Nalazite se :: arhiva / PRESS - AKTUELNOSTI ZA oktobar 2012.

29 - 30. oktobar 2012, Novi Sad

JAČANJE UTICAJA SINDIKATA

Uvodničari na seminaru, koji je organizovao Samostalni sindikat poljoprivrede, bili su Harald Wiedenhofer, generalni sekretar EFFAT-a, Arnd Spahn, sekretar za Sektor poljoprivrede EFFAT-a i dr Michael Ehrke, direktor Nacionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije organizovao je Seminar 29. i 30. oktobra 2012 u Novom Sadu, na kome je prezentovano više tema. Uz predstavljanje organizacija predočena su "Aktuelna dešavanja, posledice krize i mere vlada i sindikata", "Socijalni dijalog – sektorski socijalni dijalog" i "Modernizacija sindikata i jačanje uticaja sindikata na promene u društvu". Uvodničari na seminaru bili su Harald Wiedenhofer, generalni sekretar Evropske federacije sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma ( EFFAT ), Arnd Spahn, sekretar za Sektor poljoprivrede EFFAT-a i dr Michael Ehrke, direktor Nacionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert.

Evropska federacija sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma osnovana je 1957. godine a Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi njen je član od 2010. godine. Sa preko 2,6 miliona članova okupljenih u 120 nacionalnih organizacija, članica, iz oblasti poljoprivrede, EFFAT je organizacija koja ima velik uticaj na evropsko zakonodavstvo zbog čega je izuzetno značajno biti njen član.

Uz izuzetno zadovoljstvo svih učesnika Seminara na uspešnoj organizaciji i značajnim temama, veoma je interesantno preneti ono na šta je ukazao Harald Wiedenhofer, generalni sekretar EFFAT-a. Pre svega Wiedenhofer je predočio da detaljno trebamo analizirati kakve nam sve šanse pruža članstvo u EU, ali isto tako i rizike koje nam donosi i da jako puno treba raditi na eliminisanju socijalnih razlika. Nacionalni sindikati ne smeju biti samo nemi posmatrači na putu ka EU nego aktivni učesnici u donošenju odredjenih odluka. Wiedenhofer je ukazao da u EU postoji obimno socijalno zakonodavstvo i da sve to mora da se sprovede i u Srbiji. Ali, isto tako, i da će radna mesta biti ugrožena i da se već sada moraju tražiti rešenja za taj momenat, pre svega kroz prekvalifikacije. Srbija ima jaku poljoprivredu i taj potencijal se mora iskoristiti ali država mora više ulagati kroz subvencije i dotacije kako bi bila konkurentna na stranom tržištu. Takodje i da treba iskoristiti šansu koja se pruža time što na nivou EU postoje razni fondovi za pomoć projektima za poljoprivredu. Na kraju je Wiedenhofer ukazao da bi trebalo da saradjujemo sa zemljama koje su već prošle ovaj put, da mi ne bi pravili iste greške.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Miodrag Bradonjić, ističe, da je Seminar ispunio sva očekivanja. Posebno su važne dobijene sugestije o tome kako bi trebalo da se ponašamo pre i nakon ulaska u EU. Obećana je i pomoć da će se preko Evropske komisije i Evropskog komesara zahtevati da naša zemlja stvori uslove za kvalitetan sektorski socijalni dijalog na nivo države.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 



29 – 31. oktobar 2012, Novi Sad

ZAVRŠENA OBUKA, DODELJENI SERTIFIKATI

U drugoj fazi obuke predavači su bile Tamara Glišić i Tijana Krstić iz Fonda "Evropski poslovi"

Obuku "Mogućnosti finansiranja putem EU fondova" organizovao je, u dve etape, Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa fondom "Evropski poslovi" AP Vojvodine. Prva faza obuke, bila je od 15. do 16. oktobra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu a druga, na istom mestu, od 29. do 31. oktobra.

U drugoj fazi obuke predavači su bile Tamara Glišić i Tijana Krstić iz Fonda "Evropski poslovi", koje su polaznike obučavale i u prvoj etapi. Učesnici, koji su u samostalnom sindikatu zaduženi za izrade projekata ili će to biti u radu po grupama konkretizovali su stečena saznanja a zajednički su analizirani uradjeni zadaci. Ovom obukom izuzetno su zadovoljni i učesnici i sami predavači sa nadom da će se saradnja nastaviti. Nakon završene obuke svi učesnici su dobili sertifikate.

29. oktobar 2012. godina, Novi Sad

PRIJEM I SUSRET SA NOVINARIMA

Za čelne ljude Evropske federacije sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma i Nacionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert upriličen je prijem i razgovor sa predstavnicima medija

Za Harald Wiedenhofera, generalnog sekretara Evropske federacije sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma ( EFFAT ), Arnd Spahna, sekretara za Sektor poljoprivrede EFFAT-a i dr Michael Ehrkea, direktora Nacionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert, upriličen je prijem i razgovor 29. oktobra 2012. godine u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Sa gostima su razgovarali njihovi domaćini, predsednici Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva Vojvodine i Srbije Miodrag Bradonjić i Dragan Zarubica. Čelne ljude Evropske federacije sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma i Fondacije Fridrih Ebert posebno je pozdravio predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić.

