Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA oktoar 2013.

31. oktobar 2013.


VUČIĆ DANAS U SAVEZU

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije o problemima sa kojima se suočavaju zaposleni i preduzeća u Srbiji, kao i o izmenama i dopunama Zakona o radu.
Sastanak sa članovima Predsedništva SSSS u širem sastavu biće održan u petak, 1. novembra 2013. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, drugi sprat, "kamena sala", sa početkom u 16 časova.

 

30. 10. 2013.

НОВИ ЗАКОН О Р(Ј)АДУ

На јуче одржаној 20. седници Председништва Савеза самосталних синдиката Војводине чланови Председништва су били јединствени у закључку да Анализа радне верзије Нарта Закона о изменама и допунама Закона о раду, коју је сачинила Правна служба СССВ, треба да буде основ за ставове и предлоге које ће представници Савеза самосталних синдиката Војводине заступати на седницама органа Савеза самосталних синдиката Србије.
Председништво СССВ је изнело заједнички став о непоходности да Савез самосталних синдиката Србије, на основу мишљења стручних људи и по угледу на позитивне примере у региону, што пре утврди Платформу која ће бити основ за преговоре о изменама Закона о раду.
После расправе која је трајала скоро три сата, чланови Председништва су закључили да се Предлогом Нацрта Закона мења велики број одредаба Закона о раду, да се већином предложених измена умањују или укидају досадашња права радника и синдиката, као и да Министарство није уважило готово ни један предлог синдиката.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике је, уз предлоге и сугестије Министарства привреде, сачинило Предлог Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о раду, који је 21. октобра 2013.године достављен Савезу самосталних синдиката Србије.

Доле можете погледати и преузети Предлог Нацрта Закона и Анализу СССВ.

- ANALIZA SSSV Predloga nacrta o izmenama Zakona o radu

- Predlog nacrta o izmenama i dopunama Zakona o radu od Ministarstva

30. 10. 2013.

НОВИ ЗАКОН О ПРИВАТИЗАЦИЈИ И ИЗМЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О СТЕЧАЈУ

На сајту Министарства привреде је 27.10.2013.године објављена радна верзија Предлога Закона о изменама и допунама Закона о стечају, као и радна верзија Предлога Закона о приватизацији.

Текс радне верзије предлога закона можете погледати доле.

- Predlog Zakona o Izmenama i Dopunama - Zakona o Stecaju


- Predlog Zakona o privatizaciji

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE PRISTUPILO IZRADI ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU

Ministarstvo pravde i državne uprave pristupilo je izradi Zakona o inspekcijskom nadzoru uz podršku USAID-a, kroz Projekat za bolje uslove poslovanja i Nemačke organizacije GIZ, kroz Projekat unapređenja izrade zakona u Republici Srbiji. Posebna radna grupa za pripremu Nacrta Zakona osnovana je 3. juna 2013. godine i sastoji se od predstavnika državnih organa, USAID-a i istaknutih univerzitetskih stručnjaka. Na prvoj sednici Posebne radne grupe održanoj 26. juna 2013. godine predstavljene su i razmatrane polazne osnove za izradu Zakona i utvrđene smernice. Predviđeno je da se druga sednica Posebne radne grupe održi početkom novembra, kada će članovima biti predstavljena prva radna verzija zakona.
Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 23.10.2013.

25.10.2013.

ODRŽANA TRIBINA POVODOM RADNE VERZIJE NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU

Predsednici samostalnog sindikata Srbije i Vojvodine Ljubisav Orbović i Goran Milić, učestvovali su na javnoj tribini u Somboru, koja je održana 25. oktobra 2013. godine, u prostorijama stare Gradske kuće.

Tema tribine bile su najavljene izmene i dopune Zakona o radu, Zakona o štrajku kao i restriktivne ekonomske mere Vlade Republike Srbije koje su neprihvatljive za sindikat, jer će pogoditi veliki broj građana i neće dovesti do pokretanja privrede.

Pre same tribine održana je konferencija za novinare na kojoj su Orbović i Milić govorili o pojedinim predlozima zakona koji će još više ugroziti prava radnika i položaj zaposlenih u Srbiji. Samostalni sindikat se oštro protivi najavljenim izmenama i smatra da one neće doprineti većem zapošljavaju i privlačenju stranih investitora već naprotiv, doprineće lakšem otpuštanju radnika. To, u paketu sa povećanjem PDV-a na osnovne životne namirnice, ugroziće egzistenciju velikog broja ljudi, koji su i onako na rubu siromaštva.

Orbović je kritikovao i najavu oporezivanja plata u javnom sektoru, naglasivši da će ta mera najviše pogoditi zdravstvo, visoko školstvo i sudstvo, gde radi najobrazovaniji kadar koji država nastoji da zadrži u zemlji, ali ih na ovaj način kažnjava. On je ukazao i na bolne mere koje se očekuju u narednom periodu, a koje se tiču dalje reforme penzijskog i invalidskog osiguranja, između ostalog, i mogućnost povećanja radnog staža i smanjenja učešća penzija u Bruto društvenom proizvodu što bi dovelo do smanjenja prosečne pezije na oko 40 odsto prosečne zarade.

Na tribini, pored Orbovića i Milića, učestvovao je i predsednik Samostalnog sindikata grada Sombora Zoran Purić. Ovo je druga po redu tribina na ovu temu u organizaciji Samostalnog sindikata. Prva je održana u Sremskoj Mitrovici, 17. oktobra, a slede skupovi i akcije i u ostalim gradovima Vojvodine i Srbije. Na ovaj način članovi sindikata i ostali građani će se upoznati sa onim što ih očekuje, ukoliko se usvoje preložene izmene Zakona o radu, Zakona o štrajku i Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Sindikati neće prihvatiti da zakoni budu "doneti preko noći", bez uvažavanja njihovog mišljenja i, ukoliko bude potrebno, spremni su da  svoja prava potraže na ulici.

Snimak sa tribine možete pogledati ovde:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


25. октобар 2013. године, Нови Сад

ИЗАБРАНИ ЧЛАНОВИ У ОРГАНЕ СИНДИКАТА

На дневном реду 11. седнице Покрајинског одбора Синдиката у проширеном саставу са члановима Одбора делатности основних и средњих школа, која је одржана 25. октобра 2013. године у Новом Саду, био је предлог за давање разрешнице члановима Покрајинског одбора Синдиката и председнику Одбора делатности основних и средњих школа Војводине и верификација нових чланова у Покрајински одбор Синдиката и Одбор делатности основних и средњих школа Војводине.

