama, kroz konkretne primere zlostavljanja na radu određivali vrstu mobing-a i karakteristike, upotrebljavajući stečeno znanje i iskustvo. Nakon radionice predstavljena je prevencija, reakcija, zaštita i pravne mere, kao i uloga sindikata u postupku posredovanja.

Drugi dan seminara bio je posvećen temi ''Rodna ravnopravnost'' gde je moderator i predavač bio Jasmin Ćosić, kolega iz sindikata IF METALL.

O rodnim ulogama, rodnom identitetu, diskriminaciji na osnovu pola/roda, vrstama rodne diskriminacije, o tome šta je rodni ''mejnstriming'', a šta rodno ''slepilo'', kao i o rečniku rodne ravnopravnosti i pojmu uopšte koji se u našoj zemlji pojavljuje od nedavno diskutovalo se drugog dana seminara. Koncept koji znači da sva ljudska bića imaju slobodu da razvijaju lične sposobnosti i prave izbore bez ograničenja nametnutih strogim rodnim ulogama, da se različito ponašanje, želje i potrebe žena i muškaraca u jednakoj meri uzimaju u obzir, vrednuju i podržavaju.

Teme seminara su privukle veliku pažnju učesnicima i otvorile nove diskusije i razmenu iskustava.

 

 

 

 

19. март 2013. године

ОДРЖАНИ ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ПОС ГРАФИЧКЕ, ИЗДАВАЧКЕ, ИНФОРМАТИВНЕ ДЕЛАТНОСТИ И КИНЕМАТОГРАФИЈЕ ВОЈВОДИНЕ

Избори за председника ПОС графичке, издавачке, информативне делатности и кинематографије Војводине одржани су 19. марта 2013. године. За новог председника овог гранског Синдиката једногласно је изабран Јован Ћирић, запослен на РТВ Нови Сад, радно место: помоћник уредника РТВ Нови Сад – продуцент. Он ће ову функцију обављати до краја мандатног периода 2015. године. Јован Ћирић је био једини кандидат за председника на предлог ООСС ЈП Радио Инђија и ПОС-а графичке, издавачке, информативне делатности и кинематографије Војводине. На предлог председника Јована Ћирића, једногласно је донета одлука да функцију секретара ПОС-а графичке, издавачке, информативне делатности и кинематографије Војводине обавља Мирослав Ковачевић. На седници се, између осталог, разговарало и о актуелној ситуацији и проблемима чланства Самосталног синдиката графичке, издавачке, информативне делатности и кинематографије Војводине као и о начину рада и активностима ПОС-а у наредном периоду.

20. март 2013. године

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Поводом 20. марта – Националног дана борбе против рака дојке Секција жена Савеза самосталних синдиката Војводине жели да Вас подсети да је женама у већини општина у Војводини онемогућено да воде бригу о свом здрављу јер у многим домовима здравља недостају лекари гинеколози. Систем заказивања прегледа и немогућност обављања истих у поподневним часовима онемогућава запосленим женама да брину о свом здрављу. Све трибине, округли столови и кампање које подсећају жене како да сачувају своје здравље неће имати резултата колико стварање услова да се превентивни прегледи и прегледи у циљу лечења обављају редовно. Из тих разлога Секција жена Савеза самосталних синдиката Војводине обратила се Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију очекујући да ће у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије изнаћи начина да се ови проблеми реше у што краћем року јер се само на тај начин могу поправити статистички подаци који су и више него песимистични.

19. март 2013. године

САСТАНАК РУКОВОДСТВА ССС ВОЈВОДИНЕ СА ПРЕДСЕДНИЦИМА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ВОЈВОДИНЕ

У складу са Закључком Председништва Савеза самосталних синдиката Војводине са седнице одржане 17. децембра 2012. године, у уторак, 19. марта 2013. године у Новом Саду, одржан је састанак руководства ССС Војводине са председницима Самосталних синдиката Војводине.

