- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Predstavnici SSS Vojvodine i Grada Novog Sada na Pokrajinskom javnom servisu
22. 5. 2021.


Briga za radna mesta i za živote zbog kovida
1. 5. 2021.

Ovogodišnji Međunarodni Praznika rada 1. maj obeležava se u strahu za živote zbog pandemije kovid-19 i strahu za radna mesta, jer već više od godinu dana od kada je epidemija počela, dobar deo zaposlenih se iz kancelarija preselio u kućni ambijent - s jedne strane pandemija je pokazala da ovakav vid rada može bez problema da se odvija i bez odlaska na radno mesto, ali je, istovremeno, probudio zebnju da rad od kuće ne postane stalan, kaže u razgovoru za “ Dnevnik” predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić. 
– Bojimo se da poslodavci ne nađu matematiku i da se rad od kuće, koji predstavlja veliku uštedu za njih, ne pretvori u obavezu zaposlenog, da ne ide na posao, već radne zadatke obavlja iz svoje sobe i sa svog kompjutera kupljenog od plate. Znamo da novac od uštede troškova poslovanja neće otići na povećanje plata, što otvara pitanje gde novac usmeriti, a da ne završi u džepovima vlasnika. Tu je i radno vreme, koliko traje, kada počinje a kada se završava. Bojimo se da ima dosta poslodavaca koji su smatraju da rad od kuće predstavlja obavezu da je radnik non- stop dostupan firmi - kaže Milić.
Druga vrste zeblje s kojom dočekujemo Praznik rada, kaže naš sagovornik, predstavlja zakonodavstvo.
– Imamo Zakon o radu koji treba da važi za sferu rada uopšte, ali se pokušava drugim ”uskim” zakonima urediti neke delatnosti pa Zakon o radu počinje da gubi smisao – kaže predsednik Samostalnog sindikata Vojvodine Milić. – Trenutno je aktuelan Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnosatima, koji važi za sve sezonske poslove, i u poljoprivredi, građevini, ugostiteljstvu… Usmeno ugovaranje ne nudi sigurnost jer nisu isti poslovi u svim granama privrede, ne radi se u istom poslovnom ambijentu, niti je vrsta poslova ista, a ni radno vreme. Regulativa treba da obezbedi da sezonski radnik zna tačno kolika mu je dnevnica, kada kreće a kada završava posao, koliko dugo treba da bude na poslu svaki dan, i u sezoni… – predočava sindikalni predvodnik. OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2021. V3.0