Поред изабраног члана Надзорног и Статутарног одбора Синдиката, на седници су изабрани и чланови Одбора делатности основних и средњих школа Србије. Функцију в.д. председника Одбора делатности основних и средњих школа Војводине, до наредне седнице Одбора делатности, обављаће Зорица Карановић, секретар СОНК-а Војводине.

Једна од тема седнице биле су законске новине вођења синдикалних организација, и с тим у вези, избор Агенције за рачуноводствено-књиговодствене послове за рачун СОНК-а Војводине. На предлог Председништва ПОС-а, а у вези актуелне ситуације у Синдикату, на седници су усвојене Одлуке које ће се примењивати од 01.11.2013. године. Тема седнице била је и не одржавање Радничко спортских сусрета Савеза самосталних синдиката Србије у Соко Бањи.

Присутни на седници информисани су о Одлукама са последње седнице Републичког одбора Синдиката образовања Србије од 29.08.2013. и Одбора делатности високог образовања Србије од 16.10.2013. године.

Информацију о протесту Средње економске школе "Светозар Милетић" из Новог Сада поднела је Александра Ранин, председница Синдикалне организације школе.

Учесници седнице упознати су са иницијативом ССС Војводине за закључивање Посебног колективног уговора за АП Војводину, која је упућена социјалним партнерима и Покрајинском социјално-економском савету.

Чланови су информисани о одржаним седницама:

  • Одбора делатности високог образовања Војводине – 08.10.2013.,

  • Одбора делатности ученичког и студентског стандарда Војводине – 11.10.2013. и

  • Одбора делатности предшколских установа Војводине – 25.10.2013. године.

На предлог Одбора делатности високог образовања Војводине на седници је заузет заједнички став поводом званичног предлога нових економских мера Владе Републике Србије.

25. октобар 2013. године, Нови Сад

ОДРЖАНА 17. СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА

Дана 25. октобра 2013. године одржана је 17. седница Председништва Покрајинског одбора Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине, на којој је утврђен Предлог одлука Председништва ПОС-а за 11. седницу ПОС-а.

Председништво Покрајинског одбора Синдиката је у функцији припреме за 11. седницу Покрајинског одбора Синдиката, информисано о Одлукама РОС-а образовања Србије од 29.08.2013. године и Одбора делатности високог образовања Србије од 16.10.2013. године.

Једна од тема седнице била је информација о Предлогу ПКУ за Војводину.

На седници је Председништво ПОС-а упознато са одржаним седницама:

  • Одбора делатности високог образовања Војводине – 08.10.2013.,

  • Одбора делатности ученичког и студентског стандарда Војводине – 11.10.2013. и

  • Одбора делатности предшколских установа Војводине – 25.10.2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


25. октобар 2013. године, Нови Сад

СЕДНИЦА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА ВОЈВОДИНЕ

Дана 25. октобра 2013. године одржана је 4. по реду седница Одбора делатности предшколских установа Војводине, на којој су размењене информације о актуелној ситуацији у предшколским установама АП Војводине.

На седници је верификован избор новог члана Одбора делатности предшколских установа из једне постојеће синдикалне организације.

Значајан део седнице био је посвећен законским новинама вођења синдикалних организација, и с тим у вези, Закону о рачуноводству којим је област рачуноводства и ревизије била уређена Законом о рачуноводству и ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 46/2006, 111/2009 и 99/2011), подељена је у два посебна закона, и то: Закон о рачуноводству ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013) и Закон о ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013). У складу са чланом 14. новог Закона о рачуноводству, правно лице, односно предузетник општим актом уређује школску спрему, радно искуство и остале услове за лице које је одговорно за вођење пословних књига и састављање финансијских извештаја. Одредбама члана 15. Закона о рачуноводству, вођење пословних књига и састављање финансијских извештаја правно лице, односно предузетник може поверити уговором у писаној форми, у складу са законом, привредном друштву или предузетнику, који имају регистровану претежну делатност за пружање рачуноводствених услуга. О свему напред наведеном заинтересовани председници синдикалних организација и шефови рачуноводства у установама ближе информације о најважнијим изменама у новим законима, добили су на семинару, који је Савез самосталних синдиката Војводине организовао 14. октобрa 2013. године у Новом Саду.

Једна од тема седнице била је и информација о иницијативи ССС Војводине за закључивање Посебног колективног уговора за АП Војводину, која је упућена социјалним партнерима и Покрајинском социјално–економском савету.

Учесници седнице упознати су са најављеним изменама Закона о раду, а на седници је члановима Одбора делатности достављен у штампаној форми Водич за самовредновање у предшколским установама.

25.10.2013.

СВЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМИ У ГРАЂЕВИНСКИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Чланови ПОС-а и ГОС-а грађевине исказали су велико незадовољство и оштро се противили најављеним изменама и допунама Закона о раду и штрајку, као и новим мерама Владе РС, којима ће се терет кризе опет певалити на терет најширих слојава становништва и имати за последицу додатно погоршање и онако ниског животног стандарда.

На заједничкој седници Покрајинског и Градског одбора синдиката грађевине, која је одржана 24. октобра 2013. године, у просторијама Радничког дома у Новом Саду, разматрана су, између осталог, следећа питања: материјално-социјални положај запослених у грађевинарству и ИГМ, радна верзија Нацрта закона о изменама и допунама Закона о раду, Закона о штрајку, колективних уговора и колективног преговарања, економске мере Владе Републике Србије као и инфорамција о активностима Покрајинског и Градског одбора између две седнице.

Ретки су грађевински радници који могу да се похвале редовним и пристојним зарадама, јер је стање у грађевинарству и индустрији грађевинског материјала Војводине и Србије алармантно, а положај радника у том сектору никада није био тежи. Домаћа грађевинска индустрија данас је пала на најниже гране и уколико држава не предузме мере које би зауставиле пропадање грађевинарства, та важна привредна грана ће се угасити, а 70.000 раднића че се наћи на улици.

