- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji
17. 8. 2021. Izvor: Danas (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije počeli su danas pregovore o minimalnoj ceni rada u 2022. godini, prvim sastankom u Uniji poslodavaca Srbije. Minimalna cena rada u Srbiji ove godine je 30.900 dinara, a predlog Vlade Srbije je da u narednoj godini bude povećana na oko 35.000 dinara. O minimalnoj ceni rada, koju prima oko 350.000 ljudi, pregovaraju predstavnici reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva finansija. Zakonom o radu predviđeno je da, ukoliko ne postignu saglasnost tri socijalna partnera, konačni iznos minimalne zarade za narednu godinu odredi Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra tekuće godine.
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je agenciji Beta uoči sastanka SES-a da se taj sindikat zalaže za realizaciju dogovora od pre četiri godine, koji je postignut konsenzusom predstavnika sindikata, Vlade i poslodavaca da minimalna zarada za 2022. godinu bude jednaka vrednosti minimalne potrošačke korpe, a to je oko 39.000 dinara.
„Dogovor je trebalo da bude ispoštovan u ovoj godini, ali zbog korone, to nije bilo moguće. Pošto se sada i po pokazateljima Vlade Srbije beleže i pozitivni rezultati, te da će se taj trend nastaviti i iduće godine, mislimo da je krajnje vreme da minimalna zarada ide gore“, rekao je Mihajlović, navodeći da će sa tim povećanjem biti uvećana i prosečna zarada. Dodao je da sindikat ima još dva predloga u vezi sa povećenjem minimalne zarade, ali nije želeo da govori o detaljima, navodeći da je iznos koji bi predložili mnogo veći od 35.000 dinara koje je predložila Vlada Srbije. OPŠIRNIJE


Sindikati: Minimalac bi trebalo da bude oko 39.000 dinara
16. 8. 2021. Izvor: 021 (foto 021.rs)

Prvi sastanak u pregovorima o minimalnoj ceni rada u Srbiji za sledeću godinu je dogovoren za 23. avgust. To je izjavio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović i naveo da bi što se SSSS tiče minimalac u Srbiji trebalo da iznosi oko 39.000 dinara. Mihajlović je za Tanjug rekao da nije korektno što je Vlada Srbije izašla unapred i odredila cenu od 35.000 dinara.
"Mislim da su time malo devalvirali sam čin pregovora, ali videćemo kada pregovori počnu da li to može da se poveća. Mi imamo čvrste argumente da će ona sigurno biti veća od tih 35.000", naveo je Mihajlović. Što se poslodavaca tiče ocenio je da oni nikada nisu zadovoljni povećanjem i dodao da, da se oni pitaju, minimalac verovatno bio na nivou od pre desetak godina.
Mihajlović je dodao da SSSS očekuje da se ostvari dogovor iz 2017. godine kada je konsenzusom na Socijalno-ekonomskom savetu dogovoreno da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače. OPŠIRNIJE


Pregovori o povećanju minimalca: Sindikat traži 40.000 dinara, država nudi 35.000
2. 8. 2021. Izvor: Dnevnik.rs

Član Socijalno-ekonomskog saveta ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković istakao je za Tanjug da je SSSS otpočeo je kampanju pod nazivom „Podigni minimalac”, a polazna osnova tog sindikata u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara.
„Sredinom avgusta otpočeće pregovori reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije oko iznosa minimalne zarade za 2022. godinu. Naš je stav da iznos minimalne zarade mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe. Sam sadržaj minimalne potrošačke korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice. Žao nam je što je prethodnih godina iznos minimalne zarade nije postignut dogovorom, već jednostranom odlukom Vlade” - rekao je za Tanjug Duško Vuković.
On je naveo da u proseku iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem novou, pa minimalna zarada mora biti u skladu sa iznosom minimalne potrošačke korpe u tom trenutku, ali i da je važno da se sa rastom minimalne zarade procentualno povećavaju i zarade zaposlenih u svim sektorima.
„Polazna osnova SSSS u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara. Takođe mi imamo problem da se sa povećanjem minimalca smanjuju zarade ostalih zaposlenih, tako da pregovaramo sa Vladom da se utvrde plate za svaki sektor, da u svakom preduzeću sa rastom minimalne zarade rastu i plate ostalih zaposlenih”, rekao je Vuković.
S druge strane, i država ima svoj predlog. OPŠIRNIJE

ARHIVA VESTI

2021. V3.0