- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

U znanju je moć!
18. 10. 2021.

U okviru projekta „Zajedno smo jači“ nakon uspešne realizacije 11 jednodnevnih seminara u gradskim i opštinskim većima samostalnog sindikata sa teritorije Vojvodine, održana su još dva edukativna seminara za predstavnike sindikata u  Bačkoj Palanci 18. oktobra  i Staroj Pazovi 22. oktobra.

I ovoga puta teme su bile pregovaranje i zaključivanje kolektivnih ugovora, socijalni dijalog, prekovremeni rad i minimalna zarada. 

Sledeći seminar je zakazan za 9. novembar za sindikalne aktiviste iz povereništva Šid.


Nedostatak domaće radne snage: Na gradilištima radnici iz Pakistana, Indije, Indonezije...
14. 10. 2021. Izvor: Dnevnik.rs, Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

Građevinarstvo je poslednjih nekoliko godina doživelo pravi bum, a, prema procenama, Novi Sad ima najviše gradilišta u jugoistočnoj Evropi (aktivno je oko 3.000) u odnosu na broj stanovnika.
Neimari su angažovani na izgradnji stanova i fabrika, na infrastrukturnim projektima od državnog značaja, a nedavno je završena i Kovid bolnica na Mišeluku, gde je bilo zaposleno više od 500 uglavnom naših majstora.
Zbog nedostatka domaće radne snage, poslodavci se dovijaju na različite načine, pa su na pojedinim gradilištima zaposleni radnici iz Pakistana, Indije, Turske, Albanije, Indonezije. Kako objašnjava predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić nemoguće je utvrditi njihov tačan broj jer mnogi rade na crno.
- Samo deo njih ima organizovan dolazak i boravi legalno u našoj zemlji. Ti stranci, uglavnom, rade na putnoj infrastrukturi i najčešće su to Kinezi - kaže Modić. - Oni su angažovani preko kompanija koje posluju u saradnji s našom državom, odnosno imaju potpisane međudržavne sporazume. Slično kao što su nekada naši građevinci i arhitekte, od šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog veka, odlazili na Bliski istok i u Afriku gde su izgradili brojne kongresne centre, aerodrome, stambena naselja... OPŠIRNIJE


Kontinuirana edukacija sindikalnog članstva u Vojvodini
12. 10. 2021.

Nakon uspešne realizacije 9 jednodnevnih seminara u gradskim i opštinskim većima samostalnog sindikata održana su još dva jednodnevna seminara za predstavnike sindikata u Sremskoj Mitrovici (5. oktobra) i Vršcu (08. oktobra). Pregovaranje i zaključivanje kolektivnih ugovora, socijalni dijalog,  prekovremeni rad i minimalna zarada su bile oblasti koje su članovima sindikata približili Tomislav Stajić i Adam Šarić, sekretar  i pravnik Veća SSSV. 

Sledeći seminari u okviru projekta „Zajedno smo jači“ su zakazani za Bačku Panaku (18.10.) i Staru Pazovu (22.10.), a do decembra ove godine je planirano sprovođenje edukacije sindikalnog članstva u Rumi, Senti, Vrbasu i nekoliko poveriništava.


Ulične akcije i okrugli sto povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada
7. 10. 2021.