Чланови ПОС-а и ГОС-а се противе новим мерама Владе РС и сматрају да су катастрофалне по куповну моћ становништва, обезвређујући зараде, чија је реална вредност сваким месецом све мања. Повећање ПДВ-а на основне животне намирнице резултат је краткорочне жеље за попуњавањем буџета којим се алиментирају трошкови енормног државног апарата. Једини извор државних прихода пронађен је код најширих слојева све сиромашнијег становништва. Нови Закон о раду само ће олакшати и убрзати отпуштање, и озаконити "рентирање" радника свим фирмама које то затраже. Запослени се третирају као роба која би требало да се прода што јефтиније и самим тим им се урушава и оно мало преосталог достојанства које би требало да се штити радним законодавством.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


24. октобар 2013. године

СИНДИКАТ УПРАВЕ ВОЈВОДИНЕ
НЕ ПРИХВАТА НАЈАВЉЕНЕ МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
И ТРАЖИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ НА СВИМ НИВОИМА

Поводом најављених мера Владе РС о смањењу запослених у јавном сектору, државним органима и јединицама локалне самоуправе, на проширеној седници Синдиката управе Војводине, одржане дана 24.10.2013 године, усвојени су следећи

З А К Љ У Ч Ц И:

Синдикат не прихвата најављене мере Владе РС и захтева од владе:

1. Социјални дијалог на свим нивоима у циљу превазилажења актуелних проблема поводом најављених мера;

2. Доношење Закона о максималном броју изабраних, именованих и постављених лица. Синдикат сматра да доношењем оваквог Закона и смањења броја изабраних, именовних и постављених лица постигле би се веће уштеде од средства која би се издвојила смањењем броја запослених и укидање права на плату од 6 месеци;

3. Актуелне мере Владе морају се односити на све запослене у Републици, јер терет кризе морају да поднесу сви подједнако, тиме би се доказало да нема привилегованих;

4. Укинути све накнаде за рад у Управним одборима, разним комисијама чиме би се створила већа уштеда како у буџету РС тако и у буџетима јединица локалне самоуправе. У вези поменутог, појачати контролу сукоба инетреса јер углавном иста лица примају поменуте накнаде;

5. Смањити субвениције на свим нивоима, невладиним организацијама, агеницијама и измишљеним удружењима, како би се добила средства из буџета;

6. Укинути политичко запошљавање на свим нивоима. Досадашња пракса довела је до повећања броја запослених не поштујући Закон о максималном броју запослених, али и до отпуштања без критеријума и мерила што је довело до великог броја судских процеса како за радно правни статус тако и за мобинг и дискриминацију;

7. Појачану контролу (Инспекције рада) у приваном сектору у вези поштовања исплате минималне зараде и уплате доприноса.Опште је познато да велики број приватних послодавца не исплаћује зараде или пак исплаћује на црно а запослени немају права на здравствено и пензионо осигурање;

8. Синдикат мора бити укључен у процес израде нових систематизација у државним органима и јединицама локалне самоуправе, како би указао на досадашње неправилности и незаконито запошљавање и

9. Влада и Синдикати морају заједнички утврдити критеријуме и мерила за проглашење вишка запослених.

Уколико Влада РС не прихвати социјални дијалог, Синдикат управе Војводине донеће Одлуку о даљим мерама и активностима у циљу примене мера Владе РС на све запослене.

23. oktobar 2013.

Šta nam donosi novi Zakon o radu?

Radna verzija izmena i dopuna Zakona o radu dostavljena je predstavnicima vlasti, poslodavcima i sindikatima, a trebalo bi da bude usvojen do kraja godine. Iako su predložene izmene u javnosti već dobile publicitet, u predstojećim javnim raspravama, mogu se očekivati žustre polemike između poslodavaca i sindikata. Radio Novi Sad je u Temi dana istraživao: Koliko promena zakonske regulative rasterećuje poslodavce, odnosno koliko je u interesu zaposlenih, ali i onih koji traže posao?

Dok neki smatraju da će predložene izmene Zakona o radu doprineti lakšem zapošljavanju, sindikati ocenjuju da će omogućiti pojednostavljeno otpuštanje. Isplata otpremnine za godine radnog staža kod poslednjeg poslodavca, produžavanje rada na određeno vreme, smanjenje naknada za bolovanje i godišnje odmore, radno vreme od 48 sati nedeljno ili 12 sati dnevno, samo su neke od predloženih izmena. Takva zakonska rešenja drastično će smanjiti prava radnika ukoliko se usvoje, smatra predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić.

"Mislim da za mnoge stvari koje se ovde predviđaju, Srbija nije spremna, a nije spremna iz prostog razloga, zato što je već 20 godina unazad, ovaj narod napaćen. Ne može niko da mi kaže da će se toliko ljudi zaposliti, ja naprotiv tvrdim da će mnogi biti otpušteni", kaže Milić. Milić dodaje da Zakon o radu, koji omogućava lakše otpuštanje radnika, nije način za oporavak privrede. Kako on tvrdi način da zemlja krene napred su nova radna mesta, poslodavci koji imaju viziju, poslodavci koji imaju ideju i proizvod koji će ih održati.

Opširnije:

RADNA VERZIJA PREDLOGA IZMENA I DOPUNA ZAKONA O RADU DOSTAVLJENA NADLEŽNIMA

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije dostavilo je Predlog radne verzije izmena i dopuna Zakona o radu predsedniku Vlade, prvom potpredsedniku, kao i ministrima privrede i finansija.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je pomenuti predlog dostavljen i predstavnicima sindikata i poslodavaca, kao i svim članovima Radne grupe koji rade na izmenama i dopunama ovog zakona.

U narednom periodu tripartitna radna grupa radiće na usaglašavanju nacrta teksta Zakona o radu, nakon čega će taj dokument biti prosleđen u redovnu proceduru.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.10.2013.

СТРУКА У ЗАПЕЋКУ

Представник Савеза самосталних синдиката Војводине учествовао је на стручном саветовању ''Новине у законским решењима'', које је протекле недеље у Врњачкој Бањи организовало Издавачко предузеће ''Глосаријум'' Београд.

Тема саветовања била су нова решења у законодавству Србије са нарочитим освртом на Закон о парничном поступку, Закон о општем управном поступку, Закон о посредовању у решавању спорова и Закон о раду, а предавачи су били судије Врховног касационог суда и апелационих судова, као и професори правних факултета.