Za goste je posebno upriličen i razgovor sa predstavnicima medija. Interesovanje je bilo veliko s obzirom da su najviši zvaničnici EFFAT- a prvi put u Srbiji. Naime, Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije, vodoprivrede i šumarstva je u skorije vreme postao član ove velike evropske federacije koja okuplja oko 120 nacionalnih organizacija, članica, iz oblasti poljoprivrede.


 

 

25. oktobar 2012, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Egzistencija preko 1.500 zaposlenih u preduzećima koja su u vlasništvu Dušana Borovice, kao i njihovih porodica, ugrožena je višemesečnim izostankom zarada, a neizvesna sudbina tih preduzeća dovela je u pitanje održavanje vojvodjanskih puteva i normalno funkcionisanje saobraćaja pred nastupajuću zimu. Svi ovi problemi konstatovani su na sastanku koji je inicirao Savez samostalnih sindikata Vojvodine a kome su pored predstavnika samostalnog sindikata i lokalne samouprave Novog Sada, Apatina, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Bačke Palanke, prisustvovali i pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, direktorka Regionalne kacelarije Novi Sad Agencije za privatizaciju Maja Djurdjev i Ljiljana Stojšić iz Inspekcije rada.

Sa predstavnicima zaposlenih iz a.d. "Vojvodina put" Zrenjanin, a.d. "Putevi" Sremska Mitrovica, a.d. "Radnik" Bačka Palnka, "Dunav grupa agregati" Novi Sad, "Napredak" a.d. Apatin i "Hidrogradjevinar" a.d. Sremska Mitrovica sagledana je, sa više aspekata, trenutna situacija u ovim preduzećima. Pored konstatovanih problema ocenjeno je da je nedefinisan strateški interes Republike Srbije za postojanje ovih firmi.

Kako bi se što pre našla najbolje moguća rešenja za opstanak ovih firmi i same radnike, dogovoreno je da se za nedelju dana organizuje novi sastanak na koji će biti pozvani i direktori tih preduzeća, predstavnici Ministarstva saobraćaja i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i Razvojne banke Vojvodine. Ukoliko nakon ovog sastanka ne bude konkretnih rešenja od najviših organa vlasti Republike i Pokrajine zahtevaće se da "odrede" dalju sudbinu ovih preduzeća i zaposlenih.

V.D. PREDSEDNIK SSS VOJVODINE
Goran Milić


 

 



 

 

 

 



24. oktobar 2012, Novi Sad

S A O P Š T E NJ E

Sindikat zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine je u više navrata upozorio na nepoštovanje Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala kao i na sve učestalije pojave angažovanja radnika bez prijave, tzv. rad "na crno" od strane poslodavaca u građevinarstvu na teritoriji Vojvodine, što za posledicu ima porast neformalne ekonomije i nelojalne konkurencije. Zbog toga je Sindikat zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine uputio inicijativu Vladi AP Vojvodine, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, da u svim projektima koja se finansiraju iz sredstava pokrajinskih fondova, gde je investitor pokrajina odnosno lokalna samouprava, prednost imaju domaća građevinska preduzeća koja imaju zaključene kolektivne ugovore i zapošljavaju značajan broj prijavljenih radnika, a da se, pri realizaciji tih projekata, u znatnoj meri koristi domaći građevinski materijal.
Nedopustivo je da društveno neodgovorni poslodavci u građevinarstvu koji ne poštuju Posebni kolektivni ugovor i koje angažuju radnike "na crno", dobiju poslove od kapitalnog značaja za AP Vojvodinu. Time se samo produbljuje dalje propadanje preduzeća koja legalno posluju i dovodi do gubitka radnih mesta u građevinarstvu.
Povodom toga, kao i mnogih drugih problema koje imaju građevinski radnici sa teritorije Vojvodine, predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine, Živojin Stojilković i predsednik Gradskog odbora sindikata radnika građevinarstva i IGM Novog Sada, Vladimir Gvozdenović, zatražili su sastanak sa pokrajinskim sekretarom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslavom Vasinom, kako bi zajedničkim angažovanjem doprineli što bržem rešavanju ovih problema i iznalaženju mera za oporavak ove privredne grane.
Za sve građevinske radnike, ali i društveno odgovorne poslodavce najvažnija je dosledna primena Posebnog kolektivnog ugovora koji ima prošireno dejstvo, kako bi svi radnici i poslodavci u sektoru građevinarstva imali približno iste uslove egzistencije i poslovanja, a samim tim suzbila siva ekonomija i rad "na crno". U narednom periodu, zajednički zadatak Sindikata i države treba da bude povećanje broja firmi koje imaju kolektivne ugovore kao i pojačana kontrola i sankcije za sve one koje ih ne poštuju.