На састанку је разматрана материјално – финансијска ситуација у Савезу самосталних синдиката Војводине кроз анализу трошкова остварених прихода и расхода Самосталних синдиката Војводине у саставу Савеза самосталних синдиката Војводине на одређеном узорку за август – октобар 2012. године.

Поводом изналажења решења за опстанак и функционисање ССС Војводине наредни састанак руководства ССС Војводине са председницима Самосталних синдиката одржаће се у планираном временском периоду од 15. – 20. априла 2013. године.

18. март 2013. године

ОДРЖАНА 13. СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ, НАУЦИ И КУЛТУРИ ВОЈВОДИНЕ

У понедељак 18. марта 2013. године, у Новом Саду, одржана је 13. седница Председништва Покрајинског одбора Синдиката у функцији припреме 8. седнице Покрајинског одбора Синдиката, која ће се одржати 26. марта 2013. године.

Разматрање Извештаја Надзорног одбора од 12.03.2013. године – Финансијског извештаја за 2012. годину и Финансијског плана за 2013. годину и Разматрање Плана рада за 2013. годину на основу Програмских задатака и Финансијског плана рада Синдиката, били су, између осталог, на дневном реду седнице Председништва ПОС-а.

На седници су чланови Председништва ПОС-а усвојили Предлоге одлука за 8. седницу ПОС-а и утврдили дневни ред за 8. седницу Покрајинског одбора Синдиката.

 

 

13. март 2013. године

ДЕБАТА: „Положај жена на тржишту рада и на радном месту“

На позив Фондације Центра за демократију, НВО „Заједно заједно“ и „Тимочког клуба“ представници ССС Војводине узели су учешћа у дебати „Положај жена на тржишту рада и на радном месту“ која се организује у оквиру пројекта „Једнаке на послу“, који подржава УСАИД преко Института за одрживе заједнице. Овај пројекат комплементаран је са пројектом “Достојанствен рад за сваког“ у оквиру којег се већ више од годину дана успешно спроводи кампања „Црно на бело – Заједно смо гласнији”. Дебата је одржана у Независном друштву новинара Војводине.

Учествујући у дебати Томислав Стајић, секретар СССВ и Гордана Миловић, председница Секције жена СССВ, су истакли да најављене промене Закона о раду прете да још више угроже положај и права запослених. Права жена се не могу одвојити од права мушкараца на радном месту јер предложено заснивање радног односа на одређено време у дужем трајању, рад у пару и друге предложене измене угрожавају права свих запослених. Наглашено је да ће наведене промене још више угрозити права жена – трудница и породиља које су и по важећем Закону о раду остајале без посла у току радног односа, а наведене измене би само олакшале послодавцима могућности давања отказа. Заједничка оцена свих учесника у дебати јесте да је узрок лошег положаја жена на тржишту рада и на радном месту велика незапосленост – огроман притисак незапослених на тржиште рада што ствара страх код запослених, непоштовање постојећих закона од стране послодаваца и недовољна ангажованост државних органа у контроли истих, као и предуго вођење радних спорова. Представници ССС Војводине су истакнули потребу враћања судова за радне спорове у правни систем Републике Србије, неопходност заједничких-солидарних акција свих организација, учесника дебате и упутили апел новинарима да својим извештавањем у већој мери подрже активности ССС Војводине.

OdrŽana sednica Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine

Sednica Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine održana je u utorak, 12.marta 2013. u Novom Sadu.

Članice Nadzornog odbora Koviljka Belančić ( SO Dom zdravlja Kula), Jovanka Narančič ( SO Apoteke Novi Sad) i Nada Miščević (SO Specijalna bolnica "Sveti vrači" Novi Kneževac) izvršile su nadzor nad zakonitošću finansiranja, raspodele i upotrebe sredstava Sindikata i uvid i kontrolu raspodele i uplate članarine u 2012. godini. 

Nadzorni odbor će o nalazima i mišljenjima vezanim za uplatu, raspodelu i svrishodnu upotrebu članarine i drugih sredstava Sindikata obavestiti članove Pokrajinskog odbora, na sednici koja je zakazana za 21.mart 2013. godine.

 

13. март 2013.