Предавачи су анализирали поједине правне институте, упоређивали постојећа и будућа законска решења, указивали на проблеме у примени појединих прописа и износили своје предлоге за отклањање утврђених нелогичности.

Будући да је велики број предавача био или јесте члан неке од радних група за израду или измену и допуну неког од закона, учесници саветовања су имали прилику да добију информацију о фази у којој се налазе поједини радни текстови закона, као и о изазовима и проблемима са којима су се чланови радне групе суочавали док су радили свој посао. Изнет је заједнички утисак да политичка власт (и прошла и садашња) не уважава у довољној мери струку, што за последицу има непримерено кашњење у доношењу прописа, као и низак квалитет правних аката и честа потреба за њиховим изменама и допунама.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15. октобар 2013.

ОД 1. ЈАНУАРА 2014. ГОДИНЕ ПОСЛОВАЊЕ
САМО ЕЛЕКТРОНСКИ

Од 1. јануара 2014. све процедуре са Пореском управом ће се обављати искључиво електронским путем. Најпре ће на снагу ступити законска обавеза слања електронских пријава за доприносе на зараде запослених, након чега ће се од 1. јула 2014. увести обавезно слање ПДВ пријава искључиво електронским путем. При Централном регистру обавезног социјалног осигурања биће обавезна пријава и одјава запослених, и то од 6. јануара 2014. Електронске пријаве ће морати да се подносе и потписују искључиво квалификованим електронским сертификатом.

Дана, 14.10.2013. године, Савез самосталних синдиката Војводине у сарадњи са Савезом рачуновођа и ревизора Србије, организовао је семинар на тему

"НОВИ ЗАКОН О РАЧУНОВОДСТВУ И ЕЛЕКТРОНСКО ПОСЛОВАЊЕ СА ПОРЕСКОМ УПРАВОМ".

Семинар је одржан у просторијама Радничког дома "Светозар Марковић" у Новом Саду, предавачи су били представници Савеза рачуновођа и ревизора Србије, мр Рада Стојановић и мр Снежана Митровић, а учесници семинара председници синдикалних организација, председници општинских већа, повереници, председници гранских одбора синдиката као и лица која воде пословне књиге из великог броја градова и општина са територије Војводине.

Семинар је имао за циљ да информише чланство о измени одређених процедура за рад пореских обвезника и Пореске управе и измени прописа везано за улазак рачуновођа у електронско пословање са Пореском управом. Присутни су упознати са о активностима Пореске управе Србије, односно њене реформе и модернизације у циљу унапређења пословног амбијента и сузбијања сиве економије, о улози рачуновођа у електронском пословању са Пореском управом, као и о обавезама и одговорностима законских заступника за пословање у будућем периоду.

Према члану 14. важећег Закона о рачуноводству (који је ступио на снагу у августу 2013. године), правно лице, односно предузетник општим актом уређује школску спрему, радно искуство и остале услове за лице које је одговорно за вођење пословних књига и састављање финансијских извештаја. У складу са чланом 15. Закона о рачуноводству, вођење пословних књига и састављање финансијских извештаја правно лице, односно предузетник, може поверити, уговором у писаној форми, у складу са законом, привредном друштву или предузетнику, који имају регистровану претежну делатност за пружање рачуноводствених услуга.

У дискусији учешће је узео велики број учесника семинара који су постављали питања на која су мр Рада Стојановић и мр Снежана Митровић одговарале. Обзиром на одредбу чл. 15. Закона о рачуноводству, СССВ указује свим синдикалним организацијама самосталног синдиката на потребу да ову обавезу ураде на време, пажљиво и у међусобној координацији, како би и синдикалне организације са малим бројем чланова и малим финансијским средствима испуниле законску обавезу и наставила несметано да функционишу.

15. октобар 2013. године

Синдикат против ПДВ-а и закона о раду

Представници Савеза самосталних сидиката Србије (СССС) оценили су неприхватљивим економске мере Владе Србије јер ће, како кажу веома погодити грађане и део запослених, и најавили су да ће захтевати од Скупштине да синдикати учествују у њиховом доношењу.

Председник СССС, Љубисав Орбовић, рекао је да су, пре свега, неприхватљиви Предлог измена закона о раду који, по њему, треба да олакша отпуштање радника, као и повећање ПДВ-а на основне намирнице, "што ће за незапослене и раднике на минималцу значити један дан месечно без хране".

Он је најавио да ће синдикати своја права потражити на улици, уколико не буде договора са властима. Орбовић сматра да је лоше и опорезивање плата у јавном сектору већих од 60.000 динара, јер ће то погодити здравство, високо школство и судство, где ради најобразованији кадар који држава настоји да задржи у земљи. Председник Синдниката запослених у републичкој управи, Његош Потежица, рекао је да прогресивним опорезивањем у том сектору уопште неће бити погођено 85 одсто радника чије су плате мање. Та мера, такође, неће погодити ни запослене у основном и средњем образовању, чије су плате испод републичког просека, већ само оне у високом, што неће битно поравити републички буџет, али ће погоршати живот научних радника, казао је председник Синдиката образовања, Бранислав Павловић. Према речима председника Синдиката комуналних делатности, Милана Грујића, та мера обухватиће само 16 одсто запослених у тој делатности, и упозорио да ће се оптуштањем радника у јавном сектору, који броји око 400.000 људи, знатно повећати број незапослених са садашњих милион људи. Секретар Сидниката здравства, Јелена Говедарица, предочила је да су зараде у том сектору само за четири одсто више од републичког просека, и да ће мером пре свега бити погођени врхунски стручњаци, каквих је у здравству и тако мало. Синдикалци су указали да социјални дијалог у земљи одавно не постоји, да "предложени закони и мере воде потпуном обесправљивању радника, што је потпуно неприхватљиво, јер мерама уопште нису обухваћени тајкуни и екстрапрофитери, који су годинама износили капитал из земље".

Извор:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11. октобар 2013. године, Нови Сад

СЕДНИЦА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ УЧЕНИЧКОГ И СТУДЕНТСКОГ СТАНДАРДА ВОЈВОДИНЕ

Дана 11. октобра 2013. године одржана је 6. седница Одбора делатности ученичког и студентског стандарда Војводине.

На дневном реду седнице била је информација о законским новинама вођења синдикалних организација и Посебан колективни уговор за АП Војводину.

