Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA februar 2013.

28. februar 2013. godine, Novi Sad

ODRŽAN POS PRAVOSUDNIH ORGANA

O sastanku u Ministarstvu pravde prisutne je informisao Božidar Zelić, predsednik POS-a. Pored (predstavnika) predsedništva Sindikata pravosuđa, sastanku su ispred Ministarstva pravde prisustvovali Dejan Carević, šef kabineta; Slavica Jelača, pomoćnica za finansije i Ljiljana Blagojević, pomoćnica ministra u Sektoru za pravosuđe. Tema sastanka je bio zahtev Sindikata pravosuđa za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i uslova rada. Sindikat je uputio predloge sa mogućim rešenjima, da se povećaju osnovice za obračun zarada ili da se zaposlenima isplaćuje stimulacija. Ministarstvo pravde nije ni razmatralo predloge Sindikata pravosuđa. Konstatovano je da se osnovice za obračun zarada neće menjati do 2014. godine i da će se isplaćivati stimulacija u iznosu od 3.000,00 dinara. Trenutna osnovica za obračun zarada i visina i način isplate stimulacije dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u pravosudnim organima jer određeni broj zaposlenih ima primanja ispod minimalne zarade. Stoga Sindikat pravosuđa Srbije razmatra mogućnost da se stupi u štrajk.

Članovi POS-a su na sednici usvojili sledeći zaključak:

Pokrajinski odbor će podržati odluke Republičkog odbora o stupanju u generalni štrajk, jer smatra da su iscrpljena sva pregovaračka sredstva u cilju poboljšanja materijalno-socijalnog položaja zaposlenih, kao i da pregovaračka aktivnost predugo traje.

Članovi POS su konstatovali da će se aktivnosti Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine odvijati prema nastalim situacijama i problemima, vezano za metarijalno-socijalni položaj zaposlenih u pravosudnim organima.

Na sednici se diskutovalo i o nadležnostima Pokrajinskog odbora, te je konstatovano da treba da postoji veća koordinacija u radu Republičkog i Pokrajinskog odbora pravosuđa.

 

 

 

 

 

 

 

 

28. фебруар - 2. март 2013. године

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА „ПУТОКАЗИ” У НОВОМ САДУ

СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ, НАУЦИ И КУЛТУРИ ВОЈВОДИНЕ ПРЕДСТАВИО СЕ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ОД 28. ФЕБРУАРА ДО 2. МАРТА

У периоду од 28. фебруара до 2. марта 2013. године одржан је 9. међународни сајам образовања „ПУТОКАЗИ“ у Новом Саду на Новосадском сајму.

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић отворио је Међународни сајам образовања ''Путокази''.

На Сајму образовања „Путокази" представљене су државне и приватне високошколске и средњошколске установе, струковна удружења и ресорне институције свих нивоа власти.

Oрганизоване су и стручне трибине на којима су представљене различите новине у области образовања у Србији.

Изузетно је значајно што се СОНК Војводине као промотер синдикалних идеја представио на Сајму образовања „Путокази“, делио рекламни материјал који говори о синдикализму и Синдикату. Овом приликом промовисана је улога и значај, организованост и деловање СОНК-а Војводине и ССС Војводине, као и облика деловања Секције жена и Секције младих.

Сајам образовања „Путокази“ је био изузетно посећен, а наш штанд је својом понудом изазвао велико интересовање међу посетиоцима као и међу комшијама излагачима. Људи су се заинтересовали за нашу поруку, за наше циљеве.

Током Сајма образовања „Путокази“, Универзитет у Новом Саду и Покрајинска служба за запошљавање организовао је прву заједничку конференцију "Образовање и запошљавање" на којој је учествовала Сузана Анђелковић-представница СОНК-а Војводине.

Циљ Конференције био је да отвори дијалог и прикаже тренутно стање, перспективе и међусобну повезаност сектора образовања и запошљавања, кроз представљање три најзначајнија стуба у унапређивању везе та два сектора у Војводини: креаторе политика, тржиште рада и Универзитет у Новом Саду.

26. februar 2013, Novi Sad

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ПОС ГРАФИЧКЕ, ИЗДАВАЧКЕ, ИНФОРМАТИВНЕ ДЕЛАТНОСТИ И КИНЕМАТОГРАФИЈЕ ВОЈВОДИНЕ

Избори за председника ПОС графичке, издавачке, информативне делатности и кинематографије Војводине биће одржани 19.03.2013.године, одлучено је на седници ПОС-а од 26.02.2013.године.

Право да буду предложени за председника ПОС-а имају сви чланови синдикалних организација Самосталног синдиката графичке, издавачке, информативне делатности и кинематографије Војводине, који редовно извршавају своје статутарне обавезе.

Предлог кандидата за председника ПОС-а овлашћени предлагачи могу доставити Покрајинском одбору Синдиката, у писаној форми са образложењем, најкасније 8 дана пре одржавања изборне седнице, тј. закључно са 11.03.2013.године. Председник се бира на мандатни период до редовних избора 2015.године.