22. oktobar 2012, Novi Sad

UTVRĐENA LISTA KANDIDATA

Sednica Predsedništva SSS Vojvodine održana je uoči sednice Veća na kojoj će se izabrati predsednik VSSSV

Kandidati za predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine su Bradonjić Miodrag i Milić Goran. Lista kandidata, koji su predlagani unazad mesec dana, utvrđena je na sednici Predsedništva SSS Vojvodine održanoj 22. oktobra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Članovi Predsedništva utvrdili su i predloge sastava radnih tela sednice Veća SSSV: Radnog predsedništva od tri člana, Verifikacione komisije od tri člana, Kandidacione komisije od tri člana i Izborne komisije od tri člana. Sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine na kojoj će se izabrati novi predsednik Veća održaće se 25. oktobra 2012. godine.



 





 



16 - 17. oktobar 2012, Novi Sad

ODRŽAN SEMINAR ZA PREDSEDNIKE SINDIKALNIH ORGANIZACIJA

Cilj je da učesnici, kroz uvodna izlaganja i aktivnu diskusiju, saznaju više o iskustvima i radu švedskog Sindikata LO, posebno o funkcionisanju i ulozi sindikata na nivou preduzeća

Savez samostalnih sindikata Vojvodine, u okviru zajedničkog Projekta koji realizuje sa kolegama iz Sindikata LO-zapadna Švedska, organizovao je seminar za predsednike sindikalnih organizacija sa teritorije Vojvodine. Dvodnevni seminar je održan od 16. do 17. oktobra 2012. godine u Novom Sadu. Cilj održavanja seminara je bio da učesnici kroz uvodna izlaganja i aktivnu diskusiju saznaju više o iskustvima i radu Sindikata LO, posebno o funkcionisanju i ulozi sindikata na nivou preduzeća.

Učesnici seminara su se prvo upoznali sa osnovnim zadacima i ciljevima, socijalnim dijalogom, organizovanošću, članstvom, i sindikalnom članarinom, a potom sa funkcionisanjem sindikata na novou preduzeća u Švedskoj. Predočeno je organizovanje sindikata u preduzeću, zadaci, aktivnosti sindikata na nivou preduzeća, kolektivni ugovori i bezbednost na radu.

Kolege iz Švedske predavale su i o značaju edukacije sindikalnog članstva: sistemu edukacije na nivou LO, obaveznosti obrazovanja članstva i metodama obuke. Posebno je obradjeno informisanje i privlačenje novog članstva, odnosno aktivnosti LO na privlačenju novih članova, kampanje, informisanje članstva i javnosti i sindikalno – političko delovanje.

15 – 17. oktobar 2012, Beograd

ZAINTERESOVANI I POSLODAVCI

Učesnici seminara održanog u okviru zajedničkog Projekta razmatrali su i moguće načine uključivanja novih članova

Seminar u okviru zajedničkog projekat Sindikata metalaca Švedske IF metal, Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu i Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije, održan je od 15. do 17. oktobra 2012. godine. Projekat se realizuje pod nazivom "Lokalne vodje promena u sindikatu" a seminar je održan u Beogradu.

Učesnici zajedničkog seminara, izmedju ostalog, upoznati su sa dosadašnjim aktivnostima na sprovodjenju Projekta. Njih 60, posebno su u okviru rada na seminaru, bili zainteresovani za rad u radionicama koje su ocenili izuzetno korisnim. Učesnici seminara razmatrali su i moguće načine uključivanja novih članova u projektne aktivnosti. Interesantno je da će se iduće godine najverovatnije u Projekat jednim delom uključiti i poslodavci jer, kako je predočeno, postoji njihovo interesovanje, kako iz Švedske tako i Srbije.









17. oktobar 2012, Novi Sad

HITNO POVEĆATI MINIMALNU ZARADU

Upućen zahtev SSS Srbije i Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije jer je u poslenje vreme drastično pogoršan položaj svih gradjana povećanjem PDV, stalnim poskupljenjima i inflacijom daleko višom od planirane

Reforme Saveza samostalnih sindikata su neophodne, u njih se mora ići, ali mora postojati konsenzus oko pravaca. Ovo je istaknuto na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održanoj 17. oktobra 2012. godine u Radničkom domu u okviru tačke "polazne osnove za raspravu o refomama SSSS i SSSV".