Чланови Одбора делатности информисани су о основним новинама у Закону о рачуноводству којим је област рачуноводства и ревизије која је била уређена Законом о рачуноводству и ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 46/2006, 111/2009 и 99/2011), подељена у два посебна закона, и то: Закон о рачуноводству ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013) и Закон о ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013). Председници синдикалних организација и шефови рачуноводства у установама ближе информације о најважнијим изменама у новим законима, добиће на семинару, који је Савез самосталних синдиката Војводине организовао за 14. октобар 2013. године у Новом Саду.

Након информисања присутних о усвојеној Одлуци СЕС-а Војводине на иницијативу ССС Војводине за закључивање ПКУ за АП Војводину, разматран је Предлог - Радна верзија ПКУ.

Одбор делатности упознат је и са најављеним изменама Закона о раду, као и о предложеним новим економским мерама Владе Републике Србије.

10. октобар 2013. године, Нови Сад

АКТУЕЛНА СИТУАЦИЈА У САОБРАЋАЈНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Дана 10. октобра 2013. године одржана је 8. седница Покрајинског одбора Самосталног синдиката запослених у саобраћају и везама Војводине, на којој су размењене информације о актуелној ситуацији у саобраћајним предузећима АП Војводине.

На дневном реду седнице била је, између осталог, информација о најављеним изменама Закона о раду и предложеном Нацрту Закона о штрајку, реформским и статутарним питањима у СССС, Посебном колективном уговору за АП Војводину и предлогу Закона о колективном преговарању СССС.

Учесници седнице упознати и са пакетом нових економских мера Владе Републике Србије.

Поред чланова Покрајинског одбора Самосталног синдиката запослених у саобраћају и везама Војводине, седници је присуствовао и секретар ССС Војводине, Томислав Стајић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10. октобар 2013.

СОЦИЈАЛНИ УДАР НА 66 ПОРОДИЦА

У Ливници Кикинда догодио се социјални удар, тврде у Савезу самосталних синдиката. Одбор директора је 30. септембра отпустио, као технолошки вишак 66 радника, а да им пре тога није, сагласно одредбама Закона о раду, понудио премештање на друге послове, преквалификацију, доквалификацију нити упућивање на рад код другог послодавца, каже председник Савеза самосталних синдиката у Кикинди Илија Дрљић.

- Апеловали смо да се испоштује комплетна законска процедура, да се гледа и материјални статус тих људи. Не можемо довести у ситуацију човека који издржава још пет чланова породице да нема никаквих примања, да му се ништа не понуди. Испада да је радник сам захтевао да буде проглашен технолошким вишком – каже Дрљић.

Он напомиње да су менаџменту Ливнице предложили да спроведу анкету са радницима који су пред пензијом, да им се предложи отпремнина. Посебан проблем је, наглашава, што је, међу отпуштенима 20 одсто високошколованих. Отпуштенима би требало да буду исплаћене три њихове или три просечне плате и 100 евра по години стажа.

Из Ливнице је поводом отпуштања радника стигло саопштење у којем се наводи да су због економске кризе и последица које је она изазвала у аутомобилској индустрији, били принуђени да део радника, који се већ дуже време налазио на плаћеном одсуству, отпусте као технолошки вишак, уз поштовање Закона о раду и свих законских норми Републике Србије. "Радни однос престао је за 66 радника, за чијим радом је још пре пет година престала потреба. И поред тога, они су се свих претходних година налазили у радном односу и на плаћеном одсуству, што значи да су редовно добијали зараде и остваривали сва права из радног односа", наводи се у саопштењу и додаје да је радни однос прекинут уз исплату законом прописане отпремнине, чија висина зависи од остварених година стажа осигурања.

Извор: Дневник (Опширније у штампаном издању Дневника, 10. октобар 2013.)

8. октобар 2013. године, Нови Сад

СЕДНИЦА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА ВОЈВОДИНЕ

Дана 08. октобра 2013. године одржана је 3. по реду седница Одбора делатности високог образовања Војводине. На седници је верификован избор нових чланова Одбора делатности високог образовања из две постојеће синдикалне организације.

Већи део седнице Одбора делатности био је посвећен питањима значајним за функционисање синдикалних организација у установама, као и дискусији о најављеном новом пакету економских мера Владе Републике Србије.

Једна од тема седнице била је и:

  • усвојена Одлука СЕС-а Војводине на иницијативу ССС Војводине за закључивање Посебног колективног уговора за АП Војводину;

  • предложени Нацрт Закона о штрајку и најављене измене Закона о раду.

Чланови Одбора делатности упознати су са основним новинама у Закону о рачуноводству којим је област рачуноводства и ревизије која је била уређена Законом о рачуноводству и ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 46/2006, 111/2009 и 99/2011), подељена у два посебна закона, и то: Закон о рачуноводству ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013) и Закон о ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013). Заинтересовани председници синдикалних организација и шефови рачуноводства у установама, стећи ће неопходна сазнања о најважнијим изменама у новим законима на семинару, који ће Савез самосталних синдиката Војводине организовати 14. октобра 2013. године у Новом Саду.

 

9. oktobar 2013.

SSSS: Mere će ipak pogoditi i najsiromašnije građane

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) upozorio je danas da će ekonomske mere Vlade, ipak, pogoditi i najsiromašnije slojeve društva i penzionere zbog planiranog povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i prevođenja nekih od neegzistencijalnih dobara iz niže u višu kategoriju.

- Problematično je i to što u predloženim merama nije vidljiv razvojni deo budžeta, odnosno otvaranje novih radnih mesta, investicije i zapošljavanje - rekao je potpredsednik tog sindikata Zoran Mihajlović Tanjugu. Kako je naveo, uštede koje će se dobiti smanjenjem plata biće iskorišćene za vraćanje kredita, a nije najjasnije ni to kako će se rešiti problem 179 preduzeća u restrukturiranju.

Mihajlović je rekao da nije lako sprovesti privatizaciju, a još teže će biti kada se tim preduzećima ukinu subvencije. Kao jedna od mera za konsolidovanje srpske privrede navedeno je smanjenje subvencija javnim preduzećima, uz najavu završetka privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje kojim bi se, kako je rekao, uštedelo 300 miliona evra do 2017. godine.

