Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA decembar 2012.


21. decembar 2012, Novi Sad

KOMPLETIRANO RUKOVODSTVO SSS VOJVODINE

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održanoj 27. decembra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu, za sekretara Veća SSSV izabran je Tomislav Stajić. Novi sekretar Veća je rođen 1961. godine, po zanimanju je VŠS – pravnik, zaposlen je u SSS za grad Zrenjanin i opštine na funkciji poverenika za opštinu Titel i ima preko 25 godina radnog i sindikalnog iskustva. Za potpredsednike veća SSSV imenovani su Milena Čipak, predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Vojvodine, Miodrag Bradonjić, predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, Milenko Nedić, predsednik Pokrajinskog odbora Sindikata energetike, petrohemija, hemije i nemetala Vojvodine i Drago Đokić, predsednik SSS za grad Novi Sad i opštine. Novi funkcioneri će svoju funkciju obavljati do isteka mandatnog perioda 2015. godine.

Gost na sednici Veća bio je Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je članovima Veća predstavio Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u AP Vojvodini. U interesantnoj i sveobuhvatnoj prezentaciji, Pokrajinski sekretar je najpre izložio ocenu stanja u privredi Srbije i analizu ekonomskog položaja AP Vojvodine u privrednom sistemu Republike, zatim je predstavio nove strateške pravce Vlade AP Vojvodine za stvaranje povoljnog privrednog ambijenta, a potom je objasnio kakav je program podsticaja privrede pripremila Vlada AP Vojvodine. Miroslav Vasin je pozvao Savez samostalnih sindikata Vojvodine da se uključi u javnu raspravu o predstavljenom programu Vlade AP Vojvodine i svojim predlozima doprinese njegovom kvalitetu.

Na sednici Veća predstavljeni su zvanični i nezvanični predlozi za izmenu i dopunu Zakona o radu, kao i stavovi i mišljenja pravne službe SSSV-a o njima. Pozvani su svi članovi Veća da u pisanom obliku podnesu svoje sugestije, primedbe i predloge u vezi sa Zakonom o radu. Takođe, članovi Veća su obavešteni da je radna grupa, koju je radi izrade radne verzije Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku formiralo Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije, izradila konačan predlog radne verzije tog Zakona u koji je uvrstila predlog Saveza samostalnih sindikata Vojvodine o zastupanju u parnicama. Po tom rešenju, osim advokata, stranku koja nije pravno lice u parničnom postupku može zastupati i punomoćnik koji je potpuno poslovno sposoban, dok punomoćnik pravnog lica može biti i diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, koji je u radnom odnosu u tom pravnom licu. Istaknuto je da je za sindikate naročito važna odredba kojom je utvrđeno da u parnicama iz radnih odnosa radnika može zastupati sindikalni predstavnik, osim u postupku po vanrednim pravnim lekovima.

Predsednik SSSV Goran Milić upoznao je članovе Veća sa novim projektom u kojem učestvuje Savez Samostalnih Sindikata Vojvodine, pod nazivom ’’INO-TOOL’’. Tema ovog projekta u kojem, pored SSSV, učestvuju i regionalni sindikati iz Švedske, Portugalije, Italije, Španije, Mađarske, Irske i Belgije, jeste socijalno preduzetništvo, tj. inovativan način da ljudi reše različite ekonomske, obrazovne, zdravstvene i ekološke probleme u svojoj zajednici kroz svoj rad – udruživanjem i korišćenjem održivih biznis modela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. decembar 2012, Novi Sad

SVI ISTI TRETMAN

Ukoliko nije moguće postojanje jednog računa na nivou SSSV, tada treba da se uvede red na svim nivoima, stav je Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u gradjevinarstvu i IGM Vojvodine održan 21. decembra 2012. godine, u Novom Sadu, izmedju ostalog, razmatrao je aktuelnu situaciju u preduzećima iz delatnosti građevine i IGM na području Vojvodine. Sednici je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić. Na sednici, članovi POS-a usvojili su izveštaj o radu Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za period 2011-2012. godine i dogovorili se o narednim aktivnostima za 2013. godinu.

Razmatrajući materijalno - finansijsko poslovanje SSS Vojvodine, članovi POS su predložili da na nivou SSSV postoji samo jedan račun. Ukoliko to nije moguće, tada treba da se uvede red na svim nivoima i svi granski sindikati treba da imaju isti tretman, stav je ovog Sindikata.