Rapravljajući o osnovnim pokazateljima privrednog ambijenta i materijalno socijalnog položaja zaposlenih, članovi POS-a su zaključili da se uputi zahtev Savezu samostalnih sindikata Srbije i Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije da se hitno poveća minimalna zarada jer je u poslenje vreme drastično pogoršan položaj svih gradjana povećanjem PDV , stalnim poskupljenjima i inflacijom daleko višom od planirane.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine informisani su i o narednim aktivnostima Samostalnog sindikata pre svega o Seminaru sa predstavnicima EFFAT-a, Evropska asocijacija sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma za 29. – 30. oktobar 2012. godine. Za kandidata za predsednika SSS Vojvodine, članovi POS-a su predložili Miodraga Bradonjića.

17. oktobar 2012, Novi Sad

NEOPHODAN PROCES UKRUPNJAVANJA

Statut se mora poštovati jer je nezamislivo biti član neke organizacije a ne poštovati osnovno – Statut, ukazali članovi POS i GOS zanatstva, usluga i preduzetništva

Zarade zaposlenih, koje sektorski pokriva sindikat zanatstva, usluga i preduzetništva, na nivou su prošlogodišnjih i kreću se najvećim delom od minimalne do 25 hiljada dinara, što je izuzetno malo. Ovo je, izmedju ostalog, predočio predsednik Pokrajinskog i Gradskog odbora Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Milorad Perišić na zajedničkoj sednici oba odbora. Sednica je održana 17. oktobra 2012. godine, u Novom Sadu u Radničkom domu.

Razgovarajući o reformama u SSSS i SSSV, posebno je istaknuto da je neophodan proces ukrupnjavanja i da se može napraviti "sistem" koji neće ugrožavati ni horizontalu ni vertikalu u svojoj autonomnosti. Isto tako, ukazano je, da se Statut mora poštovati jer je nezamislivo biti član neke organizacije a ne poštovati osnovno - Statut. Članovi Samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva za kandidata za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predložili su Gorana Milića.





15 – 16. oktobar 2012, Novi Sad

MOGUĆNOSTI FINANSIRANJA PUTEM EU FONDOVA

Učesnici obuke, koja će se održati u dve etape, u samostalnom sindikatu su zaduženi za izrade projekata ili će to biti

Savez samostalnih sindikata Vojvodine u saradnji sa fondom "Evropski poslovi" AP Vojvodine, organizovao je obuku "Mogućnosti finansiranja putem EU fondova". Prva faza obuke, koja će se održati u dve etape, bila je od 15. do 16. oktobra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu.

Predavači u prvoj fazi obuke bili su Andrija Aleksić, Tamara Glišić i Tijana Krstić iz Fonda "Evropski poslovi". Učesnici, koji su u samostalnom sindikatu zaduženi za izrade projekata ili će to biti, su upoznati pre svega kako se konkuriše ptojektima u predpristupnim fondovima Evropske unije i kako se oni izradjuju. U radu po grupa konkretizovana su stečena saznanja a 29. i 30. oktobra 2012. godine će se održati drugi deo edukacije. Nakon završene obuke svi učesnici će dobiti sertifikat.

15. oktobar 2012, Novi Sad

ODRŽAN POS PRAVOSUDNIH ORGANA

Primedbe i predlozi za Polazne osnove za raspravu o reformama u SSS Vojvodine, dostaviće se predsedniku Pokrajinskog odbora

Informacija sa sastanka u Ministarstvu pravde, Polazna osnova za raspravu o reformama u SSS Vojvodine i predlozi kandidata za izbor predsednika SSS Vojvodine, bili su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održane 15. oktobra 2012. godine, u Novom Sadu u zgradi suda.

O sastanku u Ministarstvu pravde prisutne je informisao Božidar Zelić, predsednik POS-a. Ministarstvu pravde je prosleđena beleška Republičkog odbora za koju članovi Pokrajinskog odbora smatraju da je trebalo da je stručni saradnik – pravnik pregleda i uobliči pa da se tek tada prosledi Ministarstvu. Članovi Pokrajinskog odbora zauzeli su stav da svaki dopis, zahtev ili beleška koja se šalje Ministarstvu pravde, potpiše Predsedništvo Republičkog odbora, a ne da to radi pojedinac.

Vezano za Polazne osnove za raspravu o reformama u SSS Vojvodine, dogovoreno je da svi pročitaju materijal a primedbe i predloge proslede putem mejla Božidaru Zeliću. Članovi Pokrajinskog odbora su se izjasnili da nemaju predlog kandidata za izbor predsednika SSS Vojvodine.





15. oktobar 2012. godina, Novi Sad

POZITIVAN PRIMER VETERINARSKE STANICE INDJIJA

Podržavljenje jedino ispravno rešenje za dalji opstanak veterinsrskih stanica, pre svega, zbog činjenice da bi u ovom sektoru lokalna samouprava morala da ima kontrolu i nadzor

Aktuelna situacija u veterinarskim stanicama, bila je tema sastanka sa predsednicima sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata veterinarskih stanica sa teritorije Vojvodine. Sastanak je održan 15. oktobra 2012. godine u Novom Sadu u Radničkom domu a prisustvovali su mu zainteresovani iz veterinarskih stanica koje se nalaze u postupku rešavanja svog vlasničkog statusa koji je inače na različitim nivoima od stanice do stanice.