Paket novih ekonomskih mera, koji je predstavljen danas, predviđa smanjenje plata u javnom sektoru, povećanje stope PDV sa osam na 10 odsto, restrukturiranje javnih preduzeća i smanjenje subvencija, uštede u domenu roba i usluga, uzimanje jeftinijih kredita i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Opširnije:

8. oktobar 2013.

MILIĆ: SINDIKAT IMA PREDLOGE ZA IZMENE

ZAKONA O RADU

Sindikati imaju pripremljenje predloge za izmene i dopune Zakona o radu u delu koji se odnosi na sindikalno orgnizovanje i prava radnika, rekao je danas predsednik Saveza samostalnih sidnikata Vojvodine Goran Milić.

Milić je na konferenciji za novinare, povodom obeležavanja 7. oktobra - Svetskog dana dostojanstvenog rada, rekao da sindikalci nisu videli dosadašnje predloge izmena tog zakona i da su o njima saznali iz medija. - Ulica i štrajkovi su poslednje što bi svako normalan poželeo da se desi, ali na žalost u Srbiji je postala praksa da se jedino izlaskom na ulice može skrenuti pažnja na neki problem - rekao je Milić, ističući da su male šanse da se izbegne izlazak radnika na ulicu, ukoliko zakon bude donet sa izmenama koje objavljuju mediji.

Po njegovim rečima, "dobro će biti ako na čelu tih eventualnih štrajkova budu sindikati" jer kako je kazao, sigurno će mnogi pokušati da iskoriste nezadovoljstvo radnika. On je najavio da će, počevši od 19. oktobra, u Sremskoj Mitrovici, Subotici, Somboru , Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu, Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizovati skupove i akcije u kojima će gradjane upoznati sa onim što ih očekuje ukoliko se usvoje predložene izmene Zakona o radu, Zakona o štrajku i Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju.

Opširnije:

8. октобар 2013.

Криза у Покрајини збрисала 150.000 радних места

– У нашој покрајини од почетка економске кризе без посла је остало 150.000 радника, цена потрошачке корпе сада износи три минимална лична дохотка, а у мали и средњим предузећима радна права су као да живимо у робовласничком друштву – казао је на данашњој конференцији за новинаре председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић поводом обележавање 7. октобра – Светског дана достојанственог рада, који је Међународна организација рада почела да обележава од 1999. године.

Милић је предочио и податке: да је у Србији 600.000 радника изгубило посао, да 70 одсто овдашњег становништва прима минималац, да 18 одсто житеља живи у беди и да од тог процента десет одсто живи баш у изразитој беди. – На глобалном нивоу концепт достојанственог рада подразумева стварање услова за отварање радних места, гарантована права радника, социјалну заштиту и унапређење социјалног дијалога – навео је Милић. – Код нас ништа од тога не постоји. Социјално-економски Савет Србије није се састајао седам месеци и није због тога одговоран само синдикат, којег неки, као недовољно активног, хоће да прогласе кривцем што је материјални положај запослених у Србији на дну. Акције синдиката нису могуће ако за то нема подршку у чланству.

Истакао је да га охрабрује позив власти да синдикати представе своје предлоге измена регулaтиве везане за законе о раду, о штрајку и о пензијском осигурању. – До сада нисмо с представницима власти разговарали о томе, али смо из медија сазнали шта нам се спрема – навео је Милић, сматрајући да ће ова власт бити мудра и избећи уличне нереде, какви су се дешавали у земљама у окружењу поводом измена тих закона.
– Протести на улицама су увек могући, али улица треба да буде на последњем месту. Пре изласка на асфалт треба успоставити социјални дијалог. Међутим, досадашње искуство показује да су протести на улици неизбежни да би се проблеми решили – нагласио је председник војвођанског Савеза самосталних синдиката у сусрету с новинарима.

Опширније:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7. октобар 2013.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ
МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА

"У Србији данас нема ни "д"достојанственог рада. Док развијени свет данас обележава дан достојанственог рада, ми подсећамо колико су радници у Србији далеко од достојанства. Огроман број незапослених, кршење права из области радног односа, зараде које не покривају основне животне потребе из потрошачке корпе, велики број радника који на плату чекају месецима и годинама, лоши услови рада, неуплаћивање доприноса, непоштовање радног времена и маргинализација социјалног дијалога, само су неки од показатеља тешког положаја радника и осталих грађана Србије" – изјавио је данас председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић, на конференцији за новинаре поводом Међународног дана достојанственог рада.

Конференција је одржана 7. октобра 2013. године у 11,00 часова у просторијама Радничког дома "Светозар Марковић" у Новом Саду. На конференцији су учествовали: председник СССВ Горан Милић, секретар Већа СССВ Томислав Стајић, потпредседник СССВ и председник ССС града Новог Сада и општина Владимир Гвозденовић, председник Синдиката запослених у комунално стамбеној делатности Милорад Котур, председник Самосталног синдиката запослених у занатству, услугама и предузетништву Војводине Милорад Перишић и секретар синдиката запослених у образовању, науци, и култури Војводине Зорица Карановић.

Учесници конференције су, поред осталог, указали на висок степен кршења права у области рада, тежак положај радника који и даље, директно или индиректно, сносе највећи терет кризе. Најављене измене и допуне законских прописа из облати рада као и рестриктивне економске мере, погоршаће и онако већ тежак положај радника и отежати синдикално организовање и борбу за људска права. Председник Милић је најавио предстојеће активности СССВ у оквиру кампање Савеза самосталних синдиката Србије, како би указали чланству и широј јавности на важност најављених измена прописа из области радног законодавства и подстакли их да учествују у дефинисању ставова по том питању. Истакао је да ће Самостални синдикат представити Влади своје предлоге везане за најављене измене и допуне законских прописа из облати рада, као и за најављене рестриктивне економске мере. Представници синдиката који су учествовали на конференцији за медије сложили су се да нису искључени протести уколико се синдикат искључи из социјалног дијалога (преговора) и не уваже мишљења и ставови синдиката по питању израде законских решења која су у интересу запослених.

