- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U AGROINDUSTRIJSKOM KOMPLEKSU VOJVODINE
28. 2. 2020.

Izborna skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u agroindustrijskom kompleksu Vojvodine održana je 28. februara 2020. godine u Novom Sadu.  Pored članova prethodnog i novog saziva, Izbornoj skupštini su prisustvovali i Tomislav Stajić, sekretar Veća SSSV, zatima Dragan Tankosić, predsednik SSS opštine Bačka Palanka, Drago Tešić, predsednik SSS opštine Ruma i Nikola Kovačević, potpredsednik SSS grada Zrenjanina.

Skupština je nakon razmatranja, usvojila dokumente Izborne skupštine, Izveštaj o radu Sindikata između dve skupštine, kao  i Program rada Sindikata za naredni mandatni period 2020 - 2025. godine.
Za predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u agroindustrijskom kompleksu  Vojvodine, za mandatni period 2020 – 2025. godine, jednoglasno je izabran  Anđelko Bokić, zaposlen u AD „Dijamanat“ Zrenjanin. Na Izbornoj skupštini, pored predsednika izabrana su i četiri člana Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, član Statutarnog odbora SSSV, kao i četiri delegata za 22. Konferenciju SSSV iz Samostalnog sindikata zaposlenih u agroindustrijskom komplesku Vojvodine. Takođe, članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata zaposlenih u agroindustrijskom kompleksu  Vojvodine su jednoglasno predložili da predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u mandatnom periodu 2020-2025. godine, bude Goran Milić.  


BOŽO DOSTIĆ JEDNOGLASNO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA POKRAJINSKOG ODBORA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA ENERGETIKE VOJVODINE
27. 2. 2020.

U četvrtak, 27. februara 2020. godine, u sali Radničkog doma „Svetozar Marković“ u Novom Sadu, održana je Konstitutivna sednica Pokrajisnkog odbora Samostalnog sindikata radnika energetike, za mandatni period 2020-2025. Pored članova Pokrajinskog odbora sednici je prisustvovao i Veljko Milošević, predsednik Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije. 

Učesnici konstitutivne sednice su razmatrali i jednoglasno usvojili Pravila o radu Pokrajinskog odbora, Izveštaj o radu Pokrajinskog odbora za prethodni mandatni period i Program rada za period 2020-2025. godina. Tokom rasprave o dokumentima prisutni su posebno istakli prve efekte usvojenog Zakona o agencijskom zapošljavanju, i naglasili da će prioretetni zadatak u narednom period biti dosledna primena Zakona, zaštita i organizovanje agencijskih radnika. Veljko Milošević je istakao da će drugog dana Kongresa SSRES biti organizovan seminar na kojem će upravo po ovoj temi prisutni moći da diskutuju sa predstavnicima Ministarstva. 

Za predsednika Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata radnika energetike, za mandatni period 2020–2025. godine, jednoglasno (tajnim glasanjem) je izabran  Božo Dostić, iz Rafinerije nafte Pančevo, a za delegate 22. Konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine su izabrani  Zora Gligorić i Milan Vasić. Takođe, Prisutni su jednoglasno  predložili kandidature Veljka Miloševića, za predsednika Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije i Gorana Milića za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


ODRŽANI IZBORI U SINDIKATU ZAPOSLENIH U PRAVOSUDNIM ORGANIMA VOJVODINE
24. 2. 2020.

Izborna skupština Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine održana je 24. februara 2020. godine u Novom Sadu. Pored delegata prethodnog i novog saziva, sednici Izborne skupštine prisustvovao je i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Tomislav Stajić.
Za predsednika Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima  Vojvodine, za mandatni period 2020 – 2025. godine, jednoglasno je izabran  Branislav Bursać, predsednik Sindikalne organizacije Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica.
Učesnici Skupštine su nakon razmatranja, usvojili dokumenta Izborne skupštine, Izveštaj o radu za prethodni mandatni period, kao  i Program rada za naredni mandatni period 2020 - 2025. godine.

Na Izbornoj skupštini izabran je član Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, član Nadzornog odbora SSSV, kao i delegat za 22. Konferenciju SSSV iz Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine. Izborna skupština Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Vojvodine jednoglasno je predložila Gorana Milića za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

 

 


SVETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE - 20. FEBRUAR
20. 2. 2020.