Proces vlasničke transformacije je završen kod veterinarske stanice Indjija, koja je sada javno preduzeće i gde je većinski vlasnik Skupština opštine Indjija. Iskustva koja bi trebala da posluže ostalim sindikalnim organizacijama, ocenjena su veoma dobrim, a predočio ih je Dragan Krznarić predsednik Podoodbora veterine i sindikalne organizacije veterinarske stanice Indjija. Procenjeno je da je i za ostale veterinarske stanice podržavljenje jedino ispravno rešenje za dalji opstanak, pre svega zbog činjenice da bi u ovom sektoru lokalna samouprava morala da ima kontrolu i nadzor. Inače, kako je ukazao predsednik Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Miodrag Bradonjić, ne očekuje se i ne traži da veterinarske stanice budu korisnici budžeta već bi, kao i do sada, radile na dohodovnom sistemu.

15. oktobar 2012, Novi Sad

HITNO KONKRETIZOVATI MERE

Ugrožena egzistencija velikog broja radnika u preduzećima koja su u vlasništvu Dušana Borovice, upozoreno na sastanku sa predstavnicima zaposlenih ovih preduzeća

Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze zaposleni u preduzećima koja su u vlasništvu Dušana Borovice, sa njihovim predstavnicima razgovarali su, 15. oktobra 2012. godine, u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine v.d. predsednik Goran Milić i advokat SSSV Milan Djukić. U razgovoru, kome su prisustvovali predstavnici a.d. "Vojvodina put" Zrenjanin, a.d. "Putevi" Sremska Mitrovica, a.d. "Radnik" Bačka Palanka, "Dunav grupa agregati" Novi Sad, "Napredak" a.d. Apatin i "Hidrogradnja" a.d. Sremska Mitrovica, posebno je istaknuto da je egzistencija velikog broja radnika i njihovih porodica ugrožena i da se hitno moraju iznaći mogućnosti za funkcionisanje ovih preduzeća.

Dogovoreno je da SSS Vojvodine za desetak dana organizuje sledeći sastanak na koji će se pozvati pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, direktorka Regionalne kancelarije Novi Sad Agencije za privatizaciju Maja Djurdjev i Ljiljana Stojšić iz Inspekcije rada. Na tom sastanku bi se sagledalo da li su ove firme strateški važne za Vojvodinu i šta se može uraditi. Takodje bi trebalo konkretizovati mere koje bi omogućile egzistenciju radnika ovih firmi.





12. oktobar 2012, Pančevo

LOŠE MOŽE BITI GORE

Ukoliko se kroz najavljene izmene Zakona o radu uvedu fleksibilni oblici zapošljavanja, posebno zapošljavanje preko agencija, materijalni i socijalni položaj zaposlenih će biti još teži, ukazano na sednici POS energetike

Loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih biće još gori ukoliko se kroz najavljene izmene Zakona o radu uvedu fleksibilni oblici zapošljavanja, posebno zapošljavanje preko agencija. Na ovo je posebno ukazano, u okviru rasprave o osnovnim pokazateljima privrednog ambijenta i materijalno socijalnog položaja zaposlenih, na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine održanoj 12. oktobra 2012. godine u zgradi SSSO Pančevo. Članovi POS- su se složili da sindikat mora dobro da se pripremi da do ovog problema uopšte dodje, jer su iskustva zemalja u okruženju i u celoj Evropi poražavajuća i za zaposlene i za sindikat, kad su u pitanju takva zakonska rešenja.

Razgovarajući o polaznim osnovama za raspravu o refomama SSSS i SSSV, članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine su ukazali da je reforma neophodna i da je potreban nov Statut ali, da on mora biti opšte prihvatljiv i primenljiv. Takodje je predočeno da svoje mišljenje odnosno vidjenje reforme treba da daju svi, počev od osnovnih sindikalnih organizacija do najviših organa. Osnovni cilj reforme je da sindikat pruži najbolju moguću zaštitu članstva.

Jednom delu sednice Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata energetike, petrohemije, hemije i nemetala Vojvodine prisustvovali su i predstavnici Saveza slobodnih sindikata Slovenije ZSSS, generalni sekretar Milan Utroša i predednik Regije Maribor Gregor Cerar. Oni su vojvodjanskim kolegama preneli aktuelna dešavanja u Slovenija vezana, pre svega, za pregovore Sindikata i Vlade oko izmena Zakona o radu. Na kraju je zajednički konstatovano da je neophodna što jača saradnja i da ima potrebe za zajedničkim sindikalnim akcijama jer je sve više srpskog kapitala u Sloveniji i slovenačkog u Srbiji.