Članovi POS su razmatrali i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o broju i sastavu Pokrajinkog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine i doneli odluku da se broj članova sa 22 smanji na 17 zbog kadrovskih promena, pre svega zbog gašenja jednog broja gradjevinskih firmi. Razmatrajući Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u APV, članovi POS su podržali predložene mere ali isto tako se insistira na njihovoj realizaciji. Posebno se podržava deo Programa u kome se daje prednost kod davanja podsticajnih mera Vlade APV i pokrajinskih institucija onim privrednim subjektima koji imaju zaključene kolektivne ugovore.

20. decembar 2012, Novi Sad

DRUGAČIJE OD MARTA

Pokrajinski odbor metalaca spreman na razgovor oko finansiranja VSSSV ali samo na osnovu preciznog troškovnika

Teško stanje u metalskim preduzećima se još više pogoršava, rezime je rasprave na sednici Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održanoj 20. decembra 2012. godine u Novom Sadu. Razmatrajući aktivnosti izmedju dve sednice članovi Pokrajinskog odbora su ponovo konstatovali da zarade gube trku sa cenama, da su radnici zaplašeni za svoja radna mesta, zakoni sve restriktivniji i da je sve veća nesigurnost i neizvesnost. Posebno je ukazano da mediji javnosti ne prenose stvarnu situaciju u metalskom kompleksu. Na dnevnom redu sednice bio je i Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u APV, Pokrajinskog sekreterijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za koji je ocenjeno da se više tiče poslodavaca nego sindikata.

Članovi Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu razmatrali su i materijalno – finansijsku situaciju u Veću Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Predočeno je da je ovaj Odbor spreman na razgovor oko finansiranja VSSSV ali samo na osnovu preciznog troškovnika i na bazi procentualnog iznosa od članarina granskih sindikata koji imaju otvorene račune. Konstatovano je da ovaj POS ne sme dozvoliti da se ugasi njihov račun ali isto tako se zalaže da sistem solidarnosti postoji i ubuduće medju sindikatima. Do marta 2013. godine se očekuje da se definiše finansijska politika SSS Vojvodine od kada bi trebalo da se drugačije finansira nego do sada.


18. decembar 2012, Novi Sad

NOVI MODEL FINANSIRANJA

POS poljoprivrede očekuje da se pitanje finansiranja SSS Vojvodine reši do marta iduće godine a ukoliko to ne bude, tada će utvrditi svoju dalju politiku

Dogovor o narednim aktivnostima i utvrdjivanje Plana rada Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine za 2013. godinu, bili su na dnevnom redu sednica Pokrajinskog odbora. Sednica je održanao 18. decembra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a na njoj su takodje razmenjene informacija o aktivnostima povodom dokumenta Polazne osnove za raspravu o reformama SSSS i SSSV.

Rzgovarajući o aktivnostima za narednu godinu članovi POS-a su konstatovali da će se prioritet u radu dati kontinuitetu edukacije koji se u ovom Sindikatu velikim delom sprovodi zahvaljujući različitim fondacijama. Takodje će se konstituisati Sekcija žena i Sekcija mladih. Članovi Pokrajinskog odbora su informisani i o razgovorima vodjenim sa ministrom i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Goranom Kneževićem i Goranom Ješićem.

Raspravljajući o materijalno – finansijskom poslovanju Veća SSSV i načinu finansiranja, zaključeno je da će Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine insistirati da se ustanovi novi model finansiranja koji će ravnopravno tretirati sve granske sindikate koji imaju otvorene račune. POS očekuje da se to pitanje reši do marta iduće godine a ukoliko to ne bude, tada će utvrditi dalju politiku finansiranja SSS Vojvodine.

17. decembar 2012, Novi Sad 

RAZMATRANA FINANSIJSKA SITUACIJA

Članovi Predsedništva SSSV veoma detaljno su razmatrali trenutno stanje i predlagali moguća rešenja za dalje finansiranje

Sednica Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 17. decembra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu u funkciji pripreme sednice Veća SSS Vojvodine koja će se održati 27. decembra 2012. godine. Članovi Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Vojvodine utvrdili su sastav verifikacione i izborne komisije za izbor sekretara Veća SSSV koji bi trebalo da se bira na toj sednici.

