- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Савез самосталних синдиката Војводине, на челу се председником, Гораном Милићем, својим члановима, као и осталим запосленима, жели срећан празник!
29. 4. 2021.

У настојању да се радом и борбом изборимо за достојанствен положај, односно услове у којима сваки човек имати право на рад за који ће адекватно и правовремено бити плаћен, све чешће наилазимо на  препреке  које ћемо прескочити само јединством  и солидарношћу – које је  одликовало генерације и  генерације чланова радничких покрета и синдиката.

Наш синдикат је кроз 118 година постојања и рада доприносио  бољем положају и заштити радника, али  борба за већа права,  достојанствене  услове рада и виши стандард непрестано траје.

Први мај је прилика да се подсетимо да сви ми који припадамо тзв. Свету  рада имамо јасан заједнички интерес и да смо једни другима најважнији савезници. Изнад свега, 1. мај је прилика да се подсетимо наших славних претходника – који су често због својих  залагања за права  радника губили и животе,  али и да одамо почаст савременим херојима, а то су  у условима пандемије Ковида-19, уз многе друге  - пре свих здравствени радници и раднице који се пожртвовано боре за здравље и животе грађана.

Срећан 1. мај, Међународни празник рада!

ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС
САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ 2021.
преузмите: овде



SSSS obležio 118. godina postojanja
28. 4. 2021.

Povodom 27. aprila – Dana Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednik SSSV i potpredsednik SSSS Goran Milić, prisustvovao je svećanoj sednici Veća SSSS, koja je održana juče u Beogradu.

Sednici su, pored članova Veća, Statutarnog i Nadzornog odbora, predsednika samostalnih sindikata i veća na teritoriji, prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović, direktor Inspektorata za rad i njegov zamenik, Milan Cvetkov i Saša Perišić, sekretar Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije Dušan Petrović. 

Među gostima su bili i nacionalni koordinator Kancelarije Međunarodne organizacije rada u Beogradu, Jovan Protić, programski direktor za Srbiju Američkog centra za međunarodnu radničku solidarnost, Stiven Meklaud i bivši direktor Američkog centra za međunarodnu radničku solidarnost, Lori Klemens. 

Nakon izvođenja državne himne i Internacionale, prikazan je film u kojem su sažeti istorijat i sadašnjost naše organizacije, i prikazani putokazi kojima će u budućnosti ići najveća i najbrojnija sindikalna centrala u Srbiji. 

Zahvalivši se sindikalnim kolegama i gostima što su prisustvom uveličali našu svečanost, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da danas obeležavamo značajan jubilej organizacije, 118 godina rada na zaštiti radnika, borbe za veća prava i zarade, zalaganje za bolji život i viši standard zaposlenih i svih građana Srbije. OPŠIRNIJE


Povodom 28. aprila - Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu
28. 4. 2021.

Prevencija rizika i promovisanje bezbednosti i zdravlja na radu su jedan od prioritetnih ciljeva i sastavni deo programa Saveza samostalnih sindikata Vojvodine koji se realizuje kroz brojne kampanje, ulične akcije i edukativne seminare na ovu temu koje organizujemo tokom cele godine.

S toga se SSSV pridružuje kampanji Saveza samostalnih sindikata Srbije „Akcije i kampanje sindikata za sigurnija radna mesta – stop pandemiji!“, koji Savez sprovodi uz pomoć Panevropskog regionalnog veća Međunarodne konfederacije sindikata i švedskog programa podrške sindikatima „Union to Union“. 

Akcije koje se sprovode po gradovima Srbije, svedoče da je promocija pobolјšanja zdravlјa i bezbednosti od klјučne važnosti za naš sindikat, posebno u uslovima pandemije korona virusom.

U akciji deljenja flajera koja je održana prošle nedelje u centru Novog Sada, sindikalni aktivisti su nastojali da podignu nivo svesti zaposlenih, ali i poslodavaca i vlasti kako bi se, u vreme pandemije, omogućili zdravi i bezbedni uslovi za rad. Građani su informisani o važnosti sprovođenja mera za bezbednost i zdravlje na radu, kao i o pogubnim posledicama nepoštovanja zakona i propisa u ovoj oblasti. Predstavnici Saveza su sugrađanima ukazali na značaj bezbednosti i zdravlјa na radu, delili flajere, pokazivali pravilno korišćenje lične zaštitne opreme pri radu i informisali ih o njihovim pravima na bezbedan i zdrav rad.