11. oktobar 2012, Novi Sad

PRETI ZATVARANJE 20.000 RADNIH MESTA

Danas je stanje u tekstilnoj i kožarskoj industriji katastrofalno, 40 do 50 odsto ukupnog prometa nalazi se u sivoj zoni, ukazali članovi POS-a

Tekstilna industrija u Srbiji ima veliki potencijal, ali je suočena sa mnogobrojnim problemima a među glavim su: slaba prodaja, nelojalna konkurencija jeftine robe sa Istoka, povećani troškovi poslovanja, problemi naplate, nestabilan kurs i sivo tržište. Najozbiljniji problemi su velika nezaposlenost, niske zarade i siva ekonomija koja čini polovinu ukupnog prometa, te državna opterećenja, što zajedno uzrokuje nelikvidnost i sve veću potrebu za kreditima u bankama koji se sve teže i vraćaju. Samostalni sindikat tekstila, kože i obuće AP Vojvodine je više puta ukazao na sve ovo kao i problem nelojalne konkurencije i razne zloupotrebe prilikom javnih nabavki. Danas je stanje u tekstilnoj i kožarskoj industriji katastrofalno, 40 do 50 odsto ukupnog prometa nalazi se u sivoj zoni i ukoliko se nešto ne preduzme, može doći do zatvaranje oko 20.000 radnih mesta u ovoj grani industrije.

Na sve ovo je upozoreno na sednici Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće AP Vojvodine održanoj 11. oktobra 2012. godine u Novom Sadu. Takodje je ukazano da se broj zaposlenih u tekstilnoj industriji svake godine drastično smanjuje, a oni koji rade imaju plate znatno ispod republičkog proseka i najniže u okviru prerađivačke industrije. Zbog ovih, kao i mnogih drugih problema sa kojima se suočava tekstilna industrija, Samostalni sindikat tekstila, kože i obuće traži sastanak sa predstavnicima Vlade AP Vojvodine na čelu sa pokrajinskim sekretarom za privredu i zapošljavanje Miroslavom Vasinom, kako bi se preduzele konkretne mere za oporavak ove privredne grane.

Članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata takstila, kože i obuće razgovarali su i o osnovama za raspravu o reformama u SSS Srbije i SSS Vojvodine i ukazali na brojne probleme u funkcionisanju Sindikata. Reforma Sindikata je neophodna, ukazali su, kao i jačanje mehanizama kontrole i rigoroznije sankcije za nepoštovanje Statuta i zloupotrebu trošenja sindikalne članarine. Članovi Pokrajinskog odbora za kandikata za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predložili su sadašnjeg v.d. predsednika, Gorana Milića.





11. oktobar 2012, Novi Sad

O PROBLEMIMA U STOMATOLOGIJI

Dodatno su povećani kada je u julu ove godine Republički Fond za zdravstveno osiguranje izmenio kadrovske planove za zdravstvene ustanove – po stomatološkim službama, što je dovelo do razlika izmedju stvarnog i normativnog broja zaposlenih

Aktivnosti izmedju dve sednice, planiranje aktivnosti vezanih za poskupljenja i pad životnog standarda zaposlenih, nacrt Pravilnika o dodeli materijalne pomoći članovima Sindikata i nacrt Pravilnika o dodeli pozajmica sindikalnim organizacijama bili su izmedju ostalog, na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine. Sednica je održana 11. oktobra 2012. godine, u zgradi Radničkog doma u Novom Sadu.

Članovi Pokrajinskog odbora, razmatrajući aktivnosti izmedju dve sednice, u svojim diskusijama posebnu pažnju su posvetili problemima u stomatologiji koji su otpočeli još 2006. godine kada su uvedeni nedovoljno jasni normativi za stomatologe koji zaradu ostvaruju preko Fonda, odnosno na tržištu.. Dodatno su problemi povećani kada je u julu ove godine Republički Fond za zdravstveno osiguranje izmenio kadrovske planove za zdravstvene ustanove – po stomatološkim službama, što je dovelo do razlika izmedju stvarnog i normativnog broja zaposlenih.

Razgovarajući o materijalnom položaju zaposlenih, članovi POS-a su izrazili svoje ogorčenje situacijom u kojoj se nalaze, naročito padom životnog standarda i stalnim povećavanjem cena. I dalje će se aktivno pratititi situacija, pre svega mere Vlade Republike Srbije, a kao krajnja mera ne isključuje se ni protest. Teme sednice bile su i aktivnosti na zaključivanju kolektivnih ugovora u zdravstvenim ustanovama i organizovanje seminara za članove POS-a. Seminar koji bi se organizovao u novembru imao bi za cilj da članovi Pokrajinskog odbora razmene ideje o viziji delovanja i strategiji POS-a kao i obavezama, odgovornostima i pravima članova organa.