Veći deo sednice članovi Predsedništva su razgovarali o materijalno-finansijskoj situaciji i poslovanju SSSV. Veoma detaljno je razmatrano trenutno stanje i predlagana moguća rešenja za dalje finansiranje. U raspravi su učestvovali svi članovi Predsedništva ocenivši da je pored ponudjenih materijala vezanih za finansijsko poslovanje potrebno uraditi i detaljni troškovnik. Nakon toga će se ponovo razgovarati o ovoj temi kako sa predsednicima granskih tako i Sindikata sa teritorije.

Članovi Predsedništva informisani su o toku priprema sednice Veća SSS Vojvodine i temama koje će se naći na dnevnom redu. Predočeno je i šta se planira u okviru medjunarodne saradnje vezane za Euroregiju sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa i zajednički projekat sa Sindikatom LO –Zapadna Švedska.


 

12. decembar 2012, Zrenjanin

NAGRADA ZA POŽRTVOVANOST

Zahvaljujući velikim delom ekipi Hitne pomoći Doma zdravlja iz Žitišta priča o bebi rodjenoj u kolima i mladoj majci iz Aleksandrova ima sretan završetak

Sveto Vuković, član Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, zaposlen u Domu zdravlja Žitište kao vozač, pokazao je izuzetan profesionalizam i ne malu dozu hrabrosti kada je uspeo da se kroz smetove i zavejane banatske puteve, 8.decembra probije sa ekipom Hitne pomoći do porodilje zavejane u snegu. Zahvaljujući velikim delom ovoj ekipi, priča o bebi rodjenoj u kolima i mladoj majci iz Aleksandrova, koju njeni najbliži nisu uspeli da prebace do zrenjanisnke bolnice zbog zastoja u Česteregu, ima sretan završetak.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civić u ime svih članova ovog Sindikata posebno se zahvalila Svetu Vukoviću na iskazanoj požrtvovanosti uručivši mu novčanu nagradu. Ova mala svečanost upriličena je na sednici Okružnog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti srednjebanatskog okruga Zrenjanin, održanoj 12. decembra 2012. godine u Zrenjaninu, kojoj je prisustvovala i predsednica POS dr Dunja Civrić. Na sednici su razmatrane aktivnosti izmedju dve sednice, analiziran rad Okružnog odbora i Plan aktivnosti za naredni period.

7 – 8. decembar 2012, Bačka Palanka

"MLADI U SINDIKATU"

Učesnici seminara pokazali su veliko interesovanje za ponudjene teme i aktivno su učestvovali u radu

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine organizovala je od 7. do 8. decembra 2012. godine u Bačkoj Palanci seminar "Mladi u Sindikatu". Seminar je bio koncipiran u dva dela: prvi je bio posvećen predlozima, izmenama i dopunama Zakona o radu a vodile su ga Draginja Bejatović i Željka Jorgić Djokić. Tema za drugi deo seminara proizašla je iz učešća Sekcije mladih u radnoj grupi Participacija mladih, a rad Sekcije mladih SSSV i postignute rezultate prezentovala je Vasilija Bojić. Predložene konkretne mere koje se tiču učešća mladih u kancelarijama i savetima za mlade na lokalnim, regionalnim i nacionalnom nivou će se proslediti predstavnicima vlasti.

Učesnici seminara pokazali su veliko interesovanje za ponudjene teme i aktivno su učestvovali u radu a deo seminara se odnosio na motivisanje članstva za širenjem postojećeg članstva na teritorijalnom i granskom nivou. Najviše zamerki mladi sindikalci na seminaru su uputili prema omladinskim organizacijama na lokalnim nivoima koje u praksi ne sprovode predvidjene programe i u svom sastavu nemaju predstavnike mladih iz nevladinih organizacija, sindikata, studentskih parlamenata i sličnih struktura već isključivo predstavnike političkih partija na vlasti.


7. decembar 2012, Novi Sad

BOLJE MEDJUSOBNO INFORMISANJE

Doneta je odluka da okružni odbori dostavljaju POS-u zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine zapisnike sa svojih sednica

Aktivnosti izmedju dve sednice, analiza rada Pokrajinskog odbora i planiranje aktivnosti za naredni period bili su, izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica, kojoj je prisustvovao i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić održana je 7. decembra 2012. godine, u Novom Sadu.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine dr Dunja Civrić vrlo detaljno je informisala članove Pokrajinskog odbora o svim aktivnostima POS-a, ROS-a, nadležnog sekreterijata i ministarstva. Radi kvalitetnijeg medjusobnog informisanja doneta je odluka da okružni odbori dostavljaju POS-u zapisnike sa svojih sednica. Članovi POS-a pored Pravilnika o dodeli materijalno-finansijske pomoći članovima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, doneli su i Pravilnik o dodeli pozajmica sindikalnim organizacijama Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, koji je prvi ovakav dokument u Sindikatu.