Održana četvrta sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine
23. 4. 2021.

Četvrta sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana je 23. aprila 2021. godine u Novom Sadu, kojom je predsedavao Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Pored članova Veća, sednici je prisustvovao sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
Na ovoj sednici verifikovan je mandat novim članovima Veća. Nakon razmatranja najvažnijih strateških prioriteta i opredeljenja SSSV, članovi Veća usvojili su Orijentacioni plan rada Predsedništva i Veća SSSV za 2021. godinu. Imajući u vidu da je na sednici Nadzornog odbora SSSV koja je održana 15. aprila 2021. godine usvojen Predlog izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju SSSV za 2020. godinu, činjenicom da je Savez poslovao racionalno i kvalitetno, u skladu sa mogućnostima i da nije uočena ni jedna nepravilnost, Veće je jednoglasno usvojilo Finansijski izveštaj i i Odluku o raspodeli dobiti za 2020. godinu Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, na predlog Nadzornog odbora SSSV. Na četvrtoj sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine usvojen je i Plan prihoda i rashoda SSSV za 2021. godinu.
Članovi Veća upoznati su sa aktuelnim pripremama za obeležavanje – 27. aprila – Dana SSSS, 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i 1. maja – Međunarodnog praznika rada.
U kontekstu: Nacrta zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima govorili su, sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović, član Radne grupe za primenu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima Dragan Cvetković i sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić. Ovde je naglašeno da je problematično više stvari, pre svega što je lista sektora povremeno angažovanih radnika povećana i što će inspekcija teško prepoznati sve poslove za koje je predviđena mogućnost povremenog angažovanja.
Veće SSSV raspravljalo je o mnogobrojnim aktuelnostima u oblasti rada, radnih prava i aktivnostima sindikata. Predsednik Milić je govorio o aktuelnim temama, između ostalog i o Akcionom planu zapošljavanja za 2021. godinu kojim se definišu ciljevi i prioriteti i utvrđuju programi i mere koji će se realizovati u 2021. godini, radi unapređenja zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti. Predsednik je u nastavku govorio i o uticaju korone na tržište rada u Srbiji, ekonomskim pokazateljima i statističkim podacima o nezaposlenosti.
Neposredno pre održavanja sednice Veća SSSV, a u funkciji njene pripreme, održana je i sednica Predsedništva SSSV na kojoj su usvojeni predlozi odluka i poslati Veću SSSV na razmatranje i usvajanje.


”Savez samostalnih sindikata opštine Bečej  rešio pitanje prostora” 
14. 04. 2021.

tvbecej.rs
mojbecej.rs
webinfo.rs

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA OPŠTINE BEČEJ
ZMAJ JOVINA 106, BEČEJ
021/6911-541


Pandemija nije ugasila proizvodnju u Kikindi
05. 04. 2021. Izvor: RTV

Zahvaljujući imunizaciji radnika, ali i poštovanju mera, poslovanje kikindskih kompanija se održalo, pa i proširilo. Dom zdravlja Kikinda najavljuje imunizaciju u pogonima, a pojedine kompanije stimulišu radnike da se vakcinišu. Imunizacija, ali i poštovanje mera zaštite, privredu Kikinde nisu doveli u situaciju da zatvara svoje pogone. U kompaniji ''Mecafor'' u Kikindi, godinu dana nakon pojave zaraze u našoj zemlji, povećanjem broja vakcinisanih beleže i porast proizvodnje.

Do sada je u Kikindi vakcinisano preko 12.000 građana, stroge mere zaštite se u pogonima velikih fabrika potpuno poštuju, a rezultat toga jesu redovne plate i opstanak na tržištu.

''Zaista su poslodavci dali sve od sebe da plate idu redovno, da se u što manjoj meri oseti posledica pandemije prisutne u celom svetu. Kako kompletna privreda u našoj zemlji, tako se i kikindska veoma dobro snašla u ovoj situaciji'', dodaje Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata u Kikindi. OPŠIRNIJE


 

ARHIVA VESTI

2021. V3.0