Svetski dan socijalne pravde, odlukom generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obeležava se 20. februara. Današnji dan je prilika da se skrene pažnja na siromaštvo, socijalnu i ekonomsku isključenost, nejednakost, nezaposlenost i nasilje, odnosno da se promovišu prinicipi dostojanstvenog rada, solidarnosti, jednakosti, ravnopravnosti i naporima za stvaranje jednakih šansi za sve.

Teške socijalne prilike govore da je Srbija daleko od socijalne pravde. Živimo u društvu u kome su izrazito naglašene socijalne i ekonomske razlike, zbog čega kulminira veliko nezadovoljstvo i zaposlenih i nezaposlenih. Svedoci smo sve većih socijalnih nejednakosti, siromaštva, nezaposlenosti, nesigurnosti rada i niskih zarada od kojih ne može dostojanstveno da se živi, kao i brojnih problema iz oblasti rada, koji dovode do sve većeg razočarenja, naročito među mladima, koji se odražava odlaskom u inostranstvo u potrazi za nekim lepšim životom.

Prema poslednjim dostupnim podacima, stopa rizika od siromaštva, u 2018. godini, iznosila 24,3%, odnosno svaki četvrti stanovnik Srbije živi na margini siromaštva, na ivici egzistencije, u nemogućnosti da ostvari adekvatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Od toga, oko pola miliona ljudi (6,7%), ne može da zadovolji ni osnovne egzistencijalne potrebe. Posebno zabrinjava činjenica što je među njima najveći broj dece, starih, bolesnih i osoba sa invaliditetom. Siromaštvo takođe pogađa i nezaposlene i porodice sa i porodice sa troje i više izdržavane dece. Prag rizika od siromaštva iznosio je 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, dok je za četvoročlano domaćinstvo iznosio 34.892 dinara. Samo oko pet miliona građana Srbije je uspeo da dosegne ovaj prosek.

Statistika svakako ne znači ništa ugroženim građanima, već daje zadatak svima nama da uradimo nešto kako bi barem malo olakšali život našim sugrađanima. Zato, na današnji dan, Savez samostalnih sindikata Vojvodine apeluje da se preduzmu sve mere kako bi se smanjio rizik od siromaštva, socijalne isključenosti i zaštitila ljudska prava i dostojanstvo. Neophodno je poboljšati mere socijalne politike prema onima koji su ostali bez posla i čije su porodice socijalno i ekonomski ugrožene, veća podrška deci, mladima i starijima, kao i veća ulaganja u socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje.
Socijalna pravda, ljudska prava i dostojanstvo moraju imati prioritet pred interesima kapitala! Zato pozivamo sve članove sindikata, kao i ostale građane, da budu solidarni i odgovorni prema  najugorženijim i najranjivijim grupama stanovništva. Pridružite nam se u promociji i borbi za socijalnu pravdu, smanjenje socijalnih razlika, solidarno, socijalno odgovorno i humano društvo.


Jednoglasnom odlukom Slavku Đakoviću novi mandat predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine
11. 2. 2020.

Izborna skupština Sindikata radnika trgovine Vojvodine održana je danas, u Novom Sadu, u konstruktivnoj i radnoj atmosferi. Pored delegata prethodnog i novog saziva, sednici Izborne skupštine prisustvovao je i sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić.

Na sednici je jednoglasno usvojen Izveštaj o radu Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine za mandatni period od 2015 – 2020. godine i Program rada za naredni petogodišnji period. Izborna skupština jednoglasno je donela Odluku o izboru Slavka Đakovića za novi petogodišnji mandat predsednika Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine. Delegati Skupštine su iz svog sastava izabrali šest članova Republičkog odbora Samostalnog sindikata trgovine Srbije. Za izbor na funkciju predsednika Republičkog odbora Samostalnog sindikata trgovine Srbije predložen je dosadašnji predsednik ovog organa Radoslav Topalović. Jednoglasnu podršku za novi, petogodišnji mandat na mestu predsednika SSS Vojvodine dobio je Goran Milić. U skladu sa Odlukom Veća SSS Vojvodine, Skupština je, pored predsednika Slavka Đakovića, izabrala i Džuliju Mihajlović za člana Veća,a Đurđicu Manojlović za člana Statutarnog odbora SSS Vojvodine. Delegat Dvadesetdruge konferencije SSSV u ime Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine biće Siniša Tomašević.