7. октобар 2013.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

ДОСТОЈАНСТВЕН РАД ЗА ДОСТОЈАНСТВЕН ЖИВОТ

''Достојанствени рад'', као идеју и циљ, увела је Међународна организација рада 1999. године и од тада се 7. октобар, као светски Дан достојанственог рада, обележава широм света.
На глобалном нивоу, концепт достојанственог рада подразумева стварање услова за отварање нових радних места, гарантована права радника, социјалну заштиту и промоцију (унапређење) социјалног дијалога. Достојанствен рад би требало да поткрепи развој личног достојанства, појача сигурност породице, допринесе миру у заједници и да буде један од темеља демократског друштва.
На жалост, Србија је далеко од овог стандарда, јер се не поштују ни основна права загарантована Законом о раду и Уставом. Негативна кретања на тржишту рада, где скоро милион радно способног становништва нема посао, где је индустрија на издисају, а они који раде не могу достојанствено да живе од свог рада, где се ''рад на црно'' на многе индиректне начине подстиче и где се толеришу агенције које незаконито изнајмљују раднике третирајући их као робу, све је само није достојанствено.
У Србији се дакле крше све четири компоненте достојанственог рада које су потребне за социјални напредак и развој. Без продуктивног запошљавања, поштовања права радника, ефикасне заштите тих права и стварног социјалног дијалога не можемо говорити о достојанственом раду и достојанственом животу.
Раст незапослености је континуиран, од почетка економске кризе, је само у Војводини, око 150.000 радника остало без посла. Нарочито су угрожени млади од којих је сваки други незапослен, а који чине више од трећине од укупног броја незапослених, као и радници који имају преко 50 година, који када једном остану без посла, тешко да се могу поново запослити. Да би се покриле основне потребе из потрошачке корпе потребно је 1,5 просечне зараде, односно више од три минималне зараде. То, наравно, важи за раднике који добијају своју плату, а велики је број оних који месецима, па и годинама раде бесплатно. Због тога је све већи број људи које се суочавају са озбиљним егзистенцијалним проблемима, у немогућности да својим радом прехране себе и своје породице.
Као последица дуготрајне опште незапослености и ниског животног стандарда (сиромаштва) јављају се и одређене негативне тенденције као што су: рад на црно, сива економија, корупција и општа криминализација друштва који доводе до продубљивања друштвеног раслојавања и све већих социјалних девијација.
Они који имају привилегију да раде, све чешће су изложени мобингу и кршењу радних права. Положај запослених у многим приватизованим предузећима своди се на то да више немају ни радно време, ни годишњи одмор, ни одговарајуће услове рада, ни редовне зараде, ни могућност да се лече а често пристају да раде за зараде мање од минималних како би обезбедили своју егзистенцију и задржали постојећа радна места. У таквим условима, запослени се не усуђују да се синдикално организују и делују и на тај начин заштите своја права, јер им се прети отказом. Самим тим, социјални дијалог се претвара у социјални монолог где послодавац поставља правила, а радници слепо слушају. Једном речју, одузето је достојанство радника и његовог рада.
Глас радника се не уважава ни онда када су сви аргументи на његовој страни, када су власници и менаџери одговорни за лоше пословне резултате и пропадања предузећа, за разне привредне преступе, кршења закона, колективних уговора и разне друге злоупотребе и махинације. Неуређени и застарео систем инспекцијске контроле, недовољан број инспектора и судова, непостојање радних судова, исцрпљујући и дуготрајни судски поступци и други разлози довели су до стања општег неповерења у коме код радника преовладава осећај да их нико не штити и да су препуштени сами себи. У таквим околностима запослени су често принуђени да користе најрадикалније средство радничке борбе – штрајк, али нису ретки случајеви и да се одлуче на неке екстремније облике скретања пажње јавности на свој тежак положај, од штрајкова глађу, преко разних облика самоповређивања, па све до суицида.
Најављене измене и допуне Закона о раду и Закона о штрајку усмерене су на то да се озакони досадашња пракса непримене и злоупотребе у примени прописа из области радних односа и отежа синдикално организовање и свеукупна борба за радничка права.
Као озбиљна организација свесни смо потребе спровођења рестриктивних мера које су нужне за опстанак наше посрнуле привреде и друштва, али се оштро противимо да највећи терет реформи сносе радници. Због тога позивамо социјалне партнере да коначно схвате да измене прописа и економске мере које озбиљно утичу на положај радника не могу бити спроведене без уважавања ставова синдиката и без стварног социјалног дијалога, који до сада није постојао. Савез самосталних синдиката Војводине, обележавајући овај значајан дан, придружује се синдикатима широм света у јединственој борби за очување и унапређење радничких права која рад чине достојанственим.

САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА
ВОЈВОДИНЕ

Горан Милић
председник

1. oktobar 2013.

АНАЛИЗИРАНА АКТУЕЛНА СИТУАЦИЈА У СИНДИКАТУ ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ ВОЈВОДИНЕ

На дневном реду 16. седнице Председништва Покрајинског одбора Синдиката, која је одржана 01. октобра 2013. године у Новом Саду, након разматрања и анализирања актуелне ситуације у Синдикату утврђен је предлог Одлука за седницу Покрајинског одбора Синдиката.

Једна од тема седнице била је и усвојена Одлука СЕС-а Војводине на иницијативу ССС Војводине за закључивање Посебног колективног уговора за АП Војводину. Тим поводом, Председништво је разматрало Предлог-Радну верзија ПКУ и исти упутило члановима Синдиката на разматрање.

Чланови Председништва упознати су са основним новинама у Закону о рачуноводству којим је област рачуноводства и ревизије која је била уређена Законом о рачуноводству и ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 46/2006, 111/2009 и 99/2011), подељена у два посебна закона, и то: Закон о рачуноводству ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013) и Закон о ревизији ("Сл. гласник РС", бр. 62/2013). С тим у вези, свим заинтересованим председницима синдикалних организација и шефовима рачуноводства у установама - чланицама Синдиката биће омогућено да сазнања о најважнијим изменама у новим законима стекну на планираном семинару у организацији Савеза самосталних синдиката Војводине, који ће бити одржан октобра месеца.

Седници Покрајинског одбора Синдиката у проширеном саставу са члановима Одбора делатности основних и средњих школа, планираној за 25. октобар, претходиће седнице:

  • Одбора делатности високог образовања Војводине,

  • Одбора делатности ученичког и студентског стандарда Војводине и

  • Одбор делатности предшколских установа Војводине..

