Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA januar 2013.

23–25. januar 2013, Novi Sad

KAKO UNAPREDITI I OSIGURATI BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Donošenjem dugoročne sindikalne strategije i sprovođenjem celovite edukacije i informisanja socijalnih partnera podići nivo svesti o značaju bezbednosti i zdravlju na radu.

U okviru zajedničkog projekta Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata LO regije Zapadna Švedska, od 24. do 25. januara 2013. godine u Novom Sadu je održan seminar na temu unapređenja sistema bezbednosti i zdravlja na radnom mestu. Cilj održavanja ovog seminara je bio da se kroz predavanja i aktivnu razmenu mišljenja i iznošenjem primera dobre prakse, predoče iskustva Sindikata LO i iskustva sindikalnih predstavnika iz različitih preduzeća, kako bi se zajedno utvrdili mogući pravci unapredjenja sistema bezbednosti i zdravlja na radu. U radu seminara učestvovalo je četrdest predsednika sindikalnih organizacija i lica za bezbednost i zdravlje na radu iz cele Vojvodine.

Predavači na seminaru bili su Krister Samuuelsson, Thorbjon Carlsson i Vladimir Jankovic, koji su predočili na koji način se sindikat LO bavi pitanjima iz ove oblasti, posebno ukazujući na značaj i korist koju imaju radnici Švedske zbog dobro uspostavljenog sistema prevencije i osiguranja radnika u slučaju povreda na radu. Kolege iz Sindikata LO su istakle da na osnovu dugogodišnjeg iskustva i dobrih rezultata, pored uspostavljanja adekvatne zakonske regulative, sindikat treba najviše vremena da posveti pitanju informisanja i edukacije zaposlenih, poslodavaca, a i šire javnosti o značaju bezbebednosti i zdravlja na radnom mestu. Posebno interesovanje učesnika je izazvalo predstvaljanje sistema osiguranja zaposlenih u Švedskoj koju sindikat LO sprovodi preko Osiguravajućeg društva, čiji su oni osnivači i vlasnici.

O Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu u Republici Srbiji, govorio je predsednik SSSV Goran Milić, posebno ukazavši na odredbe zakona koje imaju za cilj da pojačaju preventivne mere koje treba da smanje rizike od povređivanja i oboljevanja zaposlenih. On je istakao da najveći problem primene propisa u ovoj oblasti je nadzor nad primenom zakona i svest poslodavaca, koji najčešće smatraju da je to trošak, a ne investicija. Tokom seminara učesnici su izneli konkretne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u primeni Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, na koji način je moguće otkloniti najčešće uzroke povreda na radu, a primere dobre prakse prezentovali su predstavnici sindikata Beočinske fabrike cementa "Lafarge".

Učesnici seminara su konstatovali da se u praktičnoj primeni zakona nameće pitanje, kako motivisati poslodavca i zaposlenog da se sistemski bave bezbednošću i zdravljem na radu, kao i da ceo sistem bezbednosti i zdravlja na radu počiva na preventivnim merama i procenjivanju rizika na radnim mestima na kojima zaposleni rade. Od strane svih učesnika seminar je ocenjen kao veoma uspešan i obostrano koristan za oba partnera projekta, uz zaključak da Savez samostalnih sindikata Srbije treba još više da se bavi ovim pitanjima, od bolje edukacije i informisanja, razmatranja aktivne uloge sindikata u osiguranju zaposlenih, do upućivanja konkretnih zahteva i predloga za unapređenje bezbednih i zdravih uslova rada, kao što su zahtevi za: namensko korišćenje sredstava od novčanih kazni, koje bi se usmerilo u prevenciju i bolje informisanje; da se kroz sistem tendera i javnih nabavki uslovi da poslove mogu dobijati samo firme koje se staraju o sprovođenju bezbednosti i zdravlja na radu.

Tokom boravka u Srbiji kolege iz Sindikata LO su posetile i fabriku „FKL“, Temerin, gde su na licu mesta mogli da saznaju na koji način u jednom metalskom preduzeću poslodavac obezbeđuje bezbedne uslove rada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Преузмите у ПДФ формату

"Закон о раду у светлу предстојећих измена”

Величина 6,3МБ

 

 

25. јануар 2013, Београд
ИЗМЕНА ЗАКОНА О РАДУ НА ШТЕТУ ЗАПОСЛЕНИХ

Представници Савеза самосталних синдиката Војводине су 25. јануара у Београду, у организацији Електронске правне базе ''Параграф лекс'', учествовали на саветовању на којем су, испред Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, секретар у том министарству Зоран Мартиновић, као и Снежана Богдановић и Ивана Савићевић, представили најновије тенденције за измену и допуну Закона о раду.
Након образлагања разлога због којих су, по мишљењу Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, потребне измене Закона о раду, представници тог министарства су укратко представили основне захтеве за промену Закона, као и мишљење Министарства у вези са тим. Према ономе што се том приликом могло чути, закључак је да се Министарство углавном бавило захтевима за измену Закона који су потекли од послодаваца, док предлози Синдиката нису ни споменути или се о њима говорило само узгред. Такође, потребно је нагласити да је Министарство у већем делу подржало предлоге послодавачких организација, а измене Закона о раду које се најављују и под условом да буду усвојене у таквом облику, значајно ће погоршати положај запослених.
Између осталог, предлаже се флексибилизација радног ангажовања и радног времена, али без истовременог успостављања флексигурности за запослене, тј. уз контиунирано повећање њихове несигурности (рад на одређено време, рад надаљину, рад у пару, привремени рад преко агенција, повећање прековременог рада, привремени премештај и тд.). Затим, жели се олакшати давања отказа, укинути отпремнине за одлазак у пензију, као и изменити право на отпремнину за запослене који су вишак и сл.). Потом, предлаже се смањивање основице за обрачун накнаде зараде, укидање посебног вредновања сменског рада и тд., али оно што нарочито забрињава су предлози којима се жели укинути или смањити заштита за синдикалне представнике код послодавца, којима се значајно смањује број плаћених радних сати ради обављања синдикалне функције и озбиљно пооштравају услови за репрезентативност синдиката.
Секретар Зоран Мартиновић је објаснио да је у току формирање радне групе за израду Предлога за измену овог закона, те да се у наредних месец дана очекује и одржавање њеног првог састанка.

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0