Плате ће бити бедне и ако буде повишице

Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикат „Независност” оценили су да минималну цену рада у Србији што пре треба повећати, наглашавајући да ни тада неће бити обезбеђена минимална егзистенција радника.

Потпредседник СС Зоран Михајловић казао је а да је став тог синдиката да минимална цена рада треба да буде повећа са 115 динара по сату на 130 динара, јер за то постоје сви услови почев од инфлације која је у последњих годину дана била око 13 одсто, док је куповна моћ пала између 40 и 45 одсто.

Опширније:

REGRUTOVANJE NOVOG ČLANSTVA – ČLAN UČLANJUJE ČLANA

U sklopu Zajedničkog projekta IndustriALL GU-a/ETU-a, IUF-a i EFFAT-a i podršku Regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert započeta je realizacija Projekat organizacijskog razvoja Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije sa temom novog učlanjivanja. U okviru Projekta je odobreno održavanje tri regionalna seminara – radionice, a ciljna grupa / učesnici radionica su aktivni sindikalisti, predsednici sindikalnih organizacija u preduzećima, mladi i žene koji će dalje učlanjivati svoje kolege i koleginice. Prva dva regionalna seminara su održana 6. Marta u Beogradu i 7. Marta u Novom Sadu. Uvodničari i predavači na seminaru su bili: ispred Samostalnog sindikata Dragan Zarubica, predsednik, Miodrag Bradonjić, potpredsednik i Vojislav Borisavljević, sekretar, a ispred Zajedničkog projekta IndustriALL GU-a/ETU-a, IUF-a i EFFAT-a Mato Lalić i Jaćim Milunović, spoljni saradnci. Tokom predavanja, radionica i kroy aktivnu diskusiju učesnicima je predočeno na koji način treba pristupiti organizovanom - planskom učlanjivanju, o čemu posebno treba voditi računa i kako prevazići moguće prepreke. Svi polaynici seminara su dobili Brošuru - Vodič „Član učlanjuje člana“, koja će im pomoći prilikom rada na terenu, kao i promotivne flajere i informativni materijal koji će se deliti potencijalnim članovima. Naredni seminar-radionica za treću regiju će biti održana u Arandjelovcu početkom maja. Nakon održana tri regionalna seminara i stečenih praktičnih iskustava, polaznici seminara će biti kompetentni i obavezni da stečena znanja prenesu na novu grupu predstvanika Sidikata PPDIV koji će biti zaduženi za privlačenje novog članstva.

Obzirom da je učlanjivanje novih članova jedan od prioritetnih i kontinuiranih zadataka Sindikata, sa programom učlanjivanja novih članova će se nastaviti i u narednom periodu, nakon završetka ciklusa obuke u 2013. godini. U tom pogledu naš zadatak će biti da se stečena znanja i iskustva šire na nove promotere sindikata, čiji će zadatak biti pridobijanje novih članova i to prevashodno u preduzećima gde nije osnovan sindikat. Takođe, intezivno će se raditi na podizanju svesti sadašnjih članova sindikata o značaju omasovljenja sindikata i da svaki član Sindikata predstavlja sindikalnog promotera. Na osnovu rezultata, uspešnosti Programa pridobijanja novog članstva u 2013 godini, Samostalni sindikat PPDIV će sagledati i predložiti niz konretnih mera i aktivnosti koje će da pomognu u iznalaženju odgovora na pitanje: KAKO DA SE SAČUVAJU POSTOJEĆI I PRIDOBIJU NOVI ČLANOVI ?

 

 

Preuzmite u DF formatu brosure:

b

8. март 2013. године

СЕКЦИЈА ЖЕНА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ГРАДА СРЕМСКА МИТРОВИЦА

Секција жена Савеза самосталних синдиката града Сремска Митровица је поводом 8. марта, организовала акцију „Вратимо осмех жени“ заједно са ђацима Школе „Радивоје Поповић“. Суграђанкама су дељени флајери који указују на проблеме са којима се жене сусрећу на радном месту и позиви на заједничку синдикалну активност. Уз флајере су суграђанке дариване и симболичним поклонима.