У складу са својим статурарним правом, ПОС је једногласно прихватио предлог Миленка Ђиласа да кандидат за председника испред Покрајинског одбора Синдиката буде Јован Ћирић, члан ПОС-а.

Осим изборне теме, чланови ПОС-а су разговарали о стању синдикализма у делатностима из којих потичу, па су закључили да ће се комплетна анализа и ажурирање података о синдикалним организацијама и чланству у Самосталном синдикату обавити након избора новог руководства ПОС-а.

 

25. фебруар 2013. године

ОДРЖАНА 3. СЕДНИЦА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ КУЛТУРЕ

У понедељак 25. фебруара 2013. године, у Новом Саду, одржана је 3. седница Одбора делатности културе Војводине.

На седници су верификовани мандати нових чланова Одбора делатности културе Војводине из Сремске Митровице и Новог Сада.
Седници је, поред чланова Одбора делатности присуствовала и председница СОНК-а Војводине, Ђурђица Црвенко.

Извештај о раду у 2012. години, реализација раније утврђених задатака и План активности за 2013. годину били су, између осталог, на дневном реду седнице Одбора.

Поред предлога за одржавање семинара, чланови Одбора делатности разматрали су:

  • Предлог измена и допуна Посебног колективног уговора за запослене у установама културе чији је оснивач Република Србија,

  • Предлог измена и допуна Закона о раду и

  • Предлог Уредбе о изменама и допунама Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама.

    У даљем току седнице, чланови Одбора делатности детаљно су информисани о Иницијативи за исплату Божићне награде запосленима у установама културе чији је оснивач локална самоуправа и АП Војводина. Чланови Одбора делатности усвојили су одлуке о исплати материјалне помоћи и разговарали на тему припреме адресара институција културе у АП Војводини. Из састава чланова Одбора делатности именовани су координатори за одређене области у култури.

    Такође, поред препорука добијених у виду корисних информација Правне службе, члановима Одбора презентоване су и туристичке понуде намењене члановима Синдиката и њиховим породицама.

20. februar 2013, Novi Sad

U SRBIJI NEMA SOCIJALNE PRAVDE

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2007. godine proglasila 20. februar Danom socijalne pravde čije obeležavanje treba da doprinese unapređenju borbe međunarodne zajednice protiv siromaštva, promociji prava na rad, jednakosti polova i ostvarivanju jednakih šansi i socijalne pravde za sve. Svetski dan socijalne pravde obeležava se danas i u Srbiji u kojoj 10 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, a gotovo dva miliona građana na rubu egzistencije.

Socijalna pravda u Srbiji je na veoma niskom nivou, jer je velikom broju ljudi onemogućeno da ostvare pravo na rad i pristojnu zaradu, a posledica toga su mnogobrojni štrajkovi i veliko nezadovoljstvo radnika i građana koji su osuđeni da žive u siromaštvu, bez zaposlenja, bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja, što predstavlja povredu osnovnih ljudskih prava. Pokazatelj socijalne situacije su i činjenice da su zarade u Srbiji najniže u regionu, stopa nezaposlenosti i siromaštva među najvećim u Evropi, a jaz između bogatih i siromašnih sve veći.

Nizak životni standard građana Srbije dodatno je opterećen visokom inflacijom i enormnim povećanjem cena osnovnih životnih namirnica. Izdaci za hranu i piće uveliko premašuju prosečnu zaradu, odnosno više od 40 odsto porodičnog budžeta, što pokazuje koliko smo siromašni.

Neophodno je obezbediti socijalnu pravdu onima koji su ostali bez posla i čije su porodice na ivici egzistencije. Borba protiv siromaštva i pravo na rad i zaradu moraju biti zajednički prioritet socijalnih partnera i celokupnog društva u cilju budućeg oživljavanja privrede i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, odnosno povećanja zaposlenosti i samim tim, smanjenju siromaštva u AP Vojvodini i Republici Srbiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

NASTAVAK BORBE ZA PREDUZEĆA IZ SISTEMA ’’DUNAV GRUPA’’

Nalaženje rešenja za preduzeća koja su u vlasništvu Dušana Borovice bila je tema četvrtog sastanka predstavnika sindikata i rukovodstva tih firmi i predstavnika pokrajinske vlade, koji je održan 13. februara 2013. godine u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, predstavnici Saveza samostalnog sindikata Vojvodine, Goran Milić predsednik i Milan Đukić advokat, direktori i predstavnici zaposlenih iz sistema „Dunav grupa“.

Radna grupa u sastavu Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Goran Milić, predsednik SSSV, Milan Đukić, advokat u SSSV, Nenad Miljević, direktor „Vojvodinaput“ a.d. Zrenjanin i Mašan Ercegović, direktor „Dunav grupa agregati“, Novi Sad, informisala je prisutne šta je do sada urađeno po pitanju rešavanja problema preduzeća iz sistema „Dunav grupa“ i generalno su izrazili nezadovoljstvo postignutim rezultatima. Naime, iz razgovora sa predstavnicima Razvojne banke Vojvodine saznalo se da još nije rešen njen status koji je sada u ingerenciji Vlade Srbije. Gašenjem Razvojne banke Vojvodine sva imovina i obaveze prenosiće se na drugu banku o čemu odlučuje Ministarstvo finansija. Osnivanje Fonda za razvoj Vojvodine ne rešava nagomilane probleme ovih preduzeća, međutim Fond bi mogao da pomogne u smislu da pruži podršku i pomoć u zajedničkom nastupu prema banci koja će preuzeti obaveze RBV.