 

 

 

 

 

 


NASTAVLJENE AKTIVNOSTI NA ŠIRENJU SARADNJE U OKVIRU SINDIKATA METALACA VOJVODINE I RUMUNIJE

U želji da zaključci sa Interregionalnog Saveta sindikata DTKM (regija Dunav-Tisa-Kriš-Moriš) dobavljača za autoindustriju, održanog od 1. do 4. septembra 2013. godine u Nemačkoj zažive u praksi, održan je radni sastanak predstavnika sindikata metalaca Rumunije i Vojvodine.


Sastanak je održan u Rumuniji (Rešice), 29. – 30. septembra 2013. godine, a u cilju postizanja konkretnih dogovora u vezi sa direktnom komunikacijom i uspostavljanjem manjih mreža saradnje izmedju preduzeća – dobavljača autoindustrije. Pri tome je za učesnike sastanka od posebnog značaja postignuti dogovor o razmeni najvažnijih informacija, kao i o uspostavljanju organizovane solidarnosti u borbi protiv kršenja prava zaposlenih i u zalaganju za njihovo poboljšanje.


Mihai Stepanescu, gradonačelnik grada Rešice, je prepoznao značaj ove sindikalne, kao i potencijalne privredne saradnje, te je za učesnike radnog sastanka upriličio prijem u Gradskoj kući. U konstruktivnom i otvorenom razgovoru, u kome su pored gradonačelnika učestvovali i članovi gradskog veća za sve resore, kao i sredstva javnog informisanja, ocenjeno je da bi ova sindikalna saradnja svakako mogla doprineti daljem regionalnom povezivanju u mnogim oblastima života i rada (privrednim, kulturnim, sportskim i sl.).

1. oktobar 2013.

ММФ би да оперише јако и без анестезије

Доласку делегације ММФ-а, иако надлежни тврде да нам је њихова помоћ преко потреба, нимало се не радују ни радници ни пензионери. Наиме, ММФ не одустаје од захтева да се у Србији старосна граница за одлазак у пензију подигне за најмање две године, чак је било најава да ће тражити изједначавање радног стажа за мушкарце и жене па ће и једни и други раде до 65 година живота и 45 стажа. Било је наговештаја да би се могло радити и до 67 година живота, а помињу се и пенали за превремену пензију.

Пензионе реформе мора бити, а да ли у правцу који већ годинама тражи ММФ – не зна се. Већ сада је многима јасно да би драстичније померање старосних граница за пензионисање и промена начина обрачуна пензија већину актуелних и будућих пензионера могли довести до просјачког штапа. Тим пре што претходна реформа пензијског система, којом је женама радни век продужен три године, још није завршена. Наиме, Србија је већ пооштрила услове за одлазак у пензију, а садашњи Закон о ПИО предвиђа да се женама старосна граница повећава до 2023. Тада ће оне у пензију одлазити с најмање 58 година живота и 38 стажа, а мушкарци с исто толико година и најмање 40 година рада.

Опширније:

 

1. oktobar 2013.

DO KRAJA GODINE IZMENE ZAKONA O RADU

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će nameti na rad sigurno biti smanjeni, da se razgovara o tome koliko bi to smanjenje moglo da iznosi, i najavio izmene Zakona o radu do kraja godine.

"Ne postoji nikakvo neslaganje oko toga da namete na rad treba značajno smanjiti, a pitanje je koliko može do kraja godine, a koliko sledeće i 2015. godine, i o tome se razgovara", rekao je on na okruglom stolu "Stavovi poslodavaca o aktuelnoj privrednoj politici u Srbiji", u Pres centru Tanjuga. Pitanje je, kako navodi Radulović, koje teške mere štednje treba odabrati a da se teškoće ne prelome preko leđa najsiromašnijih građana. "Prvi prioritet je naći trošenje koje je bacanje para i smanjiti to trošenje. Treba uraditi analizu, pronaći rezerve, i neke druge poreze povećati", kazao je on, ocenjujući da poreske reforme treba pokrenuti što pre i u što većem obimu.
Ministar nije mogao da govori o konkretnim merama Vlade Srbije, ali je rekao da će one biti predstavljene početkom oktobra, da će biti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne, i da će postojati dinamika sprovođenja tih mera. Radulović je napomenuo da se izmene Zakona o radu, planiranju i izgradnji, stečaju i privatizaciji očekuju do kraja godine. Sa smanjenjem nameta na rad mora se promeniti i Zakon o radu, jer te dve mere zajedno, kako je rekao, "čine meru koja će pospešiti zapošljavanje".

Opširnije:

1. oktobar 2013.

POSLODAVCI TRAŽE SMANJENJE POREZA NA ZARADE I IZMENE
ZAKONA O RADU


Udruženja poslodavaca zatražila su od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose na zarade i izmeni Zakon o radu.

Prema nekim procenama, smanjenje poreza i doprinosa doneće "rupu" u budžetu od 700 miliona evra, ali postoji 12 do 15 načina kako da se kompenzuju ta nedostajuća sredstva, kazao je potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević. "Ukoliko naše mere i predlozi ne budu u oročenim vremenima rešavani, gospoda ministri i predstavnici vlade preuzeće odgovornost za ono što će se sudbonosno događati sa preduzetnicima i radnicima", poručio je Knežević.

On je na okruglom stolu "Stavovi poslodavaca o aktuelnoj privrednoj politici u Srbiji" u kome učestvuje i ministar privrede Saša Radulović, kazao da poslovanje u Srbiji postaje ne preskupo, nego nemoguće. Knežević je na skupu u pres centru Tanjuga rekao i da postojeći Zakon o radu predstavlja "tamnicu za radnike, poslodavce, a sve više i za sindikate". On je naveo i da se po pitanju mera koje poslodavci predlažu, moraju uvažavati mišljenja svih ministarstava, a ne samo resornih - Ministarstva rada i Ministarstva finansija.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić preneo je da su među četiri vodeća problema sa kojima se privrednici susreću visoka opterećenja na zarade, i Zakon o radu koji je, kako je istakao, u sadašnjim okolnostima prevaziđen. Privrednici pre svega smatraju da se moraju spustiti porezi i doprinosi na najniže zarade i one koje su do nivoa prosečne zarade, naveo je Rajić. Privrednici su procenili da bi sadašnjih 64,5 odsto realnog opterećenja na prosečnu zaradu bilo idealno smanjiti na oko 40 odsto, ukazao je Rajić.

Opširnije:

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0