Oktobar 2012, Novi Sad

S A O P Š T E Nj E

Član 3. Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je stupio na snagu 29. septembra ove godine, ima pogubne posledice za zaposlene u javnim i javno-komunalnim preduzećima. Zbog toga je Samostalni sindikat zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine uputio inicijativu Vladi Republike Srbije u kojoj se traži da kod Skupštine RS inicira izmenu Zakona odnosno brisanje člana 3.

Inicijativa je dostavljena i Vladi APV i socijalno-ekonomskim savetima Republike Srbije i AP Vojvodine. Takođe je i Ustavnom sudu Republike Srbije dostavljena inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 3. jer, Samostalni sindikat zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine smatra da je navedeni Zakon u suprotnosti sa osnovnim načelima Ustava (član 20).

Sindikat posebno ukazuje da Zakon o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru umanjuje stečena prava zaposlenih do četvrtog stepena stručne spreme toliko da je zarada "najniže" kategorije zaposlenih niža i od minimalne zarade, čak preko dve hiljade dinara. Zakon je izazvao opšte nezadovoljstvo zaposlenih u ovim delatnostima i u direktnoj je suprotnosti sa zaključenim Pojedinačnim kolektivnim ugovorima za javna komunalna i druga javna preduzeća, kolektivnim ugovorima kod poslodavaca i direktno kvari socijalni dijalog koji je uspostavljen sa osnivačima i poslodavcima.

SAMOSTALNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U
SAOBRAĆAJU I VEZAMA VOJVODINE
Miroslav Mihajlović, predsednik





10. oktobar 2012, Novi Sad

PROBLEMI SE GOMILAJU

Pokrajinski odbor PO SSMS za Vojvodinu uputiće dopis sekretaru za privredu APV Miroslavu Vasinu i zahtevati što brže donošenje najavljenih predloga mera za prevazilaženje krize u privredi

Predočavajući aktivnosti izmedju dve sednice Pokrajinskog odbora, predsednik PO SSMS za Vojvodinu Vlado Miljuš posebno je ukazao na probleme u nekoliko preduzeća, pre svega u "Poljostroj" Odžaci gde je uveden radni stečaj, fabriku "Pobeda FOMG" Titel koja je trenutno u postupku stečaja i ATP "Sever" Subotica gde je ponovo iskazivanje tehnološkog viška, a ovaj put je u pitanju 70 radnika. Problemi se gomilaju i u do skora najboljoj metalskoj fabrici "Akumulator" Sombor gde plate počinju da kasne. Sednica Pokrajinskog odbora PO SSMS za Vojvodinu održana je 10. oktobra 2012. godine u Novom Sadu u zgradi Radničkog doma.

Na kraju rasprave Pokrajinski odbor PO SSMS za Vojvodinu je zaključio da se uputi dopis sekretaru za privredu APV Miroslavu Vasinu i zahteva što brže donošenje najavljenih predloga mera za prevazilaženje krize u privredi. Metalci su složni u oceni da samo konkretne mere mogu pomoći u prevazilaženju krize i sprečiti konstantno propadanje preduzeća.

Raspravljajući o materijalu "Polazna osnova Veća SSSV za raspravu o reformama" ispoljeno je dosta oprečnih mišljenja ali je dogovoreno da se materijal razmatra na sednicama okružnih odbora nakon čega će se stavovi objediniti. Članovi Pokrajinskog odbora metalaca za kandidata za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predložili su Miodraga Bradonjića.

9. oktobar 2012, Novi Sad

BRISATI ČLAN 3

Članovi POS zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine uputiće inicijativu Vladi Republike Srbije u kojoj se traži da kod Skupštine RS inicira izmenu Zakona o utvrdjivanju maksimalne zarade u javnom sektoru

Raspravljajući o aktuelnoj situaciji u saobraćajnim preduzećima Vojvodine članovi Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine najviše su ukazivali na pogubne posledice člana 3 Zakona o utvrdjivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je stupio na snagu 29. septembra ove godine. Naime, kako je predočeno na sednici, održanoj 9.oktobra 2012. godine u Novom Sadu, tim Zakonom se umanjuju stečena prava zaposlenih do četvrtog stepena stručne spreme čak toliko da je zarada "najniže" kategorije zaposlenih niža i od minimalne zarade.

Nakon rasprave, zaključeno je da se uputi inicijativa Vladi Republike Srbije u kojoj se traži da kod Skupštine RS inicira izmenu Zakona odnosno brisanje člana 3. Inicijativa će biti dostavljena i Vladi APV i socijalno-ekonomskim savetima Republike Srbije i AP Vojvodine. Takodje će se i Ustavnom sudu Republike Srbije dostaviti inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 3 jer, Samostalni sindikat zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine smatra da je navedeni Zakon u suprotnosti sa osnovnim načelima Ustava (član 20).