Predstavnici Radne grupe su obavili razgovor i sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem koji je dao saglasnost da se napravi finansijska konstrukcija kako bi se rešili problemi u poslovanju preduzeća „Hidrograđevinar“ iz Sremske Mitrovice čiji je račun blokiran od strane Razvojne banka Vojvodine na osnovu jemstva za „Dunav grupu agregati“.

Na sastanku je dogovoreno da Radna grupa nastavi sa radom i da se u narednih nedelju dana definišu aktivnosti koje Radna grupa treba da preduzme. Jedna od prioritetnih aktivnosti je razgovor sa predstavnicima Ministarstva finansija koji su zaduženi za rešavanje ovih problema, kao i angažovanje na pronalaženju mera za rešavanje socijalno ekonomskih problema radnika. Sledeći sastanak radne grupe biće održan u četvrtak, 21. februara tekuće godine.

Бачка Паланка, 8-9. фебруар 2013. године

МЛАДИ У СИНДИКАТУ

У Бачкој Паланци, 8. и 9. фебруара 2013. године одржан је семинар под називом: “Млади у Синдикату“, у организацији Секције младих ССС Војводине.

Семинар за младе је вођен по принципу интерактивног предавања, те су учесници у првом делу семинара кроз уводна излагања и активну дискусију сазнали више о структури, организованости, улози и значају Синдиката.

Ово је уједно била прилика да се представници секција младих са територије АП Војводине упознају са резултатима истраживања о учешћу младих у синдикатима у Србији. Сврха овог истраживања била је да обезбеди боље разумевање партиципације младих у синдикатима са циљем да синдикалне структуре постану доступније и отвореније за активно укључивање младих, а што треба да води ка повећању чланства младих радника/ца у синдикатима и њиховом већем учешћу у раду и одлучивању синдикалних организација.

У другом делу семинара акценат је био усмерен на препознавање мобинга и борбу против злостављања на раду. По завршеној презентацији у оквиру које је учесницима, између осталог, приближена и јасно појашњена тематика појма, структуре, врста злостављања на раду, суштине, узрока и последица, облика, превенције, реакције, заштите и правних мера у вези са злостављањем на раду, изведена је радионица и представљени су практични примери злостављања на раду.

Поред младих синдикалаца, у раду семинара учествовали су: председник и секретар ССС Војводине, Горан Милић и Томислав Стајић, и председник Градског већа ССС Новог Сада Драго Ђокић. Предавачи на семинару били су: председница Секције младих СССВ, Василија Бојић и сарадници у Служби СССВ и Градског већа ССС Новог Сада, Горана Шећеров и Бошко Петров.

 

 

 

 

 

ШТРАЈК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ АЛИБУНАР

Синдикална организација Општинске управе Алибунар саопштила је да ће запослени у тој локалној самоуправи 06.02.2013.године одржати једночасовни штрајк упозорења, након којег ће, уколико се не постигне договор са послодавцем, уследити и потпуни штрајк и то све до испуњења постављених захтева.

Штрајк упозорења ће бити реализован од 11,00 до 12,00 часова у дворишту зграде Општине Алибунар, а главни захтев штрајкача јесте враћање зарада у 2013.години на ниво из 2012.године.

Наиме, запослени у Општинској управи Алибунар, почевши од децембра 2012.године, зарађују плату која је у просеку мања од 3 до 14 хиљада динара у односу на ранији период. До смањења зараде дошло је због примене спорне Уредбе о измени уредбе о коефицијентима за обрачуне плата, коју је Влада Републике Србије у јануару 2011.године донела на основу Закона о платама у државним органима и јавним службама. Ова уредба омогућила је повећање плата високообразованим запосленима у локалној самоуправи, док су запосленима са нижим степеном образовања плате значајно смањене. Такође, Уредба различито уређује плате по територијалном принципу, па су тако за град Београд предвиђени највиши коефицијенти, од 1 за најнижу, до 18 за највишу школску спрему, у органима градова корекције су по истом принципу од 1 до 13, а у органима општина су коефицијенти најнижи и то од 2.30 до 9. Синдикат управе је поднео Уставном суду иницијативу за оцену уставности спорне уредбе, али се суд још увек није изјаснио о томе.

Током фебруара прошле године запослени у локалној самоуправи широм Србије су, незадовољни споменутом уредбом, организовали штрајкове, након чега им је уз помоћ правно-рачуноводствене комбинаторике углавном сачуван прихватљив ниво зарада, али је ситуација од општине до општине до данас остала шаролика.

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0