7. март 2013. године

СЕКЦИЈА ЖЕНА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ОПШТИНЕ СТАРА ПАЗОВА

Поводом обележавања 8. марта- Међународног дана жена, Секција жена СССО Стара Пазова организовала је Конкурс за дечији и омладински ликовни и литерарни рад на тему: " Осмех моје мајке". У акцију су биле укључене све предшколске, основне и средњошколске установе на територији општине Стара Пазова.

Организована је и пригодна свечана седница са доделом награда и похвала. Седници су присуствовали представници СССО Стара Пазова, професори и грађани који су уживали у поезији и прози младих песника и њиховим ликовним радовима. Изложба награђених радова је изложена у просторијама Народне библиотеке " Доситеј Обрадовић" из Старе Пазове, која је била и донатор књига за најбоље радове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 – 8. март 2013. године

СЕКЦИЈА ЖЕНА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ОПШТИНЕ ВРБАС

ДАНИ ЖЕНА

Секција  жена ССС Општине Врбас је у поводу Међународног дана жена - 8. марта организовала "Дане жена".

Прва акција, у низу, била је  "Кажи жено шта те мучи!?", којом је, Секција позвала све своје чланице и остале суграђанке да  укажу на проблеме које имају на радном месту, у организацији живота њихове породице, родитељства, боравка деце у вртићима, у школама, слободним активностима, здравственој заштити, организацији слободног времена... На основу анкете, на мејл адресу Већа СССО Врбас, и у кутије које су биле постављене у установама (школе, дом здравља, болница, аутобуска станица и др.) пристигла су мишљења и предлози чланица. Иста су преточена у захтеве који су 07. марта 2013. године предочени председнику општине Врбас, Станимировић Милану и председници СО Врбас, Марјани Мараш. Флајери са истим захтевима дељени су 08.03.2013. на Тргу Николе Пашића у Врбасу, суграђанкама и суграђанима, уз позиве да се прикључе Секцији жена у наредним активностима. Захтеви су прослеђени и посланицима из Врбаса у Скупштини АПВ и Скупштини Републике Србије, председницима одборничких група у СО Врбас, директорима установа и организација који могу помоћи у решавању захтева. Заједничка оцена је да је ова активност само добар почетак сарадње и да је добро то што је Секција жена ССС Врбаса поред указивања на проблеме понудила и решења за исте.

04.03.2013. године отворена је изложба слика жена које се аматерски баве сликањем - 5 жена сликарки и 1 сликарка која осликава иконе. Циљ изложбе је био афирмација жене раднице и уметнице као доказ да жена има и храбрости и воље да увек пружи више од друштвено очекиваног и себи и другима промени и улепша свакодневницу. Програму су посебну лепоту дале ученице ОШ „20.октобар“ извођењем српских изворних песама и Вања Чорокало која је говорила стихове песме „Жена феномен“.

05.03.2013. у биоскопу „Југославија“ је одржана дуодрама "Тестамент" у извођењу две глумице аматерке, запослене жене. И ово вече је био још један доказ да жене мајке, баке, раднице успевају да нађу времена и буду активне у културном животу своје средине. Глумице аматерке су чланице аматерских драмских секција и Етно клуба „Отето од заборава „ у Куцури. И све своје улоге играју одлично!

06.03.2013. је у Народној библиотеци „Данило Киш“ одржано вече поезије песникиња аматерки - запослених жена које до тада нису говориле своје стихове јавно. Њих четири су својим стиховима одушевиле све присутне. Вече су употпунила деца ОШ „20.октобар“ која су говорила своје стихове и изложила ликовне радове са мотивима жене.

За време трајања Дана жена организована је акција прикупљања половне, очуване постељине за Гинеколошко одељење Опште болнице у Врбасу коју су запослени са великом захвалношћу прихватили. На локалној ТВ „Бачка“ ће бити емитована колаж емисија о свим женама које су учествовале у наведеним активностима.