Članovi POS-a razgovarali su i o osnovama za raspravu o reformama u SSSS i SSSV i informaciji o kadrovskim promenama u SSSV. Pokrajinski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine za kandidata za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predložio je Gorana Milića. Odlučeno je i da se inicira razgovor sa Repebličkim ministrom saobraćaja Milutinom Mrkonjićem kako bi se razgovaralo i najzad donela jasna pravila kontrole nelegalnih prevoznika.





9. oktobar 2012, Novi Sad

ODRŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA POLJOPRIVREDE

Sednica je bila u funkciji pripreme sednice Pokrajinskog odbora zakazane za 17. oktobar 2012. godine

Sednica Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine održana je 9. oktobra 2012. godine u Radničkom domu u Novom Sadu. Sednica Predsedništva bila je u funkciji pripreme sednice Pokrajinskog odbora zakazane za 17. oktobar 2012. godine.

Na dnevnom redu sednice Predsedništva bile su Polazne osnove za raspravu o refomama SSSV o čemu su pojedinačno data mišljenja. Informacija o osnovnim pokazateljima privrednog ambijenta i materijalno socijalnog položaja zaposlenih i pripreme za održavanje izborne sednice Veća SSSV – predlaganje kandidata za izbor predsednika SSSV (25. 10. 2012), takodje su bili tema rasprave. Članovi Predsedništva Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine informisani su i o narednim aktivnostima Samostalnog sindikata pre svega da je sednica Pokrajinskog odbora zakazana za 17. oktobar 2012. godine a Seminar sa predstavnicima EFFAT-a, Evropska asocijacija sindikata poljoprivrede, prehrane, ugostiteljstva i turizma za 29. – 30. oktobar 2012.

5. oktobar 2012, Bukurešt

CRVENKO GOST NA IZBORNOJ KONFERENCIJI

Izbornoj Konferenciji Federacije Sindikata obrazovanja "Spiru Haret", Rumunija, prisustvovala je i predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine

Predsednica Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, Đurđica Crvenko prisustvovala je 5. oktobra 2012. godine u Bukureštu Izbornoj Konferenciji Federacije Sindikata obrazovanja "Spiru Haret". U svom sastavu ova Federacija ima 32 sindikalne organizacije iz 26 regiona sa teritorije Rumunije i grada Bukurešta, i po broju članova, druga je Federacija Sindikata obrazovanja na nivou Rumunije.

Pored delegata iz svih sindikalnih organizacije povezanih u Federaciji "Spiru Haret" Izbornoj Konferenciji su prisustvovali i brojni ministri i to: ministarka obrazovanja, nauke, omladine i sporta, g-đa Ekaterina Andronesku, ministar rada, porodice i socijalne zaštite, ministar za socijalni dijalog g-din Liviu Marian Pop, kao i predstavnici u Parlamentu Rumunije, predstavnici lokalnih organa državne uprave i predsednici drugih sindikalni federacija sindikata obrazovanja sa teritorije Rumunije. Pored toga, Konferenciji je prisustvovao i predsednik Nacionalne Konfederacije slobodnih Sindikata Rumunije – Bratstvo (C.N.S.L.R. "Frăţia"), Ion Samoila.

Predsednica Đurđica Crvenko u svom obraćanju prisutnima na Izbornoj konferenciji, prenela je prijateljske i solidarne pozdrave od kolega, članova Sindikata iz Vojvodine, poželela uspešnu Izbornu Konferenciju i izrazila želju da se razvije bliža saradnja sindikata Srbije i Rumunije. Tim pre, imajući u vidu iste probleme u radu i slične akcije rešavanja istih. Djurdjica Crvenko je informisala prisutne i o načinu organizovanja i delovanja Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine, u okviru Sindikata Obrazovanja Srbije.

 

 



 

 





5 – 7. oktobar 2012, Bačka Palnka

"NACIONALNA STRATEGIJA ZA MLADE"

Na trodnevnom seminaru koji je organizovala Sekcija mldih SSSV uz finansijsku podršku Fondacije Fridrih Ebert prezentovano više tema

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Fondacija Fridrih Ebert organizovali su u okviru projekta "Mladi u Sindikatu" drugi po redu seminar. Seminar je održan od 5. do 7. oktobra 2012. godine u Bačkoj Palanci.

Uvodna izlaganja na trodnevnom seminaru imale su predsednica Sekcije mladih SSS Vojvodine Vasilija Bojić i stručna saradnica u SSS Vojvodine Gorana Šećerov. One su prezentovale više tema, izmedju ostalog "Zakon o mladima", "Nacionalna strategija za mlade", "Primena nacionalne strategije za mlade na lokalnom nivou", Primena nacionalne strategije za mlade kroz rad Sekcije mladih". Na kraju seminara dati su predlozi za buduće projekte Sekcije mladih.

PRESS ARHIVA:


PRINT

www.SSSV.rs
Savez samostalnih sindikata Vojvodine

Version 2.0