Uoči 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Savez samostalnih sindikata Srbije organizovali su okrugli sto pod nazivom "Dostojanstven rad u uslovima pandemije COVID-19 u Srbiji".
Okrugli sto je bio održan u zgradi Gradske kuće u Kikindi, a pored predstavnika Samostalnog sindikata, na skupu su učestvovali i predstavnici Pokrajinske vlade i lokalne vlasti, Palimir Tot, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam APV, Nikola Lučak, gradonačelnik Kikinde i Saša Tanackov, član Gradskog veća zadužen za privredu.
Nakon uvodne reči Ilije Drljić, predsednika SSSS za grad Kikindu, okrugli sto je otvorio LJubisav Orbović, predsednik SSSS, a zatim je skup pozdravio i dao uvodno izlaganje Goran Miliću, predsednik SSSV. Osvrnuvši se na socio-ekonomske posledice krize uzrokovane pandemijom korona virusa, Milić je istakao neophodnost produktivnog socijalnog dijaloga u cilju zaštite zdravlja i uslova rada, položaja zaposlenih i standarda dostojanstvenog rada.
"Mi se iskreno nadamo da ćemo i na tom socijalnom dijalogu, kao jednom od četiri stuba dostojanstvenog rada, doći do pozicije kada će se odluke donositi konsenzusom, ali snagom argumenata, a ne snagom pozicije sa koje nastupamo. Mi smo negde na tom putu i insistiramo da se to postigne", istakao je Goran Milić, predsednik SSS Vojvodine.
Pored toga što je pandemija korona virusa ugrozila fizičko i mentalno zdravlje nacije, ona je uticala i na socijalna i radna prava, intenzivirajući i produbljujući nejednakosti i siromaštvo u našem društvu, te briga o uslovima rada i položaju zaposlenih i radnim mestima postaje još značajnija tema i zahteva stalne akcije i kampanje. S toga su, uoči okruglog stola, sindikalni aktivisti organizovali akciju ispred zgrade Samostalnog sindikata u Kikindi, u okviru koje su delili propagandni materijal i pružili pravne savete i mišljenja o relevantnim pitanjima iz radnog odnosa i radno-pravne zaštite.
Međunarodna organizacija rada definisala je načela dostojanstvenog rada i postavila ih kao cilj koji socijalni partneri treba da ostvare, te je događaj u Kikindi bio mali podsetnik u kom pravcu treba da idemo.


Centralno obeležavanje Dana dostojanstvenog rada u Kikindi u sredu 6.oktobra
5. 10. 2021.

Ilija Drljić, predsednik SSS za grad Kikindu, pozvao je zaposlene i građane Kikinde na obeležavanje Međunarodnog dana dostojanstvenog rada. Dostojanstven rad je temeljno ljudsko pravo na pristojan, ugovoren, legalan, bezbedan i adekvatno plaćen rad koji obezbeđuje dostojanstven život. 
Obeležavanje Dana dostojanstvenog rada se poklapa sa Danom oslobođanja Kikinde u drugom svetskom ratu, što ovoj manifestaciji daje dodatni značaj, a radnicima i građanima Srbije snagu da se bore za svoja prava i dostojanstvo na radu. 

Predstavnici Samostalnog sindikata će, ispred zgrade Sindikata u Kikindi, deliti propagandni materijal, a građanima će biti na raspolaganju pravnici i saradici koji će pružiti pravne savete i dati mišljenja o svim relevantnim pitanjima povodom radnih odnosa.


POZIV ZA OKRUGLI STO
5. 10. 2021.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Savez samostalnih sindikata Vojvodine, uoči Svetskog dana dostojanstvenog rada, organizuju okrugli sto pod nazivom „Dostojanstven rad u uslovima pandemije COVID-19 u Srbiji“. 

Skup će biti održan 6. oktobra 2021. godine, u Kikindi, u zgradi Gradske kuće Kikinda, sala broj 51, Trg srpskih dobrovoljaca broj 12, sa početkom u 12 časova.

S obzirom na to da je pandemija korona virusa znatno uticala na živote, zdravlje i uslove rada, briga o uslovima rada i položaju zaposlenih i radnim mestima postaje još značajnija i zahteva stalne akcije i kampanje. Predstavnici naše organizacije će, uoči okruglog stola, u centru grada upoznati građane sa značajem dostojanstvenog rada i deliti propagandni materijal.
- Agenda Okruglog stola
- Poziv


U STAROJ PAZOVI SES ORGANIZOVAMO JAVNU TRIBINU „DVE DECENIJE SOCIJALNOG DIJALOGA U SRBIJI“
4. 10. 2021.