6. март 2013. године

СЕКЦИЈА ЖЕНА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ГРАДА НОВОГ САДА И ОПШТИНА

Одржано Едукативно предавање поводом 8. марта, Међународног дана жена Секција жена Савеза самосталних синдиката града Новог Сада и општина поводом 8. марта, Међународног дана жена, организовала је Едукативно предавање на тему Астма и бронхитис - сличности и разлике. Предавање је одржала мр сци. мед. др Нада Араницки, у препуној Пленум сали зграде Радничког дома „Светозар Марковић“.

 

6. март 2013. године

СЕКЦИЈА ЖЕНА ПОВЕРЕНИШТВА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ОПШТИНЕ ШИД

Поводом Дана жена одржана је трибина на тему: „СПРЕЧАВАЊЕ ЗЛОСТАВЉАЊА НА РАДУ – МОБИНГ“

У организацији Секције жена Повереништва Савеза самосталних синдиката општине Шид и Удружења жена „Шидијанке“, поводом Дана жена одржана је трибина на тему: „СПРЕЧАВАЊЕ ЗЛОСТАВЉАЊА НА РАДУ – МОБИНГ“.

Милица Ракетић, председница Скупштине удружења и Соња Видовић, синдикална едукаторка су присутним женама пренеле знања о томе како да препознају мобинг, како да реагују , како да га спрече и како да се од мобинга заштите.

4 – 8. март 2013. године

СЕКЦИЈА ЖЕНА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА БАЧКЕ ПАЛАНКЕ И ОПШТИНА

Поводом Међународног празника жена - 8.марта Секција жена Савеза самосталних синдиката за више општина - у Бачкој Паланци је расписала ликовни и литерарни конкурс за предшколце и ученике основних школа са подручја општине, под називом „Блиска мом срцу“. Тема конкурса била је жена у једној од својих примарних улога као мајка, бака, блиска рођака, а све то виђено оком најмлађих. Најуспешнији радови у обе категорије су награђени пригодним поклонима, а циљ целе активности је афирмација жене и развијање свести већ од најранијег животног доба о значају жене у друштву и појединачном животу сваког од нас.

У склопу осмомартовских активности организована је и подела карата за две позоришне представе, а није изостала ни медијска промоција жена које завређују посебну пажњу. Тако је у јутарњем програму, на локалној телевизији БАП, гостовала госпођа Верица Јурковски из Деспотова, вишегодишња хранитељица, која је збринула у последњих деценију и по велики број деце без родитељског старања. Циљ је био да се управо у контексту осмомартовског обележавања промовишу истинске вредности и пошаље јасна порука о улози жене у многим социјалним сферама, да се покаже да еманципација нежнијег пола не подразумева само политички, друштвени или менаџерски ангажман већ да је жена, пре и после свега, и даље стуб и основ и породице и друштва.

Подршку Секцији жена у свим поменутим активностима пружило је Општинско веће Савеза самосталних синдиката и уприличило и једно лепо осмомартовско дружење.

 

Још један Међународни дан жена. Време је за честитке. Подсетимо се садашњег положаја жена. Статистике су неумољиве:

Сваке године у Србији нестане један град! Сваког дана жене добијају отказ јер су се усудиле да роде!

Сваким даном све више је жена на евиденцији Националне службе за запошљавање! Тачне евиденције нема али сви знамо да је све већи број жена које раде „на црно“!

Скоро свакодневно на насловницама новина освану вести о жени жртви насиља. О последицама насиља тешко је говорити.

И на данашњи дан требало би поновити формулу 8+8+8 - формулу достојанственог рада и пристојног живота јер: запосленим женама је радни дан дужи од 8 сати, запослене жене немају на располагању 8 сати слободног времена и запослене жене немају 8 сати одмора. Предложене измене Закона о раду ће још више отежати запошљавање и положај запослених жена.

Имамо ли времена да чекамо да неко други исправи статистичке податке и подари нам боље данас и лепше сутра?

Једино заједно, организовано и активно можемо мењати стварност.

У жељи да следећи празник дочекамо са лепшим бројкама и осмехом на лицу честитамо 8. март свим својим чланицама.

Секција жена ССС Војводине

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0