LJUBENKO ZVIZDIĆ – PONOVO PREDSEDNIK SAMOSTALNOG SINDIKATA GRAFIČKE, IZDAVAČKE, INFORMATIVNE DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJE VOJVODINE
11. 2. 2020.

Izborna skupština Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine održana je 11. februara 2020. godine u Novom Sadu. Za predsednika Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine, za mandatni period 2020 – 2025. godine, izabran je dosadašnji predsednik, Ljubenko Zvizdić, zaposlen u RT Vojvodine.
Skupština je, nakon razmatranja, usvojila dokumente Izborne skupštine, Izveštaj o radu za prethodni mandatni period, kao i Program rada za mandatni period 2020 - 2025. godine. Na Izbornoj skupštini izabran je član Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kao i delegat za 22. Konferenciju SSSV iz Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine.
Članovi Izborne skupštine Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine jednoglasno su predložili da predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u mandatnom periodu 2020-2025. godine, bude dosadašnji predsednik, Goran Milić, a Dragutin Remecki predsednik Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke, informativne delatnosti i kinematografije Srbije. Skupštini su, pored članova - delegata, prethodnog i novog saziva, prisustvovali Tomislav Stajić, sekretar Veća SSSV.


VEĆE SSSV DONELO JE ODLUKU O SAZIVANJU DVADESETDRUGE KONFERENCIJE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE
10. 2. 2020.

Veće SSSV je na svojoj 23. sednici usvojilo Odluku o sazivu i predlogu dnevnog reda Dvadesetdruge konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. U skladu sa navedenom Odlukom Dvadesetdruga konferencija SSSV će se održati 19. marta 2020. godine u Novom Sadu.
Na današnjoj sednici odlučeno je da se do održavanja Dvadesetdruge konferencije SSSV održi sednica Predsedništva SSSV, na kojoj će se izvršiti verifikacija izbora predsednika i sekretara veća ssss za gradove, opštine i više opština na području AP Vojvodine.
Veće je, takođe, donelo odluku i ovlastilo Predsedništvo SSSV i da utvrdi predloge sledećih dokumenata: Poslovnika o radu 22. Konferencije SSSV; Izveštaja o radu SSSV između 21. i 22. Konferencije i Programa rada SSSV za naredni mandatni period, koji će biti upućeni na adrese 177 delegata 22. Konferencije.
Ovim će biti ispunjeni svi statutarni uslovi za održavanje predstojeće Dvadesetdruge konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


IZBORNA SKUPŠTINA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U SAOBRAĆAJU I VEZAMA VOJVODINE JE MIROSLAVU MIHAJLOVIĆU POVERILA NOVI MANDAT
5. 2. 2020.

U sredu, 5. februara 2020. godine, u sali Radničkog doma „Svetozar Marković“ u Novom Sadu, održana je Izborna skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine. Za predsednika Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine jednoglasnom odlukom izabran je Miroslav Mihajlović, dok je za sekretara imenovan Robert Šulc.
Skupštini su pored članova - delegata, prethodnog saziva i novog saziva, prisustvovali Tomislav Stajić, sekretar Veća SSSV i Ranko Božić, sekretar Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Srbije.
Učesnici Skupštine usvojili su izveštaj o radu Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine u proteklom petogodišnjem periodu i program rada za naredni mandatni period od  2020 - 2025. godine. Za predsednika Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Srbije predložen je dosadašnji predsednik Nebojša Mirović. Takođe, izabrani su i predstavnici sindikata u Republičkom odboru Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Srbije. Izborna skupština jednoglasno je predložila Gorana Milića za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Skupština je izabrala i delegata, Roberta Šulca, koji će pored izabranog predsednika Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine, Miroslava Mihajlovića, učestvovati u radu predstojeće Dvadesetdruge konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


ARHIVA VESTI

2019. V3.0