Socijalno-ekonomski savet Stare Pazove je 30. septembra 2021. godine organizovao Javnu tribinu na temu: ,,Dve decenije socijalnog dijaloga u Republici Srbiji.
Tribina je održana na kompleksu bazena u Novoj Pazovi, u okviru 14. Regionalnog sajma privrede.
Moderator Javne tribine ispred SES-a bio je Rade Erceg, zamenik predsedavajućeg SES-a opštine Stara Pazova.
Gosti - predavači na Javnoj tribini bili su : Slavoljub Arsenijević, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Slavko Novaković, potpredsednik Unije poslodavaca Vojvodine i član Socijalno-ekonomskog saveta grada Novog Sada. Oni su govorili o rezultatima dvadesetogodišnjih aktivnosti na razvoju tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Srbiji i AP Vojvodini iz ugla Pokrajinske vlade, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Unije poslodavaca Vojvodine. Svi su se složili u konstataciji, da iako je prisutan pozitivan pomak, efekti još uvek nisu na očekivanom nivou. To se posebno odnosi na nedovoljan broj osnovanih i aktivnih lokalnih socijalno-ekonomskih saveta u gradovima i opštinama, dok rad SES-a Stare Pazove ocenjen kao primer dobre prakse. Takođe je naglašeno da pored suštinske potrebe da se kroz tripartitni socijalni dijalog na lokalnom nivou dolazi do rešenja u funkciji dinamičnog razvoja lokalnih zajednica, postoji i formalni razlog za osnivanje lokalnih saveta na celoj teritoriji Republike, a to je realizacija obaveza Srbije iz poglavlja 19. ,,Socijalna politika i zapošljavanje,, pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.
Istaknuta i potreba daljeg prilagođavanja radnog zakonodavstva evropskom, posebno u oblasti socijalne politike i zapošljavanja, koje mora biti usmereno ka stvaranju jednakih mogućnosti za sve, zabrani diskriminacije po bilo kom osnovu i jačanju socijalnog dijaloga.


Dolaze iz Indije, Pakistana, Turske, Kine... Sve više kompanija mora da angažuje strane radnike
4. 10. 2021. Izvor: B92, Foto: Depositphotos/potowizard

Za posao u Srbiji više ne konkurišu samo naši nezaposleni sugrađani. Do njega pokušavaju da dođu i radnici iz dalekih, mahom siromašnijih država od naše. Ovih meseci su zato borovnice brali i Uzbekistanci, kvake u Aranđelovcu će uskoro praviti Pakistanci i Indusi, a kilometre državnih puteva odavno već grade Turci, Kinezi, Albanci...

Samo u prvih pet meseci ove godine u Srbiji je izdato 5.000 radnih dozvola stranim državljanima. Sumnja se da daleko veći broj dolazi mimo evidencije i bez potrebnih odobrenja. Većina, kada se izuzme uzak krug menadžera, u Srbiju dolaze kako bi radili najjednostavnije poslove za najniže plate, pišu Novosti.

Na gradilištima, pa i onim za najvažnije državne projekte, godinama unazad su i stranci. Prema rečima Saše Torlakovića, predsednika Sindikata radnika građevinarstva, najviše grade Turci, Indusi i Kinezi. "Po mojim saznanjima, malo je uređeniji dolazak ljudi iz Kine, dok je veoma crno tržište među radnicima iz Turske i Indije“, smatra Torlaković. "Na 600 zaposlenih, njih 150 ima potrebnu dokumentaciju, a 450 nema ni prijavu boravka, niti radnu dozvolu. Radnici iz Kine su neobučeni, obavljaju čisto fizički teške poslove, takvi su se nekad zvali ’kubikaši’. Nestručni radnici. Među Turcima ima dobrih tesara. Ima dosta Albanaca, među kojima su solidni armirači. Ovi radnici su snizili značajno cene rada. Indusi primaju po 300 evra, a kod kuće može da zaradi od 50 do 100 dolara. Odavde još uspe da pošalje porodici. A naši radnici idu za većom zaradom u inostranstvo. Prosečna plata je 54.000 dinara. U Nemačkoj može da se zaradi četiri i pet puta više. Na taj način nema oporavka domaće operative“, tvrdi on. OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2021. V3.0