Deo sednice članovi Pokrajinskog odbora posvetili su pitanju mladih u svom Sindikatu. Ocenjeno je da postoji njihova velika zainteresovanost za rad u ovom Sindikatu i da su u toku ove godine mladi vrlo uspešno sproveli nekoliko akcija i aktivno učestvovali u seminarima. Dogovoreno je da se mladim sindikalcima još više pomogne u narednom periodu, pre svega u edukaciji. Takodje će se izabrati i predsednik sekcije mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

4. decembar 2012. godina, Švedska

RADNI SASTANAK PROJEKTNIH TIMOVA

Analizirana je dosadašnja realizacija zajedničkog projekta Sindikata LO za regiju Geteborg i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i dogovorene dalje aktivnosti

Radni sastanak projektnih timova Sindikata LO za regiju Geteborg, Švedska i Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održan je 4. decembra 2012. godine u Geteborgu u Švedskoj. Ispred projektnog tima SSSV u razgovorima su učestvovali predsednik SSSV Goran Milić, predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede Vojvodine Miodrag Bradonjić i stručna saradnica Marija Grbić a ispred LO sindikata Krister Andersson glavni i odgovorni poverenik za ekonomiju i finansije i Ann-Cristin Liljeros zadužena za ekonomiju. Zajednički projekat Sindikata LO i Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine realizovaće se od ove do 2014. godine i najvećim delom se bavi socijalnim dijalogom i edukacijom zaposlenih.

Članovi projektnih timova analizirali su 2012. godinu, šta je uradjeno i uspešnost i dogovorili aktivnosti koje će se realizovati u 2013. godini. Najveći deo aktivnosti biće usmeren na jačanje kapaciteta SSS Vojvodine i nastavak edukacije članova. U januaru iduće godine treba da se održi seminar "Bezbednost i zdravlje na radu i osiguranje zaposlenih" a u aprilu seminari za sekcije žena i mladih SSSV. Seminar "Razvoj socijalnog dijaloga" predvidjen je za juni 2013. godine a za oktobar regionalni seminari na temu "Radnički pokret, jednakosti i socijalna pravda". Iduća godina bi se završila seminarem za predsednike sindikalnih organizacija koji bi trebalo da se organizuje u novembru. Projektni timovi razgovarali su takodje i o projektu Inotool, o načinu realizacije i neophodnom izveštavanju Evropske komisije.


3. decembar 2012, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Radna grupa sastavljena od predstavnika pokrajinskih organa, menadžmenta preduzeća i samostalnog sindikata koordiniraće dalje aktivnosti vezane za rešavanje problema u firmama Dušana Borovice a.d. Vojvodina put" Zrenjanin, a.d. "Putevi" Sremska Mitrovica, a.d. "Radnik" Bačka Palanka, "Dunav grupa agregati" Novi Sad, "Napredak" a.d. Apatin i "Hidrogradjevinar" Sremska Mitrovica. Ovo je dogovoreno na zajedničkom sastanku održanom u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u Radničkom domu u Novom Sadu, 3. decembra 2012. godine.

Sastanku su prisustvovali Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, v.d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja APV Nebojša Malenković, predstavnici Razvojne banke Vojvodine Borislav Vujić i Vesna Zivlak, direktori i predstavnici zaposlenih, jedan broj predstavnika lokalnih samouprava i predsednici Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, Apatina, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Bačke Palanke.

Na sastanku su svi učesnici predočili probleme iz svog ugla, konkretno je za svaku firmu izneto trenutno stanje i šta bi trebalo najhitnije uraditi kako bi se pomoglo. Na kraju sastanka dogovoreno je da Radna grupa organizuje i održi sastanke sa predstavnicima Ministarstva za saobraćaj Republike Srbije kako bi se razmotrilo na koji način Republika može da pomogne. Takodje će se održati sastanak sa predstavnicima Fonda za zdravstveno osiguranje kako bi se rešio problem neoverenih zdravstvenih knjižica zaposlenih i njihovih porodica. Radna grupa će se nadalje baviti traženjem rešenja za konkretne probleme pojedinih preduzeća kako bi se, pre svega, obezbedio njihov opstanak i oporavak.

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0